El So I El Seu Tractament

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View El So I El Seu Tractament as PDF for free.

More details

  • Words: 9,989
  • Pages: 38
El so: la targeta de so i l’enregistradora de sons del Windows L’ordinador permet reproduir, emmagatzemar, produir i mesclar sons amb facilitat. Aquesta és una pràctica introductòria a la configuració del sistema de so en qualsevol ordinador.

La targeta de so de l’ordinador Trobareu la targeta de so de l’ordinador seguint els cables dels altaveus o auriculars que hi hagi connectats fins a la part del darrere o al davant del vostre PC. La targeta de so de l’ordinador és el dispositiu que gestiona les entrades (in, des del micròfon o des d'altres aparells) i sortides (out, d’auriculars, per altaveus o per altres sistemes de so). Hi ha targetes de so que tenen les connexions identificades amb colors. Sovint el verd és la sortida amplificada per connectar-hi els altaveus o els auriculars, el blau l’entrada de línia i el rosa l’entrada del micròfon. També hi trobareu símbols o lletres, amb les indicacions següents al costat de les connexions:

Line In:

.- Entrada de línia: per connectar-hi el senyal d'un altre aparell analògic de so: casset,...

Mic:

.- Entrada de micròfon

Line Out:

.- Sortida de línia: per a equips de so extern

En les targetes més noves la tendència és simplificar la quantitat de ports, ja que a vegades un sol port serveix per a totes les entrades o totes les sortides, podent-se ajustar les seves característiques des dels paràmetres d'entrada/sortida del control de volum de l'ordinador. Tenir l'ordinador ben configurat sempre és un avantatge enmig de la classe plena de nens i nenes

Configuració dels paràmetres de sortida (Reproducció) del control de volum Podeu controlar els paràmetres de sortida d'àudio de l'ordinador des del mateix programari que porten incorporats els ordinadors. A la part de sota de la pantalla, a la banda de la dreta, hi trobareu la barra de tasques, amb una representació semblant a aquest segons la versió del Windows amb què treballeu. Feu un clic a la icona que representa un altaveu a la barra de tasques. Si no hi aparegués, podeu trobar-lo al menú Inici | Configuració | Tauler de Control | Multimèdia; o, segons la versió, a Inici | Configuració | Tauler de Control | Dispositius de so i d'àudio. Marcant l’opció Col·loca la icona de volum a la barra de tasques (a la pestanya Volum) li fareu aparèixer. Clicant damunt, s'obre un control de volum simple. Arrossegant el lliscador, podeu regular el volum general de reproducció del so (màster). Per fer desaparèixer aquesta icona, feu clic al damunt de l'escriptori en qualsevol punt. Feu un doble clic a la icona que representa un altaveu a la barra de tasques del Windows. Us apareixerà la finestra del mesclador, que serveix per ajustar el balanç i el volum principal de sortida, així com el de cadascuna de les fonts d'entrada:

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

1

El so: la targeta de so i l’enregistradora de sons del Windows Activeu el menú Opcions. Obriu el menú Opcions | Propietats. Observeu que esteu ajustant el volum de reproducció, i a la llista de camps marqueu totes les caselles; si ja teniu coneixements sobre el tema, seleccioneu només els que creieu oportuns. Confirmeu l'operació amb el botó D'acord.

Els principals controls de volum que heu de tenir en compte, sempre en funció de les prestacions de la targeta de so de l'ordinador, són: • Control de volum: és el control de volum general (el que s'activa en fer un sol clic a la icona de l'altaveu). • Ona (Wave): controla el volum d'interpretació dels fitxers tipus WAV. • Sintetitzador (MIDI): serveix per controlar el volum d'interpretació dels fitxers MID. • Reproductor de CD: regula el volum de la reproducció d'un CD de música des de les unitats de CD-ROM i DVD. • Línia d'entrada: el lliscador controla el volum de les fonts d'àudio externes. • Micròfon: habitualment està marcada la casella Mut per evitar l'acoblament del micròfon i els altaveus. Si ho desmarqueu, podeu escoltar a través dels altaveus què dieu pel micròfon. El més convenient és tenir-lo en Mut. • Bip del PC (PC Speaker): controla el volum de l'altaveu intern del PC. La situació normal és que la casella Mut només es trobi marcada al camp Micròfon. Comproveu què passa quan desmarqueu aquesta casella: el so que entra pel micròfon surt amplificat pels altaveus o els auriculars. Si teniu els altaveus connectats, acosteu-hi el micròfon i veureu com se sent el xiulet d'acoblament. Per tornar a la situació normal, deixeu marcat el camp Mut del Micròfon. En algunes targetes de so apareix sota el volum general un botó que diu Avançat; si hi cliqueu, podeu controlar altres paràmetres com els greus i els aguts, per exemple.

Reproduir sons a través de l’ordinador 1. Inici | Cerca | Fitxers o carpetes: *.wav, *.mp3,...

Configuració dels paràmetres d'entrada (Enregistrament) del control de volum de so a l'ordinador A més de controlar els paràmetres de sortida del so de l'ordinador, amb el mateix sistema que abans, també podeu controlar les entrades d'àudio a l'ordinador. Feu un doble clic a la icona que representa un altaveu a la barra de tasques Apareix la finestra del mesclador, que serveix per ajustar el balanç i el volum principal de sortida, així com el de cada una de les fonts d'entrada. Activeu el menú Opcions. Obriu el menú Opcions | Propietats. Cliqueu el botó d'ajustament del volum d'enregistrament i, a la llista de camps, marqueu-hi totes les caselles. Confirmeu l'operació amb el botó D'acord.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

2

El so: la targeta de so i l’enregistradora de sons del Windows

Els paràmetres de control de la finestra canviaran. Tindreu davant els controls d'enregistrament.

El més normal és que només estigui seleccionat el micròfon. Habitualment, només es pot seleccionar una sola font d'entrada. Tot i que la vostra targeta us permeti seleccionar dues o més entrades al mateix temps, no és convenient tenir marcada més d'una font d'entrada, ja que mesclaria els dos sons en un únic fitxer, i si el teniu seleccionat i no l'useu, és possible que us afegeixi soroll de fons. Si voleu enregistrar sons d'altres fonts diferents del micròfon, cal que desmarqueu l'un i marqueu l'altre. Cliqueu, si existeix, el botó Avançades del micròfon i comproveu que el botó d'amplificació estigui seleccionat (això dependrà de les prestacions de la targeta de so).

Enregistrar sons a través de l’enregistradora de sons del Windows: Inici | Programes | Accessoris | Entreteniment | Enregistradora de sons 1. Enregistrar la pròpia veu

Els botons de la part inferior serveixen per al control dels arxius sonors. En el primer moment només tindreu actiu el botó de gravació. Abans de prémer el botó de gravació, assegureu que els paràmetres del control d'entrada d'àudio són correctes. Comproveu que el micròfon està correctament connectat al port d'entrada de micròfon de la vostra targeta de so.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

3

El so: la targeta de so i l’enregistradora de sons del Windows Feu proves. Quan cliqueu al botó podeu començar a gravar la veu. Veureu que la línia negra del centre de la finestra es modifica en formes diferents en funció de la intensitat del so que li arriba pel micròfon, representant un gràfic de longitud d'ona. Un cop heu acabat la gravació, podeu tornar-ho a sentir clicant al botó de reproduir . Us podeu moure per la línia de temps del so enregistrat de manera intuïtiva amb qualsevol dels botons .

En cas que les oscil·lacions de l'ona siguin massa petites o massa exagerades, haureu d'apujar o abaixar el nivell d'enregistrament del micròfon. Si l'ordinador no enregistrés el so, assegureu-vos que teniu el micròfon seleccionat, que l'heu connectat al port adient (generalment, de color rosa), comproveu que el micròfon no tingui un selector on/off, etc.

