Aquarium Laboratory

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Aquarium Laboratory as PDF for free.

More details

  • Words: 3,194
  • Pages: 17
Aquarium Laboratory Pagina principalaLista pestiList planteList nevertebrateUnelte » Calculator AcvariuCalculator CO2 (PH/KH)Documente » DIY » Capac PVC"Bomba" Co2Document » Creveti - acvarii biotopExternal FiltersFiltre externeAboutLogin

Capac din PVC

Cum fac un capac din PVC; uşor, rezistent, practic, si accesibil ca preţ?

Am observat in timp că un potenţial acvariu mare (300-500-700 litri), descurajează acvaristul nu pentru că ar costa o mulţime de bani (căci diferentele de preţ la sticlă nu sunt astronomice), ci pentru că presupune şi o serie de probleme cu rezolvări aparent foarte dificile si costisitoare. Se pun întrebări de genul: cum filtrez un acvariu atât de mare, daca cel mai puternic filtru extern disponibil comercial are debit mic (1400L/h după cunoştinţele mele), şi mai costa şi foarte mulţi bani? Sau: cum acopăr un acvariu mare intr-un mod elegant, dacă un capac disponibil in comerţ nu depăşeşte 1.5 x 0.5 m, şi mai costă şi mult peste cât a costat sticla din care am făcut tot acvariul ... ? Mi-am pus şi eu aceste întrebări, şi pentru că orice problemă are o rezolvare, am inventat soluţii noi pentru a le răspunde. În acest tutorial voi prezenta construcţia unui capac, pentru filtru intern va apărea un tutorial

separat.

Materialele clasice folosite pentru capace făcute acasă sunt sticla si lemnul. Dar sticla este grea, si cum pentru un capac mai uşor se optează pentru cel mai subţire geam, apare si un risc evident in cazul in care se sparge. Iar lemnul este şi el greu, în plus se umflă (mai devreme sau mai târziu) ca o adevărată sugativă la contactul cu apa (pana si PAL-ul melaminat este vulnerabil, la muchii). Aveam aşadar nevoie de un material care sa fie foarte uşor dar in acelaşi timp rezistent, si care in contactul prelungit cu mediu umed să nu îşi schimbe deloc proprietăţile.

Foto 1. Lambriu PVC de diverse lăţimi. Observaţi că profilul are mici diferente.

Cel mai la îndemână material cu aceste calităţi s-a dovedit a fi lambriul PVC (se găseşte pe piaţa românească la toate magazinele serioase cu profil sanitar-electric si la magazinele pentru bricolaj). Lambriul PVC are doi pereţi paraleli subţiri, si intre ei nervuri perpendiculare, din centimetru în centimetru. Această structură îi conferă o rigiditate considerabila pentru un material atât de uşor. Se comercializează în diverse esenţe (nuc, cireş, etc) dar este de preferat alb. Plăcile au 1 cm în grosime, lăţimi de 10 cm, 20 cm, sau 25 cm, şi lungime de 260 cm sau 400 cm (cele de 260 sunt mai rigide, le prefer - chiar daca rămân mai multe resturi). Prezintă marele avantaj ca plăcile (de aceeaşi lăţime) pot fi îmbinate între ele pentru a forma un perete cu suprafaţă plană, prin urmare se poate acoperi orice tip de lăţime şi de lungime pentru un acvariu mare.

INTRODUCERE Materialele necesare sunt următoarele: Foto 2. Materiale necesare

* lambriu PVC (de lăţime 10 cm pentru rama capacului, de lăţime 25 cm pentru capacul propriu-zis) * şurubelniţa cu vârf în cruce * un cutter ascuţit, cu lama lată * o pânză de bomfaier (cu dinţii mici şi deşi, pentru tăiat metale) * holtz-şuruburi scurte (de lungime maxim 11 mm) şi medii (intre 15-20 mm) * ruletă şi o rigla de 30 cm, un marker * profil in formă de L din PVC sau plastic (sau casete/poliţe pentru montat PAL la 90 grade) o să-l numesc profil "cornier" pentru că e mai uşor de imaginat decât profil L (dar tehnic vorbind, cornierul este definit ca fiind bară laminată din otel) O să împart realizarea capacului în doua parţi, în prima parte (A) prezint construcţia ramei care găzduieşte neoanele, în a doua am să prezint construcţia capacului propriu-zis care se sprijină pe ramă, şi soluţii de "cosmetizare" (B).

