Bde-ipaper

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Bde-ipaper as PDF for free.

More details

  • Words: 1,908
  • Pages: 12
BUSINESS DEVELOPMENT ENGINEER Lad studerende bringe innovation ind i din virksomhed igennem virksomhedsprojekter på Business Development Engineer-studiet: - Semesterprojekter - Erhvervspraktik - Mentorordningen - Studiejob

VIR

KSO

MH

EDS

PRO

JEK

TER

DER

GIV

ER

RES

U LT

AT E

R!

INDLEDNING OG INDHOLD 2

INDLEDNING Business Development Engineeruddannelsen (BDE) på Aarhus Universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) er en tværfaglig ingeniøruddannelse med fokus på iværksætteri, innovation og kreativitet. Som led i uddannelsens pædagogiske fokus på “learning by doing”, samarbejder de studerende med virksomheder på alle uddannelsens semestre. Netop disse samarbejder er temaet for denne folder, idet de indeholder spændende muligheder for at bringe innovation og forandring ind i jeres virksomhed. På 1.-6. semester gennemfører de studerende gruppevis projekter, i samarbejde med virksomheder, som ønsker at få løst en bestemt problemstilling. Disse såkaldte LOOP-projekter laves inden for det pågældende semesters fagområde for at skabe en praktisk læring på erhvervslivets og de studerendes egne præmisser. At projekterne kaldes et LOOP refererer til, at de studerende skal genbruge så meget af den tillærte viden på foregående semestre som muligt. Semestrene løber hhv. fra februar til juni og fra september til december, og projekttimerne ligger typisk koncentreret i de sidste 3 måneder på semestret. På uddannelsens overbygning skal de studerende enten i et halvt års virksomhedspraktik eller tilknyttes en virksomhed over to år igennem mentorordningen.

Virksomheder tilknyttet projekter dækker positive omkostninger i for- bindelse hermed, såsom print af rapporter, materialer til prototyper, transport for projektgruppen osv. Denne folder skal give et overblik over kompetenceplatformen for en BDE-studerende, samt hjælpe jeres virksomhed til at finde den rette gruppe studerende til netop den problemstilling, I står overfor.

INDHOLD s3

1. SEMESTER B2C MARKETING

s4

2. SEMESTER

s5

3. SEMESTER

s6

CONCEPT DEVELOPMENT PRODUCT DEVELOPMENT

4. SEMESTER

STRATEGIC MANAGEMENT

s7

5. SEMESTER

s8

6. SEMESTER

s9

7.-9. SEMESTER

INNOVATION MANAGEMENT B2B MARKETING

VIRKSOMHEDSPRAKTIK

s10

7.-10. SEMESTER

s11

1.-10. SEMESTER

MENTORORDNING STUDIEJOB

1. SEMESTER

B2C MARKETING

1. SEMESTER

B2C MARKETING

Det første semester fokuserer primært på afsætningsøkonomi, og de studerende arbejder ofte med egne produktideer. Derudover er der indgående fokus på processen og de studerendes personlige udvikling. På dette semester er hovedfagene afsætningsøkonomi og indledende driftsøkonomi, og LOOP-projektet udføres indenfor business-to-consumer markedføring (B2C marketing). Der fokuseres i høj grad på segmentering og markedsundersøgelser for at afdække markedsbehovet og rentabiliteten af fokalproduktet. Herudover udarbejdes en detaljeret markedsføringsplan til umiddelbar implementering på det givne marked. Eksempler på tidligere projekter på første semester er marketingplaner for det trådløse julelys, for en ny varmepumpeløsning til parcelhuse eller for den intelligente støvsuger.

Til projektet er afsat ca. 200 skemalagte timer, dvs. totalt ca. 1200 mandetimer. Hertil kommer ofte adskillige timer brugt i fritiden.

