EENS Meritxell Fitxes d'activitats Departament de Serveis Tècnics, Juny 2007 Objectius
Millora cognitiva
Desenvolupar la capacitat de raonament
Seqüenciació d’activitats
Desenvolupar la capacitat d’explicar seqüències d’accions
Procediment
Materials Targes amb imatges que narren històries
Aquesta activitat inclou diversos jocs i maneres de treballar la seqüenciació d’activitats, utilitzant objectes quotidians o targes amb imatges.
1. Demaneu a l’alumne que us expliqui tres coses o etapes que fa en una activitat senzilla de la vida diària. Això implica que ha de visualitzar i recordar l’activitat, així com comunicar-se d’una manera lògica i ordenada. Ajudeu-lo a dividir l’activitat en els seus elements més bàsics. Per exemple, si l’activitat escollida és la de preparar una tassa de cereals: El primer pas podria ser: Agafa la tassa de l’armari El segon pas podria ser: Posa el cereal dintre la tassa El tercer pas: Posa la llet a la tassa per sobre el cereal Si l’alumne té dificultats per explicar-vos els passos de l’activitat, feu que faci l’activitat i comenteu-los a mesura que els fa. Quan hagi acabat, discutiu què és el que ha fet pas a pas. Poc a poc, progresseu cap a activitats més difícils, com fer un dipòsit en un banc. L’alumne ha de descriure verbalment els passos en un ordre lògic, la qual cosa és sovint més difícil que fer les tasques. 2. Procureu-vos targes amb imatges de tres escenes d’una mateixa història. Podeu dibuixar les imatges, fer una sèrie de fotos o retallar les tires de còmics dels diaris. Ensenyeu les targes posades en la seqüència correcta. Després barregeu-les i demaneu a l’alumne que les torni a posar en l’odre correcte, a la vegada que descriu cada imatge i explica la història. Augmenteu el nombre de targes a 4 o 5. 3. Presenteu una sèrie de 4 a 6 targes que descriuen una història de manera seqüencial ja barrejades i demaneu a l’alumne que les posi en ordre sense que les hagi vist prèviament en la posició correcta.
Referències Tasks for Home-Based Cognitive Stimulation Program, UAB-Traumatic Brain Injury Model System.
Feedback Feu servir rutines d’acció conjunta? Teniu experiències, bones, dolentes o divertides, per explicar? Voleu fer suggeriments? Incorporarem el que ens digueu en aquesta fitxa, de manera que cada nova impressió pugui incorporar nous elements. Escriviu-nos a
[email protected]. Gràcies per la vostra col·laboració!