Actele Si Costurile Construirii Unei Case

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Actele Si Costurile Construirii Unei Case as PDF for free.

More details

  • Words: 502
  • Pages: 2
ACTELE SI COSTURILE CONSTRUIRII UNEI CASE Autor: (A.D.)

Constructia unei case costa cel putin 300 de euro pentru un metru patrat. Daca vrei sa te apuci de treaba, trebuie sa stii si de ce acte ai nevoie.

In urma numeroaselor solicitari primite pe adresa redactiei, publicam in detaliu lista actelor necesare. Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, ai nevoie in primul rand de certificatul de urbanism (CU) si de autorizatia de constructie, eliberate de consiliul local.

CERTIFICATUL DE URBANISM Acesta are o valabilitate de pana la doi ani si se elibereaza, contra cost, in maximum 30 de zile, pe baza urmatoarelor acte: cerere tip; dovada titlului de proprietate; Daca terenul este in extravilan, ai nevoie de avizul primariei pe teritoriul careia se amplaseaza noua investitie, certificatul de calitate al solului, emis de Oficiul de Studii Pedologice si Agrozootehnice si de acordul Oficiului de Cadastru si Organizarea Teritoriului. In CU sunt prezentate si avizele de mediu si utilitati (apa, gaze, electricitate) de care ai nevoie. Taxa CU se calculeaza in functie de marimea constructiei.

AUTORIZATIA DE CONSTRUCTIE Aceasta este singura care iti da dreptul sa construiesti si o primesti dupa ce depui urmatoarea documentatie: cerere tip; dovada titlului de proprietate; certificatul de urbanism; dovada platii taxei de autorizare; proiectul pentru autorizatia de construire sau proiectul tehnic. Este cea mai importanta piesa de la dosar si se realizeaza doar de un arhitect avizat. Proiectul include si avizele de mediu si utilitati specificate in CU; avize de la inspectorii de rezistenta si instalatii; evaluarea costului constructiei; planse desenate; procentul de ocupare la sol a terenului (POT - cat ocupa constructia din toata suprafata terenului); planuri pentru toate segmentele casei (fundatie, nivel, fatade, acoperis).

SFATURI UTILE Legea nu permite ridicarea unei constructii pe terenuri mai mici de 150 mp. Daca latimea la strada este mai mica de 10-12 m, ai nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu. Fara acest document nu poti obtine CU. De asemenea, e bine sa stii ca, in Bucuresti, POT este de 45-60% din teren.

PRETUL CONSTRUCTIEI Daca ai reusit sa aduni si sa depui toate documentele necesare pentru inceperea constructiei, poti incepe lucrarile, dar e bine sa stii ca ca pretul minim incepe la circa 400 euro pe metru patrat (mp) construit. Potrivit revistei Capital, manopera costa circa 20% din pretul total al proiectului, iar cea mai ieftina casa este cea din lemn, cu un cost de circa 320 euro/mp. Practic, din momentul in care fundatia este gata, casa poate fi ridicata in maximum doua saptamani (fara finisaje). Exista si kit-uri (piese prefabricate) care se pot asambla intr-o saptamana si al caror pret incepe la 45.000-46.000 euro (fara TVA, fara finisaje) pentru o casa de 230 mp. O alternativa ar fi construirea unei case din zidarie de caramida, cu 400-600 euro/mp. In acest caz esti dependent de vreme, iar daca incepi constructia in primavara, trebuie s-o ridici cel putin "la rosu" (fara finisaje) pana in toamna. O alta varianta ar fi casa din beton dublu armata cu polistiren, care costa 350-500 euro/mp.

Related Documents