L'enregistradora de so té moltes limitacions, però serveix per a fer el primer contacte amb els sistemes de gravació dels ordinadors. Grava, per defecte, fragments d'un màxim d'un minut de temps de so. Els fitxers són en format so d'ona (WAV). Fetes les proves, creeu un fitxer de so nou.

Desestimeu els canvis en les proves que heu fet. Cliqueu al menú Fitxer | Propietats i assigneu una valor de qualitat estàndard:

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

4

El so: la targeta de so i l’enregistradora de sons del Windows

Enregistreu el minut, fent una descripció vostra. Enregistrat el so, reproduïu-lo per escoltar-lo, preferentment amb auriculars. Cal que connecteu els auriculars a la sortida d'altaveus de l'ordinador. Habitualment, en connectar-hi els auriculars, el so de l'altaveu intern de l'ordinador, si és que en té, desapareix. Guardeu la locució a la vostra carpeta, amb el nom que creieu més oportú.

2.

Enregistrar des de fonts de so internes: • lector de CD • internet: a. emisssora de ràdio:. http://www.catradio.com/pcatradio/crHome.jsp b. emissora d’Internet XTEC Ràdio a http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/emissio/xtec_radio.rm Abans de prémer el botó de gravació, assegureu que els paràmetres del control d'entrada d'àudio són correctes: (Mezcla estéreo)

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

5

El so: editor de so (Audacity) 1.- PRESENTACIÓ Audacity és un programa lliure d’edició d’àudio digital, que permet treballar simultàniament amb vàries pistes que se superposen per nivells a la finestra de treball. Les diferents pistes es poden sentir aïlladament, en conjunt o només les seleccionades i es podem processar independentment. Té funcions d'enregistrament, de reproducció, d’importació i d’exportació a diversos formats, .... Els formats amb els quals treballa són WAV, MP3 i Ogg Vorbis. L’Audacity, però, no permet la lectura directa de CD d’àudio, per la qual cosa els arxius s’han de processar prèviament i transformar-los a algun dels formats anteriors. 2.- REQUISITS DEL SISTEMA Windows 98 o superior / Linux 62 Mb memòria Ram Tarjeta de so 3.- INSTAL·LACIÓ Baixeu la versió 1.2.4 del Audacity des del “DVD-Web” de la XTEC (Eines / So digital / Audacity), des de http://www.xtec.net/~fbusquet/programes/audacity.htm o bé des de la pàgina oficial http://audacity.sourceforge.net, i executeu el fitxer .exe Fitxer:

audacity_1.2.4b _ca.exe (4.028 Kb)

Versió

1.2.4b (22/desembre/2005) Llicència GNU General Public License (GPL) Característiques Inclou el complement VST enabler, que permet a l'Audacity fer servir filtres VST. de la distribució També inclou la llibreria Lame 3.96.1 de codificació MP3. Instal·lador/Desinstal·lador integrat de tots els components, amb missatges en català. Notes Aquesta és la versió 1.2.4b per a Windows. Els instal·ladors per a Mac OS X i Linux es poden descarregar directament des de la web del projecte.

4.- ENTORN DE TREBALL. El programa s’obre amb la següent interfície:

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

6

El so: editor de so (Audacity) BARRA D’EINES DE CONTROL D’EDICIÓ:

Eina de selecció d’àudio: col·locant el cursor i arrossegant-lo podem seleccionar una part de la pista per al seu posterior tractament. Eina d’envolupant: permet variar l’amplitud del so a partir de diferents punts de control que podem col·locar a voluntat. Eina de dibuix: permet la variació de l’amplitud en cada punt de la línia de so, quan el nivell de zoom permet distingir-les. Eina de zoom: permet apropar-se (botó esquerra del ratolí) o allunyar-se (botó dret del ratolí) d’una part visible de l’àudio. També ho podem fer utilitzant les icones de lupa a la barra d’eines d’edició.

Eina de desplaçament en el temps: permet variar la posició de les pistes en relació al temps. Mode multi-eina: realitza les funcions de l’eina de selecció i de l’eina d’envolupant segons el cursor estigui a sobre de la pista o a sobre de les línies d’amplitud de so. BARRA D’EINES CONTROL DE REPRODUCCIÓ:

Envia el cursor al final de la pista Para la reproducció Fa una pausa a la reproducció Comença l’enregistrament del so seleccionat a l’entrada d’àudio Comença la reproducció on està situat el cursor o a l’inici de la selecció Envia el cursor al principi de la pista Hem de tenir en compte que durant la reproducció, incloent l’estat de pausa, algunes de les eines no són efectives, hem de parar la reproducció per tal de poder treballar amb elles. BARRA D’EINES D’EDICIÓ: Retalla la part seleccionada Copia la part selecciona i l’envia al porta-retalls Enganxa la part copiada al porta-retalls Deixa només la part seleccionada Silencia la part seleccionada Eina de desfer Eina de refer Apropa el zoom Allunya el zoom Ajusta la part seleccionada a la finestra Ajusta tot el projecte a la finestra

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

7

El so: editor de so (Audacity) BARRA D’INDICADORS DE NIVELLS:

Indica visualment (monitoritza) els nivells de sortida d’àudio que s’estan reproduint a les pistes (gràfic de l’esquerra) i els nivells d’entrada de micròfon (gràfic dret). Podem gràfic: o o o

variar la forma de presentació mitjançant el desplegable de cada veure els nivells en horitzontal o vertical variar la indicació en decibels (-48 –42 –36....) o lineal (de 0 a 1,0) inhabilitar la barra. La recuperarem a Fitxer / Preferències / Interfície / Habilitar els indicadors de nivells

BARRA D’EINES DE MESCLA:

S’ajusten els nivells d’entrada i de sortida del dispositiu d’àudio i es tria el dispositiu d’entrada per a l’enregistrament. El volum de sortida no afecta l’arxiu d’àudio quan es guarda o s’exporta a un altre format; és un simple regulador de volum. L’arxiu manté els seus nivells originals. El volum d’entrada, però, sí que afecta al nivell final d’ona del so enregistrat. BARRA D’ESTAT

Situada a la part inferior de la finestra ens informa del funcionament de l’eina que tenim activada, de la qualitat del so que tenim escollit i de les unitats de mesura que s’estan emprant. A més, hi ha una barra superior de menús desplegables. Menú Fitxer Nou: obre un nou projecte. Obre: obre un arxiu d’àudio i el col·loca a la finestra. Si ho fem amb un segon arxiu d’àudio aquest s’obre a un nou projecte. Per tal d’obrir dos arxius o més en un mateix projecte hem d’anar al menú Projecte/Importa àudio. Anomena i desa el projecte: els projectes es guarden amb l’extensió .aup Es conserven totes les informacions sobre pistes i és una extensió exclusiva de l’Audacity. Exporta: l’Audacity pot exportar totes les pistes com a WAV, com a MP3 o com a OggVorbis; en aquesta opció (exporta com a ...) totes les pistes es barregen i s’exporten com una única pista estèreo. També podem exportar en aquests formats una part que hem seleccionat utilitzant l’opció “Anomena i exporta la selecció com a...” A l’opció “Exporta múltiples fitxers” les diferents pistes es poden exportar en fitxers separats. Haurem de seleccionar primer les pistes a exportar i se’ns obrirà un quadre de diàleg en el qual podrem escollir format d’exportació, ubicació i la forma d’anomenar els fitxers. Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

8

El so: editor de so (Audacity) MENÚ DE PISTA ÀUDIO: Audacity és un editor d’àudio multipista; és a dir, podem tenir vàries pistes en un mateix projecte, reproduirles totes a l’hora, silenciar-ne alguna d’ells,... Cada pista apareix en una finestra separada a l’àrea de treball i disposa d’un menú desplegable amb les següents opcions:

4.- CONFIGURACIÖ DE L’AUDACITY. Abans d'utilitzar Audacity és convenient ajustar alguns paràmetres de configuració. Des del menú Edita | Preferències, s’accedeix a la finestra de configuració del programa; hi destaquem: •

la pestanya E/S d'àudio, a partir de la qual es pot seleccionar el dispositiu d'entrada i de sortida (normalment, la targeta de so) i el nombre de canals desitjat per als enregistraments.



la pestanya Qualitat, en la qual triarem els paràmetres que s’aplicaran (=qualitat de l'enregistrament). Aquests valors poden canviar-se a posteriori mitjançant el menú de la pista.



la pestanya Formats de fitxers, en la que configurarem els paràmetres relacionats amb la importació i exportació de fitxers. Convé que senyaleu l'opció Fes una copia del fitxer abans d'editar; així podreu canviar, moure o eliminar del lloc original els fitxers sense que afecti el projecte d’Audacity després d’importar-los; en cas contrari, qualsevol canvi en els fitxers afectaria el projecte. A la secció Format d'exportació no comprimit es selecciona el format d’àudio que s’utilitzarà per defecte en guardar els fitxers; és aconsellable tenir marcada l'opció WAV (Microsoft 16bit).

