Efectele Psihologice Si Fiziologice Ale Culorilor

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Efectele Psihologice Si Fiziologice Ale Culorilor as PDF for free.

More details

  • Words: 1,270
  • Pages: 6
Efectele psihologice si fiziologice ale culorilor Studiile efectuate asupra psihicului uman au condus la ideea ca oamenii sunt influentati de culori si acestea dau un sens diferit vietii. Stari psihice sunt induse de modul in care fiecare persoana percepe mediul, sensul pe care il da obiectelor inconjuratoare. Anumite persoane sunt fericite cand sunt inconjurate de culori deschise si acest lucru pare sa fie suficient pentru ele. Se vorbea inca din culturile antice despre psihologia culorilor. Popoare ca egiptenii si chinezii, practicau cromoterapia sau foloseau culorile pentru a vindeca. Cromoterapia mai este numita uneori drept terapie usoara si este folosita si in ziua de azi drept tratament alternativ sau holistic. 1. Rosul este folosit pentru a stimula corpul si mintea si pentru a mari circulatia sangelui. 2. Galbenul este folosit pentru a stimula nervii si a purifica corpul. 3. Portocaliul este folosit pentru a vindeca plamanii si pentru a creste nivelele de energie. 4. Albastrul este folosit pentru a alina bolile si pentru a trata durerile. 5. Umbrele de indigo sunt folosite pentru a vindeca problemele de piele.

In 1666, omul de stiinta englez Sir Isaac Newton a descoperit ca atunci cand lumina pura trece printr-o prisma, se separa in toate culorile vizibile. El a descoperit si faptul ca fiecare culoare are o singura lungime de unda si nu se poate separa mai departe in alte culori. 1

Alte experimente au demonstrat ca lumina poate fi combinata pentru a forma alte culori. De exemplu, lumina rosie combinata cu lumina galbena, formeaza lumina portocalie. Anumite culori, combinat se anuleaza una pe cealalta, cum ar fi galben cu violet, lumina rezultata fiind alba. Acestea sunt culorile complementare. In vreme ce perceptia culorii este cumva subiectiva, exista cateva efecte ale culorilor care au o semnificatie universala. Exista culori calde. Acestea sunt: rosu, galben si portocaliu. Aceste culori calde evoca emotii de la caldura si confort, la furie si ostilitate. Culoarea rosu: mareste presiunea arteriala, accelereaza bataile inimii si inspira energie, intimidate, pasiune, sexualitate. Mai mult rosul stimuleaza apetitul, motiv pentru care este des inatlnit in restaurant. Persoanele care iubesc aceasta culoare au un ego debordant si sunt rationale in acelasi timp. Adesea, femeile care prefera rosul au un temperament impulsiv si sunt mai irascibile decat restul doamnelor. Reprezentantele sexului frumos care isi aleg haine si accesorii rosii sunt persoane puternice pe exterior, dar in sufletul lor sunt sensibile.

Culoarea galben: este o culoare vesela, care adesea caracterizeaza persoanele fericite, pline de viata, uneori timide si sensibile. Studiile au aratat ca persoanele care iubesc aceasta culoare au tendinta de a deveni egoiste, punand pe primul loc propia persoana. In general, persoanele care iubesc aceasta culoare sunt persoane de incredere, emana o sanatate fizica si mentala de invidiat. Galbenul caracterizeaza si persoanele geloase, cateodata nesigure pe ele. Totodata galbenul influenteaza functionarea normala a sistemului cardio-vascular si stimuleaza nervul optic. Ca stari

2

psihice, galbenul influenteaza capacitatea concentrare, mobilizare cat si vigilenta.

de

Culoarea portocaliu: este o culoare sexy, si fiind apropiata de rosu, caracterizeaza persoane calde, care radiaza bunatate, persoane cu foarte mult optimism. Culoarea portocaliu accelereaza pulsatiile inimii, mentine presiunea sanguine, favorizeaza secretia gastrica.

Culoarea roz: este culoarea tineretii, denota imaturitate. Daca apare frecvent in vestimentatie, denota dorinta acelei persoane de a copilari, de a retrai bucuria tineretii. Dezavantajul celor din aceasta categorie este ca sunt lipsite de puterea de decizie si sunt prea obsedate de propria persoana.

Culoarea alb: este perceput ca expresie a puritatii, curateniei si limpezimii, dar si a pauzei, golului si absentei. Persoanele din aceasta categorie au suflet curat, sunt darnice, inocente si de obicei sunt adeptele stilului de viata simplu. Nu le plac complicatiile, nu se implica in scandaluri si ies de obicei din orice confruntare cu fruntea sus. Caracteristicile acestor persoane sunt diplomatia si forta de caracter. Albul pur si intens provoaca contractia pupilei si a muschilor globului ocular, de aceea el este obositor.

