Conditii-norme-licenta-brevet-turism

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Conditii-norme-licenta-brevet-turism as PDF for free.

More details

  • Words: 5,721
  • Pages: 21
GUVERNUL ROMÂNIEI HOTĂRÂRE privind condiŃiile de acordare a licenŃei şi brevetului de turism În temeiul prevederilor art. 108 din ConstituŃia României, republicată şi ale art. 27 alin. (3) din OrdonanŃa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităŃii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1. (1) AgenŃiile de turism îşi pot desfăşura activitatea de producere, organizare şi comercializare a serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice pe teritoriul României numai în baza licenŃei de turism emise de Autoritatea NaŃională pentru Turism. (2) Persoana care asigură conducerea operativă a unei agenŃii de turism, a unei filiale a acesteia din altă localitate sau a unei structuri de primire este obligată să deŃină brevet de turism, prin care se atestă pregătirea profesională în domeniul turismului. Art. 2. În sensul prezentelor norme metodologice următorii termeni se definesc astfel: - agentul economic din turism reprezintă societatea comercială care organizează şi comercializează servicii turistice; - agenŃia de turism touroperatoare este o unitate specializată care produce, organizează şi comercializează pe cont propriu pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, direct sau prin intermediari. - agenŃia de turism detalistă este o unitate specializată care comercializează în contul unei agenŃii de turism touroperatoare, pachete de servicii turistice sau componente ale acestora contractate cu acestea. - filiala agenŃiei de turism constituie un punct de lucru al societăŃii comerciale, titular al licenŃei de turism, situat în afara sediului agenŃiei, în care se desfăşoară activităŃi specifice agenŃiei de turism. - licenŃa de turism pentru agenŃia de turism touroperatoare este documentul prin care se atestă capacitatea titularului de a produce, organiza şi comercializa serviciile turistice în condiŃii de calitate şi siguranŃă pentru turişti şi posibilitatea de a înfiinŃa o agenŃie de turism; - licenŃa de turism pentru agenŃia de turism detailistă este documentul prin care se atestă capacitatea titularului de a comercializa serviciile turistice în condiŃii de calitate şi siguranŃă pentru turişti şi posibilitatea de a înfiinŃa o agenŃie de turism; - brevetul de turism este documentul prin care se atestă capacitatea profesională în domeniul turismului a persoanelor fizice care asigură conducerea agenŃiilor de turism sau a structurilor de primire turistice cu funcŃiuni de cazare şi alimentaŃie.

1

- voucherul turistic este un document specific turismului individual şi grupurilor care atestă achitarea de către turist a serviciilor turistice şi constă într-un înscris emis de agenŃia de turism parteneră, conŃinând: a) numele turistului sau numele contractantului ; b) perioada sejurului; c) serviciile turistice comandate; d) numele şi adresa agenŃiei emitente ; e) sigla sau numărul seriei; f) numele şi adresa furnizorului serviciului (hotel, societate de transport etc); g) valoarea prestaŃiilor pe tip de servicii (cazare, transport, masă); h) ştampila datată a firmei; i) numele persoanei care a întocmit voucherul; - voucherul turistic va fi însoŃit de o copie a facturii fiscale pentru confirmarea plăŃii serviciilor. Art. 3. (1) LicenŃele şi brevetele de turism se eliberează de către Autoritatea NaŃională pentru Turism, la cererea agentului economic şi, respectiv, a persoanelor fizice care solicită obŃinerea brevetului de turism. (2) În termen de 60 de zile de la data înregistrării cererii agentului economic, respectiv a persoanei fizice, Autoritatea NaŃională pentru Turism va efectua verificările necesare şi va elibera licenŃa şi, respectiv, brevetul de turism. (3) În situaŃia în care nu sunt îndeplinite criteriile pentru emiterea licenŃei şi, respectiv, a brevetului de turism, Autoritatea NaŃională pentru Turism va comunica solicitanŃilor, în termenul prevăzut la alin. (2), motivul pentru care acestea nu pot fi eliberate. Art. 4. (1) LicenŃa şi brevetul de turism sunt netransmisibile şi se afişează în copie color la loc vizibil în incinta agenŃiei de turism şi a filialelor acesteia, pentru a da posibilitatea turiştilor să cunoască dacă agenŃia în cauză funcŃionează legal. (2) Pe documentele emise de agenŃiile de turism şi filialele acestora este obligatoriu să se înscrie numărul licenŃei de turism; opŃional acesta va fi înscris şi pe firma agenŃiei şi a filialelor. Art. 5. În situaŃia în care se schimbă sediul agenŃiei/filialei de turism sau denumirea societăŃii care o administrează, agentul economic în cauză are obligaŃia să solicite în termen de 10 zile AutorităŃii NaŃionale pentru Turism eliberarea unei noi licenŃe de turism, potrivit condiŃiilor efectiv îndeplinite. Art. 6. LicenŃele de turism vor fi preschimbate de Autoritatea NaŃională pentru Turism din 3 în 3 ani. Agentul economic va solicita preschimbarea licenŃei de turism cu cel puŃin 60 de zile înainte de expirarea termenului de 3 ani de la emiterea acesteia. Art. 7. Criteriile şi metodologia pentru eliberarea licenŃelor şi brevetelor de turism sunt prevăzute în normele metodologice din anexa la prezenta hotărâre.

