Deel 2 VOCUBULARIEKOEK PAGINA’S AANPASSEN!!!!
Het is aan te raden om alle schoonmaak- en onderhoudprogramma’s die U op de bijgeleverde CDROM kunt vinden, op het bureaublad te plaatsen. Creëer een mapje op het bureaublad door op het Bureaublad te klikken met de rechtermuisknop en kies Nieuw, Map en geef het bijvoorbeeld de naam Cleaning, hier stopt U alle snelkoppelingen van uw onderhoudprogramma’s in zodat U deze snel terug kunt vinden.
Autoruns voor wat er gestart wordt Een goed inzicht in de items die tijdens de start van Windows worden geladen, is belangrijk. De hoeveelheid opstartitems bepaalt in sterke mate hoe goed uw systeem presteert. De map Opstarten bevat een overzicht, maar lang niet alle items worden via deze map geladen. Autoruns helpt U met een overzicht. Het programma toont u niet alleen welke items worden geladen, maar ook op welke locatie ze zijn ondergebracht. Handig als U besluit dat sommige items onnodig zijn en kunnen worden uitgeschakeld.
Het programma AutoRuns verschaft een overzicht van items en locaties die bij de start worden geladen.
Bootvis om uw computer sneller te laten opstarten Speciaal voor Windows XP is er een extra mogelijkheid om uw computer sneller op te laten starten. Het heet Bootvis ( “Boot= opstarten, vis (van vivre)Frans voor leef”) U vindt het op de CDROM. Dit hulpprogramma analyseert het opstartproces van uw Windows XP.
Na de controle optimaliseert BootVis de nodige instellingen. Een snelheidswinst tot zo’n vijftien procent is hiermee mogelijk. Nadat U het programma hebt geïnstalleerd, kiest u Trace/Next Boot of Trace/Next Boot + Driver Delays. De analyse wordt vervolgens gemaakt en de resultaten na afloop getoond. Kies vervolgens voor Trace/Optimize at Every Boot.
Het C(rap)Cleaner
schoonmaakprogramma
Na verloop van tijd verzamelen zich steeds meer tijdelijke bestanden, internetsporen en andere rommel op uw pc. Dit kan uw pc langzamer maken en veel ruimte in beslag nemen. Bovendien worden ingetypte adressen in uw browser en uw surfgeschiedenis steeds bijgehouden, terwijl U dat uit privacy-overwegingen misschien liever niet wilt. De bezem erdoor dus! Daarvoor gebruiken we CCleaner (zie CDROM).
CCleaner is een van de beste programma’s om uw pc snel en grondig mee op te schonen. Met CCleaner kunt U tijdelijke bestanden, gebruikerssporen, cookies en internetsporen (onder andere surfgeschiedenis, ingetypte adressen en automatisch aangevulde woorden) van Internet Explorer, Opera, Firefox, Google Chrome en Safari opruimen. Het programma is in het Nederlands vertaald. Bovendien wist CCleaner mru-sporen (lijsten van laatst geopende bestanden) van heel veel programma’s, onder andere: Kazaa, Adobe, Office, Windows Media Player, Real Player, Quick Time Player, Java en OpenOffice.org. Ook kan CCleaner index.dat bestanden en onnodige systeembestanden verwijderen. CCleaner heeft tevens een ingebouwde goede en supersnelle registry cleaner, die foutjes in het Windows register opspoort en herstelt. U kunt het register schoonmaken onder Problemen - klik op ‘Scannen naar fouten’. Klik daarna op ‘Herstel geselecteerde fouten...’ De software bevat de optie om tijdelijke bestanden en sporen veilig te wissen (secure file deletion: de bestanden worden meerdere malen overschreven waardoor ze niet teruggevonden kunnen worden). Verder heeft CCleaner nog wat handige tools om software mee te deïnstalleren en het startmenu te bewerken.
CCleaner is in het Nederlands vertaald CCleaner is een razendsnelle en uitstekende allround cleaner die beschikt over veel handige werktuigen. Onmisbaar op elke pc! Voordelen: CCleaner is een allround programma om uw pc mee op te schonen. Het bevat de optie om de gevonden rommel veilig te wissen van uw pc door deze meermalen te overschrijven. Nadelen: U moet opletten dat u de slim-versie download! Anders krijgt u de Yahoo!-toolbar voor Internet Explorer meegeleverd. Als U in Windows bestanden uit de prullenbak weggooit zijn ze nog niet definitief verdwenen. Met speciale software kunnen ze teruggehaald worden. Tenzij U de weggegooide bestanden nog een aantal malen overschrijft. Dan zijn ze echt niet meer terug te vinden. Dit kan met CCleaner.