A. RAMA CAPACULUI

A.1 Pregătirea laturilor lungi – începeţi prin a măsura mărimea exterioara exactă a acvariului, în exemplul practic lungimea este 80 cm. Nu dorim ca atunci când privim acvariul din fata să se vadă îmbinările de la colturi, aşa că lateralele lungi vor fi intr-o parte şi în alta cu 5 mm mai lungi decât acvariul

propriu-zis. Adăugaţi un cm in plus când marcaţi lungimea bucăţii de PVC care trebuie tăiată.

Foto 3. Măsurare şi marcare latura lunga.

Folosiţi pânza de bomfaier pentru a tăia bucata de PVC măsurată. Daca doriţi o puteţi monta într-un fierăstrău, dar din experienţă vă spun că este mult mai uşor de manevrat doar pânza (mai ales la bucăţile late, de 25 cm). Pentru ca tăietura sa fie dreapta in plan orizontal, marcaţi distanta de tăiat la ambele margini ale plăcii, şi apoi trasaţi o linie cu markerul unind cele doua puncte. Pentru ca tăietura sa fie cat mai dreaptă în plan vertical, nu tăiaţi cu pânza perpendiculara pe PVC, ci încercaţi să tăiaţi cu pânza la un unghi cât mai mic fată de placa de PVC, ca în figura 4 (este mai greu, dar rezultatul merita efortul). Orientarea dinţilor trebuie sa fie în jos.

Foto 4. Tăiere latura lungă.

Placa de PVC are de o parte o muchie ascuţită, şi de cealaltă parte un "canal" în care să fie fixată muchia plăcii alăturate. Vom îndepărta lamela care creează canalul de montare, pentru a obţine un unghi drept. Aceasta va fi baza ramei, care va sta pe sticla acvariului (peretele exterior coboară pe exteriorul acvariului). Pentru a îndepărta lamela scoateţi doar vârful cuter-ului, daca lama este scoasa mai mult, ea se va flexa şi tăietura poate ieşi ondulată. Ar trebui să iasă o tăietură dreaptă daca poziţionaţi lama perpendicular pe lăţimea plăcii, dacă mai rămân si onduleuri le puteţi corecta uşor după ce îndepărtaţi "grosul".

Foto 5. Îndepărtarea lamelei.

După ce aţi îndepărtat lamelele, poziţionaţi simetric placa de PVC pe latura lungă a acvariului pentru care a fost măsurată, şi însemnaţi cu markerul limitele acvariului. La această distanţă adăugaţi fix 9 mm spre interior, marcaţi un nou semn şi trasaţi o linie paralela cu marginea. Procedaţi în acest fel pentru toate cele patru capete ale lateralelor lungi.

Foto 6. Marcarea decupajului pentru laturile lungi.

Folosind pânza de bomfaier, vom îndepărta peretele interior şi structura de nervuri de la capetele plăcilor, păstrând numai peretele exterior. Pentru ca tăietura să fie dreaptă, păstraţi lama cât mai aproape de placă în timpul tăierii, sau chiar paralelă după ce lama a crestat toata suprafaţa interioară. Când vă apropiaţi de peretele exterior tăiaţi cu foarte multă grijă, şi păstraţi lama perfect paralelă. Urmează o tăietură de-a lungul peretelui exterior, este mai uşor să porniţi tăietura la un unghi de 45 de grade, şi apoi să apropiaţi pânza din ce in ce mai mult astfel încât atunci când întâlneşte tăietura anterioară, pânza să fie paralelă cu aceasta.

Foto 7 si foto 8. Decuparea laturilor lungi.

