Miodrag Račić
[email protected] JNA, fk, VT2005, Reportage Sida 1 av 6 ClownernaUtanGränser_v6 6577 tkn 2005-08-18
ClownernaUtanGränser
Flyktinglägret i Västsahara, Algeriet. Vitgrå vägg omringar en gård fylld med sand och gräshoppor. Några få människor insvepta i mörkgrå tyg försöker skydda sig mot gräshopporna och den bitande vinden... Scenen byts och kameran visar hundratals barns förväntansfulla ansikten. Vinden har avtagit - den vitgråa väggen är kvar. Plötsligt springer en clown in i rutan, barnens ansikten spänns, ögonbrynen höjs och skratt erövrar gården. Föreställningen fortsätter med tricks och gags tills barnen skrattat sig trötta. Scenen byts igen och Clownerna utan Gränser befinner sig i Nepal, omgivna av tusentals skrattande barn. Sedan Mexico… – Ganska bra klippt, men vissa scener känns för långa, säger Kenneth Hotz. Stina Balkfors instämmer. Kenneth är Clownernas projektledare, Stina är Clownnäsgeneral
Miodrag Račić
[email protected] JNA, fk, VT2005, Reportage Sida 2 av 6 ClownernaUtanGränser_v6 6577 tkn 2005-08-18
(!). Deras kontor på Alby Kulturcentrum är anspråkslöst, tre rum och ett lager. Här smider man planerna på att smitta människor världen över med glädje och skratt. – Jag har precis råklippt den för första gången. Den är lite långsam, men jag är rädd att en del budskap går förlorade om vi klipper den på MTV sättet, säger Nalle Laanela, clown, organisatör och utbildare på cirkusskolan i Alby.
Längsta väggen på kontoret är täckt av ett enormt vitt papper med inskrivna datum och genomspikade färgglada lappar. – Vi håller på med tidslinjen fram till hösten Det är så mycket att göra före Clownnäsans dag på Gröna Lund den 3 september, berättar Stina. Tidslinjen ser ganska tom ut än så länge. – Den är i alla fall färgglad, säger Nalle och skrattar teatralt. – Clowner utan Gränser säljer clownnäsor till förmån för våra resor. Allt kulminerar den 3 september på Clownnäsans dag. Musiker och artister av alla slag kommer att uppträda på Gröna Lunds scener, gator och torg. Vi lovar en oförglömlig dag med clowner, gycklare, akrobater, stå-upp-komiker, trollkarlar, eldslukare, artister, och cirkusskola, säger Stina. Clownnäsans dag? Clownföreställningar som bistånd? Hur har det hela börjat? Hur tänker en clown egentligen? Jag hade så många frågor, men min närmsta clown, Nalle
Miodrag Račić
[email protected] JNA, fk, VT2005, Reportage Sida 3 av 6 ClownernaUtanGränser_v6 6577 tkn 2005-08-18
är en upptagen man. Så jag följa med på en av hans arbetsdagar. Just nu skulle han undervisa en del cirkuselever, de så kallade Cirkuspiloterna.
Lärarclown Han tar mig till Cirkus Cirkörs träningslokaler. Lokalerna är stora, mörklagda förre detta industrilokaler. Det luktar konstläder, svett, smink och odefinierade kemikalier. Konstiga konstruktioner syns överallt. En tjej gungar i trapetsen. Under henne står en lärare som ger henne instruktioner. Fyra ungdomar gungar på en besynnerlig gunga och tvingar gungan att komma högt upp då hoppar den förste av de och gör volter i luften innan han faller ner på en jättekudde. Killen på repet tappar balansen när han får syn på Nalle och mig.
Cirkuspiloterna väntar samlade på gården. Solen välsignar en av de första riktigt varma vårdagarna. De nygröna löven leker glatt i den milda vinden. Uuve, en 19-årig cirkuspilot, sätter upp sitt mest förföriska barnleende och försöker övertala Nalle att hålla lektionen ute i naturen. Nalle är obönhörlig. Han vill inte att: ”tanken följer träden”. Det är mycket att gå igenom. Så vi går in i ett ljust klassrum täckt med hoppmattor och stora gymnastikkuddar. Alla sätter sig på golvet. Nalle ler vänligt mot eleverna. En stråle sol smyger sig igenom rummet och sätter sig efter ett mödosamt letande och blänker på hans nyrakade clownhjässa.
