Estatuts Coordinadora

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Estatuts Coordinadora as PDF for free.

More details

  • Words: 3,480
  • Pages: 13
Estatuts de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

COORDINADORA DE COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA ESTATUTS Capítol I. La denominació, els fins i el domicili Article 1 1.- Amb el nom de “COORDINADORA DE COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA” es crea, a la població de Sant Pere de Ribes, una coordinadora que es regeix pels seus estatuts i per les disposicions legals vigents que li són aplicables. 2.- Pot ser soci de la “COORDINADORA DE COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA” tota colla castellera que estigui constituïda legalment, tingui personalitat jurídica i compleixi els requisits d’admissió que es desprenen d’aquests estatuts i del reglament de règim intern. Article 2 Des del 1989, any de la fundació, els fins de la COORDINADORA DE COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA (en endavant Coordinadora) han estat i són els següents: 1.- Interrelacionar les colles en el sentit més ampli per defensar els interessos que els són comuns. 2.- Gestionar determinats serveis de forma col·legiada. Per assolir aquests fins, la Coordinadora es valdrà dels mitjans següents: 1.- Organitzar activitats culturals relacionades amb els castells: xerrades, conferències, exposicions ... 2.- Editar butlletins i circulars per informar les colles o els simpatitzants del món casteller. 3.- Participar en comissions de treball o consells de les diferents diputacions, Generalitat de Catalunya o d’altres institucions, que en cada moment s’estimi oportú. 4.- Coordinar-se, associar-se o federar-se amb altres estaments que treballin per la identitat nacional de Catalunya. 5.- Col·laborar amb les institucions públiques o privades que tinguin per objectiu la potenciació del món casteller des de qualsevol vessant. 6.- Altres que puguin afavorir l’assoliment dels fins de la Coordinadora.

Article 3 El domicili de la Coordinadora s’estableix a VALLS, i radica a la Plaça del Blat, 10 baixos. La junta directiva, amb ratificació posterior de l’assemblea, pot decidir el trasllat del domicili social dins el marc territorial del Principat. L’àmbit d’actuació de la Coordinadora és principalment Catalunya.

Capítol II. Dels aspirants a socis de la Coordinadora Article 4 1.- Tota colla que vulgui ser soci de la Coordinadora, haurà de passar un període d’aspirant a soci de com a mínim dos anys. Un cop passat aquest termini, i compleixi tots els requisits dels estatuts i del reglament de règim intern, accedirà -en la primera assemblea ordinària que es convoqui- a la categoria de soci de ple dret. 2.- Una colla pot sol·licitar ser soci, en el mateix moment que faci el seu primer assaig. 3.- Ha d’adreçar la sol·licitud per escrit a la junta directiva de la Coordinadora, afegint el valor monetari del cost total de l’assegurança que la junta directiva estipuli. Una colla, mentre sigui soci-aspirant, haurà de pagar cada any l’assegurança. 4.- El soci-aspirant tindrà veu, però no vot, en les assemblees, i no podrà ser elegit per a cap càrrec de la Coordinadora.

Article 5 Els socis-aspirants tenen dret a rebre informació i a participar dels actes, activitats i acords que la Coordinadora vagi realitzant, sempre i quan no vagi en contra d’aquests estatuts o del reglament de règim intern. Article 6 Es portarà un llibre de registre per ordre d’ingrés, en el qual, cada colla, en ser admesa com a colla soci-aspirant rebrà el número d’ordre que li correspongui. Els nous socis-aspirants admesos ocuparan el darrer número a la llista de socis. A principi de cada any es procedirà a actualitzar els números dels socis. Article 7 Un cop el soci-aspirant hagi passat els dos anys reglamentats i la junta directiva de la CCCC consideri que compleix tots els requisits que se sol·liciten en aquests estatuts i en el reglament de règim intern, el procediment d’admissió de socis serà els següents:

1.- Formalitzar la petició per escrit i adreçar-la al president de la junta directiva de la Coordinadora. 2.- Adjuntar l’acord de l’assemblea general de la colla per fer-ne la petició. 3.- Adjuntar els estatuts de la colla per veure si reuneix les condicions legals necessàries, així com també el seu NIF. 4.- Demostrar que compleix totes les altres qüestions que estan enunciades per aquest fi, en el reglament de règim intern. Article 8 La junta directiva té un termini de tres mesos per admetre o denegar l’admissió de la colla sol·licitant. La seva decisió ha de ser ratificada en la primera assemblea general ordinària que es convoqui.

