Business Ethics - Apolyseis Green Giant

  • Uploaded by: Foititika.net
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Business Ethics - Apolyseis Green Giant as PDF for free.

More details

  • Words: 981
  • Pages: 3
ΘΕΜΑ: Απολφςεισ – CASE: Green Giant ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΩΣΗ΢ΕΙ΢ 1) Τπάρχει κζμα δικαιοςφνθσ ςτθ μεταφορά των εργαςιών τθσ εταιρείασ; Κάκε δικαίωμα ςυνδζεται και με υποχρεϊςεισ. Είναι δικαίωμα τθσ κάκε εταιρείασ να μεταφζρει τισ δραςτθριότθτζσ τθσ ςε άλλο χϊρο. Είναι όμωσ ταυτόχρονα και υποχρζωςθ τθσ να κινείται ςτα πλαίςια τθσ δικαιοςφνθσ. Το κακό εδϊ δεν είναι το γεγονόσ ότι θ εταιρεία αποφάςιςε και μετζφερε τισ δραςτθριότθτζσ τθσ ςτο Μεξικό, αλλά το γεγονόσ ότι υλοποιϊντασ τθν μετακίνθςθ αυτι προκαλεί κακό ςτουσ απολυκζντεσ εργαηομζνουσ. Φαίνεται δθλαδι ότι θ εταιρεία κινείται ςτθν αντίκετθ κατεφκυνςθ από αυτι που ειςθγείται ο Rawls: κακιςτά τουσ προνομιοφχουσ λιγότερο ι ακόμθ και μθ-προνομιοφχουσ. Ο Rawls αναφζρει ότι θ προςπάκεια πρζπει να είναι ευνοοφνται οι μθ-προνομιοφχοι και θ δικαιοςφνθ να λειτουργεί ζτςι ϊςτε να αμβλφνονται οι τυχαίεσ διαφορζσ. Η λογικι είναι να ενιςχφςω τουσ λιγότερο προνομιοφχουσ αλλά να κρατιςω τισ διαφορζσ. Άρα, ςαφϊσ και υπάρχει κζμα δικαιιςφνθσ. Η μεταφορά των εργαςιϊν τθσ εταιρείασ δεν ιταν προσ όφελοσ όλων (αρχι διαφοράσ). Αυτό είναι εμφανζσ αφοφ όπωσ αναφζρεται πολλοί από τουσ υπαλλιλουσ δεν κατάφεραν να βρουν δουλεια και παρζμειναν άνεργοι. Εδϊ ανακφπει και το κοινωνικό πρόβλθμα που δθμιοφργθςε θ εταιρεία με τθν μεταφορά των εργαςιϊν τθσ. Ναί, θ ανεργία είναι κοινωνικό πρόβλθμα και εδϊ μποροφμε να δοφμε ότι το πρόβλθμα είναι μεγαλφτερο αφοφ μιλάμε για απόλυςθ 1000 εργαηομζνων οι οποίοι πολφ πικανόν να ηοφν ςτθν ίδια κοινότθτα. 1000 απολυμζνα άτομα ςε μια κοινότθτα/πόλθ είναι κοινωνικό πρόβλθμα αν αναλογιςτοφμε τισ προεκτάςεισ τθσ ανεργίασ (κακι ψυχολογικι κατάςταςθ, πικανι άυξθςθ τθσ εγκλθματικότθτασ κτλ). Επομζνωσ, είναι ςε θζςη η εταιρεία να δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα; Είναι αυτόσ ο ρόλοσ/ςκοπόσ τθσ ςε μια κοινωνία; Ή ο ρόλοσ τθσ είναι να είναι αυτόσ ενόσ καλοφ ςυνζταιρου, ενόσ οργανιςμοφ με καλζσ/αγακζσ και πάνω από όλα κοινωνικζσ προκζςεισ; Πρζπει θ εταιρεία να αποτελεί μζροσ των προβλθμάτων ι ςυςτατικό τθσ επίλυςισ των; Ποιά είναι θ εταιρεία που ενϊ δραςτθριοποιείται ςε μια κοινωνία τθν οποία ουςιαςτικά χρθςιμοποιεί (χωρίσ το ανκρϊπινο δυναμικό θ εταιρεία είναι αδφνατον να λειτουργιςει) ξαφνικά αποφαςίηει να τθν διαλφςει; Η κοινωνία αναμζνει πολλά από τισ εταιρείεσ και ςίγουρα δεν αναμζνει από αυτζσ να οξφνουν ι ακόμθ και να δθμιουργοφν κοινωνικά προβλιματα. Οι εταιρείεσ οφείλουν να τα επιλφουν.

