Exchange Server Kurulumu

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Exchange Server Kurulumu as PDF for free.

More details

  • Words: 883
  • Pages: 6
Exchange Server Kurulumu Kullanıcı MailBox'larının ve Adres Listerinin Oluşturulması Exchange Server makinenin açılışıyla beraber gerekli olan service'leri otomatik olarak çalıştırır. Bu servisler aşağıda verilmiştir. Microsoft Microsoft Microsoft Microsoft

Exchange Exchange Exchange Exchange

Directory Information Store Message Transfer Agent System Attendant

Biz Exchange administrator programını çalıştırarak Exchange üzerinde işlemler yapabiliriz. Bunun için 1- Start butonuna basın 2- Programs sekmesini seçin 3- Microsoft Exchange bölümünü seçin 4- Microsoft Exchange Administrator programını çalıştırın. 5- Exchange programını ilk defa yüklediğimiz için Internet Mail Service'ini yüklememiz gerekiyor. 6- Bunun için File menüsünden New Other seçeneğinden en alttaki Internet Mail Service seçiyoruz.

7- İlk gelen pencere kısaca bu işlemin hangi adımlardan oluştuğunu anlatıyor. Bu pencereyi Next butonuna basarak geçiyoruz. 8- Yeni gelen pencere ise daha detaylı bir açıklama sunuyor. DNS manager'dan Exchange Server için A mail MX recordları yaratılıyor. Bu recordlara göre Exchange Server servisleri çalışacaktır. 9- Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz. 10- Bu adım da hangi Domain'in bu mail server'dan yararlanabileceğini belirtmemiz isteniyor. Okul için buraya CSCIENCE giriyoruz. 11- Daha sonra Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz. Bu adımda Mail'ler gönderilirken nasıl bir yol izlenecegini belirtmemiz gerekiyor. 12- Biz burada DNS kullanacagımız belirtiyoruz. Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz. 13- Bu adımda hangi mail'lerin gönderilmesine izin verileceğini belirtiyordu. 14 Biz burada ki ilk seçenegi seçerek bütün mail'lerin gönderilmesine izin verdik. 15- Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçtik. Bu adımda mail sitesi olarak ne kullanılacagını girmemiz isteniyor.

16- Buraya yazılacak deger dışardan mail gönderilirken @ işaretinden sonra hangi adres yazılması gerektigini belirtiyor. 17- Biz bu alana @cs.istanbul.edu.tr girdik. 18- Artık yarattıgımız mail box 'lara mail görelilirken kullanılacak adres = kullanıcını[email protected] olacaktır. 19- Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçtim. 20-Bu adımda Excahnge administrator olan kullanıcı için mailbox belirtmemizi istedi

21-İlk seçenek seçilirse yeni bir mailbox yaratılmaktadır. 22-Eger ikinci seçenek seçilirse bir mailbox seçilmektedir. 23-Next butonuna basarak bir sonraki adıma geçtim. Bu adımda yaratılan mailbox için bir şifre girmemizi söyledi.

24-Şifremizi girdikten sonra bir sonraki adıma geçmek için Next butonuna bastım. 25-Artık Internet Mail Service kurulumunu tamamladık. 26-Artık CS domaini ile ilgili kullanıcı ve grub tanımlamaları yapabilmemiz mümkün olacaktır.

27-Yeni bir kullanıcı mailbox'ı yaratmak için File menüsünden New Mailbox sekmesi seçilebilir yada toolbardan New Mailbox butonuna tıklanarak yeni bir mailbox yaratılabilir.

28-Karşımıza gelen pencereden boş olan alanları doldururuz. 29-Burada First alanına isim gireriz. 30-Last alanına soyisim girilir. 31-Display alanına Exchange Server listesinden görülmesini istedigimiz degeri gireriz. 32-Alias alanına ise kullanıcı mailbox'ını girmelyiz. Biz burada 9406035 girdik bu kullanıcıya dışardan mail gönderilmek istenirse adres [email protected] olarak bu değer girilmelidir. 33-Diger bilgileride doldurdıktan sonra eger bu kullanıcının Domain'dede username'I varsa Primary Windows NT Account seçenegine basılarak NT'deki şifrenin geçerli olması sağlanır.

34-Phone/Notes sekmesine tıklanılarak kullanıcı telefon numaraları girilebilir. 35-Distribution Lists sekmesine tıklayarak kullanıcıyı belirli mail grublarına dahil edebilriz. 36-Karşımıza gelen pencereden Modify butonuna basarak kullanıcıyı dahil edecegimiz listelerin görülmesini sağlarız.