În fotografia 9 este făcută o comparaţie între un capăt decupat si unul încă ne decupat. Dacă mai rămân urme ale nervurilor, puteţi să le îndepărtaţi prin frecare cu o bucata de şmirghel. Atenţie, nu frecaţi si exteriorul plăcii care

este chiar neted, frecaţi doar partea interioară expusă prin decupare. Puteţi face întâi nişte probe de decupare pe resturile care v-au rămas, daca vreţi să nu riscaţi perforarea peretelui exterior de la prima încercare

Foto 9. Comparaţie.

ATENTIE: Dacă la cosmetizare capacului optaţi pentru varianta cu autocolant, atunci pentru ramă este bine sa aplicaţi folia ÎNAINTE de montaj. Acoperiţi cu o bucată continuă de autocolant nu doar suprafaţa exterioară, ci şi părţile interioare decupate ale laturilor lungi.

A.2 Pregătirea laturilor scurte – măsuraţi lăţimea exactă a acvariului (în exemplul practic 499 mm). Pentru că lateralele scurte trebuie să încapă între pereţii exteriori ai lateralelor lungi (în porţiunile decupate special pentru asta), dar să nu fie în nici un caz mai lungi, căci atunci rama ar fi mai largă decât acvariul, scădem din lăţimea acvariului 2 milimetri de siguranţă. Deci mărimea exactă a lateralelor scurte = lăţimea acvariului - 2 mm (497 mm in exemplul practic)

Foto 10. Măsurare şi marcare laterale scurte.

Trasaţi o linie la această distantă pentru ca tăietura să fie dreaptă, şi efectuaţi tăietura aşa cum am explicat pentru lateralele lungi. Îndepărtaţi şi lamela care formează canalul de îmbinare, pentru a crea tot un unghi drept, şi lateralele scurte sunt gata.

A.3 Montarea ramei – pentru o montare mai uşoară pregătiţi profilul cornier în avans, înşurubând doar vârful holtzşuruburilor în acesta. Dacă nu găsiţi profil cornier de plastic sau PVC, vă puteţi confecţiona singuri. Cele din imagini sunt obţinute dintr-un canal pat-cablu de 25 x 40 mm (profil U), tăiat pe jumătate in lungime pentru a obţine doua profile cornier de 20 x 25 cm. Pentru o lungime de 5 cm a cornierului, sunt suficiente 3 holtzşuruburi aplicate cât mai aproape de muchie. Dacă vreţi să faceţi structura şi mai rigidă, tăiaţi bucăţi mai lungi şi aplicaţi mai multe şuruburi. Puteţi încerca să folosiţi un înşurubător electric, dar vă sfătuiesc să nu o faceţi pentru că şuruburile au capul foarte mic si dacă vă scapă înşurubătorul din el, puteţi uşor găuri peretele plăcii de PVC. Sunt oricum şuruburi scurte, deci cu şurubelniţa este suficient de uşor de montat.

Foto 11 si foto 12. Pre-înşurubare, înfigeţi doar vârfurile.

Vom începe prin a monta 4 corniere pe marginea decupată a laturilor lungi. Cu degetul arătător verificaţi alinierea la marginea decupată, şi presaţi cu degetul mare pentru a fixa cornierul în această poziţie pană înşurubaţi holtzşuruburile. Dacă după eliberare cornierul nu este perfect aliniat cu marginea decupată, deşurubaţi şi repetaţi operaţia dar mutaţi cornierul puţin mai sus sau mai jos, să nu fie pe aceleaşi găuri.

Foto 13. Aplicarea profilului cornier pe laturile lungi

Înainte de îmbinarea cu laturile scurte, trebuiesc înşurubate vârfurile holtzşuruburilor Ţineţi cont de faptul că de la muchia dreaptă pe care sprijiniţi cornierul mai coboară vreo 15 mm în spate peretele exterior, deci

trebuie să puneţi gresia pe marginea unei placi de polistiren ca in imaginea de mai jos.

Foto 14. Pre-înşurubare 2.

