06 Bunurile Comune Si Proprii .docx

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View 06 Bunurile Comune Si Proprii .docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,062
  • Pages: 2
Bunurile comune sunt bunurile dobândite de oricare din soți în timpul regimului comunității legale. dacă în timpul căsătoriei soții decid schimbarea regimului comunității legale, printr-o convenție matrimonială - toate bunurile ce vor fi dobândite după data încheierii convenției respective, nu vor mai avea regimul de bunuri comune în devălmășie. 1. Enumerare: a. bunul dobândit pe numele unuia dintre soți este bun comun; i.

înscrierea în registrele de publicitate a bunurilor comune, numai pe numele unuia dintre soți, nu le schimbă regimul

juridic; b. veniturile din muncă, din pensii de asigurări sociale și altele asemenea, precum și veniturile cuvenite temeiul unui drept de proprietate intelectuală (cum ar fi drepturile de autor) sunt bunuri comune, dar numai dacă respectiva creanță privind încasarea lor, devine scadentă în timpul comunității (indiferent de data dobândirii lor). i.

dacă opera de creație intelectuală a fost realizată înainte de căsătorie, dar este valorificată în timpul comunității

legale, atunci sumele de bani cuvenite autorului și încasate de el în timpul comunității legale - sunt bunuri comune. Natura juridică a construcțiilor edificate în timpul comunității legale: 1)

construcție edificată pe terenul bun comun aceasta este bun comun al soților;

2)

construcție edificată pe terenul bun propriu al unuia dintre soți, construcția este bun comun, prin derogare de la regulile accesiunii imobiliare artificiale;

3)

construcție edificată pe terenul proprietatea unui terț, construcția este bun propriu al terțului, conform regulilor accesiunii imobiliare artificiale; Natura Juridică A Fructelor Și A Productelor bunurilor comune: acestea constituie bunuri comune, deoarece sunt câștiguri produse de bunurile comune. Natura Juridică A Câștigurilor La Jocurile de noroc autorizate: acestea pot fi calificate ca fiind producte ale unor venituri comune sau proprii după caz. Deoarece sunt dobândite în timpul comunității legale se prezumă că sunt producte ale unor bunuri comune. natura juridică a depozitelor bancare în timpul comunității legale: oricare dintre soți poate să facă singur depozite bancare, fără consimțământul celuilalt și orice alte operațiuni în legătură cu acesta. soțul titular al contului are dreptul de a dispune de fondurile depuse, chiar și după desfacerea sau încetarea căsătoriei dacă prin hotărâre judecătorească nu se decide altfel. dacă soții au constituit un astfel de depozit bancar prin care și-au depus economiile comune, în raport cu instituția bancară soțul titular al contului poate dispune de acesta singur, deși este vorba despre depozitarea economiilor comune. Deci, în raporturile dintre soți este vorba despre economisirea veniturilor din muncă ce sunt comune, dar în raporturile cu unitatea bancară - soțul titular al contului poate dispune liber de aceste economii comune. Bunurile proprii 1.

Bunurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație, excepția când dispunătorul a prevăzut expres că ele vor fi comune. bunurile dobândite prin moștenire legală sunt proprii pentru că soții nu pot fi rude în aceeași clasă de moștenitori legali;

2.

bunurile dobândite prin donație (inclusiv darurile manuale) sunt proprii ale soțului donator, excepția când donatorul a dorit să fie comune.

3.

bunurile dobândite cu titlu de legat constituie bunuri proprii ale soțului legatar, cu excepția cazului în care dispunătorul a dorit să fie comune.

4.

Bunurile de uz personal sunt bunuri proprii din cauza afectațiunii lor, chiar dacă sunt dobândite din veniturile comune. Excepție: obiectele de lux, care presupun intenția soților de a-și valorifica economiile comune.

5. Bunurile destinate exercitării profesiei, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerț care face parte din comunitatea de bunuri . Excepție drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală ale soțului care este autor al creației.

6. veniturile dobândite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, dar numai dacă creanța privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunității.

7. Bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele științifice sau literare, schițele și proiectele artistice, proiectele de invenții și alte asemenea bunuri; nu se referă la primele salariale, care au regimul juridic al veniturilor din muncă, considerate bunuri comune în cazul comunității legale de bunuri.

8. Indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soți: -

se referă la asigurările facultative de persoane. Asiguratorul este obligat să plătească soțului care are calitatea de asigurat, indemnizația de asigurare, care constituie bun propriu al acestuia (chiar dacă primele de asigurare au fost plătite din veniturile comune). Explicația naturii juridice de bun propriu a indemnizației de asigurare este aceea că textul se referă la contractul de asigurare de persoane (și nu de bunuri comune).

Același raționament și indemnizația de asigurare în calitate de terț beneficiar al unui contract de asigurare de viață, încheiat de către o altă persoană (în temeiul stipulației pentru altul). -

despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soți.se referă la prejudiciile cauzate bunurilor proprii ale soțului, precum și la prejudiciile morale cauzate acestuia.

9. Bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora (în virtutea subrogației reale).

10. Fructele bunurilor proprii: constituie bunuri proprii chiar dacă sunt percepute sau culese în timpul comunității legale, deoarece proprietarul are dreptul să-și însușească tot ceea ce produce bunul și tot ceea ce se unește cu acesta. Același raționament se aplică și pentru productele bunurilor proprii. Natura juridică a darurilor de nuntă (ca daruri manuale) - în principiu sunt bunuri comune, presupunându-se intenția donatorilor de a-i gratifica pe soți, în vederea constituirii patrimoniului lor comun. Situația darurilor de nuntă oferite de către părinții soților: prezumă că aceștia au avut intenția de a-l gratifica doar pe soțul care este copilul lor. Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei, pot face obiectul unui dar manual. Simulația în materia donațiilor 2.

înstrăinarea de bunuri cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soțul supraviețuitor, acestea vor fi prezumate donații până la proba contrară.

3.

dacă unul dintre soți cumpără în timpul comunității legale, un bun imobil de la tatăl său, acesta păstrându-și rezerva de uzufruct asupra imobilului vândut se prezumă, până la proba contrară, că această înstrăinare constituie o donație în favoarea soțului cumpărător, și, deci, bunul său propriu și nu un bun comun al soților. Aceste prevederi au ca scop protecția moștenitorilor rezervatari împotriva donațiilor deghizate sub forma înstrăinărilor cu titlu oneros. Regimul juridic al bunurilor proprii fiecare soț poate folosi administra și dispune liber de bunurile sale, în condițiile legii; deci, soțul respectiv nu are nevoie de consimțământul celuilalt soț neproprietar. trebuie să fie coroborate cu cele referitoare la locuința familiei.

Related Documents