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDE B2C MARKETING

FAGPAKKE AFSÆTNINGSØKONOMI INDLEDENDE ØKONOMI MATEMATIK STATISTIK

RESULTAT MARKEDSFØRINGSPLAN

3

2. SEMESTER

CONCEPT DEVELOPMENT 4

2. SEMESTER

CONCEPT DEVELOPMENT

Har jeres virksomhed set et markedsbehov, men mangler ressourcerne til at udvikle det rette koncept? Så er et projekt på andet semester det rigtige valg. På andet semester bliver de studerende undervist i konceptudvikling, grafisk kommunikation, 3Dmodellering og fysik, og området for LOOP-projektet er konceptudvikling. Igennem en proces baseret på markedsanalyser og analyser af brugssituationen samt tværfaglig, kreativ problemløsning udvikles et produkt- eller servicekoncept, der på en innovativ måde dækker de fundne behov og hjælper jeres virksomhed med at differentiere sig fra konkurrenterne. Eksempler på innovative koncepter fra tidligere projekter på andet semester er en diodeløsning til gadebelysning, et apparat til drægtighedsdetektion i kvægindustrien eller nye udstillingskoncepter til Struer Museum.

Der er afsat ca. 200 skemalagte timer, dvs. i alt ca. 1200 mandetimer, til projektet. For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDE CONCEPT DEVELOPMENT

FAGPAKKE KONCEPTUDVIKLING 3D CAD MODELLERING GRAFISK KOMMUNIKATION FYSIK STATIK TERMODYNAMIK

RESULTAT PRODUKT- ELLER SERVICEKONCEPT

3. SEMESTER

PRODUCT DEVELOPMENT

Har jeres virksomhed et fysisk produkt der trænger til en funktionsmæssig opdatering eller nye features? Så er et projekt på tredje semester en oplagt mulighed. På tredje semester er hovedfagene produktudvikling, fremstillingsteknologi, materialelære og mekanik. LOOP-projektet har fokus på enten produktudvikling eller produktforbedring. Der fokuseres på produktet og dets funktioner, samt brugssituationen, og arbejdes med nye tekniske løsninger, forbedringer til nuværende løsninger, materialer, mekanismer, styrkeberegninger mv. Resultatet er arbejdstegninger, specifikationer, styklister og en funktionel prototype. Eksempler på tidligere projekter på tredje semester er innovative produktløsninger så som en mindre vindmølle til containertransport, den filterløse gadefejemaskine eller optimering af en foderdoseringsenhed.

Der er afsat ca. 200 skemalagte timer, dvs. i alt ca. 1200 mandetimer, til projektet.

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDE PRODUCT DEVELOPMENT

FAGPAKKE PRODUKTUDVIKLING 3D SIMULERING MATERIALELÆRE MEKANIK

RESULTAT

PRODUCT DEVELOPMENT

3. SEMESTER

PRODUKTSPECIFIKATIONER, STYKLISTER, PROTOTYPE

5

4. SEMESTER

S T R AT E G I C M A N A G E M E N T 6

4. SEMESTER

STRATEGIC MANAGEMENT

Har I brug for at udvikle en ny strategi for jeres virksomhed, en afdeling, et produkt eller en ny forretningsenhed? Så er et projekt på fjerde semester en mulighed. På fjerde semester er hovedfagene strategiudvikling og driftsøkonomi, og LOOP-projektet er en strategiudviklingsproces. Igennem interne og eksterne analyser identificerer projektgruppen din virksomheds kernekompetencer og strategiske muligheder for at skabe konkurrencemæssige fordele i forhold til konkurrenterne i et dynamisk marked. Der udarbejdes en ny strategi samt en plan for implementering vha. organisationsændringer eller belønningssystemer m.m. Eksempler på tidligere projekter på fjerde semester er strategiplaner for nye forretningsenheder, udvikling af produktstrategi for lanceringen af en ny type rottefælde og strategiudvikling for nyt videnscenter inden for militærleverancer.