2

Art. 8. (1) LicenŃa de turism se suspendă pentru o perioadă de până la un an de către Autoritatea NaŃională pentru Turism, în una dintre următoarele situaŃii, când: a) comercializarea pachetelor de servicii turistice se realizează fără respectarea reglementărilor legale în vigoare; b) agenŃia de turism nu asigură ghizi atestaŃi pentru derularea în bune condiŃii a programelor turistice, conform reglementărilor în vigoare; c) sunt utilizate autocare neclasificate în vederea derulării programelor turistice; d) asigurarea de servicii de cazare şi alimentaŃie se realizeză în structuri de primire turistice care nu deŃin certificate de clasificare; e) funcŃionarea agenŃiei de turism sau a filialei acesteia din altă localitate decât cea în care este situat sediul agenŃiei fără ca persoana care asigură conducerea să deŃină brevet de turism; f) prestarea de servicii turistice prin filiale ale agenŃiei turistice care nu au obŃinut licenŃa de turism. g) agenŃia de turism are 5 reclamatii confirmate în cursul unui an calendaristic. h) agenŃia de turism nu mai îndeplineşte criteriile care au stat la baza eliberării licenŃei. i) funcŃionează în clădiri insalubre, improprii desfasurarii activitatii de turism. (2) LicenŃa de turism este suspendată pe perioada în care agentul economic nu mai are achitată poliŃa de asigurare. Art. 9. (1) LicenŃa de turism se retrage de către Autoritatea NaŃională pentru Turism în următoarele situaŃii, când: a) se repetă una dintre situaŃiile prevăzute la art. 8 alin. (1); b) agentul economic comunică AutorităŃii NaŃionale pentru Turism, din proprie iniŃiativă, renunŃarea la desfăşurarea activităŃii de turism; c) licenŃa de turism este transmisă în scopul utilizării de către alt agent economic care nu a obŃinut licenŃa; (2) Titularul unei licenŃe de turism retrase în condiŃiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c) nu mai are dreptul să solicite eliberarea unei noi licenŃe de turism timp de 2 ani de la data retragerii. Art.10. Autoritatea NaŃională pentru Turism va publica pe site-ul propriu, periodic lista cuprinzând licenŃele de turism suspendate sau retrase şi, respectiv, lista cuprinzând brevetele de turism retrase. Art.11.(1) Brevetul de turism se retrage de către Autoritatea NaŃională pentru Turism în situaŃia în care titularul brevetului a săvârşit infracŃiuni economice dovedite prin cazierul judiciar; (2) Brevetul de turism se suspendă pe o perioadă de 4 ani de către Autoritatea NaŃională pentru Turism în situaŃia în care titularul brevetului desfăşoară activitate de turism la două unităŃi din localităŃi diferite.

3

Art.12. Constituie contravenŃii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiŃii încât, potrivit legii penale, să constituie infracŃiuni: a) desfăşurarea de activităŃi turistice specifice agenŃiilor de turism de către agenŃi economici care nu deŃin licenta de turism sau au licenŃa de turism expirată; b) desfăşurarea de activităŃi turistice specifice agenŃiilor de turism de către agenŃi economici pe perioada în care licenŃa este suspendată sau retrasă; c) desfăşurarea de activităŃi turistice prin filiale care nu au obŃinut licenŃa; d) desfăşurarea de activităŃi turistice la alt sediu al agenŃiei decât cel înscris în licenŃa de turism; e) neasigurarea conducerii efective a agenŃiilor de turism şi a structurilor de primire şi alimentaŃie pentru turism de către persoane posesoare de brevet de turism, angajate cu contract de muncă cu normă întreagă în condiŃiile stabilite potrivit normelor metodologice prevăzute la art. 7; f) nerespectarea condiŃiilor şi criteriilor în baza cărora s-a eliberat licenŃa de turism; g) neafişarea licenŃei de turism în condiŃiile prevăzute la art. 4 alin. (1) precum şi neafişarea numerelor de telefon utile la dispoziŃia turiştilor respectiv, ale directorului general al societăŃii, al AutorităŃii NaŃionale pentru Turism şi al AutorităŃii NaŃionale pentru ProtecŃia Consumatorilor. Art. 13. (1) ContravenŃiile prevăzute la art. 12 se sancŃionează după cum urmează: a) faptele prevăzute la lit. a), c) şi d) cu amendă de la 4.000- 8.000 RON; b) faptele prevăzute la lit. b) cu amendă de la 8.000- 10.000 RON; c) fapta prevăzută la lit. e) şi f) cu amendă de la 2.000- 4.000 RON ; d) faptele prevăzutela lit. g) cu amendă de la 1.000-2.000 RON. (2) Contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, în termen de cel mult 48 ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz de la data comunicării acestuia. Art. 14. ContravenŃiile se constată şi amenzile se aplică de persoanele împuternicite din cadrul AutorităŃii NaŃionale pentru Turism. Art. 15. ContravenŃiilor prevăzute la art. 12 le sunt aplicabile prevederile OrdonanŃei Guvernului nr.2/2001 privind stabilirea şi sancŃionarea contravenŃiilor, cu modificările şi completările ulterioare. Art.16. LicenŃele şi brevetele de turism eliberate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri rămân valabile în măsura în care corespund criteriilor stabilite prin normele metodologice prevăzute la art. 7. Art. 17. (1) Prevederile prezentei hotărâri intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 238/2001 din 8 februarie 2001 privind condiŃiile de acordare a licenŃei şi brevetului de turism publicată în Monitorul Oficial nr. 88 din 21 februarie 2001 şi Ordinul ministrului turismului nr. 170 din 3 aprilie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind 4

