חיפה -אז ועכשיו כחבר פעיל ב'עמותה לתולדות חיפה' התחלתי בפרויקט "אז ועכשיו" כבר באמצע שנת ,2003והפצתי את הסט הראשון בסוף אותה שנה .שלחתי את התמונות לכמה מחברי וגיליתי שתוך שבועות בודדים הן התפשטו ברשת והגיעו למרחקים. באותה תקופה ,מחמת הצניעות ,לא ציינתי את שמי על התמונות .לפני כמה שבועות השתתפתי באירוע משפחתי שבו מארגן האירוע הקרין אותן מבלי שהוא ידע כלל שבן משפחתו הוא היוצר ולכן החלטתי להפיץ את התמונות מחדש עם שמי .לא...זה לא בדיוק אותו דבר כמו שכבר קיבלתם .מלבד הסט המלא של 13 הזוגות שכבר מסתובבים ,אני מצרף 7סטים חדשים שצילמתי לאחרונה .כל המקבל מוזמן להפיץ!
ארז בן ארי חיפה ,אפריל 2006
צומת המגינים-שיבת ציון
באזור העיר התחתית נעשו בשנים האחרונות שיפוצים רבים ונתיבי תנועה רבים שונו כדי להתמודד עם נפח התנועה שגדל באזור משמעותית מאז העתקת קריית הממשלה לאזור (מערבית לאזור המצולם ,מאחורי המצלמה) .אכן, רוב העוברים במקום הם נהגים ממהרים ,אך באזור מתגוררת אוכלוסיה רבה ,ערבית בעיקר, והרחובות מלאים במסעדות טובות, בהן מסעדת פרג' ומסעדת אבו-יוסף, המגישות חומוס מהטובים בעיר.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
11
שכונת בת גלים
שכונת בת גלים הוקמה בשנת 1923 כניסיון של התיישבות פרטית והייתה אחת השכונות המפוארות בעיר .בתקופת השלטון הבריטי היו בה הקזינו המפורסם שמאז נעשו כמה ניסיונות לבנותו מחדש. גם במשך עשרות שנים לאחר מכן הייתה הטיילת מקום בילוי פופולארי .כיום מצב השכונה אינו טוב במיוחד ומחירי הדיור בה ירדו מאוד ,אך עדיין אפשר למצוא בה לא מעט מקומות בילוי ואפילו אולם חתונות .השכונה נמצאת בכותרות מזה כמה שנים עקב נושא הקמת המרינה באזור. 16
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
מסגד בשדרות הפלי"ם שדרות הפלי"ם (על שם פלוגות הים של הפלמ"ח) ורחוב קיבוץ גלויות המתחבר אליו היו תמיד אזור מסחרי מצליח .דרומה ,מאחורי המצלמה נמצא בית המשפט החדש וכן בנין גדול של בזק ,רשות הדואר והמכס וכמובן קריית הממשלה .מאחורי המסגד פועלות מזה עשרות שנים מגוון חנויות של אלטע-זעכן ועתיקות ולא פחות חשוב – מסעדת החומוס של אבו-מארון ,המפורסם בכל הארץ בחומוס האיכותי שלו .עקב העתקתם של משרדי הממשלה השונים לאזור ,גבר נפח התנועה בשנים האחרונות במידה משמעותית ,אך למרות זאת האזור מטופח היטב ונעים להסתובב בו .המסגד הנראה בתמונה הוא מסגד "אל אסתקלאל" וכינויו המסגד הגדול. מסגד זה הנו המסגד הראשי של העיר.
2
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
בנין מגורים ומסחר ברח' העצמאות.