Opstartende programma’s uitzetten met CCleaner Open CCleaner en ga naar Gereedschap | Opstarten. Daar ziet U een lijst van alle programma’s die opstarten als u uw pc aanzet. Meestal zijn enkele daarvan niet echt nodig: die kunt U uitzetten. Nog even ter geruststelling: de opstartende programma’s die we nu gaan uitzetten worden niet van uw pc verwijderd. We voorkomen alleen dat ze meteen opstarten - en in het werkgeheugen gaan zitten - als uw pc opstart. Nu gaan we deze onnodig opstartende programma’s te lijf met CCleaner (zie afbeelding). We selecteren het betreffende programma en klikken op Schakel uit en zorgen er zo voor dat het programma niet meer automatisch opstart. Wilt U toch het programma weer laten opstarten dan kunt U later het vinkje weer terugzetten.
In het voorbeeld hierboven zal SunJavaUpdate nog wel op uw pc staan, maar niet meer automatisch opstarten.
Secunia Personal Software Inspector Goede kandidaten om uit te zetten zijn bijvoorbeeld media-spelers als RealPlayer en QuickTime die zich op een vrij agressieve manier in uw systeembalk nestelen (voor de updatefunctie van deze programma’s hebben we later nog een goede tip). Zie Secunia Personal Software Inspector Andere programma’s die U zonder problemen kunt uitzetten zijn zogenaamde snelstarters van software. Microsoft Office, Adobe Reader en ook OpenOffice.org maken hier bijvoorbeeld gebruik van: door alvast een deel van het programma in het geheugen te laden, zal de software sneller opstarten als U er op klikt. Dit is alleen nuttig als U deze software heel vaak gebruikt en daardoor tijdwinst boekt bij het starten van zo een programma. Anders: gewoon uitzetten. Een laatste categorie die U uit kunt zetten zijn updates voor losse programma’s (behalve de update voor uw virusscanner natuurlijk!). Java heeft bijvoorbeeld zijn eigen update-functie die in de systeembalk zit en waarschuwt als er een nieuwe versie van Java is. Wel belangrijk, maar niet elk programma hoeft zijn eigen update-functie te hebben die op de achtergrond meedraait. U kunt al deze losse updates uitzetten, MAAR installeer dan wel Secunia Personal Software Inspector (zie CDROM) die voor alle software op uw pc kijkt of er updates beschikbaar zijn! Als U dit programma niet installeert kunt U beter de updaters van losse programma’s wel laten opstarten. Anders komt de veiligheid van uw pc in het geding. Waarschuwing Uw anti-virus-software, firewall of spywareverwijderaar moet U natuurlijk wel aan laten
staan, want die moeten real time uw pc kunnen bewaken! Een algemene stelregel verder is: als U een programma niet kent, of niet precies weet wat de functie is van dit opstart-item dan kunt U het beter laten staan - anders kunt U de werking van uw pc verstoren. Zoek desnoods even met Google naar het nut van het opstartende programma.
Behalve door middel van Windows Update en de updates van uw virusscanner is het verstandig om alle software op uw pc bij de tijd te houden. Secunia Personal Software Inspector (PSI) helpt daarbij. Secunia PSI bekijkt welke programma's allemaal op uw pc staan en geeft vervolgens aan of U de laatste up-todate versie heeft van deze software. Als uw software verouderd is biedt Secunia PSI aan om de laatste versie te downloaden. Zo mist U nooit meer een beveiligingsupdate van een programma en is uw pc-gebruik weer wat veiliger. Secunia PSI blijft in de systeembalk draaien om uw software op updates te controleren. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen het programma niet te laten opstarten met uw pc en af en toe handmatig naar nieuwe versies van alle software te zoeken. De eerste scan van PSI kan
wel even duren trouwens. De officiële eerste uitgave, Secunia PSI 1.0, is inmiddels verschenen. De software is beschikbaar voor Windows 2000, XP en Vista. In het Addendum treft U nog extra uitleg over dit programma aan. U ziet, geen moeite is te veel voor uw docent U kunt uw Pc ook online laten checken op eventuele virussen; ga naar: http://secunia.com/vulnerability_scanning/online/
Disk Redactor We gaan er soms onterecht vanuit dat bestanden die we in de prullenbak gooien ook daadwerkelijk worden gewist. Dit zou op zijn minst het geval zijn bij het legen van de prullenbak, toch? Niets is minder waar. De informatie blijft gewoon op uw computer staan en is eenvoudig terug te halen. Om gewiste bestanden echt naar de eeuwige datavelden te verbannen hebt U speciale software als Disk Redactor (zie CDROM) nodig. Hiermee maakt U lege schijfruimte écht leeg. Disk Redactor verwijdert geen bestanden maar wist alleen de lege schijfruimte. Dit doet de software door de lege ruimte vol te schrijven met nullen. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de bestanden terug te halen, zelfs niet met speciale software.
