Word Pro - Caiete_sarcini.doc

  • Uploaded by: andra
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Word Pro - Caiete_sarcini.doc as PDF for free.

More details

  • Words: 38,477
  • Pages: 122
CAIET - ASANAREA CLĂDIRILOR ATACATE DE IGRASIE SCURTĂ DESCRIERE Pentru asanarea clădirilor atacate de igrasie, se poate folosi materialul Biosal antiigrasie. Acesta a fost dezvoltat pentru ruperea capilarităŃii pereŃilor, unde se manifestă igrasia. Folosirea substanŃei pentru formarea unui strat izolant este admisă ẟi este eficace numai în cazurile în care apa se ridică în pereŃi (igrasia se manifestă cel mai puternic în zona pardoselii ẟi cantitatea ei descreẟte în direcŃia tavanului). CARACTERISTICI Printre cele mai importante caracteristici ale produsului se numără: - Produsul este uẟor de utilizat, fără a fi necesară o asistenŃă tehnică permanentă pe timpul aplicării; - Oferă o soluŃie permanentă pentru oprirea igrasiei verticale, fără a fi necesară reînoirea stratului orizontal de rupere a capiarităŃii; - Este un produs fără solvenŃi dăunători mediului înconjurător; - Biosal antiigrasie este un sistem complex: umple porii astupând astfel capilarităŃile peretelui ẟi face ca acesta să devină hidrofob. Mărind unghiul de umezire între lichid ẟi porile pereŃilor oferă o siguranŃă maximă în ceea ce priveẟte eficienŃa izolării. APLICAłII TEHNICE Prima fază de lucru la aplicarea acestui material este efectuarea măsurătorilor pentru a stabili grosimea exactă a pereŃilor. În funcŃie de grosimea acestora vor fi stabilite numărul găurilor care vor fi executate, respectiv numărul floacoanelor ce vor fi introduse. Adâncimea găurii trebuie să corespundă întotdeauna grosimii peretelui. ÎnălŃimea la care trebuie să fie executat ẟirul de găuri este egală cu până la 50 cm grosime a peretelui cu jumătatea acestei valori - de exemplu, grosimea peretelui 40 cm = înălŃime 20 cm - dar în nici un caz mai mică decât 10 cm. Dacă grosimea peretelui este de 51 cm sau mai mare, atunci valoarea înălŃimii se reduce la o treime a grosimii peretelui. Unghiul de găurire depinde de grosimea peretelui. În cazul pereŃilor cu o grosime de până la 50 cm unghiul de găurire va fi de 45 grade, iar în cazul pereŃilor cu o grosime mai mare de 50 cm, unghiul se micẟorează la 30 grade. Înainte de introducerea flacoanelor în găurile forate, trebuie să se asigure că zidăria care urmează a fi asanată este tencuită. Dacă nu există tencuială pe perete, atunci acesta trebuie acoperit cu tencuială provizorie pentru a elimina posibilitatea de scurgere a materialului la rosturi sau la eventualele găuri în zidărie. După scurgerea materialului din flacoane, peste cca. 4 săptămâni puteŃi astupa găurile cu mortar de ciment. Tencuiala veche infestată cu săruri trebuie

să fie neapărat îndepărtată ẟi din rosturi. După aceasta puteŃi să aplicaŃi tencuiala de asanare care va lăsa peretele să respire ẟi în acest fel să se usuce.

SFATURI ẞI RECOMANDĂRI Produsul este adecvat pentru pereŃi din cărămidă, din piatră brută ẟi de beton. Preluarea se poate face atât dinspre interior, cât ẟi dinspre exterior. Prin folosirea acestui material, avem avantajul că nu influienŃăm în mod negativ structura clădirii, contrar modalităŃilor vechi încă des utilizate. Din acest motiv este folosit de ani de zile la hidroizolarea clădirilor vechi, la monumente istorice, biserici, la care trebuie acordat o atenŃie specială asupra structurii acestuia. Datorită materialelor biodegradabile din care este produs Biosal Antiigrasie, nu prezintă pericol asupra sănătăŃii personalului pe timpul aplicării acestuia, respectiv nu dăunează mediului înconjurător. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - BETOANE ARMATE 1. GENERALITĂłI Caietul de sarcini prezent se referă la lucrări de betoane armate turnate monolit la faŃa locului. Ca elemente din beton armat fundare, de dimensiunile ẟi rolul lor în structură, putem avea: - fundaŃii armate de tip pahar, obelisc, cuzineŃi - grinzi de fundaŃii - stâlpi - diafragme - plăci ẟi scări - elemente liniare: grinzi, centuri, buiandrugi - cămine de vizitare - rezervoare armate Nu fac obiectul prezentelor instrucŃiuni construcŃiile speciale: rezervoare precomprimate, pânze subŃiri, arce poduri, castele de apă, etc.

2. MATERIALE - Betonul folosit la elemente armate este de clasa Bc10, Bc15, Bc 20 ẟi mai rar Bc 22,5. Clasa betonului este indicată pe fiecare plan ẟă de execuŃie. Betonul pus în operă va respecta condiŃiile de calitate cerute de normativul C140-86, atât în ceea ce prive ẟte compoziŃia, modul de punere în operă cât ẟi încercările cerute prin anexele la normativ. - Armăturile vor fi din OB 37, PC 52, PC 60 sau plase sudate din STNB. În plan ẟele de execuŃie sunt indicate diametrele, modul de dispunere ẟi calitatea de oŃel folosit pentru fiecare armătură. - Cofrajele pot fi: din scândură, placaj sau metalice ẟi se execută conform fi ẟei tehnologice de către executant. Toate materialele ce se pun în operă trebuie să respecte condiŃiile de calitate cerute prin normativul C140-86 precum ẟi a celor prevăzute în anexa I 1 din acela ẟi normativ.

3. LIVRARE ẞI TRANSPORT Betonul se prepară fie în staŃii centralizate fie direct la ẟantier, pe bază de reŃete întocmite de laboratoare atestate, cu agregate sortate. Materialele componente vor respecta prevederile capitolelor 4 ẟi 5 din C140-86. Transportul betonului se va face conform cap.5.28 - 5.31 din C140-86.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR Elementele din beton armat vor respecta dimensiunile, axările, poziŃia în structură, prevăzute în planẟele de execuŃie precum ẟi fi ẟa tehnologică pentru betonare, întocmită de către constructor. După executarea cofrajelor ẟi montarea armăturilor se va face verificarea acestora, cu care ocazie, se încheie procese-verbale între executant ẟi beneificiar, care se ata ẟează la cartea construcŃiei. Se poate trece la turnarea betonului în elementele de structură, cu respectarea regulilor de betonare, precum ẟi a rosturilor de turnare (dacă este cazul) prevăzute în C140-86 cap.6. După turnare betonul se tratează pentru asigurarea condiŃiilor favorabile de întărire conf.C140, cap.6.40 - 6.45 ẟi Normativ C16-84 (lucrul pe timp friguros). Decofrarea se face după prevederile cap. 6.46 - 6.55. După decofrare se încheie proces-verbal pentru aspectul betonului între constructor ẟi beneficiar.

5. VERIFICAREA CALITĂłII EXECUłIEI LUCRĂRILOR Se face în conformitate cu prevederile Normativului C140-86, cap.10 ẟi a Normativului C56-85, caietele IV ẟi V. Toate buletinele de calitate pentru materialele componente, încercările de laborator, iar în final buletinul unic pe lucrare se anexează la cartea construcŃiei. Acestea vor constitui baza încheierii procesului verbal de recepŃie a structurii între constructor, beneficiar ẟi proiectant.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII Lucrările de beton armat se execută pe baza fi ẟelor tehnologice întocmite de constructor, care vor cuprinde ẟi măsuri de tehnica securităŃii muncii specifice lucrării, în speŃă lucrări de: cofraje, susŃineri ẟi eẟafodaje, betonări. Întocmit ing. Liana Jurău

CAIET - BETON SIMPLU 1. GENERALITĂłI Prin prezentele instrucŃiuni se indică principalele condiŃii cerute la execuŃia lucrărilor din beton simplu. În general betoanele simple se execută la fundaŃiile construcŃiilor, fie ca fundaŃii continue sub ziduri portante, fie ca blocuri sub stâlpi. Betonul poate fi turnat direct în groapa de fundaŃie sau în cofraj. De asemenea, se mai pot folosi la trotuare sau pardoseli nearmate.

2. MATERIALE Betonul folosit este indicat în planẟele de execuŃie prin clasa de calitate. Pentru condiŃii deosebite (nivel ridicat al apelor, ape agresive) în plan ẟele de execuŃie se indică ẟi tipul cimentului, dozaj minim sau grad de impermeabilitate. Betonul pus în operă va respecta condiŃiile de calitate cerute de Normativul NE01299, atât în ceea ce priveẟte compoziŃia cât ẟi modul de punere în operă, precum ẟi încercările cerute prin anexele la normativ.

3. LIVRARE ẞI TRANSPORT Betonul se va executa fie în staŃii centralizate fie direct la ẟantier, pe bază de reŃete întocmite ẟi atestate; materialele componente vor respecta prevederile cap.4 ẟi 5 din NE01299.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR După executarea săpăturilor la cota din proiecte ẟi a verificării axelor construcŃiilor, se va încheia, cu geotehnicianullucrării,un proces-verbal pentru natura terenului de fundare. În mod obligatoriu, înaintea turnării betonului, se va încheia proces-verbal pentru faza determinată, la care vor participa: executantul, beneficiarul, proiectantul lucrării ẟi InspecŃia judeŃeană în construcŃii. ExecuŃia se va face cu respectarea prevederilor din NE012-99 cap.1, 2, 6. Protejarea betonului după turnare se va face în conformitate cu NE012-99, cap.6, paragraf 6.40-6.45. Abaterile dimensionale se vor încadra în cele prescrise în anexa III.1 din NE012-99.

5. VERIFICAREA CALITĂłII EXECUłIEI Se face conform cap.17 din NE012-99.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII Toate lucrările se vor executa pe baza unor fi ẟe tehnologice, întocmite de executant, pentru fiecare etapă de execuŃie. Se va urmări respectarea normelor de protecŃia muncii privind lucrările de săpăturiterasamente (Normativ C169-83), lucrări de cofraje ẟi betoane. Întocmit ing. Liana Jurău

SISTEM DE USCARE A CLĂDIRILOR CU IGRASIE APARATUL AQUAPOL Aparatul Aquapol este un aparat geomagnetic, o invenŃie a d-lui ing. Wilhelm Mohorn din Austria (Europa Patent 0688383 1196) care se utilizează cu succes de peste două decenii în multe Ńări din Europa (TUV CE Nr. P9892097 E01). AQUA înseamnă apă, iar POL provine din prescurtarea cuvântului POLARIZAłIE. Acest aparat, unic în felul său, acumulează anumite unde electromagnetice naturale, care transformate ẟi redirijate spre pereŃi duce la scăderea forŃei de adeziune dintre molecula de apă acumulată în capilarii zidului ẟi molecula materialului de construcŃie silicatică. Astfel, în raza de acŃiune a aparatului, aproape sferic, apa îẟi pierde proprietăŃile de "umezire". Datorită forŃei gravitaŃionale începe coborârea treptată a apei spre sol. Inventatorul a denumit această noŃiune nouă de fizică: GRAVOMAGNETOCINETICĂ Aparatele AQUAPOL se fabrică în patru variante de capacităŃi, instalate în carcase de aluminiu, sau de material plastic, cu aspect deosebit ẟi elegant (diametru 27-55 cm, înălŃime 15-48 cm, masa 3-5 kg). CapacităŃile diferă atât ca rază de acŃiune cât ẟi ca grosime de penetrare a zidurilor. Astfel, la alegerea tipului aparatului se va Ńine cont de forma ẟi mărimea clădirii, cât ẟi de grosimea cumulată a pereŃilor străpunse radial. SISTEMUL AQUAPOL Tehnologia Aquapol se poate utiliza la uscarea (asanarea) oricărei clădiri, a căror ziduri sunt umede din cauza ascensiunii capilare a apei din sol, având hidroizolaŃia orizontală deteriorată sau inexistentă. Practic se poate considera că se reface hidroizolaŃia la nivelul terenului înconjurător. Efectul aparatelor Aquapol este redus doar de perturbaŃiile electromagnetice, naturale sau artificiale, din raza de absorbŃie a undelor geomagnetice. Obligatoriu aceste zone se vor evita. Aparatele se pot instala numai de speciali ẟti instruiŃi ẟi autorizaŃi de inventator ẟi de producător. Se instalează suspendat de tavan, pe console sau pe stâlpi de susŃinere, într-un loc central, dar ferit al clădirii, astfel că aparatul "să vadă" ẟi cel mai îndepărtat colŃ de zid. În funcŃie de mărimea construcŃiei ẟi de condiŃiile de amplasare, într-o clădire pot fi instalate una sau mai multe aparate. Aparatele Aquapol odată instalate, devin PARTE COMPONENTĂ A CLĂDIRII, îndepărtarea lor duce la reapariŃia ascensiunii capilare a apei din sol. GENERALITĂłI Reabilitarea subsolurilor vechi ẟi în special cele umede, ridică în faŃa inginerilor sarcini multiple. Datorită complexităŃii problemei, fenomenul de umiditate trebuie tratat pornind de la procesele fizico-chimice de ascensiune capilară a apei, difuziunea vaporilor de apă, temperaturi ẟi umidităŃi atmosferice,

termo ẟi hidroizolaŃii, etc. până la analiza întregului ansamblu de clădire, de la terenul de fundare până la acoperiẟ. În vederea asigurării unui subsol cu utilizare îndelungată, se impune diagnostizarea ẟi expertizarea întregii clădiri, iar documentaŃia care se va elabora în acest sens, va indica toate măsurile necesare de construcŃii ẟi instalaŃii. APARATUL AQUAPOL ÎN SUBSOLURI Aparatul Aquapol, prin mecanismul său de acŃionare, este în măsură să oprească ascensiunea capilară a apei din sol numai în cazul pereŃilor care sunt doar în contact orizontal cu terenul de fundare. În cazul zidurilor care sunt ẟi în contact vertical cu solul ẟi unde lipse ẟte sau este deteriorată hidroizolaŃia verticală sistemul Aquapol, nu poate combate umiditatea laterală cauzată de pânza freatică sau apa de pantă sub presiune. În cazul în care întâlnim doar umiditatea naturală a terenului înconjurător ẟi este asigurată îndepărtarea apei din precipitaŃii (trotuare de protecŃie, canalizare pluvială, etc.), cu aparatele AQUAPOL sunt ẟanse mari pentru asigurarea unei atmosfere uscate. În mod cert pereŃii nu se pot usca în profunzime, ne mulŃumim doar cu uscarea feŃei interioare pe o adâncime de 5-10 cm. Astfel, umiditatea atmosferică din subsol se poate menŃine la parametrii scăzuŃi. În cazul în care se solicită spaŃiu complect uscat, se vor lua o serie de măsuri constructive, cum ar fi: hidroizolaŃie verticală, drenaj eficient, în unele cazuri ẟi termoizolaŃie, etc., iar pentru oprirea ascensiunii capilare a apei se va instala parat AQUAPOL. Pentru refacerea corespunzătoare a tencuielilor, finisajelor ẟi a pardoselii se vor consulta instrucŃiunile tehnice elaborate în acest sens de S.C. AQUAPOL ROMANIA S.A. (Caiet de sarcini). Beneficiarilor de aparate AQUAPOL asigurăm garanŃii de uscare numai pentru ziduri libere (fără contact vertical cu terenul), dar clădirile de referinŃă demonstrează eficienŃa sistemului AQUAPOL ẟi în subsoluri. CONDENSUL LA PEREłII SUBSOLULUI La pereŃii subsolurilor mai apare o sursă de umiditate ẟi anume CONDENSUL, un fenomen fizic complex, care în ansamblul lui nu poate fi prezentat printr-o descriere sumară. Pentru exemplificare: În perioadele cu temperaturi ridicate, prin ventilaŃie naturală, aerul cald ajunge la pereŃii subsolului unde o parte din umiditatea atmosferică se condensează sub formă de rouă. Această umezeală duce la neutilizarea ẟi abandonarea subsolurilor, de ẟi în unele cazuri este vorba de spaŃii foarte mari ẟi valoroase. Acest fenomen nu poate fi combătut cu sistemul AQUAPOL, dar sunt alte soluŃii tehnice prin care se poate rezolva ẟi această problemă. Speciali ẟtii AQUAPOL sunt în măsură să ofere soluŃii tehnice necesare.