רחוב העצמאות בחיפה הוא אחד הרחובות הוותיקים בעיר.עם תחילת בנייתו הוא נבנה ממש על קו המים ולאחר מכן השטח יובש והפך לרחוב ,וליד נבנה גם הנמל .בתקופת השלטון הבריטי היה הרחוב מפואר ואפילו את תשתית החשמל העבירו מתחת לאדמה כדי לא לכער את הרחוב עם עמודי חשמל. לצערי ,הרבה בנינים באזור עומדים נטושים ומתפרקים כיום .בקרוב ,כך מצהיר ראש העיר יונה יהב ,יהפוך חלק גדול מהאזור למעונות סטודנטים והאזור יהפוך כולו למתחם בילוי שוקק חיים .אני בעד.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
1
פינת ארלוזורוב-נורדאו
רחוב נורדאו בהדר היה תמיד רחוב מעניין במיוחד. בשנות ה 30-של המאה הקודמת נבנו הרבה בתים חדשים ברחוב בסגנון "באוהאוז" שנחשב אז לחדשני ומרתק .באותה עת קראו לרחוב "רחוב הייקים" עקב הסגנון הגרמני .לפני כעשרים שנה הפך הרחוב למדרחוב הראשון בחיפה .בתור מדרחוב ,לא נהנה האזור מהצלחה יתרה אך פיגוע רצחני שבו נזרק רימון יד במרכז הרחוב בשנת " 1988הרג" אותו לגמרי, ובמשך שנים רבות הדירו ממנו תושבי העיר את רגלם. כיום רוב האוכלוסייה של הרחוב היא מעולי חבר העמים והעסקים הפועלים באזור מצליחים למדי והאזור נראה טוב...סוף סוף! ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
19
פוטו ברנר בצומת החלוץ-שפירא.
פוטו ברנר היה אחד העסקים הראשונים בעיר שעסק באופן מקצועי בצילום ,ועשרות שנים לאחר מכן עדיין פועלת שם חנות צילום של אוריינט אקספרס .עד לפני כמה שנים ,הרבה מהאוטובוסים שנכנסו לחיפה מכיוון צפון סיימו את מסלולם שם ,והעסקים שפעלו שם הצליחו מאוד .כיום ,לאחר הקמת התחנות החדשות ,התנועה נחלשה ועסקים רבים נסגרו.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
3
מגדל השעון בצומת בלפור-הרצל
מגדל השעון ברחוב הרצל היה תמיד המרכז הרוחני של שכונת הדר הכרמל, וגם כיום ,למרות היחלשותה של השכונה כמוקד מסחרי ,עדיין התנועה שם מרובה והאזור מיושב בצפיפות .המבנה המקורי הוקם בשנת 1936והיה בנין המשרדים הראשון באזור ומיד לאחריו נבנה "בית הקרנות" שממולו .מאז הקמת המבנה כל העסקים בו התחלפו ,כולל קפה שניר המפורסם ,אך השעון שעל הבניין עדיין פועל .את האוטובוס שמופיע בתמונה העליונה כבר קשה יותר למצוא ,אך במוזיאון אגד יש כמה כאלה במצב לא רע בכלל .שימו לב איך בעבר לא היה אף רמזור בצומת כולה ,ולמרות זאת הכל היה בסדר!
4
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
תחנת הרכבת ברחוב חטיבת גולני
דרך חטיבת גולני של היום נקראה בעבר רח' פייסל ,על שמו של מלך עירק דאז .פייסל נפטר בצרפת בשנת 1933וגופתו הועברה בחזרה לארצו ברכבת החיג'אזית שעברה דרך תחנה זו ולכן הוקמה שם אנדרטה לזכרו, מכיוון שתושבי האזור ראו בו גיבור המרד הערבי .כיום עדיין עוברת באזור רכבת ישראל ובמקום פועל מוזיאון הרכבת בו מוצגים קרונות מכל התקופות והמון ג'אנק היסטורי שאספו עובדי הרכבת במהלך השנים .הצילום עצמו הוא משנות ה ,20-אז קראו לרחוב פשוט "רחוב התחנה". 20
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
בית המשפט הישן ברחוב חסן שוכרי
חסן שוכרי היה אחד מראשי העיר של חיפה בראשית המאה הקודמת ,כאשר בתחילת הדרך הוא מונה על ידי הטורקים ששלטו בארץ אז ולאחר מכן כשהועבר השלטון לבריטים וראשות העיר נקבעה בצורה דמוקרטית ,הוא נבחר ועמד בראשות העיר עד שנת .1940שוכרי היה גם זה שהחל את המסורת החיפאית הקיימת עד היום של תחבורה ציבורית גם בשבת .ברחוב נמצאת עיריית חיפה גם כיום ,אך המבנה המופיע בתמונה כבר אינו משמש כבית משפט .בית המשפט של חיפה נמצא כיום בעיר התחתית כחלק מקרית הממשלה ברח' פלי"ם.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
5
כיכר פריז בעיר התחתית
בתקופה שצולמה התמונה ,נקרא האזור "כיכר חמרה" על שם בעלי הקרקע ,משפחת חמרה. שמה הנוסף היה כיכר הכרכרות (בערבית "סאחת את חנאטיר") מכיוון שהייתה אז מעין תחנה מרכזית בתקופה שהחלה היציאה מהחומות של חיפה העתיקה .בשנות השישים שונה שמה ל – "כיכר פאריז" לכבודם של הצרפתים שבנו את רכבת הכרמלית ,ובכיכר זו הייתה התחנה הראשונה .כיום נמצאים באזור לא מעט פאבים ומסעדות וכמובן ,קריית הממשלה החדשה. 18
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
גשר רושמיה מעל נחל הגיבורים הגשר העובר מעל וואדי רושמיה (כיום נחל הגיבורים) הנו שריד היסטורי בעל חשיבות מיוחדת .בתקופת מלחמת השחרור התחוללו באזור קרבות רבים בין תושבי העיר הערביים לבין כוחות ההגנה. בין ההרוגים היה גם מנחם ,אחיה של סבתי .עד לפני כמה שנים היה הגשר ציר התנועה הראשי מהדר לכיוון היציאה הצפונית של העיר אך בהמשך הוקם גשר נוסף ,מודרני יותר בשם "גשר הגיבורים". כיום התנועה על גשר רושמיה היא בכיוון היציאה מהעיר ,וגשר הגיבורים משמש כגשר הכניסה לעיר .באזור עדיין קיימים בתים מדהימים שנשתמרו בצורה טובה מהמאה הקודמת ואף לפני זה.
