Mentinerea comunicarii cu adolescentii Atat parintii, cat si adolescentii trebuie sa fie preocupati de prevenirea unor viitoare distrugeri ale podurilor de comunicare. Gandeste-te la urmatoarele trei principii: 1. Evita afirmatiile la persoana a doua. Afirmatiile la persoana a doua au tendinta sa-l atace pe celalalt, in timp ce afirmatiile la persoana intai se rasfrang asupra vorbitorului si este mai bine sa fie folosite in relatiile dintre parinti/adolescenti. Compara si observa diferenta dintre urmatoarele afirmatii: "Ma superi atat de tare!" vs. "Sunt foarte suparat!" "Nu ma iubesti!" vs. "Simt ca nu sunt iubit!" 2. Evita "de ce-urile"! Intrebarile ce incep cu "de ce" duc adesea la prabusirea podurilor de comunicare. De exemplu: "De ce nu poti tine cont un pic si de mine si sa strangi mizeria pe care ai lasat-o in sufragerie?" nu favorizeaza o atmosfera de cooperare. Mai bine ar fi: "Sufrageria nu arata prea bine. Crezi ca ai putea face putina ordine in ea?" Solutia este sa ataci problema, nu persoana. 3. Exprima-ti sentimentele! Important este ca si tu sa-ti exprimi sentimentele si sa-ti ajuti copilul sa si le exprime la randul lui. Pur si simplu spune-i copilului tau ce simti tu fata de o anumita situatie ("Am un sentiment de frustrare cand in sufragerie raman resturi de mancare si farfurii murdare. Este o munca in plus pentru mine si ar fi atat de usor daca fiecare ar strange dupa ce mananca."). Apoi cere-i parerea ("Tu ce parere ai?") In felul acesta te ocupi de problema cat este inca proaspata, iar adolescentul tau nu devine defensiv. Adesea raspunsul va fi: "Of, mami, tati, imi pare rau ca am lasat mizerie in sufragerie. Voi incerca sa nu mai fac la fel data viitoare!" Te-ai confruntat cu problema (sufrageria in dezordine), dar ai pastrat relatia. Cand trebuie sa fii de alta parere, poti spune ceva de genul: "Poate ca tu asa vezi lucrurile, dar iata cum le vad eu...". Din nou iti exprimi sentimentele, fara sa ataci persoana.
Timiditatea la adolescenti Timiditatea este probabil una dintre cele mai grave probleme in dezvoltarea sociala din viata unui adolescent. Pentru cei mai multi, aceasta problema implica neincredere in propria persoana sau in propriile calitati si sentimentul permanent ca oamenii vorbesc despre ei. Aceasta trasatura se manifesta de cele mai multe ori in situatiile noi, cum ar fi discutiile cu o persoana de sex opus. Nervozitatea si nesiguranta sunt o parte din viata fiecaruia. Cu toate astea, in cazul in care timiditatea afecteaza viata unui adolescent in toate situatiile pe care acesta le intalneste trebuie cautate modalitati de a depasi aceasta problema. Se poate intampla ca oamenii sa interpreteze timiditatea ca pe un semn de neprietenie sau chiar aroganta.
Pentru a evita timiditatea in cazul adolescentilor Calificativ.ro iti da cateva sfaturi: 1. Ajuta-l sa-si faca prieteni! Spune-i sa-si invite colegii acasa, da-i mai multa liberatate si lasa-l sa iasa mai des cu ei. 2. Incearca sa discuti cu el cat mai des! Conversatiile deschise il pot ajuta sa treaca peste complexe. 3. Nu-l proteja prea tare! Lasa-l sa ia singur decizi si sa-si asume raspunderea pentru propriile hotarari! 4. Incurajeaza-l in activitatile pe care le intreprinde! Persoanele timide au nevoie de mai multa atentie decat in mod normal! Sustine-l in deciziile pe le ia. 5. Experimentati impreuna situatii noi! Puteti sa iesiti impreuna in oras sau sa-l indemni sa iasa cat mai des in parc sau la diverse intalniri cu prieteni sau colegii. Este important de stiut ca timiditatea nu poate fi tratata peste noapte, este nevoie de rabdare si de multa exersare pe o perioada mai indelungata.