Schooljaar 2009-2010
ONZE ARK stelt voor…
Meerdaagse SchoolReizen Volgend schooljaar gaan alle kinderen van het lager op meerdaagse schoolreis…
van maandag 7 september 2009
Tot vrijdag 11 Avonturenklassen september 2009 in Durbuy
Vijfde en zesde leerjaar
Van maandag 10 mei 2010
Tot woensdag 12 mei 2010
Stadsklassen in Brussel
Derde en vierde leerjaar
Van woensdag 23 juni 2010
Tot vrijdag 25 juni 2010
Zeeklassen in De Panne
Eerste en tweede leerjaar
1
2
Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar van 23 tot 25 juni 2010 op ZEEKLAS in jeugdhuis De Flipper – De Panne twee overnachtingen in de buurt van zon, zee, duin, bos … (hieronder een aantal foto’s van de vorige keer)
3
Kinderen uit het derde en vierde leerjaar Van 10 tot 12 mei 2010 op STADSKLAS in jeugdherberg Breughel – Brussel twee overnachtingen in de stad, zo anders dan Woesten, zo boeiend … (hieronder een aantal foto’s van de vorige keer)
4
Kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar van maandag 7 tot vrijdag 11 september 2009 op AVONTURENKLAS in jeugdcentrum La Petite Merveillie – Durbuy vier overnachtingen in de verre Ardennen, waar het bos en avontuur op ons wachten… (hieronder een aantal foto’s van de vorige keer)
5
6
Waarom kiezen we met de leerkrachten voor deze meerdaagse schoolreizen? Wat zou je missen als je er niet bij bent? Op het cognitieve vlak, dankzij de meerdaagse schoolreizen leer je meer bij!
Bij meerdaagse schoolreizen ga je met de kinderen midden in een uitdagende omgeving staan, liever dan les te geven over de zee, ga je naar de zee; liever dan les te geven over de stad, ga je naar de stad; liever dan te vertellen over het bos, ga je naar het bos… Overbrengen van de kennis is ter plaatse altijd intenser dan als je in een klaslokaal blijft. Door het feit dat je wat je leert ook intenser beleeft, zal je de informatie langer onthouden.
Meerdaagse schoolreizen worden zoveel mogelijk door de kinderen zelf voorbereid. Zaken als aflezen van treinregelingen, kaartlezen, het leren van Frans, … zijn niet langer oefeningen in de klas, maar zijn nodig en nuttig en daardoor zullen de kinderen meer gemotiveerd zijn, ook tijdens de voorbereiding.
7
De vorming van een groep krijgt een duw in de rug op meerdaagse schoolreizen. De sociale opvoeding van de kinderen vaart er goed bij
Als klasgroep ben je gedurende een hele tijd samen met dezelfde kinderen, van je eerste stappen op school als peuter tot je laatste stappen in deze school als puber van het zesde. Je brengt er een hele lange tijd mee door. Toch leer je elkaar niet op alle gebieden kennen. Op meerdaagse schoolreizen krijg je de tijd om elkaar beter te leren kennen, om ook de verborgen kanten van de ander te ontdekken. Het groepsgevoel binnen de klas wordt hierdoor veel groter, de klasgroep zal beter aan elkaar hangen, zal verder met elkaar gaan als zij voor een aantal dagen bij elkaar zijn. Wie er niet bij is op de meerdaagse schoolreizen dreigt dan ook in de rest van het schooljaar meer uit de boot te vallen.
Ook merk je op dit soort schoolreizen dat sommige dingen die bij jou thuis evident zijn, op sommige andere plaatsen niet zo evident meer zijn. Vooral aan tafel of in de slaapzaal merk je dat jouw gewoontes niet die van anderen zijn. Zo merk je dat jouw gewoontes niet de beste zijn, dat ze gewoon anders zijn dat de gewoontes van anderen. “Iedereen is anders en toch is iedereen ook erg waardevol” is een grote les na meerdaagse schoolreizen. Respect opbrengen voor het anders zijn van anderen, dat leer je tijdens zo een intense periode als de meerdaagse schoolreizen.
