Cod Sursa Site.docx

  • Uploaded by: Rareş Stanca
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cod Sursa Site.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 3,601
  • Pages: 21
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">


<span class="style7">Roger Federer

 
<span class="style10">Cuprins
 

Elev: Stanca Aurelian Rareș

Profesor: Tudorache Mariana

Colegiul Național Vladimir Streinu Găești, cls. a XII-a D

 
<span class="style14">Bibliografie
<span class="style10"> <embed src="Mozart - Requiem.mp3" width="32" height="32">

 



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">

Cuprins

- Viața Personală

- Carieră in circuitul ATP

- Stil de joc

- Rezultate

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style2">Viața Personală

S-a născut la Binningen (în apropiere de Basel, Elveția) și a început cariera de tenis la vârsta de 8 ani. A vrut să devină fotbalist (este suporter al echipei FC Basel), dar a abandonat ideea și a decis să-și facă o carieră în tenisul de câmp. În 2003 a înființat „Roger Federer Foundation” pentru ajutorarea copiilor în special din Africa de Sud, în aprilie 2006 a devenit și Ambasador UNICEF. Prima misiune oficială ca ambasador a fost pe 23 decembrie 2006 când a vizitat copiii dintr-o regiune indiană devastată de tsunami din 2004.De-a lungul carierei a luat parte sau chiar a organizat meciuri demonstrative cu scopul de a strânge fonduri pentru persoanele afectate de calamități precum: uraganul Katrina, tsunamiul din 2004, cutremurul din Haiti.
A fost desemnat cel mai bun sportiv european al anului 2007. A câștigat premiul "Laureus World Sports Awards" de 4 ori consecutiv 2005-2008 și a fost votat Favoritul Fanilor ATP de 8 ori consecutiv 2003-2010.
Tatăl Robert Federer de origine elvețiană și mama Lynette Du Rand născută în Africa de Sud, jucători de tenis amatori la un club local din Basel, l-au învățat de mic pe Roger cu racheta și mingea de tenis. Roger are o soră mai mare, pe nume Diana. Vorbește fluent germană, engleză, franceză și italiană. În timp ce participă la Olimpiada de vară de la Sydney 2000 a cunoscut-o pe Mirka Vavrinec. Cei doi au rămas nedespărțiți și în 11 aprilie 2009 s-au căsătorit. Din 23 iulie 2009 au două fete gemene, Myla Rose și Charlene Riva. În 2014, Federer devine din nou tată de gemeni, de data aceasta de băieți:Leo și Lenny.

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
Carieră în circuitul ATP


<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style4">Anii junioratului

Principala realizare a lui Roger Federer ca junior a fost câștigarea turneului de la Wimbledon în anul 1998, atât la simplu, în fața lui Irakli Labadze, cât și la dublu împreună cu Olivier Rochus în fața echipei compusă din Michaël Llodra și Andy Ram. Tot în 1998 a jucat finala americană de Mare șlem la juniori pe care a pierdut-o în fața lui David Nalbandian și a câștigat prestigiosul turneu de juniori Orange Bowl unde l-a învins pe Guillermo Coria. A terminat anul 1998 pe locul 1 mondial la juniori.

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style5">Începutul carierei profesioniste

Roger Federer și-a început cariera de jucător profesionist de tenis în anul 1998 la vârsta de 17 ani.Primul turneu la care a participat a fost Gstaad, unde a pierdut în prima rundă în fața lui Lucas Arnold Ker. Prima finală a venit în Openul Marsiliei,în 2000, unde a pierdut în fața conaționalului său Marc Rosset. În 2001,reprezentând Elveția alături de Martina Hingis, a câștigat turneul de dublu mixt Cupa Hopman din Australia. Prima victorie într-o finală ATP a venit în 2001 la turneul în sală, din Milano, unde l-a înfrânt pe Julien Boutter. În 2001, Federer s-a calificat în primul sfert de finală de Mare șlem la Roland Garros, ajungând în aceeași fază a competiției și la Marele șlem de la Wimbledon după victoria în fața campionului "en-titre" Pete Sampras. Cea mai prestigioasă finală în care s-a calificat în această perioadă a fost finala de turneu Master 1000 de la Miami din 2002,unde a pierdut în fața lui Andre Agassi. Tot în anul 2002, Federer a câștigat primul său turneu Master 1000,la Hamburg pe zgură, în fața lui Marat Safin; această victorie l-a adus în top 10 ATP. În perioada 1998-2002 Federer a jucat 10 finale ATP dintre care a câștigat 4, și 6 finale ATP la dublu dintre care a câștigat 4.

