1
4.
yıkamak. 3- Başının dörtte birini meshetmek. 4- Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak. GUSLÜN FARZLARI 1- Ağzına su vermek. 2- Burnuna su vermek. 3- Bütün bedenini yıkamak.
5. TEYEMMÜMÜN FARZLARI 1- Niyet. 2- İki darb ve mesih.
6. NAMAZIN FARZLARI
32 FARZ 1. İMANIN ŞARTLARI 1- Allah’ın varlığına ve birliğine inanmak. 2- Allah’ın meleklerine inanmak. 3- Allah’ın kitablarına inanmak. 4- Allah’ın peygamberlerine inanmak. 5- Ahiret gününe inanmak. 6- Kadere, hayır ve şerrin yaratıcısının Allah (Celle Celâlühû) olduğuna inanmak.
2. İSLAMIN ŞARTLARI 12345-
Kelime-i şehadet getirmek. Namaz kılmak. Oruç tutmak. Zekat vermek. Haccetmek.
3. ABDESTİN FARZLARI 1- Yüzünü yıkamak. 2- Kollarını (dirsekleriyle beraber)
Dışında olanlar: 1- Hadesten taharet 2- Necasetten taharet 3- Setr-i avret 4- İstikbal-i Kıble 5- Vakit 6- Niyet İçinde olanlar: 1- İftitah tekbiri 2- Kıyam 3- Kırâet 4- Rükû 5- Secde 6- Kaide-i ahire. Edille-i şer’iyye(şeriat delilleri): Dini hükümlerin çıkarıldığı delillere denir.Dört tanedir. 1-Kitap:Kur’an-ı kerim 2-Sünnet.Resulullahın sözleri,hareketleri,takrirleri 3-İcma-i ümmet:İslam müctehidlerinin şer’i bir hüküm üzerinde görüş birliği etmeleridir. 4-Kıyas-ı fukaha:Müctehidlerin yeni ortaya çıkan bir meseledeki hükmü, daha önce kitap ve sünnetle sabit olan diğer bir meseledeki hükme benzeterek hüküm çıkarmalarıdır.
MEZHEP: Gidilen yol demektir.Dinin esaslarında bir olmakla beraber , teferruatta bazı muhtelif meseleler olması sebebiyle birbirinden az farklı müctedlerin yollarına mezhep denir.İki kısımdır.İtikadi ve ameli. İTİKADİ MEZHEP: Ehl-i sünnet vel cemaat.İki tanedir. A) MATURUDİ : Ebu Mansur Maturidi B) EŞ’ARİ : Ebul Hasen El Eş’ari AMELDE MEZHEP :Dört tanedir. A) HANEFİ : İmam-ı Azam Ebu Hanife Numan bin Sabit B) ŞAFİİ :İmam Muhammed bin İdris Şafii C) MALİKİ :İmam Malik bin Enes D)HANBELİ :İmam-ı Ahmet bin Hanbel DİN VE MİLLET : Peygamberlerin Allah tarafından inanmaya ait meselelerde getirdiği şeylere denir. ŞERİAT :Allah tarafından peygamber aracılığı ile getirilen dini hükümleri ümmetlerin kabul etmesine denir. AHKAM-I ŞER’İYYE(Dini hükümler) : sekizdir 1-FARZ : Kesin bir delil (ayet) ile işlenmesi sabit olan Allahutealanın emirleridir.İki ye ayrılır. a)Farz-ı Ayn : Mükellef olan mü’minlerin bizzat kendilerinin yapması gereken farzlardır.Namaz kılmak,oruç tutmak gibi.. b)Farz-ı Kifaye : Mü’min birkaç kişinin işlemesiyle diğerlerinin üzerlerinden kalkan farzlardır. Cenaze namazı kılmak,hafız olmak gibi.. 2-VACİB :Hakkında ayet olmamakla birlikte işlenmesi mecbur olan emirlerdir.Kurban kesmek , vitir namazı kılmak gibi.. 3-SÜNNET :Peygamber efendimizin yaptığı ve tavsiye ettiği işlerdir. 7 kısma ayrılır. a)Sünnet-i müekkede :Peygamber efendimizin her zaman yapıp terk etmediği
2 sünnetlerdir.Sabah,öğlen ve akşam namazlarının sünneti gibi.. b)Sünnet-i gayr-i müekkede : Peygamberimizin bazen terk etiği sünnetlerdir.İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetleri gibi.. c)Sünnet-i mendube :Emir ve yasak edilmediği halde yapılmasında sevap olan sünnetler.Kuşluk ve teheccüt namazı gibi.. d)Sünnet-i ale’l-kifaye : Bir kişinin yapmasıyla diğerlerinin üzerinden kalkan sünnetlerdir.İtikafa girmek gibi.. e)Adap sünnetler :Dünyevi işlerde peygamberimizin usulünü takip etmektir.Yemeğe tuzla başlamak gibi.. f)Şeair sünnetler : İslam’ın alameti olan sünnetlerdir.Hatt-ı kur’an gibi.. g)Müstehap sünnetler :Rasulullah’ın bazen yapıp bazen terk ettiği sevaplı amellerdir.Pazartesi,Perşembe günü oruç tutmak gibi.. 4)MÜBAH : İşlenmesinde günah veya sevap bulunmayan amellere denir.Uyumak ,yemek yemek gibi. 5)HARAM : Kesin bir delil(ayet) ile yapılması yasak olan işlerdir.