Bovendien leer je niet alleen je klasgenoten beter kennen tijdens deze dagen, ook de leerkracht kan je beter leren kennen. De omgang tussen leerkracht en kinderen zal in deze dagen helemaal anders liggen dan in de klas. Dit komt het contact tussen leerkracht en kind ten goede. Ook dit zal zijn effect hebben in de rest van het schooljaar of in het volgende schooljaar.
8
Meerdaagse schoolreizen bieden een schat aan nieuwe en verrassende ervaringen.
De wereld van veel kinderen is klein… Met deze meerdaagse schoolreizen willen we de wereld van de kinderen open gooien. De schoolreizen zitten vol nieuwe uitdagingen waar elk kind kan van genieten. De kinderen leren dat er nog een wereld is buiten Woesten en dat je die ook kan ontdekken via een andere weg dan via de TV en de computer. Deze schoolreizen brengen de kinderen op plaatsen waar ze anders niet zouden komen. Deze schoolreizen bieden de kinderen ervaringen die ze anders niet zouden kennen.
Voor veel kinderen en ouders zijn meerdaagse schoolreizen ook een moment van loskomen van elkaar. Kinderen opvoeden geeft ouders een opdracht, die opdracht bestaat er vooral in om het kind dag na dag meer op eigen benen te laten staan. Het loslaten van kinderen is niet altijd voor alle ouders even makkelijk. Deze meerdaagse schoolreizen zijn dus ook voor sommige ouders een goede oefening. Wij zijn trouwens blij dat u een bezorgde ouder bent, het betekent dat je je kind op handen draagt.
Sommige kinderen zullen misschien voor het eerst even weg zijn van thuis. Toch leert de ervaring dat er op dergelijke dagen weinig momenten zijn waarop de kinderen heimwee hebben naar huis. Er is dan ook op elk ogenblik van alles te doen en te beleven. Als je thuis zit, dan is er minder te beleven. Er is immers een kind minder om voor te zorgen. Daardoor valt het ouders soms zwaarder dan de kinderen zelf. Als leerkrachten zullen we bijzondere aandacht hebben voor de kinderen met heimwee.
Tijdens meerdaagse schoolreizen voorzien we voldoende begeleiding (hoe jonger de kinderen zijn, hoe meer begeleiding), we voorzien ook voldoende tijd en aandacht aan wasmomenten, aan- en uitkleedmomenten, slaapmomenten… Maar er wordt van de kinderen verwacht dat ze tijdens deze periode “zelfredzaam” zijn. Dat ze dus met andere woorden zelf moeten zorgen voor zichzelf. Voor sommige kinderen is het nieuw dat ze voor zichzelf moeten zorgen, sommige kinderen zijn gewoon dat alles klaar ligt, dat anderen in hun plaats denken. Zo wordt de meerdaagse schoolreis een goede oefening in het ‘groter worden’.
9
U begrijpt dat de meerdaagse schoolreizen missen een ramp is voor een kind. Zowel sociaal, als cognitief, als kwestie van nieuwe ervaringen mist het kind hierdoor een hele boel. We willen er dan ook alles aan doen om alle kinderen mee te hebben op deze schoolreizen. In het verleden waren er al meerdaagse schoolreizen, rivierklassen en bosklassen en elke keer zijn we erin geslaagd om alle kinderen mee te hebben. Dit willen we nu ook doen. Voor elk probleem dat we hadden, hebben wij oplossingen gevonden… bedplassen, diabetes, geldproblemen, heimwee, … telkens hebben we een oplossing gevonden samen met de ouders. Ziet u een probleem, kom er over praten. Dat is meteen de eerste stap naar een oplossing!
10
Omdat iedereen zich een beeld zou kunnen vormen van hoe de vorige meerdaagse schoolreizen verlopen zijn, is op de website van onze ark een link toegevoegd ivm meerdaagse schoolreizen. Hierop kan u alle foto’s van de vorige editie terugzien…
www.onzeark.be/meerdaagse Wie gaat dat betalen?