Disk Redactor kan de lege schijfruimte tot twee keer overschrijven. De opties van Disk Redactor zijn beperkt maar doeltreffend. Plaats een vinkje bij Erase all information twice om de lege ruimte twee keer te overschrijven. Dit is alleen nodig voor de extreem paranoïde mensen onder ons en duurt langer. Als de lege ruimte van een schijf waar Windows op geïnstalleerd is wilt wissen, adviseert de maker om een vinkje te plaatsen bij Do not wipe last 16K on disk. Om de taak in de achtergrond uit te voeren plaatst U een vinkje bij Work in background mode. Dit duurt langer maar U kunt wel beter doorwerken op de pc tijdens het wisproces. U kunt met deze instelling experimenteren. Het enige dat U nu nog hoeft te doen is de schijf aan te wijzen waarvan U de vrije ruimte wilt wissen. Gebruik
hiervoor de knop Select disk. Bevestig uw acties met Wipe Disk. In tegenstelling wat deze tamelijk ‘enge’ kreet knop vermoeden wordt alleen de lege schijfruimte gewist, we kunnen het niet genoeg benadrukken. Toch dient U, net als met alle vergelijkbare schijfhulpprogramma’s, voorzichtig te zijn. Gebruik is voor eigen risico maar wij hebben al maanden geen enkel probleem ondervonden met Disk Redactor. Gebruik Disk Redactor regelmatig om uw gewiste bestanden voorgoed te vernietigen, dit werkt zeer effectief. Ook handig voor usb-sticks. U hoeft geen crimineel te zijn om baat te hebben bij Disk Redactor. Denk aan een afgedankte pc, notebook of of geheugenkaart die u verkoopt, verliest of aan de straat zet. Zijn uw persoonlijke documenten, belastingzaken, bankgegevens, inlogcodes en privé-foto’s echt weg of kan een onverlaat er makkelijk bij met het juiste gereedschap? Met Disk Redactor geeft u nieuwsgierige Aagjes geen kans!
Eusing Free Registry Cleaner Eusing Free Registry Cleaner is een stuk gratis Registry Repair software die U in staat stelt om veilig registerproblemen met een paar simpele muisklikken te reparen. Het Windows-register is een essentieel onderdeel van het besturingssysteem van uw PC (Personal Computer). Problemen met het Windowsregister is de oorzaak van crashes en Windows foutberichten. Registerproblemen kunnen om velerlei redenen optreden, waaronder verwijzingen achtergelaten na verwijderen c.q. onjuiste verwijdering van software; ontbrekende, verouderde of corrupte hardware-stuurprogramma’s. Hierdoor zal Windows meer tijd nodig hebben om te laden, zoeken en het lezen van gegevens uit het Register. Eusing Free
Registry Cleaner scant uw Windows-register voor ongeldige of verouderde informatie en produceert een lijst van de gevonden fouten. Na het repareren van de ongeldige vermeldingen zal uw systeem meer stabiel zijn en stukken sneller draaien. Voor maximale veiligheid, maakt Eusing Free Registry Cleaner een back-up van de gerepareerde entries. U kunt het herstellen van de eventuele wijzigingen die zijn aangebracht met behulp van deze software, terugzetten door het kiezen van de optie Restore register back-up. Eusing Software-producten zijn vrij van spyware en adware. Vertaling door http://translate.google.nl/ en gecorrigeerd door uw docent.
Uw Internetverbinding versnellen
aanzienlijk
Hiervoor heb ik gekozen voor het programma Full Speed 3.3 (zie CDROM). Ook te vinden op www.youtube.com!
Veel plezier met uw versnelde internetverbinding! U zult merken dat bij het opstarten van Internet Explorer of de andere mogelijkheid Firefox, uw browser in eerste instantie wat trager opstart maar als dat eenmaal is gebeurd gaat deze vervolgens als een speer! Houd er wel rekening mee dat sommige hulpprogramma’s Full Speed als spyware beschouwen en deze dus vervolgens verwijderen. Dan dient U het programma’tje gewoon weer te installeren. Browser Helper Objects (BHO’s) worden systematisch als spyware behandelt; het is maar dat U het weet!
Glary Utilities Er bestaan natuurlijk vele Windows XP “fijnafstellers” maar op de bijgeleverde CDROM vindt U o.a. het bij de docent zo geliefde programma Glary Utilities. CCleaner is een van de best gewaardeerde gratis opschoonprogramma’s voor uw computer, maar dat betekent niet dat er geen goede alternatieven zijn. Het
overzichtelijke Glary Utilities biedt functies die U zelfs niet in zijn bekendere concurrent vindt. Dankzij grondigheid en uitgebreidheid heeft CCleaner zich een plaats weten te veroveren op heel wat desktopcomputers. Glary Utilities kan niet op tegen de keuzemogelijkheden van zijn grote broer. Wat hij echter wel heeft te bieden, is eenvoud en een aantal exotische functies die U normaal niet in dit soort opruimsoftware tegenkomt. En sommige van die functies werken helemaal zo gek nog niet. Via de bijzonder overzichtelijke interface vindt U gebruikelijke bezems als een registerscanner en een ‘opschoner’ van tijdelijke bestanden. Via zijn 1-Klik Onderhoud kunt U regelen welke programma’s U bij het opstarten wilt zien en kunt U meteen speuren naar spyware. In andere menu’s vindt U de opties die Glary Utilities ver boven de gemiddelde pc-vuilniswagen uit doen stijgen. U kunt uw harde schijf doorzoeken op lege mappen en dubbele bestanden en verwijdert de overbodige ruimte met enkele simpele handelingen. Met de Internet Explorer Assistent regelt U welke plugins U wilt houden en welke knoppen en werkbalken uit uw browser moeten. Er is zelfs een bestandsplitser, waarmee U logge ruimtevreters kunt opdelen voor vervoer.
