Flori

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Flori as PDF for free.

More details

  • Words: 1,048
  • Pages: 5
NARCISA

Scurta descriere Narcisa este o planta delicata, cu miros suav. In ciuda aparentelor, bulbul sau ascunde cateva substante narcotice, alcaloizii numiti narcisina si narcopoetina care provoaca hipotensiunea si induc o stare de somnolenta. De altfel, denumirea acestui gen vine din grecescul "Narke", ce se traduce prin "somn profund". Narcisele sunt plantele ideale pentru realizarea unei rocarii sau pentru delimitarea altor straturi, prin crearea unor borduri colorate si parfumate.

Gabarit: Este o planta de talie mica, majoritatea soiurilor ajung la 30-40 cm inaltime. Exista soiuri pitice de 10 cm inaltime dar si "uriase " care pot ajunge la 60 cm inaltime, floarea atinge 15 cm.

Lumina si temperatura: Le place sa fie plantate in locuri insorite. Bulbii rezista foarte bine la temperaturile scazute din timpul iernii.

Flori, frunze, fructe: Florile, simple sau duble sunt compuse din periant sau cupa si coronula sau trompeta, foarte bine dezvoltate. Numarul de flori pe tulpina poate fi de 1-2 la majoritatea speciilor, pana la 20 la varitatea N. tazetta. .Pot avea culori diverse de la alb, galben, oranj, roz, mai nou rosu si in diverse combinatii dintre acestea. Majoritatea sunt foarte parfumate dar exista si specii mai putin parfumate. Floarile dureaza de la 5 la maxim 15 zile. Toate speciile de narcise infloresc primavara, cu exceptia unor hibrizi cu inflorire in septembrie - octombrie. Frunzele sunt liniare si inguste, au lungimi de 25 - 35 cm, cresc direct din bulb in numar de 5-8. Dupa trecerea florilor se formeaza o capsula cu seminte.

Solul: Narcisele cresc si infloresc mai bine pe soluri usoare, bine drenate, cu pH-ul intre 6-7.

1

Udarea: Fiind o planta care intra in vegetatie in prima parte a primaverii nu necesita udari in afara ploilor din acest sezon. Suporta destul de bine perioadele mai secetoase caz in care se pot face 2-4 udari.

Aerul: Nu este o planta pretentioasa.

Ingrasaminte: Toamna, inainte de plantare se administreaza cate 20 - 42g/mp sulfat de amoniu, 25 - 30g/mp superfosfat si 20-42g/mp sulfat de potasiu. Primavara se administreaza ingrasaminte complexe (Complex III), de 2-3 ori la interval de doua saptamani.

Inmultire: Inmultirea se face prin desprinderea bulbilor ce se formeaza langa cel principal. La 3-4 ani, vara, dupa uscarea frunzelor, bulbii se scot din pamant, se curata, se separa, se pastreaza pana toamna, cand se folosesc la infiintarea de noi culturi. Plantarea se face in octombrie, la distante de 10-25 cm si adancime 10-15 cm.

Conditii de iernare: Este o planta rezistenta la ierni geroase (temperaturile scazute stimuleaza aparitia mugurilor floriferi).

Boli si daunatori: Boala specifica narciselor este putregaiul bazal al bulbilor (Fusarium oxiporum). Pe bulbi apare un putregai de culoare bruna, cu aspect spongios. Bulbii tineri se desprind usor, deoarece atacul incepe de la nivelul discului. In cultura, frunzele se ingalbenesc, butonii florali raman mici si in final planta se usuca. Tratamentul consta in imbaieri ale bulbilor, dupa scoaterea din pamant, intr-o suspensie de Benlate 0,2%, timp de 30 minute. Plantele bolnave se vor elimina si se va respecta rotatia culturilor.

2

Ingrijire, particularitati: Nu necesita ingrijiri speciale. Se va avea in vedere ca partea aeriana a plantei se usuca dupa o vreme. Se recomanda ruperea florilor trecute pentru ca bulbul sa acumuleze substantele necesare infloriri din anul urmator.

Specii si varietati: Exista 13 grupe diferentiate dupa urmatoarele criterii: -marimea si forma cupei -dispunerea petalelor -numarul de petale

ZAMBILA

Denumire populara: zambila Familie: Liliacee Origine: zona mediteraneana si Africa de sud Tip de planta: bulb Expunere: plin soare Inaltime: 20-25 cm Sol: fertil, usor drenabil Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm Culori: de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii. Culoarea foliajului: verde

3

Descriere Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor. Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.

Ingrijire si cultivare Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare. Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat. Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.

4

Soiuri de zambile Exista diferite soiuri si varietati de zambile, printre care albul Carnegie, Anna Marie, de culoare roz-somon, Splendid Cornelia (roz), si Deft Blue, de culoare albastru deschis.

5

Related Documents

Flori
May 2020 30
Flori
May 2020 32
Rama Flori
May 2020 26
Flori Seral.docx
November 2019 20
Flori - Note
May 2020 13
Copii Flori 5.pdf
June 2020 11