De kosten van meerdaagse schoolreizen zijn ongeveer 60 euro per dag. Het principe van de meerdaagse schoolreizen is dat de school de helft van het bedrag betaalt (30 euro = alles voor uitstappen, aktiviteiten, tussendoortjes, …) en dat u als ouder de andere helft betaalt (30 euro = eten en overnachting). Voor Durbuy is de basisprijs dus 240 euro waarvan u als ouder 120 euro betaalt – voor De Panne en Brussel is de basisprijs 120 euro waarvan u als ouder 60 euro betaalt. Omdat ouders met meerdere kinderen die op meerdaagse schoolreizen gaan een groter stuk van hun gezinsbudget moeten besteden aan deze meerdaagse, besloot onze ouderraad om ook zijn duitje in het zakje te doen. Gezinnen met twee kinderen die op meerdaagse vertrekken in het volgende schooljaar betalen geen 30 euro per overnachting maar 25. Zijn er drie kinderen van hetzelfde gezin die op meerdaagse vertrekken dan betalen zij geen 30 euro maar 20 euro. Omdat we alles betaalbaar willen houden wordt gespaard voor de meerdaagse schoolreizen… o Als uw kinderen naar Durbuy gaan, betaalt u in vier keer. Eind april 2009 / eind mei 2009 / eind juni 2009 / eind september 2009 o Als uw kinderen naar Brussel gaan, betaalt u in twee keer Eind februari 2010 / eind maart 2010 o Als uw kinderen naar De Panne gaan, betaalt u in twee keer Eind april 2010 / eind mei 2010. Omdat iedereen het helemaal goed zou begrijpen hebben wij al eens de berekening gemaakt voor uw gezin. Dit vindt u op bijgevoegd blaadje. U merkt dat de ouderraad en de school een inspanning doet zodat deze meerdaagse schoolreizen betaalbaar worden voor iedereen. Gezinnen die ondanks de tussenkomst van de school en de tussenkomst van de ouderraad nog problemen ondervinden bij het betalen, nemen best contact op met de directie voor een oplossing. Het financiële mag nooit een reden zijn om niet mee te gaan op meerdaagse. Denk er aan dat sommige ziekenfondsen een aanzienlijk deel van het bedrag terugbetalen, informeer hiervoor bij je ziekenfonds. Na de meerdaagse kan u het attest bij ons krijgen.
11
Zijn er nog vragen? •
Moet iedereen aan alle activiteiten meedoen, wat gebeurt er als er iemand niet durft. (vooral van toepassing voor avonturenklassen in Durbuy) o Niemand is verplicht om dingen te gaan doen die hij echt niet durft. Wij zullen de kinderen aanmoedigen en hen helpen zoveel we kunnen. De meeste avontuurlijke activiteiten zijn inderdaad niet zo makkelijk en soms moet je wat geholpen worden om de eerste stap te zetten. Ervaring leert ook dat de meeste kinderen heel blij zijn als ze het dan uiteindelijk toch gedurfd hebben. Maar soms zullen er kinderen zijn die bepaalde dingen niet durven, we zullen kinderen zeker niet verplichten. • Is Brussel geen levensgevaarlijke stad om in rond te wandelen? o De plaatsen die wij bezoeken in Brussel liggen in het centrum, alle plaatsen worden dagelijks bezocht door duizenden toeristen. Nergens vind je meer politie op straat dan in de straten van het centrum en in de buurt van het koninklijk paleis en de Wetstraat. o We hebben er ook alles aan gedaan om het voor de kinderen zo veilig mogelijk te maken. We maken groepjes van een zestal leerlingen die elk een vaste begeleider bij zich hebben. Elke begeleider heeft een gsm bij zich. De hele dag door zal de begeleider zijn zes leerlingen in het oog houden. Elke leerling heeft ook een kaartje waarop het gsm-nummer van zijn begeleider vermeld staat en een gsm-nummer van een andere begeleider. o Bij het nemen van het openbaar vervoer (tram, metro, trein, …) stapt er een begeleider als eerste op, stapt er een begeleider als laatste op.
