579_nieuwsbrief-m&b-200710

  • Uploaded by: Meedenken en Doen BV
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 579_nieuwsbrief-m&b-200710 as PDF for free.

More details

  • Words: 2,572
  • Pages: 2
Mobiliteit & Bereikbaarheid OPTIMUM-PROJECT

Nieuw fietsleensysteem Ede is uniek in Nederland Oplettende reizigers met het openbaar vervoer

VOOR

EDESE

BEDRIJVENTERREINEN

Orgelbouwers blij met project Gezondheid, Bewegen en Fietsen Tot dusver valt er slechts één minpuntje

hebben de twee grote glazen fietsboxen bij de

te noteren bij de deelname van zijn bedrijf

NS-stations Ede-Wageningen en Veenendaal-

aan het project Gezondheid, Bewegen en

De Klomp vast en zeker al gezien. En anders vallen binnenkort de kleinere fietskluizen wel op die nog

Fietsen, laat Simon van Dijk van Johannus Orgelbouw weten: “Ons fietsenhok is ineens

voor het einde van dit jaar worden aangelegd op

iets te klein.” Verder overheerst tevreden-

de Edese bedrijventerreinen. Samen vormen deze

heid, al zijn de orgelbouwers pas een paar

voorzieningen een bijzonder fietsleensysteem

weken bezig met het project waarin werk-

waarmee de bereikbaarheid van de bedrijven-

nemers na het afleggen van een fittest zes

terreinen met het openbaar vervoer binnenkort enorm wordt vergroot. OV -fietsen Klanten en werknemers kunnen vanaf de stations of de bushaltes op de bedrijventerreinen gebruik maken van een fiets om het laatste deel van hun reis af te leggen. “Het systeem werkt met OV-fietsen”, vertelt Robbert Sterken van de gemeente Ede. “OV-fiets is een snel groeiend fietsleensysteem voor reizigers in het openbaar vervoer.” “Gebruikers hebben een pasje waarmee zij overal in Nederland zonder reserveren tegen laag tarief een fiets kunnen huren. De betaling vindt een maal in de maand achteraf plaats. In Ede hebben we OV-fiets al geruime tijd aan de noordzijde van station Ede-Wageningen. We leggen nu zes nieuwe locaties aan die vooral zijn gericht op het benutten van de OV-fiets voor zakelijk gebruik.”

Uniek “Met dit nieuwe netwerk van leenfietsen lossen we een probleem op met de bestaande openbaarvervoerverbindingen van en naar de bedrijventerreinen. Als je met de bus op een bedrijventerrein aankomt, is het vaak nog een fikse afstand naar het bedrijf. Te ver om te lopen, maar op de fiets goed te doen. Vandaar ook de fietskluizen bij de bushaltes.” “Het unieke van dit project is dat gebruikers de fiets niet alleen kunnen terugzetten op de plaats waar ze hem pakken, maar ook op de andere locaties. Je kunt dus op het station de fiets nemen en hem op het bedrijventerrein of bijvoorbeeld bij winkelcentrum Stadspoort wegzetten als je er niet mee wilt terugfietsen. Voor ons, maar vooral ook voor het bedrijf OV-fiets is dat best spannend, dit werkt nergens anders op deze manier, het is echt een maatoplossing voor Ede.”

Samenwerking Ede werkt in het project samen met de provincie Gelderland. Sterken: “Ook Rijkswaterstaat heeft een bijdrage gedaan in verband met de werkzaamheden aan de A12 waardoor de bedrijventerreinen de komende twee jaar minder goed bereikbaar zijn met de auto. Bovendien hopen we dat Veenendaal en de provincie Utrecht gaan meedoen aan deze pilot. Uiteindelijk moet het leiden tot een nog betere bereikbaarheid van de huidige en nieuwe bedrijventerreinen in onze gemeente. Want daar gaat het toch vooral om.”

O K T O B E R 20 07

weken lang van en naar hun bedrijf fietsen. Gezondheid “Voor ons was die fittest een belangrijk uitgangspunt”, vertelt Van Dijk. “We wilden best weten hoe de mensen ervoor staan. Daarom hebben we gepolst of er animo was om mee te doen. Die was er wel, er doen twaalf mensen mee op een personeelsbestand van tussen de vijftig en zestig. Eén ervan fietst trouwens niet, hij komt op de skeelers vanaf Barneveld. Dat mocht ook.” Johannus Orgelbouw is een van de bedrijven die deelneemt aan het project dat de verbetering van de gezondheid centraal stelt. De fittest wordt uitgevoerd door het bedrijf Active Living. Het is overigens niet de bedoeling dat de werknemers na het project opnieuw worden onderzocht om te bekijken of hun conditie is verbeterd. Wel hebben ze een advies gekregen over wat zij kunnen verbeteren. Dat dagelijks een half uur fietsen een gunstig effect heeft op de conditie blijkt overigens uit vrijwel elk onderzoek in die richting. Juist het regelmatige karakter zorgt ervoor dat het een groter effect heeft dan twee keer per week de sportschool induiken.

