Dinamia Elx 09

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Dinamia Elx 09 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,960
  • Pages: 22
Dinamia Elx 09

Presentació de DINAMIA Per donar resposta a nombroses propostes d’apropar el coneixement a la societat i que això no suposi un cost addicional, la Conselleria de Joventut del ajuntament d’Elx li presenta DINAMIA 2009:

OCI I TECNOLOGIA http://www.joveselx.com/dinamia09

Tallers i conferencies A continuació es presenten tots els tallers i conferencies que ofereix Dinamia 09:

Tallers: 4. La teva vida digital (entorn MAC) 5. L’art subversiu i les noves tecnologies 6. Tu performance i el seu vídeo (Edició de vídeo AVID)

Conferencies: 





Oci i coneixement: El món digital en la experiència d’oci jove (Roberto San Salvador del Valle) Reflexions entorn els joves del s. XXI: Entre oci i negoci (Icaro Moyano) Oci i discapacitat: L’ús de la tecnologia en oci en la juventut amb dicapacitat (Aurora Madariaga Ortuzar)

Taller: El teu performance i el seu vídeo. Edició d’imatge (AVID) AVID és un programa molt nou utilitzat per l’edició de vídeo. En principi s’hauria haver donat, però per problemes externs es va anular.

En aquest taller, es van explicar els següents conceptes relacionats amb la edició de vídeos: 

El concepte de performance: ens van explicar que es un concepte d’art contemporani i en viu. Aquest nou art intenta sorprendre i innovar.



Art conceptual: neix a principis del s.XX i es contraposa al formalisme. Intenta ser trencador en la època, es basa en la idea i esta estretament relacionat amb el moment. Un representant d’aquest és Marcel Duchamp (1887-1967).



Happening: el significat del concepte és la participació dels espectadors com a fet imprescindible.



Fluxus events: Defineix l’art conceptual, ja que la idea no és el fi mateix i tracta d’entretenir.



Body art: pintar sobre el cos



Vídeo art: aquest engloba el fluxus events, performance, art conceptual,... Es innovador, ja que pot mancar d’actors, diàlegs, narratives i guió. Els seus usos són la gravació de la performance per recuperar la seva noció del temps real, l’ambientació d’espais i l’ambientació visual per l’àudio.

Seguidament es van posar un quants exemples de performance, mentre ens explicitava verbalment les seves singularitats. Com a última part, el tallerista va basar la seva explicació en la “preparació de la gravació”. Va dividir aquesta en fases: 

Anàlisi de l’esdeveniment a gravar



Esquema d’ubicació de les càmeres i la quantitats d’aquestes



Objectius de la filmació



Gravació



Muntatge: muntatge i retocs.

Taller: La teva vida digital (entorn MAC) Aquest taller pretenia xerrar respecte tot el programari del que disposa l’entorn MAC. La ponència explicava quins eren els programes que s’utilitzaven en MAC i com s’utilitzaven.

A continuació explicaré els programes, per a que s’utilitzen i quines són les seves propietats.  itunes: Administrador de música itunes és el programa de MAC per poder administrar música, pel·lícules, podcast, MP4, etc. Que ens ofereix Apple. A diferència dels programes de Windows, aquest ens permet unificar en un sol programa reproductor, emmagatzemant, administrar altres dispositius externs (ipod, iphone, etc). A més te moltes emissores de ràdio diferenciades per estil musical i totalment gratuït. Te una aplicació que es diu AudiojackPRO que ens permet gravar la ràdio i poder escoltar-la en un altre moment.  iphoto: Administrador d’imatges Aquest programa ens permet organitzar les nostres fotografies. Les innovacions que ens ofereix són la fàcil administració d’aquestes, a més d’altres aplicacions automàtiques com poden ser treure els ulls vermells, permet pujar imatges directament a Facebook.com, millora la imatge, realitzar efectes, fer presentacions, etc. Hi ha un altre programa que es diu ilive09 que reconeix automàticament les cares i les etiqueta ell sol depenent de la similitud de les cares, les emmagatzema per persones, etc de manera molt similar al que fa facebook.com però de manera automàtica.