Ik raad U zeker aan om ook het tabblad Modules te openen en te gebruiken.
De meeste gebruikers kiezen uit gemak voor het tabblad 1-click onderhoud maar dat is zonde; het programma heeft nog veel meer te bieden. Loop gewoon alle rubrieken af (zie oranje buttons); hierna verschijnen de hulpprogramma’s. Bijvoorbeeld bij de Snelkoppeling-fixer kunt U kiezen voor de C- schijf te
laten scannen op het repareren van snelkoppelingen. Uw docent raadt U aan om zaken als AVG Free Tray Icon (icoontje in taakbalk die U kunt openen met uw rechtermuisknop en zo de interface of de nieuwste updates te downloaden) en de uninstallbestanden te laten staan. Bijzonder handig is de Uninstall (Softwareverwijdering) Manager waar U zelfs onder het tabblad Beeld, de Windows updates te voorschijn kunt laten toveren. Onder het hoofd Optimaliseren kunt U kiezen voor de optie Opstartmanager waar U eventueel programma’s die tegelijkertijd met Windows opstarten, kunt uitschakelen. Denk hier bijvoorbeeld aan de diverse schoonmaakprogramma’s die zich kunnen nestelen in de systemtray (naast het klokje). Deze programma’s zijn actief gemaakt terwijl het voor schoonmaakprogramma’s gewoon onzin is. Realiseer U dat de programma’s die zichtbaar zijn in de systemtray op de achtergrond draaien (actief zijn dus) en nogal wat van uw systeembronnen kunnen vragen; oftewel uw computer vertragen; uitschakelen dus! Behalve Memory Optimizer, het anti-spywareen antivirusprogramma Vele programma’s hebben de neiging om bij de installatie een icoon te plaatsen in de systemtray. Let dus elke keer als U software installeert, wat U aan- c.q. uitvinkt! Naarmate U meer ervaring opdoet wordt U er steeds handiger in. Realiseer U dat ook uw docent eens (in het verre verleden dat wel) een digibeet was Ook aan te raden is de functie Geheugenoptimalisering te gaan gebruiken. Klik hierop en schuif de balk helemaal naar rechts en kies voor Optimaliseren. Maak ook meteen het klembord even leeg als U nou toch zo lekker bezig bent! In de Context Menu Manager vindt U programma’s die U kunt activeren met uw rechtermuisknop, hier zijn ook
heel wat mensen niet bewust van de vele mogelijkheden. Het loont zeker de moeite om deze opties eens te gaan bestuderen. Bij het tabblad “Kopiëren naar” ziet U bijvoorbeeld Bureaublad snelkoppeling maken; dit betekent dat als U op een programma gaat staan en rechts er op klikt U dus een snelkoppeling kunt maken voor op het bureaublad. U kunt een map of document met 1 rechterklik versturen naar een Emailontvanger ( een goede vriend of wie dan ook). Verder ziet U het begrip Gecomprimeerde map staan. Wist U bijvoorbeeld dat U alle software op uw PC kunt laten comprimeren om zo veel ruimte te winnen op uw systeem? Ga naar Start, Deze Computer, klik met rechts op het icoon hiervan, kies Eigenschappen dan verschijnt Eigenschappen voor lokaal station. Hier ziet U 2 opties waarvan U “Station comprimeren om schijfruimte te besparen” kunt aanvinken, waarop uw computer meteen druk aan de gang gaat.
Keepass voor Licentiecodes
volledige
back-up
+
Een ‘echte’ back-up voor het geval er een systeemcrash plaatsvindt, gaat echter verder dan uw persoonlijke documenten veiligstellen. Een dergelijke back-up helpt U ook Windows weer snel werkend te krijgen wanneer herstel van de installatie niet meer mogelijk blijkt. Bewaar daarom alle installatie-cd’s en hersteldisks van Windows en Office op een vaste plek. Evenals de bijbehorende licentiecodes, nodig om de software opnieuw te kunnen installeren. Dit geldt ook voor de wachtwoorden van websites en de inloggegevens van het adslmodem. Alles samenvoegen in Excel is een optie of gebruik het gratis wachtwoordprogramma Keepass
(www.keepass.info). Bewaar deze gegevens echter niet alleen digitaal, maar print die ook eens en bewaar de print op een veilige plaats. U kunt er dan altijd op terugvallen.