REABILITAREA CLĂDIRILOR CU IGRASIE În procesul de reabilitare al clădirilor afectate de igrasie se vor respecta următoarele etape: • Diagnostizarea clădirii în vederea stabilirii gradului de umiditate ẟi a poluării chimice cu săruri dizolvabile. La clădiri cu aria construită peste 150 mp, obligatoriu se va întocmi expertiză tehnică de speciali ẟtii AQUAPOL • Instalarea aparatelor AQUAPOL pentru oprirea ascensiunii capilare a apei în vederea începerii procesului de uscare • Schimbarea tencuielii ẟi a finisajelor compromise, cu materiale speciale care contribuie la procesul de uscare ẟi asigură fiabilitate îndelungată. În baza expertizei acumulate se garantează uscarea în profunzime a zidurilor în termen de maxim 2 ani, la grosimi până la 50 cm ẟi max. 3 ani la grosimi peste 50 cm. Prin perete uscat se înŃelege o structură zidită, care este doar în contact orizontal cu solul ẟi are umiditatea masică "de echilibru" sub 3 %. Măsurătorile de umiditate se realizează cu aparatură de precizie specială. Pentru urmărirea precisă a procesului de uscare al pereŃilor, prelevările de probe se realizează în secŃiunile cele mai defavorabile. Pentru comparare, măsurătorile de control se repetă în acelea ẟi puncte. Totuẟi sunt diverẟi factori chimici, fizici ẟi atmosferici care pot prelungi timpul de uscare. De exemplu: poluarea chimică, E-smog, condensul, etc. Aparatele AQUAPOL nu pot combate umezirile datorate defecŃiunilor instalaŃiilor de apă-canal, infiltraŃiile în pereŃi de la acoperi ẟ, jgheaburi ẟi burlane neetanẟe, sau sub presiune din pânza freatică. InfecŃiile biologice (ciuperci, mucegai, alge) se tratează separat deoarece sunt de natură organică, totuẟi practica demonstrează că prin uscarea pereŃilor dispare ẟi mediul umed necesar dezvoltării lor, astfel ele se usucă. În primele săptămâni după instalarea aparatului, umiditatea aerului din încăperi revine la normal, dispare mirosul neplăcut produs de umiditate. Sărurile care au fost dizolvate de apă în sol ẟi transportate prin ascensiune capilară, datorită evaporării apei, sunt supuse fenomenului de recristalizare. Acest proces chimic se produce cu mărire de volum, de 8-10 % ẟi are loc în toată tencuiala veche sub limita de umezire, în care se acumulează. Tencuiala ẟi zugrăveala veche compromisă, se va îndepărta după cca. 4-6 luni, astfel se elimină o parte importantă a sărurilor higroscopice. Pentru refacerea corespunzătoare a tencuielilor ẟi finisajelor, cât ẟi pentru alte lucrări de construcŃii (de exemplu: pardoseală, trotuar, reabilitare subsol, etc.) beneficiarilor de aparate AQUAPOL, se asigură gratuit instrucŃiunile tehnice necesare (Caiet de sarcini). Întocmit arh. Dalya Coloman

ZIDURI DIN CĂRĂMIDĂ PRESATĂ ẞI BLOCURI CERAMICE CU GOLURI VERTICALE 1. PREVEDERI GENERALE Prevederile cuprinse în prezentul caiet se aplică la cărămizi pline ẟi la cărămizi ẟi blocuri ceramice cu goluri verticale.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 2.1. Cărămizi pline STAS 457 - 80 (240×115×88) 2.2. Cărămizi ẟi blocuri ceramice cu goluri verticale STAS 5185/2 (290×140×88). 2.3. Mortarele folosite la executarea zidăriei trebuie să îndeplinească condiŃiile tehnice prevăzute în STAS 1550 - 85. 2.4. Mărcile cărămizilor ẟi ale blocurilor ceramice sunt stabilite în funcŃie de înălŃimea clădirilor ẟi în funcŃie de gradul de protecŃie antiseismică a construcŃiei. Marca cărămizi 75. Marca mortar 25. 2.5. Tipurile ẟi mărcile de armătură ce se vor utiliza la armarea zidăriei vor fi următoarele : - pentru armături de rezistenŃă : oŃel beton OB 37 ẟi PC 52 conform STAS 438/1 -80. - pentru armături constructive : oŃel beton OB 37 ẟi OB 30 conform STAS 438/1 -80.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE 3.1. RecepŃia cărămizilor cu găuri verticale precum ẟi cele presate pline se face conform STAS 456/57. 3.2 Clasele de cărămizi, calităŃile acestora, transportul, depozitarea, precum ẟi protejarea faŃă de intemperii se găsesc în colecŃia de STAS-uri - Materiale de construcŃii VOL. 1 ed. 1964 (STAS 5185/59, 457/57).

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR ALCĂTUIREA ẞI ANCORAREA ELEMENTELOR NESTRUCTURALE Executarea elementelor nestructurale, a rigidizărilor, dispozitivelor de rezemare ẟi ancorare ale acestora se va face urmărind : - evitarea deteriorărilor ẟi eventualelor cedări ale elementelor nestructurale care ar putea periclita vieŃi omeneẟti sau degrada elemente ale structurii de rezistenŃă. 4.1. Aticele ẟi frontoanele de zidărie vor avea grosimea minimum 1/2 cărămidă. 4.2. Aticele ẟi frontoanele se vor rigidiza cu stâlpiẟori ẟi centuri continue din beton armat prevăzute la partea lor superioară. SUBANSAMBLURI AẞEZATE PE CONSTRUCłII 4.3. ẞarpantele pe scaune se vor ancora în centurile din beton armat la nivelul ultimului planẟeu al clădirilor. În cazurile împingerii orizontale, zidurile respective vor fi rigidizate ẟi ancorate în centurile utltimului planẟeu prin centuri ẟi stâlpiẟori din beton armat. PereŃii despărŃitori 4.4. PereŃiii despărŃitori executaŃi din zidărie se vor fixa la partea inferioară în pardoseală, prin executarea pardoselilor după cea a pereŃilor ẟi la cea superioară prin împănarea cu mortar de ciment faŃă de planẟeele superioare. 4.5. PereŃii despărŃitori se vor rigidiza pe direcŃie perpendiculară planului lor prin : - solidarizarea lor cu pereŃii structurali prin Ńesere sau ancorare cu bare de oŃel beton f 6/60 cm pe înălŃime, în rosturile orizontale; - prevederea de elemente din beton armat -stâlpiẟorii din beton armat legăŃi de zidurile respective cu bare orizontale din oŃel beton de 6/60 cm plasate în rosturi ;

- solidarizarea prin Ńesere - cu pereŃi despărŃitori perpendiculari ce vor avea lungimea până la primul gol minimum 1/5 din ẟnălŃimea peretelui respectiv. Sporirea rigidităŃii pereŃilor despărŃitori se poate obŃine ẟi prin armarea lor cu bare de oŃel beton f 6 mm, sau sârmă f 4-3 mm plasate în rosturile orizontale la distanŃe de 4 asize. 4.6. HidroizolaŃii orizontale sub pereŃi Împiedicarea migrării umidităŃii prin capilaritate în pereŃii structurali din zidărie portantă (de exemplu din elementele infrastructurii) se va realiza prin prevederea de hidroizolaŃii orizontale rigide executate cu mortar de ciment cu adaosuri impermeabilizatoare. HidroizolaŃiile rigide vor asigura o legătură între peretele structural ẟi elementul de care acesta trebuie hidroizolat cel puŃin la fel de rezistent cu un rost orizontal curent al zidăriei. HidroizolaŃiile rigide se vor executa în mai multe straturi în conformitate cu prescripŃiile de specialitate. În cazul pereŃilor structurali se pot utiliza pentru izolarea pe orizontală ẟi soluŃiile curente de hidroizolaŃii. TEHNOLOGIA DE EXECUłIE A ZIDĂRIILOR 4.7. Cărămizile, înainte de punerea lor în lucru se vor uda bine cu apă. 4.8. La zidăria din cărămizi pline ẟi cu goluri verticale, rosturile orizontale ẟi verticale vor fi bine umplute cu mortar dar lăsându-se neumplute pe o adâncimea de 1...1,5 cm de la faŃa exterioară a zidului. 4.9. Orizontalitatea rândurilor de cărămizi sau blocuri se obŃine utilizând rigle de lemn sau metal gradate la intervale egale cu înălŃimea rândurilor de zidărie. Riglele se fixează la colŃurile zidăriei. Verificarea orizontalităŃii se va face cu o sfoară de trasat bine întinsă între aceste rigle. 4.10. Întreruperea execuŃiei zidăriei se face în trepte, fiind interzisă întreruperea cu strepi. 4.11. Legăturile între ziduri, la colŃuri, intersecŃii ẟi ramificaŃii se fac alternativ funcŃie de tipul de cărămizi ẟi blocuri ceramice utilizate ẟi anume:primul rând de cărămizi se face continuu la unul din ziduri ẟi se întrerupe la cel de al doiilea în dreptul intersecŃiei. Rândul al doilea de la cel de al doilea zid se face continuu, întrerupând pe cel de la primul zid ẟ.a.m.d. Tăierea cărămizilor pline sau cu goluri verticale necesare pentru realizarea legăturilor la colŃuri, intersecŃii, ramificaŃii etc. se va face cu ajutorul ciocanului de zidărie bine ascuŃit sau cu o unealtă electrică cu disc abraziv. La zidăria din blocuri cu goluri orizontale, se folosesc jumătăŃi de blocuri care se livrează odată cu cele întregi sau cărămizi cu goluri verticale. Se interzice tăierea blocurilor cu ciocanul. 4.12. La executarea zidăriei armate, se va acorda o atenŃie deosebită poziŃionării corecte a barelor de armătură ẟi realizării grosimii necesare a mortarului de acoperire a armăturii în rosturile orizontale. 4.13. La zidurile cu grosimea de cel puŃin o cărămidă, se vor zidi de o parte ẟi de alta a golului câte 3 ghermele la fiecare gol de uẟă ẟi câte 2 ghermele la fiecare gol de fereastră. Ghermelele din lemn vor fi împregnate cu carbolineum sau cufundate de 2...3 ori într-o baie de bitum fierbinte. 4.14. Rosturile zidăriei coẟurilor se vor Ńese la fiecare rând ẟi vor fi complet umplute folosidnu-se mortar de aceeaẟi marcă ca la zidăria pereŃilor. 4.15. CondiŃiile de calitate ẟi verificarea calităŃii lucrărilor de zidărie de cărămidă sunt cele arătate în STAS 10109/1-82 ẟi în "Normativ pentru verificarea calităŃii lucrărilor de construcŃii ẟi de instalaŃii aferente" indicativ C 56 -85. 4.16. La executarea lucrărilor pe timp friguros se vor lua măsurile prevăzute în "Normativ pentru realizarea pe timp friguros a lucrărilor de construcŃii ẟi a instalaŃiilor aferente indicativ C16 84.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE 5.1. Se vor face următoarele verificări: - verificări pe parcursul executării lucrărilor la zidării ẟi pereŃi. - verificări la încheierea fazei de lucru la zidării ẟi pereŃi.

6. MĂSURI DE PROTECłIA MUNCII ẞI PREVENIRE A INCENDIILOR La executarea lucrărilor de zidărie se vor respecta prevederile din : - Norme republicane de protecŃia muncii, aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu Ordinele nr. 34/1975 ẟi 60/1975, inclusiv modificările aprobate cu ordinul 110/19777 ẟi 39/1977. - Norme de protecŃie a muncii în activitatea de constrrucŃii - montaj, aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 1233/D/1980. - Norme generale de protecŃie împotriva incendiilor, la proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor, aprobate prin Decretul nr. 290/16 august 1977 - NTS pentru CM Cap. XVIII - C - 1969. - Norme specifice de protecŃie a muncii pentru activitatea întreprinderilor de construcŃii montaj ẟi de deservire aparŃinând consiliilor populare ( CPMB, CCMB - 1977) în special cap. XXVI. - Se vor respecta normele de prevenire ẟi stingere a incendiilor aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 742/D/1981.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - CONDUCTE DIN POLIETILENĂ 1. GENERALITĂłI Prezentul caiet de sarcini cuprinde condiŃii tehnice pentru executarea reŃelelor de apă rece din polietilenă tip PE cu diametre cuprinse între 63-160 mm.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE Pentru această lucrare materialele folosite, atât conducta propriuzisă cât ẟi armăturile, provin din import având o viabilitate mare, execuŃia lor este mai rapidă ẟi mai uẟoară, putându-se manipula uẟor în comparaŃie cu conductele din oŃel cu aceleaẟi caracteristici. Astfel reŃeaua de alimentare cu apă cuprinde următoarele materiale ẟi produse: - conductă din polietilenă cu densitate mare tip PE-HD cu Dn = 110 mm - cot din polietilenă cu densitate mare tip PE-HD la 90° cu Dn = 110 mm - teu din polietilenă cu densitate mare tip PE-HD cu Dn = 110 mm - tub cu flanẟe pentru îmbinarea vanelor din poliet. cu dens. mare tip PE-HD cu Dn = 110 mm - punte de găurire pentru racordarea conductelor din polietilenă cu densitate mare tip PE-HD, cu Dn = 110/63 mm - reducŃie din polietilenă cu densitate mare tip PE-HD, Dn = 110/62 mm Conductele ẟi armăturile descrise mai sus s-au dat conform fiind standardizate după DIN 8074-1978. - robinet-vană cu asamblare prin manẟon din polietilenă cu densitate mare tip PE-HD, Dn = 110 mm - manẟon de prindere a vanelor Dn = 110 mm - garnitură de manevră cu lungime fixă pentru vane cu Dn = 110 mm Cond. ẟi armăturile descrise mai sus s-au dat conform fiind standardizate după DIN 3543

3. LIVRARE, DEPOZITARE ẞI MANIPULARE Aceste directive pentru livrare, depozitare ẟi manipulare, pentru distribuŃia apei potabile la conducte din PE-HD se iau confom normei DIN 19533, normă internaŃională. Elementele de tubulatură trebuie transportate cu un anumit vehicul fiind încărcate ẟi descărcate într-o anume manieră. La elementele de tubulatură în formă de colaci trebuie avută grijă ca acestea să nu se deformeze iar cele drepte trebuie aẟezate în toată lungimea lor. La depozitare trebuie a se controla tubulatura care a fost transportată ca aceasta să nu fie deformată peste limita admisă. ÎnălŃimea de depozitare a tuburilor drepte, ce se pun unul peste altul, nu trebuie să depăẟească 1,00 m. Tuburile trebuie stocate pe diametre separat pentru ca să nu intre unul în altul, capacele să nu fie înlăturate decât în momentul instalării. Trebuie evitat contactul cu lichide ce ar putea dăuna elementelor de PE cu ar fi carburanŃi, solvenŃi, conf.DIN 26934

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR LUCRĂRI PREGĂTITOARE Pregătirea traseului conductei prin eliberarea terenului, amenajarea acceselor pentru aprovizionarea ẟi manipularea materialelor. Marcarea traseului ẟi fixarea de reperi în afara amprizei pentru executarea lucrărilor la cotele din proiect. Adâncimea săpăturii va fi dimensionată aẟa încât elementele de PE să fie pozate sub adâncimea de îngheŃ 1,00 - 0,80 m. ExecuŃia tranẟeii se va face confom DIN 4124 ẟi DIN 19630. Săpătura se va executa manual sau mecanizat conform proiectului, aceasta se va face numai după organizarea de ẟantier ẟi aprovizionarea cu materiale, pentru ca ẟanŃurile să rămână deschise doar timpul strict necesar.

Săparea ultimului strat, 20 - 30 cm, se va face manual, imediat înainte de pozarea tuburilor, făcându-se ẟi o amenajare a patului tubulaturii cu un strat de nisip. EXECUTAREA PROPRIU-ZISĂ Nu se pozează tuburile din PE-HD la temperaturi sub 0°C. ExtremităŃile tuburilor trebuie curăŃate înainte de pozare iar piesele defecte trebuie înlăturate. Tăierea tubulaturii se face cu un tăietor cu rolă cu dinŃi fini, eventualele bavuri sau defecte trebuind a fi înlăturate. ExtremităŃile tuburilor se pregătesc funcŃie de felul asamblării. Derularea tubulaturii de pe coroană se face, pentru tuburi Ł 63 mm derulând coroana în poziŃie verticală, extremitatea tubului fiind bine fixată. Pentru diametre mai mari tubulatura se pune pe niẟte cruci din lemn sau oŃel fiind derulată cu un dispozitiv. Tuburile trebuie derulate drept, fără buclă, având grijă ca extremitatea tubului care rămâne pe tambur să nu cadă brusc în momentul detaẟării, forŃa elastică provocată putând duce la accidente. Derularea dacă se face la temperaturi în jurul la 0°C, la diametre ł 75 mm, acestea trebuie udate cu apă caldă. La schimbări de direcŃii se vor folosi coturi sau dacă acestea nu sunt mari se poate folosi elasticitatea materialului luând direcŃia cerută fără încălzire acestuia. Asamblarea se face prin sudare cap la cap ẟi electrofuziune. Sudura cap la cap cuprinde următoarele: - pregătirea materialului - ridicarea unui cort pentru sudură în caz de vreme rea - pregătirea aparatului de sudură - alinierea pieselor pentru sudare - fixarea tuburilor sau elementelor ẟi obturarea extremităŃilor - pregătirea suprafeŃelor cu aparatul de fixare - îndepărtarea aparatului de fixare - curăŃirea uneltelor de surudă cu perie, hârtie adezivă - controlul paralelismului prin apropierea tuburilor - controlul temperaturii de amestec ˝10°C - curăŃirea suprafeŃei de sudură cu hârtie abrazivă ẟi lichid degresant - controlul temperaturii de sudură - determinarea presiunii ẟi forŃei de deplasare a pieselor de sudat ẟi scrierea acestor valori - det. timpului de preîncălzire-încălzire ẟi asamblare ẟi înscrierea în raportul de sudură - punerea în lucru a oglinzii de încălzire - apropierea părŃilor de sudat de oglinda de sudură - reducerea presiunii la încălzire spre 0 - după încălzirea suficientă dezlipirea oglinzii de sudură - degajarea oglinzii de sudură ẟi apropierea imediată a suprafeŃelor de sudat - observarea presiunii ẟi a timpului de asamblare indicate în tabloul de referinŃă - răcirea sub presiune - tabel referinŃă - după răcire se scoate aparatul de asamblare - verificarea maẟinii de sudat, uneltelor ẟi componentelor - alinierea capetelor Ńevilor ẟi înlăturarea particulelor existente în interiorul Ńevii - planizarea capetelor tuburilor ẟi fitingurilor ẟi curăŃirea cu un solvent - tratarea suprafeŃelor int., mufelor ẟi pieselor de branẟamente cu robinet, numai cu solvent - însemnarea adâncimii mufei la capătul Ńevii - îmbinarea componentelor curate ẟi complet uscate - fixarea componentelor Ńevii împreună ẟi verificarea inserŃiei pe fiecare produs - executarea sudurii conform instrucŃiunilor - verificarea indicatorului verde

- notarea timpului de execuŃie ẟi a celui de răcire

PROBA DE PRESIUNE Locurile unde se fac asamblări vor rămâne vizibile pentru încercarea la presiune. Încercarea la presiune se efectuează conf. normei DIN 4279 - presiunea de probă 1,5 × PN. PROTEJAREA LUCRĂRILOR Dacă sunt piese de racord sau robinete metalice acestea trebuie protejate contra coroziunii iar tubulatura din PE-HD va fi protejată contra substanŃelor foarte calde sau ce conŃin solvenŃi. Dacă tubulatura ete expusă la soare puternic trebuie acoperită cu un strat de.... înainte de umplerea definitivă, pentru a evita tensiuni ce pot apărea, aceasta făcându-se manual. Dacă apar intersecŃii sau paralelisme cu Ńevi de încălzire trebuie respectate distanŃe pentru a proteja tubulatura din PE-HD contra încălzirii, conform DIN 19630. UMPLEREA TRANẞEII Se face în două etape, una după lansarea ẟi pozarea conductei ẟi una după proba de presiune. Umplerea se face în straturi succesive de pământ de 20 cm bine bătut. Umplerea completă a tranẟeii se va face astfel încât suprafaŃa terenului să fie perfectă, conform destinaŃiei iniŃiale. SPĂLAREA ẞI DEZINFECTAREA CONDUCTEI Se trece la umplera conductei cu apă, se verifică etanẟeitatea în special la îmbinări, se înlătură eventualele defecŃiuni iar apoi se completează umpluturile de pământ. Spălarea conductei se va face pe tronsoane cu un debit care va asigura o viteză minimă de 1,5 m/s. Dezinfectarea conductelor se va face la cel mult 3 zile de la terminarea spălării cu o soluŃie cu clor ẟi menŃinerea acesteia 24 ore în conductă.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIA RecepŃia se face în conformitate cu prevederile acestui caiet de sarcini ẟi rgulamentul 108030/70, emis de Comitetul de Stat al Planificării, Ministerul FinanŃelor ẟi Ministerul ConstrucŃiilor Industriale. RecepŃia va cuprinde următoarele elemente: - respectarea dimensiunilor ẟi a cotelor prevăzute în proiect - resp. prescrpiŃiilor de montaj ẟi funcŃionarea corectă a vanelor, aparatelor de manevră - asigurarea etanẟeităŃii tubulaturii - asigurarea capacităŃii de transport - respectarea măsurilor de protecŃie ẟi securitate a muncii La punerea în funcŃiune, care se face de constructor, va participa ẟi personalul de întreŃinere care va exploata instalaŃia.