37-Burada da görmüş oldugunuz gibi sol tarafta listeler gözükmektedir. Bunlar seçilerek Add butonuna basılırsa kullanıcıyı bu listelere eklemiş oluruz. 38-Kullanıcının mailbox'ına bazı sınırlamalar getirmek istersek Advanced butonuna basarak karşımıza gelen pencereden sınırlamalrı girebiliriz.

39-Burda da görmüş oldugumuz üzere kullanıcı mesaj büyüklüklerini sınırlıyabiliyoruz. 40-Gelen mesaj boyutunun MAX degerini Incoming alanına giriyoruz. (Kilobyte) 41-Giden mesaj boyutunun MAX degerini Outgoing alanına giriyoruz. (Kilobyte) 42-Eger kullanıcının mailbox'ında belirli bir degerden sonra mail'leri sınırlandırılmak istenirse bu alltaki bölümden sağlıyabiliyoruz. 43-Issua warning alanına girdigimiz değerden (büyüklük bakımından) çok mail varsa kullanıcıya uyarı verilmesi sağlanıyor. 44-Prohibit send alanına girilen degerden çok fazla mail varsa artık kullanıcı bu mail'lerini silmeden mail gönderemez. 45-Delivery Restriction alanında ise kullanıcının gelen ve giden mesajlarına sınırlamalar getirebiliyoruz. Burada bu mail adına gelen mesajların hangilerinin kabul hangilerinin kabul edilmiyecegini belirtebiliyoruz. Buraya girdigimiz kişilerden gelen mesajların kabul edilip edilmiyecegini belirtiyoruz. 46-Yeni bir mesaj grubu yaratılmak istenirse File menüsünden New Distribution Lists seçilir. 47-Karşımıza yeni grup tanımlamaları yapacağımız aşağıdaki pencere gelir.

48-Bu pencereden display alanına Exchange programında bu grup için görülecek isim girilir. 49-Alias name alanına ise dışardan bu gruba gönderilecek mail'lerin ön eki yazılır. 50-Owner alanına bu adres grubunun sahibi girilir. Bunu yapmak için Modify butonuna tıklanırsa karşımıza Exchange server'da mail'leri bulunan kullanıcılar gelecektir. 51-Buradan sahip seçildikten sonra OK butonuna basılarak işlem tamamlanır.

52-Bu listeye mailbox eklemek istersek Members frame altında yer alan Modify butonuna tıklanır. 53-Aşağıdaki gibi gelen pencereden son tarafdaki kullanıcılar seçilerek Add butonuna basılarak bu gruba dahil edilirler.

52-Eğer bu listeye bir mesaj gelirse artik bu mesaj bu listedeki bütün kullanıcılara gönderilecektir.

53-Eğer bu liste içine başka bir listeye gelen mesajlarıda eklemek istersek en üste Distribution List sekmesine tıklanır. Burada da modify butonuna basılarak gerekli listeler ilave edilebilir. 54-E-mail adres sekmesine tıklarsak artık bu grubun e-mail adresinin [email protected] olarak yer aldığını görürüz. 55-Eğer bu listeye bazı ileri seviyede özellikler eklemek istersek Advanced butonuna tıklarız.

56-Eğer bu gruba gelen mesajlara boyut sınırlaması getirmek istersek Message size Max alanına kilobyte olarak mesaj boyutunu girmeliyiz. 57-Aşağıda da bu liste ile ilgili seçenekler verilmektedir. 58-Birinci seçenek seçilirse liste hakkında bu listenin sahibine rapor verilir. 59-İkinci seçenek seçilirse listenin yaratıcısına mesaj geçilir 60-Üçünücü seçenek seçilirse listenin yaratıcısına offline mesajları geçer. 61-Dördüncü seçenek seçilirse adres defterini kullanıcılardan gizler. 62-Beşinci seçenek seçilirse liste üyelerinin adres defterleri gizlenir. 63-Eğer sekmeler Delivery Restriction seçilirse gelen ve giden mesajlar için kısıtlamalar getirilir. 64-Bu kısıtlamalar bazı kullanıcılardan gelen mesajları alma ve bazılarına göndermedir. 65-OK butonuna basılırsa artık grubumuz yaratılır. Aşağıda grubun nasıl göründüğünü gösteren bir resim görülmüştür.birinci_sinif adlı grubumuz yaratılmıştır.

66-Exchange Server üzerinde daha bir çok kontrol getirebilmektedir

ASİ_GENC

Related Documents