6
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
מרכז הכרמל
מרכז הכרמל הוא לא רק מרכז מסחרי אלא גם מרכזו הגיאוגרפי של הר הכרמל ,ולמרות פריחתם של הקניונים ואזורי בילוי אחרים ,עדיין נחשב אזור זה לפופולארי מאוד. במרכז הכרמל לא מעט בניני מגורים יקרים ועשרות מסעדות וחנויות. מבחינת מבנה הרחוב לא רואים הבדל רב בין התמונה הוותיקה לחדשה ,אך בגדיהן של הנערות של אז מראה לנו היטב באיזו תקופה מדובר...
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
7
בית הבנק העותמני ברח' העצמאות. רחוב העצמאות נקרא בזמנו רחוב המלכים, וכפי שסיפרתי קודם ,היה באותה תקופה מרכז מסחרי מצליח .התמונה המקורית צולמה מגגו של בנין הנמצא ממול ,אך את התמונה המחודשת לא יכולתי לצלם מאותה זווית מכיוון שהבניין מתפרק והוגדר על ידי העירייה כמסוכן לכניסה .עסקים שעדיין פעילים מאוד באזור הן סוכנויות תיירות .בבנין המקורי ,בצמוד לבנק העותמני ,פעלה סוכנות פלטורס שאינה קיימת יותר .חנות הצילום "פוטו המלכים" עדיין קיימת ומשמרת את השם המקורי של הרחוב .באזור פעילים דוכנים רבים המוכרים סחורה מגוונת ,החל מבשמים ועד סרטים פיראטיים .בעבר בעלי הדוכנים היו ימאים שמכרו סחורה שהביאו עמם מחו"ל אך כיום אלו סוחרים פרטיים.
8
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
רחוב הרצל בהדר הכרמל
בשנות התשעים הגיעה לחיפה (כמו לשאר מדינת ישראל) אוכלוסייה ענקית של עולים מחבר העמים .לרבים מהם לא הייתה הכנסה גבוהה ולכן חלק גדול מהתושבים השתקע בשכונת הדר ,שבה שכר הדירה אינו גבוה .במקביל ,חנויות רבות נפתחו במטרה להציע לקהל זה שירות וסחורה בשפה הרוסית .מה שמפתיע הוא העובדה שלמרות שבשכונה זו קיימת גם אוכלוסייה דתית גדולה מאוד ,לא נרשמו תקריות מביכות בין הרוסים ,שרובם חילוניים קיצונים ,לבין הדתיים האדוקים הגרים באזור.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
9
רחוב הרצל בהדר הכרמל
אין הרבה דברים שמסמלים את השינויים בעיר חיפה כמו שכונת הדר הכרמל .כאשר הוקמה השכונה ,היא הייתה שיא הפאר ולא מעט עשירים גדולים גרו בה .בהמשך ,הפך האזור למסחרי בעיקרו ואת הדיירים העשירים החליפו עסקים קטנים ודיירים עניים .כיום גם העסקים נטשו ברובם את האזור ויותר ויותר בניינים עומדים ריקים באזור .יוצא הדופן הוא רחוב הרצל שעדיין פורח גם מבחינה תחבורתית וגם מסחרית, ויש בו שפע אדיר של חנויות בגדים זולות. ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
רחוב נתנזון
ארז בן ארי
[email protected]
רחוב נתנזון היה פעם חלק מרחוב יפו עד שהוחלט לחצות את הרחוב באזור צומת כיאט .הרחוב משמש בשעות היום כשוק מגוון ופעיל ובשעות הלילה פועל בו פאב מצליח בשם נתן .Zone-באזור נמצאת גם כנסיית הכרמליטים "אליהו הנביא" הצמודה לשאריות החומה שפעם הקיפה את חיפה העתיקה.