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">

Perioada de avânt și dominare

<span class="style5"><strong>În 2003, Federer a câștigat primul său titlu de Mare șlem la Wimbledon, după victoria din finală, în fața lui Mark Philippoussis. Prima și singura victorie la dublu în turneele de Master 1000 a lui Federer a venit în turneul de la Miami alături de Max Mirnyi.În turneul de Master 1000 pe zgură de la Roma a ajuns până în finală, unde a pierdut în fața lui Félix Mantilla. În total în anul 2003 a jucat 9 finale ATP dintre care a câștigat 7. La sfârșitul anului a câștigat pentru prima dată finala de la Turneul Campionilor în fața lui Andre Agassi.
<strong>În 2004 Federer a câștigat 3 turnee de Mare șlem.Primul în Australia împotriva lui Marat Safin apoi își apără titlul de la Wimbledon în fața lui Andy Roddick pentru ca mai târziu să câștige Mare șlem de pe continentul american, învingându-l în finală pe Lleyton Hewitt. Tot în acest an, Federer a câștigat 3 turnee de Master 1000.Unul pe zgură de la Hamburg și două pe ciment, la Indian Wells și în Toronto, Canada. La sfârșitul anului Federer a câștigat pentru a doua oară consecutiv Turneul Campionilor de la Houston în fața lui Lleyton Hewitt.
<strong>În 2005, Federer pierde meciurile de semifinală la Marele șlem Australian în fața lui Marat Safin și la Roland Garros învins de Rafael Nadal, câștigă în schimb turneul de la Wimbledon cu victorie în finala asupra lui Andy Roddick și Marele șlem disputat în S.U.A., învingându-l pe Andre Agassi. Pe lângă turneele de Mare șlem, Federer iese victorios în turneele de Master 1000 de la: Indian Wells, Miami, Cincinnati pe ciment și la Hamburg pe zgură. Tot în 2005 câștigă turneele de ATP 500 la Dubai și Rotterdam. Ajunge în finala Turneului Campionilor dar pierde în fața lui David Nalbandian în

finală.

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style4">Realizări și Recorduri

<span class="style5"><strong>În 2007, Federer dispută toate cele 4 finale de Mare șlem,câștigând trei dintre acestea.A câștigat turneul de Mare șlem de la Melbourne în fața lui Fernando González, turneul de la Wimbledoncontra lui Rafael Nadal și turneul de Mare șlem din Statele Unite în fața lui Novak Djokovic. La Roland Garros pierde finala în favoarea lui Rafael Nadal. Pe parcursul anului a jucat 5 finale de Master 1000 din care a câștigat 2, la Hamburg și Madrid. Câștigă pentru a patra oară turneul de ATP 500 de la Dubai și la sfârșitul anului, tot pentru a patra oară câștigă Turneul Campionilordisputat la Shanghai.

<strong>În 2009, Federer dispută pentru a treia oară toate finalele de Mare șlem din sezon.Câștigă pentru prima dată turneul de la Roland Garros învingându-l în finală pe Robin Söderling și pentru a șaptea oară turneul de la Wimbledon după ce îl învinge pe Andy Roddick. În celelalte două finale Federer pierde în fața lui Rafael Nadal la Melbourne și în fața lui Juan Martín del Potro la Turneul American. Tot în 2009 Federer câștigă două turnee de Master 1000 , unul la Madrid pe zgură în fața lui Nadal și altul pe ciment în Cincinnati contra lui Djokovic.În acest an,prin victoria de la Roland Garros Federer a obținut Marele șlem al carierei și după victoria de la Wimbledon a depășit numărul maxim de titluri de Mare șlem deținute vreodată de un jucător din turneul masculin (14-Pete Sampras). La sfârșitul anului a terminat ca lider al clasamentului ATP pentru a cincea oară.