criteriile şi metodologia pentru eliberarea licenŃelor şi brevetelor de turism, publicat în Monitorul Oficial nr. 225 din 3 mai 2001.

ANEXĂ NORME METODOLOGICE privind criteriile şi metodologia pentru eliberarea licenŃelor şi brevetelor de turism CAPITOLUL I DispoziŃii generale 1.1. Prezentele norme metodologice, elaborate în conformitate cu prevederile art. 7 din prezenta Hotărâre, se aplică persoanelor juridice şi respectiv, persoanelor fizice care desfăşoară activitate de turism în România. CAPITOLUL II Acordarea, vizarea, radierea, suspendarea şi retragerea licenŃei de turism 2.1. Acordarea, vizarea şi radierea licenŃei de turism 2.1.1. LicenŃa de turism se eliberează de către Ministerul Transporturilor, ConstrucŃiilor şi Turismului, prin Autoritatea NaŃională pentru Turism, DirecŃia Juridică, Autorizare şi Control, la cererea agenŃilor economici. 2.1.2. Criteriile minime de acordare a licenŃei şi brevetului de turism sunt prevăzute în anexa nr. 1 şi, respectiv, în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice. 2.1.3. Macheta licenŃei de turism este prezentată în anexa nr. 3 pentru agenŃii de turism şi, respectiv, în anexa nr. 3 bis pentru filiale, prevăzute la prezentele norme metodologice. 2.1.4. În vederea obŃinerii licenŃei de turism agentul economic va prezenta următoarele documente: a) cerere de eliberare a licenŃei de turism, conform anexei nr. 6 la prezentele norme metodologice; b) certificat constatator de la oficiul registrului comerŃului din care să rezulte următoarele informaŃii: obiectul de activitate al societăŃii, structura acŃionariatului, datele de identificare a societăŃii ce se înscriu în certificatul de înmatriculare şi sediul punctului de lucru unde se înfiinŃează agenŃia de turism*); c) copie de pe brevetul de turism al persoanei care conduce agenŃia de turism; d) copie de pe contractul de muncă cu normă întreagă al persoanei care deŃine brevetul de turism, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă; 5

e) copie de pe certificatele de calificare a personalului respectiv, agenŃi de turism, ghizi de turism; f) copie de pe contractul de închiriere/act proprietate asupra spaŃiul în care se desfăşoară activitatea agenŃiei de turism; g) copie după modelul de voucher pe care îl va folosi agenŃia de turism ce urmează a fi licenŃiată. *) Agentul economic poate furniza informaŃiile respective şi prin prezentarea copiilor de pe actele oficiale ale societăŃii, din care rezultă informaŃiile sus-menŃionate. 2.1.5. DocumentaŃia astfel întocmită se transmite reprezentantului zonal al AutorităŃii NaŃionale pentru Turism care verifică documentaŃia primită, solicitând eventuale completări. Termenul de soluŃionare a cererii este de 60 de zile şi curge de la data înregistrării documentaŃiei complete. Eliberarea licenŃei se face după consultarea cu reprezentanŃii administraŃiei publice locale şi asociaŃiilor profesionale de profil şi verificarea la faŃa locului a îndeplinirii criteriilor minime prevăzute în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice. 2.1.6. (1) La schimbarea sediului agenŃiei de turism sau a titularului licenŃei agentul economic în cauză este obligat să solicite eliberarea unei noi licenŃe, întocmind în acest sens, următoarea documentaŃie: a) cerere de eliberare a licenŃei de turism, conform anexei nr. 6 la prezentele norme metodologice; b) certificat constatator de la oficiul registrului comerŃului din care să rezulte următoarele informaŃii: obiectul de activitate al societăŃii, structura acŃionariatului, datele de identificare a societăŃii ce se înscriu în certificatul de înmatriculare şi sediul punctului de lucru unde se înfiinŃează agenŃia de turism*); c) copie de pe brevetul de turism al persoanei care conduce agenŃia de turism; d) copie de pe contractul de muncă cu normă întreagă al persoanei care deŃine brevetul de turism, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă; e) copie de pe certificatele de calificare a personalului respectiv,agenŃi de turism, ghizi de turism; f) copie de pe contractul de închiriere/act proprietate asupra spaŃiul în care se desfăşoară activitatea agenŃiei de turism; g) copie după modelul de voucher pe care îl va folosi agenŃia de turism ce urmează a fi licenŃiată. (2) Termenul şi procedura de eliberare a noii licenŃe de turism sunt cele prevăzute la pct. 2.1.5. *) Agentul economic poate furniza informaŃiile respective şi prin prezentarea copiilor de pe actele constitutive ale societăŃii, din care rezultă informaŃiile sus-menŃionate.

