Africa

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Africa as PDF for free.

More details

  • Words: 3,661
  • Pages: 7
Pretoria. pretoria (si johannesburg/jo’burg) au nivel de criminalitate sporit. deaceea toate ghidurile si travel advice-urile dau o sumedenie de sfaturi de genul (toti stim ca acest tip de avertismente sunt exagerate): conduci cu masina inchisa si geamurile trase ca sa nu vii agresat/jefuit cand opresti la rosu; la rosu opresti masina cu vreo 2-3 metri in spatele masinii din fata – in cazul vreunei urgente sa stergi putina fara a mai da inapoi; daca vrea cineva sa te jefuisca, dai imediat tot ce ti se cere caci foarte multi localnici sunt inarmati si nu vrei sa risti metode de persuasiune suplimentare; poarta cateva portofele false – in cazul in care esti jefuit dai cu usurinta un portofel dummy in care ai putini bani (pe cand restul banilor, cardurilor etc le tii la hotel sau in alta parte), te deplasezi cu masina de acasa pana la destinatie (de exemplu parcarea supermarketurlui), inainte de a iesi din masina te uiti in jur, opresti doar la statii peco, notiunea de a te plimba prin oras nu exista etc. cu alte cuvinte am aflat multe lucruri utile pe care nu le-am aflat in moldova anilor 90 :) Deci nu e de mirare ca in pretoria o sumedenie de case au garduri cu sarma ghimpata electrificata. oricum, in pretoria eram in tranzit spre adevarata africa. road trip am inchiriat o masina – chevrolet spark, care de fapt e daewoo matiz. dupa o seara la Pretoria mergem sa vedem adevarata africa de sud: kruger national park si oceanul indian. In afara Pretoriei totul pare foarte ok. In 5 zile am facut 2000 de km in africa de sud si deseori aveam senzatia ca conduc in europa de est – satele arata aproape la fel. diferentele dintre africa de sud rurala (atat in afara oraselor mari, cat si in afara rezervatiilor naturale) si ucraina, romania sau moldova sunt minime. satele si taranii arata aproape la fel. sigur, in africa taranii sunt negri, dar asta probabil asta e singura mare diferenta. satele din africa de sud par ceva mai sarace decat in moldova, dar in schimb oraselele mici par mai dezvoltate decat orheiurile sau calarasurile din moldova (au kfc si mcdonalds, cate 5 statii peco total sau shell, supermarketuri spar). e haios sa vezi in sate indepartate copii care merg la scoala in uniforme scolare – galbene sau albe. fiecare sat pare sa aiba propria uniforma scolara.

infrastructura este excelenta. drumurile sunt probabil mai bune decat in ungaria (ca sa nu mai zic de romania sau ucraina). cele mai populare masini sunt pick-upurile. mai ales toyota. traversam o sumedenie de orase intemeiate de fosti colonisti cu denumiri engleze, olandeze sau irlandeze: belfast, cork, utrecht, amsterdam, sycamore, dundee, newcastle etc.

Kruger National Park kruger e o rezervatie naturala care are suprafata de 2/3 din moldova. elefanti, girafe, rinoceri, hipopotami, crodocidili, leoparzi, lei, rinoceri etc. in parc sunt cateva campinguri ingradite. in rest, prin rezervatie naturala nu te poti deplasa decat cu masina. este interzis sa iesi din masina ca sa nu devii micul dejun al vreunui leu (normal ca am iesit sa pozam langa niste girafe pascand pasnic pe marginea drumului). in parc circuli toata ziua pe drumuri cu masina si te uiti cum elefantii, girafele si antilopele pasc pe marginea drumului si traverseaza strada cand le convine. limita de viteza e 50 km/h.

cele mai interesante sunt escapadele pe jos in savana. le poti face doar in grupuri mici impreuna cu ghizi experimentati si inarmati care cunosc savana, stiu cum sa evite situatiile problematice cu vreun rinocer sau leu suparat sau, in caz de necesitate, pot impusca animalul (situatie extrem de rara. unul din ghizii nostri lucreaza de 10 ani si nu a impuscat nici un animal). afli multe lucruri interesante. de exemplu rinocerii (albi) sunt mult mai inofensivi decat hipopotamii (care sunt foarte agresivi). oricum majoritatea animalelor evita contactul cu oamenii si prefera sa fuga sau sa stea pe loc. elefantii mananca cate 250-300 km de frunze pe zi. fara elefanti – savana ar fi fost jungla, nu pustiu.

