Alexandru Macedon supranumit și Alexandu cel Mare a fost unul dintre cei mai importanți regi ai Macedoniei, deoarece până la 20 de ani moștenea un regat, o armată bine instruită și dorința de a cuceri Orientul.
Alexandru Macedon s-a născut pe data de 20 iulie 356 î. Hr. și a murit la 32 de ani în Babilon, Macedonia Antică , din
cauza unei boli. Tatăl lui a fost Filip al-II-lea, regele Macedoniei , iar mama Olympia. Educația lui a fost de timp spartan, până la 13. El a avut parte de o astfel de educație fiind că tatăl său, deși era un om bun, a fost aspru cu el , gândindu-se că Alexandru Macedon ar putea fii următorul rege al Macedoniei. O legendă spune că Filip al-II-lea l-ar fi pus pe Alexandru cel Mare în mijlucul unui grup de lei. De la 13 ani Alexandru Macedon a primit și o altă educație, care era superioară, pe lângă cea spartană. Tatăl lui i-a căutat un profesor, iar acesta a fost marele filozof al antichității, Aristotel, care l-a învățat pe Alexandru Macedon matematică, filozofie, astronomie, biologie,geografie și politică. Alexandru cel Mare a reușit în numai trei și după trei bătălii decisive să supună puternicul imperiu Persan, iar după
ce l-a învins pe Darius al-III-lea, Alexandru s-a proclamat regeal Asiei. Multele victorii au arătat faptul că armata era bine pregătită și că Alexandru era un strateg foarte bun. După viictorii au urmat campaniile spre răsărit , armata ajungând până în India, dar în India soldații fiind obosiți au refuzat să-l mai urmeze, așa că Alexndru i-a pus pe soldați să înalțe o coloană pe care să scrie “Aici s-a oprit Alexandru”, iar apoi sa îndreptat spre Babilon. Imperiul Macedonian cuprindea întreag lume cunoscută până atunci, Asia Mică, Fenicia, Egipt, Persia. După moartea lui Alexandru cel Mare imperiul s-a destrămat deoarece generalii săi se luptau pentru putere. Sau format regatele Macedonia, Siria și Egipt. Formarea și dezvoltarea lor se datorează lui Alexandru Macedon.