6

2.1.7.(1) Pentru înscrierea filialei unei agenŃii de turism se va întocmi următoarea documentaŃie: a) cerere de eliberare a anexei la licenŃa de turism, conform anexei nr. 6 la prezentele norme metodologice; b) certificat constatator de la oficiul registrului comerŃului privind sediul filialei*); c) licenŃa de turism a agenŃiei de turism, în copie; d) brevetul de turism şi contractul de muncă cu normă întreagă, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în copie, al persoanei care conduce filiala din altă localitate decât agenŃia de turism sau copie de pe documentul de calificare ca agent de turism şi contractul de muncă cu normă întreagă al persoanei care conduce filiala din aceeaşi localitate cu agenŃia de turism; e) copie de pe certificatele de calificare a personalului respectiv, agenŃi de turism, ghizi de turism; f) copie după modelul de voucher pe care îl va folosi agenŃia de turism ce urmează a fi licenŃiată (2) Termenul şi procedura de eliberare a noii licenŃe de turism sunt cele prevăzute la pct. 2.1.5. *) Agentul economic poate furniza informaŃiile respective prin prezentarea copiilor de pe actele oficiale ale societăŃii, din care rezultă informaŃiile sus-menŃionate. 2.1.8.(1) Pentru preschimbarea din 3 în 3 ani a licenŃei pentru agenŃia de turism şi filiala acesteia se va întocmi următoarea documentaŃie: a) cerere de eliberare a licenŃei de turism/anexei la licenŃa de turism, conform anexei nr. 6 la prezentele norme metodologice; b) licenŃa de turism, în original, pentru agenŃie şi, respectiv, anexa licenŃei pentru filială; c) brevetul de turism al persoanei care conduce agenŃia, în copie; d) contractul de muncă cu normă întreagă al persoanei care deŃine brevetul de turism, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în copie; e) dovada producerii şi comercializării unor pachete de servicii turistice, în cazul agenŃiilor de turism touroperatoare; f) poliŃa de asigurare pentru riscul de insolvabilitate sau faliment al agenŃiei, în copie g) copie de pe certificatele de calificare a personalului respectiv, agenŃi de turism, ghizi de turism; h) copie după modelul de voucher pe care îl foloseşte agenŃia de turism (2) Termenul şi procedura de acordare sunt cele prevăzute la pct. 2.1.5 pentru eliberarea licenŃei de turism. 2.1.9. (1) Pentru radierea agenŃiei de turism şi, respectiv, a filialei acesteia se va prezenta următoarea documentaŃie: 7

a) cerere; b) licenŃa de turism şi, respectiv anexa licenŃei de turism, în original. (2) Termenul şi procedura de operare a modificărilor sunt similare cu cele prevăzute la pct. 2.1.5.

2.2. Suspendarea licenŃei de turism 2.2.1. LicenŃa de turism se suspendă de către Autoritatea NaŃională pentru Turism în cazul în care se constată nerespectarea uneia dintre situaŃiile prevăzute la art. 8. Suspendarea se face pentru o perioadă de până la un an. 2.2.2. În cazul în care cu ocazia verificărilor efectuate în vederea preschimbării licenŃei de turism se constată că nu mai sunt îndeplinite condiŃiile care au stat la baza acordării acesteia, licenŃa se suspendă până la remedierea deficienŃelor. 2.2.3. LicenŃa de turism este suspendată din oficiu pe perioada în care agentul economic nu are încheiată poliŃa de asigurare pentru riscul de insolvabilitate sau faliment al agenŃiei. 2.3. Retragerea licenŃei de turism şi retrogradarea agenŃiei de turism 2.3.1. Retragerea licenŃei de turism de către Autoritatea NaŃională pentru Turism se face în situaŃiile prevăzute la art. 9. 2.3.2. În situaŃia în care, la verificarea efectuată de reprezentanŃii AutorităŃii NaŃionale pentru Turism se constată că agenŃia de turism nu mai funcŃionează la sediul înscris în licenŃa de turism, aceasta se retrage din oficiu, în termen de 15 zile de la notificarea agentului economic, titular al licenŃei în cauză, prin scrisoare recomandată. 2.3.3. În situaŃia în care, la verificarea efectuată de reprezentanŃii AutorităŃii NaŃionale pentru Turism se constată că agenŃia de turism touroperatoare nu produce pachete de servicii turistice, aceasta va fi retrogradată, i se va retrage licenŃa de agenŃie de turism touroperatoare şi i se va elibera licenŃă de agenŃie de turism detailista. CAPITOLUL III Acordarea brevetului de turism 3.1. Conducerea operativă a agenŃiei de turism, a filialei acesteia din alte localităŃi, a hotelului, a motelului, a campingului (cu o capacitate de peste 100 de locuri de cazare), a satului de vacanŃă, a cabanei şi a unităŃii de alimentaŃie pentru turism categoria 3, 4, 5 stele, cu o capacitate mai mare de 50 de locuri la mese, se asigură de persoane care deŃin brevet de turism cu contract de muncă cu normă întreagă înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă. 3.2. În funcŃie de nivelul şi de pregătirea profesională, precum şi de îndeplinirea criteriilor minime prevăzute în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice se eliberează brevet de turism pentru următoarele funcŃii: 8