6.

MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR

- Norme republicane de protecŃia muncii, aprobate prin ordinul comun al Ministerului Muncii ẟi Ministerului SănătăŃii nr.34/20/02-1975 ẟi 60/20.02-1975 - Norme specifice de protecŃie pentru activitatea întreprinderilor de construcŃii-montaj ẟi deservire aparŃinând consiliilor populare, elaborate de Consiliul popular al municipiului Bucureẟti - Norme specifice de lucru a utilajelor ce sunt folosite

Întocmit

ing. Laviniu MihiŃ

CAIET - CONDUCTE DIN P.V.C. PENTRU CANALIZARE A. DATE TEHNICE Material: - polivinil clorid neplastifiat (P.V.C.) - conducta propriuzisă cu nervuri (tip ULTRA) - cauciuc natural - inelul Îmbinarea: mufă cu inel de cauciuc Culoarea: maro-deschis Marcarea: Pe conducte se va marca diametrul nominal, anul producŃiei, marca de conformitate, marca calităŃii ProprietăŃi fizice: - densitatea - 1,40 g/cmc - coeficientul de dilatare liniară - 8 × 10-2 mm/mK - conductivitatea termică - 0,15 W/mK - modulul de elasticitate = 3000 N/mmp - rezistenŃa electrică mai mare de 1012 ohmi - materialul va fi rezistent la factori de coroziune proveniŃi din compuẟi ai diferiŃilor acizi sau ai clorului, lichide cu pH = 2 până la pH = 12

B. INSTRUCłIUNI DE POZARE A CONDUCTELOR Următoarele instrucŃiuni se referă la utilizarea ẟi pozarea conductelor ẟi a pieselor de legătură îngropate în pământ. AplicaŃii Conductele cu diametre nominale Dn 250 - Dn 500 mm nu vor fi expuse pe timp îndelungat (mai mare de 10 h) la temperaturi mai mari de 40°C. Conductele pozate sub drumuri vor avea o acoperire de cel puŃin 1,20 m, respectându-se dimensiunea umpluturii de deasupra tuburilor. Aceasta va fi din nisip. Pe porŃiunile unde această acoperire nu poate fi realizată, conducta va fi încastrată în beton cu marca BC 7,5. Transport ẟi depozitare Se va acorda o deosebită atenŃie modului de transport ẟi stocare. Transportul se va face cu vehicule speciale, prevăzute cu suporŃi pentru conducte de-a lungul întregii lor lungimi. Se va preveni zdruncinarea conductelor în perioadele cu temperaturi apropiate de 0°C.

Conductele se vor depozita astfel încât praful să nu pătrundă în părŃile interioare. În timpul depozitării nu trebuie să aibă loc deformări permanente sau degradări asupra conductelor. ÎnălŃimea stivelor de conducte nu va depăẟi 2 m. Conductele nu trebuie să vină în contact pe timpul depozitării cu substanŃe agresive pentru P.V.C. ẟi anume: solvenŃi, diluanŃi, carburanŃi, subsanŃe pentru protejarea lemnului, etc. łevile nu vor fi târâte pe pământ. Realizarea fundului ẟanŃului Această operaŃiune este decisivă pentru buna exploatare a conductelor din P.V.C. Din acest motiv este necesară o atenŃie deosebită pentru realiz. sa. În dreptul mufelor se va realiza o adâncime a ẟanŃului de pozare astfel încât conducta să se rezeme pe fundul ẟanŃului pe întreaga sa lungime ẟi sprijinirea să nu se facă pe nici o mufă. Pozarea conductelor Conductele au diametrele nominale de peste 250 mm nu vor fi pozate tensionat. La trecerile prin căminele de vizitare se vor realiza cu atenŃie operaŃiile astfel încât să se realizeze o foarte bună legătură între conductă ẟi peretele căminului care urmează a fi realizat din beton monolit. Umplerea ẟi compactarea ẟanŃurilor Stratul de umplutură din ẟanŃ deasupra conductei va avea minimum 30 cm ẟi va fi cum s-a precizat în paragraful "AplicaŃii", din nisip. Acest strat va fi compactat foarte bine, manual sau cu compactor mecanic de mână. Verificarea la etanẟeitate Conductele vor fi umplute cu apă la presiunea de 0,5 bar măsurată în punctul cel mai de jos în care se face proba. Verificarea durează 15 minute. Proba se va face după ce în prealabil întregul tronson de conductă pe care se efectuează verificarea a fost acoperit cu pământ, făcând excepŃie mufele, care vor rămâne descoperite pentru a se observa eventualele scurgeri. Întocmit ing. Laviniu MihiŃ

CAIET - CONFECłII METALICE 1. GENERALITĂłI Obiectul : Elemente de construcŃii din confecŃii metalice. Domeniul : acoperiẟ (ferme, pane ẟi contravântuiri) , plan ẟee metalice - coẟuri de fum metalic

2. MATERIALE Se utilizează următoarele materiale : - oŃel laminat marca OL 37 clasa 3 - STAS 500/2 - 80 - electrozi cu înveliẟ titanic STAS 1125/1-81 - Ńevi de oŃel laminate la cald pentru construcŃii OL 35 .

3. LIVRAREA, DEPOZITAREA, MANIPULARE Pentru materialele folosite la construcŃii metalice se vor respecta condiŃiile privind livrarea, depozitarea ẟi manipularea acestora cuprinsă în STAS 767/0-88- ConstrucŃii din oŃel - condiŃii tehnice generale de calitate.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR ExecuŃia confecŃiilor metalice se face conform prevederilor proiectului cu respectarea următoarelor prescripŃii: - STAS 767/0 -88- ConstrucŃii din oŃel - CondiŃii tehnice generale de calitate. - C 150 - 84 - Normativ privind calitatea îmbinărilor sudate din oŃel ale construcŃiilor; - C56 - 85 - Caiet XIX - Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente - ConstrucŃii din oŃel. - STAS 11400 - 80 - Tehnologia de sudare omologată - STAS 10128/86 - ProtecŃia contra coroziunii a construcŃiilor supraterane din oŃel, clasificarea mediilor agresive - STAS 10169/10-77 - ProtecŃia contra coroziunii a construcŃiilor din oŃel supraterane. Pregătirea mecanică a suprafeŃelor. - STAS 10702/1-83 - ProtecŃia contra coroziunii a construcŃiilor din oŃel supraterane acoperiri protectoare. CondiŃii tehnice generale.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI Verificarea condiŃiilor de calitate se face în conformitate cu prevederile normativului pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii C56 - 85 capitolul XIX.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẟI PREVENIREA INCENDIILOR - Se vor respecta următoarele prescripŃii tehnice: - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele 34/75 ẟi 60/75. - Norme tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului P 118/83 . Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET

- LUCRĂRI DE CONSOLIDARE

PRIN CĂMĂẞUIRE A PEREłILOR ẞI RADIERULUI DIN BETON ARMAT

1. GENERALITĂłI Domeniul - Lucrări de consolidare prin cămăẟuire a secŃiunilor de beton armat în vederea impermeabilizării lor.

2. MATERIALE Materiale care se folosesc sunt: - planẟe sudate STNB - oŃel beton OB 37 - oŃel beton PC52 - beton de cimement C 20/25 - P810 (B 300) - beton de cimement C 16/20 - P410 (B 250)

3. LIVRARE, DEPOZITARE, AMNIPULARE Pentru materialele folosite în cadrul consolidării se vor respecta condiŃiile privind livrarea, depozitarea ẟi manipularea acestora cuprinse în: - STAS 438/1-8 - armături din OB 37 - STAS 438/2-8 - armături din PC52 - STAS 438/3-8 - armături din STNB - STAS 1500 - 78 pentru ciment - STAS 1667 - 76 pentru agregate - STAS 790 - 84 pentru apă.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR În cadrul lucrărilor de cămăẟuire a pereŃilor ẟi radierului de b.a. se vor executa următoarele faze: - curăŃirea de bitum a rsturilor dintre dale - desfacerea tencuielii în zonele unde se desprinde uẟor - ẟpiŃuirea suprafeŃelor de beton - curăŃirea cu jet de aer - se va monta armătura în radier - se va turna betonul în radier în grosime de 12 cm - după întărirea betonului turnat în radier se vor arma ẟi cofra pereŃii bazinului. În prealabil suprafaŃa pereŃilor va fi umezită până la saturare ẟi amorsată cu lapte de ciment - se va turna betonul în pereŃi.

În cadrul montării plaselor sudate, se vor respecta detaliile de execuŃie din proiect ẟi cele cuprinse în - InstrucŃiunile P 59/86. CondiŃiile de calitate ẟi abaterile admisibile vor fi în conf. cu Normativul C56/85.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI Verificarea se va face pentru fiecare etapă precizată mai sus, trecerea la o etapă următoare făcăndu-se cu respectarea celei precedente.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIRE A INCENDIILOR Se vor respecta următoarele prescripŃii tehnice: - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele 34/75 ẟi 60/75. - Norme de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii montaj (vezi Ordin M.C. Ind. 1233/D/80). - Norme tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului P 118/83.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET

- LUCRĂRI DE CONSOLIDARE

PRIN CĂMĂẞUIRE A STÂLPILOR DIN BETON ARMAT

1. GENERALITĂłI Obiectul - Reabilitare, modernizare ẟi dotare Grup ẞcolar Andrei ẞaguna Oradea. Domeniul - Lucrări de consolidare prin cămăẟuire a a stâlpilor de beton armat.

2. MATERIALE Materiale care se folosesc sunt: - oŃel beton OB 37 - oŃel beton PC52 - beton C 20/25 - T4- I 32,5

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Pentru materialele folosite în cadrul consolidării se vor respecta condiŃiile privind livrarea, depozitarea ẟi manipularea acestora cuprinse în: - STAS 438/1-8 - armături din OB 37 - STAS 438/2-8 - armături din PC52 - STAS 438/3-8 - armături din STNB - STAS 1500 - 78 pentru ciment - STAS 1667 - 76 pentru agregate - STAS 790 - 84 pentru apă.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR În cadrul lucrărilor de cămăẟuire a stâlpilor. se vor executa următoarele faze: - se îndepărtează tencuiala aplicată după care se va spitui suprafaŃa betonului pe toată înălŃimea stâlpului - se va desface acoperirea cu beton a grinzilor în zonele stabilite în detaliu - se vor practica goluri în planẟeul de beton armat pe conturul haẟurat fără a tăia armăturile existente din placă - se va desface local acoperirea cu beton a stâlpului până la armăturile orizontale de rezistenŃă în vederea sudării conectorilor Ø 14 de aceste bare - barele noi din colŃurile cămăẟuirii se vor suda de conectorii Ø 14 - restul barelor se vor suda de armăturile longitudinale de rezistenŃă din grinzi - etrierii se vor închide prin sudură - turnarea se va face cu beton fluid marca C20/25 pe la partea superioară prin practicarea de goluri în placă .

5. VERIFICAREA EXECUłIEI Verificarea se va face pentru fiecare etapă precizată mai sus, trecerea la o etapă următoare făcăndu-se cu respectarea celei precedente.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIRE A INCENDIILOR Se vor respecta următoarele prescripŃii tehnice: - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele 34/75 ẟi 60/75. - Norme de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii montaj (vezi Ordin M.C. Ind. 1233/D/80). - Norme tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului P 118/83. Întocmit ing. Liana Jurău

CAIET - LUCRĂRI DE CONSOLIDARE PRIN CĂMĂẞUIREA PEREłILOR DIN ZIDĂRIE DE CĂRĂMIDĂ 1. GENERALITĂłI Obiectul - lucrări cămăẟuire a pereŃilor din zidărie de cărămidă Domeniul - lucrări de consolidare structurală a clădirii realizate prin:- cămă ẟuirea pereŃilor din zidărie de cărămidă.

2. MATERIALE Materialele ce se folosesc sunt : - plase sudate STNB - trebuie să îndeplinească condiŃiile tehnice prevăzute în STAS 438/3-80 - oŃel beton OB 37 pentru agrafe trebuie să îndeplinească condiŃiile tehnice prevăzute în STAS 438/1/80 - mortar de ciment marca M 100T vor trebui să îndeplineascxă condiŃiile tehnice prevăzute în STAS 1030-85 ẟi în instrucŃiunile tehnice C17/82

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Pentru materialele folosite în cadrul lucrărilor de consolidare se vor respecta condiŃiile privind livrarea, depozitarea ẟi manipularea acestora cuprinsă în : - STAS 438/3-80; 438/1-80 pentru plasele sudate în armături OB37 - STAS 1667-76 pentru nisip - STAS 1500-78 pentru ciment - STAS 790 -73 pentru apă. Perioada maximă de utilizare a mortarului preparat este de 10 ore.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR. În cadrul lucrărilor de cămăẟuire a pereŃilor din zidărie de cărămidă urmează a se executa următoarele faze: - se va îndepărta tencuiala de pe ambele feŃe ale peretelui, molozul rezultat urmând a se îndepărta - se va curăŃa cu scoabe mortarul din rosturile orizontale ẟi verticale ale zidăriei - se vor executa cu bormaẟina găuri φ 25 - 30 mm realizând un caroiaj la 45 cm interax - suprafaŃa zidăriei se va curăŃa prin periere ẟi spăla - se vor monta pe cele două feŃe, plasele sudate ẟi se vor prinde cu agrafe φ 6 montate în golurile practicate pe grosimea peretelui. - suprafaŃa zidăriei se va umezi cu minimum 24 ore înainte de aplicarea mortarului - se vor umple golurile aferente agrafelor de legătură, după care se va începe aplicarea cu pompa de mortar a mortarului de ciment în straturi succesive, grosimea finală fiind de 5 cm de o parte ẟi alta a peretelui. - condiŃiile de calitate cât ẟi abaterile admisibile vor fi în conformitate cu normativele C18/83; C56/85.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - se va face pentru fiecare etapă precizată mai sus, trecerea la următoarea etapă fiind posibilă numai cu respectarea celor care o precede

- ExecuŃia se va face îngrijit fără a genera ẟocuri mecanice în cadrul clădirii ẟi fără a afecta stabilitatea pereŃilor - În cadrul montării plaselor sudate se vor respecta, respectiv verifica detaliile de execuŃie din proiectul de execuŃie cât ẟi cele cuprinse în InstrucŃiunile P59/86- La realizarea tencuielii aferente se va urmări respectiv verifica respectarea prescripŃiilor prevăzute în cadrul normativului C18/83 cât ẟi în caietul de sarcini aferent tencuielilor (existent în cadrul prezentei documentaŃii). - În scopul asigurării calităŃii lucrărilor de consolidare proiectantul va fi solicitat pe ẟantier, în mod obligatoriu pentru verificarea stadiului fizic obŃinut după desfacerea tencuielilor, curăŃirea zidăriei ẟi plasele sudate montate adică înainte de începerea tencuielilor, pentru a face recepŃia acestei faze, după care se poate trece la începerea lucrărilor de tencuieli.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR La executarea lucrărilor de cămăẟuială se vor respecta ẟi următoarele prescripŃii tehnice: - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele 34/75 ẟi 60/75. - Norme de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii montaj, vezi ordin M.C.Ind. 1233/D/80 - Normele tehhnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului P118/83. - La folosirea pompei de mortar se vor respecta instrucŃiunile aferente acesteia din cadrul cărŃii tehnice a utilajului.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - INSTALAłII ELECTRICE INTERIOARE EXECUTATE ÎN CABLU 1. GENERALITĂłI Prezenta parte din documentaŃie se referă la realizarea instalaŃiilor electrice interioare în spaŃii administrative. InstalaŃia se execută cu cablu cu conductori din Cu ẟi izolaŃie din PVC, tip CYY montat: - aparent (cu bride din bachelită ẟi bolŃuri metalice ẟi pe pod de cablu) deasupra tavanului fals - îngropat între cele 2 feŃe ale pereŃilor de rigips - îngropat în tub IPY în tencuiala pereŃilor din zidărie de cărămidă - aparent pe stâlpii din beton armat ẟi mascat cu plinte din policarbonat

2. MATERIALE ẞI PRODUSE Principalele materiale folosite: cabluri CYY, pod de cablu (jgheab), plinte din policarbonat ẟi tuburi IPY. Principalele produse: tablouri electrice cu siguranŃe automate, întrerupătoare ẟi comutatoare unipolare, prize cu contact de protecŃie ẟi corpuri de iluminat fluorescente încastrat în tavanul fals ẟi corpuri de iluminat etan ẟe în grupurile sanitare.