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

9

El so: editor de so (Audacity)

La configuració d'Audacity depèn sempre de quina sigui la finalitat de l'enregistrament. Com a referència us pot servir aquest quadre: Veu de baixa qualitat Veu de qualitat alta CD Audio

Qualitat 11025 44100 44100

Estereofonia Mono Mono Stereo

Bits 16 16 o 32 32



Per exemple, si utilitzeu el programari de la vostra gravadora de CD o DVD per crear un CD-àudio, és probable que tingueu problemes si els sons estan codificats a una freqüència de 48000 Hz; en canvi, no en tindreu cap a 44100 Hz, ja que és la freqüència estàndard per CD-àudio.



Per a sons destinats a la web, el tamany del fitxer final serà determinant; haurem de procurar que sigui el més petit possible mantenint un mínim de qualitat.



Per a fitxers de so que continguin només veu, serà suficient amb una freqüència de mostreig de 11.025 o 8.000 HZ i un sol canal (mono).



Per a fitxers de cançons o sons rics en timbres, freqüències,... la millor opció serà enregistrar amb qualitat CD àudio i exportar després a un format d’àudio comprimit (mp3, p.ex.)



Una altra possibilitat és enregistrar sempre amb paràmetres d’alta qualitat i després guardar una còpia amb paràmetres de menor qualitat, segons la nostra finalitat. Així, no hauríem de repetir l’enregistrament en cas de necessitar el mateix so amb major qualitat.



Per defecte, Audacity utilitza 32 bits de codificació la qual cosa implica molt “pes” als fitxers (20 Mbytes/s); si es té suficient espai d’emmagatzemament i es vol aplicar el que s’ha dit anterirorment, ja està bé; en cas contrari, haurem de baixar-los a 24 o 16.

L'Audacity és un editor de sons molt complet, fàcil d'utilitzar a l'aula, amb el qual podeu enregistrar, produir i modificar sons. Abans d'utilitzar el programa és important fer una reflexió prèvia respecte a què hi voleu fer. Si ajusteu les vostres preferències abans de començar a treballar en qualsevol projecte us estalviareu retocar configuracions específiques sobre la marxa. Quan treballeu amb els alumnes, per estalviar-vos problemes, assegureu-vos que la configuració del programa sigui correcta. 5.- ENREGISTRAMENT DE SO. Enregistrar la veu: fent una descripció vostra. Amb l’Audacity és relativament senzill. El procés el podem resumir a tres fases bàsiques:

1. Configurar les paràmetres de qualitat d’enregistrament. Ja hem comentat que depenent de l’ús que li vulguem donar a l’àudio enregistrat utilitzarem uns paràmetres o uns altres:

• •

freqüència de mostreig: nombre de mostres per segon

format de mostreig: nombre de bits per representar cada mostra (16 bits = 216 = 65536 possibles valors) Lògicament, a major freqüència de mostreig i nombre de bits per a codificar, millor qualitat de so.



nombre de canals: 1 mono, 2 estéreo Un cop fets els enregistraments, podem canviar els paràmetres de qualitat des del menú de pista. Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

10

El so: editor de so (Audacity)

2. Ajustar els nivells d’entrada i sortida Recodeu que això ho podem fer des de la interfície de l’Audacity o bé des del Mesclador de la targeta de so del PC. Abans d’enregistrar la versió definitiva, és recomanable fer un parell d’enregistraments de prova per tal d’ajustar els nivells; així ens assegurarem que l’ona no rebassi els extrems superior i inferior de la finestra d’ona (“retall”); la barra d’indicadors de nivells ens servirà per a controlar en temps real si es produeix aquest fet o no. En cas que hi hagi retall, ha de baixar-se el volum del dispositiu d’entrada.

3. Enregistrar l’àudio del dispositiu d’entrada seleccionat. El més habitual quan s’enregistra des d’una entrada concreta és silenciar la resta d’entrades amb l’objectiu que no es produeixin interferències ni soroll afegits; al Mesclador, normalment, quan s’activa una entrada en els controls d’enregistrament, se silencien automàticament les altres. Comproveu que teniu el micròfon connectat al lloc adequat i cliqueu a la icona de gravació.

Enregistreu-vos fent una breu presentació de vosaltres mateixos: qui sou, d'on sou, què us agrada, que detesteu... No importa si us equivoqueu o us encalleu, seguiu endavant. Dins la finestra de l'Audacity apareixerà l'espectre del so que esteu gravant. Si voleu fer una pausa en l'enregistrament, premeu Pausa. No premeu Stop fins que no hàgiu finalitzat el vostre enregistrament, ja que crearíeu una nova pista d'àudio. Si es dóna el cas, tanqueu les dues pistes d'àudio i torneu a començar. Una vegada finalitzada la gravació, premeu Stop. Fet l'enregistrament, podeu escoltar-lo i us hi podeu moure amb els botons pertinents. Millor que utilitzeu uns auriculars. El fet que l’Audacity sigui multipista fa que, cada vegada que cliquem el botó d’enregistrament, crei una nova finestra de pista àudio amb l’enregistrament que es faci en aquell moment; així podrem tenir tots els enregistraments i preses d’un mateix projecte junts en un únic fitxer de projecte. Enregistrar d’una font externa: CD, casset,ràdio....

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

11

El so: editor de so (Audacity) El procés serà exactament el mateix; només haurem de seleccionar el dispositiu d’entrada adequat. Digitalitzarem el senyal de so d'un aparell de ràdio analògic (ràdio, radiocasset, equip compacte, minicadena...). Gairebé tots els aparells reproductors de so tenen, com a mínim, una sortida de so amplificat, que sol donar una qualitat molt acceptable: la sortida d'auriculars. Si connecteu la sortida d'auriculars de qualsevol aparell de ràdio a l'ordinador podreu digitalitzar-ne l’emissió amb l'Audacity. Habitualment, les sortides d'auriculars solen tenir el mateix port que les entrades de so de l'ordinador, és a dir, són entrades/sortides minijack estèreo femella. Per tant, és fàcil connectar la sortida de so del port d'auriculars d'un aparell de ràdio a l'entrada de línia de la targeta de so d'un ordinador.

Aquest és un cable estàndard que podeu trobar a qualsevol botiga de components relacionats amb vídeo i àudio. Comproveu que l'aparell de ràdio funciona correctament. Establiu un nivell de volum adequat. Llavors, connecteu la sortida d'auriculars de l'aparell de ràdio a l'entrada de línia de l'ordinador amb el cable. Comproveu que, a les propietats d'enregistrament de so, teniu activat el dispositiu Línia d'entrada

Comproveu, a les propietats de reproducció, que heu definit un nivell intermedi de sortida de so al màster i a la línia d'entrada. En aquests moments, hauríeu d'escoltar l’aparell a través de l'ordinador.

