581.docx

  • Uploaded by: Roiniță Liliana
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 581.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 779
  • Pages: 4
581. Acțiunile farmacodinamice principale utile în terapeutică, semnalate la analgezice antipiretice sunt următoarele, cu o excepție: a) analgezică b) antiinflamatoare c) euforizantă d) antispastică 582. Acidul acetilsalicilic prezintă următoarele acțiuni farmacodinamice, cu o excepție: a) analgezică b) antiinfecțioasă c) antiinflamatoare d) antiagregant plachetară 584. Precizați informația greșită: a) paracetamolul prezintă acțiune antiinflamatoare puternică b) paracetamolul prezintă la doze mari toxicitate hepatică c) antidotul specific în intoxicația acută cu paracetamol este acetilcisteină d) paracetamolul este antipireticul de elecție la copii mici, în viroze Care este doza de aspirină indicată în profilaxia infarctului de miocard? a) 500 mg de 3 ori pe zi b) 500 mg pe zi c) 100 mg pe zi d) 3-5 g pe zi Sinonimul pentru antipiretic este: a) narcotic b) antiflogistic c) antitermic d) decontractant Face parte din grupa analgezicelor opioide: a) acid acetilsalicilic b) acetaminofen c) ibuprofen d) codeine Este analgezic opioid natural: a) fentanil b) morfină c) pentazocină d) tramadol Următorul enunț despre Tramadol este fals: a) este indicat în dureri moderate, acute și cronice b) se administrează: oral, parenteral, rectal c) efectul analgezic este similar cu cel al codeinei d) riscul de abuz și de dependență este mare 606.

Pe lângă acțiune analgezică prezintă și acțiune antispastică musculotropă: a) metamizolul b) acidul acetilsalicilic c) paracetamolul d) ibuprofen 607. Acțiunea analgezică cea mai intensă în grupa analgezicelor antipiretice aparține: a) acidului acetilsalicilic b) paracetamolului c) metamizolului d) propifenazonei 608. Analgezicele-antipiretice nu prezintă acțiune: a) analgezică b) antipiretică c) euforizantă d) antiinflamatoare Nu se administrează ca antitermic la copii (sub 5 ani) deoarece poate induce sindrom Reye: a) paracetamol b) propifenazona c) ibuprofen d) aspirina 612. Următorul enunț despre paracetamol este fals: a) este analgezic și antipiretic moderat b) nu este antiinflamator c) antidotul intoxicației cu paracetamol este acetilcisteină, administrată în primele 12 ore d) se administrează cu precauție în insuficiență hepatica Antiinflamatoarele nesteroidiene prezintă următoarele acțiuni, cu o excepție: a) analgezică b) antispastică c) antiinflamatoare d) antipiretică Ibuprofen are următoarele indicații, cu o excepție: a) stări inflamatorii (ORL, în stomatologie, patologie respiratorie, ginecologie etc.) b) afecțiuni reumatice articulare c) ulcer în evoluție d) afecțiuni ortopedice (entorse, întinderi musculare) Din categoria vitaminelor liposolubile fac parte următoarele, cu o excepție: a) vitamina antixeroftalmică b) vitamina antirahitică c) vitamina antiscorbutică d) vitamina antisterilitate 950. Precizați afirmația greșită în cazul vitaminei A: a) contribuie la reglarea troficității mucoaselor și tegumentelor

b) este implicată în coagularea sângelui c) este necesară pentru formarea pigmenților fotosensibili în retină d) este implicată în procesele imune și în apărarea anti microbiană 951. Identificați afirmația greșită referitoare la vitamina D: a) are origine exclusiv exogenă b) este sintetizată la nivelul pielii sub influența razelor UV c) se numește și vitamina antirahitică d) este implicată în homeostazia calciului și fosforului 952. Precizați afirmația falsă legată de vitamina E: a) are efect antioxidant in vivo și in vitro b) intervine în activitatea glandelor sexuale c) este o vitamină hidrosolubilă d) se numește și vitamina antisterilitate 953. Identificați afirmația falsă referitoare la vitamina B6: a) prelucrarea alimentelor (fierbere, prăjire, conservare, rafinare) duce la pierderi importante de vitamină B6 b) este contraindicată în sarcină c) administrarea timp îndelungat a unor medicamente cum ar fi: izoniazida, cicloserina, penicilamina, contraceptive orale pot duce la carență de vitamină B6 d) este indicată în afecțiuni neurologice și psihice: depresie, insomnia 954. Vitamina C poate fi indicată în următoarele afecțiuni, cu o excepție: a) în cursul stărilor gripale și răcelilor b) în anemie în asociere cu preparate cu fier c) în diaree în doze mari (peste 3g/zi) d) în stări astenice. 955. Precizați informația greșită: a) vitamina C nu are rol în procesele de apărare imună b) vitamina C are acțiune antialergică c) vitamina C favorizează depunerea calciului în oase d) vitamina C favorizează absorbția digestivă a fierului Precizați care afirmație este greșită referitoare la antihistaminicele H1: a) se utilizează pentru a preveni sau trata simptomele reacțiilor alergice b) acționează prin blocarea competitivă, reversibilă a receptorilor histaminergici H1 c) acționează prin activarea receptorilor histaminergici H1 d) sedarea este efectul cu cea mai mare incidență la antihistaminicele H1 de prima generație Care este doza de aspirină indicată ca antiinflamator, la adult: a) 75 mg pe zi b) 500 mg pe zi c) 100 mg pe zi d) 3-5 g pe zi, în 3-5 prize 963.

Este vitamină hidrosolubilă: a) vitamina C b) vitamina A c) vitamina E d) vitamina D 964. Vitamina A nu este implicată în: a) imunitate b) vedere c) reproducere d) coagulare În timpul expunerii la soare în organism se formează vitamina: a) A b) D c) E d) K 1. Petidina se foloseşte ca antidot în intoxicaţia acută cu morfină. 4. Morfina este un analgezic opioid, indicată în astm bronșic.

More Documents from "Roiniță Liliana"