12
•
•
•
Wanneer gaan we slapen? o Een echt uur van slapengaan is er niet. Het zal van de omstandigheden afhangen wanneer we de dag sluiten. We zorgen ervoor dat kinderen voldoende rust hebben. De eerste avond zal het misschien iets later zijn, maar de tweede en derde nacht gaan we iets vroeger slapen. De laatste nacht kan het iets later zijn bij onze pyamafuif… Is je zoon of dochter nog nooit van huis weg geweest? Nog nooit ergens anders geslapen? Onze kinderen zullen heimwee hebben? Kunnen de kinderen wel voor zichzelf zorgen? o Je kinderen opvoeden, dat is je kinderen stilaan los laten en hen zelf de weg laten vinden en zoeken in de grote wereld. Deze driedaagse zijn hiervoor een ideale kans. o Wij hebben zeer veel aandacht voor de kinderen in deze dagen, vooral op de momenten dat het programma eventjes stilvalt, zijn we een en al oog en oor, heimwee is een heel gewoon gevoel, het is ook een teken dat je zoon of dochter zich goed voelt thuis. o Hou er vooral rekening mee dat er bij jullie een “lawaaimakertje” minder is en dat je dus ook voortdurend ziet dat je zoon of dochter er niet is. Voor de kinderen zitten ze in een avontuur vol nieuwe ervaringen en midden een druk programma. Het zou dus best eens kunnen dat jij veel meer tijd hebt om de kinderen te missen dan dat zij tijd hebben om jou te missen. o Wij hebben geluk dat wij leven in het tijdperk van internet. Daardoor kunnen wij op allerlei momenten van ons laten horen. Van ter plaatse worden foto’s via internet verspreid, worden briefjes van de kinderen verstuurd. U kan ons ook mailen, zo kan je ook van alles laten weten aan de kinderen ter plaatse. Zo kun je zelfs al zit je ver van je kind, toch nog altijd meeleven met wat er gebeurt… Wat gebeurt er als ik iets niet lust? Moet ik alles eten aan tafel? 13
•
o De plaatsen waar wij verblijven zijn bekend als plaatsen waar het lekker eten is. De kindvriendelijke maaltijden worden door de meeste kinderen gesmaakt. Stel dat er dingen zijn die je niet lust (nadat je even geproefd hebt), dan maken we daar geen groot drama van. We zorgen wel dat je iets te eten krijgt. o Soms kan er ook een medische oorzaak zijn waarom iemand iets niet mag eten, voor je vertrekt zal je voor je kind een medische fiche invullen waarop je alle allergieën en problemen kan melden. Wat als mijn zoon of dochter nog soms in bed plast… o Het eerste wat je zeker moet doen is dit vertellen tegen de leerkracht, bel de meester of de juf eens op, vertel hen erover. Bedplassen is niet zo uitzonderlijk en komt meer voor dan iedereen wil toegeven. Als je het ons vertelt, kunnen de leerkrachten maatregelen nemen zodat de minder leuke verrassingen uitblijven… Wat doen we best, geen drank meer ’s avonds, kinderen even uit bed halen voor een plasmoment, een luier aantrekken (wij zijn als leerkrachten kampioen in het vlug buitensmokkelen van een kind, de luier aandoen en doen alsof er niets is zodat de klasvriendjes dit niet hoeven te weten), laat het ons weten!
van maandag 7 september 2009
Van maandag 10 mei 2010
Tot vrijdag 11 Avonturenklassen september 2009 in Durbuy
Vijfde en zesde leerjaar
Tot woensdag 12 mei 2010
Derde en vierde leerjaar
Stadsklassen in Brussel
14
Van woensdag 23 juni 2010
Tot vrijdag 25 juni 2010
Zeeklassen in De Panne
Eerste en tweede leerjaar
15