Full Informatiu – Gener 2009 Índex
Benvolguts socis i amics,
Editorial
En aquest número de gener volem celebrar moltes coses amb tots vosaltres: Per una banda la consolidació del Full Informatiu. Ja fa un any que cada mes us arriba a les mans la publicació. La vostra acollida ens anima a continuar treballant per publicar-la i compartir així les nostres experiències.
Obres Info EENSM Legislació Noticiari Butlleta d’inscripció
Per altra banda encetem un nou any. L’equip de l’Escola està molt engrescat per seguir treballant en els projectes començats i en tots els que volen endegar aquest 2009. Desenvolupar aquesta tasca és tant dur com gratificant, però l’esforç sempre ens mereix la pena. Amb els millors desigs per l’any 2009. Cordialment, Elvira Nadal AGENTAS
E
El nou edifici modern ubicarà una nova escola bressol amb més capacitat El Periòdic d’Andorra es fa ressò de la notícia del proper inici d’obres a l’EENS Meritxell. Pepa Gallego Per fi el projecte de millora i ampliació de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell ja s'acosta a la realitat. No només perquè el Govern hagi fet pública la transferència aquest mes de desembre de 200.000 euros i els 3.000.000 restants per a una partida de l'any vinent (dels quals 1.500.000 es destinaran per al 2010), sinó també perquè ahir l'arquitecte Marc Calvet va mostrar en una maqueta el que serà l'edifici adjacent a l'escola, que suposarà 800 metres quadrats més dels que disposarà el centre per tal d'oferir, entre altres serveis, el de l'escola bressol, amb una estada ampla. Una de les principals raons per les quals s'ha fet aquesta ampliació és que actualment l'espai per a aquest servei és molt reduït. Una superfície a la qual s'afegirà, a més, un aparcament soterrani i que aconseguirà així duplicar l'espai actual que té l'escola. El nou edifici i la renovació del vell, si es compleixen els terminis establerts, estaran finalitzats l'any 2012, segons va assegurar l'arquitecte. Les obres, que es preveu que comencin a partir de principi de l'any vinent, es faran amb el centre en ple rendiment de funcionament. Segons va manifestar Calvet, es treballarà causant les mínimes molèsties "i amb uns tractaments especials i donant fàcils accessos perquè l'escola continuï en la seva tasca", va explicar l'arquitecte. L'empresa encarregada d'executar les obres ja ha tingut les converses pertinents amb el Comú d'Andorra la Vella per començar a principi de l'any vinent a fer els tancament i procedir a marcar els temps del treball.
3,2 milions d’euros per a la remodelació de l’escola de Meritxell Les obres de l’EENS Meritxell. Sergi Moral. Dimarts 16, Desembre de 2008 12:49 L’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell va acollir aquest dimarts al matí un acte de presentació per donar a conèixer les obres de remodelació i d’ampliació que es duran a terme al centre a partir del mes de gener. Les encarregades de presentar el projecte van ser les ministres d’Educació i Salut, Roser Bastida i Montserrat Gil respectivament, que van oferir a més tota una explicació dels fons públics que s’han destinat als diferents programes de l’escola especialitzada durant l’any passat i part d’aquest. No obstant, l’acte es va centrar en les obres, que començaran el mes de gener i que suposaran un canvi substancial en qualitat per a l’escola. Segons va comentar la ministra Bastida, les obres comptaran amb un cost de 3.200.000 euros, distribuït en una despesa plurianual entre els pressupostos del 2009 i el 2010. Val a dir que en els números de l’any vinent hi haurà una partida pressupostària d’1.700.000 euros, dels quals 1.500.000 es dedicaran a les obres i els 200.000 restants a la redacció del projecte. Sobre les obres cal comentar que hi haurà una primera fase, en què s’inclou la construcció del nou edifici, que preveu la creació d’un espai de 1.400 metres quadrats, 800 dels quals seran habitables, segons va comentar l’arquitecte Marc Calvet. En aquests 800 metres quadrats s’hi incorporarà una nova escola bressol, a més de diferents sales per donar cabuda a les necessitats del col·lectiu a “10 o 15 anys vista”, tal com va comentar el
director del centre. Un cop acabada la primera fase, que tindrà una durada de 24 mesos, es remodelarà l’antic edifici, uns treballs que es faran amb molta cura per no destorbar els residents del centre.
Portes Obertes Entrem en un dels espais dels tallers de l’EENS de Meritxell acompanyant una visita. Un dels nois, en veure cares noves, s’aixeca de cop del seu tamboret i, oferint la seva mà, es dirigeix a la persona que ens visita: – – – – – – –
Hola, com et dius? jo sóc l’Oriol. Hola Oriol, jo em dic Laura. On vius, Laura? Visc a La Massana. Ah! Jo a Andorra la Vella. Vine cap aquí que t’ensenyaré la meva feina. Aquesta és la màquina de retractilar, aquí es posa la revista, després el plàstic, veus... Caram! Ho fas molt bé. És que jo sóc l’encarregat d’aquesta màquina!, sóc el “jefe” de retractilats.
