מבוא לביולוגיה של התא המרצה :פרופ' ג'ונתן גרשוני
23/05/2005 הרצאה מס' 23
עמוד 1מתוך 3
הרצאה מס' :23מיטוכונדריה ניתן ליצור מפל ריכוזים על ידי השקעת – ATPלדוגמה :במשאבות Na+/K+ ATPaseאו במשאבות פרוטונים בליזוזום. ניתן להשתמש באנרגיה האגורה במפל ריכוזים כדי להעביר מולקולות נגד המפל – העברת – symportלדוגמה :גלוקוז שעובר לתאי אפיתל המעי בצימוד ליוני נתרן. על חשבון מפל ריכוזים ניתן ליצור – ATPבמיטוכונדריה. תפקיד פיזיולוגי: לייצר את מאגרי ה ATP-בתא ,ע"י חמצון של פחמן מחוזר )סוכרים( ,אגירת האנרגיה הנפלטת מהחמצון במיטוכונדריה, ושימוש באנרגיה זו לזרחון ADPל .ATP-תהליך זה של זרחון באמצעות חמצון Oxidative Phosphoilationנקרא נשימה תאית .Cell respiration פרטים כלליים: בהפטוציט )תא של כבד( מהווים 20%מנפח התא. לעיתים יש 1000עד 2000מיטוכונדריה גודלם 0.5-1µm מבנה המיטוכונדיון: אברונים קטנים יחסית תחומים בשתי ממברנות :חיצונית ופנימית. הממברנה הפנימית יוצרת שלוחות ) (cristaeשמגדילות מאוד את שטח הפנים. הממברנה הפנימית תוחמת את ה matrix-שמכילה הרבה מאוד אנזימים ,ביניהם אנזימים של מעגל .Krebs ה intermembrane space-יועשר בפרוטונים ,על מנת ליצור מפל ריכוזים משני צדי הממברנה הפנימית. הממברנה החיצונית עוטפת את המיטוכונדריון כולו ,ומפרידה בינו לבין הציטוסול .בממברנה זו חלבונים יחודיים ,ביניהם porinהיוצר poresשדרכם יכולות לעבור מולקולות קטנות )עד .(10KDalton – Porinחלבון ייחודי לממברנה החיצונית .זהו חלבון גדול מאוד ועשיר מאוד ברצועות β strands הסודרות בצורת חבית ,ולכן הצורה נקראת .β barrelכאמור ,מולקולות שוגדלן פחות מ10,000- דלטון יכולות לעבור חופשי בין הציטוסול לבין האזור הבין ממרנלי. הממברנה הפנימית שונה בתכלית מהממברנה החיצונית ,והיא מכילה הרבה מאוד חלבונים יחודיים. היא צריכה להיות אטומה לחלוטין ע"מ שניתן יהיה ליצור מפל בריכוזי פרוטונים ,ולכן אין בה .porin – Cardiolipinמבנה של מולקולה של גליצרול אליה מחוברים שני פוספוליפידים ,בקשר פוספודיאסטרי אל הקבוצות הראשונות והשלישית )הקצוות( .ייחודי לממברנה הפנימית של המיטוכונדריה. כאמור ,המיטוכונדריון יוצר גרדיאנט של פרוטונים על ידי חמצון של פחמן .המיטוכונדריון ינצל את אותו הגרדיאנט על מנת לזרחן .ADP הסוכרים הם פחמימות ,המכילים פחמנים מחוזרים .אם מחמצנים סוכרים מקבלים פחמן מחומצן לחלוטין ,היינו ,CO2ו- :H2O
התהליך הזה פולט אנרגיה שנאגרת במולקולה של .ATP יש 3דרכים להמרת אנרגיה: .1העברת אלקטרונים מהסוכרים לקו-פקטורים )חיזור קו-פקטורים( :יצירת NADHמ.NAD+- .2בניית מפל ריכוזים של פרוטונים על ידי הזרמת אלקטרונים שנלקחים מה NADH-בשרשרת להולכת אלקטרונים בממברנה הפנימית. .3ניצול מפל הריכוזים של הפרוטונים על מנת ליצור את ה.ATP- NAD+ מולקולדה המורכבת משני נוקלאוטידים + AMP :נוקלאוטיד פירימידיני המורכב מריבוז הקושר בפחמן '1טבעת ,nicotinamideובפחמן 5פופסט אחד בקשר אסטרי .הקישור בין הנוקלאוטידים הוא קישור ישיר בין הפוספטים .קשר זה נקרא קשר פוספואנהידרידי .בטבעת הnicotinamide- יש חנקן )שנקשר לריבוז( ,והוא מוסר את אלקטרוני ה LP-שלו כדי ליצור טבעת פירימידינית .יון הידריד ) H-שני אלקטרונים ופרוטון( שנקשר למולקולה זו הופך אותה ל.NADH- כאשר מורידים הידריד מה NADH-מקבלים תוצר ביניים ,בו הפחמן שממנו יצא יון ההידריד נותר עם מטען חיובי .פחמן בניגוד לחנקן לא יציב במצב כזה ,ולכן האלקטרונים הרזונטיבים בטבעת הפירימידינית משנים את מיקומם כך שהמטען החיובי עובר לחנקן.
