Madenlerde Tahkimat Ders Notları
KAYA CIVATASI İLE TAHKİMAT Kaya Cıvatalarının Çalışma Prensibi
Kaya Cıvataları; Ana kütleden ayrılan kaya tabakalarını/bloklarını ana kütleye bağlamak, Deformasyon eğilimi fazla olan zayıf tabakaları daha sağlam tabalara bağlayarak birlikte çalışmalarını sağlamak, Sonuç olarak ta tavanda meydana gelecek çekme ve kesme gerilmelerini azaltmak amacını gerçekleştirirler. Tavan Cıvataları kendini tutamayan
Kaya Cıvatalarının Güçlendirme Etkisi
kaya kütlesine kendini tutabilme
Askıya Alma,
özelliği kazandırır. Kaya cıvataları
Kiriş Oluşturma,
bunu iki şekilde gerçekleştirir:
Sürtünme Yaratma,
1. Deformasyonları azaltarak, 2. Gerilme Dağılımlarını iyileştirerek Cıvata ile Tahkimat....
Sıkıştırma, Tavanda Basınç Kemeri Oluşturma
BOLT1
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Kaya Cıvatalarının Çalışma Prensibi Askıya Alma Zayıf Tabakalardan oluşmuş bir tavan daha sağlam
ve
tutturularak
dirençli askıya
üst
alınır.
tabakalara Bu
işlemin
başarısı sağlam kayaç içindeki ankraj kısmının
yeterli
uzunlukta
olmasına
bağlıdır.
Kiriş Oluşturma Yatay süreksizliklerle birbirinden ayrılmış olan ince tabakalar kaya cıvataları ile birbirlerine tutturularak kalın bir kiriş gibi davranmaları sağlanır. Uygumla ile bir kirişin eğilme gerilmesi önemli derecede azalır.
Kilitleme Galeri üstündeki, tabaka ağırlığının büyük kısmı doğal arazi kemerinin oluşmasıyla galerinin yan duvarlarına transfer olur. Cıvata uygulamasıyla gevşemiş olan geniş bloklar arazi kemerinin altında tespit edilir ve süreksizlikler üzerindeki blok hareketi önlenir. Ayrıca sürtünme oluşturulduğu için blokların yatay hareketi engellenebilir.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT2
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Kaya Cıvatalarının Çalışma Prensibi Sürtünme Oluşturma Bloklu arazi koşullarında kaya cıvatalarıyla gerdirme uygulayarak süreksizlik yüzeyleri arasındaki kuvvetleri arttırılır ve blokların kaymaya karşı direnci yükselir.
Sıkıştırma Kaya cıvatalarıyla, çatlaklı ve gevşek yapıdaki
kaya
kütlesini
sıkıştırarak
dayanımı ve deformasyonu yüksek olan bir kaya kütlesi haline getirir.
Tavanda Basınç Kemeri Oluşturma
Açıklık tavanı üzerinde, gevşemiş bölgedeki kaya kütlesi kaya cıvataları tarafından öngerilme uygulanarak tahkim edilir. Böylece tavanda bir basınç kemeri oluşturulur.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT3
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
CIVATA ÇEŞİTLERİ Bir Noktada Sabitlenen Cıvatalar a. Kamalı Cıvatalar b. Genişleme Başlıklı Cıvatalar
Tüm Kolon Boyunca Sabitlenen Cıvatalar
Özel Tip Cıvatalar a. Kablo Cıvatalar b. Tavan Çerçevesi
a. Sürtünme Ankrajlı Cıvatalar i. Split-Set ii. Swellex b. Dolgulu Cıvatalar i. Çimento Dolgulu Cıvatalar ii. Reçine Dolgulu Cıvatalar
Madencilikte Kullanılan Başlıca Cıvata Çeşitleri
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT4
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Bir Noktadan Sabitlenen Cıvatalar Cıvata delik dibinde sabitlenir. Delik ağzında taşıma plakası konulup vida ile sıkıştırılarak ön gerilme uygulanır. Cıvatanın taşıyıcılığı taşıma plakası ile sabitleme noktası arasında oluşturulan gerilme ile sağlanır. Yaygın olarak kullanılan iki tipi mevcuttur: o Kamalı Cıvata o Genişleme Başlıklı Cıvata
Bir Noktada Sabitlenen Cıvataların Değerlendirmesi Avantajları
Dezavantajları Sağlam kayaçlarda yüksek performans
Diğer cıvatalara oranla ucuzdur.