Aquesta escena, i altres de semblants, es produeixen habitualment a l’Escola Meritxell on, durant aquest any que ara s’acaba, ens han visitat moltes persones. Algunes no havien vingut mai, altres ho fan sovint. Algunes vénen per motius professionals, altres són estudiants en pràctiques. També hem rebut persones que tenen un càrrec polític, que volen ser voluntàries o que treballen en mitjans de comunicació i han de cobrir una notícia. Els nostres visitants s’han interessat per diferents aspectes del centre: els usuaris més menuts, els que treballen als tallers, les tasques que s’hi fan, els índex d’integració que assolim, les patologies, com viuen els nostres usuaris... Hem rebut comentaris diversos, cadascú es fixa en allò que més l’interessa o el preocupa. Però hi ha hagut un aspecte en el qual s’han fixat moltes persones, algunes amb certa sorpresa; referint-se als nostres usuaris, grans o petits, ens han comentat: Se’ls veu feliços! Com somriuen! Crec que els agrada el que fan, perquè t’ho volen ensenyar. Estan contents, els agrada fer bromes. Aquestes observacions han estat les més significatives perquè, si el somriure i l’alegria expressen felicitat i benestar, vol dir que alguna cosa està funcionant. Més enllà dels registres on es consignen les competències, els avenços i els assoliments, que són importants per avaluar els progressos de cada usuari, així com la tasca del professional i les tècniques emprades, hi ha apreciacions com aquestes que no tenen una escala on ser avaluades, però que a la seva manera són un indicador; ens diuen que probablement hem creat entorns adequats i que hem sabut aportar no només els coneixements que cada professional aplica en la seva feina, sinó també l’empatia, la tendresa i el suport necessaris perquè en les cares dels nostres nois i noies apareguin els somriures que fan saber que estan bé, que són feliços.
Carolina Serra Directora General de l'EENS Meritxell Article publicat al Periòdic d’Andorra, 24 de desembre de 2008
Visita del grup de folklore de la Casa de Portugal a L’ALBÓ El dia 17 de gener L’ALBÓ va rebre la visita del grup de folklore de la Casa de Portugal d’Andorra, que va venir a cantar janeiras i a desitjar un bon any a tots els residents i el personal. La trobada va ser un moment feliç i emotiu per a tots, els membres del grup, els residents i el personal. El grup de folklore de la Casa de Portugal es componia de 25 membres entre nens, joves i adults, que tocaven diversos instruments musicals, com ara 2 acordions, guitarra, violes, tambor, pandereta, ferrets/triangle, i el "cavaquinho" (instrument tradicional portugués). Els usuaris de la residència van participar i es van interessar per les janeiras i pels instruments i, com és tradició, van fer uns petits regals al grup de cantaires. Estem segurs que l’any vinent tornarem a comptar amb la visitar del grup de folklore de la Casa de Portugal i que aquesta visita es consolidarà com a tradició de nou any de L’ALBÓ..
Ioga a l’EENS Meritxell Amb el nou any un grup d’aposimadament 12 usuaris d’AGENTAS i d’EDES ha començat a practicar ioga sota la direcció d’un membre del personal, professor titulat per la International Yoga Teachers Association, la supervisió de personal de fisioteràpia i la col·laboració del personal d’educació física. Les sessions es basen en un programa d’intensitat molt moderada i adequat per a persones grans o amb poca flexibilitat, amb inclusió de postures (àssanes) i exercicis de respiració, meditació i relaxació. Tanmateix, els participants amb més flexibilitat i resistència poden practicar postures i exercis més adequats al seu nivell. El ioga és una disciplina d’origen indi que combina la concentració, les postures amb estiraments perllongats, el control de la respiració i de la ment , per millorar l’estat físic i mental de la persona.
La Directora de PROGRÉS participa al curs de post grau del personal de l’Escola Andorrana La directora del programa d’Escolarització amb Suport, PROGRÉS, de l’EENS Meritxell, Sra. Celine Mandicó, va participar en una sessió del “curs de post grau del nou personal tècnic d’educació de 1a i 2a ensenyança” adreçat a tots els professionals que s’incorporen a l’escola andorrana en aquestes etapes. Aquesta sessió corresponia al mòdul d’”Alumnat amb necessitats educatives especials derivades de la discapacitat”, impartit per la Sra. Angi Duró, tècnica de l’Àrea de Psicopedagia del Ministeri d’Educació, Formació Professional, Joventut i Esports. La Sra. Mandicó va explicar el funcionament del programa als alumnes, que en aquests moment atén 108 alumnes dels centres escolars dels diferents sistemes educatius d’Andorra.
Fitxes d’activitats Aquestes fitxes presenten propostes d’activitat que poden ser útils per a professionals i familiars. L’activitat que proposem aquest més es pot realitzar amb nens petits, persones grans amb discapacitat, en grup i amb diversió per a tothom.
Seqüenciació d’activitats Objectius • •
Desenvolupar la capacitat de raonament Desenvolupar la capacitat d’explicar seqüències d’accions
Materials •
Targes amb imatges que narren històries
Introducció Aquesta activitat inclou diversos jocs i maneres de treballar la seqüenciació d’activitats, utilitzant objectes quotidians o targes amb imatges.