Der er afsat ca. 200 skemalagte timer, dvs. i alt ca. 1200 mandetimer, til projektet.

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDE STRATEGIC MANAGEMENT

FAGPAKKE STRATEGIUDVIKLING DRIFTSØKONOMI LEDELSE ORGANISATIONSTEORI

RESULTAT STRATEGIPLAN

5. SEMESTER

INNOVATION MANAGEMENT

Har jeres virksomhed brug for at udvikle et nyt produkt eller forretningsområde med stor innovationshøjde og nyhedsværdi i markedet? Så er et projekt på femte semester oplagt. På dette semester undervises de studerende i innovationsledelse, ledelse af kreative processer og informationsteknologi. Området for LOOP-projektet er innovativ konceptudvikling. Specielt for femte semester skrives der desuden en separat rapport om jeres virksomheds innovationsevne samt strategiske muligheder for at forbedre denne. I projektet er der fokus på udviklingsprocessen, fra ide til faktura. De studerende gennemfører markedsundersøgelser for at påvise markedets behov, og igennem systematisk kreativitet og inddragelse af eksterne eksperter udvikles et innovativt produkteller servicekoncept. Eksempler på tidligere projekter på femte semester er udvikling af et nyt koncept inden for industrialiseret

boligbyggeri, udvikling af et innovativt koncept til livemusik- og eventbranchen, samt udvikling af nyt markedsføringskoncept. Der er afsat ca. 200 skemalagte timer, dvs. totalt ca. 1200 mandetimer, til projektet.

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDE INNOVATION MANAGEMENT

FAGPAKKE INNOVATIONSLEDELSE SYSTEMATISK KREATIVITET INFORMATIONSTEKNOLOGI

RESULTAT INNOVATIONSSTRATEGI INNOVATIVT KONCEPT

I N N O VAT I O N M A N A G E M E N T

5. SEMESTER

7

6. SEMESTER

B2B MARKETING

6. SEMESTER

B2B MARKETING

Har jeres virksomhed brug for en marketingplan for et nyt produkt til B2B-markedet, eller har I brug for undersøgelser af leverandør- og sourcingmuligheder? Så er sjette semester oplagt. På dette semester er hovedfagene B2B-marketing, sourcing og supply chain management. Projektet kan enten udføres inden for et af disse områder eller et andet fagområde med forbindelse til et af de tidligere semestre. Det er op til den enkelte virksomhed og gruppe af studerende at finde frem til en problemstilling. Et typisk B2B-marketingprojekt vil tage udgangspunkt i undersøgelser af din virksomheds kunder og leverandører, samt virksomhedens nuværende kompetencer med henblik på at udvikle et produkt-/service tilbud som er unikt, og som vil medføre konkurrencemæssige fordele i forhold til de konkurrerende produkter.

8

Tidligere projekter er fx udvikling af et servicefartøj til offshorebranchen og udvikling af et udgangskassekoncept til dagligvarebranchen.

Da dette semester er afslutningen på uddannelsens grundforløb er der afsat flere timer til at arbejde med projektet. Der er dermed afsat ca. 260 timer, dvs. i alt ca. 1560 mandetimer, til projektet på dette semester.

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDE B2B MARKETING

FAGPAKKE B2B MARKETING SOURCING SUPPLY CHAIN MANAGEMENT RELATIONSHIP MANAGEMENT VIDENSKABSTEORI

RESULTAT B2B MARKETING PLAN

7.-9. SEMESTER

VIRKSOMHEDSPRAKTIK

Kunne I tænke jer at få et tættere samarbejde med en enkelt studerende om en mere specifik opgave, er et halvt års virksomhedspraktik et oplagt valg. Som led i den klassiske specialisering til professionsbachelor på BDE (4½ år) skal nogle af de studerende gennemføre et semesters praktik i en virksomhed, hvor de løser en konkret problemstilling. Specialiseringen gennemføres inden for et af tre områder: Business Development, Product Development eller Supply Chain Management. Business Developeren har fokus på at udvikle nye, innovative forretningsområder baseret på virksomhedens kernekompetencer.

