Drepturi Garantate Prin Constitutie.razvan.docx

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Drepturi Garantate Prin Constitutie.razvan.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,304
  • Pages: 5
Drepturi garantate prin Constitutie

ART. 39 Libertatea intrunirilor Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme.

Legea ce dezvolta exercitarea drepturilor prevazute de art. 39 este Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice. De asemenea, prezenta lege prezinta si obligatiile corelative ce incumba celor care desfasoara adunari publice, dintre care putem aminti: organizarea activitatilor ce fac obiectul legii in conditii pasnice, fara arme, etc.

ART. 40 Dreptul de asociere (1) Cetătenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere. (2) Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitătii, a integritătii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale. (3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organică. (4) Asociatiile cu caracter secret sunt interzise.

Legea ce reglementeaza infiintarea partidelor politice este Legea 14/2003. In cuprinsul legii este prezentata modalitatea de infiintare a partidelor, dar si obligatiile celor ce aspira la infiintarea acestora. De asemenea OG 26/2000 reglementeaza modalitatea de infiintare a Asociatilor si Fundatilor, avand in vedere faptul ca atat Asociatile cat si Fundatile fac obiectul art. 40 din Constitutie. O alta lege ce dezvolta continutul art. 40 este Legea 62/2011 a dialogului social, ce reglementeaza drepturile si obligatiile organizatiilor patronale si sindicale, precum si constituirea organizarea si functionarea organizatiilor patronale si sindicale. Putem mentiona aici si Legea 78/2014 a voluntariatului, dar si Ordonanta de urgenta nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor si

simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor indractiuni contra pacii si omenirii. ART. 41 Munca si protectia sociala a muncii (1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera. (2) Salariatii au dreptul la măsuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege. (3) Durata normala a zilei de lucru este, in medie, de cel mult 8 ore. (4) La muncă egala, femeile au salariu egal cu barbatii. (5) Dreptul la negocieri colective in materie de munca si caracterul obligatoriu al conventiilor colective sunt garantate. ART. 42 Interzicerea muncii fortate (1) Munca fortata este interzisa. (2) Nu constituie munca fortata: a) activitătile pentru indeplinirea indatoririlor militare, precum si cele desfasurate, potrivit legii, in locul acestora, din motive religioase sau de constiinta; b) munca unei persoane condamnate, prestată in conditii normale, in perioada de detentie sau de libertate conditionata; c) prestatiile impuse in situatia creata de calamitati ori de alt pericol, precum si cele care fac parte din obligatiile civile normale stabilite de lege.

Cel mai important act normativ ce dezvolta exercitarea dreptului la munca este Codul Muncii cunoscut si sub denumirea de Legea 53/2003. De asemenea pentru a beneficia de protectia sociala prevazuta de Codul Muncii, Codul Fiscal reglementeaza obligatiile fiscale ale angajatilor si angajatorilor.

Trebuie mentionate si Legea 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, dar si Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca.

ART. 43 Dreptul la greva (1) Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale. (2) Legea stabileste conditiile si limitele exercitarii acestui drept, precum si garantiile necesare asigurarii serviciilor esentiale pentru societate. Asa cum afirma si legiuitorul in alin. 2 al art. 43, legea ce stabileste conditiile si limitele exercitarii dreptului la greva este Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca. De asemenea, dreptul la greva este reglementat si in Legea nr. 62/2011 a dialogului social, dar si Codul Muncii are un capitol dedicat exercitarii dreptului la greva. ART. 44 Dreptul de proprietate privata (1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege. (2) Proprietatea privată este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobandi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care Romania este parte, pe bază de reciprocitate, in conditiile prevăzute prin lege organică, precum si prin mostenire legala. (3) Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire. (4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte măsuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natura discriminatorie a titularilor. (5) Pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii.

(6) Despagubirile prevazute in alineatele (3) si (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie. (7) Dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului. (8) Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma. (9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii. Constitutia reglementeaza formele fundamentale ale dreptului de proprietate in Romania, respectiv proprietatea publica si proprietatea privata, dar si liniile generale ale regimului lor juridic. Cel mai important act normativ care reglementeaza dreptul de proprietate este Codul Civil. Cartea a III-a a codului este dedicata materiei bunurilor si drepturilor reale ca parte a dreptului de proprietate. In continutul codului este reglementat dreptul de proprietate privata, dezmembramintele acesteia, fiducia, administratrea bunurilor altora, dreptul de proprietate publica, publicitatea imobiliara si posesia. Dreptul de proprietate privata isi gaseste locul si in sfera penala, mai exact in Codul Penal in cadrul infractiunii de Distrugere, reglementata in art. 263. La nivel international, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in cadrul Protocolului nr. 1 vorbeste de garantarea proprietatii private. Revenind la nivel national, este important de mentionat Legea 312 din 2005 privind dobandirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor de catre cetatenii straini şi apatrizi, precum si de catre persoanele juridice straine, publicata în Monitorul Oficial nr. 1008 din 14.11.2005. Articolul 5 al legii prevede clar: ”Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru sau in Romania, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor şi terenurilor forestiere la împlinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”. In ceea ce priveste exproprierea, aceasta este prevazuta in Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesară realizarii unor obiective de interes national, judetean şi local, lege publicata in Monitorul oficial nr. 853/2010, cu modificarile şi completarile ulterioare, completata cu prevederile Legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. Legat de confiscare, aceasta este reglementata in Codul Penal si in Codul de Procedura Penala, in capitolele dedicate infractiunilor de coruptie si serviciu. ART. 45

Libertatea economica Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate. Poate cel mai important act normativ ce dezvolta accesul liber al persoanei la o activitate economica este Legea 31/1990 a societatilor. De mentionat este si OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale. ART. 46 Dreptul la mostenire Dreptul la mostenire este garantat. Dreptul la mostenire este reglementat de Codul Civil si Codul de Procedura Civila in capitolele dedicate succesiunilor.

Related Documents