Article 9 Tota colla, pel fet de ser soci-aspirant, està obligada a complir el que s’estableix en aquests estatuts i en el reglament de règim intern, així com els acords de la junta directiva i de l’assemblea general sempre i quan no s’oposin als presents estatuts o a la llei.

Capítol III. Els socis de ple dret de la Coordinadora. Els seus drets i les seves obligacions Article 10 Els membres associats tenen dret a: 1.- Assistir amb veu i vot a les reunions de l’assemblea general en la forma que s’especifica en aquests estatuts i en el reglament de règim intern. 2.- Elegir o ser elegits per als llocs de representació o per exercir càrrecs directius. 3.- Exercir la representació que se’ls confereixi en cada cas. 4.- Intervenir en el govern i les gestions, en els serveis i les activitats de la Coordinadora, d’acord amb les normes legals i estatutàries. 5.- Exposar a l’assemblea general, a la junta directiva i als consells tot el que considerin que pugui contribuir a fer més plena la vida de la Coordinadora i més eficaç el compliment dels objectius. 7.- Sol·licitar i rebre explicacions sobre l’administració i la gestió de la junta directiva o dels mandats de l’assemblea.

8.- Rebre informació sobre les activitats de la Coordinadora. 9.- Fer ús dels serveis comuns que la Coordinadora pugui establir. 10.- Formar part de les comissions de treball que pugui crear la junta directiva. 11.- Posseir un exemplar dels estatuts. Article 11 Els membres associats tenen l'obligació de: 1.- Ajustar la seva actuació a les normes estatutàries i al reglament de règim intern. 2.- Complir els acords de l’assemblea general i les directrius que assenyali la junta directiva per dur-los a terme, sempre i quan no s’oposin als presents estatuts o a la llei. 3.- Satisfer puntualment les quotes que s’estableixin. 4.- Formar part d'un dels consells que estableixi la junta directiva. Article 12 Són causa de baixa de la Coordinadora: 1.- Que ho decideixi la colla interessada. 2.- No satisfer les quotes obligatòries que hagi fixat l’assemblea. 3.- Que durant una temporada, el membre associat, no hagi tingut cap actuació castellera. 4.- No complir les obligacions estatutàries o del reglament de règim intern.

Capítol IV. L’assemblea general Article 13 1.- L’assemblea general és l’òrgan suprem de la Coordinadora. En formen part amb veu i vot totes les colles acreditades que compleixin els estatuts i el reglament de règim intern. 2.- Les colles, reunides en assemblea general, legalment constituïda, decidiran per majoria els assumptes que siguin competència de l’assemblea.

3.- Tots els membres quedaran subjectes als acords de l’assemblea general, incloent-hi les colles absentes, les que en discrepin i les presents que s’hagin abstingut de votar. Article 14 L’assemblea general té les facultats següents: a) Modificar i aprovar els estatuts de la Coordinadora i/o el reglament de règim intern. b) Adoptar els acords relatius a la representació legal, gestió i defensa dels interessos dels seus membres. c) Controlar l’activitat i la gestió de la junta directiva. d) Aprovar els pressupostos anuals de despeses i ingressos, i la memòria anual d’activitats. e) Elegir les colles membre de la junta directiva, destituir-les i substituir-les. L’elecció es farà sempre per llistes tancades mantenint el vot ponderat que el reglament de règim intern estableixi. f) Establir les línies generals d’actuació que permetin complir els fins de la Coordinadora. g) Fixar les quotes que les colles associades hauran de satisfer. h) Aprovar la constitució dels consells, o suspendre’ls si és necessari. i) Aprovar o rebutjar les operacions d’endeutament que en el seu moment presenti la junta directiva. j) Dissoldre i liquidar la Coordinadora. k) Altres que, en el seu moment, l’assemblea pugui decidir i no malmetin la legalitat vigent i la sobirania de les colles.

Article 15 1.- L’assemblea general es reunirà, en sessió ordinària, com a mínim una vegada durant el primer trimestre de l’any. 2.- L’assemblea general es reunirà amb caràcter extraordinari sempre que calgui, a requeriment de la junta directiva, o bé quan ho sol·licitin un mínim del vint per cent de colles associades. En aquest cas, l’assemblea es farà dins un període no superior als trenta dies d'haver estat sol·licitat.