Yerleştirildikten
hemen
sağlaması nedeniyle kullanımı sınırlıdır. sonra
taşıyıcılık göstermeye başlar. Sağlam kayaçlarda yüksek taşıma gücü oluşturabilirler.
Patlamalar yada delik ağzı ve sabitleme noktasında oluşacak deformasyonlar taşıma gücünü yitirmesine neden olur. Yerleştirilmeleri sırasında özenli işçilik gerektirir.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT5
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Kamalı Cıvatalar Cıvata çapı 22-30mm’dir. Cıvata uzunluğu 0.50 – 2.50 m’dir. Delik çapı cıvata çapından 4 mm daha geniş olur. Cıvatanın uç kısmında 15 mm uzunluğunda ve 2-3 mm genişlikte bir yarık bulunur. Yarık kısma 1/7 – 1/10 konikliğinde kama konur. Cıvata, deliğe kama yarığa yerleştirilmiş olarak yerleştirilerek basınçlı hava çekici ile çakılır. Çakma işlemi sırasında kama delik tabanında yarık içinde yerleşir, cıvata delik duvarlarında sabitlenir. Cıvatanın 15-20 cm’lik diğer ucu dişildir. Bu kısma taşıma plakası yerleştirilip vida ile sıkıştırılır.
Kamalı Tavan Cıvatası Cıvata ile Tahkimat....
BOLT6
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Genişleme Başlıklı Cıvatalar
Cıvata; uç kısmındaki dişli kısma geçen dört köşe piramit çekirdek (N) ve bunun etrafında silindirik, içi piramidal dört genişleme parçasından (E) oluşur.
Cıvata
deliğe
yerleştirildiğinde
cıvata
bir
anahtarla
döndürülerek
sıkıştırıldığında çekirdek genişleme parçalarını yatay yönde (delik duvarlarına doğru) iter. Bu şekilde parça delik duvarında cıvatayı sabitler.
Genişleme Başlıklı Tavan Cıvatası
Genişleme Başlıklı Tavan Cıvatası Cıvata ile Tahkimat....
BOLT7
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Tüm Kolon Boyunca Sabitlenen Cıvatalar Bu tür cıvatalar yerleştirildikleri deliğin duvarlarının tamamına temas ederler. Bu tür cıvatalar iki gruba ayrılırlar: o Sürtünme Ankrajlı Cıvatalar. o Dolgulu Cıvatalar. 1. Tüm Kolon Boyunca Sabitlenen Cıvatalar Sürtünme ankrajlı cıvatalar yerleştirildikleri deliğin duvarında radyal bir sıkıştırma etkisi oluştururlar. Oluşturulan kuvvetin etkisi ile delik duvarı ve cıvata arasında ortaya çıkan sürtünme kuvveti cıvatayı sabitler. Üretici firmaların verdiği adla anılan iki tür sürtünmeli cıvata mevcuttur: o Split-Set (Ingersol-Rand) o Swellex (atlas-Copco)
Split-Set
Swellex
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT8
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Split-Set Cıvata, Ekseni boyunca ortadan yarılmış, içi silindirik, çelik bir borudur. Açılan deliğe kolay yerleştirlebilmesi için uç kısmı konikleştirilmiştir. Delik dışında kalan ucundaa ise 150*150*62 mm boyutunda bir taşıma plakası ve bunu tutan ve cıvataya kaynatılmış bir halka bulunur. Cıvata Boyları 0.75-3.00 m arasında değişir. Yaygın Olarak Kullanılan cıvata boyu 1.52 m’dir. 32, 39 ve 46 mm olmak üzere üç çapta üretilir. Cıvata et kalınlığı 2-3 mm’dir.
Kullanılan çeliğin akma sınırı 4900 Kg/cm2 (490 MPa) dır.
Cıvata, çapından dar, boyundan uzun bir deliğe basınçlı hava yardımı ile yerleştirilir.
Delik boyunun cıvata boyundan 50 mm daha uzun olması
Taşıma Plakası
Halka
Yarık
Split-Set Kaya Cıvatası
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT9
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Split-Set Cıvatanın Yerleştirilmesi
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT10
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Split-Set Cıvatanın Deliğe Yerleştirilmesi Cıvata ile Tahkimat....