Pentru ataşarea laturilor scurte aşezaţi latura lungă în poziţie orizontală şi sprijiniţi laterala scurtă în decupajul special creat pentru ea. Cu degetul mare verificaţi si menţineţi alinierea celor două placi la bază (partea cu unghiul drept), iar cu restul degetelor presaţi din lateral şi înşurubaţi holtzşuruburile unul câte unul. Începeţi întotdeauna cu cel mai apropiat de bază.

Foto 15. Îmbinare laterala lunga cu laterala scurta

Procedaţi la fel şi cu celelalte două laterale (scurtă şi lungă) pentru a obţine doua bucăţi identice, ca în fotografia 14.

Foto 16. Îmbinări laterale scurte cu laterale lungi

Apoi montaţi între ele cele două bucăţi folosind acelaşi procedeu descris anterior (Foto 13), şi aţi obţinut rama capacului! Aşezată pe acvariu ar trebui să fie exact pe conturul acestuia. Daca iese un pic mai "strâmtă" este chiar de preferat, pentru că materialul este puţin flexibil şi poate fi lărgita puţin pentru a-l cuprinde strâns.

Foto 17. Rama asamblata

Cine doreşte un aspect interior mai stilat, poate folosi pentru montare casete precum cele din fotografia 16. Există o varietate de soluţii pentru îmbinare la 90 de grade a PAL-ului, mai depinde şi de ce găsiţi la magazinele locale pentru bricolaje.

Foto 18. Casete în loc de profil cornier

Dar cum vom monta neoanele in această ramă "goala"? Nu va alarmaţi încă, exista o soluţie şi pentru asta. Avem nevoie de cel puţin o traversă între laturile lungi, dacă acvariul este mic, şi de două sau mai multe dacă acvariul este mare. Depinde de lungimea tuburilor fluorescente pe care intenţionaţi să le folosiţi. În exemplul practic este o singura traversa, pentru neon de 20W si 60 cm lungime.

Foto 19. Traversa pregătită pentru montare

Pentru a monta traversa este necesar să măsurăm şi să marcăm distanţele faţă de o laterala scurtă si faţă de marginea superioară a ramei (3 cm este suficient), pentru a asigura paralelismul şi simetria.

Foto 20. Măsurare şi marcare poziţie de montare a traversei

Rama în varianta finală este suficient de uşoară pentru a fi ţinută cu un singur deget chiar, şi suficient de rigida pentru a putea fi manipulată fără grijă în orice circumstanţă (nu vă sfiiţi să frecaţi energic cu buretele când îi vine

timpul pentru curăţenie generală).

Foto 21. Rama cu traversa montată

Pentru iluminare puteţi folosi monturi electronice chinezeşti, ca cele din imaginile 22 şi 23, pentru că permit montarea neonului pe sub traverse. Cu această tehnică, modificarea unghiului de iluminare se poate face instantaneu, prin culisarea monturilor în fată, în spate, pe mijloc, în stânga , în dreapta, sau chiar în diagonală (puteţi experimenta pană găsiţi unghiul care se potriveşte cel mai bine simţului vostru estetic). De asemenea, accesul în acvariu este absolut liber şi nu limitat ca la unele capace de fabrică disponibile în comerţ, unde trebuie să ridici inclusiv sistemul de iluminare pentru a avea acces uşor la geamul din spate (dar nu mai vezi nimic în acvariu).

Foto 22 si foto 23. Exemplu de capac cu 2 traverse şi neoane de 40w/120cm.

B. CAPACUL

B.1 Montarea capacului – Pentru capacul propriu-zis am mers pe soluţia accesului instantaneu. De ce să împărţim capacul in bucăţi, de ce să lăsăm o parte fixă una mobilă, de ce să montăm între ele balamale ... când PVC-ul este atât de uşor încât capacul poate fi manevrat într-o singură bucată mare!