3. STANDARDE ẞI NORMATIVE - STAS 8778/1,2 - Cabluri de energie cu izolaŃie ẟi manta PVC - STAS 3184 - Prize pentru instalaŃii de joasă tensiune - STAS 3185 - Întrerupătoare ẟi comutatoare pentru instalaŃii electrice fixe - STAS 8114 - Corpuri de iluminat - Normativ NP-I7-02, instalaŃii electrice cu tensiuni până la 1000 Vca - Normativ PE 107-95, proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor electrice în cablu

4. LIVRARE, DEPOZITARE ẞI MANIPULARE Conform STAS-urilor ẟi normativelor de la pct. 3

5. EXECUłIA LUCRĂRILOR - trasarea instalaŃiei - montarea diblurilor, consolelor, podurilor (jgheaburilor) de cablu ẟi a altor elemente de susŃinere - montarea tuburilor IPY pe porŃiunile de traseu de pe pereŃii din zidărie - montarea cablurilor ẟi dozelor de derivaŃie - montarea aparaturii, a corpurilor de iluminat ẟi a tablourilor electrice - executarea legăturilor la aparate ẟi tablouri electrice - punerea sub tensiune

6. VERIFICAREA EXECUłIEI ẞI RECEPłIA LUCRĂRII a. Verificarea preliminară constă din: - compararea caracteristicilor materialelor ẟi aparatelor cu cele prevăzute în proiect ẟi în cataloagele de produs - verificarea stării tehnice a materialelor, aparatelor ẟi echipamentelor electrice dacă nu prezintă distrugeri sau deformări mecanice

- verificarea dacă locul de montaj corespunde din punct de vedere al coexistenŃei cu celelalte instalaŃii interioare, cu echipamentele ẟi cu mobilierul din încăperea respectivă b. Verificarea definitivă constă din: - verificarea legăturilor în doze, la aparate, corpuri de iluminat ẟi tablouri electrice - verificarea rezistenŃei de izolaŃie - verificarea instalaŃie de legare la pământ (rezistenŃa de dispersie a prizei de pământ, continuitatea reŃelei de pământare). - verificarea instalaŃiei din punct de vedere a siguranŃei la foc (funcŃionarea în cascadă a protecŃiei la scurtcircuit, a protecŃiei diferenŃiale ẟi a protecŃiei la supratensiune).

7. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR Acte normative - Norme generale de protecŃia muncii - Decret nr. 290 - Norme generale de protecŃie împotriva incendiilor în proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor. CondiŃii de tehnica securităŃii muncii În timpul executării lucrărilor de spargere a zidurilor sau a plan ẟeelor trebuie să se poarte ochelari de protecŃie. - Sculele cu care se lucrează (ciocane, dălŃi, ẟpiŃ, cle ẟte, ẟurubelniŃă, etc.) trebuie să fie în stare bună ẟi să nu prezinte pericol de accidentare - Se utilizează centura de siguranŃă la lucrările ce se execută la înălŃime - PrezenŃa tensiunii se va verifica cu lampă de probă - Este interzisă punerea sub tensiune a unei instalaŃii până nu s-au terminat toate lucrările prevăzute în proiect, cu respectarea normativului I7/1991. Punerea sub tensiune se va face numai după verificarea ei de furnizorul de energie conform Regulamentului pentru furnizarea ẟi utilizarea energiei electrice (H.G. 236/1993).

8. CONDIłII SPECIALE - Lucrările se vor executa conform planẟelor Întocmit ing. Petru Tod

CAIET

- INSTALAłII ELECTRICE DE FORłĂ

1. GENERALITĂłI Prezenta parte din documentaŃie se referă la realizarea instalaŃiei electrice de forŃă în spaŃiile cu specific industrial (staŃii de hidrofor, puncte termice, ateliere, etc.) InstalaŃia se va executa în montaj aparent în cablu.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE. - Principalele materiale folosite: cabluri CYAbY ẟi Ńevi OL. - Principalele produse: Tablouri electrice cu siguranŃă automată, contactoare automate cu relee termice, întrerupătore ẟi comutatoare, prize. - Standarde ẟi normative. - STAS 8778/1,2, Cabluri electrice în instalaŃii P.V.C - STAS 6856-75 Conducte cu izolaŃie de PVC pentru instalaŃii electrice fixe. - STAS 4479 - Contactoare ẟi receptoare de joasă tensiune. - STAS 3184 ẟi 4641/1. Prize ẟi fiẟe triploare - Catalog de produse "Electroaparataj" Bucure ẟti - STAS 5358-68 Tablouri de distribuŃie închise pentru 500V ẟi până la 630A. CondiŃii generale. - Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor electrice cu tensiune până la 1000V.c.a ẟi 1500 V.C.C I7 -1991.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE. - conform STAS-urilor indicate la pct. 2.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR a) Montarea aparentă a cablurilor: trasarea se face după ce au fost executate lucrările de tencuire. Fixarea diblurilor se face la distanŃe egale. Se montează consolele, pe dibluri. Cablurile se montează numai orizontal sau vertical. b) Asamblarea ẟi montarea tablourilor de distribuŃie. Echiparea ẟi asamblarea tablourilor se face în ateliere specializate. Pe ẟantier se execută montarea tabloului care vine gata asamblat. Tabloul se montează pe perete sau cu picioarele stelajului în pardoseală. Suportul metalic se leagă la centura interioară de pământare. c) Montarea aparatelor de comandă, conectare ẟi protecŃie. Fixarea pe console se va realiza prin ẟuruburi. Aparatele se vor racorda la,circuitul de alimentare, iar contactoarele ẟi la circuitele de comandă dacă este cazul.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI-RECEPłIEI. a) Verificare preliminară - verificarea înainte de montaj a continuităŃii electrice a conductoarelor (în colaci) - verificarea după montaj a continuităŃii electrice a instalaŃiei b) Verificarea definitivă - măsurarea rezistenŃei de izolaŃie a conductelor - verificarea legăturilor în doze, la aparate, la tablouri. - verificarea funcŃionării corecte a instalaŃiei de protecŃie contra electrocutării - verificarea rezistenŃei de dispersie a prizei de pământ - montarea corectă a siguranŃelor calibrate conform proiectului

Verificările se execută conform "Normativ privind verificările lucrărilor de construcŃii ẟi a instalaŃiilor aferente" - C56.

G. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR. Acte normative - Norme Generale de ProtecŃia Muncii - Decret nr. 290 - Norme generale de protecŃie împotriva incendiilor în proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor. CondiŃii de tehnica securităŃii muncii În timpul executării lucrărilor de spargere a zidurilor sau a plan ẟeelor trebuie să se poarte ochelari de protecŃie. - Sculele cu care se lucrează (ciocane, dălŃi, ẟpiŃ, cle ẟte, ẟurubelniŃă, etc) trebuie să fie în stare bună ẟi să nu prezinte pericol de accidentare. - Se va utiliza centura de siguranŃă la lucrările ce se execută la înălŃime. - PrezenŃa tensiunii se va verifica cu lampă de probă - Este interzisă punerea sub tensiune a unei instalaŃii până nu s-au terminat toate lucrările prevăzute în proiect, cu respectarea normativului I7-1991. Punerea sub tensiune se va face numai după verificarea ei de furnizorul de energie conform Regulamentului pentru furnizarea ẟi utilizarea energiei electrice (H.G. 236/1993).

Întocmit ing. Petru Tod

CAIET - INSTALAłII ELECTRICE DE FORłĂ EXECUTATE CU CONDUCTOARE ẞI TUBURI 1. GENERALITĂłI Prezenta parte din documentaŃie se referă la realizarea instalaŃiei electrice de forŃă în spaŃii specifice gospodăriei comunale (staŃii de hidrofor, puncte termice, etc). InstalaŃia se va executa în montaj aparent ẟi etan ẟ, cu cond. trase în tuburi PEL.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE Principalele materiale folosite: tuburi PEL, conductoare tip FY ẟi FY, platbandă oŃel laminată. Principalele produse: Tablouri electrice capsulate, contactoare capsulate cu relee termice, siguranŃe fuzibile. Standarde ẟi normative. - STAS 7933 - 74 - Tuburi de protecŃie PEL - STAS 6856 - 75 - Conducte cu izolaŃie de PVC pentru instalaŃii electrice fixe. - STAS 4479 - Contactoare ẟi receptoare de joasă tensiune. CondiŃii tehnice speciale de calitate. - STAS 452-73 - SiguranŃe cu filet tip D - Catalog de produse "Electroaparataj" Bucures ẟti. - STAS 5358 - 68 - Tablouri de distribuŃie închise pentru 500V ẟi până la 630A. CondiŃii generale. - Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor electrice cu tensiuni până la 1000 V.C.A. ẟi 1500 V.c.c. I7 - 1991.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE - conform STAS-urilor, indicate la pct. 2

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR a) Montarea aparentă a tuburilor: trasarea se face după ce au fost executate lucrările de tencuire. Spargerea diblurilor ẟi fixarea lor trebuie făcută la distanŃe egale. Se montează consolele, tuburile ẟi dozele. Tuburile se montează numai orizontal sau vertical. b) Montarea conductoarelor în tuburi: derularea colacilor de conductoare înainte de a fi introduse în tuburi, tragerea în tub a conductoarelor, executarea legăturilor în doze. c) Asamblarea ẟi montarea tablourilor de distribuŃie. Echiparea ẟi asamblarea tablourilor capsulate se face în ateliere specializate. Pe ẟantier se execută montarea tabloului care vine gata asamblat. Tabloul se montează pe perete sau cu picioarele stelajului în pardoseală. Suportul metalic se leagă la centura interioară de pământare. d) Montarea aparatelor de comandă, conectare ẟi protecŃie. Fixarea pe console se va realiza prin ẟuruburi. Aparatele se vor racorda la circuitul de alimentare, iar contactoarele ẟi la circuitele de comandă.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE a) Verificare preliminară: - verificarea înainte de montaj a continuităŃii electrice a conductoarelor (în colaci) - verificarea după montaj a continuităŃii electrice a instalaŃiei b) Verificarea definitivă. - măsurarea rezistenŃei de izolaŃie a conductelor - verificarea legăturilor în doze, la aparate, la tablouri - verificarea funcŃionării corecte a instalaŃiei de protecŃie contra electrocutării - verificarea rezistenŃei de dispersie a prizei de pământ - montarea corectă a siguranŃelor calibrate conform proiectului Verificările se execută conform "Normativ privind verificările lucrărilor de construcŃii ẟi a instalaŃiilor aferente" - C56.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR ACTE NORMATIVE: - Norme generale de protecŃia muncii - Decret nr. 290 - Norme generale de protecŃie împotriva incendiilor în proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor.

CONDIłII DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII. În timpul executării lucrărilor de spargere a zidurilor sau a plan ẟeelor trebuie să se poarte ochelari de protecŃie. Sculele cu care se lucrează (ciocane, dălŃi, ẟpiŃ, cle ẟte, ẟurubelniŃă, etc) trebuie să fie în stare bună ẟi să nu prezinte pericol de accidentare. Se va utiliza centura de siguranŃă la lucrările ce se execută la înălŃime. PrezenŃa tensiunii se va verifica cu lampă de probă. Este interzisă punerea sub tensiune a unei instalaŃii până nu s-au terminat toate lucrările prevăzute în proiect, cu respectarea normativului I7/1991. Punerea sub tensiune se va face numai după verificarea ei de furnizorul de energie conform Regulamentului pentru furnizarea ẟi utilizarea energiei electrice (H.G. 236/1993). Întocmit ing. Petru Tod

CAIET - PLACAJE DIN FAIANłĂ 1. GENERALITĂłI 1.1. Aplicarea plăcilor de faianŃă se va face pe pereŃi din zidărie, din beton monolit turnate în cofraje de inventar sau din zidărie din blocuri mici de beton celular autoclavizat. În general sunt aplicate la băi, grupuri sanitare, saloane, săli de operaŃii, laboratoare, la bucătărie, oficii de distrib. alimente, spălătorie.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE - Plăcile de faianŃă sunt de formă pătrată ẟi se linează în dimensiunile, calităŃile ẟi caracteristicile prevăzute în STAS 233-86. - Nisip silicios de râu sau de carieră, bine spălat, grăunŃos, conform STAS 1667-76; - Ciment Pa 35, ciment M30, STAS 1500 - 78 - Apă, conf. STAS 790 - 80 - Var pastă, conf. STAS 146 -80; var hidratat în pulbere conf. STAS 9201-80 - Ciment alb conf. STAS 7055-80 - PigmenŃi naturali, conf. STAS 6476-81 - Silicat de sodiu soluŃie conf. STAS 2902-61 - Aracet DP 25 sau D50 conf. STAS 7008-80 - Romacril RR - Alutchit conf. NI 7398 -79

3. TRANSPORT, MANIPULARE ẟI DEPOZITARE TRANSPORT 3.1. CondiŃiile de ambalare în cutii sunt date de STAS 233-86, STAS 9405-80 ẟi STAS 7813-80.

DEPOZITAREA PE ẟANTIER 3.2. Cutiile cu plăci ceramice se vor depozita în încăperi curate ẟi uscate, în stive de max. 1,5 m înălŃime pe platforme cu suprafaŃa plană sau pe rafturi în locuri ferite de lovituri ẟi umiditate.

4. PREGĂTIREA SUPRAFEłEI PEREłILOR PE CARE URMEAZĂ A SE APLICA PLĂCILE CERAMICE 4.1. Normativ pentru executarea lucrărilor de tencuieli la construcŃii, indicativ C.18-83; 4.2. InstrucŃiuni tehnice pentru proiectarea ẟi executarea pereŃilor, plan ẟeelor ẟi acoperiẟurilor din elemente de beton celular autoclavizat, indicativ P.104-82.

5. TRASAREA SUPRAFEłELOR PENTRU PLACAREA CU PLĂCI DE FAIANłĂ ẟI MAJOLICĂ 5.1. Trasarea suprafeŃelor care urmează a se placa se va face atât faŃă de orizontală cât ẟi faŃă de verticală.

6. TRASAREA LINIEI DE VAGRIZ 6.1. În cazul placării pereŃilor în încăperi unde pardoseala nu este executată, nivelul acesteia se va stabili faŃă de linia de vagriz.

7. APLICAREA PLĂCILOR DE FAIANłĂ ẞI MAJOLICĂ 7.1. Plăcile se vor curăŃa de praf prin periere pe dos ẟi vor fi Ńinute în apă cel puŃin o oră înainte de montare, ca să se umezească suficient ẟi pentru a nu trage apa de hidratare a cimentului din mortar ẟi a se micẟora astfel aderenŃa mortarului faŃă de placă. Înainte de a fi aplicate pe pereŃi, plăcile vor fi lăsate să se scurgă 2-3 minute, după scoaterea din apă.

8. RECEPłIA LUCRĂRILOR 8.1. La recepŃionarea lucrărilor de placaje interioare ẟi exterioare din plăci ceramice smălŃuite, comisia de recepŃie controla aspectul general al placajului în ceea ce prive ẟte uniformitatea culorii ẟi corespondenŃa acestuia cu proiectul, planitatea, verticalitatea ẟi orizontalitatea suprafeŃelor placate, execuŃia îngrijită a rosturilor, fixarea plăcilor pe pereŃi.

9. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII 9.1. La executarea lucrărilor de placaje cu plăci ceramice se vor avea în vedere prevederile din: - Norme republicane de protecŃie a muncii, aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele nr. 34/1975 ẟi 60/1975 ẟi completate cu ordinele nr. 110/1977 ẟi nr. 39/1977; - Norme de protecŃie a muncii în activitatea de construcŃii montaj, aprobate de M.C. Ind. cu Ordinul nr. 1233/D31980, precum ẟi Normele de prevenire ẟi stingere a incendiilor, aprobate de M.C. Ind. cu Ordinul nr. 742/D/1981. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - TERMOIZOLAłII CU PLĂCI DE STICLĂ CELULARĂ (STICLĂ SPONGIOASĂ) DE TIP FOAMGLAS ® T4 ẞI HIDROIZOLAłIE CU MEMBRANE APP ARMATE CU POLIESTER DE TIP COPERNIT FIBERPOL 1. GENERALITĂłI 1.1. Prezentul caiet tratează condiŃiile tehnice pentru executarea ẟi recepŃionarea lucrărilor de termoizolaŃii exterioare la construcŃii subterane având cota plan ẟeului superior la mai puŃin de 80 de cm faŃă de CTS.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 1. Impăslitură bitumată perforată IBP 1200 (STAS 7916 - 80); 2. Impăslitură bitumată tip IA (STAS 7916 - 80); 3. Emulsie sau soluŃie de bitum în două straturi, minimum 600 g/mp; 4. Mastic de bitum cu IB 70/80, minimum 1,5 kg/mp; 5. Plăci de sticlă celulară (sticlă spongioasă) de tip FOAMGLAS ® T4 (sau echivalent), având rezistenŃa la compresiune 16 kg/cmp, conductivitatea termică 0,042 mp K/W, dimensiuni 450 × 600 × 60 mm, agrement tehnic 007 - 03/065 - 2000. 6. 2 membrane APP armată cu poliester de grosime minimum 3 mm fiecare membrană, de tip Copernit Fiberpol (sau echivalent), agrement tehnic 001 - 03/369 - 2001. 7. Nisip în strat de 2 cm grosime; 8. Hârtie Kralft de 125 g/mp (STAS 3789 - 80); 9. Beton armat Bc 10 cu reŃea OB 6 mm la 25 cm. 10. Materiale diverse ẟi piese de ancorare: cuie ẟi/sau platbandă cu bolŃuri împuẟcate.