Keepass is een gratis wachtwoorddatabase waarin u ook prima licentiegegevens kunt bewaren.
K-Lite Mega Codec Pack Voor het afspelen van video hebt U de juiste codec nodig. Codecs zijn er in verschillende soorten en maten; er is bijvoorbeeld een codec voor het afspelen van het populaire DivX-formaat. Hoewel Windows Media Player een relatief grote hoeveelheid codecs heeft ingebouwd, zult U voor specifieke bestandsformaten nog altijd zelf op zoek moeten gaan naar de bijbehorende codec. Een veelgebruikte ‘codec-pack’ is K-Lite Mega Codec Pack. Deze set bevat codecs voor de populairste bestandsformaten en wordt regelmatig uitgebreid. Het pack wordt op verschillende internetpagina’s aangeboden; gebruik uw zoekmachine om snel de nieuwste versie te vinden. Op de website www.wmplugins.com vindt U eveneens een collectie codecs specifiek voor Windows Media Player (kies Plugins, Codecs). Codecs kunnen ook backdoor virussen bevatten, kijk dus uit. K-Lite Mega Codec Pack is wel veilig mits U het niet via een torrent binnen haalt.
Check de binnengehaalde torrent altijd met uw antivirusprogramma via de rechtermuisknop.
LitePC Met LitePC kunt U nagenoeg alle Windows-onderdelen verwijderen. Het resultaat: een afgeslankt systeem. Het programma is opgebouwd uit verschillende tabbladen. Het tabblad Add/Remove Components is hiervan het belangrijkst. Op dit tabblad vindt U een overzicht van alle onderdelen die door LitePC kunnen worden verwijderd. Uw docent heeft voor U alvast de 15-dagen trial op CDROM gezet. Het programma LitePC is ideaal voor wie Windows XP volledig wil afslanken.
U hoeft XPlite niet te installeren. Zodra U het zipbestand hebt uitgepakt, dubbelklikt U op het exebestand om XPlite te openen. Windows XP maakt gebruik van bestandsbeveiliging, waarbij belangrijke systeembestanden tegen verwijdering en beschadiging worden beschermd. Een slimme feature, die tijdelijk
moet worden uitgeschakeld als U aan de slag gaat met XPlite. Het programma bestaat uit vijf tabbladen. Eerst klikt U op het tabblad Windows File Protection. Kies voor de optie OFF en klik op Apply. Bestandsbeveiliging wordt automatisch weer geactiveerd zodra U Windows opnieuw start.
Schakel bestandsbeveiliging tijdelijk uit voordat U verder gaat
Onderdelen verwijderen Het tabblad Add/Remove Components in XPlite biedt een overzicht van onderdelen die U uit Windows kunt verwijderen. Via het pictogram Show All vraagt U het overzicht op van alle onderdelen die in aanmerking komen. Rechtsonder leest U hoeveel componenten zijn geïnstalleerd. Ook vindt U daar een beschrijving van een geselecteerde component. Items waar ‘Pro’ achter staat, kunnen alleen worden verwijderd met de betaalde versie van XPlite. Klik op de koppeling Hide Professional Options om nietbeschikbare opties te verbergen. Om een Windowsonderdeel te verwijderen, haalt U het bijbehorende vinkje weg. Klik op Next om de wijzigingen door te voeren. Hierna start U Windows XP opnieuw op. Vervolgens opent U XPlite en schakelt u de
bestandsbeveiliging weer in (kies voor ON op het tabblad Windows File Protection). Over bestandsbeveiliging gesproken: rechts op het tabblad vindt U de geavanceerde instellingen. Klik op Scan Now om het systeem te controleren op ontbrekende of aangepaste bestanden. Een vinkje naast Scan On Bootup zorgt ervoor dat bestandsbeveiliging bij elke start van Windows wordt uitgevoerd. Bij File Cache Settings kunt U opgeven hoeveel procent van de vaste schijf moet worden gereserveerd voor de cache van Windows. Het is verstandig deze waarde niet te veranderen.
Om een Windows-onderdeel te verwijderen, haalt U het bijbehorende vinkje weg.
Opschoners Sommige programma’s zitten zo diep in het systeem, dat ze zich niet zomaar laten verwijderen. Bijvoorbeeld beveiligingssoftware zoals antivirus- en antispywareprogramma’s, maar ook systeemprogramma’s, zoals veel software van Norton. Sommige fabrikanten leveren daarom eigen tools om deze programma’s helemaal van de computer te kunnen verwijderen. Een bekend voorbeeld is Norton Removal Tool van Symantec. U kunt dat downloaden via www.symantec.com/symnrt. Het is een wizard die in vijf stappen alle (!) Norton-software
verwijdert. Minder bekend is dat ook McAfee iets soortgelijks biedt. De McAfee Removal Tool is te vinden via http://download.mcafee.com/products/ licensed/cust_support_patches/MCPR.exe. Vooral systeemsoftware heeft vaak eigen opruimsoftware om alle sporen te kunnen verwijderen.