Măsuraţi lăţimea şi lungimea exactă a interiorului ramei montate pe acvariu. În funcţie de lăţimea acvariului de acoperit, se alege o combinaţie de placi, cu cât mai puţine îmbinări (pentru 50 cm = 2 placi de 25; pentru 60 cm = 3 de 20cm,

etc). Plăcile pentru capac trebuie să fie tăiate cu o lungime de 2 cm mai mare decât spaţiul interior al ramei. Pe margini se va păstra doar peretele exterior, prin înlăturarea peretelui interior şi a nervurilor cu procedeul prezentat pentru lateralele lungi, astfel încât suprafaţa rămasă intactă să încapă exact în ramă, iar peretele exterior să se sprijine pe marginea superioară a ramei (împiedicând capacul să coboare în interiorul ramei). Foto 24. Atenţie, îndepărtaţi definitiv nervurile astfel încât suprafaţa expusă să fie perfect netedă. Astfel, capacul va fi şi mult mai etanş.

Foto 24. Colţul capacului, peretele exterior iese în afară 1 cm în fiecare parte

În mod ideal, interiorul plăcilor montate încape pe lăţime exact între marginile ramei, iar peretele exterior depăşeşte marginile ramei, dar pentru acvarii cu dimensiuni atipice (lăţime 55, 65, etc) s-ar putea să fie nevoie să repetaţi procedeul decupării plăcilor şi pe lungimea lor. Este mai uşor să faceţi această decupare după ce aţi tăiat plăcile la aceeaşi lungime, şi înainte de montarea capacului.

La îmbinarea plăcilor capacului se foloseşte şi silicon (aplicat în şanţurile unde acestea se îmbina), şi după uscarea siliconului se aplică minim două traverse din PVC de lăţime 10 cm, pentru rigidizarea structurii pe lăţime. Prindeţi traversa pe fiecare placa din capac cu minim 2 holtzşuruburi. Pentru această operaţiune aveţi nevoie de holtzşuruburi intre 15 şi 20 mm lungime, pentru a perfora centimetrul traversei şi a prinde cu vârful şi în peretele interior al capacului. Dacă holtzşuruburi sunt mai lungi de 2 cm există riscul

ca vârful lor să perforeze şi peretele exterior, fiind vizibile privitorului (şi prezentând un potenţial risc de rănire la manipularea capacului).

Pentru operaţii de amploare, puteţi ridica şi sprijini capacul de perete (vezi Foto 22 şi Foto 23), sau dacă acvariul nu este apropiat de perete, îl puteţi pur si simplu ridica şi poziţiona temporar într-un alt loc (de regulă în baie, pentru spălare cu buretele). Pentru operaţiile de rutină (hrănire, spălarea primului mediu de filtrare, etc) trebuie totuşi făcută o "portiţa" de vizitare, de preferinţa în colţul în care aveţi şi filtrul intern, ca să împuşcaţi doi iepuri dintr-un foc.

Foto 27. Portiţa de vizitare, în colţul cu filtrul intern

Pentru o ridicare uşoară a capacului şi a uşii de vizitare, montaţi aproape de marginea din faţă a acestora cate un mâner îngropat, din material plastic (unul mare-dreapta foto, si unul mic-stânga foto). Alegeţi culoarea sau esenţa corespunzătoare.

Foto 25. Mânere îngropate pentru ridicare uşoară

B.2 Cosmetizarea capacului – trebuie să fie în concordanţă cu mobilierul şi masca muchiilor. Pentru ramă alegeţi de preferinţă exact aceeaşi culoare sau esenţă, dacă nu cea mai apropiată dintre cele disponibile. Pentru capacul propriu-zis recomand o culoare închisă, chiar negru. Varianta de cosmetizare cea mai uşoară şi mai ieftină este vopsirea ramei şi capacului în negru, cu vopsea email pentru că îi dă un luciu plăcut. Varianta de

mijloc, ceva mai costisitoare, este folosirea de autocolant, neapărat acelaşi material care maschează colturile şi muchia de sus a acvariului (pentru că rama coboară doar 1 cm peste sticla, pe când nivelul apei in acvariul umplut este cu siguranţa mai jos). Varianta cea mai durabilă este însa aplicarea de "furnir" in aceeaşi esenţa cu cel folosit la fabricarea mobilierului.