3. LIVRAREA, DEPOZITAREA ẞI MANIPULAREA MATERIALELOR Depozitarea materialelor se va face în magazii închise, ferite de umiditate, în stive care nu vor depăẟi 2 m înălŃime. Manipularea materialelor se va face cu respectarea normelor de securitate a muncii ẟi cu evitarea deteriorării ei. Plăcile FOAMGLAS ® (sau echivalent) trebuie transportate ẟi depozitate vertical. Plăcile trebuie manipulate cu precauŃie. În timpul depozitării, pachetele FOAMGLAS ® (sau echivalent) trebuie protejate împotriva ploii ẟi nu se a ẟează în contact direct cu pământul, ci pe palete.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR 4.1. Pregătirea suportului Suportul trebuie să fie plan, fără praf ẟi uscat. Planitatea suportului trebuie să fie de maxime 3 mm sub o dreaptă de 60 cm (pentru a limita consumul de bitum la maximum). 4.2. Realizarea izolaŃiilor ♦ Amorsarea cu emulsie sau soluŃie de bitum în două straturi minimum 600 g/mp pe suprafeŃele suport verticale ẟi pe contur pe o lăŃime de minimum 1 m; ♦ Amorsarea stratului de difuzie din împăslitură bitumată perforată IBP 1200 pe suprafeŃele suport verticale ẟi pe contur pe o lăŃime de 1 m;

♦ Aplicarea barierei de vapori din împăslitură bitumată tip IA lipită în puncte ẟi acoperită cu mastic de bitum; ♦ Aplicarea plăcilor de FOAMGLAS ® pe bitumul aplicat la cald de acoperire a barierei de vapori în conformitate cu prescripŃiile producătorului. Plăcile de sticlă celulară de tip FOAMGLAS ® se aplică într-un prim rând perfect liniar. Va fi prevăzută o bază de pornire orizontală. Aplicarea se continuă pe un rând adiacent, cu rosturile transversale alternate. Bitumul este aplicat cu stropitor pe o suprafaŃă restrânsă pentru a conserva temperatura sa de aplicaŃie în momentul a ẟezării plăcilor FOAMGLAS ®. Plăcile de tip se aẟează la 5 cm faŃă de celelalte plăci deja pozate, apoi placa se împinge prin alunecare înspre rosturi. Astfel bitumul refulează între aceste rosturi sub presiunea exersată de fiecare placă. Rosturile trebuie să fie cât mai mici ẟi bine umplute. Bitumul care a refulat lateral trebuie imediat înlăturat, încă înainte de a se răci pentru a nu se forma o denivelare care ar putea împiedica aplicarea plană a rândurilor următoare. Tăierea plăcilor se efectuează cu un fierăstrău rigid. ♦ Aplicarea hidroizolaŃiei Lipirea primului strat de membrană bituminoasă, urmează imediat după câteva rânduri de plăci FOAMGLAS ®. Întâi se aplică un strat de bitum peste FOAMGLAS ®. Acest strat de bitum trebuie să fie suficient de gros pentru a permite sudarea cu flacără a primei membrane. Aplicarea se efectuează turnând bitumul cu stropitor ẟi nivelând (consum minim 2 kg/mp). Al doilea strat de membrană bituminoasă este aplicat în aderenŃa totală prin sudarea cu flacără, în conformitate cu prescripŃiile producătorului. ♦ La sfârẟitul zilei, pentru a evita retenŃia de apă sau de rouă în celulele deschise de la suprafaŃa plăcilor FOAMGLAS ® se aplică un strat de bitum peste părŃile care nu sunt încă învelite cu membrane. 4.3. Realizarea protecŃiei izolaŃiilor ♦ Zidăria de protecŃie din cărămidă plină, se execută pentru protecŃia izolaŃiilor pereŃilor construcŃiei subterane. Umplutura de pământ se compactează în straturi de 10 cm cu atenŃie. ♦ Placa de beton armat de protecŃie a izolaŃiilor orizontale, se toarnă pe stratul de separare aẟezat pe un strat de nisip de 2 cm. Armarea se face cu reŃea OB 6 mm la 25 cm. Pe conturul plăcii pentru mărirea rezistenŃei se întoarce pe 30 cm lăŃime. ♦ Scafele de protecŃie ale străpungerilor.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIA 5.1. Prevederi generale • Este interzis a se începe orice lucrare, înainte ca suportul să fi fost verificat ẟi recepŃionat ca lucrare ascunsă. • Defectele care depăẟesc abaterile admisibile se remediază. • Toate materialele se verifică de către responsabilul tehnic al lucrării (certificate de calitate ẟi verificări prin măsurări). • Toate verificările ce se efectuează la lucrări de izolaŃii, care ulterior se acoperă, se înscriu în procese verbale de lucrări ascunse. 5.2. IzolaŃii termice Plăcile să fie din elemente întregi sau din fracŃiuni tăiate cu scule adecvate pentru a avea forme regulate, iar rosturile să nu depă ẟească limita admisă. Deschiderea rosturilor să fie de minim 2 mm; Barierele contra vaporilor să fie continue;

5.3. HidroizolaŃii Stratul suport să nu prezinte asperităŃi mai mari de 2 mm, iar planeitatea lui să fie continuă. Respectarea reŃetelor ẟi procedeelor de preparare a materialelor pe ẟantier (masticuri, soluŃii) conform Normativului C 112 - 86. Lipirea corectă a foilor. LăŃimea de petrecere a membranelor să respecte prescripŃiile producătorului. Realizarea comunicării cu atmosfera a stratului de difuzie. Executarea corectă a părŃilor constructive ale racordărilor, care să asigure o bună montare a straturilor izolatoare.

6. LISTA PRESCRIPłIILOR TEHNICE DE BAZĂ 6.1. La executarea, verificarea ẟi recepŃia lucrărilor de izolaŃii se vor respecta următoarele prescripŃii tehnice: - Normele republicane de protecŃie a muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu Ordinele nr. 34/1975 ẟi nr. 60/1975; - Normativ C 300/1994 P.S.I. pe durata executării lucrărilor de construcŃii; - Normativ pentru proiectarea ẟi executarea hidroizolaŃiilor din materialele bituminoase la lucrările de construcŃii C 112 - 86. - InstrucŃiuni tehnice pentru utilizarea foilor de bitum aditivat la la hidroizolaŃiile acoperiẟurilor C 246 - 93; - Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente - C 56 - 85 - Caietul I ẟi Caietul XIV. - Normativ de siguranŃă la foc a construcŃiilor P118-99 - Regulament privind protecŃia ẟi igiena muncii în construcŃii aprobat de M.L.P.A.T. cu nr. 9/N/15.03.1993 - Norme de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii montaj aprobat de M.C.Ind. cu Ord. nr. 1233/D din 29.12.1980 - Legea 90/1996 privind protecŃia muncii.

Întocmit arh. Dalya Coloman

GEAMURI 1. GENERALITĂłI Prin prezenta se stabileẟte montarea următoarelor sortimente de geamuri cu control termic, solar ẟi cu folii pentru laminare sau aplicare pe sticlă folosite: - geamuri trase - float, reflexive, termoizolante - geamuri securizate, rezistente la foc, ornamente - geamuri ornament

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 2.1. Geamuri control termic, solar

- Geam float incolor - obŃinut prin flotare pe baie staniu topit, control solar performant prin colorare - bronz, gri, verde; grosime 3-19 mm, dimensiuni uzuale 1600x2250 mm ẟi 3210x2250 mm - Geam reflexiv - cu bune calităŃi absorbante/control solar, rezistenŃă/stabilitate mare în timp; obŃinut prin pulverizare la cald oxid metalic pe geam incolor/color - Geam duplex VANGER - foi de geam combinate cu una/mai multe folii PVB lipite la presiune, temperatură, color/incolor/translucid; reduce transmisie zgomot, rămâne în ramă la spargere, aplicaŃii, faŃade, uẟi intrare/rezistenŃe la vânt puternic/glisante, panouri du ẟ, pereŃi despărŃitori, tavane. - Geam securizat - rezistenŃă la impact/termică, obŃinut prin încălzire la temperatură aproximativ 700 grade C ẟi răcire bruscă/uniformă, aplicaŃii u ẟi acces, balustrade, scări, acvarii - Geam termoizolant - 2 foi geam asamblate prin distanŃier metalic cu dublă lipire, sită moleculară pentru absorbŃia vaporilor, aplicaŃii ferestre, suprafeŃe vitrate, pereŃi despărŃitori, vitrine. - Geam rezistent la foc realizat din sticlă rezistentă la foc pentru compartimentări sau faŃade compusă din mai multe straturi, cu substanŃă rezistentă la foc între ele, aceasta formează la temperaturi ridicate o structură ce previne radiaŃii termice către zonele învecinate/împiedică încălzirea ẟi aprinderea materialelor în compartimente alăturate incendiului. Folii decorative ẟi de protecŃie pentru geamuri plane - folii reflexive - protejează geamurile obi ẟnuite împotriva efectelor căldurii ẟi luminii orbitoare a soarelui, asigură o ambianŃă plăcută pentru utilizatori, reduce pericolul decolorării prin geamuri (strat anti-zgârâie/absorbant raze UV, filtrare 99,9 %) - folii nereflexive - permit reflecŃia luminii pe jumătate/total, asigură protecŃie împotriva căldurii ẟi luminii solare, oferă o nouă imagine clădirilor demodate/vechi, fără alterarea stilului - folii antiefracŃie - protejează faŃă de pătrunderi violente ẟi vandalism, măresc considerabil soliditatea sticlei, păstrează integritatea suprafeŃei vitrate la spargere/crăpare - folii decorative - transmit lumina exterioară, protejează de privirile indiscrete, reduc lumina orbitoare pe orice suprafaŃă de geam, se utilizează ca element de design în spaŃii de lucru, restaurante, vitrine. 2.2. Materiale auxiliare - chit de geam conform NTR 8216-81 - C 101-1, tip I ẟi II din cretă pentru montarea geamurilor în cercevele de lemn - C 351-1, tip I ẟi II din cretă cu miniu de plumb sau oxid roẟu de fier pentru montarea geamurilor în cercevele metalice - adeziv Romeltex 200 conform N.I. 10568-81 prdus de Anticorozivul - Ńinte, ẟtifturi, ẟuruburi, buloane ẟi bolŃuri - Ńinte albe conform STAS 2111-65

- stifturi din sârmă OB 37; se confecŃionează pe ẟantier ẟi au dimensiunile: grosimea φ 1,5 mm ẟi 3 mm, lungimea după necesităŃi; - ẟuruburi pentru lemn cu cap înnecat conform STAS 1452-76 cu dimensiunile: grosimea φ 2-3 mm, lungimea 20-30 mm - buloane de φ 6 ẟi 8 mm ẟi 40-50 mm lungime, sudate pe elemente metalice de sprijinire a geamurilor; buloanele sunt prevăzute cu câte o piuliŃă ẟi ẟaibă zincată; - ẟuruburi cu cap înnecat crestat: - semiprecise conform STAS 2571-69 - precise conform STAS 7518-71 - bolŃuri M6 C 20/50, împuẟcate cu pistolul tip P.I.B.-I sau P.I.B.-II - pentru fixarea profilelor metalice de elementele de beton ale construcŃiei; baghete ẟi garnituri pentru montarea geamurilor; - vată minerală G 80 sau G 100 - conform STAS 5838/1-76 ẟi carton bitumat - conform STAS 138-80; - tablă zincată 0,6 mm ẟi 0,8 mm - conform STAS 10896-80 - tablă neagră de 0,6 mm ẟi 0,8 mm conform STAS 9724-80 protejată anticoroziv.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE 3.1. Geamurile trase, ambalate în lăzi vor fi păstrate în magazii închise ẟi acoperite ferite de umezeală. 3.2. Transportul se face în vagoane închise, prevăzute cu menŃiunea "FRAGIL". Lăzile cu geamuri care nu intră pe uẟa vagonului, pot fi transportate în vagoane descoperite, cu condiŃia ca acestea să fie acoperite cu prelată. La fel se procedează ẟi în cazul transportului cun autocamionul. 3.3. Fiecare transport va fi însoŃit de un certificat de calitate ẟi de instrucŃiuni de manipulare ẟi depozitare.

4. EXECUTAREA LUCRĂRILOR 4.1. Executarea lucrărilor de montare a geamurilor Montarea geamurilor se face după executarea lucrărilor de tencuieli, înaintea lucrărilor de vopsitorii ẟi pardoseli. Lucrările pregătitoare în vederea montajului constau în: - curăŃirea tâmplăriei met. cu ajutorul periei de sârmă pentru îndepărtarea petelor de rugină; - vopsirea cu grund pe bază de ulei a falŃului, atât în cazul zidăriei de lemn, cât ẟ a celei metalice; - aplicarea unui strat de vopsea pe întreaga tâmplărie metalică ẟi două straturi de vopsea pe falŃuri. 4.2. Calarea geamurilor Calarea geamurilor se va face astfel încât să se limiteze deformaŃiile ẟprosurilor asigurând buna funcŃionare a ochiurilor mobile cu respectarea prevederilor de la pct. 4.1.12. 4.3. Montarea geamurilor la uẟi ẟi ferestre Montarea geamurilor pe tâmplărie de lemn se face cu chit obiẟnuit: - la geamurile montate cu chit se aplică pe falŃul tâmplăriei patul de chit care va fi bine nivelat; - geamul tăiat la dimensiuni se aẟează pe patul de chit astfel încât să se lipească bine de acesta ẟi se fixează cu Ńinte bătute în falŃ la distanŃa de 20-30 cm una de alta; - geamul se apasă uẟor cu mâna astfel ca după baterea Ńintelor să nu joace; - se întinde chitul dealungul întregului contur acoperind complet Ńintele; după aceea chitul se netezeẟte cu cuŃitul; - chitul se vopseẟte odată cu tâmplăria. 4.4. Montarea geamurilor pe tâmplărie metalică se face cu baghete metalice cu garnitură de etanẟare

Se procedează în felul următor: - se demontează baghetele metalice fixate pe tâmplărie; - se aplică garnitura de etanẟare din cauciuc pe muchia geamului; - se aẟează geamul la locul respectiv ẟi se montează baghetele în poziŃie definitivă prin fixarea cu ẟuruburi; - strângerea baghetei se va face astfel ca să preseze suficient garnitura de etanẟare pentru ca geamul să nu aibă joc; - baghetele metalice vor fi vopsite odată cu tâmplăria. 4.5. Geamurile ẟi celelalte produse din sticlă trebuie să aibă grosimea ẟi calitatea prevăzută în proiect ẟi să nu aibă defecte mai mari decât cele admise de standard pentru calitatea respectivă. 4.6. Înainte de începerea montajului se va verifica calitatea protecŃiei anticorozive a riglelor, montanŃilor ẟi a celorlate elemente metalice. 4.7. Tăierea geamurilor ẟi a profilelor din sticlă pe ẟantier se va face numai cu scule adecvate. 4.8. Se va verifica respectarea prevederilor referitoare la etanẟarea rosturilor: mărimea rosturilor necesare pentru asigurarea unei bune etanẟeităŃi, prevederea tuturor tipurilor de cale, distanŃieri ẟi garnituri elastice, umplerea cu chit a tuturor rosturilor fără întreruperi, cu cordon de grosime uniformă ẟi profilarea chitului din rosturi. 4.9. Linia chitului pe locul contactului cu geamul trebuie să fie dreaptă ẟi paralelă cu marginea falŃului. Din masa chitului nu trebuie să iasă capetele Ńintelor sau ẟtifturilor cu care se fixează geamul. 4.10. Dispozitivele de fixare a geamurilor plane la luminatoare ẟi baghete pentru tâmplărie metalică vor fi fixate cu toate elementele de prindere. 4.11. Buloanele vor fi sudate pe talpa elementelor metalice sau încastrate în elementele de beton, perpendicular pe planul în care se aẟează geamurile. Capetele filetate ale buloanelor, piuliŃelor ẟi rondelelor nu vor fi vopsite. Filetul bulonului nu trebuie să prezinte degradări. ẞuruburile mecanice vor fi introduse perpendicular pe orificiul filetat iar capul lor va fi la nivelul baghetei. Baghetele vor fi bine potrivite la colŃuri ẟi vopsite odată cu tâmplăria. 4.12. SuprafaŃa geamurilor montate trebuie să fie curată, pete de grăsime sau vopsea. 4.13. La recepŃionarea lucrărilor se va controla respectarea de către constructor a documentaŃiei tehnice de execuŃie privitoare la: alcătuirea elementelor vitrate, realizarea detaliilor de racordare a pereŃilor la colŃuri, parapet, corniẟe, rosturi de dilataŃie, etc. 4.14. PrescripŃii pentru execuŃie pe timp friguros Montarea geamurilor pe timp friguros se va face în conformitate cuprevederile "Normativului pentru realizarea pe timp friguros a lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃiilor aferente" indicativ C 16-84.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE 5.1. Prevederile prezentului capitol se referă la controlul calitativ ẟi recepŃia lucrărilor de geamuri de orice fel, montate la uẟi, ferestre, luminatoare, ale clădirilor civile, agrozootehnice, vitrinelor de magazin etc. care se vor face conform Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente, "Indicativ C 56 - 85 ediŃia 1986".

6. MĂSURI DE SECURITATEA MUNCII ẞI PROTECłIA CONTRA INCENDIILOR 6.1. Se vor respecta prevederile din: - Norme republicane de protecŃia muncii - aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele nr.34/1975 ẟi 60/1975 - Norme de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii-montaj - aprobate de M.C.Ind. cu ordinul nr.1233/D-1980 - Norme generale de protecŃie împotriva incendiilor - aprob. prin decretul 290/16 08/1977 - Normele tehnice de proiectare ẟi realizarea a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului - P 118-83 - Normele de prevenire ẟi stingere a incendiilor - aprobate de M.C.Ind. cu ordinul nr.742/D/1981.

6.2. În cazul manipulării lăzilor, plăcilor de geam sau profilelor de sticlă, cu macarale, se vor respecta ẟi prevederile aferente instrucŃiunilor nr. 68 ale Inspectoratului general de stat pentru controlul calităŃii produselor - InspecŃia de metrologie. 6.3. Muncitorii care manipulează foile de geam sau profilele de sticlă vor folosi ca materiale de protecŃie, palmare ẟi umerare după caz, iar cei care lucreaxă la tăiat ẟi montare vor purta mânecuŃe. 6.4. În cazurile când produsele de sticlă se montează la înălŃime, locul respectiv va fi semnalizat pentru a nu intra în raza de lucru muncitorii străini de locul respectiv de muncă. 6.5. Muncitorii vor lucra pe schele corespunzătoare locului ẟi înălŃimii de montaj; legarea cu centurile de siguranŃă se va face pe elementele indicate de conducătorul tehnic al punctului de lucru. 6.6. Pentru lucru pe timp friguros se vor respecta prevederile aferente lucrărilor de montare a produselor din sticlă din normele în vigoare.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - COMPARTIMENTĂRI ẞI TAVANE FALSE DE GIPS-CARTON Utilizarea panourilor din gips-carton la realizarea tencuielilor uscate, a pereŃilor de compartimentare neportanŃi ẟi a tavanelor suspendate

GENERALITĂłI Prezentul caiet de sarcini analizează condiŃiile, modul de alcătuire ẟi tehnologie de execuŃie a tencuielilor uscate, a pereŃilor neportanŃi de compartimentare ẟi a tavanelor suspendate din panouri de gips-carton.