BOLT11
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Swellex Cıvata Swellex cıvatalar Orijinal çapı 41 mm olan ve kendi üzerine kıvrılmış çelik borulardan yapılmıştır. Çapı 41 mm ve et kalınlığı 2 mm olan çelik boru içe doğru bükülerek çapı 25.50 mm’ye indirilmiştir. Cıvatanın her iki ucuna çelik kovanlar bağlanarak taşıyıcılık özelliği güçlendirilmiştir. Cıvata hemen her uzunlukta üretilebilmektedir. Cıvata için önerilen delik çapı 35 ± 3 mm’dir. Cıvatanın yenilme kuvveti 130 kN’dur. Cıvatanın kopmada eksenel birim deformasyonu 10%’dir.
Cıvata deliğe yerleştirildikten sonra basınçlı su ile şişirilerek delikte sabitlenir. Şişen cıvata deliğin duvarlarına tam temas ederek deliğin şeklini alır.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT12
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Swellex Cıvatanın Deliğe Yerleştirilmesi
Çatlaklı Formasyonlarda Swellex Uygulaması Cıvata ile Tahkimat....
BOLT13
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Çatlaklı ve Kil İçeren Formasyonlarda Swellex Cıvata Uygulamasının Etkisi.
Swellex Cıvataların Etrafında Gelişen Kuvvetler. Cıvata ile Tahkimat....
BOLT14
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Swellex Cıvataların Deliğe Yerleştirilmesi. Cıvata ile Tahkimat....
BOLT15
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Dolgulu Cıvatalar Dolgulu cıvata uygulamasında yaygın olarak nervürlü (rebar) çelik yada çelik kablolar kullanılır. Dolgu malzemesi olarak çimento veya reçine kullanılır. Öngerme uygulanan cıvbatalrda genellikle reçine dolgu; öngerme uygulanmayan cıvatalarda reçine yada çimento kullanılır. Dolgulu cıvata uygulaması genel olarak sürekli tahkimat sistemi gerektiren yerlerde kullanılır.
Dolgulu cıvataların sağlayacağı ankraj kuvveti;
P =τ * A
bağıntısıyla hesaplanır. Burada; P = Cıvata ankraj kuvveti. A: Delik yüzeyi ile cıvata arasındaki temas alanı, m2. τ: Dolgu ile kaya ara yüzeyinin kayma dayanımı, MPa.
Ankraj kuvveti dolgu maddesin ve delik yüzeyi arasında oluşturulan temasa bağlıdır. Pratik uygulamalarda temas alanı kullanılan dolgu cinsine ve deliğin geometrisine bağlıdır.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT16
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Çimento Dolgulu Cıvatalar Tahkimatın hemen yapılması gerekmeyen yerlerde uygulanırlar. Gereği gibi yerleştirildiklerinde yeterli ve dayanıklı bir tahkimat elemanıdır. Korozyon etkisinden en az etkilenen cıvatalardır. Değişken kayaç ve yükleme koşullarında yüksek ankrajlama kuvveti sağlarlar. Kalıcı tahkimat sistemi olarak kullanılırlar.
Çimento Dolgulu Cıvata Çimento Çimento Dolgulu Cıvatanın Temel Özellikleri Çelik Çapı : 20 mm. Yenilme Kuvveti : 283 kN. Kopma Kuvveti : 180 kN. Kopmada Eksenel Deformasyonu : 15% Birim Ağırlık : 2.60 Kg/m. Uzunluk : Her Boyda. Delik Çapı: 35±3 mm. Cıvata ile Tahkimat....
Dolgulu
Cıvatanın
Dezavantajları 1. Pahalıdır. 2. Ancak özenli bir yerleştirme işlemi gerçekleştirildiğinde öngerme işlemi uygulanabilir. 3. Katkısız çimento kullanıldığı zaman cıvatanın yük taşımaya başlaması için birkaç gün geçmesi gerekir. 4. Tahkimat yerleştirme hızı düşüktür. BOLT17
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Çimento Harçlı Cıvata Uygulaması 4 Farklı Yöntemle Gerçekleştirilebilir. Perfo Yöntemi İkiye ayrılmış silindirik ve delikli metal harç ile doldurulur ve birbirlerine çelik tellerle bağlanır. Bağlanmış tüp delik içine yerleştirilir. Bir çelik çubuk bağlanmış tüpün içine itilerek deliğin tamamının çimento dolması sağlanır. Çimento harcının geri akmaması için delik ağzında bir tapa kullanılır.
Perfo Yöntemi ile Cıvata Uygulaması. Cıvata ile Tahkimat....
