GHESTIOIIAR Nr- 23 Ce obligalii ii revin unui condue5tor de vehicu! care, intrdnd intr-o interseclie la semnalul verde al semaforuluE, vireazd la stdnga ?
tr tr tr
nici o obligafie, deoarece semnalul verde ii conferd prioritate; - sd acorde prioritate de trecere mijloacelor de transport public de persoane; -:,11.:lqP^ prioritate de trecere atAt vehiculelor care circutd din sens opus, cdt sl ptetonilor ce traverseazd strada pe care urmeazd, sd intre.
Se obligalii aveli dac# ?nt&tnifi un velricul care semnalizeazd eu tumrinile de euloare albastrd gi semnale sonore ?
2
tr
- nici o obligalie, deoarece semnalul albastru se adrese
tr
- oprifi cAt mai aproape de marginea drumului; .reduceli vileza, circulali cdt mai aproape de bordurd sau acostament, eliberAnd banda pe care se deplaseazd ac6st vbhicul.
mtscare:
azd, coloanelor aflate
in
lntoarcerea unui autovehicul este interzisd: -
tr tr
l" o distanld mai micd de 100 m fald de staliile de autobuz, troleibu tramvai:
z sau
- pe drumurile pe care o bandd de circulalie este ocupatd de linia de tramvai; la mai pufin de 50 m de trecerea ra niver cu o care feratd.
Ce trebuie sd aihd in vedere prima intervenlie, la fala locului, pentru salvarea victimei ?
1![';
tr tr g
- spilarea rdnilor vizibile; - degajarea cdilor respiratorii gi asigurarea functiei respiratorii; - igienizarea gi pansarea rdnilor.
Futefi. depigi trarnvaiul opnit ?ntr-o stalie stradd cu sens unic ?
tr tr E
fdri refugiu penti- p:etoni,
pe o
- da, dar numai pe partea stAngd; - da, dar numai dacd nu existd pietoni in stalia de tramvai; - nu, deoarece depdsirea este interzisd.
La semnalul agenlilor de cale feratd, postali la trecerile la n!ve! cu cdlle ferate industriale din orage, sunteli ob!igali: - sd vd conformafi semnalelor agenfilor de cale feratd; sd^reduceli viteza, sd vd asigurati, iar dacd trenul se gdseste la mai mult de E - 100 m de iasaj, sd treceli cu"ateh.tie; - nu avefi nici o obligalie, deoarece Regulamentul nu prevede nimic in acest
tr
SENS.
c23-p1
in ce ordine vor trece autovehiculele prin nterseclia prezent atd ? - 4,3, 1,2;
i
f---:---
tjj tr g
4,3,2,1; - 9,4,1,2.
Cine are dreptul sd treacd prin interseclia prezentatd in imagine ? t---:---
I
A | - tramvaiul 1 si autoturismul;
tr
- bicicteta;
g
- tramvaiele 1 9i 2.
Cum trebuie
si procedeze conducdtorul
autcvehiculului din imaginea aldturatd ? r:----1 I A | - sd opreascd in dreptul indicatorului ,,Trecere la nivel cu o cale feratd simpl5, fdrd bariere", sd se asigure gi sd-gi continue deplasarea, dacd nu se apropie trenul; [p_] , sd reducd viteza 9i sd-gi continue deplasarea, dupd ce s-a.asigurat cd nu se apropie trenul; I C | sd reducd viteza gi, atunci cAnd se apropie trenul, sd opreascd.
-
Care dintre conducdtorii autovehiculelor din imagine executf, corect depSgirea tramvaiuiui aflat in mers ? I
A | - ambii conducdtori;
- conducdtorul motocicletei; I U | - conducdtorul autoturismului.
E] T-t
Cum trebuie sd procedeze corect conducdtorul autoturismului in situalia prezentati in imaginea alituratd ? r---:----'l
A
- sd reducd viteza 9i sd opreascd la limita de vtztoilrlale maxrma; sd reducd vitezagi sd opreascd in dreptul I-Bl primului panou suplimentar; " sd reducd vitezagi sd se asigure cd poate traversa fdrd nici un pericol I
tel
-
c23-p2
|
Ce reguld de trecere se aplici la intAlnirea indicatorului: Lr! - regula prioritdlii de dreapta;
tr tr
- regula primului ajuns in intersectie; regula stabilitd de indicatoare.
Care este semnificalia indicatorului din imagine ?
- zond, rezidentiald;
tr
I H | - drum pentru pietoni; - pistd obligatorie pentru pietoni si bicicligti.
tr
Ce obligalii lb revin conducitorilor'auto ?n intersecliile unde este instalat indicatorul al6turat ? B_l - reducerea vitezei gi oprirea in dreptul indicatorului; rbducerea vitezei, asigurarea si acordarea prioritdlii, dacd [Bl - circuld alte vehicule pe drumul intersectat; I-C I reducerea vitezei gi continuarea deplasdrii, deoarece indicatorul nu obligd la oprire.
