An de an sărbătoarea de ”8 Martie” ne readuce speranța, optimismul, credința în mai bine și spor la toate.
Din încleștarea frigului cu razele soarelui, a întunericului cu lumina, după ultimele zvârcoliri din zilele babelor, învinge viața, primăvara, soarele.
Acest triumf al reânvieri și regenerări nu putea fi invocat decât prin ”Mărțișor” pe care îl dăruim celor dragi la 'cap de primăvară'.
Șnurul alb și roșu cu o amuletă (bănuț, o scoică). Îl legau parinții la mâna copiilor, îl dăruiau flăcăii fetelor, îl schimbau fetele între ele cu sens de urare de noroc, de sănătate ca 'argintul curat, ca piatra de râu, ca scoica din ape'.
Mărțișorul dăruit în zorii primei zile din Martie se purta 9-12 zile, uneori chiar până la vederea primului pom înflorit, apoi se atârna de ramurile înflorite, crezându-se că tot astfel va fi și anul celui care l-a purtat.
În Dobrogea mărțișorul se purta până la venirea berzelor, apoi era aruncat spre înaltul cerului ca norocul să fie 'mare și înaripat'. 'Marțișorul' era un dar ce-și trimiteau românii, unul altuia, în ziua de 1 Martie. Se confecționa dintr-un bănuț de aur spânzurat de un gaietan de mătase împletit cu fire albe și roșii, pe care persoana ce-l primea în dar îl purta la gât până când întâlnea cea dintâi roză înflorită, pe crengile căreia depunea apoi darul primit.
Se confecționa dintr-un bănuț de aur spânzurat de un gaietan de mătase împletit cu fire albe și roșii, pe care persoana ce-l primea în dar îl purta la gât până când întâlnea cea dintâi roză înflorită, pe crengile căreia depunea apoi darul primit.
Bănuțul însemnă îmbelșugarea, firele albe și roșii ale gaietanului simbolizau fața albă ca crinul și rumenă ca roza, iar ofranda făcută reginei florilor era o salutare poetică adresată primaverii.
În satele Transilvaniei Marțișorul roșu-alb din lână se agăța la porți, ferestre, la coarnele animalelor, la strungile oilor,la torțile galeților, pentru îndepărtarea deochilui, a spiritelor malefice, pentru invocarea vieții, a puterii regeneratoare care se credea că ar fi stimulată prin însăși 'culoarea vieții'.
Prima zi a lui Martie se numea în calendarul tradițional al satelor carpatine și Drogobete, când fetele se spălau 'cu apă de omăt' ca să fie 'curate, frumoase, albe ca neaua'.
Bihorenii credeau că însăși apa de ploaie adunată de 1 Martie sau din 'zilele babelor' te face frumos și sănătos.
În Banat fetele se adunau stropii de apă sau nea de pe frunzele fragilor din pădure să se spele pe obrăjori rostind descântecul 'drogobetelui de dragoste': 'Floare de fragă Din luna lui Marte La toată lumea să fiu dragă Urâciunile să le desparți'.
Mama este ființa aleasă de Dumnezeu pentru a-i fi reprezentantă pe pământ.
” Ziua de 8 martie, Se dăruiesc flori, se fac cadouri, se venerează femeia.”
Sărbatorită cu entuziasm în "epoca de aur", disprețuită și chiar blamată de mulți după revoluția din 1989, ziua de 8 Martie a continuat însă să fie privită ca o zi de omagiere a femeii.
Multe voci susțin că 8 Martie face parte dintr-o pleiadă de sarbători comuniste, fiind lăsată moștenire de vechiul regim. Specialiștii susțin însă că această zi, în care se aduce omagiu femeii, mamei, este mai mult de sorginte socialistă.
Totodată, aceștia spun că, la fel ca orice sărbătoare, 8 Martie suferă de lipsa de explicație, dar că nu trebuie privită cu suspiciune, chiar dacă nu este o sărbătoare tradițională românească.
Necesitatea unei zile dedicate femeii a apărut încă de la începutul secolului, dar impunerea sa pe plan internațional s-a realizat în anul 1977, printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite (ONU). "8 Martie” nu este o sărbătoare comunistă, ci cel mult una socialistă. A fost impusă de către Națiunile Unite, deci nu are nimic de-a face strict cu comunismul.
Originile ei sunt identice cu ale unui curs de apă, cu mai multe izvoare.
Prima dată s-a vorbit despre o zi națională a femeii în anul 1909, la o întrunire a Partidului Socialist din Statele Unite, când mai bine de o sută de femei invitate la respectiva întrunire au hotărât să sărbătorească o zi națională a femeii în ultima duminică a lunii februarie.
Aceasta în contextul în care femeile luptau pentru drepturi egale cu barbații, pentru dreptul de vot, o mare problemă pe care socialiștii au adus-o în discuție.