înapoi





<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style4">Un ultim efort

<span class="style5"><strong>În 2016, Federer a avut un an foarte dificil, din cauza problemelor de sănătate. Începe sezonul cu turneul de la Brisbane, dar pierde în finală în fața lui Raonic. Ajunge în semifinală la Australian Open, iar după ce pierde în fața lui Djokovic, se operează la genunchi, având probleme la menisc. Revenirea sa în competiții este întârziată și de un virus stomacal. Revine, până la urmă, la Monte Carlo, dar pierde în sferturi în fața lui Tsonga. Se retrage de la turneul de la Madrid din cauza durerilor de spate, iar apoi se retrage și de la Roland Garros. Cu această ocazie se întrerupe șirul său de 65 de participări consecutive de turneele de Mare Șlem. Se reîntoarce și participă la Wimbledon, pierzând în semifinală în fața lui Milos Raonic. Problemele de sănătate îl vor forța să se retragă de la Jocurile Olimpice și de la toate turneele din restul sezonului, dorind să se refacă în totalitate pentru sezonul din 2017.
<strong>În 2017, după o absență de șase luni din cauza unor dureri la un genunchi, Roger Federer a revenit pe terenul de tenis la Cupa Hopman. Fiind o competiție mixtă, Federer a făcut echipă cu Belinda Bencic, reprezentând Elveția.[27] Ca echipă, ei au reușit să ajungă până în semifinala turneului unde au pierdut contra echipei Franței, formată din Kristina Mladenovic și Richard Gasquet. Următorul turneu la care a participat a fost Australian Open. Aici reușește să-i învingă pe jucătorii de top 10 Tomáš Berdych și Nishikori pentru a atinge sferturile de finală. Apoi îl învinge pe Mischa Zverev, ceea ce îl face pe Federer să devină cel mai vârstnic jucător care atinge o semifinală de Mare șlem după Jimmy Connors în 1991. În semifinală îl învinge pe bunul său prieten, Wawrinka, în cinci seturi, devenind astfel cel mai vârstnic jucător care joacă o finală după Ken Rosewall în 1974 și Mal Anderson (1972). Federer îl învinge în finală pe marele său rival, Nadal, după ce Nadal

a condus cu 3-1 la jocuri în setul decisiv. Cu această victorie, Federer atinge cota de 100 de meciuri jucate la turneul australian. Totodată, devine cel mai vârstnic jucător care câștigă o finală de turneu de Mare șlem, după Rosewall în 1972.

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style1">Stil de joc

Roger Federer este un jucător versatil, cu un joc complet, ce stăpânește atât raliurile lungi din spatele terenului, cât și venirile la fileu, smash-ul, stopul, voleul, lobul, lovitura scurtă sau drive.Aspectul general al jocului său este unul fluid, dinamic dar fără risipă de energie, venit din talent dar guvernat de strategie și inteligenta. Serviciul este de foarte bună calitate, nefiind unul deosebit de puternic sau rapid, este în schimb foarte bine plasat și imprevizibil, obținând un mare număr de ași și servicii nereturnate.

Deși este bun în defensivă, jocul lui Federer este unul deosebit de ofensiv, preferând mingile scurte dar decisive în locul raliurilor lungi. Pentru a realiza acest lucru, Federer amestecă în jocul său lovituri ale mingii cât mai timpurii, în urcare, demivoleu sau voleu fără să imprime mult efect (lovitura plată dar rapidă și bine plasată) cu lovituri tăiate, cu mult efect „top sau under spin” care plutesc mai mult, conferindu-i timp să revină în ofensivă. Folosește des serviciu-voleu sau scurta stopată la fileu.