van wie hoeveel kilometers heeft afgelegd. Van Dijk: “Niet iedereen werkt elke dag en met slecht weer pakken mensen natuurlijk sneller de auto.” “Ik heb uit een eerdere nieuwsbrief begrepen dat het belastingtechnisch belangrijk is om het fietsgebruik goed bij te houden als je met een fietsenplan begint. Daarom heb ik zelfs al met de boekhouder overlegd of we dat meetkastje misschien moeten houden. Want het lijkt er nu op dat er bij de meeste deelnemers best animo is om ermee verder te gaan.” Zelf neemt van Dijk ook deel aan het project. “Ik woon in Veenendaal, ongeveer op tien kilometer van het werk. Een van de grootste voordelen van het fietsen vind ik dat je fitter op je werk aankomt. En thuis, ja. Wat me bovendien opvalt, is dat ik - zeker nu er aan de A12 wordt gewerkt - haast nog sneller op mijn werk ben dan met de auto. Dat is toch ook weer mooi meegenomen.” Aan de hand van de resultaten bekijkt het mobiliteitssteunpunt of deze pilot een vervolg krijgt bij andere bedrijven in Ede. In december is hierover meer duidelijk.

Meetkastje De deelnemers krijgen tijdens de testperiode van het mobiliteitssteunpunt een bonus van 10 cent per afgelegde kilometer. Een kastje in de stalling slaat de gegevens op uit een chip die in de fietsen is aangebracht. Zo is er altijd een goed overzicht

Johannus Orgelbouw Johannus Orgelbouw is wereldwijd een van de grootste bedrijven die orgels bouwen. Het gaat om elektronische klassieke orgels in alle soorten en maten. Voor thuisgebruik maar ook in kerken en concertgebouwen. In Ede werken bijna zestig mensen, verder zijn er vestigingen in Engeland en Nigeria. In Ede zitten een productie- en een verkoopafdeling en wordt veel onderzoek gedaan naar de verbeteringen en innovaties. De naam Johannus (met een ‘u’) is bedacht door de oprichter, die Johannes (met een ‘e’) heette maar naar eigen zeggen ‘orgels bouwde om U tegen te zeggen’.

Ede, slim en gezond bereikbaar. Daar gaan we allemaal op vooruit.

Scan geeft snel inzicht in kosten woon-werkverkeer en zakelijk verkeer

Toekomst mobiliteitssteunpunt

“In betere bereikbaarheid willen we best energie steken”

Het mobiliteitssteunpunt Ede brengt op aanvraag woon-werkverkeer, zakelijk verkeer en de bereikbaarheid van organisaties in kaart met behulp van een mobiliteitsscan. Deze scan levert nuttige informatie over gedrag van werknemers en bezoekers en biedt mogelijkheden tot besparing van kosten en verbetering van de bereikbaarheid. Het aanbod is bestemd voor bedrijven op de bedrijventerreinen in Ede en voor bedrijven die zich daar nog gaan vestigen. Haast is geboden, want tot het einde van 2007 is deze scan gratis.

Het functioneren van een mobiliteitssteunpunt is in de regel een zaak van lange adem of - om in vervoerstermen te blijven - van regelmatig een stapje achteruit om weer twee stappen vooruit te kunnen gaan. In Ede is het mobiliteitssteunpunt onderdeel van het project Optimum2, een Europees project waarin mobiliteitsmanagement de hoofdrol speelt. De toekomst van het steunpunt is ongewis

Maatregelen A12

Inzet extra bussen trekt meer reizigers

nu het project in het komende half jaar afloopt. Dat

Tot dusver vallen de vertragingen vanwege de in september

is jammer omdat er na een aarzelend begin juist dit

gestarte werkzaamheden aan de A12 bij Ede mee. “Maar dat

jaar echte stappen vooruit zijn gezet.

zal niet zo blijven”, weet Bart van Oort van Rijkswaterstaat dat

Betrokken Veel organisaties op de bedrijventerreinen in Ede nemen een afwachtende houding aan als het gaat om de activiteiten van het mobiliteitssteunpunt. TANATEX® Chemicals is een van de uitzonderingen. Het bedrijf raakte al snel betrokken bij de plannen en activiteiten. “Wij voelen ons betrokken bij alles wat er op het bedrijventerrein gebeurt. Bereikbaarheid is een belangrijk onderwerp, dus daar willen we best energie in steken”, legt Gerben Boltjes van TANATEX® Chemicals uit. “Niet zozeer vanuit een probleemsituatie. We hebben genoeg parkeerplaatsen rondom ons terrein dat bovendien relatief gunstig ligt aan de buitenkant van het bedrijventerrein. Maar bereikbaarheid is wel van enorm belang voor ons bedrijf waar veel mensen werken en regelmatig vrachtwagens binnen de poort komen.” Bij TANATEX® Chemicals, dat per 1 januari is verzelfstandigd uit het multinationale chemieconcern LanXESS, werken zo’n 140 mensen. “Ongeveer de helft in de productie, de andere helft in de verkoop, verkoopondersteuning en research”, vertelt Boltjes.