imovie: edició de pel·lícules Aquest programa serveix per poder editar els nostres propis vídeos de manera molt senzilla. Hi ha dos tipus: L’antic: que és molt similar al Windows moviemaker. 



imovieHD: És molt fàcil d’utilitzar, modificar arxius, realitzar efectes, afegir imatges, etc

iweb: edició de pagines web Aquest és un programa per poder fer les nostres pàgines web. Te diferents plantilles preestablertes com a wordpress i blogger i ens permet treballar amb d’altres programes alhora (com pot ser el iphoto per pujar imatges al web). Es puja el contingut a la ret mitjançant una sola tecla (el pagament de dominis és un altre tema per això). Més o menys va ser aquest el contingut del taller que va anar acompanyat per les pertinents demostracions a cada un del programa. 



Com a conclusió podem dir que cal acostumar-se a la seva utilització, que hi ha més automatització en els programes que fem servir i que és molt simple. A E.U.A. és molta la gent que s’ha passat al programari MAC mentre que aquí Europa som més reticents, però que tampoc trigarà gaire ja que altres dispositius com ipod o iphone més assequibles estant tenint molt bona acollida.

Conferencia: Reflexions entorn als joves del s. XXI: Entre l’oci i el negoci 

Aquesta conferència va venir de la mà de Ícaro Moyano, un representant de la empresa Tuenti. Aquest va explicar totes les avantatges que et dona obrir una compta amb tuenti i la importància que te l’ordinador en el món del joves. Ícaro tracta d’explicar que tuenti és una eina i que l’usuari és la persona que pren les decisions respecte la seva utilització.

 També

explica la gran importància de internet per als joves i com serveix de xarxa de relacions socials.  Finalment va haver-hi una ronda de preguntes i comentaris

Conferencia: Oci i discapacitat: L’ús de les tecnologies en l’oci en la juventut amb dicapacitat Aquesta conferencia va venir de la mà e Aurora Madriaga Ortuzar, coordinadora i catedràtica d’oci i discapacitat de l’universitat de Deusto. Va començar amb una frase molt interessant i que dona a la reflexió, aquesta és: “Alguien hizo un círculo para dejarme fuera, yo hice uno más grande para incluirnos a todos” Nativo Americano

La xerrada es va dividir en quatre parts: 

Concepte d’oci: considerant-lo com quelcom subjectiu de cada persona. Es considera un recurs important per el desenvolupament personal, social i econòmic. Els àmbits de l’oci són: cultural, turisme, esports i recreació. L’oci es considera un fenomen pluridimensional: oci creatiu, oci festiu, oci ecològic, oci terapèutic, oci lúdic, oci solidari, oci productiu, oci preventiu i oci nociu. Es van destacar les característiques de l’oci, aquestes són: possibilitador del desenvolupament personal, promotor de potencialitats, consolidació d’hàbits, espai de protagonisme y autonomia, desenvolupament dels valors, poder definir i decidir, participació activa, relacionar-se amb els demes en altres entorns.



Aproximació a la discapacitat. Explicació del recorregut històric, aquest comença amb la marginació social del col/lectiu, l’enfocament reduccionista, els serveis especials, el model mèdic envers el model social, el col·lectiu com diferent, les dificultats d accés i participació a l’entorn comunicatiu,... hi ha diverses necessitats, unes que es¨tan en funció del grau d’autonomia i l’altre en funció del grau de dependència.



El principi de inclusió. Aquesta part va ser molt curta, ja que no donava temps a parlar de tot. Només va destacar la importància de treballar per l’inclusió, tant física, com comunicativa i social.



reptes en l’oci, tecnologies i discapacitat. Aquesta part també es va abreviar molt per manca de temps. Es va basar específicament en les demandes del col·lectiu, aquestes són: més oportunitats i subvencions pel que fa als la practica d’esports i més adaptacions de les infraestructures del turisme. Altre aspecte a destacar serien els reptes que hem de superar, d’aquests es va fer enfàsi a una ciutadania diversa i a l’accés a les TICS

Finalment va haver-hi una ronda de preguntes i comentaris de oients, en la qual vam fer incidència en el fet de que no hi ha persones discapacitades, sinó una societat discapacitada.