NT Registry Optimizer Naast het cleanen is het verstandig het register te defragmenteren. Het defragmenteren van het register gebeurt goed en snel met het freeware programma NT Registry Optimizer (zie CDROM). Op een verse XPinstallatie met de nodige updates en geïnstalleerde software is in de regel een 10% kleiner register mogelijk. Dat bespaart toch weer systeembronnen (zie Vocubularie(koek) (zie pagina 556).
Outlook Express-wachtwoorden Bent U het wachtwoord van Outlook Express kwijt, dan staat dat vaak toch nog op de computer. De Protected Storage is een speciaal onderdeel van het Windowsregister, waar wachtwoorden worden bewaard die bijvoorbeeld op websites worden gebruikt of in de browser automatisch worden aangevuld. Deze gegevens worden versleuteld, maar het gratis Protected Storage PassView van NirSoft leest die voor U uit. U kunt het programma downloaden via www.nirsoft.net/utils/pspv.html. Pak het zip-bestand uit en kopieer de bestanden naar de harde schijf. Start dan pspv.exe en U leest al snel de wachtwoorden die U kwijt was gewoon van het beeldscherm.
Met de Protected Storage PassView leest U verborgen Windows-wachtwoorden uit.
Pagedefrag Windows XP kan ook de opstartbestanden defragmenteren voor optimale prestaties. Helaas worden geopende systeembestanden niet door Defragmentatie onder handen genomen. Ook andere bestanden worden niet altijd in behandeling genomen. Wilt U er zeker van zijn dat de volledige inhoud van de vaste schijf wordt gedefragmenteerd, dan roept U de hulp in van een extern programma. Op de CDROM te vinden als “Pagedefrag”). Met dit programma bent U er zeker van dat alles wordt gedefragmenteerd. Bij elke reboot van uw systeem zult U voortaan dit programma zien werken.
Pagedefrag is onderdeel van de extensieve Sysinternal Suite. Uw docent heeft hiervan in ieder geval “Pagedefrag” en “Autoruns” (zie aldaar) op de CDROM gezet.
Zonder plug-ins Zogeheten plug-ins of invoegtoepassingen voor Internet Explorer voegen extra functionaliteit toe aan de browser. Denk bijvoorbeeld aan een werkbalk waarmee U eenvoudig kunt zoeken of het laatste nieuws leest. Ook zogeheten ActiveX-componenten voegen extra functionaliteit toe aan websites. Goed en wel, maar niet al deze extra’s hebben het juiste kwaliteitsniveau. In het ergste geval kunnen ze zelfs de browser laten crashen. Als U Internet Explorer 7 gebruikt en U ondervindt problemen, maak dan gebruik van de nieuwe modus waarbij de browser wordt geladen zonder invoegtoepassingen. U vindt deze optie via Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Internet Explorer zonder invoegtoepassingen. Inmiddels (september 2009) is IE 8.0 al gratis te downloaden. U treft 8.0 al aan op de CDROM.
RegSeeker Het programma RegSeeker (zie CDROM) is vooral interessant als hulp bij het opschonen en comprimeren van het Windows-register. Want hoe compacter het register, hoe beter Windows presteert. RegSeeker let ook op onderdelen die via het register worden gestart, maar niet worden gebruikt. Prettig aan RegSeeker is de mogelijkheid om veel van de acties ongedaan te maken − nog altijd een zeldzaamheid onder registerprogramma’s! Het programma is beschikbaar in het Nederlands. Hoe compacter het register, hoe beter de computer presteert.
RegVac voor registeropschoning Nu alle vervuilende en verouderde informatie van de harde schijf is verwijderd, is het tijd om ook het Windows-register onder handen te nemen. Dit is de centrale database waarin alle informatie over de hardware, de software maar ook uw persoonlijke instellingen wordt bewaard. Zoals iedere database, vervuilt het register alleen al door het gebruik ervan. Een programma als RegVac schoont het op en helpt het zo snel en compact mogelijk te maken. Download RegVac via www.superwin.com en start het na de installatie. Wilt u snel opschonen, klik dan op Clean Registry. Wilt u graag eerst iets meer informatie, klik dan op Go to Expert Mode en bekijk de geavanceerde opties voor het afzonderlijk opschonen van delen van het register.