Obriu l'Audacity. Comproveu que el dispositiu d'entrada seleccionat és Línia d'entrada. Establiu un nivell d'enregistrament intermedi.

Creeu una nova pista d'àudio

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

12

El so: editor de so (Audacity) Feu un parell de proves d'enregistrament. Ajusteu els nivells de so directament amb el volum de l'aparell. Un cop fet l’enregistrament, retalleu o elimineu la part de so no desitjada 6.- EDICIÓ BÀSICA DE SO Seleccionar Per a seleccionar parts d’una pista és necessari activar l’eina de Selecció Només caldrà clicar damunt l’ona i arrossegar cap a un acostat per a definir l’àrea de selecció. Una vegada feta, aquesta es pot modificar allargant-la o estretint-la, per a la qual cosa només cal posicionar el cursos en un dels extrems de la selecció (el cusor es converteix en una má), clicar i arrossegar cap a un costat. Per a seleccionar tota una pista només cal clicar damunt el panell de pista. Duplicar Amb aquesta acció, l’àrea seleccionada es copia en una nova pista, en el mateix punt en la línia de temps. Primer hem de seleccionar i després activar l’opció Editar | Duplicar. Un dels avantatge d’aquesta acció és el d’experimentar amb els efectes que incorpora el programa Silenciar, copiar, dividir Altres operacions necessàries per a l’edició són Silenciar, Tallar i Dividir. Els resultats obtinguts a partir de la mateixa ona i elecció original són:

Ona i selecció inicial

Silenciar

Tallar

Dividir (Edita | Divideix)

Com podeu veure, l’opció Dividir crea una nova pista en la qual se situa la selecció inicial, silenciant la de la primera ona Edició de pistes de veu Una de les tasques més comuns en els programes de tractament de so és l’edició de pistes de veu. A partir d’un enregistrament, s’eliminaran sorolls, preses dolentes i parts inapropiades; només usarem les parts bones de les preses; i/o es “construeixen” seqüències de parts de diferents preses. Per aconseguir el producte final, es poden combinar vàries solucions: • silenciar les parts que no es volen • canviar-les per altres sons que milloren l’acabat

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

13

El so: editor de so (Audacity) •

utilitzar l’eina d’envolupant per baixar el volum d’aquestes parts

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

14

El so: editor de so (Audacity) Edició de pistes de veu: silenciar Silenciar és una opció a l’hora d’editar pistes de veu, tot i que normalment s’usa aïlladament atès que la continuïtat del so és un factor clau. Sovint és preferible afegir un so d’ambient, que silenciar totalment aquesta part. Silenciar pot ser útil per a eliminar preses dolentes sense alterar la línia de temps de la pista. Si s’utilitzen les funcions d’Edició de Tallar o Esborrar, la línia de temps queda afectada des de la posició de tall fins al final de la pista. Per a usar Silenci: • seleccionar una àrea d’ona a descartar (1) • escoltar-la per tal d’ajustar-la a la nostra conveniència • menú Editar | Silenci (2) • modificar lleugerament el volum als extrems fora de la selecció per tal de suavitzar l’efecte. Això vol dir, fer un Fàding d’inici (3) i un Fàding final (4); aquestes funcions les trobareu al menú Efecte • escoltar el resultat; si no és del vostre gust, podeu Desfer (del menú Edita) i tornar a fer els fàdings.

Edició de pistes de veu: substituir Substituir les parts silenciades sol millorar el resultat final. Un cop tenim aquestes parts silenciades, es substitueixen per altres sons, normalment, d’ambient. • Buscar un tros d’àudio que ens pugui anar bé com a substitut per a les parts silenciades; el podem trobar a la mateixa pista d’àudio, en algun lloc de la mateixa on un interlocutor ha fet una pausa llarga. L’haurem de seleccionar i duplicar-lo



Amb l’eina desplaçament en el temps

, moure el so d’ambient duplicat

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

15

El so: editor de so (Audacity)

Només ens quedarà escoltar com queda i comprovar si és adequat o no, reajustar-ho o canviar-ho per un altre tros si és necessari,... Edició de pistes de veu: Eina d’envolupant L’ Eina d’envolupant permet variar el volum de l’ona en els punts que li indiquem. Per aquest motiu és ideal per tal de reduir el volum a aquelles parts que hi hem fet canvis (silenciar, substituir,...) i deixar el volum intacte en les altres zones de l’ona. De la mateixa forma, també la podem utilitzar de forma aïllada, sense necessitat de fer cap canvi previ. Com l’usem ?:

• •

seleccionar l’eina d’envolupant . clicar damunt l’ona per crear un nou punt d’ajustament de l’amplitud; també és possible clicar en un punt ja existent i arrossegar-lo per a variar la seva posició.

Fitxers de projecte Tal i com fan molts altres programes, Audacity ens ofereix la possibilitat de treballar amb fitxers de projecte. Així, podem guardar i recuperar totes les parts de l’àrea de treball (totes les pistes d’àudio,...). En cas contrari, només queda la possibilitat d’exportar a un format de so (WAV, MP3,...); en aquest cas, totes les pistes es converteixen en una de sola, cosa no desitjable si volem (en un altre moment, modificant el projecte. Per guardar totes les finestres de l’àrea de treball en un fitxer (que tindrà extensió .aup, ho farem a partir del menú Fitxer | Anomena i desa el projecte i per a recuperar-lo Fitxer | Obrir, en el qual podrem afegir més pistes en un amb l’opció Projecte | Importa àudio.

7.- CANVIAR ELS PARÀMETRES DE QUALITAT A POSTERIORI Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

16

El so: editor de so (Audacity) Un cop fets els enregistraments, podem canviar els paràmetres de qualitat des del menú de pista. El més habitual és passar de major a menor qualitat; en cas contrari, la qualitat obtinguda no és la mateixa que si s’hagués enregistrat directament amb la qualitat desitjada; és a dir, podem passar de 24 a 32 bits, però la qualitat serà inferior a l’obtinguda havent enregistrat directament a 32 bits.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

17

El so: editor de so (Audacity) 8.- EFECTES I FILTRES Audacity soorta diferents tipus d’efectes. No obstant, tractarem només els efectes interns.

Com utilitzar un efecte 1. Seleccionar àudio Amb el ratolí seleccionar una porció d’àudio o la pista sencera; escoltar la selecció i ajustar els límits, si és necessari. 2. Seleccionar un efecte Triar qualsevol dels efectes interns d’Audacity 3. Ajustar els paràmetres de l’efecte La majoria d’efectes presenten una finestra de diàleg amb controls per a ajustar diferents paràmetres de l’efecte en qüestió. Si cliquem Previsualización, escoltarem 3 segons de l’àudio seleccionat amb l’efecte i els paràmetres aplicats. 4. Aplicar l’efecte Un cop decidits els paràmetres adequats, es clica Acceptar i el software aplica els canvis pertinents a l’ona. Aquest procés pot tardar més o menys temps, en funció, entre altres coses, de l’efecte triat i de la grandària de la selecció. 5. Desfer si el resultat no ens satisfà Si, finalment, l’efecte aplicat no ens convenç, el millor que podem fer es Deshacer (menú Editar) i tornar al punt 3

RECURSOS DE SO Webs amb materials de so. Hi trobareu una gran quantitat de recursos sonors classificats que poden ajudar i simplificar molt l’elaboració d’una gravació amb efectes especials.