STANDARDE DE REFERINłĂ - Normativ P 118/98 - STAS 6156 - STAS 6972/1 ...... 11 - C 56 - 85 - Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente - C 247 - 93 "Îndrumător privind exploatarea ẟi întreŃinerea clădirilor de locuit din mediul urban aflate în autoritatea autorităŃilor publice" - Prospectele produselor Rigips ale firmei BPB GYPSUM INDUSTRIES LTD. agrement tehnic 2/1993 - 1 - Prospectele produselor Knauf - producător KNAUF GRUB Austria

MATERIALE ẞI PRODUSE Plăcile de gips-carton se pot folosi la lucrări dispuse în încăperi cu: - condiŃii normale de temperatură ẟi umiditate relativă ( 65%) - condiŃii normale de temperaturi ẟi umiditate ridicată ( 90%) Elemente de susŃinere metalice sau din lemn ale sistemului de pereŃi sunt reprezentate de: - profilele de contur realizate din tablă de oŃel zincată, se fixează de pardoseală ẟi tavanul încăperilor - profile de schelet, realizate din tablă de oŃel zincată, se introduc în profilele de contur la interval de 600 mm (în funcŃie de condiŃiile impuse de producător) - profile de rigidizare, realizate din tablă de oŃel zincată, utilizate la rigidizarea conturului zonei de amplasare a uẟilor, ẟi în interiorul profilelor de schelet în cazul realizării pereŃilor de înălŃime mai mare - profile pentru fixarea pe pereŃi a panourilor de gips-carton cu funcŃie de tencuială uscată. Elemnete de fixare sunt reprezentate prin dibluri, ẟuruburi autofiletante, etc. Elemente accesorii reprezentate prin: - traverse - corniere de protecŃie a colŃurilor pereŃilor - corniere de protecŃie a închiderilor panourilor - bandă de etanẟare a profilelor pe contur la contactul cu pardoseala sau tavanul - ẟtraifuri de hârtie sau fibră de sticlă pentru acoperirea rosturilor - materiale de umplere a rosturilor sau de finisare a suprafeŃelor.

TermoizolaŃie din vată minerală pentru izolarea termică ẟi fonică a încăperilor

ALCĂTUIREA PEREłILOR DE COMPARTIMENTARE ẞI TAVANELOR SUSPENDATE PereŃii de compartimentare sunt alcătuiŃi din schelet metalic sau de lemn pe care se fixează panourile de gips-carton cu ẟuruburi, distanŃele dintre ẟuruburi variind în funcŃie de tipul panourilor, structura peretelui, etc. Compartimentările la grupurile sanitare vor fi realizate cu plăci de gips-carton, hidroprotejate (culoare verde). PereŃii care separă grupurile sanitare de circulaŃia majoră a clădirii vor fi prevăzuŃi cu fonoizolaŃie de vată minerală. Tavanele suspendate se vor realiza pe suprafeŃe modulate 60 × 60 cm casete tip "Armstrong" - structura Microlook XL/TL 15 mm Silhouette - cu plăci 60 × 60 Plain complectarea până, la pereŃi, se va realiza cu gips-carton. Racordul la pereŃi ẟi la limita suprafeŃei de tavan armstrong se va face cu scafe.

TEHNOLOGIA DE EXECUłIE Punerea în operă a sistemului de pereŃi de compartimentare, tancuieli uscate ẟi tavane suspendate se face în conformitate cu prescripŃiile tehnice elaborate de firma producătorului. Punerea în operă se efectuează de personal calificat ẟi instruit corespunzător cu respectarea tuturor regulilor specifice acestor categorii de lucrări, sub control de specialitate.

CONTROLUL CALITĂłII ẞI RECEPłIA LUCRĂRII Având în vedere importanŃa deosebită a lucrărilor de compartimentare interioară cu pereŃi din gips-carton se subliniază necesitatea verificării certificatului de calitate a materialelor ẟi respectarea indicaŃiilor tehnice ale producătorului, proiectantului ẟi I.N.C.E.R.C-ului.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - PARDOSELI DIN GRESIE 1. GENERALITĂłI 1.1. Prevederile prezentului caiet se referă la condiŃiile, modul de alcătuire ẟi modul de executare al pardoselilor din piatră artificială arsă din plăci din gresie ceramică. 1.2. Aceste pardoseli se utilizează : - la încăperi umede (grupuri sanitare, băi, WC, bucătării) - la încăperi de trecere ẟi de circulaŃie intensă (vestiare, coridoare, holuri, scări, săli de aẟteptare, săli de vânzare, balcoane, logii, terase, restaurante, laboratoare). - la săli de operaŃie - la unele încăperi din abatoare etc.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 2.1. Materialele utilizate la executarea pardoselilor din gresie ceramică trebuie să corespundă următoarelor standarde de stat ẟi norme tehnice de ramură : - plăci din gresie ceramică conform STAS 5939 - 80 - plinte ẟi scafe din beton mozaicate conf. STAS 451/77 ẟi NTR 9622/80 - ciment M 30, ciment Pa 35 sau ciment F25 conform STAS 1500 - 78 - cimenturi portland albe ẟi colorate conform STAS 7055 - 80 - agregate naturale conform STAS 1667 - 76 - apă conform STAS 790 - 73 .

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE 3.1. Plăcile din gresie ceramică se vor ambala în cutii de carton, stelaje de lemn a căror masă nu va depăẟi 40 kg sau alte ambalaje adecvatre. La ambalare, plăcile din gresie ceramică glazurată se vor separa prin hârtie sau alte materiale. Depozitarea se va face în spaŃii acoperite, ferite de umezeală. Transportul se va face cu mijloace de transport acoperite.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR 4.1. ÎmbrăcăminŃile din plăci din gresie ceramică se vor executa pe un strat suport rigid din beton sau pe un planẟeu de beton armat. 4.2. Plăcile din gresie ceramică se vor monta pe stratul suport rigid din beton sau pe planẟeul de beton armat, prin intermediul unui strat de mortar de ciment de poză, avînd dozajul 300 - 350 kg ciment la 1 mc nisip, în grosime de 25 - 30 mm. 4.3. ÎmbrăcăminŃile de pardoseli se pot folosi ẟi la încăperile la care pardoselile nu vin în contact decât întâmplător, pe scurtă durată ẟi pe suprafeŃe restrânse, cu acizi slabi, cu soluŃii acide diluate sau cu soluŃii de detergenŃi, cu condiŃia ca solicitările mecanice la care sunt supuse pardoselile să fie reduse: săli pentru laboratoare de chimie, săli de spitale, grupuri sanitare, etc. 4.4. Înainte de montare, pentru evitarea absorbŃiei de apă din mortarul de poză, plăcile din gresie ceramică se vor menŃine în apă timp de 2-3 ore. 4.5. Pentru evitarea acumulării efectelor deformaŃiilor diferenŃiale, prin ansamblul de pardoseală - îmbrăcămintea din plăci din gresie ceramică ẟi mortarul de ciment de poză - cu restul structurii, stratul suport rigid din beton sau planẟeul de

beton armat ẟi conturul pereŃilor, stâlpilor, se vor lua măsuri care să permită deformarea acestora independent. În cazul în care se aplică îmbrăcămintea de pardoseală ẟi mortarul de ciment de poză direct pe planẟeul de beton din elemente prefabricate care ẟi-au consumat deformaŃiile reologice - sau pe planẟee turnate monolit, la care montarea pardoselii se face după 90 zile de la turnare, îmbrăcămintea din plăci de gresie ceramică se poate aplica direct după o prealabilă preumezire a plăcii de beton. În cazul în care se aplică pardoseala pe planẟee crude sau pe straturi din beton, între acestea ẟi pardoseală se va prevedea un strat de întrerupere a aderenŃei - hârtie, folie de polietilenă etc. 4.6. La prepararea mortarului de ciment de poză se va utiliza ciment de întărire normală de tipul Pa 35 ẟi nisip 0 - 3 mm (la care partea fină sub 0,2 mm să nu depăẟească 1/3) în amestec de 1 parte ciment la 3,5 - 4 părŃi nisip. NU se vor utiliza cimenturi cu întărire rapidă (P 40 etc). Mortarul de ciment pentru montarea plăcilor din gresie ceramică se va prepara la faŃa locului, în cantităŃi strict necesare ẟi va avea o lucrabilitate plastic - vârtoasă, factorul apă - ciment fiind de maximum 0,5. 4.7. Aẟezarea plăcilor se va face montându-se la început plăcile reper, ca ẟi în cazul îmbrăcăminŃilor din plăci din beton mozaicate. Plăcile se vor monta în patul de mortar astfel pregătit, în rânduri regulate, cu rosturi de 2 - 3 mm între plăcile de gresie ceramică. După aẟezarea plăcilor pe o suprafaŃă corespunzătoare razei de acŃiune a mâinii muncitorului (cca. 60 cm lăẟime), la plăcile la care se constată denivelări se adaugă sau se scoate local din mortarul de ciment de poză. Apoi se face o verificare a planităŃii suprafeŃei cu un dreptar aẟezat pe diagonalele suprafeŃei executate ẟi ghidat după nivelul porŃiunii de pardoseală executată anterior, aẟezându-se atent plăcile în mortarul de ciment de poză, prin batere uẟoară cu ciocanul peste dreptar, astfel încât striurile de pe spatele plăcilor să pătrundă în masa de mortar ẟi să se asigure planitatea suprafeŃei. OperaŃia continuă în acest mod pe toată suprafaŃa care se execută într-o zi de lucru. Apoi întreaga suprafaŃă se inundă cu lapte de ciment fluid pentru ca aceasta să intre bine în rosturi, hidrantând ẟi mortarul de poză. Umplerea rosturilor se face la 3 - 5 zile după montarea plăcilor de gresie ceramică, iar intervalul de la montare ẟi până la rostuire - pardoseala nu va fi dată în circulaŃie ẟi se va umezi prin stropire cu apă cel puŃin odată la 24 ore. CurăŃirea îmbrăcăminŃii din plăci din gresie ceramică de excesul de lapte de ciment se va face prin aẟternere de rumeguẟ de lemn uscat, după 2 ore de la inundarea cu lapte de ciment ẟi prin măturarea rumeguẟului. Îmbrăcămintea din plăci de gresie ceramică nu se va face prin finisare, ci după curăŃirea cu rumeguẟ din lemn se va ẟterge cu cârpe înmuiate în apă ẟi apoi se va cerui. Plăcile din gresie ceramică se vor monta simplu sau cu bordură de altă culoare, în conformitate cu desenele din proiect. 4.8. La intersecŃia pardoselii cu elemente verticale sub plinte - se vor realiza interspaŃii de 5 - 10 mm care se vor umple cu un material elastic. În cazul suprafeŃelor mari se recomandă realizarea unor rosturi de dilatare la circa 30 mp sau 6 m funcŃie de modularea structurii. În cazul montării pardoselii pe stratul suport din beton, rostul va fi lăsat ẟi în acest strat suport . 4.9. Alcătuirea ẟi modul de executare a pardoselilor cu îmbrăcăminŃi din plăci din gresie ceramică, supuse unor condiŃii deosebite de exploatare (solicitări mecanice

mijlocii sau grele, ẟocuri termice, agresivităŃi chimice etc) se vor stabili de la caz la caz ẟi numai pe bază de studii ẟi experimentări, Ńinând seama de natura ẟi frecvenŃa solicitărilor,concentraŃia substanŃelor agresive, precum ẟi de particularităŃile procesului tehnologic.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE 5.1. Pe parcursul executării lucrărilor, se verifică în mod special (de către ẟeful punctului de lucru). 5.2. Verificările ẟi recepŃia lucrărilor se va face conform caietului XII pardoseli din "Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente Indicativ C56 - 85 ediŃia 1986.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR 6.1. La executarea lucrărilor se vor respecta prevederile din "Normele republicane de protecŃia muncii" aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele nr. 34/1975 ẟi 60/1973 ẟi din "Normele de protecŃia muncii ẟi activitatea de construcŃii - montaj aprobate cu ordinul nr. 1233/D - 1980.

7. CONDIłII SPECIFICE Dimensiunile, culorile ẟi desenul se stabilesc de comun acord proiectant ẟi beneficiar. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - INSTALAłII ELECTRICE DE ILUMINAT ÎN CLĂDIRI ADMINISTRATIVE ẞI SOCIAL CULTURALE 1. GENERALITĂłI Prezenta parte din documentaŃie se referă la realizarea instalaŃiilor electrice de iluminat interior din clădiri administrative ẟi social culturale.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE - Principalele materiale folosite: - tuburi IPY ẟi 1 SPD conductoare tip FY, platbandă oŃel laminată, ẟi cabluri CYY. - Principalele produse: - Corpuri de iluminat cu lămpi fluorescente tip FIA, FIRA, FIPA, FIPAD ẟi plafoniere, aplice ornamentale cu lămpi incandescente, tablouri electrice cu siguranŃe automate, întrerupătoare ẟi comutătoare. - Standarde ẟi normative. - STAS 6990-71 Tuburi izolante IPY ẟi IPEY din policlorură de vinil neplastifiată. - STAS 7656-74 łevi OL pentru instalaŃii - STAS 6856-75 Conducte cu izolaŃie de PVC pentru instalaŃii electrice fixe - Catalog de produse SC ELBA SA Timiẟoara - Catalog de detalii IPCT-77 - Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor electrice cu tensiuni până la 1000 V.c.a ẟi 1500 V.c.c I7-1998. NP-I7-02 din 2002.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Conform STAS-urilor indicate la pct. 2.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR a) Montarea îngropată a tuburilor, trasarea circuitelor, executarea străpungerilor prin ziduri ẟi planẟee. a ẟanŃurilor în zidărie, pozarea tuburilor, montarea dozelor de ramificaŃie ẟi de aparate. b) Montarea conductoarelor în tuburi: derularea colacilor de conductoare înainte de a fi introduse în tuburi, tragerea în tub a conductoarelor, executarea legăturilor în doze, acoperirea cu tencuială a tuburilor. c) Montarea aparatelor ẟi a corpurilor de iluminat: Când lucrările de construcŃii sunt în finisaj se execută: montarea întrerupătoarelor, comutatoarelor, prizelor, aplicelor cu lămpi incandescente, a corpurilor de iluminat cu tuburi fluorescente. d) Montarea tablourilor de distribuŃie - : montarea cutiei, tragerea conductoarelor ẟi astuparea cu ipsos a spaŃiilor rămase libere la intrarea tuburilor în tablou, executarea legăturilor în tablou.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE a) Verificarea preliminară: - verificarea caracteristicilor tehnice ale materialelor ẟi aparatelor - verificarea înainte de montaj a continuităŃii electrice a conductoarelor (în colaci). - verificarea după montaj a continuităŃii electrice a instalaŃiei înaintea acoperirii cu tencuială. b) Verificarea definitivă: - măsurarea rezistenŃei de izolaŃie a conductelor - verificarea legăturilor în doze, la aparate, la tablouri, la corpurile de iluminat. - verificarea funcŃionării corecte a instalaŃiei de protecŃie contra electrocutării

- verificarea rezistenŃei de dispersie a prizei de pământ - montarea corectă a siguranŃelor calibrate conform proiectului. Verificările se execută conform "Normativ privind verificările lucrărilor de construcŃii ẟi a instalaŃiilor aferente" - C56.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR Acte normative - Norme Generale de ProtecŃia Muncii - Decret nr. 290 - Norme generale de protecŃia împotriva incendiillor în proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor. CondiŃii de tehnica securităŃii muncii - În timpul executării lucrărilor de spargere a zidurilor sau a plan ẟeelor trebuie să se poarte ochelari de protecŃie. - Sculele cu care se lucrează (ciocane, dălŃi, ẟpiŃ, cle ẟte, ẟurubelniŃe, etc) trebuie să fie în stare bună ẟi să nu prezinte pericol de accidentare. - Se va utiliza centura de siguranŃă la lucrările ce se execută la înălŃime. - PrezenŃa tensiunii se va verifica cu lampă de probă. - Este interzisă punerea sub tensiune a unei instalaŃii până nu s-au terminat toate lucrările prevăzute în proiect, cu respectarea Normativului NP-I7-2002. Punerea sub tensiune se va face numai după verificarea ei de furnizorul de energie conform Regulamentului pentru furnizarea ẟi utilizarea energiei electrice (H.G. 236/1993)

7. CONDIłII SPECIFICE - Lucrările se vor executa conf. planẟelor Întocmit ing. Petru Tod .

CAIET

- IMPERMEABILIZĂRI CU MAXSEAL

1. GENERALITĂłI Prezentul capitol se referă la impermeabilizarea cuvelor din beton armat cu produsul "Maxseal" sau similar. Maxseal este un amestec de cimenturi ẟi aditivi speciali care, împreună cu agregate bine controlate, dau înveli ẟului proprietăŃi impermeabile. Este indicat pentru următoarele suprafeẟe: beton, cărămidă, ciment, mortar ẟi zidărie.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE Pentru impermeabilizare se va utiliza produsul Maxseal, Maxprest, Maxplug, Maxcryl, produse de firma DRIZORO S.A. Spania.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Se fabrică în culorile gri, alb-cenuẟiu sau alte culori fabricate la cerere. Se livrează în saci de 25 kg, bidoane de 25 kg ẟi cutii de 10 ẟi 5 kg. Se depozitează în loc uscat, sacii au garanŃie un an, bidoanele ẟi cutiile 18-24 luni.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR SuprafaŃa care urmează să fie acoperită trebuie să fie întărită, fără urme de vopsea, mucegai, particule nefixate, grăsimi, uleiuri, praf, tencuială de ipsos. Dacă suprafaŃa a fost anterior văruită, vopsită sau a suferit alte tratamente, aceasta se curăŃă complet. Toate crăpăturile trebuie să aibă adâncimea de 1,5 cm ẟi se umplu cu Maxprest, dacă nu prezintă penetrare de apă, sau Maxplug dacă există penetrare de apă. Barele de fier care apar la suprafaŃă se taie peo adâncime de 2 cm ẟi apoi se repară cu Maxprest ẟi Maxplug. Înainte de aplicare se spală bine suprafaŃa. Maxseal se aplică cu o pensetă tip fibră sau cu o pensulă cu fibră scurtă din nailon pentru a se umple porii ẟi cavităŃile din strat. Se aplică cu pensula în două straturi. Primul strat se aplică sub forma unui strat gros pentru a forma un înveli ẟ uniform ẟi continuu, nu se întinde ca la vopsire, se aplică într-o singură direcŃie, al doilea strat se aplică perpendicular pe primul. Consum de material - stratul I - 1,5 kg/mp - stratul II - 1 kg/mp După terminare se spală pensulele cu apă. Pentru obŃinerea pastei pentru etanẟeizare se amestecă într-un vas larg o parte Maxcryl cu trei părŃi apă ẟi acest lichid se folose ẟte pentru amestecul Maxseal. PuneŃi 7-8 l lichid într-un vas pentru fiecare sac Maxseal, se amestecă până se obŃine o pastă de vâscozitatea unei creme groase. Se lasă amestecul 10-15 minute. Dacă se folose ẟte amestecător mecanic cu viteză mică, amestecaŃi materialul cca 1 minut, apoi se folose ẟte imediat. Un sac sau un bidon de 25 gj necesită în jur de 7-8 l lichid sau 7 litri apă dacă starea suprafeŃei cât ẟi condiŃiile de temperatură sunt ideale pentru aplicarea produsului. Pe timp de vară se umezeẟte din abundenŃă suprafaŃa cu apă ẟi se utilizează Maxcryl în amestec cu Maxseal. Se poate uda suprafaŃa chiar după ce a fost aplicat Maxsealul, dacă se observă că procesulde uscare este prea rapid. Iarna nu se aplică când temperatura este sub 5°C. Nu se aplică pe suprafeŃele îngheŃate. Temperatura de lucru ideală este 15-20°C. Nu se aplică pe suprafeŃe exterioare în condiŃii de ploaie.