e destul de ciudat sa mergi printro padurice care seamana cu padurea de la ciocana in martie si sa vezi un rinocer la 20 de metri de tine (apropo, in emisfera de sud iarna e iunie-august, si vara e decembrie-februarie. iar luna octombrie corespunde lunii aprilie in emisfera nordica). acesta are vederea foarte proasta (dar auz si simt al mirosului foarte bun). deci, daca vrei sa te apropii, trebuie sa o faci din partea opusa vantului. in momentul in care

esti depistat de animal – rinocerii albi fug, iar rinocerii negri vin mai aproape (si de aceea sunt mai periculosi). rinocerii albi se deosebesc de acei negri numai porin forma urechilor si a gurii, nu a culorii.

Swaziland dupa kruger incercam sa ajungem la oceanul indian – sodwana bay. calea cea mai scurta este prin regatul Swaziland. toti sud-africanii (foarte prietenosi) ne conving ca nu e nevoie de viza separata. incercam sa intram in swaziland prin bulembu in care ajungem aproape noaptea (se face noapte la 6 seara). bulembu e aproape de capatul lumii: in munti, cel mai aproapiat oras/sat din africa de sud e la vreo 70 km, si absolut nici o benzinarie. punctul de trecere al frontierei s-a inchis la 16.00 si benzina de cale intoarsa nu mai aveam. am avut noroc de paznicul punctului de trecere al frontierei care ne-a dat 5 litri de benzina – suficient ca sa ajungem la prima statie peco. altfel nu prea stiu ce faceam. am pierdut vreo 3-4 ore cu tentativa de trecere a frontierei. era mai simplu sa facem deturul prin africa de sud. a doua zi mai incercam odata sa intram in swaziland printr-un alt punct de trecere vamal cu vreo 100 km mai la sud. tentativa nereusita. eu am nevoie de viza. oricum ajungem la sodwana bay, insa nu putem face snorekeling caci e furtuna pe mare. iar a doua zi dimineata trebuie sa ne intoarcem la aeroport. drumul din sodwana bay pana la pretoria dureaza 10 ore. pe drumuri (bune) de tara – caci autostrada n2 e in reparatii. zbor costul biletului dus-intors londra – johannesburg prin dubai (londra-dubai – 8 ore; dubai-jo’burg alte 8 ore) este putin mai ieftin decat zborul londra-chisinau. voila. asta e rezultatul faptului ca atat emiratele arabe unite, cat si africa de sud au o piata de transport aerian liberalizata, iar moldova si mai ales air moldova, sunt mai departe de europa decat africa de sud.

Africa de Sud vrea trei noi centrale nucleare Vineri, 24 Iulie 2009 - 06:31 a|A

Africa de Sud ia in calcul construirea a trei noi centrale nucleare in zona de coasta, in ciuda obiectiilor primite din partea ecologistilor, informeaza The Guardian. In prezent, statul poseda singura centrala nucleara din intreaga Africa. Centrala este situata langa Cape Town si a inceput sa genereze electricitate in 1984. Cele trei noi statii nucleare, cunoscute provizoriu sub denumirile de Nuclear 1, 2 si 3, vor fi capabile sa genereze de doua ori mai multa energie fiecare decat centrala deja existenta. Constructia primei noi centrale ar urma sa inceapa in 2012 si sa dureze sase ani. In acelasi timp, guvernul vrea sa inceapa lucrarea la cea de-a doua noua centrala, la Bantamsklip si la cea de-a treia, care ar putea fi construita la Thyspunt. Proiectul va genera mii de locuri de munca si va ajuta la cresterea cererii de energie in Africa de Sud. De la sfarsitul apartheid-ului, Congresul National African, aflat la guvernare, a conectat multe orase la reteaua de energie electrica pentru prima data. Insa peste un milion de oameni traiesc inca in colibe, adesea fara acces la energie electrica. Centrala de langa Cape Town produce 20 de tone de deseuri radioactive intr-un an si jumatate. Deseurile cu nivel radioactiv mediu si scazut sunt transportate terestru, in containere de otel si beton, catre un spatiu de depozitare indepartat din desertul kalahari. Deseurile radioactive de nivel inalt sunt pastrate in containere de otel inalte de 3,7 metri si subtiri cat un deget. Andrew Kenny, un inginer independent specialist in energie, a declarat ca vechea centrala are mecanisme de siguranta foarte bune si ca noile reactoare sunt, de asemenea foarte sigure. „Pot fi privite ca fiind cea mai sigura infrastructura industriala existenta in provinciile Cape”, a adaugat el. In 2002, activistii Greenpeace au luat cu asalt centrala de langa Cape Town. Sase dintre ei s-au catarat pe pompa cu o inaltime de cinci etaje pentru a afisa bannere in semn de protest fata de folosirea energiei nucleare. Cu cativa ani inainte, in timp ce vechea centrala era inca in constructie, membrii miscarii armate a Consiliului National African au plantat mine la locul constructiei. Patru explozii au zguduit santierul si au intarziat lucrarile cu 18 luni.

