BAREM PENTRU EXAMENUL LA DREPT CONSTITUŢIONAL II - 7 IUNIE 2009 -
Studenţii care se regăsesc pe lista publicată a celor care au prea puţin prezenţe la seminar nu au dreptul de a participa la această examinare. Lucrarea lor va fi anulată. Fiecare subiect este punctat cu maxim 1 punct, la care se adaugă punctul din oficiu. Notele vor fi afişate on-line la www.raduchirita.ro cel târziu joi, 11 iunie 2009, ora 22.. Acolo unde se cere motivarea răspunsului, un răspuns nemotivat nu se punctează. Greşelile grave se sancţionează cu anularea punctajului pentru întrebarea respectivă. Studenţii care doresc să îşi vadă lucrarea şi să primească explicaţii privitoare la modul în care fost corectată se vor prezenta luni, 15 iunie 2009, ora 11, sala 214, în clădirea Facultăţii de Drept. 1. Printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului se dispune înfiinţarea unor instanţe speciale pentru judecarea litigiilor privitoare la circulaţia pe drumurile publice. Ordonanţa este depusă la Parlament. Care este camera Parlamentului care este mai întâi sesizată? Care este termenul la expirarea căruia intervine adoptarea tacită de către această cameră? Potrivit art. 75 din Constituţie, raportat la art. 73 alin. 3 lit. l), camera sesizată este Camera Deputaţilor. (0,5 puncte) Termenul la finele căruia intervine adoptarea tacită este, potrivit art. 115 alin. 5 din Constituţie, de 30 de zile. (0,5 puncte)
2. Dacă Parlamentul ratifică un tratat internaţional în domeniul protecţiei mediului care contravine unor prevederi constituţionale, enumeraţi procedurile juridice prin care se poate obţine constatarea neconstituţionalităţii tratatului respectiv. Precizaţi de asemenea cine poate să ceară examinarea constituţionalităţii tratatului. Obiecţia de neconstituţionalitate, în condiţiile art. 146 lit. b) din Constituţie. (0,5 puncte) Excepţia de neconstituţionalitate a legii de ratificare, în condiţiile art. 146 lit. d) din Constituţie. (0,5 puncte)
3. Enumeraţi condiţiile de admisibilitate a unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate în faţa unei instanţe de judecată. Procesul se află în faza de judecată (0,25 puncte) Excepţia nu a mai fost admisă anterior (0,25 puncte) De rezolvarea excepţiei depinde modul de soluţionare a cauzei (0,5 puncte)
4. Presupunând că la o şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii participă toţi membrii acestui organism, câte voturi sunt necesare pentru a se dispune sancţionarea disciplinară a unui magistrat. Explicaţi pe scurt răspunsul. În astfel de cazuri, potrivit art. 134 alin. 2 fraza ultimă, doar 16 membri ai CSM au drept de vot. În consecinţă, pentru a se lua o decizie este nevoie de 9 voturi.
5. Care este diferenţa dintre drepturi absolute şi drepturi relative? Daţi câte un exemplu din care să rezulte diferenţa. Drepturile absolute nu pot fi limitate niciodată, în timp ce drepturile relative pot fi supuse unor limitări. (0,5 puncte) Exemple corecte. (0,5 puncte)
6. Dreptul de a fi ales, garantat prin art. 37 din Constituţie, este un drept sau o libertate? Este un drept absolut sau un drept relativ? Explicaţi răspunsul. Este o libertate, întrucât o persoană poate alege liber dacă să candideze sau nu. (0,5 puncte) Este un drept relativ, întrucât el poate fi supus unor limitări, existând categorii de persoane, precum minorii, care nu pot să candideze. (0,5 puncte)
7. Ce sunt obligaţiile pozitive ale statului? Obligaţiile pozitive sunt obligaţiile statului de a lua anumite măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale în raporturile dintre persoane de drept privat şi stat sau în raporturile dintre persoane de drept privat.
8. Enumeraţi relaţiile care atrag întotdeauna, indiferent de alte circumstanţe, incidenţa unui drept la viaţă familială. Filiaţia biologică. (0,25 puncte) Filiaţia prin adopţie. (0,25 puncte) Căsătoria. (0,5 puncte)
9. Potrivit legii române, fiecare proprietar de teren trebuie să permită, fără niciun fel de drept de a încasa vreo sumă de bani, societăţilor de electricitate să monteze pe terenul lor stâlpi de înaltă tensiune, necesare sistemului energetic naţional. Din perspectiva dreptului de proprietate, analizaţi constituţionalitatea acestei prevederi legale. Situaţia creează o privare de proprietate asupra suprafeţei de teren folosite. (0,25 puncte) Legea vizează un scop legitim, de utilitate publică. (0,25 puncte) Legea se aplică nediscriminatoriu. (0,25 puncte)
2
Legea nu este proporţională, în condiţiile în care sarcina de utilitate publică este suportată de o persoană privată, nu de stat, dat fiind că nu se stabilesc niciun fel de despăgubiri pentru pierderea patrimonială suferită de persoana afectată. (0,25 puncte)
3