BINE AŢI VENIT!
SPEŢA 1 CHELTUIELILE AFERENTE VEHICULELOR PERSOANA JURIDICA CE APLICA IMPOZITUL PE PROFIT PERSOANA FIZICA CE STABILEŞTE VENITULUI NET ANUAL DIN ACTIVITATI INDEPENDENTE, DETERMINAT IN SISTEM REAL
Sunt considerate cheltuieli deductibile, pentru determinarea rezultatului fiscal, cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activității economice. Cheltuielile legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile reprezinta orice cheltuieli atribuibile direct unui vehicul, cum sunt cele de reparații, de întreținere, cheltuielile cu lubrifianți, cu piese de schimb, cu combustibilul utilizat pentru funcționarea vehiculului. Utilizarea în scopul desfăşurării activității economice a unui vehicul cuprinde, fără a se limita la acestea: deplasări în ţară sau în străinătate la clienți/furnizori, pentru prospectarea pieței, deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale, utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii, utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto, justificarea făcându-se pe baza documentelor financiar-contabile şi prin întocmirea foii de parcurs care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometrii parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situațiile în care vehiculele respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii: 1. vehiculele utilizate exclusiv pentru:
a) servicii de urgență reprezintă vehiculele care pot fi înzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat în vederea unor intervenții de urgență, cum sunt cele asupra rețelelor de gaz, energie electrică, apă, canalizare; b) servicii de pază și protecție reprezintă vehiculele utilizate în vederea asigurării siguranței obiectivelor, bunurilor și valorilor împotriva oricăror acțiuni ilicite care lezează dreptul de proprietate, existența materială a acestora, precum și protejării persoanelor împotriva oricăror acte ostile care le pot periclita viața, integritatea fizică sau sănătatea, potrivit prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare; c) servicii de curierat reprezintă vehiculele care servesc la primirea, transportul și distribuirea scrisorilor, coletelor și pachetelor;
2. vehiculele utilizate de: a) agenţii de vânzări în cadrul activităţii, angajati a persoanei impozabile, care se ocupă în principal cu prospectarea pieţei, desfăşurarea activităţii de merchandising, negocierea condiţiilor de vânzare, derularea vânzării bunurilor/serviciilor, asigurarea de servicii postvânzare şi monitorizarea clienţilor (cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vânzări); b) agenţii de achiziţii în cadrul activităţii, angajati a persoanei impozabile, care se ocupă în principal cu negocierea şi încheierea de contracte pentru cumpărarea de bunuri şi servicii, întreţinerea bazei de date a furnizorilor potenţiali sau existenţi, întocmirea documentelor administrative pentru cumpărări, analizarea cererilor de cumpărare şi propunerea ofertei celei mai bune, urmărirea performanţelor furnizorilor pentru a atinge obiectivele de calitate, costuri, termene. (cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de achiziţii); 3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie ; 4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi reprezintă vehiculele care contribuie în mod esenţial la prestarea directă a serviciilor cu plată şi fără de care serviciile nu pot fi efectuate; 5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Utilizarea vehiculului pentru activităţile exceptate din Codul fiscal rezultă, în funcție de fiecare situație în parte, din informații cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada că persoana impozabilă are personal angajat cu calificare în domeniile prevăzute de excepții, foile de parcurs în cazul vehiculelor utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat, sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
Un vehicul NU este utilizat exclusiv în scopul activității economice, în situația în care, pe lângă utilizarea în scopul activității economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o manieră continuă și pentru uz personal.
Utilizarea unui vehicul în folosul propriu de către angajații unei persoane impozabile, ori pentru a fi pus la dispoziție în vederea utilizării în mod gratuit altor persoane, pentru alte scopuri decât desfășurarea activității sale economice, este denumită în continuare uz personal.
În cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajaților la și de la locul de muncă se consideră că vehiculul este utilizat în scopul activității economice atunci când există dificultăți evidente în folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport în comun, decalajul orarului mijloacelor de transport în comun față de programul de lucru al persoanei impozabile. Reprezintă vehicule utilizate de angajator pentru transportul angajaților la și de la locul de muncă vehiculele utilizate pentru transportul angajaților de la reședința acestora/locul convenit de comun acord la locul de muncă, precum și de la locul de muncă la reședința angajaților/locul convenit de comun acord. Prin angajați se înțelege salariații, administratorii societăților, directorii care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii și persoanele fizice rezidente și/sau nerezidente detașate, potrivit legii, în situația în care persoana impozabilă suportă drepturile legale cuvenite acestora. Transportul la și de la locul de muncă al angajaților în alte condiții decât cele menționate anterior, este considerat uz personal al vehiculului.