a) manager în activitatea de turism; b) director de agenŃie de turism; c) director de hotel; d) director de restaurant; e) cabanier. Posesorul brevetului de turism poate ocupa şi alte funcŃii decât cele înscrise pe acesta, astfel: a) managerul în activitatea de turism poate ocupa oricare dintre funcŃiile prevăzute la pct. 3.1; b) directorul de hotel poate asigura conducerea operativă a activităŃilor oricărui de structură de primire turistică cu funcŃiuni de cazare. c) directorul de restaurant poate asigura conducerea oricărui tip de structură de primire turistică cu funcŃiuni de alimentaŃie. Macheta brevetului de turism este prezentată în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice. 3.3. În vederea obŃinerii brevetului de turism persoana în cauză trebuie să prezinte următoarea documentaŃie: a) cerere de eliberare a brevetului de turism (conform anexei nr.7); b) dovadă privind deŃinerea permisului de muncă în România, în cazul cetăŃenilor străini; c) curriculum vitae cu precizarea expresă a pregătirii profesionale şi a experienŃei profesionale; d) copie de pe actul de identitate; e) copii de pe actele care atestă pregătirea profesională; f) copii de pe documentele de atestare a perioadei lucrate în turism; g) atestat de limbă străină de circulaŃie internaŃională, cu excepŃia cabanierului; h) certificat de cazier judiciar, 3.4. În cazul pierderii sau deteriorării brevetului de turism persoana în cauză trebuie să solicite eliberarea unui duplicat sau alt brevet original şi să prezinte în termen de 30 de zile următoarea documentaŃie: a) cerere de eliberare a brevetului de turism, conform anexei nr.7 la prezentele norme metodologice; b) copie de pe actul de identitate; c) copie anunŃ de pierdere a brevetului de turism publicat în Monitorul Oficial al României; d) copie a brevetului pierdut sau originalul celui deteriorat; e) certificat de cazier judiciar.

9

3.5. În cazul schimbării numelui persoana în cauză trebuie să prezinte următoarea documentaŃie: a) cerere de eliberare a brevetului de turism, conform anexei nr.7 la prezentele norme metodologice; b) copie de pe actul de identitate; c) copie certificat de căsătorie/divorŃ ; d) brevetul în original; e) certificat de cazier judiciar. 3.6. DocumentaŃia întocmită potrivit pct. 3.3 se transmite reprezentantului teritorial al AutorităŃii NaŃionale pentru Turism care va verifica şi va solicita eventualele completări. În situaŃia în care solicitantul nu îndeplineşte condiŃiile pentru eliberarea brevetului de turism, i se comunică în scris motivul. Termenul de eliberare sau de răspuns, după caz, este de 60 de zile de la data primirii şi înregistrării documentaŃiei complete. 3.7. Brevetul de turism se eliberează pe o perioadă nelimitată.

ANEXA nr. 1 CRITERIILE MINIME pentru eliberarea licenŃei de turism 10

________________________________________________________________________________ Nr. AgenŃia AgenŃia Filiala Filiala crt. Criteriile de turism de turism touroperatoare detailistă touroperatoare detailistă *5) ________________________________________________________________________________ 0 1 2 3 4 5 ________________________________________________________________________________ 1. Agentul economic trebuie să aibă prevăzute în obiectul de activitate servicii turistice x x 2. Agentul economic trebuie să fie înregistrat la registrul comerŃului x x 3. Starea şi aspectul clădirii în care funcŃionează agenŃia: - bună şi salubră x x x x 4. Amplasarea agenŃiei în clădire la demisol, parter, mezanin sau la etajul I, uşor accesibilă*1) x x x x 5. SuprafaŃa comercială a agenŃiei: - peste 16 mp x x - peste 10 mp x x 6. SuprafaŃa comercială să fie folosită în exclusivitate pentru turism*2) x x x x 7. Grup sanitar propriu pentru personal sau cu acces facil x x x x 8. Persoana care conduce activitatea agenŃiei de turism trebuie să fie posesoare a brevetului de turism*3),*4) x x x x 9. Asigurarea cu personal calificat ca agent de turism şi cu ghizi atestaŃi x x x x 10. PoliŃa de asigurare pentru riscul de insolvabilitate sau faliment al agenŃiei*5) x x 11. Utilizarea de autocare clasificate x x x x 12. Asigurarea serviciilor de cazare şi masă numai în structuri de primire turistice clasificate x x x x 13. Firmă *6) x x x x 14. Mobilier adecvat

