Grup municipal Els Verds-L’Entesa per Dénia
ESMENA A LA MOCIÓ PRESENTADA PÈL PARTIT POPULAR SOBRE L’ESTATUT DE CATALUNYA
En Toni Roderic I Tost Regidor-Portaveu del grup Els Verds-l’Entesa a l’ajuntament de Dénia, presenta per al seu debat i aprovació si s’escau, la següent ESMENA A LA MOCIÓ SOBRE L’ESTATUT DE CATALUNYA
El passat 30 de setembre el Parlament de Catalunya va aprovar el projecte de nou Estatut d’Autonomia, que en l’actualitat es tramita en les Corts Generals segons el procés de reforma dels estatuts previst en la Constitució. L’aprovació pel Parlament de Catalunya es va fer amb una significativa majoria: 120 diputats sobre els 135 que ho formen, i el suport de quatre dels cinc grups parlamentaris presents en la cambra. La proposta s’emmarca en un procés de revisió i actualització dels diferents Estatuts d’Autonomia que, després de més de 25 anys, pretenen, com és natural, aprofundir en l’autogovern i millorar el marc competencial des de la pròpia identitat i des de les legítimes aspiracions que s’expressen democràticament en els diferents Parlaments autonòmics. Des d’un punt de vista democràtic qualsevol projecte estatutari emanat de les cambres legislatives autonòmiques ha de ser respectat en quant expressa la voluntat dels representants públics de la ciutadania. Per això ha de ser estudiat i tramitat en els mecanismes que marca nostra Constitució. En este sentit el projecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya assenyala la voluntat de continuar avançant en el reconeixement de la seua identitat col•lectiva i en l’ampliació de l’autogovern. Defineix un marc de relacions amb l’Estat i la resta de comunitats i dissenya un elenc de drets i deures de la ciutadania i la millora de la participació ciutadana. Aquest projecte ha alçat una gran polèmica respecte a la seua oportunitat política i a la seua constitucionalitat. Aquesta polèmica, segons el nostre parer, ha de resoldre’s a través del diàleg, el debat i la busca del major consens possible en el procés d’aprovació del projecte d’Estatut en les Corts Generals. En tot cas pareix imprescindible que l’impuls de les reformes estatutàries que s’està plantejant des de diferents CC.AA., ens porte a realitzar un debat profund sobre l’estructura territorial de l’Estat de cara al s. XXI, sense oblidar en aquest debat el paper dels municipis, les
seues competències i el seu finançament. Una estructura territorial que ha de donar cabuda als canvis produïts en els últims 25 anys i satisfer les necessitats actuals dels ciutadans. Basant-se en l’anterior proposem s’adopte el següent: ACORD 1.
L’Ajuntament de dénia advoca perquè l’aprovació del nou Estatut d’Autonomia de Catalunya es produïsca amb el major consens possible en les Corts Generals, dins de les disposicions constitucionals i amb ple respecte a les aspiracions de millora de l’autogovern i de respecte a la seua identitat manifestades pel Parlament de Catalunya.
2. L’Ajuntament de Dénia manifesta la seua esperança que el sistema de finançament responga a les necessitats exposades, introduint criteris de transparència i solidaritat, i al mateix temps servisca com a base per a establir un nou sistema de finançament autonòmic que satisfaça les necessitats de totes les comunitats autònomes. 3. L’Ajuntament de Dénia expressa la necessitat d’avançar també i d’una manera urgent cap a un Pacte Local que supose el reconeixement del paper dels ajuntaments dotant als municipis de major autonomia i un finançament suficient.
DÉNIA 26 OCTUBRE 2005 Toni Roderic