Criza Lecturii In Randul Adolescentilor

  • Uploaded by: ilona
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Criza Lecturii In Randul Adolescentilor as PDF for free.

More details

  • Words: 871
  • Pages: 4
Criza lecturii in randul adolescentilor

“La ce sunt bune cărţile? Îmi vine să răspund: la totul şi la nimic. Poţi trăi foarte bine fără să citeşti. Milioane de oameni n-au deschis niciodată o carte. A vrea să le explici ce pierd e totuna cu a explica unui surd frumuseţea muzicii lui Mozart. În ce mă priveşte, mă număr printre cei care nu pot trăi fără cărţi. Sunt un vicios al lecturii. Am nevoie să citesc aşa cum am nevoie să mănânc şi să beau. Hrana pe care mi-o oferă lectura îmi este la fel de indispensabilă ca şi aceea materială. Resimt fiecare zi fără o carte ca pe o zi pierdută.” Nicolae Manolescu (Cititul si scrisul)

ADOLESCENŢA – LABORATORUL PERSONALITĂŢII

O problemă de actualitate, cu care se confruntă reprezentanţii acestei vârste, este criza culturală, în sensul că tinerii au din ce în ce mai puţine preocupări care să le cultive spiritul: să citească o carte sau să vizioneze un spectacol de teatru. Ei motivează că li se pare inutil să mai facă astfel de lucruri, din moment ce internetul a devenit o sursă de informare mult mai accesibilă. Deşi cartea reprezintă un univers viu, o lume însufleţită de eroii fiecărei pagini citite pe îndelete, oferindu-ţi posibilitatea să te transpui în rolul personajelor, să-ţi imaginezi scenele de viaţă, chiar şi după ce ai închis cartea, adolescenţii de astăzi preferă pictogramele internetului sau rezumatele făcute de-a gata de altcineva, fără pretenţia exprimării corecte, a scrierii ortografice sau a respectării punctuaţiei. Elevii nu mai citesc...prefera sa isi piarda ore intregi in fata calculatorului decat sa deschida o carte si sa o citeasca,sa-i descopere tainele.Realitatea este dureroasa deoaree copiii care refuza sa citeasca,nu mai au imaginatie,nu stiu sa se exprime corect si coerent,nu mai cunosc sensul cuvintelor avand totodata un limbaj nepotrivit varstei.In biblioteci cartile zac in uitare,deoarece din ce in ce mai putini elevi calca pragul salilor de lectura.In schimb cartile aparute impreuna cu ziarul

„Adevarul” http://www.adevarul.ro sau „Evenimentul” sunt cumparate pentru colectie sau sa se aseze frumos pe raftul bibliotecii.Principalul motiv pentru care elevii nu mai citesc este lipsa timpului,atunci de ce multi dintre ei ii gasim in salile de internet,in salile de biliard sau in multe alte localuri? „ A citi înseamnă a gândi cu un cap străin în locul celui propriu” (Arthur Schopenhauer)

Factorii care au produs criza lecturii... Biblioteca era locul unde lumina cartii parasea rafturile si se aseaza in mintea si sufletul oamenilor.Trecutul intelectualilor,al scriitorilor era de a-i face pe oameni sa intelega ca ei nu sunt oameni cu adevarat decat daca citesc,imbogatindu-si viata si anexandu-si vietiile celor care si le-au pus in carti.

Televiziunea Vorbesc despre o criza a lecturii destul de adanca si ea e legata de tragedia pe care au nascut-o televiziunile in Romania.De ce tragedie?Deoarece generatia anilor `90 au crescut avand ca modele televiziuni nationale,posturi de televiziune care au atins cote de vulgaritate inimaginabile,avand ca prim subiect ”barfa”.Aceste lucruri sunt foarte greu de reparat astazi.Totusi inca traim in „barfa” si este foarte usor sa te asezi intr-un fotoliu privind emisiuni care au ca subiect principal „vedetele”, decat sa facem un efort sa deschidem o carte si sa ne imbgatim interiorul si sa ne dezvoltam imaginatia.Emisiunile urmarite alimenteaza conversatiile dintre tineri in vreme ce interdictia de a viziona un program sau altul este receptata ca frustranta.In Romania au fost introduse acum 3 ani semnele care se afiseaza pe ecran in timpul emisiunii sau a unui film cu ajutorul carora recomanda varsta admisa,insa nu se poate preciza daca acestea au efect. Internetul In 2009, situl Wikipedia includea peste 9 milioane de articole (dintre care peste 2 milioane în limba engleză), pe YouTube erau încărcate mai mult de 100 de

milioane de videoclipuri (65 de mii de videoclipuri noi în fiecare zi), fuseseră create deja aproximativ 200 de milioane de bloguri. Un studiu comparativ asupra utilizării instrumentelor de tip social media, arată că dintre utilizatorii de Internet: 83% au vizualizat secvenţe video, 73% au citit cel puţin un blog, 57% au utilizat o reţea socială, 43% şi-au creat propriul blog, 39% au subscris la cel puţin un feed (RSS/Atom), 22% au încărcat secvenţe video pe situri .

http://www.evenimentul.ro/articol/criza-lecturii-unfenomen.html Revista Realitatea virtuala si imaginile de sinteza i-au cucerit defenitiv si invocabil pe copii ”reusind”sa-i indeparteze de filele cartilor.Primele pagini ale ziarelor ori buletinelor de stiri le ofera acea pilula de informative care ii tine conectati la realitate. Practic oamenii nu au mai citit de cand au terminat scoala,dar ar trebui sa realizam ca sunt cartii pe care daca nu le-ai citit ai trecut degeaba prin viata.as dori sa propun o lista de lecturi pentru cei care doresc sa-si schimbe mentalitatea si probabil…viata.

Propunere de lectura 1)Romane de dragoste “11 minute" - Paulo Coelho "Maitreyi" - Mircea Eliade "Invitatie la vals"- Mihail Drumes "Pe aripile vantului" - Margaret Mitchell "Scarlett" - Alexandra Ripley (continuarea lui "Pe aripile vantului") "Love story" - Erich Segal “Fuga de celebritate”-Sandra Brown “

Imbratisare in amurg”- Sandra Brown..

2)Romane politiste

“Poveste Imorala”-Rodica Ojog-Brasoveanu “Zece negri mititei”-Agatha Christei “Eroare juridiciara”-Anne Holt 3)Literatura universala “Jurnalul unui an prost”-J.M. Coetzee “Seducatoarea din Florenta”-Salman Rushdie “Invingatorul este intotdeauna singur”-Paulo Coelho “Faust”-Goethe “Decameronul”-Boccaccio Giovanni “Zorile celor Preaiubiti”-Gardel Louis 4)Pentru mai multe carti puteti sa va documentati aici; http://www.librariaonline.ro http://www.librarie.net http://www.pravaliacucarti.ro/

Related Documents


More Documents from ""

Puterea Tigrului
June 2020 17
Presentation Ilo
June 2020 19
Tigrul Siberian
June 2020 9
Bab.ii Dbt Lapbes.docx
December 2019 19
P Style
June 2020 22