BOLT18
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Enjeksiyon Yöntemi Deliğin yaklaşık yarısı çimento ile doldurulur. Harcın dökülmemesi için delik ağzında bir tapa kullanılır.. Kılcal bir boru delik içine sokularak delik dibindeki hava dışarıya alınır. Çimento harcının geri akmaması için delik ağzında bir tapa kullanılır. Nervürlü çelikten cıvata delik içine sürülür. Çimento tüm deliği kaplar. Plastik boru alınarak tapa kapatılır.
Enjeksiyon Yöntemi ile Cıvata Uygulaması Cıvata ile Tahkimat....
BOLT19
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Bergjet Yöntemi Hazırlanan çimento harcı pompa yardımıyla deliğe konulur.
Kullanılan basınçlı hava yaklaşık (200 – 400 KPa) 2-4 Kg/cm2’dir.
Çimento şerbeti deliğe esnek bir boruyla doldurulur. Delik çimento şerbeti ile tamamen dolduktan sonra cıvata deliğe yerleştirilir.
Bergjet Yöntemi ile Cıvata Uygulaması Cıvata ile Tahkimat....
BOLT20
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Kartuşlu Yöntem Çimento harcı silindirik torbalara yerleştirilmiş durumdadır. Deliğe yerleştirilecek sayıda kartuş su içinde 3 dakika bekletilir. Kartuşlar deliğe yerleştirildikten sonra cıvata delik içine sürülür. Kartuş içindeki çimento şerbeti içinde mikrokapsüller halinde hidrasyon suyu bulunur. Kartuş cıvata tarafından parçalandığında mikrokapsüller de parçalanarak hidrasyon suyu çimento ile kırışır.
Kartuş Yöntemiyle Cıvata Uygulaması Cıvata ile Tahkimat....
BOLT21
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Reçine Dolgulu Cıvatalar Bu tür cıvatalarda dolgu maddesi olarak polyester reçine kullanılır. Her türlü kaya koşulunda kullanılabilirler. Donma süresi çimentoya oranla daha kısadır. Uygulama kolaylığına sahiptir. Arızalı kayaçlarda yüksek ankraj kapasitesine sahiptir.
Reçine Dolgulu Cıvatanın
Reçine Dolgulu Cıvatanın
Temel Özellikleri
Dezavantajları
Çelik Çapı : 20 mm.
1. Pahalıdır.
Yenilme Kuvveti : 120 kN.
2. Sıcak
ortamlarda
reçine
Kopma Kuvveti : 180 kN.
kartuşlarının depolanma süresi
Kopmada Eksenel Deformasyonu : 15%
sınırlıdır. ktür.
Birim Ağırlık : 2.60 Kg/m. Uzunluk : Her Boyda. Delik Çapı: 35±3 mm.
Reçine Dolgusuyla Kullanılan Cıvata Türleri Cıvata ile Tahkimat....
BOLT22
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Reçinenin delik içine yerleştirilmesi için iki yöntem uygulanır: 1. Enjeksiyon Yöntemi 2. Kartuş Yöntemi
Enjeksiyon Yöntemiyle Reçinenin Deliğe Yerleştirilmesi.
Enjeksiyon Yöntemi Günümüzde sağlam kayaçlarda yürütülen madencilik ve inşaat mühendisliği projelerinde kullanılmaktadır. Delik içine konulacak reçine bir tank içinde karıştırılır. Karışım polyester bir tüp ve bir enjeksiyon pompasıyla deliğe pompalanır. Yöntemi zaman alıcı bir işlem gerektirdiğinden yaygınlık kazanamamıştır. Kartuş yöntemine oranla daha ucuz bir yöntemdir.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT23
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Kartuş Yöntemi Reçine kartuşları 4 maddeden oluşur; Polyester reçine, Dolgu maddesi, Hızlandırıcı ve Katalizör. Bileşenlerinin farklı oranlarda karıştırılmasıyla reçinenin donma hızı, malzemenin dayanımı ve çevre koşullarına gösterdiği direnç özellikleri değiştirilebilir. Dolgu maddesi Dolomit, Mermer, Kuvars gibi kayaçların tozlarıdır.
Dolgu maddesi temel olarak malzemenin hacimsel olarak küçülmesini önlemek ve pahalı bir malzemem olan reçine miktarını azaltmaktır.
Hızlandırıcı katalizör ve polyester reçine arasındaki tepkimeyi çabuklaştırmak ve böylece karışımın çabuk donmasını sağlamaktır. Bir kartuşta reçine, dolgu maddesi, ve hızlandırıcı birlikte katalizör ise ayrı bir tüp içerisinde bulunur.