Miodrag Račić
[email protected] JNA, fk, VT2005, Reportage Sida 4 av 6 ClownernaUtanGränser_v6 6577 tkn 2005-08-18
Nalle är inhyrd för att ro i hamn terminens clownföreställning. Det är första gången han träffar eleverna. – Först måste vi komma överens om en sak. Det kommer inte bara vara en vanlig skoluppgift utan en jättebra föreställning, något som vi kan turnera med, säger Nalle Hans röst är klar, klingande och självsäker. Han berättar att föreställningen kommer att handla om ”brott”. Benbrott, brott mot lagen, mot konventionerna, brott med barndomen, med sin käraste, med sina vanor. – Världens största brott (crime) är när nån man älskar plötsligt bestämmer sig att lämna en, säger Nalle.
Eleverna börjar känna sig tryggare. Tilltro och intresse förtätas i luften. Elever är tjejer och killar i tjugoårsåldern. En hel del talar inte svenska, det talas i stället engelska med utpräglad rysk och fransk brytning. Mimi vill spela fiol, Cici vill hjälpa henne med en sång. Nalle sprider omkring sig 20-tals a4 sidor med anteckningar. Han betar av punkt efter punkt. Eleverna hoppar in med sina idéer. Nalle skrattar med jämna mellanrum. Teatraliskt men varmt. Han använder rösten och kroppen på ett sådant sätt att eleverna sitter trollbundna i hela två timmar. Clownen/läraren Nalle vet hur man håller
Miodrag Račić
[email protected] JNA, fk, VT2005, Reportage Sida 5 av 6 ClownernaUtanGränser_v6 6577 tkn 2005-08-18
publiken intresserad. Efter klassen kände sig eleverna något mörbultade, förvirrade och väldigt entusiastiska. Äntligen blev det min tur att ställa frågor. – Hur har du blivit clown? – Jag har ganska tidigt upptäckt att jag har lätt för att få människor att skratta. Från början utbildade jag mig till dansare, men då upptäckte jag att jag kunde få människor skratta. Jag gillade det. – När man jobbar som clown använder man sitt intellekt, sina känslor, sin sociala kompetens och sin kropp i ett fulländat samspel. Jag tar en stund och mediterar före föreställningarna. Inget speciellt. Bara för att få kroppen, känslorna och medvetandet i harmoni. Publiken, speciellt barn, känner om man är ur balans. Jag måste vara i stånd att knyta an till publikens känslor. Sådant går inte att göra på rutin. – Hur kommer det sig att du blev involverad i sådana hjälpprojekt? – För tolv år sedan deltog jag i en föreställning arrangerad av de franska ”Clownerna utan gränser” i Bosnien. Sedan dess har det bara rullat på. Det är ett viktigt arbete och ger oss erfarenheter som berikar oss och som lätt kan överföras till Sverige. Efter varje resa till flyktinglägren runt om i världen håller vi ett trettiotal föreställningar och föreläsningar i skolorna runt om i Sverige och informerar elever och organisationer om våra erfarenheter. – Hur fungerar humor i olika kulturer? Ni har föreställningar i så pass skilda kulturer som Bosnien, Mexiko, Algeriet, Palestina. Hur överbryggar ni kulturella barriärer? – Det finns universella saker alla människor skrattar åt – när nån gör nåt klumpigt, när nån gör sig bort eller tappar sin samhällsställning.
Miodrag Račić
[email protected] JNA, fk, VT2005, Reportage Sida 6 av 6 ClownernaUtanGränser_v6 6577 tkn 2005-08-18
Det är alltid kul att se en människa i en hög samhällsställning göra bort sig. Sånt är gemensamt för alla kulturer. Och så får vi lära oss vad är det som är det allmänmänskliga. Jag får så mycket av våra resor. Det finns nåt enormt rörande och häftigt i att få tusentals flyktingbarn att skratta.
Clownen Nalle i Algeriet Miodrag Račić