Detalii: Cape Town este orasul de care te indragostesti la prima vedere. Plajele sale salbatice, porturile, parcurile, cladirile si muntii care strabat zona urbana, fac din aceasta metropola destinatia numarul 1 a Africii de Sud. Frumusetea orasului este data de vegetatia extrem de bogata care se afla in deplina armonie cu arhitectura simplista, dar cu un farmec aparte. La doar 2 ore de mers cu masina se afla extremitatea sudica a Africii, Capul Bunei Sperante si Cape Point, prilej de a admira numeroasele colonii de foci, pinguinii africani si o mare diversitate de specii de pasari exotice. ● Garden Route sau `Drumul Gradinilor` reprezinta un spectacol in sine, cel mai fermecator drum de coasta, intins de-a lungul tarmului Oceanului Indian de la Mossel Bay la Storms River, cu paduri aborigene, munti abrupti pravalindu-se in mare, lacuri sclipitoare si plaje de aur. Mirificele rezervatii naturale intalnite in regiunea `Garden Route` imbratiseaza o varietate de ecosisteme unice, cu o abundenta de viata marina ( corali, delfini, foci, balene) si peste 300 de specii de animale salbatice. ● In micul regat Swaziland, numit si Elvetia Africii, cultura si traditiile africane infloresc alaturi de hoteluri de lux moderne si rezervatii naturale. ● Parcurile nationale din Swaziland sunt caracterizare prin unele dintre cele mai frumoase peisaje din