Necesitatea unei zile dedicate femeii, care să fie sărbătorită la nivel Internațional, a apărut în anul 1910, la Copenhaga, în cadrul Internaționalei Socialiste, fără însă a se stabili o dată exactă.
Ulterior, în anul 1911, femeile din Germania au stabilit ziua de 19 martie ca Zi internațională a femeii, zi care va sta în cele din urmă la originea zilei de 8 Martie.
"Ziua propusă avea rolul de a marca data de 19 martie 1848, când regele Prusiei făcuse prima promisiune în privința dreptului de vot al femeilor. A fost primul semnal că femeile vor avea drept de vot. La această zi au aderat apoi și femeile din Elveția, din Austria și din Danemarca“.
În anul 1917, femeile ruse au semnat actul de naștere al actualei zile dedicate femeii, respectiv ziua de 8 Martie. Este și motivul pentru care, de cele mai multe ori, s-a produs asocierea zilei de 8 Martie cu comunismul.
De fapt femeile ruse, care pierduseră foarte mulți bărbați pe front, au organizat un miting în care au militat pentru pace și pentru pâine. Era sfârșitul iernii, fuseseră trei ani de război, foamete.
Acest miting s-a întâmplat în ultima duminică a lunii februarie, dar în Calendarul Iulian. Când s-a facut mutația spre Calendarul Gregorian ziua aceasta a fost chiar 8 martie și a fost consfințită de Adunarea Națiunilor Unite, printr-o rezoluție, în anul 1977.
Conform documentelor, în România 8 Martie se sărbătorește din aceeași perioadă și a fost impusă în contextul vremii de regimul Ceaușescu.
Specialiștii spun că sărbătoarea a prins foarte mult, pentru că nimeni nu avea nimic împotriva celebrării unei zile a femeii.
În prezent, ziua femeii este celebrată în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, în funcție de ceea ce fiecare popor înțelege prin această sărbătoare.
În țările Europei Occidentale, ziua de ” 8 MARTIE” este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare.
În Italia, de exemplu, de “8 martie” sunt organizate reuniuni, care nu sunt lipsite de teme și polemici politice, cu accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a siguranței acestora la locul de muncă și a sănătății.
În Anglia, ziua este marcată de marșuri, întruniri,prin care este rememorată lupta femeilor pentru obținerea de drepturi civile și politice.
Puțini știu că ziua internațională a femeii marchează și o comemorare. În urmă cu 100 de ani, într-un incediu dintr-o fabrică din New York, și-au pierdut viața numeroase muncitoare.
Angajatele fabricii americane de textile au declanșat un protest față de condițiile de muncă, iar inițiativa lor a fost punctul de plecare pentru fixarea datei de 8 martie ca fiind "Ziua Internațională a Femeii".
Peste obiceiul împământenit de a dedica ziua de “8 Martie” femeii s-a suprapus și o tentă educativă, de sărbătorire a mamelor.
Copii dăruiesc cadouri și flori mamelor. Tot în această zi, barbații oferă flori femeilor care le sunt aproape, în semn de mulțumire, respect și iubire. Pe aripi de primăvară, 8 Martie lin coboară, Și în a lui privire, Vă aduce mult noroc și fericire.
Pe aripi de primăvară 8 Martie lin coboară Și în a lui privire Vă aduce mult noroc și fericire !
Mama - cel dintâi cuvânt, cel mai dulce zâmbet, cel mai sincer suflet, cel din urmă vis.
Pentru ziua ta, mămico, Iți trimit un ghiocel Cât de mic îl vezi, cuprinde Toată primăvara-n el.
Culoarea primăverii iți imprimă stilul de a vedea în oameni ceea Cea mai dulce voce, cea mai ce ai tu de dăruit... dăruiește un grea durere, cea mai mândră mărțișor și vei simți floare, cea mai scumpă carte. primăvara... Mama - lacrimă târzie, veșnica icoană, înger denălțare, candela aprinsă!Candel a vieții, care nu se stinge, care luminează și pe veci veghează!
Pentru că se apropie cu repeziciune această zi minunată , aș dori să felicit toate femeiele de pe pământ, pentru că au avut, și bineânțeles că mai au putere să facă așa încât să existe miracole pe Terra !!! Iar această zi minunată le este dedicată în special mamelor!!! N-aș putea să o uit pe mama mea care este și va fi pentru mine cea mai minunată mamă. LA MULȚI ANI !!!
LA MULȚI ANI TUTUROR FEMEILOR DIN ÎNTREAGA LUME, CU OCAZIA ZILEI DE ” 8 MARTIE” !!! Sfârșit !!! Mulțumim
prof. inf. ANGELICA DUNCA