   

http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/fonoteca.php



Web del moviment coral català a la xtec, amb molts enllaços a llocs web amb músiques, partitures i altres: http://www.xtec.es/entitats/rmcc/ La pàgina ens ofereix una gran quantitat de referències. Especialment mireu l’apartat de ràdios on teniu els enllaços a moltes emissores i el de recursos



Web amb arxius sonors de les cançons de la guerra civil espanyola. Molt interessant, amb apunts d’història. Els arxius són en format .OGG: http://audio.ya.com/musicacrata/ La pàgina ofereix fitxers en un format que, pot ser per ser lliure –el nom de la pàgina ja dóna alguna pista- és poc habitual i, potser, no el podreu reproduir.

http://www.findsounds.com/ http://bancoimagenes.isftic.mepsyd.es/ Fonoteca del CEM, Centre d'Educació Musical, realitzada per Carmen Ossorio & Alberto Arbej. Web amb arxius MIDI de cançons catalanes i fragments de música clàssica: http://cem.cat/.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

18

El so: editor de so (Audacity)



L’orfeó Gracienc ofereix algunes de les seves gravacions de forma lliure i gratuïta a: http://www.orfeogracienc.org/ La pàgina ofereix fitxers en diversos formats que podeu comparar.



La Universitat Jaume I, té una pàgina de Cultura Musical amb arxius sonors de peces musicals de diferents estils: http://www.fonoteca.uji.es/ La pàgina ofereix fitxers que es poden descarregar i d’altres que, diu, que només són per escoltar. Es tractarà, doncs, d’enregistrar des de l’Audacity o la Gravadora de sons de Windows alguna de les cançons que no es poden baixar.

• El Lluis Climent posa a la web una mostra de les seves composicions: http://clientes.vianetworks.es/personal/lcliment/mostres.htm Comprovaràs que ha penjat les mostres en dos formats diferents. Per què creus, a la vista de les propietats dels fitxers, que l’autor no ho ha fet en un mateix format? 

Fragments de peces musicals barroques a la XTEC: http://www.xtec.es/aulanet/viatge/credit4/04/mepro44.htm

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

19

El so: editor de so (Audacity)

Redactar un guió sonor Ara que sabeu capturar i enregistrar sons podeu fer una pràctica on pugueu combinar els diversos aspectes que heu treballat. Per tal de planificar millor la pràctica fareu servir un guió semblant al que es fa servir a la ràdio. Aquí teniu una versió reduïda de la plantilla que hauria de ser de la mida d’un foli en format apaisat. min

RECURSOS

LOCUCIÓ 1

LOCUCIÓ 2

MÚSICA

EFECTES

A min hi posareu, si cal, el minutatge que serveix per fer quadrar els temps i donar una durada determinada al programa. A Recursos direu quins efectes s’han d’aplicar durant la gravació (foses de so, reververacions, ecos…) (timbres, cops de porta, passes…) Foses de so: Fade In (F.In, entra el so a poc a poc), Fade Out (F.Out, el so se’n va a poc a poc, Fosa (F, els dos sons contigus es fonen l’un amb l’altre), Encadenat (E, els sons contigus es relacionen per tall)… Els Plans: Primer Pla (PP, a prop del micro), Segon Pla (2P, a poca distància) o en tercer Pla (3P, a més distància). A Locució 1 i Locució 2 escriureu els textos que han de ser llegits (o capturats). A Música posareu la banda sonora. S’ha d’especificar la font de procedència i el tall a què feu referència. Efectes, els efectes especials de postproducció de so que han de crear aquell espai auditiu (ecos, acceleracions, filtres…) Podeu trobar exemples d’experiències penjades a Internet: contes contats:http://www.edu365.com/eduradio/contes3.html propostes de guió: http://www.edu365.com/eduradio/llegendes3.html

Podeu trobar altres pràctiques interessants (per ampliar el coneixement d’Audacity) a: http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform/materials/tdv33/dv33m2/index.htm Més sobre el guió i el pla d’enregistrament: http://jasper.xtec.net:7451/cdweb/dades/actu/actual_matform/materials/tdv33/dv33m4/dv33m4p5.htm

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

20

El so: formats de so digitals Hi ha molts formats de so. Depenent de com està codificat un so serveix per una o altra funció. Reconèixer els formats de so és un imperatiu teòric indispensable per treballar amb sons. El gran espectre de formats de so es pot classificar en nou formats bàsics (n'hi ha molts més), cadascun amb característiques pròpies d'utilització i composició.

Tipus CDA WAV

MID MUS AIF MP3

OGG RA, RM WMA

Aplicació Format específic dels CD d'àudio. Si visualitzeu el contingut d'un CDàudio observareu que tots els fitxers són del tipus CDA. Format d'ona. L'estàndard del Windows.

Fitxers amb música codificada segons el sistema MIDI. S'enregistren les dades d'interpretació i no la música en si. Format específic del Music Time. Format estàndard a les plataformes MAC (també es pot escoltar al Windows). És el paral·lel al WAV. El format de codificació de música de qualitat més utilitzat a Internet. Treballa en format WAV però comprimeix aquelles parts que poden resultar inaudibles. Rebaixa molt les grandàries dels arxius. S'ha fet tan popular que la majoria de lectors de CD i DVD són compatibles amb aquest format. Hi ha reproductors portàtils d'MP3. Format molt evolucionat, segons alguns el successor de l'MP3, lliure, multiplataforma, que aconsegueix qualitats molt altes amb pesos molt petits. Alguns reproductors d'MP3 reprodueixen també OGG. Format d'àudio utilitzat per Internet codificat amb el codificador Real Encoder. És el format amb el qual opera el servidor de vídeo/àudio de la XTEC. Format d'àudio comprimit propi del Windows. El seu reproductor específic és el Reproductor de Windows Media. Les prestacions que té en quant a la relació qualitat/pes són similars a les dels fitxers RA/RM. Alguns reproductors portàtils d'MP3 reprodueixen també WMA.

Grandària (pes) Gros De molt gros a gros, depenent de les característiques del fitxer. Molt petit Molt petit Molt gros Petit

Petit Molt petit Molt petit

Quan deseu un projecte amb l'Audacity, es crea un fitxer AUP (AU, segons versions), que no és un format de so i només el pot interpretar aquest programa . Amb l'Audacity podeu crear, per defecte, fitxers WAV, MP3 i OGG. Sempre amb el menú Exporta, no amb Desa. El menú Desa s'utilitza per enregistrar sessions de treball no acabades. Cal que ho tingueu en compte, sobretot quan treballeu amb alumnes.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

21

El so: conversió de formats de so Heu de ser capaços de reconèixer, segons l'extensió de l'arxiu, el format de so amb què esteu tractant, perquè cada extensió correspon a un format de fitxer i cada format és apropiat per unes coses i inapropiat per altres. Per això, heu de poder “transformar-los”; és a dir, convertir-los d’un format a un altre per poder disposar-ne del format més adequat depenent d’allò que vulgueu fer. Convertir fitxers wav a mp3 ho tenim resolt fàcilment amb l’Audacity. Però com podem convertir un CD d’àudio comercial ?

El Reproductor de Windows Media. De la pista d'àudio a l'MP3 Molt probablement tindreu el Reproductor Windows Media instal·lat al vostre ordinador. Podeu verificar-ho clicant al menú Executa i escrivint-hi wmplayer.exe, clicant a la icona del programa si la teniu o cercant-lo entre els programes que tingueu instal·lats en el vostre sistema.

En cas que no el tingueu instal·lat, podeu instal·lar-lo des del CDWeb o des del WEB de suport de Microsoft [Reproductor de Windows Media 10]. Si teniu un sistema operatiu Windows 98 o Windows 2000 us haureu de descarregar la versió 9. [Reproductor de Windows Media 9] El seu format de reproducció natural d'àudio és el WMA, acrònim de Windows Media Audio. És un format molt freqüent a la xarxa, ja que és el format d'àudio comprimit estàndard de l'entorn Windows. Els fitxers WMA es generen amb el codificador de Windows Media. El Reproductor de Windows Media té moltes funcions. Una de les seves utilitats és passar una pista de CDàudio a MP3. Poseu el CD que conté la pista d'àudio que voleu passar a MP3 al lector de CD/DVD del vostre ordinador. En el cas que automàticament s'iniciï qualsevol programa reproductor, tanqueu-lo. Caldrà configurar el format de fitxer de destí. Per defecte, el programa converteix les pistes d'àudio al seu format propi: WMA. Especifiqueu la carpeta de sortida i el tipus de fitxer al menú Herramientas | Opciones.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

22

El so: conversió de formats de so Un cop determinada la carpeta on es desaran els arxius, el format d'àudio i la qualitat (amb 128 Kbps -Kilobits per segon n'hi ha prou), accepteu la configuració clicant . Seleccioneu la pestanya Copiar desde CD des del menú general del programa. Detectarà les pistes del CD-àudio. Seleccioneu la que voleu extreure a MP3.