sudul Africii. Ocazii unice de a observa animalele salbatice, hoinarind in libertate, prin savanele si campiile valurite ale acestor taramuri magice. ● Marea atractie o constituie, de departe, Parcul National Kruger, cea mai intinsa rezervatie naturala din Africa. Imbarcati in masini de teren si acompaniati de ghizi profesionisti, pornim intr-un veritabil safari, in cautarea celor `Cinci Magnifici ` ( the `Big Five` )- leul, hipopotanul, rinocerul, elefantul si leopardul, precum si multe alte animale fascinante, cum ar fi hiene sau cele mai frumoase feline - gheparzii, care in alergare, in asaltul lor asupra prazii, pot atinge viteze de peste 30 m/ secunda. ● Atractiile si surprizele continua, cu trasee naturale spectaculose ca cele de la Blyde River Canyon si peisaje urbane magnifice, ca cele de la Johannesburg, Pretoria si bineinteles Sun City. ● Punctul fulminant al excursiei il constituie vizitarea, intr-o excursie optionala cu avionul de o zi si jumatate, a Cascadelor Victoria din Zimbabwe / Zambia, cele mai mai mari din lume, considerate ca una din cele 7 minuni naturale ale planetei. Ziua 1. BUCURESTI - CAPE TOWN Intalnire cu ghidul in aeroportul Henry Coanda, imbarcare si zbor spre Cape Town via Londra, ora 08.30. Escala pe timp de zi la Londra, timp suficient pentru o escapada in inima metropolei, impreuna cu ghidul ( bagajele raman in tranzit ). Intoarcere in aeroportul Heathrow si imbarcare pentru zborul spre Africa de Sud cu plecare la ora 19.25. Noapte si cina la bord. Ziua 2. CAPE TOWN Sosire ora 08.00 in Cape Town, al doilea mare oras al Africii de Sud. Tur panoramic cu autocarul, urcand apoi cu telecabina pe Table Mountain, inalt de 1086 m, de unde vom avea o panorama magnifica. Cazare in Cape Town. Ziua 3. CAPUL BUNEI SPERANTE Mic dejun. Astazi putem opta pentru o excursie de exceptie, la Capul Bunei Sperante. Plecare cu autocarul in Hout Bay si ne imbarcam intr-o mini croaziera pana pe insula Duiker, unde vom vedea colonii de foci ingramadindu-se in jurul tarmului si nenumarate specii de pasari. Continuam spre Rezervatia Capului Bunei Sperante, unde se intalneste cea mai mare concentratie de specii diverse de pasari din toata lumea, ajungand la cel mai sudic punct, Cape Point, unde Atlanticul se uneste cu Oceanul Indian. Plecam mai departe pana la Simon`s Town, unde vom putea admira minunatele colonii de pinguini Jackass ( pinguinii africani ). Ultima atractie a zilei de azi va fi vizitarea Gradinii Botanice Kirstenbosch, cea mai mare si mai veche gradina botanica din Africa de Sud. Intoarcere la hotel. Cazare Cape Town. Ziua 4. GARDEN ROUTE Mic dejun. Plecam spre Knysna prin faimoasa `Garden Route` (Drumul Gradinilor ), drum de coasta magnific, unul din cele mai frumoase din Africa de Sud, datorita peisajelor naturale fermecatoare. Strabarem coasta via Hermanus si Mossel Bay, ajungand la Knysna, un adevarat paradis natural, numita si `Gradina Edenului`, cu paduri de vegetatie tropicala, lacuri sclipitoare si plaje de aur. Dupa-amiaza vom face o minunata croaziera cu vaporasul pe laguna, prilej de a admira peisajele spectaculoase. Cazare Knysna. Ziua 5. OUDTSHOORN Mic dejun. Ne deplasam la Oudtshoorn, capitala mondiala a penelor, cu cea mai mare populatie de struti din toata lumea. Vom vizita Pesterile Cango, o minune geologica, continuand cu o vizita la Ferma de Struti pentru a invata cate ceva despre procesul de crestere a celei mai mari pasari, avand prilejul chiar sa inbratisati si sa va fotografiati cu strutii. Urmatoarea escala este in Rezervatia naturala `Cango Wildlife Ranch`, unde vom putea vedea, tinute intr-o generoasa captivitate, diverse animale salbatice, cum ar fi crocodili, serpi, lei, pume, jaguari, tigrii bengalezi etc. Intoarcere la hotel si cazare. Ziua 6. DE LA KNYSNA LA PORT ELIZABETH Mic dejun. Continuam itinerariul pe Garden Route, admirand peisajele deosebite, cu munti, stanci abrupte, rauri si lacuri, paduri tropicale. En route vom vizita Parcul Natural Tsitsikamma. Vom avea ocazia sa privim si sa atingem unii din cei mai batrani arbori, cu varsta de peste o mie de ani. Sosim la Port Elizabeth, oras de coasta fermecator, unde vom face un tur panoramic, vizitand Campanile, Kings Beach, Horse Memorial, Donkin Street. Cazare Port Elizabeth. Ziua 7. DE LA PORT ELIZABETH LA EAST LONDON Mic dejun. Plecam spre valea raului Sundays si vom ajunge la Addo Elephant National Park, rezervatia naturala cu peste 450 de elefanti, rinoceri, bizoni, antilope etc. Vom admira animalele in tihna, continuand apoi traseul pana la East London, oras cu singurul port riveran din toata Africa de Sud, unde vom face un tur de oras. Cazare East London. Ziua 8. DURBAN Mic dejun. Transfer matinal la aeroport si zbor spre Durban, una din cele mai populare statiuni litorale din tara, faimoase datorita plajelor deosebite. Vom vizita orasul, trecand pe langa frumoasa cladire cu arhitectura neo-baroca, Durban City Hall, care adaposteste o impresionata galerie de arta, Turnul cu Ceas Portughez, Piata Indiana. Vizita poate continua, optional, cu Gradina Botanica, dupa care ne vom