En praktikant fra BDE er synlig og gør en forskel!

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

VIRKSOMHEDSPRAKTIK

7.-9. SEMESTER

Product Manageren har fokus på udvikling af innovative produkter, salg, customer relationship management, strategisk planlægning m.m. Supply Chain Manageren har fokus på indkøb, leverandørsegmentering og -styring, B2B marketing m.m.

9

7.-10. SEMESTER

MENTORORDNING

7.-10. SEMESTER

MENTORORDNING

Ønsker I at styrke virksomhedens innovative profil og evne til konstant at skabe fornyelse? Så kan mentorordningen være det rette for jer. Som overbygning til uddannelsens bachelordel tilbydes den studerende at læse videre til kandidat i teknologibaseret innovation og forretningsskabelse, som er en overbygning af 2 års varighed. Som led i kandidatforløbet skal den studerende tilknyttes en mentorvirksomhed, hvor der arbejdes to dage om ugen med implementering af den, i undervisningen tillærte viden, i virksomheden. Hermed får din virksomhed ikke bare en engageret mentorpraktikant, men også en enestående mulighed for at få adgang til en af landets mest videnstunge organisationer og et enormt vidensnetværk indenfor innovation, produkt- og procesinnovation.

10

For yderligere information kontakt professor Christian Koch på [email protected] eller besøg www.hih.au.dk.

PROJEKTOMRÅDER TEKNOLOGIBASERET FORRETNINGSSKABELSE ORGANISATIONSUDVIKLING

FAGPAKKE TEKNOLOGILEDELSE TEKNOLOGISK INNOVATION ORGANISATIONSUDVIKLING STRATEGI HR MANAGEMENT

RESULTAT

TILTAG I VIRKSOMHEDEN

1.-10. SEMESTER

STUDIEJOB

Har I løbende ad hoc-opgaver, som ligger ud over de ansattes kompetenceområde? Så kan det være en rigtig god ide at ansætte en studerende fra BDE i jeres virksomhed. De studerende går rundt med mange specifikke kompetencer, som kan være relevante for netop din virksomhed. Overvej derfor muligheden for at ansætte en studerende fra BDE i et studiejob. En studerende i studiejob er ikke kun fornuftigt i et økonomisk perspektiv, det åbner også op for et stort netværk af eksperter inden for mange områder. Derudover er motivationen høj fra de studerendes side, når fritidsjobbet er studierelevant, da de kan finde praktisk anvendelse for den viden, de har tilegnet sig igennem undervisningen. Hvem ved, måske bliver et fritidsjob til en fuldtidsstilling på et senere tidspunkt!

For yderligere information kontakt uddannelsesleder Rikke Kaastrup-Hansen på 96 29 62 75 eller besøg www.hih.au.dk.

STUDIEJOB

1.-10. SEMESTER

TYPISKE STILLINGER 3D CAD TEGNER PRÆSENTATIONSMATERIALE MARKETINGMEDARBEJDER TEKNISK ASSISTENT PROTOTYPEFREMSTILLING PRODUKTVISUALISERING DOKUMENTATION HJEMMESIDER ANALYSER

LØN AFTALES INDIVIDUELT

TID

AFTALES INDIVIDUELT

11

...BD

E KA

NV

ÆRE

DIN

VIRK

SOM

HED

S GE

NVE

J TIL

INN

OVA TION

...

BUSINESS DEVELOPMENT ENGINEER A A R H U S U N I V E R S I T E T, HANDELS- OG INGENIØRHØJSKOLEN Birk Centerpark 15 7400 Herning T L F. : 9 7 2 0 8 3 1 1 w w w. b d e . h i h . a u . d k

12 WWW.JESSENKJAER.DK