Pentru situaŃii deosebite consultaŃi furnizorul.

5. VERIFICARE EXECUłIE-RECEPłIE - Se verifică suprafaŃa suport, starea crăpăturilor, fisurilor ẟi se tratează conf. cap.4. - Se verifică suprafaŃa finală să nu prezinte desprinderi de material, etc. - Se execută proba de etanẟeitate conform STAS 4165-88 ẟi Normativ C56-85. - La verificarea suprafeŃei suport se întocmesc procese verbale de lucrări ascunse. - Proba de etanẟeitate - faza determinantă

6. MĂSURI DE PROTECłIA MUNCII Este produs abraziv ẟi se utilizează mănuẟi de protecŃie din cauciuc pentru amestecare, preparare ẟi aplicare. Dacă pătrunde amestec în ochi se clătesc cu apă curată. Dacă iritaŃia continuă se consultă un medic.

7. CONDIłII SPECIFICE Se va aplica amestecul Maxseal pe suprafaŃa interioară a obiectelor care vin în contact cu apa: staŃii de pompare, rezervoare, decantoare, etc.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - INSTALAłII DE ÎNCĂLZIRE INTERIOARE 1. GENERALITĂłI Lucrarea constă din următoarele: - instalaŃia de distribuŃie din subsol, izolate ẟi protejate - coloanele instalaŃiei de încălzire montate aparent lângă elementele de construcŃii, grunduite ẟi vopsite cu vopsea de ulei. - corpuri de încălzire statice - conducte de aerisire 3/8" montate aparent sub plan ẟeul ultimului nivel - armături de închidere, golire ẟi aerisire - suporŃi pentru conducte

2. MATERIALE ẞI PRODUSE A. Materiale a) łevi ẟi accesorii: - STAS 7656-80- łevi din oŃel sudate longitudinal pentru instalaŃii - tip "M", OL 32 - STAS 404/2- łevi de oŃel fără sudură, laminate la cald pentru construcŃii - OL35 - STAS 7657-8-- łevi de oŃel sudate longitudinal, negre, pentru construcŃii - STAS 838- 82- Fitinguri din fontă maleabile - STAS 8013-84-Flanẟe rotunde plate, pentru sudare, Pn10 - łevi de cupru - Fitinguri din cupru - Fitinguri din alamă b. Armături: - STAS 2827-71- Robinet cu cep drept, cu mufe, fără presgarnitură, Pn10 (pentru goliri) - STAS 1518/86-Robinete cu sertar Pn10 - STAS 2553-85- Robinete cu ventil dublu reglaj de colŃ, Pn6 (la corpuri de încălzire) - Robinet cu obturator sferic pentru instalaŃii de încălzire ẟi a.c.m. - Detenteor - robinet ventil de reglaj c. Corpuri de încălzire: - STAS 7363-86- Radiatoare din fontă cu coloane unite ẟi secŃiune eliptică sau coloane independente, Pn 6. B. PrescripŃii tehnice de bază - Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor de încălzire I13-79. - InstrucŃiuni tehnice pentru echilibrarea hidraulică prin diafragme a instalaŃiilor ẟi reŃelelor termice cu apă caldă ẟi apă fierbinte - I37-81. - InstrucŃiuni tehnice pentru protecŃia construcŃiilor metalice din profile C139-73. - Normativ pentru protecŃia contra coroziunii a construcŃiilor îngropate I14-76. - InstrucŃiuni tehnice pentru executarea termoizolaŃiilor la elementele de instalaŃii C142-79.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Depozitarea materialelor de instalaŃii se va face în depozitele de materiale ale ẟantierului. Materialele care pot fi deteriorate de agenŃi chimici (radiatoare, armături) se vor depozita sub ẟoproane ẟi se vor acoperi cu prelate sau foi de polietilenă. Materialele ce se deteriorează la umiditate sau radiaŃie solară (armături fine, fitinguri, aparate de măsură ẟi control, materiale de izolaŃii, etc). Se vor păstra în magazii închise. Manipularea materialelor se va face cu respectarea normelor de tehnica securităŃii muncii ẟi cu evitarea deteriorărilor.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI ÎN VEDEREA RECEPłIEI Verificarea calităŃii lucrărilor de instalaŃii se efectuează conform instrucŃiunilor pentru lucrări ascunse ẟi condiŃiilor - Normativ C56 - 75, I13-79 ẟi I27 - 73.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate prin ordinul comun al Ministerului Muncii ẟi Ministerului SănătăŃii nr. 34/20.02.1985 ẟi 60/20.02.1975. - Norme specifice de protecŃie pentru activitatea întreprinderilor de construcŃii - montaj ẟi deservire, aparŃinând Consiliilor Populare, elaborate de Consiliul Popular al Municipiului Bucureẟti. - Norme specifice de lucru a utilajelor ce sunt folosite.

Întocmit ing. Marius Puẟcaẟ

CAIET - LUCRĂRI DE REMEDIERI A DEFECTELOR DE SUPRAFAłĂ PENTRU ELEMENTE DE BETON ARMAT REALIZATE CU PRODUSE MAPEI 1. GENERALITĂłI Obiectul: lucrări de remedieri a defectelor de suprafaŃă pe suprafeŃele elementelor de beton armat. Domeniul : Refacerea deteriorărilor în cursul exploatării în urma unor solicitări defavorabile construcŃiei: lipsa stratului de acoperire a armăturilor , etc.

2. MATERIALE. - MAPEGROAT T 40 - mortar tixotropic cu rezistenŃă medie (40 MPa) pentru repararea betoanelor AT 001-04/424/1999 - apa de la reŃea - MAPEFER - pentru protecŃie anticorozivă pe bază de mortar de ciment pentru fierul de armătură AT-001-04/424-1999

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE. - Materialele folosite vor fi livrate, depozitate ẟi manipulate conform condiŃiilor prescrise din cadrul fiẟelor tehnice Perioada maximă de utilizare a amestecurilor este conform fi ẟelor tehnice.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR Vezi fiẟe tehnice : - desprinderea betonului prin lovire cu ciocanul până se obŃine un substrat solid, rezistent ẟi rugos - curăŃirea cu perie de sârmă a betonului inclusiv armătura - umezirea betonului până la saturare iar aplicarea mortarului se va face după evaporarea excesului de apă - se aplică mortarul MAPEGROAT T 40 după tratarea oŃelului beton cu MAPEFER - aplicarea mortarului se poate face cu mistria, spatula, torcretare, ma ẟină adecvată de tencuit cu piston.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI. Verificarea se va face pentru fiecare etapă, trecerea la o etapă următoare făcându-se cu respectarea celei precedente. Lucrările de tencuieli pe suprafeŃele remediate vor fi executate numai după recepŃia fazei anterioare.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII. Se vor respecta următoarele prescripŃii tehnice: - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi SănătăŃii cu ord. 34/75 ẟi 60/75 ẟi 39/1977. - Norme de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii - montaj M.C. Ind. 1233/D/80. - Norme tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului P118/83. Întocmit arh. Dalya Coloman

PARDOSELI DIN PRODUSE PE BAZĂ DE POLIMERI SINTETICI 1. GENERALITĂłI Pardosela din pvc compact calandrat potrivit pentru instituŃiile de învăŃământ ẟi de sănătate. Flexibil se montează simplu ẟi repede, se întreŃine u ẟor datorită stratului de poliuretan al suprafeŃei. Caracteristici: - Role de lăŃime 2 m inclusiv 0,70 mm strat transparent de uzură - lungime 23 m, greutate - 3,1 kg/mp - grupa abrazivă Group T: < 0,08 - trafic comercial clasa de uzură 34 trafic foarte intens - trafic industrial clasa de uzură 43 - trafic intens - rezistenŃa la foc DIN 4102/14-B1 - efect antiderapant DIN 51130-R10 - proprietăŃi electrostatice - EN 1815 < 2 KV - izolare acustică NF EN ISO 140-8 - 5 dB - rezistenŃă la raze UV EN ISO 105-B 02 > 6 - rezistenŃă termică - 0,02 mp K/W - încălzire prin pardoseală - rezistenŃă la agenŃii chimici - f200-152202 cod pardoseală - 3288 383 6 cod cordon sudură - preŃ cordon sudură 1,2 E/m, sul. 50 m

2. MATERIALE a - covor sau dale din PVC compact calandrat cu strat de poliuretan al suprafeŃei; b - profil pervaz din PVC compact calandrat cu strat de poliuretan; c - adeziv special (indicat de producător). d - ẟnur din PVC plastifiat rezistent la agenŃi chimici pentru sudură fâ ẟii

3. LIVRAREA, DEPOZITAREA, MANIPULAREA Transportul covoarelor PVC se va face cu mijloace obi ẟnuite de transport, sulurile fiind aẟezate în poziŃie verticală. Depozitarea covoarelor se face în locuri uscate ẟi acoperite, la temperaturi între +5° + 40° C, ferite de acŃiuni solare directe. Transportul bidoanelor cu adeziv ẟi liant se va face cu respectarea dispoziŃiilor în vigoare, privind transportul materialelor inflamabile. Bidoanele cu adeziv ẟi diluant se vor depozita în încăperi special amenajate pentru produse inflamabile, ferite de orice posibilitate de explozie, respectând dispoziŃiile privind P.S.I. /Normativ P118-83. Temperatura acestor încăperi va fi cuprinsă între +15° ẟi + 20° pentru Prenadez 300.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR Executarea pardoselilor cuprinde două faze de lucrări : 1. Executarea stratului suport

2. Executarea îmbrăcăminŃii pardoselii Stratul suport (ẟapă) se execută după terminarea tencuielilor interioare. Marca mortar ẟapa 100, având consistenŃa de 4 cm. CondiŃiile de finisare a suprafeŃei ẟapei de egalizare sunt următoarele: 1.- suprafaŃa trebuie să fie plană ẟi netedă 2.- diblurile pentru prinderea pervazurilor trebuie să fie lasate la interval de 40 cm. Executarea îmbrăcăminŃii pardoselii În încăperile în care s-a prevăzut mobilier rulant pe ẟine înglobate în pardoseală se verifică dacă aceste ẟine au fost montate conform detaliilor date de proiectant ẟi producător. În încăperile în care urmează să se monteze covorul se va asigura cu minimum 48 ore înainte de montarea îmbrăcăminŃii, un regim climatic cu temperatura de cel puŃin + 16°C ẟi umiditatea relativă a aerului de maximum 65%. Acest regim se va menŃine în tot timpul executării îmbrăcăminŃii pardoselii ẟi cel puŃin 30 zile după terminarea acestei operaŃiuni. - Chituirea stratului suport se va face cu un mortar având următoarea compoziŃie: - nisip 0 - 1 mm = 4 părŃi în volum - ciment PA 35 = 2 părŃi în volum - poliacetat de vinil dispersie apoasă (Aracet) sortul D50 sau DPC 50-18 sau Crilorom DC 1183 = 1 parte în volum - apă până la consistenŃa măsurată cu conul etalon = 13 - 14 cm pentru gletuire, 9 - 10 m pentru chituire. Pregătirea covoarelor pentru aplicare: în prealabil se va întocmi un plan de montaj cu respectarea următoarelor criterii: 1. fâẟiile se vor amplasa paralel cu unul din pereŃii încăperii, cu rosturile orientate în direcŃia de circulaŃie maximă 2. se va căuta realizarea rosturilor minime 3. fâẟiile tăiate se vor aẟeza în poziŃie de montare ẟi se vor lăsa 24 ore pentru aclimatizare. 4. La niẟe radiatoare, spaleŃi de uẟi în dreptul Ńevilor de instalaŃii etc. se vor tăia ẟi ajusta după conturul respectiv. 5. OperaŃia de lipire se va executa de către doi muncitori. 6. Sudarea rosturilor la îmbrăcăminŃile de pardoseli, se vor executa cu aparatul de sudat tip Zinser. 7. Diametrul ẟnurului 3 ÷ 3,5 mm CondiŃii pentru montarea profilului pervaz 1. peretele ẟi pardoseala (ẟapa) trebuie să fie drepte, în acest scop se va face verificarea cu un dreptar 2. pervazul din PVC se lipeẟte cu adeziv special (indicat de producător). 3. Lipirea pervazului PVC se va face după 20 - 40 de minute de la aplicarea adezivului. Finisarea pardoselii: suprafaŃa se curăŃă de eventuale resturi adezive (folosind diluant) pentru îndepărtarea prafului se va aspira cu aspiratorul de praf ẟi se va ẟterge cu o cârpă moale. După uscare se aplică ceară ẟi după 40 minute se freacă cu o cârpă moale lustruind suprafaŃa.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE În timpul eexecuŃiei ẟeful punctului de lucru are obligaŃia să verifice calitatea lucrărilor. 1.- covorul trebuie să fie lipit pe toată suprafaŃa (folosind unelte ca ciocan etc) 2.- fâẟiile trebuie să fie bine alăturate 3.- suprafaŃa trebuie să fie complet plană. 4.- suprafaŃa trebuie să fie curată, lustruită. 5.- colŃurile, străpungerile trebuie să fie executate cu perfecŃie.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR. - În timpul execuŃiei se vor respecta prevederile din normele PSI P118-83. - Se vor lua măsuri pentru atingerea limitei inferioare de explozie a amestecului de vapori de solvenŃi ẟi aer prin ventilaŃii - InterdicŃia oricărei surse de foc (scântei, flăcări, etc) în întreaga zonă - Limitarea cantităŃilor de materiale (covor, profil, adeziv, diluant) aduse la locul de aplicare - Asigurarea dotării cu materiale ẟi mijloace pentru primă intervenŃie în caz de incendiu - Se vor instala indicatoare de interdicŃie de acces la u ẟi, scări, etc. - la sudarea rosturilor trebuie avut grijă ca operaŃia de sudare să se facă la 24 de ore după lipirea covorului. - Legătura aparaturii să se facă cu pământare - Aparatul de sudură nu se va lăsa în funcŃie fără supraveghere.

7. CONDIłII SPECIFICE Alegerea materialului (textură, culoare, calitate) se va face de comun acord cu beneficiarul ẟi proiectantul. Orice modificare de soluŃie se face numai cu avizul scris al proiectantului de specialitate.