11

activităŃii desfăşurate 15. Mijloace de telecomunicaŃii: computer,internet,telefon, şi fax 16.Să utilizeze vouchere 17. Afişarea numărului de telefon al AutorităŃii NaŃionale pentru Turism şi al conducerii agenŃiei de turism, precum şi al AutorităŃii NaŃionale pentru ProtecŃia Consumatorilor, conform anexei nr. 5 la normele metodologice, amplasată în spaŃiul comercial

x

x

x

x

x x

x x

x x

x x

x

x

x

x

* 1) Pot fi acceptate şi alte amplasamente, dacă sunt situate în clădiri cu destinaŃie publică. AgenŃia de turism touroperatoare care nu are activitate de vânzare directă către turişti poate funcŃiona şi la alte nivele ale clădirii, aceasta putând vinde pachetele de servicii turistice prin filiale sau prin alte agenŃii touroperatoare. * 2) Pot fi acceptate, în măsura în care spaŃiul permite, şi alte activităŃi, cum sunt: schimb valutar, xerox, vânzări de suveniruri, ilustrate, cărŃi de turism, ghiduri, hărŃi. * 3) În situaŃia în care încetează contractul de muncă încheiat între persoana brevetată şi agentul economic, înlocuirea acesteia se va face în termen de 30 de zile. * 4) În cazul filialei situate în aceeaşi localitate cu agenŃia de turism persoana care conduce filiala trebuie să fie calificată ca agent de turism. Persoana calificată trebuie să posede certificat de calificare obŃinut conform prevederilor legale. *5) Cuantumul sumelor asigurate pe tip de agenŃie de turism sunt stabilite prin ordinul…. nr. …… privind asigurarea turiştilor în cazul insolvabilităŃii sau falimentului agenŃiei de turism. *6) Firma va fi amplasată la loc vizibil în exteriorul imobilului, iar datele cuprinzând denumirea şi tipul agenŃiei vor fi vor fi amplasate şi pe uşa de intrare în agenŃie. MenŃionăm că doar agentul economic care deŃine agenŃie de turism touroperatoare poate înfiinŃa filială touroperatoare. ANEXA nr. 2 CRITERIILE MINIME pentru eliberarea brevetului de turism

12

SemnificaŃia coloanelor din tabelul de mai jos este următoarea: A = Manager în activitatea de turism B = Director de agenŃie de turism C = Director de hotel D = Director de restaurant E = Cabanier _______________________________________________________________________________ Nr. Criteriile A B C D E crt. ________________________________________________________________________________ 0 1 2 3 4 5 6 ________________________________________________________________________________ 1. CetăŃenie Să îndeplinească una dintre condiŃiile: - să fie cetăŃean al României. x x x x x CetăŃenii străini trebuie: - să domicilieze în România; x x x x x - să deŃină permis de muncă în România. x x x x x 2. Pregătire profesională 2.1. Să fie posesor al unui atestat*1)de limbă străină de circulaŃie internaŃională x x x x 2.2. Vechime va fi dovedită prin carnet de muncă, contract de muncă înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă, acte societate din care să reiasă obiectul de activitate-turism, copie după certificatul de clasificare sau licenŃa de turism, după caz. x x x x x 2.2.1. Să fie absolvent cu examen de licenŃă al unei facultăŃi/colegiu de turism acreditate şi facă dovada unei activităŃi în turism indiferent de funcŃie, de minimum ... ani *2) 1 2.2.2. Să fie absolvent cu examen de licenŃă al unei facultăŃi acreditate şi să facă dovada unei activităŃi în turism de minimum .... ani în una dintre funcŃiile*3): 2.2.2.1. - funcŃie de conducere în societăŃi comerciale din domeniul turismului (conform COR, grupa de bază 1315), cu excepŃia sectorului administrativ 3 2 2 2 2.2.2.2. - funcŃii de specialitate în cadrul AutorităŃii NaŃionale pentru Turism (fost Ministerul Turismului) sau în asociaŃii profesionale din turism 3 2 2 2 2.2.2.3. - funcŃii de specialitate în societăŃi comerciale de turism(economişti,experŃi,referenŃi jurişti, etc. conform COR grupă de bază 3414, 3491, 3492, 3493) cu excepŃia sectorului administrativ 5*) 3 3 3 1 2.2.2.4 şef recepŃie 4 2*) 2 1 2.2.2.5 guvernanta 4*) 3*) 3 1 2.2.2.6. recepŃioner 4*) 3 3 1 2.2.2.7. şef de sală N N 6 5 2.2.2.8. lucrător gestionar în alimentaŃia publică (bucătar gestionar,tehnolog în alimentaŃia publică, barman cu gestiune, etc.) N N 5*) 4*) -