www.erezbenari.co.il
בית ועד הדר הכרמל
שכונת הדר הכרמל החלה את דרכה בשנת ,1907 והרחוב הראשון בה היה רחוב הרצליה .באותה תקופה פעלה גם הרכבת החיג'אזית שהיוותה מסמר עסקי חשוב לפיתוח העיר .חמש שנים לאחר מכן הוקם הטכניון בקרבת מקום .באותה תקופה רוב הבתים שנבנו היו וילות פרטיות .ברחוב פרישמן הוקם הבית הזה ,ששימש את ועד השכונה – גוף חזק וחשוב שסייע בפיתוח האזור. כיום משמש הבניין בית מגורים רגיל למדי ובקומתו הראשונה בית כנסת.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
בית הקרנות
בנין בית הקרנות ברחוב הרצל נקרא על שם קק"ל וקרן-היסוד ,הקרנות הלאומיות שלנו ,שבו שכנו משרדיהן .בבנין פעלו מאז ועד היום חנויות רבות ,וכיום נהנים תושבי השכונה מהמבורגרים איכותיים של מקדונלדס בסניף השוכן בבניין .בניין הטכניון המפואר היה קצת מעליו (כיום נמצאים שם ביה"ס בסמ"ת ומוזיאון הטכנודע) ולכן בית הקרנות תוכנן בצורה דומה לבניין הטכניון ונבנה כך שלא יסתיר אותו .כ 20-שנה לאחר מכן נבנתה הקומה העליונה ובה עוד הרבה חנויות ומשרדים.
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
בנין המשטרה הישן ברחוב חטיבת גולני
בתקופת השלטון הטורקי נסיעת אוטובוס לעיר בירות בלבנון הייתה עניין שבשגרה, וכאן אנו רואים אוטובוס מקו שירות לבירות עומד ברחוב פייסל (כיום רחוב חטיבת גולני) ליד בנין שמשמש כיום כבניין המשטרה .בתוך זמן קצר צפויה לעבור תחנת המשטרה לעבור לשני בניין חדשים הנמצאים כעת בבניה .הבניין לא השתנה הרבה בשנים שעברו ,אך כפי שאפשר לראות ,האוטובוסים בהחלט השתנו...
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
אחוזת הרברט סמואל
שכונת אחוזה בחיפה נוסדה על ידי הסתדרות עולי רומניה וקרויה על שמו של הרברט סמואל הנציב הבריטי הראשון .רכישת הקרקעות בכרמל נעשתה על ידי חברת הכשרת היישוב ,חברה שעסקה ברכש קרקעות ברחבי הארץ ,כולל את רוב האזור של שכונת אחוזה .בהמשך נמכרה החברה למשפחת נמרודי וכיום יש ויכוח לגבי הבעלות על הקרקעות .אם זה מעניין מישהו ,אני גר בשכונה ,קרוב מאוד לנקודת הצילום (כיכר ספר).
ארז בן ארי
[email protected]
www.erezbenari.co.il
קישורים ומידע נוסף • אוהבים את חיפה? הצטרפו לעמותה לתולדות חיפה ותוכלו ליהנות מהרצאות לפרטים נוספים. וגם סיורים מעניינים,מרתקות אודות העיר וההיסטוריה שלה .04-8512855 – בקרו באתר העמותה או טלפנו ל :• אוסף קישורים אודות העיר וההיסטוריה שלה • • • • • • •
http://www.alternativ.co.il/Travel_Main.asp?travelID=7 http://www.snunit.k12.il/heb_journals/katedra/58084.html http://www.snunit.k12.il/www_teva_trips/haifa6.html http://news.walla.co.il/?w=//622171 http://www.weekend.co.il/maslulim/mishorh/hadar_hacarmel/indexH.htm http://www.notes.co.il/ioram/3578.asp http://www.gal-ed.co.il/hailhayam/Info/hi_show.aspx?id=3232&design=&