Finalment, cliqueu al botó . És possible que el Reproductor de Windows Media us presenti una finestra intermitja amb la qual us aconsella que deseu el fitxer en el seu format propi.

Tot seguit el programa iniciarà la conversió de l'arxiu seleccionat de CDA a MP3, i el desarà a la vostra carpeta. El programa us presentarà les dades del procés al cantó de la pista que heu seleccionat. Si no heu triat un nom específic pel fitxer, el desarà amb un nom basat en el que té en el CD: . Tanqueu el Reproductor de Windows Media i comproveu-ho navegant fins la vostra carpeta. Si ho creieu escaient, canvieu manualment el nom del fitxer. Executeu-lo i comproveu-ne la qualitat.

FreeRip És un programari de conversió de fitxers. Descarregueu-lo i instal·leu-lo. [Descàrrega

FreeRip].

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

23

El so: conversió de formats de so

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

24

El so: conversió de formats de so

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

25

El so: conversió de formats de so

Instal·lat el FreeRip, poseu el CD-àudio al lector de CD i cliqueu damunt la icona

.

La primera vegada que utilitzeu el FreeRip haureu d'informar al programa quina carpeta voleu utilitzar per desar-hi els fitxers resultants.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

26

El so: conversió de formats de so Seleccioneu la pista que voleu convertir a MP3. Doneu-li nom: un nom curt, sense majúscules, ni accents, ni espais. Per exemple: musica, so, fons, practica...). Cliqueu el menú Extreure | Extreure a mp3.

El FreeRip convertirà la pista d'àudio en un fitxer MP3 i el desarà a la carpeta que prèviament hàgiu decidit.

Conversor On-line: Media-convert Media-Convert (http://media-convert.com/conversion/) és una alternativa On-line per a fer conversions de multitud de formats. En aquest lloc sempre es treballa en línia. És a dir, nosaltres enviem al lloc un arxiu i aquest ens el retorna en el format que indiquem. Funciona per a les conversions de formats d'audio, però també de vídeo, de text i d'imatge. Com fer-ho ? Dins de la plana web seleccioneu la casella de format d'entrada i navegueu dins del vostre disc dur fins trobar l'arxiu de vídeo que voleu convertir. Us detectarà automàticament el format a la casella de la dreta.

Seleccioneu ara més avall el format final a què voleu fer la conversió. Podeu seleccionar diferents formats i alguna possibilitat com la mida del fitxer... No oblideu de marcar la casella on accepteu les condicions i feu clic a "convertido".

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

27

El so: conversió de formats de so Començarà ara el procés de pujada de dades des de la vostra màquina fins al servidor. En una finestra nova us sortiran les dades i el progrés de l'enviament.

Un cop pujat l'arxiu us farà esperar uns segons mentre fa la conversió (dependrà també del seu tamany) i, tot seguit, us ensenyarà una finestra per a què pugueu baixar-vos l'arxiu o veure'l en línia a una plana web que estarà activa durant 6 dies. Us aconsellem que, directament, baixeu l'arxiu per visionar-lo.

CDEX És un altre programa conversor de fitxers de so. Funciona de forma semblant al FreeRip. El podeu trobar a http://www.softcatala.org/cgi-bin/gaudi/contadorb/load.cgi?/fitxers/utilitats/cdex_151.zip. Un cop instal·lat, la interfície del programa és semblant a aquesta:

1. Barra d’eines de control de reproducció del lector de CD D’esquerra a dreta, les icones corresponen a les accions “extreure CD”, “retrocés ràpid”, “avanç ràpid”, “pista anterior”, “pista següent”, i els botons de Reproduir, Aturar i Pausar; accions totes elles que podrem aplicar a la unitat de CD activa, que trobem en el desplegable de la dreta 2. Àrea principal del programa.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

28

El so: conversió de formats de so Si no hi ha cap CD d’àudio a la unitat de CD-ROM, l’àrea central apareix en blanc; en cas contrari (tal i com es pot veure a la imatge), apareixen diferents camps d’informació de les pistes del CD. Des d’aquí podem editar els camps Artista”, “Gènere”, “Títol” del disc i “Any d’edició”; també és possible modificar els noms de les pistes o seleccionar-ne només algunes per a convertir-les a diferents formats (mp3, wav) 3. Aquetes icones ens permeten realitzar les tasques de conversió de les pistes del CD: a. Extraure pistes de CD a format wav b. Extraure pistes de CD a format comprimit (mp3) c. Convertir fitxers wav a format comprimit i a l’inrevés Configuració Abans de començar, en cas que l’idioma per defecte sigui l’anglès, cal canviar-lo des de Options | Select language | Spanish Per accedir a la finestra de configuració, ho podem fer des del menú Opciones | Configuración, amb F4 o a partir de la icona de configuració . Podem veure-hi diferents opcions: General Les etiquetes ID3 guarden informació de cada pista dins de cada fitxer mp3; ID3v2 permet més de 30 caracters als capms d’informació; podem afegir comentaris que s’aplicaran a totes les pistes extretes. Normalización s’aplica quan un CD conté pistes amb diferents nivells de volum i si es desitja igualar-los per a totes les pistes del CD. Aquesta opció és activa si l’opció “Codificación MP3 al vuelo” de la pestanya Codificador està desactivada. Nombre de archivos Aquí podem configurar el nom de cada pista extreta; podem afegir el nom de l’artista o de l’àlbum i l’esructura de carpetes que es generarà. Al passar el cursor per damunt, apareix una llegenda amb el significat de cada número precedit de %. Per a crear carpetes s’ha d’utilitzar l’antibarra “\”. En l’exemple de la imatge, se crearà una carpeta amb el nom de l’artista (%1) i una subcarpeta a l’interior amb el nom de l’àlbum (%2); finalment, dins d’aquesta subcarpeta es generaran els fitxers mp3 amb el número de la pista precedit de zero (%7) i el nom de la pista (%4).

1. %1 Artista %5 ID Volum CD %2 Àlbum %6 ID CDDB %3 Número de pista %7 Número de pista precedit de zero %4 Nom de pista %8 Número total de pistes %Y Any %G Gènere 2. En aquests camps, indiquem la carpeta de sortida dels fitxers comprimits des de wav o extrets des de CD d’àudio. 3. La llista de reproducció és un fitxer de text que conté el nom dels fitxers mp3 generats d’un CD. Obrint la llista de reproducció es reproduirà la primera cançó de la llista i la resta apareixeran a la cua de reproducció, en l’ordre especificat. Codificador És una de les seccions més importants de la finestra de codificació de CDex. Hi podem triar el tipus de codificació a aplicar a les pistes d’àudio extretes del CD, així com els seus paràmetres de qualitat.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