2) Ποιά τα οφζλθ και ποιζσ οι ηθμιζσ για κάκε εμπλεκόμενο; Η αναγνϊριςθ των εμπλεκομζνων μερϊν είναι βαςικι για τθν ανάλυςι μασ. Αρχικά μποροφμε εφκολα να διακρίνουμε τθν εταιρεία και τουσ μετόχουσ τθσ οι οποίοι μόνο κερδίηουν από αυτι τθν ενζργεια. Η μετακίνθςθ των δραςτθριοτιτων κα ζχει κετικι επίδραςθ ςτα κζρδθ τθσ εταιρείασ και ωσ εκ τοφτου τα προαναφερόμενα άτομα κερδίηουν.

Όςον αφορά τϊρα τουσ απολυμζνουσ Καλιφορνζηουσ οι ηθμιζσ είναι τεράςτιεσ. Λίγοι κατάφεραν να επαναεργοδοτθκοφν με τθν πλειοψθφία να παραμζνουν άνεργοι. Όπωσ ανζφερα και πιο πάνω θ ανεργία είναι κοινωνικό πρόβλθμα. Αν λάβουμε υπόψθ ότι θ πλειονότθτα των εργαηομζνων ιταν ςτθν ίδια ι γειτονικι κοινότθτα μποροφμε να καταλάβουμε τθν μεγζκυνςθ που αυτό εξυπακοφει. Οι Μεξικανοί λαμβάνουν ελαφρϊσ μεγαλφτερο μιςκό τϊρα, ο οποίοσ εξακολουκεί να είναι μιςκόσ πείνασ. Πρζπει να αναρωτθκοφμε εδϊ αν πράγματι θ εταιρεία οφελεί τουσ Μεξικανοφσ και πράττει δίκαια. Το γεγονόσ ότι δίνει λίγο μεγαλφτερο μιςκό χωρίσ ομϊσ αυτόσ να καλφπτει τισ ανάγκεσ για επιβίωςθ δείχνει το κίνθτρο τθσ εταιρείασ που δεν είναι άλλο από το κζρδοσ. Το κζμα δεν είναι να δίνεισ περιςςότερα από τουσ άλλουσ αλλά να δίνεισ αρκετά ϊςτε ο άλλοσ να μπορεί να επιβιϊςει, να μπορεί να ηιςει. Επομζνωσ, αποκλειςτικό κίνθτρο ιταν το κζρδοσ τθσ εταιρείασ-μετόχων και θ εταιρεία όχι μόνο δεν βοικθςε με αυτι τθσ τθν ενζργεια αλλά ςυνζβαλε ςτθν κοινωνικι αδικία. 3) Για ποιζσ ομάδεσ υπιρξαν ςυνζπειεσ; Τπιρξε άδικθ μεταχείρθςθ; Βεβαίωσ υπιρξαν ςυνζπειεσ και αυτζσ τισ ανζφερα πιο πάνω. Γενικά, οι εργαηόμενοι τθσ εταιρείασ οι οποίοι απολφκθκαν μεταχειριςτθκαν με άδικο τρόπο. 4) Εφαρμόςτε τθν αρχι του Rawls, μεγαλφτερο κζρδοσ για τον λιγότερο προνομιοφχο και αςκιςτε κριτικι; Αν υποκζςουμε ότι ο λιγότερο προνομιοφχοσ είναι ο Μεξικανόσ τότε θ προςφορά μεγαλφτερου μιςκοφ από τθν εταιρεία μπορεί να κεωρθκεί ενίςχυςι του. Εντοφτοισ, αν αναλογιςτοφμε ότι ακόμθ και αυτόσ ο «αυξθμζνοσ» μιςκόσ δεν είναι αρκετόσ για τον Μεξικανό να επιβιϊςθ βλζπουμε ότι πραγματικόσ ςκοπόσ τθσ εταιρείασ δεν ιταν θ ενίςχυςθ των λιγότερο προνομιοφχων αλλά θ αποκόμιςθ μεγαλφτερου κζρδουσ (χρθςιμοποίθςθ φκθνότερου εργατικοφ δυναμικοφ). Ακόμθ όμωσ και αν υποκζςουμε ότι πράγματι θ εταιρεία ενιςχφει με αυτό τον τρόπο τον λιγότερο προνομιοφχο, ο Rawls αναφζρει ότι θ ενίςχυςθ αυτι πρζπει να γίνεται με τζτοιο τρόπο ϊςτε να οφελοφνται όλοι. Είναι παςιφανζσ ότι κάτι τζτοιο δεν ςυνζβθκε ςε αυτι τθν περίπτωςθ. Δεν οφελικθςαν όλοι: οι απολυμζνοι Καλιφορνζηοι παρζμειναν απολυμζνοι (με όςα άλλα προβλιματα αυτό ςυνεπάγεται). Οι Καλιφορνζηοι όχι μόνο δεν οφελικθκαν αλλά από προνομιοφχοι (είχαν δουλειά) ζγιναν μθ-προνομιοφχοι (ζμειναν άνεργοι). Η ενίςχυςθ του μθ-προνομιοφχου κακιςτϊντασ κάποιον άλλο λιγότερο προνομιοφχο είναι πρόβλθμα και λανκαςμζνθ εφαρμογι δικαιοςφνθσ.