13

2.2.2.9 lucrător în alimentaŃia publică (ospătar, barman,etc.) 2.2.2.10. agent de turism (conform grupă de bază COR 3414) 2.2.3. Să fie absolvent al unei şcoli postliceale în domeniul turismului, cu durata de 1 - 2 ani sau al unui liceu cu profil de turism şi: a)să facă dovada unei activităŃi în turism de minimum ... ani în una din funcŃiile: 2.2.3.1. - funcŃie de conducere în societăŃi comerciale din domeniul turismului (conform COR, grupa de bază 1315), cu excepŃia sectorului administrativ 2.2.3.2. - funcŃii de specialitate în cadrul AutorităŃii NaŃionale pentru Turism (fost Ministerul Turismului) sau în asociaŃii profesionale din turism 2.2.3.3. - funcŃii de specialitate în societăŃi comerciale de turism(economişti,experŃi,referenŃi jurişti, etc. conform COR grupă de bază 3414, 3491, 3492, 3493) cu excepŃia sectorului administrativ 2.2.3.4 şef recepŃie 2.2.3.5 guvernanta 2.2.3.6. recepŃioner 2.2.3.7. şef de sală 2.2.3.8. lucrător gestionar în alimentaŃia publică (bucătar gestionar,tehnolog în alimentaŃia publică, barman cu gestiune, etc.) 2.2.3.9 lucrător în alimentaŃia publică ospătar, barman, etc.) 2.2.3.10. agent de turism (conform grupă de bază COR 3414) b)să fie absolvent al unui curs de formare managerială în industria hotelieră şi turistică, specific funcŃiei, efectuat după data de 1 ianuarie 1990**) 2.2.4 Să fie absolvent de liceu şi: a)să facă dovada unei activităŃi în turism de minimum ... ani în una din funcŃiile: 2.2.4.1. - funcŃie de conducere în societăŃi comerciale din domeniul turismului conform COR, grupa de bază 1315), cu excepŃia sectorului administrativ 2.2.4.2. - funcŃii de specialitate în cadrul AutorităŃii NaŃionale pentru Turism (fost Ministerul Turismului) sau în asociaŃii profesionale din turism 2.2.4.3. - funcŃii de specialitate în societăŃi comerciale de turism(economişti,experŃi,referenŃi jurişti, etc. conform COR grupă de bază 3414, 3491, 3492, 3493) cu excepŃia sectorului administrativ 2.2.4.4 şef recepŃie

14

N

N

5*) 4*)



-

3

4*) 3*)

1

N

3

3

3

1

N

3

3

3

1

N N N N N

4 3*) 4*) 5*) N

4 3 4 4 3*)

4 3*) 4*) 4*) 3

1 1 1 1 1

N

N

5*) 4

N

N

6*)

-

3

4*) 3*)

1 5*) 1 1

-

x

x

x

-

N

4

4

4

1

N

4

4

4

1

N N

5 N

5 5

5 N

1 1

2.2.4.5 guvernanta 2.2.4.6. recepŃioner 2.2.4.7. şef de sală 2.2.4.8. lucrător gestionar în alimentaŃia publică (bucătar gestionar,tehnolog în alimentaŃia publică, barman cu gestiune, etc.) 2.2.4.9 lucrător în alimentaŃia publică ospătar, barman, etc.) 2.2.4.10. agent de turism (conform grupă de bază COR 3414) b) să fie absolvent al unui curs de formare managerială în industria hotelieră şi turistică, specific funcŃiei, efectuat după data de 1 ianuarie 1990**)

-

N N

N N N

6 N 6 N 4*) 4

2 2 2

N

N

N

5

2

N

N

N

6

2

-

5

N

N

2

x

x

x

-

________________________________________________________________________________

*1) Atestatul trebuie să fie eliberat de instituŃii autorizate Se exceptează: - absolvenŃii unor forme de învăŃământ cu predare într-o limbă de circulaŃie internaŃională; - absolvenŃii facultăŃilor de specialitate într-o limbă străină de circulaŃie internaŃională şi cei ai facultăŃilor de relaŃii internaŃionale şi turism; - absolvenŃii unor cursuri postuniversitare de limbi străine. *2) Vechimea poate fi înlocuită prin curs de formare managerială, masterat sau doctorat în turism. *3) Criteriul privind activitatea în turism se reduce cu 50% în situaŃia în care solicitantul face dovada absolvirii unui curs de formare managerială specific funcŃiei, cu o durată de cel puŃin 6 luni, efectuat după data de 1 ianuarie 1990, organizat de instituŃii autorizate. Masteratul şi doctoratul în turism echivalează cursul de formare managerială. *) FuncŃiile de director de agenŃie de turism, director de hotel, director de restaurant pot fi ocupate numai după absolvirea unui curs de formare managerială specific funcŃiei, cu o durată de cel puŃin 6 luni, efectuat după data de 1 ianuarie 1990, organizat de instituŃii autorizate. **) Organizat de instituŃii autorizate. N - Nu poate ocupa funcŃia respectivă.

15

ANEXA nr. 3 la normele metodologice _______________________________________________________________ | | | |

| |

ROMÂNIA | MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM

| | LICENłĂ DE TURISM | | VALABILĂ PÂNĂ LA DATA: | | | | | | AgenŃia de turism | | | | Sediul agenŃiei | | | | Titularul | | (denumirea agentului economic) | | înregistrat la Registrul ComerŃului sub nr. din | | are condiŃii materiale şi capacitate profesională de a | | desfăşura activităŃi turistice specifice agenŃiilor de turism | | de tip: | | | | | | Prezenta licenŃă de turism a fost eliberată în baza | | Hotărârii Guvernului nr. | | | | | | | PREŞEDINTE | | | | DIRECTOR | | | | Nr | | Bucureşti | |_______________________________________________________________|