Stimulans Vorig jaar bekeek het bedrijf de mogelijkheden van de Djopper, het openbaar vervoersysteem met behulp van achtpersoons busjes. “Dat bleek voor ons niet zo geschikt. Het was een mooi systeem, maar er bleek niet veel behoefte aan. Dus zijn we er niet mee verder gegaan.” Dat lag anders bij het project Gezondheid, Bewegen en Fietsen dat begin oktober van start ging bij het bedrijf. Boltjes: “Daar was veel animo voor. Vorig jaar is het promotieteam al eens bij ons op bezoek geweest om folders uit te delen over alternatieven voor het autovervoer. Een van die alternatieven was de fiets. Uit het overleg dat we hierover met het mobiliteitssteunpunt hadden, is uiteindelijk dit project voortgekomen.” “We zijn met 34 deelnemers van start gegaan, een deel kwam al op de fiets, maar dit is toch weer een extra stimulans. Iedereen is zo enthousiast dat we er nu al over denken om na afloop van het project er onder eigen vlag mee door te gaan.”

verantwoordelijk is voor de verbreding van de A12 tot twee keer drie rijstroken. “Zodra het weer slechter wordt en het vroeger donker is, loopt het verkeer sneller vast bij wegwerkzaamheden.” Alternatieven Omdat Rijkswaterstaat twee jaar werkt aan de verbreding van de A12 bij Ede, heeft het bedrijf gezocht naar alternatieven voor automobilisten die dagelijks met de werkzaamheden te maken hebben. Van Oort coördineert deze alternatieven: “Tot de zomer van 2009 zijn er bij Ede twee keer twee versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Als we zo’n grote klus doen, zoeken we naar mogelijkheden om de verkeersdruk te verlagen.” “Goedkoop treinvervoer aanbieden tussen Utrecht en Arnhem was moeilijk”, vertelt Van Oort. “De treinen op dat traject zitten behoorlijk vol en voor extra treinen is in het drukke schema geen ruimte. We moesten dus naar andere oplossingen zoeken. Deze hebben we gevonden voor werknemers en bezoekers van de bedrijventerreinen aan de A12. Er rijden pendelbusjes en in de spits extra bussen, bovendien betalen we mee aan het OV-fietsproject op station Veenendaal-De Klomp.”

Succesvol De proef met de OV-fietsen moet nog van start gaan, maar de pendelbusjes en de extra spitsbussen op lijn 85 tussen Veenendaal en Ede zijn succesvol. Ongetwijfeld mede dankzij de promotie van het mobiliteitssteunpunt. Voor de start heeft het steunpunt

onder meer 8000 flyers verspreid onder de bedrijven. Van Oort: “Lijn 85 kent in de spits een reizigersgroei van 55% in de richting van Veenendaal en van 30% in de richting van Ede. Dat zijn heel wat extra reizigers.” Ook de pendelbusjes die de hele dag elk half uur rijden tussen station Veenendaal-De Klomp en ziekenhuis Gelderse Vallei, zijn in trek. Van Oort: “In de eerste vijf weken hebben daar al zo’n 3500 mensen gebruik van gemaakt.”

Voortzetting Of dat succes betekent dat Rijkswaterstaat de proef ook na 1 januari voortzet, is overigens nog niet zeker, legt Van Oort uit. “We moeten de resultaten nog evalueren, dat doen we in november. Daarna beslissen we pas wat er in 2008 gebeurt.” “Bovendien willen we graag weten wie die extra reizigers zijn. Zijn dat de automobilisten waarop we mikken of zijn dat andere mensen? Dat laatste kan weer van belang zijn voor de provincie Gelderland die over het openbaar vervoer in de regio gaat. Van welke kant je het ook bekijkt, het is in ieder geval goed nieuws dat de belangstelling voor dit extra vervoer zo groot is.”

Veiligheid Boltjes heeft nog wel ideeën voor verbetering. “De bereikbaarheid per fiets kan nóg beter. Met name aan de veiligheid zou wel iets nogen worden gedaan. Het is maar de vraag of dat een taak van het mobiliteitssteunpunt is, ik denk eerder van de gemeente of de provincie. Er zijn hier geen fietspaden, dus je moet als fietser wel voortdurend attent zijn. Anders is het best gevaarlijk met al die vrachtwagens. Daar mag best eens iets aan gebeuren. En als het mobiliteitssteunpunt daarbij een rol speelt, is dat mooi.”