RegVac is een prima ‘stofzuiger’ voor het Windowsregister. De docent heeft een 30-dagen trial op de CDROM gezet. Hiermee kunt U heel wat opschonen in uw register en na de trial periode kunt U gewoon het programma verwijderen van uw systeem. Wat ook mogelijk is bij diverse trialprogramma’s dat U gewoon de datum van uw computer verandert (werkt niet bij alle trialware en de docent heeft geen tijd gehad om deze truc toe te passen op Regvac maar het
is natuurlijk altijd de moeite waard! Ga naar Configuratiescherm, klik op tabblad Datum en Tijd en ga bijvoorbeeld 29 dagen terug in de tijd. Het kan zijn dat uw anti-virusprogramma even gaat tegensputteren maar trek U daar niets van aan; haal gewoon opnieuw de updates binnen. Een handig alles-in-één-pakket voor registeroptimalisatie is RegVac. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, die het register opschonen en stroomlijnen en fouten weghalen. RegVac onderscheidt zich van andere registerprogramma’s door de grote hoeveelheid schoonmaakonderdelen. U vindt het via www.superwin.com. Het programma mag gedurende dertig dagen worden gebruikt, waarna u het moet registreren. Na installatie klikt u op Go To Expert Mode (bovenin het scherm) om alle opties weer te geven. Wilt u de standaardinstellingen hanteren, dan kunt u klikken op Clean Registry aan de linkerzijde van het venster. Bij elke instelling in de Expert Mode wordt aangegeven of deze veilig kan worden gebruikt, of meer is weggelegd voor de gevorderde gebruiker. Het is verstandig om de onderdelen af te lopen en zelf te bepalen of u de actie de moeite waard vindt. Het opschonen van het venster Software (waarin geïnstalleerde programma’s worden weergegeven) is bijvoorbeeld niet nodig als de lijst correct is. Bent u tevreden over de software, dan kunt u het tegen betaling van circa 25 euro bij de makers registreren.
Het Programma Tweak UI Als U wilt dat de computer écht snel en licht is, installeert U Tweak UI. Surf naar www.microsoft.com/windowsxp/downloads/powe rtoys/xppowertoys.mspx en haalt U de nieuwste versie van Tweak UI binnen.
Open vervolgens eerst de sectie General en haal in het vak Settings de vinkjes weg bij bronnenverslindende animaties. Windows wordt nog sneller met een beetje vals spelen. Kies Mouse en verander de muissnelheid naar Fast. Tot slot gaat U naar Thumbnails (te vinden onder Explorer) en bepaalt U bij Image Quality hoe goed de kwaliteit moet zijn van miniatuurweergaven in de Windows Verkenner. Hoe lager de waarde, hoe beter de prestaties, zonder dat U de functionaliteit helemaal hoeft uit te schakelen.
De puntjes op de i: snelheidsverbeteringen via TweakUI Afgeslankt menu Heeft U Tweak UI al geïnstalleerd? Als U de systeemprestaties van Windows wilt opvijzelen, dan mag dit programma zeker niet ontbreken. Klik nu eens met rechts op het bureaublad of een leeg gedeelte in de map, vervolgens kunt U kiezen om snel een nieuw document te maken (via het menu Nieuw). Valt het U ook op dat het altijd even duurt voordat de inhoud van het submenu verschijnt? En dat U de helft van de getoonde documenten nooit maakt? Versnel dit menu door alleen de items te laten tonen die U wél gebruikt. In Tweak UI opent U de sectie Templates. Verwijder
de vinkjes naast de documenten die nu niet meer wilt zien en klik op OK. Hoe kleiner het menu, hoe sneller het wordt getoond.
Tweak UI is een interessante hulp bij het optimaliseren van de systeemprestaties.
Wincleaner Memory Optimizer is een programma dat U gerust als 1 van de weinige programma’s op de achtergrond kunt laten draaien. Als U behoorlijk gebruik maakt van de systeembronnen, bijvoorbeeld als U meerdere programma’s tegelijk laat draaien, dan zal Wincleaner Memory Optimizer uw RAM geheugen maximaliseren. Het is aan te raden als U het programma voor de eerste keer gaat gebruiken, U het schuifje van de optie Select target amount of RAM to free helemaal naar rechts verplaatst en kies Maximize RAM. Sleep op het volgende raampje dat verschijnt het schuifje wederom helemaal naar rechts waarmee U de optie three passes selecteert en druk op het knopje Maximize en wacht even geduldig af totdat alle 3 de stappen (passes) zijn gemaakt en U een overzicht te zien krijgt wat dit programma aan winst heeft weten te
boeken.
Windows Installer CleanUp Eerder las U over het de-installeren van programma’s en de mogelijkheid dat er toch nog restjes op het systeem achterblijven. Soms lukt het echter niet om een programma van het systeem te verwijderen. In een dergelijk geval biedt Windows Installer CleanUp uitkomt. Dit programma verwijdert geselecteerde Windows Installer-onderdelen, zodat u weer fris kunt beginnen. Op http://support.microsoft.com/default.aspx? scid=kb;nl;290301 vindt U de nieuwste versie van het programma. Nadat U het hebt geïnstalleerd vindt U de software onder Start/Programma’s/Windows Installer CleanUp. Een logboek van het programma vindt U in de map Windows\Temp. In de lijst van beschikbare programma’s selecteert U de programma’s die problemen geven bij het de-installeren ervan. Gebruik de Ctrl-toets om meerdere items te selecteren. Via de knop Remove verwijdert U de vervelende register-instellingen die voor de problemen
zorgen bij een normale deïnstallatie. Na afloop klikt U op de knop Exit om het programma af te sluiten.