Conferencia: Amenaces versus oportunitats en la tecnosfera 



Aquesta conferència va ser un debat obert entre 6 participants, entre ells un professor d’economia, una psicòloga, una educadora social, una estudiant d’animació sociocultural, un informàtic i la presidenta de l’AMPA i moderat per dues persones. La escenificació del debat va ser molt semblant a un programa televisiu on entre les aportacions es posava un vídeo amb les opinions del carrer.

El debat va girar al voltant de quatre grans blocs segons la seva funcionalitat: Laboral: Aquí es van plantejar diferents aspectes. En primer lloc es va valorar la importància dels coneixements informàtics en les diferents llocs de feina. Es va plantejar la facilitat que tenen els joves per a l’aprenentatge vers les persones d’edat més avançada. Comentaven que hi havia una “escletxa digital” i que avui dia qui no tenia aquests coneixements tenia més dificultats per adaptarse al seu lloc de feina.El món laboral avui dia no es centra tan sols a tenir coneixements d’ofimàtica sinó que s’ha de ser força polivalent i tenir una habilitat per adaptar-se a nous programes, bases de dades, Internet (blocs, pàgines web, etc). 

Educativa: En quan a la funció educativa es va parlar molt dels recursos que oferia en quant a la recerca d’informació, així com en la facilitat de realitzar treballs. No obstant també es va parlar que molts joves utilitzen el sistema “copiar - enganxar” per realitzar els seus treballs i que, per tant, esdevé una dificultat en l’aprenentatge dels estudiants. 

Aquí també es va englobar el tema educació en la utilització de la ret i quines eren les principals problemàtiques que se’n derivaven. Algunes d’elles va ser que els pares no havien rebut aquesta educació i que eren els joves qui “jugaven” amb avantatge respecte els adults. Es va fer palesa de la importància de l’escola en poder gestionar aquest paper fonamental avui dia, ja que quedava molt fora de l’abast en les famílies. El debat es va allargar donat que els mestres assistents opinaven que l’ús d’Internet es feia a casa més que no pas a l’escola, mentre que els pares parlaven de la seva impotència per abordar aquest tema. Temps de lleure i oci : Aquí van tractar la temàtica del temps que hi dediquen i l’ús que en fan. Aquí també hi havia paritat d’opinions ja que no tothom és igual ni fa el mateix ús. Una de les propostes que es va fer era el filtrar la informació per a que els joves no tinguessin accés a pagines de contingut sexual, violent, racista o xenòfob. Una part dels ponents estava d’acord mentre que l’altre incidia en la importància de la educació en l’ús que se li fa. 

Relacional: Els diferents ponents van tenir una opinió molt semblant en quant al canvi relacional dels joves, ja que els nous programes, pàgines web, etc, els permetien un accés immediat als seus amics, a la seva informació, als seus gustos, a fotografies, música, compartir, etc. Això no va ser gaire debat ja que la idea va ser que en tot cas es tenia que educar als joves en quin tipus de contingut es bolcava a la ret, en quant de temps s’utilitzava en aquestes aquest tipus de comunicació, etc. Un aspecte curiós va ser que un treballador de “tuenti” va afirmar que la gent que utilitza aquest tipus de pàgines web no es passen més hores davant de l’ordenador, sinó que tenen la necessitat de fer activitats fora de l’ordenador de relacionar-se amb d’altres, de tenir un grup, identificar-se amb d’altres. Aquelles persones que no tenen amics o no es relacionen en la vida real, difícilment poden passar-se moltes hores connectats a quests tipus de pàgines, ja que necessiten de les seves amistats de poder compartir el seu temps lliure amb els altres. 

A partir d’aquí es va obrir una ronda de torns de paraula on cadascú va poder donar la seva opinió respecte els temes tractats.

Exposició tecnològica

Related Documents