Cererea Si Oferta

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cererea Si Oferta as PDF for free.

More details

  • Words: 740
  • Pages: 7
Cererea şi oferta agregată

Cererea agregată reprezintă totalitatea cheltuielilor agregate pe care agenţii economici intenţionează să le efectueze într-o anumită perioadă, în raport cu veniturile agregate şi nivelul general al preţurilor. Oferta agregată reprezintă cantitatea totală de bunuri economice disponibile pentru vânzare într-o economie naţională, în funcţie de nivelul general al preţurilor, într-o anumită perioadă. Se face diferenţă între oferta agregată pe termen scurt (OATS) şi oferta agregată pe termen lung (OATL). La OATS se consideră că în perioada de referinţă capacitatea de producţie instalată nu se modifică. Echilibrul macroeconomic este dat de intersecţia dintre curba cererii agregate şi curba ofertei agregate pe termen scurt.

Cererea şi oferta agregată P

OATL OATS

CA

inelastică PO elastică O

VNO

VN

P0 – reprezintă nivelul general al preţurilor de echilibru. VN0 – reprezintă venitul naţional de echilibru (ceea ce s-a produs s-a şi cumpărat).

1

OATS – ofertă agregată pe termen scurt. CA – cererea agregată. Modificarea cererii agregate (CA) P OATS

CAo

CA1

CA3 CA2

O

VN

Observaţii: -

considerăm două modificări ale cererii agregate: CA0 – CA1 şi CA2 – CA3;

-

oferta agregată pe termen scurt (OATS) rămâne neschimbată;

-

efectele modificării CA depind de zona de intersecţie astfel: o în situaţia în care CA evoluează de la CA0 – CA1 se observă o creştere importantă a VN şi o creştere nesemnificativă a nivelului general al preţurilor, deoarece OATS este elastică. o în extrema stângă OATS este perfect elastică şi ca urmare nu se modifică nivelul preţurilor. o în situaţia în care CA evoluează de la CA2 – CA3 se observă o creştere foarte redusă a VN şi o creştere semnificativă a nivelului general al preţurilor (inflaţie puternică), deoarece OATS este inelastică (în extremis este perfect inelastică). o în extrema dreaptă OATS este perfect inelastică şi ca urmare VN nu variază.

2

Modificarea ofertei agregate pe termen scurt (OATS) P

OATS0 OATS1

CA O

VN

Observaţii: -

considerăm o modificare a OATS (OATS 0 – OATS 1), CA rămâne constantă;

-

se observă modificarea în acelaşi sens a VN şi o modificare în sens contrar a nivelului general al preţurilor (dacă OATS creşte rezultă o creştere a VN şi o scădere a nivelului preţurilor).

Decalajele venitului naţional

Evaluare efectelor modificării cererii şi ofertei agregate asupra echilibrului venitului naţional (VN) are loc în funcţie de venitul naţional potenţial. Venitul naţional potenţial (VN*) este nivelul maxim al venitului naţional obţinut în condiţiile în care factorii de producţie din economia naţională sunt utilizaţi la niveluri optime. Utilizarea optimă a factorilor de producţie este determinată de condiţiile de maximizare a profitului. Diferenţele dintre venitul naţional realizat (VNR) şi venitul naţional potenţial (VN*) se numesc decalaje ale venitului naţional. Există două tipuri de decalaje: Decalaj recesionist – apare atunci când VNR este mai mic decât VN*. Decalaj inflaţionist – apare atunci când VNR este mai mare decât VN*.

3

Decalaj recesionist (VNR < VN*) OATL

P

OATS

CA

VNR

O

VN*

VN

decalaj recesionist

Decalaj inflaţionist (VNR > VN*)

P

OATL OATS

CA

O

VN*

VNR

VN

decalaj inflaţionist

4

Ajustarea decalajului recesionist prin CA OATL

P

OATS

P1

CA1

P0

CA0

O

VNR

VN

VN*

Observaţii: Ajustarea se poate realiza printr-o politică macroeconomică de stimulare a cererii agregate, prin creşterea cheltuielilor bugetare (achiziţii guvernamentale, consum guvernamental, investiţii).

Ajustarea decalajului recesionist prin OATS P

OATL OATS0 OATS1

P0 CA0

P1 O

VNR

VN*

VN

Observaţii: Ajustarea se poate realiza printr-o politică de stimulare a OATS. În acest sens, guvernul poate influenţa OATS prin acordarea de subvenţii şi prin reducerea fiscalităţii. Scopul unei astfel de politici macroeconomice este de a stimula oferta şi implicit creşterea economică.

5

Ajustarea decalajului inflaţionist prin CA OATL

P

OATS

P0 CA0

P1

CA1 VN*

O

VNR

VN

Observaţii: Ajustarea presupune diminuarea cererii agregate (de la CA0 la CA1). Dacă ajustarea nu se realizează de la sine, statul poate intervenii printr-o politică macroeconomică menită să descurajeze cererea agregată, de exemplu o politică bugetară austeritate (reducerea cheltuielilor bugetare). Ajustarea decalajului inflaţionist prin OATS P

OATL OATS1 OATS0

P1 P0

O Observaţii:

CA

VN*

VNR

VN

Ajustarea presupune diminuarea ofertei agregate pe termen scurt (de la OATS0 la OATS1). Dacă ajustarea nu se realizează de la sine, statul poate intervenii printr-o politică macroeconomică menită să descurajeze oferta agregată pe termen scurt, prin creşterea fiscalităţii.

6

Ajustările

venitului

naţional

demonstrează

stabilitatea

echilibrului

macroeconomic pe termen lung. Din înlănţuirea în dinamică a apariţiei şi ajustărilor decalajelor recesioniste şi inflaţioniste rezultă fenomenul ciclităţii economice.

7

Related Documents