סיכום :גבריאל מירקוס
מבוא לביולוגיה של התא המרצה :פרופ' ג'ונתן גרשוני
עמוד 2מתוך 3
23/05/2005 הרצאה מס' 23
NAD+קושר רק שני אלקטרונים שבאים עם פרוטון אחד. קו-פקטורים אחרים כגון הציטוכרום Cקולטים רק אלקטרונים נטו ,ללא פרוטון .קופקטרוים כאלו מכילים ,Hemeשהיא הקבוצה הפרוסטטית של חלבון ההמוגלובין .בלב ה Heme-יש אטום ברזל ,שיכול לקלוט אלקטרונים שלא מלווים בפרוטון .כאשר הקבוצה הפרוסטטית הזו מעורה בתוך חלבון ,היא מקנה לחלבון יכולת לקלוט אלקטרונים ללא ליווי של פרוטונים. אם כך יש שתי דרכים לטפל באלקטרונים: .1אלקטרונים מלווים בפרוטונים – NADHלמשל. .2אלקטרונים נטו – Hemeואחרים. פוטנציאל חמצון חיזור – RedOx Potential בחצי תא אלקטרוכימי אחד שמים תמיסת NAD+ 1Mו .NADH 1M-תמיסה זו נמצאת בשו"מ .מחברים את חצי התא לחצי תא המכיל H+ 1Mו H2-בלחץ ,1atm ורואים זליגה של אלקטרונים מחצי התא הראשון אל השני .כלומר של H+-זיקה גדולה יותר לאלקטרונים מאשר ל .NAD+-המתח המתקבל הוא שלילי. לעומת זאת ,לחמצן יש זיקה גדולה יותר לאלקטרונים מאשר למימן ,ולכן בתגובה בין חמצן ליוני H+יתקבל חמצן מחוזר ,דהיינו מים .ערך הפוטנציאל מראה שהזיקה של חמצן לאלקטרונים גדולה משמעותית מזו של המימן. בין ה NAD+-למים מקשרת שרשרת להעברת אלקטרונים המורכבת מקומפלקסים חלבוניים המצויים בתוך הממברנה הפנימית של המיטוכונדריון .כל קומפלקס כזה הוא בעל זיקה הולכת וגדלה לאלקטרונים מאשר לזה שלפניו ,וזהו הכוח המניע את העברת האלקטרונים .כאשר מוליכים את האלקטרונים בשרשרת העברת האלקרטונים ,בונים פונטציאל ריכוזים של פרוטונים. זה נעשה בצורה הבאה: ה NADH-מעביר הידריד )שני אלקטרונים ופרוטון( לקולט אלקטרונים שיכול לקבל אותם עם פרוטון .השלב הבא בתהליך הוא העברת ההידריד לקולט אלקטרונים שמקבל אלקטרונים נטו )מכיל ברזל(. הפרוטון המיותר נפלט אל האזור הבין ממברנלי .מקבל האלקטונים הזה ימסור את האלקטרונים למעביר אלקטרונים אחר ,אך זה צריך פרוטון להעברתם .לצורך זה הוא לוקח פרוטון מתוך המטריקס, וכאשר הוא מעביר אותו הלאה למעביר אלקטרונים נטו אחר ,הפרוטון נדחס גם הוא לתווך הבין ממברנלי. מקבל האלקטרונים הסופי בתהליך הוא החמצן .הוא מקבל את האלקטרונים ויוצר מים .בתנאים אנאיירובים התהליך הזה נעצר .החמצן דרוש על מנת להניע את האלקרטונים ,וזאת על מנת לבנות את מפל הריכוזים של הפרוטונים, וזאת על מנת לבנות .ATP השלב הבא הוא שימוש באנרגיה האגורה בגרדיאנט הפרוטונים על מנת לזרחן ADP ל.ATP- לצורך כך נדבר על החוקר ) Peter Mitchelנובל –(78חוקר אנגלי שהגה את ההתיאוריה הכימו-אוסמוטית :הגרדיינט הכימי של הפרוטונים מניע תהליך כימי של זרחון ה ATP-ל .ADP-הוא גילה שהתהליך נעשה על ידי קומפלקס הATP - ,synthaseשנמצא בממברנה הפנימית .הקומפלקס הזה יודע לזרחן ADPליצירת ATPעל חשבון האנרגיה של מפל הריכוזים של הפרוטונים .הצימוד בין בפירוק המפל לזרון ה ADP-נקרא .chemo-osmotic coupling הפרוטונים באזור הבין ממברנלי מנוצלים להפקת אנרגיה לפני שהם מצליחים לעבור בדיפוזיה דרך הpores- שבממברנה החיצונית ,בשל הקרבה של ATP synthaseלשרשרת העברת האלקטרונים .הזרמת הפרוטונים דרך המערכת הזו מניעה מעין טורבינה ב ATP synthase-שמזרחנת את ה.ADP- John E. Walkerו) Paul D. Boyer-נובל (97עבדו על מבנה ה ATP synthase-וגילו שהוא אכן עובד כמו טורבינה .יש חלק שתוך הקומפלקס שמסתובב פיזית עם כיוון השעון בעזרת פירוק גרדיינט הפרוטונים .אם עושים את התהליך ההפוך )פירוק ATPל ADP-על מנת להעביר פרוטונים נגד הגרדיאנט( הציר מסתובב נגד כיוון השעון.
במבט כולל על המיטוכונדריון:
סיכום :גבריאל מירקוס
מבוא לביולוגיה של התא המרצה :פרופ' ג'ונתן גרשוני
עמוד 3מתוך 3
23/05/2005 הרצאה מס' 23
כל עוד יש פחמנים מחוזרים וחמצן ניתן להניע את התהליכים אותם למדנו לייצירת .ATPתנאי נוסף הוא קיום דרך להיפתר מה CO2-הנפלט בתהליך. תוצרי הנשימה הם הסובסטרנים של הפוטוסינתיזה ולהיפך.
סיכום :גבריאל מירקוס