Article 16 1.- La convocatòria de les assemblees generals ordinàries, es farà per escrit amb una antelació mínima de quinze dies. La convocatòria especificarà el dia, l’hora i el lloc de la reunió, com també l’ordre del dia de la reunió. 2.- El president dirigirà les reunions de l’assemblea general. Si no hi és, el substituiran, successivament, el vicepresident, o bé el membre de més edat de la junta. Actuarà com a secretari qui ocupi aquest càrrec a la junta directiva. 3.- El secretari redactarà l’acta de cada reunió amb un extracte de les deliberacions, el text dels acords que s’hagin adoptat i el resultat numèric de les votacions. Al començament de cada reunió de l’assemblea general es llegirà l’acta de la sessió anterior a fi que s’aprovi o s’esmeni. Article 17 L’assemblea quedarà constituïda, vàlidament, en primera convocatòria, amb l’assistència de la meitat més una de les colles associades. Quedarà vàlidament constituïda en segona convocatòria sigui quin sigui el nombre de colles presents. La segona convocatòria s’haurà de fer mitja hora després de la primera i en el mateix lloc, i s’haurà d’haver anunciat amb la primera. Article 18 1.- En les reunions de l’assemblea general, s’establirà un sistema de vot ponderat que vindrà regulat pel reglament de règim intern. Sota cap motiu es podrà delegar el vot a una altra colla. Tampoc no serà vàlid el vot per correu. 2.- Les colles membre emetran el seu vot per mitjà del delegat que prèviament hagin designat. Qualsevol canvi de delegat, o del substitut que també hagin designat, s'haurà de notificar a la junta directiva de la CCCC. 3.- Els acords es prendran per majoria simple de vots dels presents. 4.- Per adoptar acords sobre la dissolució de la Coordinadora, l’expulsió d’alguna colla, la constitució d’una federació amb altres estaments de la cultura popular, o bé la integració en una de ja existent, no servirà el vot ponderat, adoptant la fórmula d’una colla un vot, i caldrà un nombre de vots equivalents a les dues terceres parts de les colles assistents, tant en la primera convocatòria com en la segona. 5.- L’elecció de la junta directiva és farà per llistes tancades, mantenint el vot ponderat que el reglament de règim intern estableixi.

Capítol V. La junta directiva Article 19 1.- La Junta Directiva regirà, administrarà i representarà legalment la Coordinadora. Està formada per un mínim de vuit i un màxim de dotze colles. 2.- L’elecció de les colles membre de la junta directiva es farà per candidatures tancades i mitjançant el vot ponderat establert al reglament de règim intern. 3.- Cada colla designarà per acord de junta la persona que la representi a la junta directiva. En qualsevol moment, i per acord de la junta de la colla, les colles podran canviar el seu representant. 4.- L’exercici del càrrec serà gratuït. 5.- Les Colles membres de la junta nomenaran d’entre les persones representants, els càrrecs de president, vicepresident, secretari, tresorer i vocals. En qualsevol moment les colles membres de la junta podran modificar els càrrecs, havent-ho de comunicar per escrit a totes les colles i a les institucions que correspongui.

Article 20 1.- Les colles membres de la junta directiva exerciran el càrrec durant un període de tres anys. 2.- Abans d’extingir-se el termini reglamentari del seu mandat, el cessament com a colla membre de la junta directiva podrà esdevenir-se per: a) Dimissió voluntària presentada mitjançant un escrit en el qual se n’exposin els motius. b) La victòria d’un vot de censura plantejat per l’assemblea general contra tota la junta directiva, o bé contra algun dels seus membres en concret. El vot de censura haurà de ser presentat per escrit per un 35% dels membres de la Coordinadora, que, pel sistema de vot ponderat, representin un mínim del 35% del total possible, i serà motiu de convocatòria d’assemblea general extraordinària, dins els quinze dies següents a la presentació de l’escrit. Es sotmetrà a votació secreta, i si el vot de censura no obté el 50% més un dels vots del assistents a l’assemblea, s’entendrà que el vot de censura no prospera i continuarà exercint la mateixa junta. Si per contra s’assoleix la majoria demanada, es convocaran eleccions per a la renovació de la junta directiva, si el vot de censura va adreçat a tota la junta, o hauran de cessar les colles membres de la junta, en cas que el vot sigui específic. Si després d’un o més vots de censura específics, queda una junta amb menys de vuit membres, haurà de cessar tota la junta.