5) Ήταν υποχρεωμζνθ θ εταιρεία να μελετιςει τισ ςυνζπειεσ τθσ από τθ μετακίνθςι τθσ; Βεβαίωσ και ιταν υποχρεωμζνθ. Μπορϊ να πω ότι είναι ανόθτο οι επιχειριςεισ να λαμβάνουν αποφάςεισ κακοδθγοφμενεσ αποκλειςτικά από τα άμεςα κζρδθ. Είναι ανόθτο να μθν αναλογίηονται και να προβλζπουν τισ ςυνζπειεσ των ενεργειϊν τουσ. Η κοινωνία δεν μπορεί να δεκτεί τζτοιεσ απρογραμμάτιςτεσ ενζργειεσ οι οποίεσ μπορεί μεν να κινοφνται μζςα ςτο

αυςτθρά οριοκετθμζνο νομικό πλαίςιο αλλά ςίγουρα δεν ζχουν κανζνα θκικό κεμζλιο και κινοφνται πζραν τθσ ςφαίρασ τθσ θκικισ ςυμπεριφοράσ. Η εταιρεία αναμζνεται να ενεργεί κατόπιν ορκοφ ςχεδιαςμοφ ζτςι ϊςτε να αποφεφγει τθ μεγζκυνςθ κοινωνικϊν προβλθμάτων και πόςο μάλλον τθν δθμιουργία τουσ! Η κοινωνία αναμζνει από τισ εταιρείεσ να μθν περιορίηουν τισ ευκφνεσ τουσ ςτο τι αναφζρει θ νομοκεςία αλλά να επιδεικνφουν κοινωνικι ευαιςκθςία και να λειτουργοφν ωσ ςυνάνκρωποι που νοιάηονται για τθν κοινωνία ςτθν οποία ηοφν-δραςτθριοποιοφνται. 6) Σι κα λζγατε αν θ απόφαςθ ιταν για μετακίνθςθ το Σζξασ; Θα ιταν αν μθ τι άλλο το ίδιο κακό. Όχι μόνο δεν κα υπιρχε θ υπόκεςθ για ενίςχυςθ των λιγότερο προνομιοφχων Μεξικανϊν αλλά και ταυτόχρονα δεν κα οφελοφνταν όλοι. Επομζνωσ είναι το ίδιο κακό το οποίο πθγάηει από τθν ανικανότθτα τθσ εταιρείασ να αντιλθφκεί το ρόλο τθσ ςτθν κοινωνία ωσ ςυνεταίρου και όχι ωσ δθμιουργοφ (κοινωνικϊν) προβλθμάτων.

Related Documents

Cityarts Green Giant
June 2020 0
Business Ethics
May 2020 25
Business Ethics
June 2020 19
Business Ethics
June 2020 21
Business Ethics
May 2020 14