Reçine Kartuşu Kartuş Boyu: 20 - 120 cm. Kartuş Çapı: 19 - 35 cm. Donma Süresi: < 1dakika (oda sıcaklığında) Maximum Ankraj Kapasitesine Ulaşma Süresi: 5 dakika Cıvata ile Tahkimat....
BOLT24
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Tam olarak sertleştiklerinde reçinelerin mekanik özellikleri: Basınç Dayanımı: 80-100 MPa. Çekme Dayanımı: 17-22 MPa. Makaslama Dayanımı: 35-50 MPa.
Kartuş Yöntemiyle Cıvata Uygulaması İstenilen çap ve boyda delik delinir. Reçine kartuşları deliğe yerleştirilir ve delik ağzında bir tapa yerleştirilir. Cıvata kartuşların içerisinden delik dibine kadar sürülür. Cıvata, reçine üretici firmanın önerdiği karıştırma zamanı süresince çevrilir. Cıvatanın delik ağzı tarafındaki ucuna bir sıkıştırma kuvveti uygulanır. 20-30 saniye sonra gevşetilir. Sıkıştırma işlemi sonrasında yerleştirme işlemi tamamlanmıştır. Cıvata ile Tahkimat....
BOLT25
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Reçine Dolgulu Bir Noktadan Sabitlenen Cıvatalar Cıvata delik dibinde yerleştirilen reçine sayesinde delik dibinde ankrajlanır. Delik dibindeki dolgulu kısım bir ankraj noktası, delik ağzında yerleştirilen taşıma plakası bir destek noktası olarak çalışır. Cıvata delik ağzında vidalanarak öngerme uygulandığında iki nokta arasında bir sıkıştırma etkisiyle taşıyıcılık gösterir.
Bu tür cıvatalar öngerme işleminin bir sonucu olarak kaya kütlesi ile erken etkileşim sağlar.
Reçine Dolgulu Bir Noktadan Sabitlenen Cıvataların Çalışma Prensibi Cıvata ile Tahkimat....
BOLT26
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Reçine Dolgulu Tüm Kolon Boyunca Sabitlenen Cıvatalar Bu tür cıvatalar zayıflık düzlemlerinde oluşan hareketlere karşı bir direnç sağlar ve böylece zayıf tavanı sağlamlaştırır. Tabakaların düşey hareketine cıvata ve delik duvarı arasında oluşturulan sürtünme kuvvetiyle karşı koyarlar. Tabakaların yatay hareketi tabakalar arsına dolan reçine ve tabakalar arasından geçen cıvata ile en az seviyeye indirilir.
Reçine Dolgulu Tüm Kolon Boyunca Ankrajlanan Cıvata.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT27
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Birleşik Tip Dolgulu Cıvatalar Ciddi su geliri olan tavan koşullarında yada yüksek gerilmelerin oluştuğu kaya kütlelerinde gerçekleştirilecek uygulamalarda Bir Noktadan Sabitlenen cıvatalar kırılma ve ezilmelere bağlı olarak ankraj güçlerini kaybeder. Bu koşullarda Bir Noktadan Sabitlenen Cıvata uygulamasında dolgu (çimento yada reçine) kullanılabilir. Böyle bir uygulama her iki yöntemin avantajlarının birleştirilmesi anlamına gelir. Uzun süreli kullanımlar için uygun bir yöntemdir.
Birleşik Tip Dolgulu Cıvatalar Cıvata ile Tahkimat....
BOLT28
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
ÖZEL TİP CIVATALAR
Kablo Cıvatalar Kablo cıvatalar halat şeklinde çelik tellerden yapılmıştır. Kablo cıvatalar kaya kütlesi içinde çimento harcı ile birlikte yerleştirilirler. Öngermeli yada öngermesiz olarak kullanılabilirler. Madencilikte yaygın olarak 7 telden oluşan, 15.20 mm çapındaki öbeklerden oluşan kablolar kullanılır.
Genellikle 1 veya 2 öbekten oluşan kablolar kullanılır.
İstenilen boyda kablo cıvata uygulanabilir. Kablo cıvatalarla geniş mesafelerde yüksek taşıma gücü sağlanabilir. Ucuz bir taşıma sistemine olanak sağlar.