Article 21 1.- La junta directiva té les facultats següents: a) Representar, dirigir i administrar la Coordinadora de la manera més àmplia que reconegui la llei; així mateix, complirà les decisions preses per l’assemblea general, d’acord amb les normes, instruccions i directrius que aquesta assemblea estableixi. b) D’acord amb l’article 12, la junta directiva podrà sancionar i congelar els drets i deures de qualsevol membre associat, havent de portar-ho a la primera assemblea que es convoqui per la seva ratificació o anul·lació. c) Exercir tota mena d’accions legals i interposar els recursos pertinents defensant els interessos de la Coordinadora. d) Proposar a l’assemblea general la defensa dels interessos de la Coordinadora. e) Proposar a l’assemblea general els tipus de quotes per la temporada. f) Convocar les assemblees generals i controlar que es compleixin els acords que s’hi adoptin. g) Presentar el balanç i l’estat de comptes de cada exercici a l’assemblea general perquè els aprovi, i confeccionar els pressupostos de l’exercici següent. h) Elaborar la memòria anual d’activitats i sotmetre-la a l’aprovació de l’assemblea general. i) Contractar els empleats que la Coordinadora pugui tenir. j) Dur a terme les gestions necessàries davant d’organismes públics, entitats i altres persones físiques o jurídiques. k) Obrir comptes corrents i llibretes d’estalvis a qualsevol establiment de crèdit d’estalvi i disposar dels fons d’aquests dipòsits. l) Proposar a l’assemblea general per a la seva aprovació, modificacions dels estatuts i del reglament de règim intern. m) Resoldre provisionalment qualsevol cas que no s’hagi previst als estatuts i donar-ne compte a la primera assemblea general. n) Qualsevol altra facultat que no estigui atribuïda d’una manera específica a algun altre òrgan de govern de la Coordinadora, o que li hagi estat delegada expressament sempre que no malmeti la llei i la sobirania de les colles.

Article 22 1.- La junta directiva, convocada prèviament pel president o per la persona que el substitueixi, es reunirà en sessió ordinària amb la periodicitat que els seus membres decideixin, i que en cap cas no podrà ser superior a sis setmanes. 2.- La junta directiva es reunirà en sessió extraordinària quan la convoqui amb aquest caràcter el president o bé si ho sol·liciten la meitat dels seus membres. 3.- La junta directiva pot convocar de manera puntual o bé mantenir de manera estable en el seu sí, a especialistes de qualsevol temàtica, siguin castellers o no. Aquests especialistes tan sols tindran veu. En cap cas tindran vot. Article 23 1.- La junta directiva quedarà constituïda vàlidament si ha estat convocada amb antelació reglamentària i si hi ha quòrum (meitat més un dels membres). 2.- La junta directiva prendrà els acords per majoria simple dels vots dels assistents. Article 24 1.- Els acords de la junta directiva es faran constar en una acta. Es podrà utilitzar el suport informàtic, però sempre hi haurà constància d’una còpia en suport paper signat pel president i pel secretari. 2.- En iniciar-se cada sessió de la junta directiva es llegirà l’acta de la sessió anterior perquè s’aprovi o es rectifiqui, si és procedent.

Capítol VI. El president Article 25 1.- Són pròpies del president les funcions següents: a) Presidir i representar legalment la Coordinadora, per delegació de l’assemblea general i de la junta directiva. b) La presidència i la direcció dels debats de l’assemblea general i de la junta directiva. c) Emetre un vot de qualitat decisori en els casos d’empat. d) Establir la convocatòria de les reunions de l’assemblea general i de la junta directiva. e) Visar les actes i els certificats confeccionats pel secretari de cada colla.

f) Les atribucions restants pròpies del càrrec i les que li deleguin l’assemblea general o la junta directiva.