-
V'rtezade @lasate trebuie redusd Na 30 lcrdh in localiti.ti 9i 50 lcnlh in atxatocaliHtilor: grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, dacd tAl la trecerea pe lAngd acestea se afld pe drumurile cu o singurd bandd de circulalie pe sens; LE_l la intAlnirea indicatorului ,,Pistd obligatorie pentru biciclisti"; - la treeerile la nivel cu calea feratd dubld sau simpld prevdzutd cu bariere.
= -
g
Ce reprezinti indicatorul din imagine ?
t-d - limite maxime de vitezd pe autostradd, E_l
tr
in funclie de condifiile
meteorologice; - limitele generale de vitezd;
-
vitezaminimd obligatorie pe autostradd.
.
Ce semnificalie are indicatorul din imagine ?
tr tr
E
- direc{ie obligaiorie pentru transport de marfd; - direcfie obligatorie pentru vehiculele care transportd mdrfuri periculoase;
- direclie obligatorie pentru toate autovehiculele.
Care este semnificalia grupajului de indicatoare din imaginea
alilturatd? - interzice oprirea vehiculelor pe o distaniS de 50 m pAnd la locul in care este instalat:' - interzice oprirea vehicurlelor pAnd la prima interseclie; tr -;-t I C | - indicd sfArgitul zonei in care oprirea vehiculelor este interzisd. O hemoragie produsi la unul dintre membrele unei persoane rdnite va fi opritd
prin: t-.-]
tl\_l - dezinfectarea rdnii, pansarea qi aplicarea atelelor; Lq_l - ridicarea membrului accidentat in pozilie verticald; acliune compresivd asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.
|Cl
c23-p3
Este interzisd stalionarea pe un drurn public prevdzut cu marcaj longitudinal continuu, aplicat ?ntrp sensurile de cireulatie ? tr - nu, dacd aceasta nu obligd celelalte vehicule sd treacd de marcajul continuu;
EJ - nu existd prevedere legald ?n acest sens;
g
- da, deoarece este interzis prin lege.
Ce obligalii aveli dae$ int$lnili indicatorul ,,Prioritate fald de circulatia dln sen$ invers" ?
tr
- nici o obligafie, deoarece aveli prioritate de trecere;
t-;-l - oprili gi acordali prioritate Lgl
de trecere vehiculelor care se deplaseazd din sens opus;
- acordali prioritate de trecere vehicuielor cu gabarit depdgit care se deplaseazd din sens opus. C&nd se folosegte schirnbarea repetati a luminii de drum cu cea Ue ?nt*lnire. pe timp de noapte ?
tr
la intAlnirea unui vehicul care se deplaseazd din sens opus;
conducdtorul autovehiculului LB | - atunci,cAnd periculoas5,
tC-l
urmeaz6, sd se angajeze intr-o depdgire iar din sens opus circuld un alt autovehicul; ' in intersecliile in care nu exista sau nu sunt puse in functiune semnale luminoase qi nu existd nici un polilist pale se dirijeze circulafia.
-
Dacd in urma unui aceident ele circuialie au rezultat numai pagube materiale, unde trebuie efr se depiaseee c*ndue#torii de autovehicule implicafi, pentru m
obline actul de constatere
?
f--:-r LIJ - la unitatea LH__l
g
de politie care le-a eliberat permisul de conducere; - la unitatea de polilie pe raza cdreia s-a produs evenimentul;
- la unitatea de polifie pe azacdreia se afld domiciliul lor.
C6nd se fclosese lurninile de avarie ? t---:-l IA |
- atunci cAnd un vehicul a rdmas in pand sau a fost avariat; - atunci cAnd vehiculul se deplaseazd foarte lent; L_q_l rI U | - atunci cdnd se blocheazd circulalia pe sensul de mers.
in ee situalie se neline permisuf de conducere ? t-A--l
= El T;iI
[.-|
- Tn cazul incdlcdrii obligaliilor privind semnificalia luminilor rogii la trecerea la nivel cu calea feratd prevdzutd cu bariere; - in cazul repardrii autovdhiculului fdrd autorizafia poliliei; - atunci cdnd autovehiculul nu este dotat cu oglinzi retrovizoare.
in ce situalii se interziee circulalia autovehiculelor pe drumurile publice
?
l\_l - atunci cAnd lipsegte inscriplia,,RO"; tr - atunci cAnd autovehiculele prezintd scurgeri de carburanli sau de lubrifianfi; q - atunci cAnd inspeclia tehnicd periodicd are termenul expirat. I
c23-p4