Kablo Cıvataların Teknik Özellikleri Kablo Çapı: 1.52 mm. Yenilme Kuvveti: 500 KN. Kopma Kuvveti: 500 KN. Kopmada Eksenel Birim Deformasyon: 4.80% Kablo Birim Ağırlığı: 2.10 Kg/m. Kablo Uzunluğu: Her Boyda. Önerilen Delik Çapı 35 ± 3 mm.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT29
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Kablo Cıvataların Dezavantajları Çimentonun donması için bir kaç gün geçmek zorundadır.. Cıvata taşıyıcılığını ancak çimento donduktan sonra gösterebilir. Uygulamanın başarısı çimento harcının kalitesine uygulama kalitesine bağlıdır. Sulu Deliklerde çimento harcının donması güçlük getirir.
Kablo Cıvata.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT30
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Tavan Çerçevesi Tavan Tabakaları kendi ağırlıklarının etkisiyle galeri açıklığı boyunca çökerler. Çökme işlemi sırasında tavan tabakalarının alt lifleri çekme gerilmesine çalışır. Kayaçların çekme direnci basınç direncine oranla çok düşüktür. Bir tavan çerçevesi ile tavan tabakalarının galeri açıklığı boyunca basınç gerilmesine çalışması sağlanabilir
Deliklerin yatayla yaptığı açı 45o- 60o’dir.
Taşıyıcı blokların deliklere mesafesi en az 25 cm olmalıdır.
Taşıyıcı blokların kalınlığı en az 8 cm’dir.
Kullanılan cıvatalar Genişleme Balıklı Cıvatalardır. Deliğe paralel olarak delik içine yerleştirilir.
Sürtünmeli cıvatalar ile de tavan çerçevesi uygulaması mümkündür.
Cıvataların öngermesi bir germe donanımı ile yapılır.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT31
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
TAVAN CIVATALARININ KARŞILAŞTIRILMASI Bir Noktadan Sabitlenen Cıvatalar
Zayıf formasyonlarda genişleme başlıkları ile delik duvarına aktarılan kuvvet duvarı ezebilir. Hatta çatlatabilir. Bu durumda, cıvatanın delik duvarında tutunması zayıflar yada tamamen yok olur.
Sağlam tavan koşullarında ise cıvatanın delik duvarında tutunması güç olabilir.
Patlatma sonucu oluşan şok dalgalarından etkilenirler. Oluşan şokların etkisiyle cıvatanın sabitlendiği noktalarda zayıflamalar görülebilir.
Cıvata ile delik duvarı arasında boşluk bulunacağından hava ve rutubet delik duvarında aşınmalara sebep olabilir. Bu, özellikle zayıf, kil içeren tavanlarda önemli bir sorun haline gelir.
Taşıma plakalarının temas alanında oluşan noktasal gerilme yığılmaları tavanda kırılma domlarının oluşmasına neden olabilir.
Tavan Cıvataları Arasında Dom Oluşumu. Cıvata ile Tahkimat....
BOLT32
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Sürtünmeli Cıvatalar Yapısı çok basittir. Dolgulu cıvatalara oranla işçiliği ve yerleştirilmesi kolaydır. Esnek bir destekleme özelliğine sahiptir. Aşırı yükleme durumunda santimetrenin 1/1000’i kadar yer değiştirdikten sonra taşıyıcılığını tekrar sürdürür. Ateşleme sonucunda oluşan şok dalgalarından etkilenmezler. Gerilme dağılımı düzgün (üniform) olduğundan cıvata çevresinde aşırı gerilme yoğunlaşması olmaz. Bu nedenle kayaçta akma ve çatlamalar meydana gelmez. Aksine oluşan üç eksenli gerilme durumu kayaç direncini arttırır.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT33
Madenlerde Tahkimat Ders Notları
Dolgulu Cıvatalar Tüm cıvata boyunca sabitleme sağlandığından özellikle zayıf formasyonlarda başarıyla uygulanabilir.
Öngerilme gerektirmezler.
Dolgu malzemesinin (çimento harcı, reçine) bileşimi değiştirilerek istenilen özelliklerde dolgu karışımı hazırlanabilir. Reçineli cıvataların taşıma gücü diğer cıvatalara oranla daha yüksektir. Reçine ve çimento harcı delik civarındaki kırık ve çatlakların aralarına nüfuz ederek kapatır. Bu, tavanda daha iyi bir stabilizasyon sağlar. Cıvata başı, taşıma plakası yada tavan herhangi bir nedenle hasara uğrarsa cıvata taşıyıcılık özelliğini tamamen kaybetmez. Patlamalar sonucunda oluşan şok dalgaları dolgu tarafından iyi bir şekilde emileceğinden cıvata şok dalgalarından etkilenmez.
Cıvata ile Tahkimat....
BOLT34