Categoric Nu Viata.docx

  • Uploaded by: Tom Beron
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Categoric Nu Viata.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 681
  • Pages: 3
Ce este viața?” a fost și rămâne una dintre cele mai dificile întrebări la care oamenii au încercat să găsească un răspuns. În aparenţă, a răspunde la această întrebare pare un fapt banal. Viaţa este viaţa! Eu sunt în viață, tu ești în viață, animalele noastre de companie sunt în viață, iar musculiţele care bâzâie uneori atât de supărător în jurul nostru sunt în viață (deși, probabil, nu pentru mult timp). De asemenea, ceaşca de cafea nu este vie, ventilatorul din cameră nu este viu, iar rocile din grădină nu sunt vii. Cu toate acestea, atunci când ne gândim la ce este viaţa, constatăm că există tot felul de sisteme „non-vii” care se comportă într-un mod asemănător sistemelor vii. Focul este un astfel de exemplu, ca şi furtuna, dar acestea nu pot fi considerate sisteme vii. Sus stânga: Un bacteriofag. Credit: Drew March, Sus dreapta: Vierme hidrotermal. Credit: FEI şi Philippe Crassous, Jos stânga: Scufundări sportive (SCUBA diving), Jos dreapta: Pământul. Credit: NASA/Apollo 17 Răspunsul la întrebarea „Ce este viața?” are o deosebită importanță cel puţin în două privințe: identificarea vieții extraterestre și definirea graniţei dintre inteligența artificială și viață. Pe scurt, nu avem încă un răspuns la această întrebare. Viața ne surprinde în mod constant, iar biologii de multe ori sunt în dezacord unii cu alţii în ce priveşte definirea frontierei dintre viață și non-viață. Chiar şi în aceste condiţii, în rândul comunității științifice viaţa este definită prin intermediul a 7 caracteristici specifice. Pentru a fi declarat viu, un sistem trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe sau cât mai multe dintre ele:

1. Adaptare Evident, viața nu poate exista fără a avea posibilitatea să se adapteze la condiţiile de mediu. Viteza cu care formele de viaţă se adaptează este esenţială pentru supraviețuirea lor.

2. Creștere Sistemele vii cresc în mărime, aceasta fiind o caracteristică evidentă a organismelor.

3. Homeostazie Pe scurt, homeostazia este o proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern, cum ar fi temperatura sau pH-ul. Ea reprezintă echilibrul dinamic ce ne menține în viață. Sistemele homeostatice pot fi deschise sau închise. De exemplu, fiecare dintre noi este un sistem homeostatic închis. Această caracteristică evolutivă reprezintă un avantaj, deoarece astfel organismele homeostatice pot să trăiască în diferite condiţii de mediu.

4. Metabolism

Metabolismul este un proces complex care descrie totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în organismele vii. Viața necesită energie, iar metabolismul descrie transformările chimice care susțin viața.

5. Organizare Sistemele vii trebuie să aibă o anumită organizare sau structură internă. Pe Pământ viața este formată din una sau mai multe celule care lucrează împreună. Fără a avea o anumită organizare viața nu poate înflori.

6. Reproducere Supraviețuirea speciilor este condiționată de capacitatea de reproducere a organismelor din cadrul lor.

7. Sensibilitate la stimuli Organismul trebuie să aibă capacitatea să răspundă la stimuli şi din acest motiv acesta are nevoie de un sistem senzorial care să includă organe care să recepţioneze stimulii din mediul înconjurător. Ce putem spune însă despre foc. Focul creşte, are „metabolism”, precum și un nivel de organizare. El „răspunde” într-un fel la stimuli, în sensul că dacă punem în calea sa o ramură umedă și o ramură uscată, focul va „alege” ramura cea mai favorabilă pentru a se răspândi. De asemenea, focul menţine un anumit nivel al homeostaziei, dar nu se adaptează foarte bine. În consecinţă, deşi focul se comportă în anumite condiţii similar sistemelor vii, el nu îndeplineşte cerinţele necesare pentru a fi considerat viu. 12:00 – Biserica – Pentru a participa la Sf. Slujba de Inviere 14:00 – Parc – Pentru miscare si distractie 15:00 – Bunici la tara – Pentru destindere si apropiere de natura 16:00 – Gratar – Pentru a gusta alimente locale 18:00 – Manastirea Sf Mina – Pentru a vizita un obiectiv religios din zona -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------A doua zi 09:00 – Palatul culturii – Pentru a vizita un important obiectiv istoric 11:00 - Gradina zoologica – Pentru a observa animalele salbatice 12:30 - Gradina botanica – Pentru a vedea si intelege plantele

14:00 – Mall – Pentru a manca si face cumparaturi

Related Documents

Nu Nu
May 2020 46
Nu
November 2019 48
Nu
June 2020 41
Daw Nu Nu Aye
November 2019 41
Daw Nu Nu Aye
November 2019 35

More Documents from ""