Foto 26. Folie cant cu autoadeziv

Este disponibil sub formă de folie cant cu grosime de 22 sau 44 milimetri. Se poate aplica prin lipire cu silicon, dar dacă puneţi stratul de silicon inegal vor apărea onduleuri. Cel mai indicat este sa-l aplicaţi prin tratare termica (este dotat pe partea interioară cu o soluţie adezivă care se activează la cald), şi atunci aspectul va fi uniform, lăsând impresia de "lemn", dar cu avantajul ca nu se umfla niciodată in contact cu apa!

Atenţie la aplicarea termică, dacă folosiţi o sursă de căldura prea mare, se va deforma şi PVC-ul de sub cant.

@ciclideafricane.ro

Tag meta Lungime Szeg Aquarium Laboratory Title tag 19 caractere 2 cuvinte Revelan..*: 0% Aquarium Laboratory Lungimea Title tag-ului paginii este corespunz.toare. Textul nu este destul de relevant! Asorta.i textul paginii, sau schimba.i con.inutul potrivit title tag-ului! Urm.toarele cuvinte nu se reg.sesc de loc pagin.: aquarium, laboratory. Aceste cuvinte sau nu se potrivesc pagin., sau ar trebui completat con.inutul paginii, ca s. figureze .i aceste cuvinte pagin.! Meta keywords tag 489 caractere 51 cuvinte Revelan..*: 71% pesti, acvariu, acvaristica, pesti de acvariu, plante, plante de acvariu, pesti marini, corali, nevertebrate, lampa acvariu, echipamente acvariu, tratamente pesti, ciclul azotului, discus, nemo, clowni, boli pesti, CO2, inmultirea pestilor de acvariu, valisneria, myriophyllum,reproducerea pestilor de acvariu, aquascaping, tratamente boli, pesti de acvariu, nevertebrate, instalatie de co2, preparare substrat, fertilizare, incalzitor de substrat, heating cables, produse de acv Tag-ul meta keywords al paginii este prea lung! Este relevant, dar ar trebui asortat .i mai bine paginii! Urm.toarele cuvinte nu se reg.sesc de loc pagin.: acvaristica, marini, corali, lampa, echipamente, tratamente, ciclul, azotului, discus, nemo, clowni, boli , inmultirea, pestilor, valisneria, myriophyllum, reproducerea, pestilor, aquascaping, tratamente, boli, instalatie, preparare, substrat, fertilizare, incalzitor, substrat, heating, cables, produse. Aceste cuvinte sau nu se potrivesc pagin., sau ar trebui completat con.inutul paginii, ca s. figureze .i aceste cuvinte pagin.! Meta description tag 185 caractere 25 cuvinte Revelan..*: 45% acvariu, pesti, plante, corali, Dupla, Dennerle, Jbl, Sera, Ada, Ocean Nutrition, Aqua-Medic, Tunze, Hydor, Ocean Light, Aquatic Nature, Teco, Blau, Prodibio, Eheim, Juwel " lang="ro-RO Lungimea tag-ului meta description al paginii nu corespunde. Textul nu este destul de relevant! Asorta.i textul paginii, sau schimba.i con.inutul potrivit title tag-ului!

Urm.toarele cuvinte nu se reg.sesc de loc pagin.: corali, dupla, dennerle, jbl, sera, ada, ocean, aqua, medic, tunze, hydor, ocean, light, aquatic, nature, teco, blau, prodibio, eheim, juwel, lang="ro. Aceste cuvinte sau nu se potrivesc pagin., sau ar trebui completat con.inutul paginii, ca s. figureze .i aceste cuvinte pagin.!

Related Documents

Aquarium Laboratory
July 2020 13
Aquarium
December 2019 23
Aquarium
November 2019 25
Aquarium Guide
April 2020 17
Aquarium Absynth
June 2020 10
Laboratory
May 2020 25