16

ANEXA nr. 3 bis la normele metodologice _______________________________________________________________ | | | |

| |

ROMÂNIA | MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCłIILOR ŞI TURISMULUI AUTORITATEA NAłIONALĂ PENTRU TURISM

| | ANEXA | | LICENłEI DE TURISM | | VALABILĂ PÂNĂ LA DATA: | | | | | | Filiala agenŃiei de turism | | | | Sediul filialei: | | | | Titularul | | (denumirea agentului economic) | | înregistrat la Registrul ComerŃului sub nr. din | | are condiŃii materiale şi capacitate profesională de a | | desfăşura activităŃi turistice specifice agenŃiilor de turism | | de tip: | | | | prin filiala agenŃiei de turism cu sediul în | | | | | | Prezenta licenŃă de turism a fost eliberată în baza | | Hotărârii Guvernului nr. | | | | | | | | PREŞEDINTE | | | | DIRECTOR | | | | Nr | | Bucureşti | |_______________________________________________________________|

17

ANEXA nr. 4 la normele metodologice _______________________________________________________________ | | | | | | | | | |

| | |

ROMÂNIA MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCłIILOR ŞI TURISMULUI AUTORITATEA NAłIONALĂ PENTRU TURISM

BREVET DE TURISM

În baza Hotărârii Guvernului nr.

şi a ordinului

| | | | | |

AutorităŃii NaŃionale pentru Turism nr. se eliberează prezentul| | brevet de turism d-lui/d-nei | | născut(ă) în anul luna ziua în localitatea | | judeŃul | | prin care i se atestă capacitatea de a îndeplini funcŃia de | | | | | | | | | | PREŞEDINTE | | | | DIRECTOR | | Nr | | Bucureşti | |_______________________________________________________________|

18

ANEXA nr. 5 la normele metodologice TELEFOANE la dispoziŃia turiştilor AUTORITATEA NAłIONALĂ PENTRU TURISM 021.317.77.39 AUTORITATEA NAłIONALĂ PENTRU PROTECłIA CONSUMATORILOR 021. 313.06.90

19

ANEXA nr. 6 …………………………………. (Denumirea agentului economic)

AUTORITATEA NAłIONALĂ PENTRU TURISM DIRECłIA JURIDICĂ, AUTORIZARE ŞI CONTROL CERERE DE ELIBERARE A LICENłEI DE TURISM Domnule Director, ……………………………………………………… (denumirea agentului economic) cu sediul in localitatea ……………………………, str……………………………….., …………………nr…………, sectorul/judeŃul………………………………………..., reprezentată prin ……………………………………..în calitate de ….……….,……… ….vă rog să aprobaŃi eliberarea licenŃei de turism de tip…………………………pentru agenŃia noastră…………………………………………………………................situată în localitatea….………………….str…………, nr………, sectorul/judeŃul……........... precum şi pentru filialele de următoarele tipuri şi cu următoarele sedii: …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… Declar pe proprie răspundere că sunt îndeplinite în totalitate criteriile minime pentru eliberarea licenŃei de turism, stabilite de AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM, care vor fi respectate pe toată perioada desfăşurării activitaŃii de turism. Anexam următoarele documente: • …………………………………. • …………………………………. • ………………………………… • .................................................... • .................................................... • ................................................... Semnătura şi data

20

ANEXA nr. 7 AUTORITATEA NAłIONALĂ PENTRU TURISM DIRECłIA JURIDICĂ, AUTORIZARE ŞI CONTROL CERERE DE ELIBERARE A BREVETULUI DE TURISM Domnule Director, Subsemnatul/a ....................................................................................................născut(ă) în localitatea ..........................................................judeŃul…........................................la data de.......................................................domiciliat(ă)în………………………………... adresa/telefon...........................................................................................................,vă rog să binevoiŃi a dispune eliberarea brevetului de turism pentru funcŃia de........................................Declar pe propria răspundere că toate documentele anexate prezentei cereri sunt conforme cu originalul, că îndeplinesc în totalitate criteriile minime pentru eliberarea brevetului de turism, stabilite de Autoritatea NaŃională pentru Turism, pe care le voi respecta pe toată perioada desfăşurării activităŃii de turism, iar în cazul în care se constatată contrariul sunt de acord să-mi fie anulat brevetul de turism. Anexez urmatoărele documente : • cerere • curriculum vitae • copie de pe actul de identitate; • copii de pe actele care atestă pregătirea profesională; • copii de pe documentele de atestare a perioadei lucrate în turism • atestat de limbă străină de circulaŃie internaŃională • certificat de cazier judiciar. În cazul pierderii sau deteriorării brevetului de turism documentaŃie este: • cerere de eliberare a brevetului de turism; • copie de pe actul de identitate; • copie anunŃ de pierdere a brevetului de turism publicat în Monitorul Oficial al României; • copie a brevetului pierdut sau originalul celui deteriorat, • certificat de cazier judiciar. În cazul schimbării numelui se prezintă următoarea documentaŃie: • cerere de eliberare a brevetului de turism; • copie de pe actul de identitate; • copie certificat de căsătorie/divorŃ ; • originalul brevetului; • certificat de cazier judiciar. Semnătura şi data

21