Procediment 1. Demaneu a l’alumne que us expliqui tres coses o etapes que fa en una activitat senzilla de la vida diària. Això implica que ha de visualitzar i recordar l’activitat, així com comunicar-se d’una manera lògica i ordenada. Ajudeu-lo a dividir l’activitat en els seus elements més bàsics. Per exemple, si l’activitat escollida és la de preparar una tassa de cereals: • • •
El primer pas podria ser: Agafa la tassa de l’armari El segon pas podria ser: Posa el cereal dintre la tassa El tercer pas: Posa la llet a la tassa per sobre el cereal
Si l’alumne té dificultats per explicar-vos els passos de l’activitat, feu que faci l’activitat i comenteu-los a mesura que els fa. Quan hagi acabat, discutiu què és el que ha fet pas a pas. Poc a poc, progresseu cap a activitats més difícils, com fer un dipòsit en un banc. L’alumne ha de descriure verbalment els passos en un ordre lògic, la qual cosa és sovint més difícil que fer les tasques. 2. Procureu-vos targes amb imatges de tres escenes d’una mateixa història. Podeu dibuixar les imatges, fer una sèrie de fotos o retallar les tires de còmics dels diaris. Ensenyeu les targes posades en la seqüència correcta. Després barregeu-les i demaneu a l’alumne que les torni a posar en l’odre correcte, a la vegada que descriu cada imatge i explica la història. Augmenteu el nombre de targes a 4 o 5. 3. Presenteu una sèrie de 4 a 6 targes que descriuen una història de manera seqüencial ja barrejades i demaneu a l’alumne que les posi en ordre sense que les hagi vist prèviament en la posició correcta..
Referències Tasks for Home-Based Cognitive Stimulation Program, UAB-Traumatic Brain Injury Model System. Trobareu aquesta i d’altres activitats a l’àrea tècnica del nostre web (www.eensm.org).
Els nens i les nenes del Regne Unit seran avaluat per problemes de llenguatge Tots els nens i nenes del Regne Unit passaran per una revisió en arribar als dos anys per determinar si tenen problemes de llenguatge. Això el resultat d’una investigació oficial que adverteix del nombre creixent de nens i nenes que arriben a l’escola sense poder per una sola frase. Segons el pla que estan elaborant els ministres de salut i d’educació, en aquesta revisió, professionals especialitzats verificaran la presència de senyals que el llenguatge del nen pateix un retard en el seu desenvolupament. L’informe, preparat pel membre del parlament John Bercow, va trobar que mentre que alguns nens tenen una condició clínica que afecta el desenvolupament del seu llenguatge, molts altres tenen problemes relacionats amb la seva vida familiar. Per aquesta raó, fa una crida al pares perquè intentin equilibrar les activitats “de pantalla”, com veure la televisió o fer jocs d’ordinador, i les activitats familiars més tradicionals, incloent el menjar plegats. Els experts han observat que menys d’un de cada deu nens d’àrees desfavorides saben una sola cançó i que, en els pitjors casos, els nens no són conscients que tenen un nom i ni saben el que això vol dir. Un 50% aproximadament dels nens de famílies desafavorides tenen unes competències lingüístiques significativament inferiors a les d’altres nens de la seva edat. La Jean Gros, responsable d’un programa governamental d’alfabetització, explica que aquests problemes poden afectar també famílies de classe mitja, especialment quan els nens de menys de dos anys passen moltes hores amb una atenció de poca qualitat mentre els pares treballen en més d’una feina. La revisió del llenguatge formarà part d’una avaluació més global dels desenvolupament dels nens, que inclourà aspectes de salut, creixement, audició i visió. Segons el pla previst, aquestes revisions seran universals. Els problemes de llenguatge són tres vegades més freqüents que la dislèxia i deu vegades més freqüents que l’autisme, però sovint queden sense diagnosticar i tractar.
Voleu contactar amb nosaltres? Telèfons EENS Meritxell: IMPULS: PROGRÉS: XERIDELL: L’ALBÓ: FAX: AMPA
eMails 721 731 721 730 721 732 721 734 721 735 722 540 637 718
EENS Meritxell: IMPULS: PROGRÉS: XERIDELL: AGENTAS: L’ALBÓ: AMPA
[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected]
Voleu fer-vos socis de l’EENS Meritxell? Retalleu i envieu aquesta butlleta a: EENS Meritxell, carrer dels Barrers, núm. 10, AD500 – Santa Coloma. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Nom: ...................................................................................... Cognoms: .................................................................................... Adreça: .......................................................................................................... Població: .............................................................. Autoritzo al banc: .................................................................................. a fer efectiva a l’EENS Meritxell la quantitat anual de: 20€ 40€ 60€ Altre quantitat: ......................... i a carregar-la al meu compte: ...................................................... Aquesta autorització serà vigent fins i tant no rebin ordres escrites de revocar-la. Signatura del titular del compte: ................................................................................................................................................