Curs bazele contabilitatii: Conceptia economica privind obiectul contabilitatii 1.3 Concepţia economică cu privire la obiectul contabilităţii
După concepţia economică, obiectul de studiu al contabilităţii îl reprezintă evidenţa în expresie bănească a existenţei şi mişcării capitalului privit ca un ansamblu de bunuri cu o anumită destinaţie precum şi sub aspectul modului de dobândire a bunurilor respective. Conform teoriei economice, capitalul ca obiect al contabilităţii se prezintă sub două aspecte:
1) Capital fix şi capital circulant sunt definite în raport de modul în care bunurile economice se întrebuinţează şi se înlocuiesc, şi anume: - capitalul fix (active imobilizate) reprezintă bunuri care participă la mai multe cicluri de exploatare, care se înlocuiesc după o perioadă de utilizare relativ îndelungată, pe parcursul căreia se consumă treptat. Din această categorie fac parte: construcţii, maşini, utilaje, mobilier. - capitalul circulant (active circulante) reprezintă bunuri care se consumă sau îşi schimbă forma de existenţă după fiecare ciclu de exploatare finalizat. Din această categorie fac parte disponibilităţi în lei şi în valută, creanţe, materii prime, piese de schimb, ambalaje, mărfuri.
2) Capital propriu şi capital străin sunt definite sub aspectul modului în care bunurile se dobândesc sau se finanţează şi anume: - capitalul propriu este dobândit de o unitate economică prin contribuţia (aportul, participarea) proprietarilor (asociaţi sau acţionari), prin autofinanţare (capitalizarea profitului) sau prin subvenţii primite. Capitalul propriu corespunde drepturilor proprietarilor asupra patrimoniului. - capitalul străin, denumit şi capital atras sau împrumutat, se referă la obligaţiile pe termen scurt şi lung faţă de furnizori, creditori, personal, bugetul statului, bănci. Capitalul străin corespunde obligaţiilor (datoriilor) titularului de patrimoniu.
Conform concepţiei economice, capitalul ca obiect al contabilităţii se prezintă astfel.
Dacă se are în vedere echilibrul celor două aspecte ale capitalului conform concepţiei economice şi folosind termenii echivalenţi, atunci ecuaţia patrimoniului se poate exprima astfel:
Active imobilizate + Active circulante = Capital propriu + Datorii
Întrucât după natura lui, al doilea termen al egalităţii exprimă raporturile de proprietate asupra patrimoniului, respectiv modul de dobândire a capitalului, adică sursa de finanţare pentru care se foloseşte noţiunea de pasive, atunci ecuaţia patrimoniului se poate prezenta simplificat astfel:
Active patrimoniale = Pasive (surse) patrimoniale
Publicat de donAndreis la 00:55