delecta admirand fauna si flora marina in centrul oceanografic uShaka Marine World, cel mai mare acvariu din Africa de Sud si al patrulea din lume. Ziua se incheie cu o cina africana la renumitul Cargo Hold Restaurant. Cazare Durban. Ziua 9. PRIN TINUTURILE HLUHLUWE Mic dejun. Plecam spre regiunea Hluhluwe si ne vom opri sa vizitam iSimangaliso Wetland Park, proclamat patrimoniu natural UNESCO. Parcul este una din putinele zone de pe planeta care cuprinde 5 ecosisteme laolalta. Este locul celei mai mari populatii de hipopotani si a peste o mie de crocodili. Vom face o minunata plimbare cu barca pe estuar, prilej de a observa mai de aproape hipopotanii si crocodilii precum si diverse specii de pasari, cum ar fi uliul peste. Cazare Bayala. Ziua 10. SWAZILAND Mic dejun. Ne aflam in tinutul magic al Swaziland-ului si vom intra in Hluhluwe Umfolozi National Park pentru primul nostru safari din aceasta calatorie. Vom avea prilejul sa observam nenumarate animale salbatice, printre care elefanti, rinoceri, lei, bizoni, antilope etc. Ne vom intalni si cu diverse aspecte culturale ale populatiei locale Zulu, de la care vom putea cumpara mici suveniruri sau obiecte de artizanat. Cazare in Swaziland. Ziua 11. KRUGER NATIONAL PARK Mic dejun. Dimineata vom face o scurta oprire la piata locala de artizanaturi, inainte de a vizita Fabrica de sticla Ngwenya, unde vom putea asista la procesul de prelucrare a diverse obiecte artizanale infatisand animale africane, facute din sticla 100% reciclata, colectata de copiii din Swaziland. Vom intra in Kruger National Park, cea mai mare rezervatie naturala din Africa, apogeul calatoriei noastre. Kruger National Park se intinde pe 350 km de la nord la sud si se invecineaza cu Mozambic la est si cu Zimbabwe la nord. In cele peste 2 milioane de hectare de teritoriu salbatic coexista 147 specii de mamifere, 507 specii de pasari, 114 specii de reptile, 34 specii de amfibii, 334 specii de copaci si 49 specii de pesti ! Daca avem noroc, nu vom rata `Cei Cinci Magnifici ai Africii` (The Big Five ) - leul, leopardul, elefantul, rinocerul si bizonul. Dupa-amiaza intalnire la receptia lodge-ului si ne imbarcam in vehicule speciale, impreuna cu ghizi locali calificati, pentru prima iesire in rezervatia salbatica. Nu uitati sa va incarcati bateriile de la camera video sau aparatul de fotografiat ! Intoarcerea seara in lodge la cina, dupa aceasta experienta magnifica in salbaticia nemarginita a savanelor Africii. Cina si cazare in lodge. Ziua 12. KRUGER NATIONAL PARK Mic dejun. Vom avea la dispozitie o zi intreaga sa descoperim frumusetea acestui salbatic colt de natura, intr-un safari fascinant cu vehicule de teren, in timp ce ghidul local ne va invata secretele si misterele animalelor. Pranzul il vom servi sub forma de picnic. Intoarcere seara in lodge. Cazare si cina. Ziua 13. BLYDE RIVER CANYON Mic dejun. Continuam traseul si vom ajunge la o alta mare atractie a acestui voiaj, Blyde River Canyon, cel mai mare canion verde si al treilea ca marime din lume. Vom admira panoramele spectaculoase, cu vai insurmontabile, cilindrii uriasi de stanca si platouri ametitoare. Dupa-amiaza vom intalni cascadele Mac Mac, a caror cadere de la 65 m creeaza un spectacol deosebit. Seara cazare in White River. Ziua 14. JOHANNESBURG Mic dejun. Parasim Kruger National Park si plecam spre Johannesburg. Popas la faimoasele Mine de Diamant Cullinan. Ajungem in Johannesburg, cel mai mare oras sud-african, unde vom face un tur panoramic. Seara cazare Johannesburg. Ziua 15. PRETORIA & SUN CITY Mic dejun. Excursie optionala full day la Pretoria & Sun City. Ne deplasam dimineata la Pretoria, capitala administrativa a Africii de Sud, numita si `Jacaranda City`, datorita gradinilor superbe si a arborilor jacaranda. Vom vizita orasul, incluzand cartierul guvernamental Union Building, Kruger House, Voortrekker Monument. Dupa pranz ne indreptam spre Sun City, statiune de lux si destinatie de vacanta pentru celebritati din toata lumea, situata la 2 ore vest de Johannesburg, numita si `Las Vegas-ul Africii\" datorita numeroaselor cazinouri, a spectacolelor de cabaret si a distractiei. Cazare Johannesburg. Ziua 16. CASCADELE VICTORIA - ZAMBIA / ZIMBABWE Mic dejun. Astazi putem petrece o experienta memorabila, intr-o excursie optionala unica, cu avionul, care dureaza pana a doua zi la pranz, prilej de a admira cea mai mare cascada din lume - Victoria Falls, situata pe linia de frontiera a celor doua tari, Zambia si Zimbabwe. Cu un debit de apa impresionant, care se varsa din raul Zambesi de la inaltimea de 108 m, intr-o perdea larga de 1,7 km, Cascada Victoria este si una din cascadele cele mai accesibile vederii, putand fi privita, intr-o panorama atotcuprinzatoare, de la mai putin de 60 m. Una din cele 7 minuni naturale ale planetei, parte din patrimoniul mondial UNESCO, cascadele Victoria intretin, datorita umiditatii, o mare biodiversitate in padurile tropicale care le inconjoara. Dupa turul cascadelor, ziua se incheie cu o plimbare cu barca pe raul Zambesi, unde vom putea admira un superb apus de soare si privi la numeroasele animale salbatice in habitatul lor natural, precum elefanti, girafe, rinoceri, hipopotani, crocodili etc. Cazarea se face la Livingstone. Turistii care nu participa la excursia in Zambia au zi libera la dispozitie iar cazarea se face in Johannesburg. Ziua 17. JOHANNESBURG