Via Windows Installer CleanUp haalt U de meest hardnekkige programma’s van het systeem. Je kunt ook mappen deleten van voormalige software. Computer, Lokaal Station, Program Files en kijk welke mappen of inhoud van mappen je kunt verwijderen. Houd wel de originele windows installatie CDROM bij de hand!
Geheugen onder de loep met Windows Memory Diagnostic Een vastloper wordt niet altijd veroorzaakt door software. Ook hardware van de computer gooit soms roet in het eten. Slecht RAM-geheugen kan bijvoorbeeld zorgen voor een instabiel systeem. Met het gratis programma Windows Memory Diagnostic, (zie CDROM) kunt U het interne geheugen (ram) van uw computer controleren. U installeert Windows Memory Diagnostic op een cd of diskette. Het programma wordt uitgevoerd tijdens het opstarten van de computer, voordat
Windows wordt geladen. Nadat U de software hebt gedownload, dubbelklikt U op Mtinst.exe om de installatie te starten. Klik vervolgens op Create Startup Disk als U Windows Memory Diagnostic op een diskette wilt installeren klikt U op Create. Wilt U het programma vanaf cd starten, dan kiest U voor Save CD Image To Disk. Vervolgens gebruikt U uw brandsoftware om van het iso-bestand een opstartbare cd te maken. Daarna start U de computer opnieuw op met de schijf. Het RAMgeheugen wordt gecontroleerd en U wordt van de uitkomst op de hoogte gesteld. Het hulpprogramma Windows Memory Diagnostic test het RAM-geheugen (Random Access Memory) van uw computer op fouten. Het hulpprogramma voert een aantal grondige geheugentests uit. Als er problemen optreden met het uitvoeren van Windows op uw computer, kunt U het hulpprogramma gebruiken om te bepalen of de problemen worden veroorzaakt door onjuist functionerende hardware, zoals het RAMgeheugen of het geheugensysteem van het systeembord. Windows Memory Diagnostic is eenvoudig te gebruiken en wordt snel uitgevoerd. Het downloaden van het hulpprogramma, het lezen van de handleiding en het uitvoeren van de test duurt op de meeste computers niet langer dan 30 minuten. Als u Windows Memory Diagnostic wilt uitvoeren, moet U de computer opnieuw opstarten met de diskette of de cd-rom met Windows Memory Diagnostic in het schijfstation. Nadat de computer opnieuw is opgestart, wordt Windows Memory Diagnostic geladen en verschijnt de gebruikersinterface op het scherm. Nadat de eerste test is geladen wordt deze test van de normale verzameling tests gestart en uitgevoerd totdat deze is voltooid, tenzij Windows Memory Diagnostic is onderbroken of afgesloten. Wanneer de eerste testronde is voltooid, wordt een tweede testronde met
dezelfde instellingen als eerder gestart. Windows Memory Diagnostic zal doorgaan met het uitvoeren van testrondes totdat U het programma afsluit.
Het gratis programma Windows Memory Diagnostic helpt U bij het analyseren van het interne geheugen.
Register onder handen met Winrescue Het Windows-register wordt vaak door Windows geraadpleegd en aangepast. Dat begint al zodra Windows wordt gestart. Het register wordt op dat moment ingeladen. Het is van belang dat U de omvang van het Windows-register tot een minimum beperkt houdt. Het programma WinRescue (www.superwin.com) biedt de optie RegPack, waarmee het register wordt gestroomlijnd. Open WinRescue en klik op het tabblad RegPack. Klik vervolgens op de gelijknamige knop. Het register wordt een stuk kleiner gemaakt.
Met de optie RegPack van WinRescue verwijdert U loze ruimte uit het Windows-register en zorgt U voor een
compacte omvang van deze database. Uw docent heeft voor U de 30 dagen trialversie op de CDROM gezet! Maak een bootdisk voordat de 30 dagen voorbij zijn; U dient hier natuurlijk nog wel een A-drive voor te hebben waarin U diskettes kunt plaatsen. Back-up maken met WinRescue XP In dit stukje leest U over de verschillende manieren waarop U een reservekopie van het register kunt maken. Niet zonder reden. Het register vormt het ‘hart’ van Windows en het besturingssysteem is er in hoge mate afhankelijk van. Een beschadigd register heeft vaak consequenties voor de werking van Windows. Het is daarom belangrijk om te beschikken over een goede reservekopie, die U in geval van nood kunt gebruiken. Een back-up kunt U maken met WinRescue (CDROM). Na installatie start U het via Start, Alle programma’s, WinRescue XP, WinRescue XP. Gebruik de Back-up Wizard voor het maken van reservekopieën. Via het tabblad Boot Disk maakt U een opstartdiskette. Deze kan worden gebruikt als Windows niet meer wordt geladen en U een back-up wilt terugzetten.