Culoarea negru: este culoarea ce reprezinta misterul, necunoscutul si cateodata nevoia de singuratate. Persoanele care iubesc aceasta culoare sunt greu de abordat dar foarte devotate si, in acelasi timp, conservatoare. Aceasta culoare reduce activitatea mentala si cea metabolica inducand stari depresive de neliniste, de disperare. Fiziologic reduce mult activitatile vitale, scade pulsul, minimalizeaza capacitatea de raspuns la stimulii din mediul ambiant. 3

Culoarea gri: simbolizeaza neutralitate si sofisticare, dar poate fi la fel de autoritar ca si negrul. Griul este neutru, nici subiectiv, nici obiectiv, nici tensiune, nici relaxare. In plan psihologic, cei care prefera griul, nutresc in subconstient dorinta de a se delimita, de a ramane neutri, izolati de orice influenta sau de stimuli externi, de a nu se implica.

Culoarea maro: comunica credibilitate si echilibru. Se intalneste intr-o varietate de nuante: ciocolatiu, cafeniu, maro auriu sau acaju. Culoarea maro denota o persoana hotarata, prietenoasa, cu picioarele pe pamant.

Culorile de pe partea albastra a spectrului sunt cunoscute drept culori reci si include albastrul, violetul si verdele. Aceste culori sunt descrise drept calme, dar pot insemna si deseori si sentimente de tristete sau indiferenta.

Culoarea albastru: este o culoare calmanta si clara. Aproape toate nuantele de albastru sunt benefice si caracterizeaza persoanele de incredere. Acesta este culoarea luptatorilor, a persoanelor care vor sa se perfectioneze intr-un domeniu de activitate. Adesea, sunt firi introvertite, care se dedica cu tot sufletul muncii, in special domeniilor de cercetare. Pun suflet in tot ceea ce fac si ajung sa fie dezamagite tocmai de aceia pe care ii credeau adevaratii prieteni. Este deasemenea o culoare care se considera a avea un efect linistitor asupra sistemului nervos central. Perceperea sa senzoriala ori continutul sau afectiv, este tandretea. Deasemenea albastrul scade tensiunea arteriala, tonusul muscular, calmeaza respiratia si micsoreaza frecventa pulsului.

4

Culoarea verde: are un tonus exceptional. Persoanele care prefera verdele sunt prietenoase, perfectioniste si autoritare. Le place sa mediteze si isi aleg prietenii dupa ce ii supun mai multor teste pentru a dovedi ca merita increderea lor. Reprezinta flexibiliatea impulsurilor noastre interne. Tendinta catre aceasta culoare indica o structura mobila, maleabila, adaptabila la schimbare. Ca efect fiziologic, culoarea verde scade presiunea sanguina, dilata vasele capilare.

Culoare violet: este reprezentata de fantezie. Reprezinta regalitatea, un caracter sacru, sfant sau o lume plina de romantism. Femeile care se inconjoara cu aceasta culoare adora fantasticul si se detaseaza de lumea reala. Respingerea violetului inseamna teama de angajare, ezitare. In plan fiziologic, violetul intensifica activitatea cardio-vasculara si pulmonara.

Prin efectul pe care il au culorile asupra psihicului nostru, culoarea poate fi utilizata la identificarea si tratarea psihicului si a unor disfunctii somatice sau psihice ale organismului uman. Astfel dupa nuanta pielii se stabilesc tulburari somatice ca: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Piele verzuie, buze vinete:anemie. Piele aramie: tulburari diabetic. Piele galbena: icter. Limba rosie sau alba: insuficienta acida. Fata galbena: tulburari hepatice. Fata rosie spre vanat si innegrirea gingiilor: icter negru. Nasul rosu: consumul excesiv de alcool.

Testele de culoare sunt renumite pentru eficacitatea lor (au valoare diagnostica clinica). Testul Luscher permite psihologului si medicului neurolog sa emita diagnostic corect, in baza reactiei pacientului la 8

5

nuante: albastru, verde, rosu, galben, negru, maro, gri, violet. Daca pacientul alege pe prima faza: rosu, albastru, verde, galben, iar pe cele secundare: maro, gri, violet, negru, este perfect sanatos, daca nu, gradul sau de boala este tot mai mare cu cat le alege pe cele secundare in fata celor principale. Tot ce pot spune ca si concluzie, este ca, in viata noastra culorile au un rol extrem de important, ele ajutandu-ne sa ne cunoastem mai bine, atat corpul cat si psihicul. Cu ajutorul lor ne dam seama de personalitatea noastra dar si de anumite probleme de sanatate.

Costea Cristina Elena

6

cls1b A.M.G

Related Documents