Dacă vehiculul este utilizat atât pentru activitatea economică, cât și pentru uz personal, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului, sunt deductibile limitat, respectiv 50%. Cheltuielile de funcționare, întreținere și reparații, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu funcții de conducere și de administrare ale persoanei juridice, sunt de asemenea deductibile limitat, respectiv 50%, la un singur autoturism aferent fiecărei persoane cu astfel de atribuții. În cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecțiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzile, comisioanele, diferențele de curs valutar înregistrate ca urmare a derulării altor contracte decât cele de leasing.
Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică și asupra taxei pe valoarea adăugată pentru care nu sa acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată. Exemplul 1. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice - cheltuielile cu întreținerea și reparațiile - 2.000 lei - partea de TVA nedeductibilă - 2.000*19%= 380*50%=190lei - baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile - 2.190 lei (2.000 + 190)
- valoarea nedeductibilă a cheltuielilor cu întreținerea și reparațiile 2.190 x 50% = 1.095 lei.
Exemplul 2. Determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilul aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice - cheltuieli privind combustibilul - 1.000 lei - partea de TVA nedeductibilă - 1000*19%= 190*50%= 95 lei - baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor privind combustibilul - 1.095 lei (1.000 + 95) - valoarea nedeductibilă a cheltuielilor privind combustibilul - 1.095 x 50% = 548 lei.
SPETA 2 CHELTUIELILE AFERENTE VEHICULELOR PENTRU PERSOANA JURIDICA CE APLICA IMPOZITUL PE VENITURILE MICROINTREPRINDERII
În cazul în care un vehicul de orice tip din patrimoniul afacerii, este folosit în scop personal de către angajații persoanei impozabile, cheltuielile generate sunt considerate avantaje în bani şi se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii. Evaluarea utilizării în scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosință mixtă se face aplicându-se un procent de 1,7% pentru fiecare lună, la valoarea de intrare a acestuia. În cazul în care vehiculul este închiriat de la o terță persoană, avantajul este evaluat la nivelul chiriei, iar avantajul se determină proporțional cu numărul de kilometri parcurși în interes personal din totalul kilometrilor parcurşi. Fac excepție de la evaluare, avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile în cotă de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal și pentru care sunt aplicabile prevederile art. 68 alin. (7) lit. k) din Codul fiscal, acestea fiind venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice beneficiare.
În cazul în care un vehicul de orice tip din patrimoniul afacerii, este folosit în scop personal de către un participant la societate, contravaloarea cheltuielii decontate la societate reprezintă pentru persoana fizică venit din alte surse si este supus impozitului prin reținere la sursă cu cota de 10%.
SPETA 3 CONTRIBUTIA LA FONDUL DE PENSII FACULTATIVE
Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, se calculează și se reține la sursă de către plătitorii de venituri, la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele: (i) deducerea personală acordată pentru luna respectivă; (ii) cotizația sindicală plătită în luna respectivă; (iii) contribuțiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;
Pe parcursul anului plătitorul de venituri din salarii verifică încadrarea în plafonul deductibil prevăzut de lege, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Națională a României, în vigoare în ultima zi a lunii pentru care se plătesc drepturile salariale. În cazul unui angajat care se mută în cursul anului la un alt angajator unde obține venituri din salarii la funcția de bază, verificarea încadrării în plafonul anual a sumelor reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative, primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, potrivit legii, pentru care se acordă deducerea, se efectuează în baza documentelor justificative eliberate de către angajatorul anterior prin care se atestă nivelul deducerilor acordate până la momentul mutării.
În cazul sumelor plătite direct de către angajat care are calitatea de participant la un fond de pensii facultative, pentru determinarea bazei de calcul al impozitului pe veniturile din salarii, contribuțiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și la fondurile de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și efectuate către entități autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, plătite se deduc din veniturile lunii în care s-a efectuat plata contribuției, în limita venitului realizat, pe baza documentelor justificative emise de către fondul de pensii facultative. Deducerea acestor contribuții se realizează numai pe baza documentelor privind calificarea fondurilor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la solicitarea angajatului.
COMPLETAREA FORMULARULUI 112 DECLARAŢIE PRIVIND OBLIGAŢIILE DE PLATĂ A CONTRIBUŢIILOR SOCIALE, IMPOZITULUI PE VENIT ŞI EVIDENŢA NOMINALĂ A PERSOANELOR ASIGURATE E.1. Venituri din salarii obţinute la funcţia de bază • Rândul 5 "Alte deduceri" - se înscrie suma reprezentând alte deduceri acordate potrivit legii (cotizaţia sindicală, contribuţia la fondurile de pensii facultative). • Rândul 6 "Venit bază de calcul al impozitului" - se înscrie suma reprezentând diferenţa dintre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi următoarele: - deducerea personală acordată pentru luna respectivă; - cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă; contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu depăşească echivalentul în lei a 400 euro; - primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro.
Vă mulţumim pentru atenţia acordată!