DCDP
Seminar 09.11.2009 CONTABILITATEA IN GERMANIA I.
ORGANIZAREA CONTABILITATII
→ Sec. XVI-lea reprezinta inceputul descompunerii feudalismului si dezvoltarii relatiilor de productie capitalista in Germania prin separarea activitatiilor comerciale de cele industriale ; Documente importante de organizare a contabilitatii au fost : 1. Registrele din Lümberg, ale firmei “Witterberg” (1310- 1333) → textele erau redactate in limba latina si uneori in limba germana, iar sumele erau scrise in cifre arabe. Cuprindeau: - informatii cu privire la :- acordari de imprumuturi - incasari de dobanzi etc. 2. Registrele din Rostock, ale firmei “Johann Tὂlner” (1345-1350) Cuprindeau: - toate operatiile efectuate de o societate operatiile de lichidare a drepturilor ce se cuveneau lui Tὂlner la iesirea lui din asociatie. 3. Registrele din Hamburg, ale firmei “Vici Johan von Geldersen” (1369- 1400) Cuprindeau : →REGISTRUL COMERCIAL: ▪ registrul afacerilor comerciale registrul debitorilor registrul creditorilor operatiile inregistrate erau grupate dupa natural lor, la pagini diferite fara a respecta ordinea cronologica 4. Registrele din Regensburg, apartinand familiei Runtinger (1387-1407) Cuprindeau :- numele corespondentului sau al patronului locul si timpul cand a avut loc operatiunea conturile erau separate dupa felul materiilor debitul se pagina in stanga si creditul in dreapta. → In a doua jumatate a sec. XVI- lea: cifrele romane sunt inlocuite cu cifre arabe. Registrele aveau putere probanta in justitie, in litigiile dintre comercianti si terti, fapt pt care comerciantii erau obligati sa cunoasca contabilitate ( Scoala “Fondaco du Tedeschi “ din Venetia) → “CASA FUGGER” din Augsburg (sec. al XVI-lea) condusa de contabilul sef Matheus Schwartz. MANUSCRIS: - practica comertului si a contabilitatii - prezinta ca model o contabilitate pe care o elaboreaza personal in anul 1518 ; - a cautat sa introduca in procedeele partidei duble italiene partile bune din contabilitatea factoriala germana.
1
Contabilitatea lui Schwartz: a) Prima metoda- folosirea registrului jurnal si a registrului “Cartea Datoriilor”, in care se deschideau conturile de valori, conturile de persoane si conturile de sucursale. conturile de valori se debitau cu pretul de cost si se creditau cu pretul de vanzare →diferenta dintre ele fiind profit sau pierdere→inregistrata in contul “Capital” , deoarece nu se descoperise notiunea de “Cont de profit si pierdere”. b) A doua metoda- separarea a doua parti distincte in : - Registrul “Cartea Datoriilor”→conturi de persoane - Registrul “ Cartea Bunurilor”→conturi de valori si pt sucursale c) A treia metoda- intocmirea “Cartii Datoriilor” cu “Cartea Bunurilor” intr-un singur registru numit “Cartea Mare”(Conturi de personae, conturi de valori si rezultate) → Firma “HAUG” din Ungaria- continua afacerile “CASEI FUGGER” Registrul Inventar: a) Averea si datoriile intreprinderii in anii 1533- 1549 b) Inventarele intocmite intre 1551- 1562 - Registrul Comercial : - Contractul de societate din 1532 - Toate operatiile efectuate din 1531 II.
LITERATURA CONTABILITATII GERMANE → 1518- apare prima carte de contabilitate in partida dubla scrisa de Henricus Grammateus, fiind a doua carte tiparita in Europa; 10 reguli cu privire la modul de inregistrare in registrul de casa( “Cartea datoriilor”) si la conturi privind operatii de cumparare si vanzare de marfuri pe bani gata si pe credit in diferite ipostaze. Din lucrarea, lipsita de valoare didactica si stiintifica, rezulta ca nu a avut o idea clara asupra notiuniilor de debit si de credit, facand erori teoretice si practice, prin faptul ca plaseaza in dreapta debitul si creditul in stanga. → 1531- Johann Gottlieb , din Nümberg, publica : “ O contabilitate pe intelesul germaniilor pt domni sau asociati, continand, procedee straine, asa cum nu i s-a mai predat tineretului si nu s-a mai tiparit , redactat si prezentat” de Johann Gottlieb.→ cu scopul de a lamuri asa zisele secrete ale ctb. → exemple practice ca profitul se poate determina cu ajutorul registrului “Cartea Bunurilor” si al bilantului, avand in stanca Activul si in dreapta Pasivul. → 1537 – Erhardt von Ellenbogen, publica lucrarea sa, in care trateaza probleme de calcul comercial, prezentand si unele probleme de contabilitate. → Wolffgang Scweicker senior, primul care introduce in Germania, contabilitatea in partida dubla. traduce din lucrarile autorilor: Luca Pacioli; Domenico Manzoni Lucrarea sa cuprinde: - necesitatea si intocmirea registrelor( jurnal. Cartea Mare, Inventar) modul de intocmire a articolelor contabile in jurnal monografia ctb. cu un anumit numar de operatii in registrul jurnal si Cartea Mare. → Goessens- primul autor german care se remarca prin conceptul si forma clasica a conturilor, prin separarea partilor de componente, atat pe orizontala cat si pe verticala.
2
III.
CONTABILITATEA IN TARILE DE JOS
OLANDA: - “Compania Mariilor Indii”- o contabilitate rationala → Jehan Ymyn Cristoffel- dezbate lucrarea lui Luca Paciolo - Cartea: 1) Partea teoretica: - 29 de capitole cu toate prb. Care se gasesc in lucrarea lui Luca Paciolo ( Registrul Cartea Mare, conturile“Casa” si “Capital” ce se deschid la inceputul registrului) 2) Partea practica : -50 de inregistrari in care deschide un numar de peste 60 conturi. →Valentin Menher- raspandeste ctb in Spania- in ceea ce priveste rezultatul intreprinderii, acesta recomanda inregistrarea lor in cursul anului, la conturi analitice speciale, iar la sfarsitul anului trecerea lor pe contul de “Profit si Pierdere” → Pilersz de Devenler- lucrarea sa cuprinde operatii variate si corect inregistrate, aducand inovatii importante in tehnica contabilitatii. → in a doua jumatate a sec. XVII-lea- Simon Stevin- introduce contabilitatea in partida dubla si in institutiile publice, redactand un memoriu documentat pe care il trimite tuturor statelor din Europa. → Abraham de Graaf - toate conturile prezinta urmat. caracteristici : exprima ceea ce poseda sau datoreaza proprietarului intreprinderea reprezinta lucruri existente in intreprindere reflecta datoriile si creantele intreprinderii catre terti - Clasifica conturile in : - conturile patronului ( Capital, Profit si pierdere, Asigurari, Comisioane, Menaj,etc) - conturile tertiilor ( Asigurari maritime, Salarii, Debitori, Creditori etc) - conturi de valori (Marfuri generale, Casa, etc) IV.
CONTABILITATEA IN ANGLIA
→ jumatatea sec. XVI-lea – 1543- apare prima carte a autorului Hugh Oldcastle, fiind o traducere a cartii lui Luca Paciolo →Alti autori care s-au inspirat dupa lucrarea lui Paciolo: Jean Ympyen, James Peele →1588- John Mellis- inspirat din cartea lui Oldcastle face un model de inventar, jurnal si de Cartea Mare.
3