Mic dejun. Pentru turistii care au optat pentru excursia in Zambia, intoarcerea se face in jurul pranzului. Timp liber in Johannesburg. Dupa-amiaza tarziu transfer la aeroportul international din Johannesburg si imbarcare in zborul de intoarcere cu plecare la ora 21.20. Noapte si cina la bord. Ziua 18. BUCURESTI Sosim la Istanbul la 07.20 dimineata si dupa o scurta escala ne imbarcam in zborul spre Bucuresti, ultima etapa a calatoriei noastre. Sosire in Bucuresti ora 16.20. kt Servicii incluse: ● zbor Bucuresti - Cape Town / Johannesburg - Bucuresti si East London - Durban; ● transferurile cuprinse in program, transport pe durata programului cu autocar modern si cu masini de teren speciale pe durata safariului; ● 13 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 3*-4* (cazarea din Kruger si Swaziland se va face in lodgeuri, echivalent 3-4* ); ● 4 cine si 2 pranzuri conform programului; ● ghid insotitor roman si ghizi locali; ● vizitele cuprinse in program. Servicii neincluse: ● taxele de aeroport si securitate pentru zborurile; internationale si cel intern 355 Euro ● taxa de viza si curierat Africa de Sud 60 Euro ● asigurarea medicala; ● intrarile la obiectibele turistice si in rezervatii 110 Euro ● excursiile optionale; ● bacsisuri obligatorii 50 Euro / pers ● alte servicii decat cele mentionate. Acte necesare: pasaport Alte taxe: Reducere copii max 12 ani: 10% din tariful net, fara taxe ( doar pentru cazarea in camera cu 2 adulti ) si 50% la excursiile optionale. Nu se acorda reduceri pentru a treia persoana adulta in camera. Grup minim 15 pers. EXCURSII SI ACTIVITATI OPTIONALE : ■ Capul Bunei Sperante: 90 Euro ■ Oudtshoorn ( ferma de struti, Cango Caves, Cango Wildelife Ranch ): 60 Euro ■ Pretoria & Sun City: 95 Euro ■ Cascadele Victoria - Zambia, cu avionul ( inoptare la destinatie ): 390 Euro avion + 195 Euro servicii la sol ( optiunea se face doar inainte de plecare ).

Related Documents

Africa
October 2019 45
Africa
October 2019 48
Africa
July 2020 25
Africa
November 2019 14
Africa
November 2019 15
Africa
August 2019 29