THE_BIEB BY_MERWIN_DE_BRUIN_&_NIELS_KRAMER
The Bieb Merwin de Bruin 1516206 Niels Krämer 1519437 Bwk-7b Peter van der Gouw TBWK-ARP7-03 Datum:09-06-09
INLEIDING De Bibliotheek Wie leest er straks nog boeken? En wat is een bibliotheek zonder boeken? Het werd ons al gauw duidelijk dat in de vakliteratuur dit negatieve beeld van de ondergang van de bibliotheek overheerst. Maar hoewel dit doembeeld is gecreëerd door concrete bedreigingen, raakten we er ook meer en meer van overtuigd dat de bibliotheek ook gezien kan worden als één van de belangrijkste ontmoetingsplekken, en daarmee als een káns en een bijzondere toevoeging voor de stad. De korte geschiedenis van de openbare bibliotheek, wereldwijd een relatief nieuw fenomeen, leerde ons dat die rol van ontmoetingsplek in korte tijd alleen maar groter is geworden. In Nederland heeft die ontwikkeling zich in nog geen halve eeuw voltrokken: zo leerden we dat pas sinds de jaren 70 openbare bibliotheken gemeengoed geworden zijn in het hele land. De bibliotheek, van oudsher een intellectuele en stoffige leeszaal, is een plaats geworden waar mensen niet alleen heen gaan om er kennis te vergaren, maar om er te verblijven. Mede door de toevoeging van andere culturele functies is de bibliotheek nu een van de belangrijkste plekken van de stad geworden: een cultureel baken, een kenniscentrum, een plek van inspiratie een kleine stad op zich. Het belangrijkste van de bibliotheek van vandaag lijkt dus niet (alleen maar) het boek, maar diens identiteit als plaats van inspiratie, ontmoeting en uitwisseling. Hoezeer de bibliotheek ook onder druk staat, deze unieke aspecten willen we bewaren en uitbuiten. De nieuwe bibliotheek moet een gebouw zijn waar je de hele dag zou willen en kunnen verblijven.
CONCEPT Een bibliotheek voor 2025 We geloven sterk in het publieke belang van de bibliotheek in de toekomst. Meer dan ooit is er behoefte aan plekken in de stad waar een kennis, media en mensen samen komen. Naast boeken zijn er ruimtes voor internet, plekken voor nieuwe media, ruimtes om te lezen en studieplekken. Het gebruik van nieuwe en oude media vindt tegelijk plaats, zonder elkaar in de weg te willen lopen. Zo ontstaat er een dynamische plek waar de ruimtes in elkaar overlopen en met elkaar in contact staan, maar ook tegelijkertijd ieder hun eigen unieke functie hebben. De bieb wordt een bibliotheek voor de toekomst met gebruik van nieuwe concepten, wat betekend minder boeken…maar met dezelfde hoeveelheid kennis en bronnen. Een interactieve kindergedeelte zal kinderen stimuleren om actief en zelfstandig opzoek te gaan naar boeken en kennis. Naar de bieb gaan was nog nooit zo leuk! De bieb zal een plek worden waar bezoekers nieuwe contacten kunnen leggen tussen mensen, kennis en media. De komende jaren zul je in Utrecht steeds vaker horen:
See you at the bieb!
CONCEPT_ORIENTATIE Concept begane grond Op dit niveau komen de bezoekers de bibliotheek binnen. Bij binnen komst is de balie een directe herkenbare herkenningspunt in de ruimte. Naast de balie bevindt zich ook gelijk de oriëntatie in de Bieb op de zijkant van de Centrale Boekenkast. Op deze verdieping is het kindergedeelte en de krant-/ tijdschriften hoek te vinden. Doormiddel van een glazen trap kan de bezoeker naar de split-levels, die tevens ook bereikbaar zijn voor rolstoelgebruikers. In de Centrale Boekenkast is een kleine rolstoellift geïntegreerd. Concept Split-levels Op de Splitlevels komt een verkeersruimte, boekenkast ruimte en een zitruimte. Concept 1e verdieping Op deze verdieping is er een centrale zit-/ leeshoek aan de raamzijde. Door middel van de lampen structuur aan het plafond wordt de routing aan gegeven. Op deze verdieping zijn er verschillende ‘eilanden’ met lage boekenkasten, zodat de ruimte ruimtelijk en open blijft.
