1mei2007_fos-1mei-campagne

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 1mei2007_fos-1mei-campagne as PDF for free.

More details

  • Words: 879
  • Pages: 26
FOS CAMPAGNE 2007 ‘Leefbaar inkomen via waardig werk’

1

In 2005: - 2,85 miljard mensen aan het werk; - 1,4 miljard verdient minder dan 2 dollar per dag; - 520 miljoen verdient minder dan 1 dollar per dag;

2

Kinderarbeid, dwangarbeid, slechte en ongezonde werkomstandigheden zijn nog steeds dagelijkse realiteit!

3

Het is duidelijk dat ‘werk hebben’ op zich onvoldoende is. FOS gaat hier niet mee akkoord. Wij willen ‘Waardig Werk’ voor iedereen!

4

Waardig werk: 1. Werkgelegenheid: de belangrijkste uitweg voor armoede is productieve arbeid; 2. Rechten: zonder rechten zullen mannen en vrouwen niet in staat zijn te ontsnappen aan de armoede; 3. Bescherming: sociale beschermingsmaatregelen tegen armoede; 4. Dialoog: de participatie van werkgeversorganisaties en vakbonden in de vormgeving van het overheidsbeleid is de sleutel in armoedebestrijding. (ILO)

5

Waardig Werk is NIET opgenomen in de Millenniumdoelstellingen. Nochtans is het een belangrijke motor om tot ontwikkeling te komen, wereldwijd. Verworvenheden staan bovendien onder een toenemende druk. Onder het mom van delokalisering, meer flexibiliteit en toenemende concurrentie worden zowel bij ons als in de ontwikkelingslanden de rechten van arbeiders ondergraven.

6

Door arbeid te verrichten, verwerft men een inkomen op basis waarvan men goederen en diensten kan betalen om te (over)leven. Voor 1,4 miljard mensen is dit inkomen ontoereikend om in hun levensnoodzakelijke behoeftes te voorzien. Vandaar onze eis voor een “leefbaar” inkomen!

7

Een leefbaar inkomen via waardig werk moet mensen in staat stellen, die zaken waar ze recht op hebben (voeding, onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg,…) te verschaffen.

8

90 % van alle landen in de wereld hebben een wettelijk minimumloon. Maar niet alle werknemers vallen onder deze wetgeving. Vooral thuiswerkers en landarbeiders vallen uit de boot, terwijl zij vaak de meerderheid van de armen vertegenwoordigen in een land.

9

Maar zelfs als er een wettelijke basis is, kan men vragen stellen naar de ‘leefbaarheid’ ervan. 20% van de landen met de laagste minimuminkomens: Deze landen hebben een wettelijk minimuminkomen van gemiddeld 42,8 euro per maand. 20% van de landen met de hoogste minimuminkomens: Deze landen hebben een wettelijk minimuminkomen van gemiddeld 890 euro per maand. D.i. 21 keer meer dan de vorige categorie. 10

Conclusie: - Niet alle werknemers hebben een wettelijke basis op grond waarvan ze een leefbaar loon kunnen eisen; - Zelfs indien er wettelijk een minimumloon is vastgelegd, dan betekent dit nog niet dat het ‘leefbaar’ is.

11

Partner van FOS in Namibië: NAFWU NAFWU, de vakbond voor landarbeiders in Namibië, heeft in 2003 een minimumloon voor landarbeiders bekomen: N$ 429 per maand (46, 13 euro) voor een 45-uren week. Dit bedrag is wel nog steeds onder de 2 dollar armoedegrens!

12

MAAR:

- 49,4 % verdient minder dan N$ 400 per maand; - slechts 14,4% weet dat ze recht op hebben op het minimumloon; - bijna 50% krijgt géén jaarlijks verlof, en al zeker geen betaald verlof; - meer dan de helft woont in huizen met slechts één kamer, vaak zonder stromend water en sanitair; - slechts 40% zijn geregistreerd bij de sociale zekerheid; - bij noodgevallen duurt het voor de meerderheid meer dan 30 minuten vooraleer men medische verzorging krijgt;

13

14

De landbouwsector in Namibië: - communal farms; - commerciële boerderijen; - commerciële boerderijen in handen van buitenlandse eigenaars; Elke categorie stelt landarbeiders tewerk. Meer en meer zien boerderijen toerisme als interessante (extra) inkomstenbron.

15

Toerisme in Namibië: - Namibië is groter dan Frankrijk; - Slechts 2 miljoen inwoners; - Zeer rijke fauna en flora; - Vooral Zuid-Afrikanen, Europeanen en Amerikanen hebben Namibië als vakantiebestemming ontdekt. (Goedele Liekens, Helmut Lotti, Katja Retsin, Brad Pitt, Angelina Jolie, Richard Branson hebben in de pers hun bewondering over Namibië geuit)

16

Toeristische farms in Namibië (2005): - Nationale parken die beheerd worden door de overheid; - 667 boerderijen die jachtpartijen organiseren; - 400 die overnachtingen in lodges aanbieden; - ook safaritochten, privé-vluchten en welnessarrangementen.

17

Vooral welgestelde Westerse toeristen in hun vizier: 250 euro per dag in volpension ⇒5 x het maandloon van de landarbeiders die tewerkgesteld zijn op diezelfde boerderijen.

18

De situatie in Mozambique Sinds 2004 wettelijk minimuminkomen voor landarbeiders: 33,86 dollar per maand (25,43 euro). => Onmogelijk hiervan te leven => Gevolgen op het vlak van huisvesting, gezondheidszorg, voeding, onderwijs.

19

Een korte vergelijking: Minimumloon voor landarbeiders in Mozambique

Hetzelfde minimumloon aangepast aan de Belgische levensstandaard (HDR, 2005)

Minimumloon voor landarbeiders in Namibië

Hetzelfde minimumloon aangepast aan de Belgische levensstandaard (HDR, 2005)

25, 43 euro

123,5 euro

46,13 euro

134,47 euro

20

Aangepast aan de Westerse levensstandaard kom je uit op een maandloon van ongeveer 130 euro. Zelfs in een land als België met een overheid die instaat voor degelijke sociale zekerheid en onderwijs, is het onmógelijk hiervan menswaardig te leven!

21

ONZE EISEN! FOS ondersteunt NAFWU in hun eisen aan de Namibische overheid, om: - te zorgen dat de landarbeiders hun wettelijke minimumloon krijgen uitbetaald; - meer te investeren in arbeidsinspecties; FOS start hiervoor met een brieven –en fotoactie.

22

ACTIES Lokettenactie met prijsvraag van 16 april tot en met 31 mei Solidariteitsmaaltijd op 25 en 26 april Lancering van de campagne op 1 mei In Kortrijk, Oostende, Gent, Mechelen en Bilzen

23

ACTIES Leuven Onderste Boven op 6 mei Campagnestand Campagnevorming Publicaties

24

Contactgegevens: FOS – socialistische solidariteit Sissi Vlamynck Grasmarkt 105/46 1000 Brussel 02/552 03 14 [email protected]

25

26