İçki içmek, adam öldürmek gibi.. 6)MEKRUH : Yasaklığı sabit olmakla beraber ona aykırı olarak da bir delil görülen işlerdir.ikiye ayrılır. a)Tahrimen mekruh : Harama yakın olan,harama yol açan mekruhlardır.Sigara içmek gibi.. b)Tenzihen mekruh : Zaruretsiz işlendiğinde ibadetin sevabını noksanlaştıran mekruhlardır.Namazda esnemek gibi.. 7)MÜFSİD : İşlenen bir amelin bozulup tekrar etmedikçe kabul olmayacak hale gelmesi.Namazda gülmek gibi.. 8)MÜSTEHAP :Yapılmasında sevap olan ve terk edildiğinde de günah olmayan amellerdir.Nafile namaz kılmak ,sadaka vermek gibi.. İMAN :
Allahü Tealanın gönderdiği dini ve resulullahın bildirdiği emirleri kalp ile ikrar kalp ile tasdik etmektir.3 kısımdır. a)İman-ı taklidi : Az şüphelere malup olabilen başkalarını takliden olan imandır. b)İman-ı istidlali:Delillere dayanarak iman getirmek. c)İman-ı tahkiki . İmana ait bütün meseleleri yakini surette tedkik ile bilmek ve yaşamak ile hasıl olan sarsılmaz iman. İMANIN ŞARTLARI : 1)ALLAHA İNANMAK :Sıfat-ı ilahiye 3’tür. A)SIFAT-I ZATİYE : 1. VÜCUD : Var olmak 2. KIDEM : Evveli olmamak 3. BEKA : Sonu olmamak 4. VAHDANİYET : Bir olmak 5. MUHALEFETÜN Lİ’L-HAVADİS : Benzeri olmamak 6. KIYAM Bİ NEFSİHİ : Zata ve mekana muhtaç olmamak B)SIFAT-I SUBUTİYE : 1. HAYAT :Diri olmak 2. İLİM : Bilmek 3. SEMİ’ . İşitmek 4. BASAR : Görmek 5. İRADE : Dilemek 6. KUDRET : Gücü yetmek 7. KELAM : Söylemek 8. TEKVİN : İcad etmek C)SIFAT-I FİİLİYE : (Tekvin sıfatının çeşitleridir) 1. HALK :Yaratmak 2. İNŞA’: Yoktan var eylemek 3. İBDA’ : Örneği olmadan yaratmak 4. İHYA : Diriltmek 5. İMATE : Öldürmek
6. TERZİK : Rızık vermek 2)PEYGAMBERLERE İMAN : Kur’anda ismi geçen peygamberler :Adem ,İdris,Nuh,Hud,Salih,İbrahim,Lut,İsmail,İshak,Yak up,Yusuf,Eyüp,Şuayb,Musa,Harun,Davud,Süley man,İlyas,Elyasa,Zülkif,Yunus,Zekeriya,Yahya,İs a,hz.Muhammed Mustafa, (Üzeyir,Lokman,Zülkarneyn a.s peygamber yada veli oldukları itilaflıdır.) Peygamberlerin SIFATLARI : 1-SIDK: Doğru sözlüdürler. 2-EMANET : Emanete hıyanet etmezler. 3-TEBLİĞ-İ ŞERİAT :Allahtan aldıkları emirleri ümmetlerine noksansız tebliğ ederler 4-FETANET :Akılca ve simaca en mükemmeldirler. 5-İSMET : Günahsızdırlar. 3)MELEKLERE İMAN : a) Cebrail(a.s.) : Vahiy getirmekle görevli melek b) Azrail(a.s.) : Mahlukatın canını almakla görevli melek c) Mikail(a.s) : Tabiat işlerini düzene sokan melek d) İsrafil(a.s) : Kıyamet günü sur’a üflemekle görevli melek 4)KİTAPLARA İMAN : Semavi kitaplar 4’ü büyük kitap 100 sahifeden ibarettir. a)TEVRAT : Musa (a.s)’a b)ZEBUR : Davud(a.s)’a c)İNCİL : İsa(a.s)’a d)KUR’AN-I KERİM : Muhammed(a.s)’a SAHİFELER: 10 Sahife : Adem(a.s)’a 50 sahife : Şit(a.s)’a 30 Sahife : İdris(a.s)’a 10 Sahife :İbrahim(a.s)’a 5)AHİRETE İMAN : Bu alemin sona erip ebedi bir alemin açılacağına inanmak(yani;ölülerin tekrar dirilip kabirlerinden kalkması ve mahşerde toplanması,günah ve sevapların tartılması,amel defterlerinin ellerine verilmesi , sırat köprüsünden geçilmesi,ehl-i
3 cennetin cennete mazhar ehl-i cehennemin ise cehenneme düçar olacağına inanmak) Kıyamet Alametleri : 1-Deccal adında bir varlığın çıkıp ilahlık davasında bulunması 2-İsa a.s gökten inerek deccali öldürmesi din-i Muhammedi ile amel etmesi 3-Ye’cüc ve me’cücün önlerindeki Seddi aşıp yerlerinden çıkmaları 4-Dabbet-ül arzın çıkması 5-Yemen tarafından şiddetli bir ateşin çıkması 6-Güneşin batıdan doğup,doğudan batması 6)KADERE İMAN : Hayır ve şer her ne vuku’ bulursa hep Allahtan olduğuna yani onun dilemesi ve takdiriyle olduğuna inanmaktır.