Experiments

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Experiments as PDF for free.

More details

  • Words: 819
  • Pages: 6
EXPERIMENTS Enguany, aprofitant que ve na Rita a fer anglès, desdoblem el grup i mentre els cavalls negres fan anglès els cavalls blancs feim “experiments”, i al revés. He aprofitat que vàrem dur una noticia del diari que deia que aquests dies plovia molt i que hi havia inundacions per treballar l’aigua. A més venia be ja que tenim el racó de l’aigua i el de les bombolles de sabó gegants.

Tot va començar quan en llegir la noticia del diari en Gerard ens va dir que ell sabia d’on sortia l’aigua de la pluja per que li havia explicat es papà. Ell ho va explicar als seus companys però no ho varen entendre i per això el primer “experiment” va ser fer vapor d’aigua i explicar el cicle de l’aigua.

El segon “experiment”, que els va agradar molt, va ser el de jugar amb gel i així vam poder treballar que l’aigua la podem trobar en estat sòlid, líquid i gasos, a més de propietats del gel com ara que per allà on agafaven el gel, aquest es fonia més prest. Sempre hi ha converses interessants entre ells com per exemple quan els hi vaig demanar que duguessin un bòtil amb aigua congelada... En Pere, tot trist, em va dir que ell no en podia dur ja que en els seus bòtils no hi cabien el “cubitos” per que no entraven per la boca del bòtil! Vaig demanar als seus companys que ajudessin a en Pere i cerquessin una solució i aquestes van ser algunes de les idees que li van donar: - Posar-hi glaçons petits. En Pere contestava que no en tenia de petits... - Posar-hi glaçons prims, però en Pere tampoc en té. - Partir els glaçons per la meitat, en Pere contestava que els seus eren massa forts i no es podien partir... - Rompre’ls amb un martell, o amb una pedra... A la fi, na Judith li va dir que el que tenia que fer era omplir el bòtil amb aigua i posar’el al congelador i que al matí ja estaria congelada. Una conversa similar va tenir lloc a l’hora de decidir com trèiem l’aigua glaçada de dins el bòtil... Algunes de les respostes que em van donar quan els hi vaig demanar si el gel sura van ser: - No per que és molt feixuc com ses roques.

- S’aigua és molt fluixa i es gel és molt fort, s’aigua no pesa res, es aigua i es gel s’enfonsa. - Sa mamà va tirar gel a la mar, al costat de la barca i no es va enfonsar, jo ho vaig veure...(no se’l creien...els semblava impossible que el gel surés) - Si el gel és gros i feixuc se’n va per endins per que s’aigua és fluixa, té més poca força - I si el gel és petit se’n va per avall igualment N’Emma i en Sergi C. Continuaven dient que ells havien vist com el gel surava... i ho vam comprovar.

El tercer “experiment” va ser el de les flors màgiques...¿Què passa si posem flors de papers amb els pètals tancats dins una rivella d’aigua? I si posem una gota d’aigua en mig d’una flor d’escuradents? L’aigua penetra per capilaritat i aleshores les flors s’obren!

El següent experiment ha sigut el de posar un bòtil buid, tancat amb un globus per la boca i posar’el alternativament dins aigua calenta i aigua freda (amb glaçons dintre) per veure com l’aire de l’interior del bòtil es dilatava i contreia, alternativament, i així el globus es posava dret o es desinflava. (Però el que ells volien era jugar amb el gel)

També hem vist que si a un globus inflat li acostem una flama, explota, però si el globus és ple d’aigua no explota per que l’energia calòrica es reparteix per l’aigua. Això els ha fet molta gràcia.... Aprofitant la noticia que va dur en Quim sobre que feia 100 anys que havien trobat el primer fòssil de Myotragus Balearicus, hem parlat de fòssils i hem vist llibres i fòssils de veritat. Amb tot el grup hem fabricat fòssils amb un sol dia ! Amb elements que hem trobat per es pati com són fulles d’eucaliptus, una pinya i la planta dels diners, hem fet un motlle amb fang i l’hem omplert de guix, en assecar-se hem tret el fang i ens han quedat un fòssils preciosos!

La setmana del 19 al 23 d’Octubre hem experimentat amb la flotabilitat. D’un seguit de coses, ells anaven dient si surarien o no i el per que...la principal explicació que donaven era que “l’aigua és “fluixa” i les altres coses són fortes” i per això s’enfonsen, però també responien “per que pesa poc” o “per que un dia ho vaig veure”. Les seves hipòtesis han sigut les següents:

després de comprovar-ho ha quedat així:

Les hipòtesis de l’altre grup han sigut:

i després de comprovar-ho ha quedat així:

Related Documents

Experiments
June 2020 40
Experiments
June 2020 36
Experiments
June 2020 28
Science Experiments
May 2020 32