Feedbackul Negativ

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Feedbackul Negativ as PDF for free.

More details

  • Words: 577
  • Pages: 3
Feedback care inseamna “atat bune, cat si rele”. Desi uneori incercam sa evitam, feedback inseamna atat sa lauzi si sa transmiti unui coleg ca se afla pe calea cea buna, cat si sa explici ca activitatea sa se abate de la standard. Feedbackul negativ este neplacut, dar este vital pentru a-ti ajuta colegul de echipa sa se dezvolte si sa isi imbunatateasca activitatea. Desi perceptia comuna este ca feedbackul negativ poate fi asociat cu critica, in realitate este mai mult o subliniere a asteptarilor si o stabilire a standardelor dorite. Mai pe scurt – unde suntem si unde dorim sa ajungem. Foarte important insa in transmiterea feedbackului negativ este modul in care spui lucrurile. De cele mai multe ori tonul face muzica. O abordare prea dura sau prea critica l-ar putea face pe respectivul coleg sa intre in defensiva si atunci mesajul tau va fi perceput ca fiind o critica, nu ca fiind ceva constructiv. Cum faci sa dam feedbackul negativ asa incat el sa fie perceput ca fiind constructiv? 1. Autoexaminare - Primul pas este sa te autoexaminezi inainte de a-ti aborda colegul de echipa Incepe cu o mica introspectie preliminara. Daca constientizezi ca esti foarte tensionat sau foarte dezamagit de activitatea sau rezultatele respectivului coleg, este mai bine sa amani discutia pentru un alt moment in care vei fi detasat si in care vei putea privi lucrurile obiectiv. 2. Intre patru ochi – Feedbackul negativ este cel mai bine sa fie oferit in particular pentru a reduce defensiva celui care il primeste. 3. Pune intrebari – Nu veni tu cu solutia si nu crea senzatia ca stii tu de ce

rezultatele au fost sub asteptari. Intreaba si ajuta-ti colegul sa descopere el cauza prin intrebari. Comportamentul, nu persoana – Discuta despre activitate, comportament, nu despre persoana. Feedbackul se refera la comportament, nu la individ.

Concret si pozitiv - Ofera-ti suportul si incheie discutia intr-un mod pozitiv. Stabileste cai concrete de urmat. Nu lasa discutia in tonul unor promisiuni mari de ansamblu. Feedbackul este important nu numai în relatia manager–subordonat, ci si între colegi, prieteni si membri ai unei familii. Feedbackul constructi un feedback negativ, dar bine realizat poate fi foarte util si eficient pentru persoana care il primeste cariera. Feedbackul nu este un instrument pentru a comunica vestile proaste! Nu uita sa transmiti si feedback pozitiv atunci cand este cazul. Personalizeaza-ti comentariile. Ofera exemple si raporteaza-te la perceptia ta asupra actiunii si la felul în care comportamentul respectiv te-a influentat. Asigura-te ca feedbackul tau a fost bine înteles. În acest sens, nu te feri sa întrebi direct ce parere are despre cele enuntate. Ofera feedback util. Gandeste-te la nivelul de întelegere al persoanei si la abilitatea ei de a folosi aceasta informatie. Nu are niciun sens sa oferi unui novice detalii sofisticate, care nu-i sunt de folos. Daca vrei ca persoana cu care discuti sa-si schimbe comportamentul ca urmare a conversatiei, nu presupune ca feedbackul este suficient. Solicita cu precizie schimbarea pe care o doresti. De exemplu, „data viitoare, te rog anunta-ma imediat ce afli ca a intervenit o schimbare”. Încurajeaza reflectia interlocutorului. Poti face asta prin adresarea unor întrebari deschise: „A decurs asa cum ai planuit? Daca nu, de ce?” Nu încarca discutia cu prea multe informatii. Identifica doua-trei mesaje - cheie pe care sa le reiei la final.

Încheie cu o afirmatie pozitiva.

Un feedback negativ, în condiţiile în care este bine realizat, poate constitui un element de învăţare util si eficient. primite.

Related Documents