29

El so: conversió de formats de so En el camp Codificador es tria l’algoritme utilitzat per a generar el fitxer de sortida; per defecte apareix el Lame MP3, que és un dels més estesos. Es poden generar altres formats de sortida, com windows media player (wma), Ogg Vorbis, Yamaha VQF,... triant el codificador adequat. La secció Opcions del codificador variarà en funció del codificador seleccionat i afecta la qualitat del fitxer de sortida. En general, els paràmetres més habituals són Bitrate i Codificacions al vuelo. Bitrate Aquest paràmetre permet configurar la quantitat de comprensió aplicada als fitxers de sortida. La seva unitat de mesura és el kilobit per segon (kbps); és a dir, el bitrate mesura el nombre de bits que s’utilitzen per a representar un segon de so. Si és alt, produeix major qualitat de so atès que el codificador conserva més informació de l’ona de so original. Un bitrate de 128 kbps és suficient per a mantenir una qualitat acceptable de so en les cançons; aquest és el valor per defecte que utilitzen aquests programes d’extracció, tot i que sempre hi ha qui assegura que s’han d’usar bitrates més alts (192 kbps, p. ex.) per a obtenir una qualitat acceptable Codificación al vuelo El procés d’extracció digital de so es feia originalment en dos passos: 1. pista de CD Àudio a fitxer wav 2. fitxer wav a fitxer comprimit (mp3) Activant aquesta opció, es converteixen directament les pistes a fitxers de format comprimit, amb un estalvi de temps considerable. No obstant això, hi ha dos situacions en què és preferible desactivar aquesta opció: al normalitzar les pistes d’un CD (a la pestanya General) perquè tenen diferents nivells de volum, i quan se senten “clics” en el fitxer comprimit de sortida, per efecte de la configuració del sistema. En aquest cas, els resultats solen ser més satisfactoris. CDDB Tot i no ser indispensable, l’opció CDDB remot resulta molt pràctica CDDB = CD DataBase (Base de Dades de títols de CD de música). Existeixen diferents servidors CDDB a Internet, alguns de pagament i altres de gratuïts, com FreeDB.org. Per a poder utilitzar aquest servei és necessari introduir una adreça de correu a la pestanya CDDB remot. Si activem l’opció Auto conectar a CDDB remoto, cada cop que introduïm un CD, el programa es connectarà automàticament a un d’aquests servidors i, si el troba a la base de dades, n’obtindrà els títols de les pistes i de l’àlbum i artista. Extraure pistes a format comprimit Farem els següents passos: 1. Introduir el CD de música a la unitat de CD activa 2. Si CDex no es connecta automàticament al CDDB, podem fer-ho de forma manual clicant la icona Leer información del CD de CDDB remoto . Si el troba a la base de dades, apareixen els noms de les pistes. 3. Si no disposem de connexió a Internet o no s’ha trobat el CD a la base de dades, podem introduir manualment els noms de les pistes seleccionant cada una d’elles i fulsant F2. 4. Si és necessari, introduirem també el nom de l’artista, el títol del CD, l’any i el gènere. 5. Seleccionarem les pistes a exraure 6. Clicarem la icona Extraer pista(s) de CD a formato comprimido . Per tal de posar-ho en pràctica, • podem extraure una mateixa pista d’un CD a format comprimit mp3 amb diferents bitrates i comparar el “pes” dels diferents fitxers i la qualitat da cada un d’ells escoltant-los amb un reproductor. • Podem extraure la mateixa pista d’un CD, utilitzant el mateix bitrate (128 kbps), a difrents tipus de formats de fitxer (mp3 amb el codificador Lame), Ogg Vorbis i wma i comparar el “pes” dels diferents fitxers i la qualitat da cada un d’ells escoltant-los amb un reproductor. Convertir fitxers wav a format comprimit Amb CDex també podem convertir fitxers wav a format comprimit. Per a fer-ho clicarem la corresponent icona . Tot seguit, 1. seleccionarem la carpeta on tenim els fitxers wav a convertir 2. seleccionarem els fitxers wav que vulguem transformar i clicarem Convertir A http://www.xtec.cat/formaciotic/dvdformacio/materials/tdep1/modul_3/practica_2.html trobareu una “guia” del seu funcionament.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

30

El so: podcast El mot “podcast” ve de “pod”, càpsula, i “broadcasting”, transmissió, difussió. És una emissió formada per un conjunt de fitxers de so, normalment integrada en un post (missatge, anotació) d’un bloc (bitàcola o diari personal) i que es difon per subscripció amb un RSS, cosa que facilita la sindicació de continguts. http://ca.wikipedia.org/wiki/Podcasting En el III Congrés online Observatori per a la Cibersocietat es va presentar un article (http://www.cibersociedad.net/congres2006/gts/comunicacio.php?llengua=ca&id=1089) on s’explicava el fenomen del podcasting i la seva importància com a nova forma de comunicació, en ell es mostren experiències diverses i es ressenyen alguns dels podcasts més importants existents sobre Art i Educació. Els podscats ofereixen una nova forma de distribuir i accedir a la informació i es mostren un recurs molt útil per a l’aprenentatge actiu. Com hem vist anteriorment, amb Audacity podem fer podcast. En podeu veure una explicació a mena d’exemple a http://www.youtube.com/watch?v=DnzR2XvKJT8 Un cop tinguem editat el fitxer d’àudio que volem publicitar en el portal desitjat (bloc, pàgina web,...) haurem d’allotjar-lo en algun “servidor” amb possibilitat d’streaming (permet poder escoltar l’arxiu sense haver d’esperar a que es descarregui tot) que, a més, ens farà de contenidor o magatzem. És per això que recorrerem a eines i/o recursos de l’anomenada Web 2.0. Abans, però, haurem de donar un cop d’ull a les possibilitats que ens ofereix la XTEC. Espai de publicació d’Àudio (i Vídeo) de la XTEC http://www.xtec.cat/video/vixtec/ Aquest publicador és un gestor via FTP dels arxius d'àudio (i vídeo). Els podreu pujar o descarregar. Podreu seleccionar un arxiu de vídeo o d'àudio i el programa us facilita l'adreça per a fer enllaços des d'un bloc o pàgina web o bé el codi "embed" per incrustar l'arxiu de vídeo o àudio en una pàgina web o en un bloc. Per tal d'utilitzar el servei, cal demanar l'activació de l'usuari, que pot ser individual (un compte de professor) o de centre. El formulari el trobareu a http://www.xtec.cat/video/vixtec/form_alta.htm i la seva petició pressuposa el compromís a fer un ús adequat del servei i a respectar les disposicions legals que estableix el Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d'abril (BOE número 97, de 22 d'abril) Text Refós de la Llei de la Propietat Intel.lectual referents als drets d'autor ,així com les normes del Departament d'Educació relatives a la imatge personal dels alumnes http://www.xtec.cat/at_usuari/gestusu/identificacio/normes/imatges-alumnes.htm Un cop donats d’alta, cada usuari disposa inicialment de 200Mb; en cas de necessitat justificada d’ampliació de la capacitat disponible, s’haurà de fer la corresponent petició. En aquest moment ja podem allotjar els nostres fitxer d’àudio en el servidor de la Xtec des de l’adreça http://www.xtec.cat/audiovisuals/publicador/ • podreu pujar o descarregar els vostres fitxers • podreu seleccionar un arxiu d'àudio (o de vídeo) i el programa us facilita l'adreça per a fer enllaços des d'un bloc o pàgina web o bé el codi "embed" per incrustar l'arxiu de vídeo o àudio en una pàgina web o en un bloc, • podreu eliminar els vostres arxius • ... Podeu accedir a un petit tutorial a: http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/tutorial.php. La pàgina d'accés (http://www.xtec.cat/audiovisuals/publicador/) us porta al formulari d'entrada:

La interfície que es presenta és un entorn de gestió d'arxius FTP.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

31

El so: podcast

A la part superior esquerra de la pantalla hi ha el llistat de carpetes o arxius de l'arrel del vostre espai.

A la part superior central de la pantalla hi ha el llistat d'arxius del vostre espai.

Quan es selecciona un dels arxius de la carpeta, el programa dona diferents informacions per tal de confegir enllaços a blocs o espais web. La primera informació que dona és l'adreça per saber l'enllaç (URL) que s'ha d'escriure per tal de enllaçar des de pàgines web o blocs.