CONCEPT_ORIENTATIE Lampen De lampen worden toegepast om de routering in het gebouw aan te geven. Op de begane grond zullen ze naar de balie leiden en de trappen naar de splitlevels. De lampen op de 1e verdieping zullen de routering vormen vanaf de centrale lees- / studiehoek, aan de raam zijde, naar de verschillende ‘eilanden’ met hun thema’s
BEGANE_GROND Centrale boekenkast De Centrale Boekenkast is van donker hout met nerf. Met aan de zijkant lichtgevende letter voor de oriëntatie. Achter de boeken zit led verlichting, zodat ’s avonds de Centrale Boekenkast oplicht.En door de transparante uiterlijk van de gevel wordt de boekenkast een herkenbare lichtpunt in het gebouw en ’s avonds een orientatiepunt.
BEGANE_GROND
BEGANE_GROND Glazen trap De centrale boekenkast vormt het centrale element in de bibliotheek. Het vormt het centrum in de ruimte en vormt een belangrijke rol in de orientatie van het gebouw. Om de boeken kast als een geheel element te laten gelden, ook van buitenaf, hebben we er voor gekozen een transparante trap toe te passen en wat is er transpararanter dan een glazen trap. De glazen trap wordt geheel van glas gemaakt, waardoor de trappen langs de boekenkast een onzichbaar stijgpunt is langs de boekenkast.w
BEGANE_GROND_KIDS_BIEB Boekenkast Bij standaard boekenkasten kun je alleen de ‘rug’ van een boek zien. Voor veel kinderen spreekt dit niet voor hun verbeelding. De cover/voorkant van een boek spreekt kinderen eerder aan. Maar om nou alle boeken er uit te trekken om de cover te zien is niet echt praktisch. Daarom hebben onze boekenkasten een scherm aan de zijkant. Deze schermen hebben een menu die gekoppeld is aan een database waar de boeken in staan die in de desbetreffende boekenkast staan. Via een menu kan het kind het genre kiezen van het boek, waardoor er een selectie wordt gemaakt. Van de geselecteerde boeken komen vervolgende de covers op het scherm. Het kind kan de covers rustig één voor één bekijken en uiteindelijk zijn keuze maken. Als het kind zijn keuze heeft gemaakt klikt het op het scherm, hierdoor gaat er een lampje branden bij het boek. Het kind kan hierdoor snel en gemakkelijk het boek terug vinden in de boekenkast. Wereldkaart De wereld ontdekken...welk kind droomt er niet van! Door middel van dit concept kan het kind kennis maken met alle landen van de wereld. Het kind kan op elk willekeurig land klikken, waardoor er informatie over verschillende onderwerpen verschijnt met betrekking tot het land. Zo kan het kind leren hoe het land er uit ziet, wat de cultuur van het land is, topografie, dieren die voorkomen in het land, de hoofdstad en vele andere educatieve kennis.
BEGANE_GROND_KIDS_BIEB Jongen & meisje figuren In de bieb staat een jongen figuur en een meisje figuur die even groot is als de gemiddelde lengte van kinderen. Het kind kan er op drukken om het te activeren. Als het kind er op druk verschijnt het menselijk lichaam. Het kind kan steeds verder inzoomen, eerst met huid, dan met spieren/bloedvaten, dan met organen en uiteindelijk het skelet. Door op verschillende delen van het lichaam te klikken komt er een educatief filmpje over het desbetreffende deel. Bijvoorbeeld een kind drukt op het orgaan, het hart, dan start er een filmpje over de werking en functie van het hart. Zo kan het kind interactief het menselijk lichaam ontdekken en leren hoe het lichaam werkt. The Story Surfer Dit is een interactieve manier om het kind een boek te laten zoeken. Wat is er leuke om door middel van stappen te nemen en daadwerkelijk er een spel van te maken om een boek naar je keuze te vinden. Het kind bepaald zelf welke gerne het wil en welke elementen het boek moet hebben. Aan de zijkant kan het kind de Story Surfer activeren en het gerne van het boek kiezen. Door op verschillende elementen te springen worden de elementen toevoegen naar de keuzes van het kind. Uiteindelijk wordt de informatie door een computer gekoppeld aan de database en kiest de computer het boek dat het beste bij de gekozen onderwerpen past. Vervolgens print de computer een bon uit en kan het kind het boek opzoeken in de boekenkast. Op de bon staat de code en de cover van het boek, waardoor het boek makkelijk te vinden en te herkennen is voor het kind.
BEGANE_GROND_KIDS_BIEB
SPLIT_LEVEL
SPLIT_LEVEL Glazen balustrades Bij de vloeren van de split-levels en de 1e verdiepingen zijn balustrades nodig. Dit worden glazen balustrades:
EERSTE_VERDIEPING
EERSTE_VERDIEPING
EERSTE_VERDIEPING
EERSTE_VERDIEPING
EERSTE_VERDIEPING