Roger Federer este dreptaci și, după spusele sale, lovitura preferată este cea de dreapta (forehand), iar despre lovitura de rever executată cu o mână, deși este una dintre cele mai bune din circuitul ATP, el spune că mai are loc de perfecționare.

Pe atacul adversarului se apără cu lovituri în lung de linie, lobate, și diagonale executate cu mare acuratețe.

Din arsenalul său tehnic nu lipsesc nici loviturile mai pretențioase cum ar fi smash-ul de stânga cu spatele, smash-ul sărit (a la Sampras), demivoleul din spatele terenului (o specialitate Federer), lovitura defensivă printre picioare, lovitura prin exteriorul fileului etc.

Jocul său se adaptează cel mai bine pe iarbă și ciment (hard) dar este foarte bun și pe zgură.

Uneori în jocul său apar greșeli sau perioade cu greșeli pe care mulți le pun pe seama lipsei de concentrare și relaxarea survenită

după un moment de dominare a adversarului său, pe dorința lui Federer de a lovi mingile cât mai perfect, astfel că marja de eroare este ridicată.

înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
Rezultate
  • <span class="style2"><strong>Clasament ATP
    • A ocupat primul loc în clasamentul mondial masculin pentru un număr record în istoria tenisului de 237 săptămâni consecutive, între 2 februarie 2004 și 17 august 2008, detronându-l pe americanul Jimmy Connors (160 săptămâni) și ulterior a mai condus ierarhia timp de un an, între iunie 2009 și iunie 2010, oprindu-se la un total de 285 de săptămâni, cu o săptămână mai puțin decât recordul absolut deținut de Pete Sampras.În 2012 a ajuns la 302 de săptămâni.
  • <strong>Mare Șlem
    • Victorie în 20 turnee de Mare Șlem. Precedentul record era deținut de americanul Pete Sampras, cu 14 succese.


