Espeleotemas

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Espeleotemas as PDF for free.

More details

  • Words: 752
  • Pages: 4
ESCOLA DE NATURA ESPELEOLÒGICA Les formacions, com es formen i la seva estructura. Aquest cop deixarem de banda les coves amb encant i intentarem explicar, d’una manera raonable, com es formen les formacions de pedra dins les coves. Us puc assegurar que no és fàcil, doncs hi ha algunes que costa molt d’entendre com poden arribar a agafar aquestes formes tan estranyes i complicades. De vegades la teoria i la ciència no poden assegurar de bon tros, el per què d’algunes filigranes i detalls. Però dedicarem un petit esforç a intentar explicar-vos, i a intentar entendre el que el temps ha creat, igual que un gran escultor amb el temps acaba realitzant la seva gran obra mestra. Farem un dibuix amb la deguda explicació, sempre tenint en compte que són opinions d’experts espeleòlegs, geòlegs, o científics.

ESQUEMA

EXPLICACIÓ Estalactita, penja del sostre i es forma pel lliscament de l’aigua, degut a la gravetat.

Estalagmita, creix del terra cap amunt. Es forma pel dipòsit de calcita que deixa la gota al caure del sostre.

Columna, és el producte de la unió entre estalactita i estalagmita. Depenent de l’aportació d’aigua i del temps, poden arribar a ser molt grans.

Macarró o fistulosa, és una estalactita buida per dins. Té una estabilitat de cabal. És monocristalina i també simètrica amb l’eix principal.

FOTO

Les banderes o draperies són formacions que es formen en sostres o llocs alts. Tenen forme triangular degut al seu desenvolupament en plans inclinats.

Les excèntriques d’aragonita solen expressar una eclosió de festa. Des d’un punt central surten explosionades i en totes direccions les distintes agulles, unes fines, altres de tipus coral·loides.

Els discos són formacions de caràcter singular. Són difícils de veure, degut a la dificultat en la seva formació. Es formen per pressió d’aigua, que surt en direcció cap a dalt. Són de forma rodona i plana.

Les agulletes són formacions molt especials. Es formen en totes direccions i formes. Les de calcita acostumen a ser molt primes i transparents.

La calcita flotant es forma lògicament en basses d’aigua. Aquesta ha d’estar molt calmada. Amb molt poca circulació. Són sediments que reposen en la superfície.

Els cristalls de gours són formacions extremadament delicades i belles. Són cristalls amb un acabat i un treball de joieria.

Realment espectaculars a la vista. Les estalagmites triangulars són molt rares de veure. Són especials. L’Aguzou és famosa per tenir-ne en vàries zones. Són monocristalines, i realment espectaculars.

Les perles de caverna o pisolites són molt maques i delicades. I, a l’igual que en joieria, són molt apreciades. Es formen en petites depressions al terra. Són rodones per la rotació que fan al caure l’aigua del sostre.

Les agulletes múltiples solen sorgir d’un nucli central o niu. També poden assolir múltiples direccions i semblar caòtiques. Poden ser lineals o excèntriques. Són molt fràgils, es necessari apropar-se amb cura i no fer corrents d’aire

Els cristalls de gourg de vegades es formen no sols en les parets del gourg, sinó que si aquest és poc profund, també ho fan al terra. Formen unes veritables flors de calcita. La Galeria de les Flors de l’Aguzou n’és la millor mostra.

Els gourgs o basses d’aigua, no sempre es formen de forma esglaonada, també poden formar-se en pla, en conjunt o individualment.

No tan sols es formen les Coupelles dins dels gourgs, també es formen d’altres formacions, com aquets rars ramells especials de L’Aguzou.

Les «coupelles» o copetes, són formacions molt peculiars. La seva forma en forma de copa la fan molt atractiva. Són difícils de veure, i per això més desitjades.

Els triangles de calcita són formacions excepcionals. Només unes poques grottes de França les tenen. Es formen dins d’un gour per les forces de cristal·lització. També influeix la tensió superficial.

Els guèisers d’argila es formen degut a la pressió d’aigua cap a la superfície. Una pressió justa per no trencar la formació. Al sortir l’argila es diposita en el con exterior.

Les excèntriques són unes formacions molt singulars i atractives. No tenen cap lògica les seves formes, poden escollir totes les direccions i camins, creant així veritables laberints.

Els avets d’argila o «sapins» són únics, de fet només es troben en una o dues coves. S’han format en gourgs d’aigües calmades, mantenint una petita distància entre ells. Realment la seva formació és un misteri.

Les banderes són molt freqüents, No sempre es formen en angles inclinats, també pengen verticalment. Aquestes banderes verticals solen ser grans i majestuoses, algunes semblen veritables cortinatges de palaus.

Article de: Josep Herrerias.

Related Documents

Espeleotemas
June 2020 5