Per encastar un visualitzador Real Player que reprodueixi l'arxiu que s'ha seleccionat, caldrà especificar en el botó corresponent si l'arxiu és d'àudio o de vídeo.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

32

El so: podcast Es pot seleccionar que el reproductor arrenqui de forma automàtica al carregar la pàgina per l'usuari o bé esperar a que l'usuari cliqui el botó de reproduir. Finalment podeu copiar el codi "embed" per encastar el visualitzador en un espai web o bé en un bloc, ho podeu fer amb el botó "copia el codi al portaretalls"

A la dreta a la part inferior trobareu els botons de gestió del vostre espai: Descarrega, per baixar arxius de l'espai remot al vostre ordinador. Envia, per pujar arxius del vostre ordinador a l'espai remot. Carpeta nova, per crear carpetes o subcarpetes al vostre espai i poder organitzar-lo de la manera que us sembli més convenient. Esborra, per esborrar arxius seleccionats. Canvia el nom, per canviar el nom als arxius seleccionats. Surt, per sortir de l'aplicatiu. Us haureu adonat que aquest servidor, ara per ara, està millor optimitzat per a l’ús de fitxers Real Media (“rm”), per la qual cosa, preferiblement, haurem de convertir els nostres arxius editats amb l’Audacity (mp3) a aquest format. En trobareu un petit tutorial a http://phobos.xtec.cat/audiovisuals/radio/sotoreal.php. Primer de tot caldrà haver descarregat i instal·lat el programa Real Producer, el podeu descarregar des de http://auditori.xtec.cat/eines/realproducer_basic_10_windows_setup.exe Un cop instal·lat el programa l’heu d’obrir i us apareix aquesta pantalla:

seleccioneu el botó input file i cliqueu el botó browse.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

33

El so: podcast Seleccioneu l’arxiu que voleu convertir al format Real Media, i cliqueu el botó obre.

L’arxiu seleccionat s’haurà col·locat a la finestra de la dreta sota el nom Destination. Seleccioneu l’arxiu en aquesta finestra de tal manera que la línia es torni de color gris.

Ara ja només us queda clicar el boto vermell Encode. El programa automàticament, si no li heu dit el contrari, guardarà el nou arxiu en format .rm a la mateixa carpeta on teniu l’original.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

34

El so: podcast El programa iniciarà la conversió, i quan hagi acabat, al costat del nom de l’arxiu i a sota la paraula Status, sortirà la paraula completa. La conversió haurà finalitzat.

La conversió de format mp3 a rm també la podem fer, de forma senzilla, amb el programa Pinnacle Studio. Darrerament, aquest servidor està, poc a poc, evolucionant i ja admet fitxers amb format mp3, que gestionarem de la mateixa manera que els rm. Inserció d’àudio (en format MP3, RM...) als articles o a les pàgines d’XTECBlocs L'editor que porta incorporat el sistema d'XTECBlocs permet integrar arxius de so dins els articles o pàgines. Els formats permesos són: RM, MP3, FLV, MOV, WMV, AVI, MP4, M4V, M4A, M4B, 3GP o ASF. Per afegir un fitxer d'aquest tipus dins un article o pàgina, teniu dues possibilitats: • Pujar el fitxer de so al bloc i, una vegada pujat, afegir-lo o col·locar-lo dins l'article o pàgina que esteu redactant. Aquesta opció no és massa aconsellable ja que consumireu una gran part de l'espai que teniu assignat per al bloc i de seguida l'esgotareu. És millor fer-ho segons aquesta segona opció. • Pujar el fitxer en un espai web que ofereixi allotjament, per exemple, els comptes personals d'usuari d'XTEC i, una vegada el teniu pujat, copiar l'URL on es troba i enllaçar-lo o copiar el codi que ens dóna el publicador, per tal d’encastar el visualitzador que reprodueixi l'arxiu que haurem seleccionat. Els espais del publicador de l’Xtec poden ser de centre o personals pels usuaris XTEC. Una vegada pujat el fitxer s'ha de copiar la URL del lloc on es troba. La URL serà del tipus http://video.xtec.cat/centres/nom_usuari_xtec/nom_fitxer.mp3 (per a fitxers de tipus mp3) i http://video.xtec.cat:8080/ramgen/nom_usuari_xtec/nom_fitxer.rm (per a fitxers de Real Media), on nom_usuari_xtec coincideix amb l'adreça de correu de la XTEC i nom de l'arxiu és el nom del fitxer mp3 o rm. Si es tracta d'un usuari/ària personal substituïu la paraula centres per users. Per integrar aquests tipus de fitxers, cal prémer la icona d'escriure l'URL del fitxer:

de l'editor; apareixerà una finestra on haureu

Una vegada el sistema detecti l'adreça crearà un enllaç al fitxer i li associarà un reproductor. En l'entorn d'edició de l'article o pàgina, la visualització serà diferent depenent del tipus de fitxer que haguem enllaçat; en el cas d’un fitxer rm veurem una cosa similar a:

i en el cas d’un fitxer mp3: Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

35

El so: podcast Una vegada publiqueu l'article o pàgina, la visualització que ens apareixerà també serà diferent depenent del tipus de fitxer enllaçat: rm o mp3 en aquest darrer cas, fent clic ; sobre el signe +, s'obrirà un reproductor semblant a:

Inserció d’àudio als articles o a les pàgines d’XTECBlocs amb eines i/o recursos Web 2.0 Donades les característiques de límit d’espai dels servidors del Dep. d’Educació, podem optar per allotjar els nostres arxius d’àudio en altres espais com poden ser: http://www.goear.com/ • Goear http://www.blip.tv/ • Blip.TV http://www.gcast.com/ • Gcast http://www.box.net/ • Box.net http://www.podomatic.com • Podomatic http://www.clickcaster.com/ • ClickCaster • … Veiem-ne un exemple tot i que trobareu informació detallada d’algun d’ells a http://www.xtec.cat/audiovisuals/sav/jtec0607/jtec01/index.htm, Goear http://www.goear.com/ Si no sou usuaris registrats, el primer que haureu de fer és registrar-vos:

Omplir les dades del formulari:

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

36

El so: podcast marcant l’acceptació de les condicions del servei. Acte seguit, si tot està correctament, ens presentarà una pantalla on se’ns informa que ja som usuaris de Goear.com i que podem accedir al nostre panell

A partir d’aquest moment, ja podem “pujar” els nostres fitxers de so a partir del botó Upload

omplint tots els camps que ens demana; recordeu que el tipus de fitxer acceptat és en format mp3.

Depenent de la “grandària del fitxer, el procés de “transferència” pot tardar més o menys. Un cop acabat el procés, ens ho farà saber

Si volem escoltar el resultat, només haurem de clicar aquesta possibilitat. La finestra que ens apareix, a més d’oferir-nos un reproductor per escoltar els nostres fitxers d’àudio, ens ofereix informació molt valuosa de cara a la publicació d’aquests fitxers en els nostres portals web (pàgina web del centre, bloc,...)

Doncs això és el que farem: copiar aquest codi amb Edita | Còpia (o ctrl + C) i anar a afegir un article o pàgina; amb el mode HTML activat, enganxarem el codi amb Edita | Enganxa (o ctrl + V)

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

37

El so: podcast

Ja només ens queda afegir per davant del codi i pel darrera

per tal de tenir el nostre fitxer de so perfectament encastat al bloc

De forma similar haurem de gestionar el nostres fitxers d’àudio emmagatzemats en altres espais com Blip.TV, Gcast, Box.net, Podomatic, ClickCaster,... que tenen una interfície més o menys semblant i més o menys complexa. Haurem de fer tantes provatures, en altres entorns, com ens siguin necessàries fins trobar l’entorn que s’ajusti més a les nostres necessitats.

Formació PELE. Serveis Territorials a Lleida. 2009-2010.

Juanjo Gené

38

Related Documents