De nieuwsbrief Mobiliteit & Bereikbaarheid is een gezamenlijke uitgave van de Provincie Gelderland en de 2 gemeente Ede in het kader van het Europese Optimum project en is bestemd voor de bedrijven die zijn gevestigd op de Edese bedrijventerreinen.

2

Optimum (Optimal Planning Through Implementation of Mobility) is een Europees project waarin acht Engelse en Nederlandse partners volgens dezelfde aanpak problemen rond bereikbaarheid van drukbezochte locaties oplossen. Mobiliteitsmanagement, het zoeken naar een afgewogen combinatie van vervoersmogelijkheden, vervult een sleutelrol in de aanpak die wordt getest op twee typen locaties: bedrijventerreinen en ziekenhuizen. Een van de Nederlandse projecten loopt in Ede. Uiteindelijk moeten alle ervaringen samen leiden tot een Europese digitale handleiding voor mobiliteitsmanagement.

TEKST TAALENT / TRIPCONSULT

FOTOGRAFIE TRIPCONSULT

ONTWERP EN VORMGEVING MARK EGGERMONT DRUK DRUKKERIJ MODERN , BENNEKOM

- BNO , GRAFISCH ONTWERP - EDE

OPLAGE 1.000 EXEMPLAREN

AAN DE INHOUD VAN DEZE NIEUWSBRIEF KUNNEN GEEN RECHTEN WORDEN ONTLEEND

Nuttige informatie “Als u zich op een bedrijventerrein in Ede wilt vestigen, is de mobiliteitsscan een nuttig instrument”, vindt Ruben van den Hamsvoort van het mobiliteitssteunpunt Ede. “Maar ook voor bedrijven die inzicht willen krijgen in mogelijkheden om hun woon-werkverkeer en zakelijk verkeer efficiënt te organiseren.” “We brengen het gedrag van werknemers in kaart, zetten alle mogelijkheden (openbaar vervoer, Djopper, fiets, auto) tegen elkaar af en bekijken wat haalbare doelstellingen zijn voor een organisatie. Het mobiliteitssteunpunt legt de resultaten van de scan vervolgens vast in een handzame rapportage met een overzicht van de mogelijke maatregelen en faciliteiten, inclusief een actieplan. Belangrijk is de aandacht voor de kosten, baten en eventuele fiscale regelingen. “Ook de ondersteuning en faciliteiten die het mobiliteitssteunpunt Ede kan bieden, nemen we in de rapportage op”, vertelt Van den Hamsvoort. Ondernemers kunnen daardoor een prima afweging maken over de financiële middelen die zij (gaan) inzetten voor vervoermanagement. Verantwoord ondernemen De mobiliteitsscan is een opstap naar een mobiliteitsplan. Een dergelijk plan sluit goed aan bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kernbegrippen zijn milieuzorg, kwaliteitsprogramma’s en aandacht voor de maatschappelijke omgeving. Het vermijden van onnodig autogebruik geeft een concrete invulling aan het verantwoord ondernemen. Een mobiliteitsplan leidt tot een betere bereikbaarheid van een bedrijf. Dat is niet alleen voor leveranciers of klanten van belang, maar ook voor het beeld van het bedrijf als aantrekkelijke (potentiële) werkgever. Een goede bereikbaarheid geldt als een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. “Bovendien zijn er vaak kostenbesparingen mogelijk”, aldus Van den Hamsvoort. “We merken dat lang niet alle bedrijven hun budgetten voor woon-werkverkeer, zakelijk verkeer en parkeercapaciteit efficiënt besteden. Onder meer omdat zij weinig inzicht hebben in de fiscale voordelen van mobiliteitsmanagement. Genoeg redenen dus om hiermee een begin te maken door middel van een gratis mobiliteitsscan.”

Ook voor uw bedrijf een gratis mobiliteitsscan? Tot eind 2007 verzorgt het mobiliteitssteunpunt Ede de scan gratis. Een telefoontje volstaat. Hieronder vindt u de gegevens die u moet verzamelen. • adresgegevens van uw werknemers (in ieder geval postcode) • soort dienstverband van medewerkers (full-time, part-time, PT-factor) • (indicatief) aantal dagen aanwezigheid op kantoor • huidig reisgedrag • gegevens over dienstreizen • regeling woon-werkverkeer • regeling zakelijk verkeer • beschikbaarheid lease-auto’s • parkeercapaciteit bij uw bedrijf Meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie en een aanpak-op-maat? Neem nu contact op met Ruben van den Hamsvoort van het mobiliteitssteunpunt Ede, telefoon (076) 523 27 52.

More Documents from "Meedenken en Doen BV"