    • A jucat în 30 finale de Mare Șlem - Precedentul record era deținut de cehul Ivan Lendl, cu 19 prezențe în finală.
    • Este primul jucător din toate timpurile care a câștigat cel puțin 65 de meciuri de simplu la fiecare din cele patru turnee de Mare Șlem, cu un record impresionant de 87-13 la Australian Open, 65-16 la Roland Garros, 84-11 la Wimbledon și 78-11 la US Open.
    • A jucat 23 de semifinale consecutive în turneele de Mare Șlem, de la Wimbledon 2004 până la Australian Open 2010. Precedentul record, de 10 semifinale consecutive, era deținut de Ivan Lendl și Rod Laver.
    • De la Wimbledon 2005 până la Australian Open 2008, a jucat 10 finale consecutive în Marele Șlem. Precedentul record îi aparținea lui Rod Laver, 6 finale consecutive.
    • A câștigat toate cele 4 turnee diferite de Mare Șlem - record pe care îl deține împreună cu: Perry, Budge, Laver, Emerson, Agassi, Nadal si Djokovic.
    • A câștigat primele șapte finale pe care le-a jucat la turneele de Mare Șlem record în "Open Era"
    • A disputat toate cele patru finale de Mare Șlem doi ani consecutiv, 2006 și 2007 singur
    • Trei turnee de Mare Șlem câștigate pe an, în trei ani diferiți (2004,2006,2007) - singur
    • Cinci titluri consecutive la două turnee de Mare Șlem (Wimbledon, U.S. Open) singur
    • Opt ani consecutiv (2003-2010) în care a câștigat cel puțin un Mare Șlem - împreună cu Borg și Sampras
    • Este primul jucător din istoria tenisului care a câștigat minim 5 finale la 3 dintre cele 4 turnee de Mare Șlem: Australian Open <strong>5(6), Roland Garros 1(5), Wimbledon <strong>7(10), U.S. Open <strong>5(7) fiind în același timp și singurul care a jucat minim 5 finale la fiecare dintre cele patru turnee.
    • Cele mai multe seturi câștigate consecutiv la turnee de Mare Șlem: 36 - singur
    • Pe 8 iulie 2007 a câștigat turneul de tenis de la Wimbledon pentru a cincea oară consecutiv egalând recordul lui Bjorn Borg
    • A disputat 4 finale consecutive la Roland Garros - împreună cu Borg și Nadal
    • A disputat 7 finale consecutive la Wimbledon - singur
    • A ajuns cel puțin în faza semifinalelor la toate cele patru turnee de Mare Șlem în 5 ani consecutivi 2005-2009 - singur
  • <strong>Turneul Campionilor în "Open Era"
  • <strong>Masters 1000
    • A câștigat 330 de meciuri la turneele Masters 1000
    • A disputat cel puțin o finală de Master Series 1000 pe an, timp de 14 ani consecutivi 2002-2015 - singur
    • A disputat toate finalele de Masters 1000 - impreuna cu Lendl, Djokovic, Nadal
    • A câștigat de 4 ori turneul de la Hamburg - singur
    • A câștigat de 7 ori turneul de la Cincinnati - singur
    • La Cincinnati, el a mai bifat un record impresionant, devenind primul tenismen din istorie care are peste 300 de victorii în turnee Masters 1000. De asemenea, la Cincinnati a câștigat două titluri fără să piardă un set și fără săși piardă serviciul, în 2012 și 2015.
  • <span class="style2"><strong>Diverse
    • A câștigat 24 de finale ATP consecutiv - singur
    • A disputat 16 finale din 17 turnee la care a participat într-un singur sezon (2006) singur
    • Cel mai mare număr de victorii consecutive pe iarbă - 65 - singur
    • Cel mai mare număr de victorii consecutive pe ciment - 56 - singur
    • Minim 10 turnee ATP câștigate pe sezon timp de 3 ani consecutiv singur
    • Deține cele mai multe titluri pe iarbă în Open Era :15 - singur
    • În cele 18 finale de Mare Șlem câștigate a învins 11 oponenți diferiți.(1. Philippoussis, 2. Safin, 3. Roddick, 4. Hewitt, 5. Agassi, 6. Baghdatis, 7. Nadal, 8. Gonzalez, 9. Djokovic, 10. Murray, 11. Soderling). - singur
    • Pe 19 august 2007 a câștigat al 50-lea titlu al carierei cu o victorie în fața americanului James Blake, totodată devenind al 5-lea cel mai tânăr jucător (26 de ani și 11 zile) care câștigă cel puțin 50 de titluri în carieră.
    • Prin calificarea în turul secund la US Open 2009, a devenit primul tenismen din istorie care depășește 50 de milioane de dolari bani câștigați exclusiv din tenis, iar la sfârșitul anului 2010, după câștigarea Turneului

      Campionilor, a depășit suma de 60 de milioane de dolari.
    • Federer a petrecut cele mai multe săptămâni la rând în top 50 ATP. Mai exact, Federer se afla în top 50 începând cu 2000 și a adunat astfel 875 de saptamani la rând până la data de 14 martie 2018

    înapoi



<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" /> Untitled Document <style type="text/css">
<span class="style2">Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer

https://ro.wikipedia.org/wiki/2_februarie

https://ro.wikipedia.org/wiki/2004

https://ro.wikipedia.org/wiki/17_august

https://ro.wikipedia.org/wiki/2008

https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Jimmy_Connors&action=edit&redlink=1

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pete_Sampras

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ivan_Lendl

https://ro.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Borg

https://ro.wikipedia.org/wiki/Turneul_de_tenis_de_la_Wimbledon

https://ro.wikipedia.org/wiki/8_iulie

https://ro.wikipedia.org/wiki/2007

https://ro.wikipedia.org/wiki/Turneul_Campionilor_la_tenis

https://ro.wikipedia.org/wiki/James_Blake

https://ro.wikipedia.org/wiki/19_august

înapoi


Related Documents

Cod Sursa Site.docx
April 2020 28
Cod
May 2020 17
Cod
October 2019 35
Sine Cod
July 2020 13
Cod Civil.doc
November 2019 34
Cod. Colores.docx
June 2020 10

More Documents from "Willy Luis J. Sanchez Mamani"