Capítol VII. El vicepresident, el tresorer, el secretari i els vocals Article 26 Són pròpies del vicepresident les funcions següents: a) A instància del president, ostentar la seva representació legal davant de qualsevol acte o administració. b) Substituir el president, en cas d’absència o malaltia, en qualsevol reunió interna o externa de la Coordinadora. c) Qualsevol altre atribució que li delegui el president o la junta directiva. Article 27 Són pròpies del tresorer les funcions següents: a) La custòdia i el control dels recursos de la Coordinadora, com també l’elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes. Portarà el llibre de caixa. Signarà els rebuts de quotes i altres documents de tresoreria. Pagarà les factures aprovades per la junta directiva i ingressarà el que sobri en dipòsits oberts en establiments de crèdit o d’estalvi. b) Confeccionarà els estudis econòmics que li sol·liciti el president o bé la junta directiva. c) Trimestralment, o bé quan ho sol·liciti el president, presentarà a la junta directiva un informe sobre l’estat financer de la Coordinadora. d) Qualsevol altre atribució que li delegui el president o la junta directiva. Article 28 Són pròpies del secretari les funcions següents: a) Custodiar la documentació de la Coordinadora, aixecar, redactar i signar les actes de les reunions de l’assemblea general i la junta directiva, redactar i autoritzar les certificacions que calgui lliurar. b) Portar el llibre de registre de colles i mantenir permanentment actualitzat el seu cens, així com el valor de cada una d’elles en els criteris del vot ponderat. c) Confeccionar les propostes i estudis administratius que li sol·liciti el president o bé la junta directiva. d) Qualsevol altre atribució que li delegui el president o la junta directiva.

Article 29 Són pròpies dels vocals les funcions següents: a) Establir les línies de treball que els correspongui per la seva posició de vocal. b) A requeriment de la junta directiva o del president, informar de la marxa i evolució de la seva responsabilitat de vocal. c) Qualsevol altre atribució que els delegui el president o la junta directiva.

Capítol VIII. Els consells Article 30 Els consells són els òrgans de caràcter consultiu que assessoren i fan propostes a la junta directiva. Article 31 1.- La junta directiva, establirà un nombre de consells, repartits geogràficament pel territori, que faciliti la participació de les colles. 2.- La junta directiva convocarà un mínim de dues reunions per consell durant cada exercici. A cada reunió hi haurà representada, com a mínim, una colla de la junta. 3.- Un mínim del cinquanta per cent més una de les colles membres d’un consell podran demanar per escrit a la Junta que convoqui una reunió del seu consell.

Capítol IX. El règim econòmic Article 32 La Coordinadora es constitueix sense cap patrimoni inicial. Article 33 Els recursos econòmics de la Coordinadora es nodriran de: a) Les quotes que fixi l’assemblea general per a tots els seus membres. b) Les subvencions oficials o particulars. c) Les donacions, herències o llegats. d) Les rendes del propi patrimoni o bé d’altres ingressos que es puguin obtenir per publicitat o mitjançant activitats lícites.

Article 34 L’exercici econòmic coincidirà amb l’any natural i quedarà tancat el 31 de desembre. Article 35 En els comptes corrents o llibretes d’estalvis obertes a nom únic de Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, hi figuraran les signatures del president, del tresorer i del secretari. Per a poder disposar dels fons n’hi haurà prou amb dues firmes.

Capítol X. La dissolució Article 36 La Coordinadora podrà ser dissolta si ho acorda l’assemblea general, convocada amb caràcter extraordinari expressament per aquest fi. Article 37 1.- Un cop acordada la dissolució, l’assemblea general elegirà una comissió liquidadora formada per cinc membres que prendrà les mesures oportunes, tant pel que fa a la destinació dels béns i drets de la Coordinadora, com a la finalitat, l’extinció i la liquidació de qualsevol operació pendent. 2.- El romanent net que resulti de la liquidació es lliurarà a un organisme públic amb fins no lucratius que vetlli per preservar la història del món casteller. Aquests estatuts han estat aprovats a l’assemblea general extraordinària que ha tingut lloc el dia 25 de març del 2000.

El secretari Enric Domingo i Cots

VP el president Josep A. Fernández i Ruiz

Related Documents

Estatuts Coordinadora
May 2020 13
Estatuts
November 2019 15
Estatuts
December 2019 18
Estatuts Ampa
April 2020 22
Coordinadora Mercantil
November 2019 17
Estatuts Ampa 2006
November 2019 14