Întocmit arh. Dalya Coloman

PEREłI DE COMPARTIMENTARE DIN PLĂCI DE GIPSCARTON PE STRUCTURĂ METALICĂ 1. GENERALITĂłI Prezentul caiet de sarcini analizează condiŃiile, modul de alcătuire ẟi tehnologia de execuŃie a tencuielilor uscate, a pereŃilor neportanŃi de compartimentare a sălilor pentru expunerea obiectelor de muzeu din panouri de gips-carton. Sistemele de pereŃi cu panouri din gips-carton constau din închideri perimetrale realizate cu panouri dispuse într-unul sau mai multe straturi. Grosimea panourilor, tipul acestora precum ẟi numărul de straturi sunt stabilite în funcŃie de destinaŃia încăperii ẟi de rezistenŃa la foc sau rezistenŃa la acŃiunea apei ce se impune ẟi se găsesc în lista cu caracteristicile tehnice anexată. Elementele componente ale pereŃilor de gips-carton sunt reprezentate prin panourile din ipsos simplu structura metalică de susŃinere a panourilor, structura metalică de susŃinere a corpurilor suspendate sau ancorate de perete (simeze, corpuri de iluminat etc.), elementele de fixare ẟi produsele de finisare ale rosturilor.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE PereŃii de compartimentare sunt alcătuiŃi din schelet metalic pe care se fixează panourile de gips-carton cu ẟuruburi, distanŃele dintre ẟuruburi variind în funcŃie de tipul panourilor, structura peretelui, etc. Plăcile de gips-carton se pot folosi la lucrări dispuse în încăperi cu: condiŃii normale de temperatură ẟi umiditate relativă ( 65%) condiŃii normale de temperaturi ẟi umiditate ridicată ( 90%) condiŃii impuse de rezistenŃa la foc a peretelui Elemente de susŃinere metalice ale sistemului de pereŃi sunt reprezentate de: profilele de contur realizate din tablă de oŃel zincată, se fixează de pardoseală ẟi tavanul încăperilor profile de schelet, realizate din tablă de oŃel zincată, se introduc în profilele de contur la interval de 600 mm (în funcŃie de condiŃiile impuse de producător) profile de rigidizare, realizate din tablă de oŃel zincată, utilizate la rigidizarea conturului zonei de amplasare a uẟilor, ẟi în interiorul profilelor de schelet în cazul realizării pereŃilor de înălŃime mai mare profile pentru fixarea pe pereŃi a panourilor de gips-carton cu funcŃie de tencuială uscată. Elemente de fixare sunt reprezentate prin dibluri, ẟuruburi autofiletante, etc. Elemente accesorii reprezentate prin: traverse corniere de protecŃie a colŃurilor pereŃilor

corniere de protecŃie a închiderilor panourilor bandă de etanẟare a profilelor pe contur la contactul cu pardoseala sau tavanul ẟtraifuri de hârtie sau fibră de sticlă pentru acoperirea rosturilor materiale de umplere a rosturilor sau de finisare a suprafeŃelor. termoizolaŃie din vată minerală pentru izolarea termică ẟi fonică a încăperilor Tipurile de profile ce intră în componenŃa structurii de susŃinere, dimensiunile acestora ẟi principalele caracteristici fizico-mecanice sunt prezentate în cadrul agrementelor date de către producător în conformitate cu proiectul tehnic. Tencuielile uscate cu rezistenŃă sporită la foc se realizează în general pe structuri metalice "cu bride", cu două straturi de panouri de ipsos armat cu grosimea de 20 mm, ceea ce asigură o rezistenŃă la foc de 90 minute. Prin mărirea numărului de "straturi" ẟi interpunerea unor panouri din vată minerală incombustibilă se pot obŃine rezistenŃe la foc de până la 180 minute. PereŃii de compartimentare cu rezistenŃe mari la foc se realizează pe structuri metalice realizate din profile de tablă din oŃel zincat cu unul sau mai multe straturi formate din panouri din ipsos armat. Elementele de fixare sunt reprezentate prin cleme ẟi agrafe din oŃel ẟi ẟuruburi. Clemele se realizează la dimensiuni tipizate de 44 × 10,8 × 1,53 mm pentru panouri cu grosimea de până la 15 mm, de 50 × 10,8 × 1,53 mm pentru panouri cu grosimea de 20 mm. Pentru panourile cu grosimea mai mare de 20 mm ca elemente de fixare, pot fi utilizate ẟi ẟuruburi cu cap conic, vârf ascuŃit, pasul mare ẟi lungimea de 35 mm, 45 mm sau 55 mm. În cazul sistemelor de protecŃie la foc a structurilor metalice fixarea panourilor se realizează cu agrafe Clip-feu. Produsele de finisare ale rosturilor sunt produse uscate, predozate, realizate pe bază de ipsos ẟi diverẟi aditivi. Produsul trebuie să prezinte o aderenŃă deosebită la panourile din ipsos. Sistemele de protecŃie la foc se pot utiliza la protejarea structurilor metalice, la realizarea canalelor de evacuare a gazelor fierbinŃi, a canalelor de protecŃie a cablurilor, a canalelor de ventilaŃie, ghenelor pentru instalaŃii sanitare precum ẟi la realizarea pereŃilor de compartimentare cu rezistenŃe sporite la foc indicate în planẟele de arhitectură.

3. NORME TEHNICE La elaborarea proiectelor de execuŃie s-a Ńinut seama de următoarele prevederi: - Dimensiunile maxime dintre punctele de fixare pe structura portantă a diferitelor sisteme se determină Ńinând seama de încărcările date de sarcinile corespunzătoare procesului de exploatare, în conformitate cu prevederile standardelor STAS 10101/OA - 1977 "Clasificarea ẟi gruparea acŃiunilor pentru construcŃii civile ẟi industriale" STAS 10101/1/78 "GreutăŃi tehnice ẟi încărcări permanente" ẟi STAS 10101/2/75 "Încărcări datorită procesului de exploatare";

- Pentru diminuarea riscului de propagare a incendiilor, vor fi avute în vedere prevederile Normativului de siguranŃă la foc a construcŃiilor, Indicativ P 118 - 1999. - Pentru satisfacerea cerinŃelor termotehnice ẟi de economie de energie vor fi avute în vedere prevederile: "InstrucŃiunile privind calculul necesarului de căldură". - Pentru asigurarea cerinŃelor acustice vor fi respectate prevederile standardelor: STAS 6156/86 "Acustica în construcŃii. ProtecŃia împotriva zgomotului în construcŃii civile ẟi social - culturale" C 56 - 85 - Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente

4. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE, PUNERE ÎN OPERĂ Pentru montajul panourilor pe structuri metalice, se folosesc ẟuruburi autofiletante obiẟnuite pentru montajele de gips carton, iar îmbinările se vor chitui cu pastă specială predozată cu aditivi. Datorită conŃinutului de fibre din sticlă ẟi prafului rezultat din debitare este recomandabil ca manipularea ẟi prelucrarea panourilor să se facă cu echipament de protecŃie (mănuẟi, salopete). SuprafeŃele panourilor pot fi curăŃate de praf prin aspirare sau cu material textil uscat, asigurându-se o igienă corespunzătoare încăperilor. Panourile pot fi vopsite, tapetate pe faŃa expusă sau placate cu alte materiale, caz în care întreŃinerea se poate face la un nivel igienic superior. Panourile se livrează paletizat, pe europaleŃi standard dubli în ambalaje din folie de polietilenă. Pe ambalaj sunt menŃionate datele de identificare ale produselor. La livrare produsele vor fi însoŃite de un certificat de calitate aferent lotului de fabricaŃie, precum ẟi de declaraŃia furnizorului de conformitate a produsului cu agrementul tehnic alaborat pentru acesta, potrivit prevederilor standardului SR EN 45.014 - 2000. La livrare sistemele vor fi însoŃite de instrucŃiuni de utilizare în limba română. Depozitarea panourilor se face în conformitate cu prevederile producătorului. Punerea în operă a panourilor se face conform prescripŃiilor tehnice ale producătorului, Ńinând cont ẟi de specificaŃiile Agrementului Tehnic 020 03/020 - 2002, referitor la sistemele suport ale placajelor de faianŃă ce pot fi realizate cu ajutorul panourilor de ipsos armat. - eliminarea umidităŃii din suprafeŃele pe care urmează să fie montate panourile de gipscarton (ẟipci de montaj, ẟipci portante - umiditate max. 5%); - temperaturi minime ale încăperii în care urmează a fi montate panourile - min. 5°C; - evitarea curenŃilor de aer (de recomandat ca ferestrele să fie închise); - toate activităŃile de montare ale scheletului de susŃinere metalic (inclusiv recepŃia) trebuie sa fie terminate

- toate activităŃile de montare ale instalaŃiilor electrice (inclusiv recepŃia acestor lucrări) trebuie să fie terminate. - Plăcile se montează etanẟ (bine alăturate ambele laturi), astfel încât să obŃinem o suprafaŃă continuă: intervalele mai mari de 3 mm trebuie neapărat închise cu plasă de acoperire a rosturilor, în caz contrar ele putând influenŃa rezistenŃa tavanului, dar ẟi protecŃia la incendii ẟi la zgomote, ducând la apariŃia de crăpături. SuprafaŃa tavanului se curăŃă de praf ẟi de mortar. Se astupă cu pastă de umplere a rosturilor atât găurile sau denivelările, cât ẟi capetele plăcilor tăiate care prezintă neregularităŃi. ẞuruburile nu trebuie să fie ieẟite din planul tavanului. În caz contrar ele trebuie rectificate ẟi acoperite cu un strat subŃire de pastă de umplere a rosturilor. (numai 3 - 5 mm adâncime pentru ẟurub). - Înaintea activităŃilor de vopsire se va aplica neapărat un strat de amorsă, aceasta pentru a echivala capacitatea diferită de absorbŃie a vopselei pe care o are pasta de umplere a rosturilor faŃă de placa de gips-carton. Dacă nu se aplică stratul de amorsă atunci rosturile umplute vor ie ẟi în evidenŃă faŃă de restul suprafaŃei plăcilor ẟi vor conduce la dificultăŃi în uniformizarea ulterioară a vopselei sau zugrăvelii. Tehnica de vopsire - va fi prin aplicare cu pensula sau rola. Aplicarea prin stropire nu este permisă decât în cazul, în care a fost aplicat întâi un strat de amorsă special. În situaŃia în care nu se cunosc exact caracteristicile vopselelor se recomandă întâi efectuarea unor probe pe mai multe panouri în zone diferite care să cuprindă ẟi rosturile dintre acestea. Prinderea obiectelor suspendate (de exemplu corpuri de iluminat, simeze, agăŃători ale corpurilor suspendate), pot fi prinse numai de structura de montaj. Se interzice prinderea acestor corpuri direct de panotaj

5. VERIFICAREA EXECUłIEI ẞI RECEPłIA Având în vedere importanŃa deosebită a lucrărilor de compartimentare interioară ale sălilor de expunere a obiectelor de muzeu cu pereŃi din gipscarton se subliniază necesitatea verificării certificatului de calitate a materialelor ẟi respectarea indicaŃiilor tehnice ale producătorului, proiectantului ẟi I.N.C.E.R.C-ului. Controlul calităŃii în timpul execuŃiei se va face conform prevederilor din " Normativul pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente" - Indicativ C 56 - 85 (Caietul I ẟi Caietul XVII ẟi din "InstrucŃiunile pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃionarea lucrărilor ascunse" (Anexa I1).

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI IGIENA OAMENILOR. La proiectarea ẟi executarea pereŃilor din gips-carton se vor respecta: - Normele generale de protecŃie contra incendiilor la proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor " aprobate prin Decretul nr. 290/1977: - Normele tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului indicativ P 118 - 83:

- Normele de prevenire ẟi stingere a incendiilor ẟi de dotare cu maẟini, instalaŃii, utilaje, aparaturi, echipament de protecŃie ẟi substanŃe chimice pentru prevenire ẟi stingerea incendiilor în unităŃile M.C. Ind. aprobate cu Ordinul nr.

742/D - 81. Normele republicane de protecŃie a muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii, cu Ordinele nr. 84/1975 ẟi 60/1975, cu modificările conform Ordinelor nr. 110/1975 ẟi 39/1975: - Normele departamentale de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii montaj,aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 1253/D din 29 oct. 1980 (volumul 1,5 ẟi 8): - Normele specifice de protecŃia muncii pentru activitatea întreprinderilor de construcŃii - montaj ẟi de deservire aparŃinând consiliilor populare (Vol. 1 - ẞantiere de construcŃii, cap. XXXVII). Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - TERMOIZOLAłIE CU PLĂCI POLISTIREN EXPANDAT LA FAłADE 1. GENERALITĂłI Prezentul caiet de sarcini se referă la izolarea termică a faŃadelor din zidărie de cărămidă, inclusiv finisajul.

2. MATERIALE ẞI PARDOSELI - adeziv pentru ẟpaclu - placă polistiren expandat, ignifugat tip EPS - F - dibluri PVC cu rozetă mare - plasă din fibră de sticlă - grund granopol gata preparat pe bază de ră ẟini sintetice - tencuială granopor sau granolan gata preparat pe bază de ră ẟini sintetice colorat în masă, de diverse structuri.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE - Conform producători.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR 4.1. Adezivul pentru ẟpaclu sae aplică pe placa de polistiren, pe perimetru în zona de mijloc. 4.2. Placa se fixează în poziŃie pe zidărie. 4.3. Plăcile fixate cu adeziv se prind cu dibluri PVC cu rozetă mare. 4.4. După retuẟarea suprafeŃelor de polistiren cu hârtie abrazivă se aplică adezivul pentru ẟpaclu. 4.5. Se înglobează plasa din fibre de sticlă de minimum 10 cm în câmp ẟi 20 cm la colŃuri. 4.6. Se aplică grundul granolan. 4.7. Se aplică tencuiala pe bază de ră ẟină sintetică în culoarea ẟi structura dorită.

5. CONSUMURI DE MATERIALE 5.1. Adeziv pentru fixarea plăcilor de polistiren: cca. 5 kg/mp. Timp de uscare = 24 ore 5.2. Placa de polistiren expandat ẟi ignifugat cu grosimea de 4,8 - 5 cm, tip EPS - F. 5.3. Dibluri PVC cu rozetă mare: - în câmp cca. 5 buc/mp - la margine cca. 4 buc/ml. 5.4. Plase din fibre de sticlă = 1,1 ml/mp 5.5. Grund gata preparat pe bază de răẟini sintetice: circa 0,3 kg/mp. Timp de aẟteptare minim 24 ore. 5.6. Tencuială în strat subŃire, gata preparată pe bază de ră ẟini sintetice.

CONSUM ÎN FUNCłIE DE GRANULAłIE: GranulaŃia Consum: - structură striată - structură driẟcuită

1 mm 2,5 kg/mp

2 mm 6 3,1 kg/mp Întocmit arh. Dalya Coloman

3 mm 2,7 kg/mp 4,1 kg/mp

CAIET - PARDOSELI DIN PRODUSE PE BAZĂ DE POLIMERI SINTETICI 1. GENERALITĂłI Obiect ẟi aplicare: a) lavoar din PVC cu strat termoizolant din PVC expandat Folosirea acestui tip de pardoseală se vor executa numai în structura fără dală flotantă. Lipirea se execută direct pe ẟapă de mortar de ciment cu Prenadez 300 sau Remeltex 200. Etanẟarea rosturilor se vor executa prin sudură cu ẟnur din PVC plastifiat.

2. MATERIALE a) covor din PVC cu strat termofonoizolant din PVC expandat conf. NTR 1038-80; b) profil pervaz din PVC NTR 9005-80; c) pervaz profilat din lemn fag, stejar STAS 228/1-78; d) adeziv "Prenadez 300" conf. NTR 2829-74 sau Remeltex 200, NI 10588-81. e) diluant "Prenadez 300" conf. NTR 2839/75 f) poliacetat de vinil, dispensie apoasă (Aracet), sortul D50 sau sortul DPC50-18 conf. STAS 7058-80; g) cuie din sârmă de oŃel (pentru cazul pervazului de lemn) STAS 2111-81; h) nisip (sorturile 0-7 mm sau 0...1 conf. STAS 1667-76; m) ciment M30 sau ciment Pa 35 conf. STAS 1500-78; j) apă conf. STAS 790-73 l) ceară pentru parchet "Victoria" conf. NII 1564-69

3. LIVRAREA, DEPOZITAREA, MANIPULAREA Transportul covoarelor PVC se va face cu mijloace obi ẟnuite de transport, sulurile fiind aẟezate în poziŃie verticală. Depozitarea covoarelor se face în locuri uscate ẟi acoperite, la temperaturi între +5° + 40° C, ferite de acŃiuni solare directe. Transportul bidoanelor cu adeziv ẟi liant se va face cu respectarea dispoziŃiilor în vigoare, privind transportul materialelor inflamabile. Bidoanele cu adeziv ẟi diluant se vor depozita în încăperi special amenajate pentru produse inflamabile, ferite de orice posibilitate de explozie, respectând dispoziŃiile privind P.S.I. /Normativ P118-83. Temperatura acestor încăperi va fi cuprinsă între +15° ẟi + 20° pentru Prenadez 300.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR Executarea pardoselilor cuprinde două faze de lucrări : 1. Executarea stratului de suport 2. Executarea îmbrăcăminŃii pardoselii Stratul suport (ẟapă) se execută după terminarea tencuielilor interioare. Marca mortar ẟapa 100, având consistenŃa de 4 cm. CondiŃiile de finisare a suprafeŃei ẟapei de egalizare sunt următoarele: 1.- suprafaŃa trebuie să fie plană ẟi netedă 2.- diblurile pentru prinderea pervazurilor trebuie să fie a ẟezate în 80 - 80 cm.

- Executarea îmbrăcăminŃii pardoselii în încăperile în care urmează să se monteze covorul se va asigura cu minimum 48 ore înainte de montarea îmbrăcăminŃii, un regim climatic cu temperatura de cel puŃin + 16°C ẟi umiditatea relativă a aerului de maximum 65%. Acest regim se va menŃine în tot timpul executării îmbrăcăminŃii pardoselii ẟi cel puŃin 30 zile după terminarea acestei operaŃiuni. - Chituirea sau gletuirea stratului suport se va face cu un mortar având următoarea compoziŃie: - nisip 0 - 1 mm = 4 părŃi în volum - ciment PA 35 = 2 părŃi în volum - poliacetat de vinil dispersie apoasă (Aracet) sortul D50 sau DPC 50-18 sau Crilorom DC 1183 = 1 parte în volum - apă până la consistenŃa măsurată cu conul etalon = 13 - 14 cm pentru gletuire, 9 - 10 m pentru chituire. Pregătirea covoarelor pentru aplicare: prealabil se va întocmi un plan de montaj cu respectarea următoarelor criterii: 1. fâẟiile se vor amplasa paralel cu unul din pereŃii încăperii, cu rosturile orientate în direcŃia de circulaŃie maximă 2. se va căuta realizarea rosturilor minime 3. fâẟiile tăiate se vor aẟeza în poziŃie de montare ẟi se vor lăsa 24 ore pentru aclimatizare. 4. La niẟe radiatoare, spaleŃi de uẟi în dreptul Ńevilor de instalaŃii etc. se vor tăia ẟi ajusta după conturul respectiv. 5. OperaŃia de lipire se va executa de doi muncitori. 6. Sudarea rosturilor la îmbrăcăminŃile de pardoseli, se vor executa cu aparatul de sudat tip Zinser. 7. Diametrul ẟnurului 3, 3,5 mm CondiŃii pentru montarea profilului pervaz 1. peretele ẟi pardoseala (ẟapa) să fie verificate cu un dreptar în caz dacă nu se mai poate corecta se admite montarea pervazului din lemn. 2. pervazul din PVC se lipeẟte cu adeziv prenadez 300 sau Remeltex 200 la rece. 3. Lipirea pervazului PVC se va face după 20...40 de minute de aplicarea adezivului. - Finisarea pardoselii: suprafaŃa se curăŃă de eventualelor resturi adeziv (folosind diluant) pentru îndepărtarea prafului se va ẟterge cu o cârpă moale. După uscare se aplică ceară ẟi după 40 minute se freacă cu o cârpă moale lustruind suprafaŃa.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE În timpul eexecuŃiei ẟeful punctului de lucru are obligaŃia să verifice calitatea lucrărilor. 1.- covorul trebuie să fie lipit pe toată suprafaŃa (folosind unelte ca ciocan etc) 2.- fâẟiile trebuie să fie bine alăturate 3.- suprafaŃa trebuie să fie complet plană. 4.- suprafaŃa trebuie să fie curată, lustruită. 5.- colŃurile, străpungeri să fie executate cu perfecŃie.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR. - În timpul execuŃiei se vor respecta prevederile din normele PSI P118-83. - Se vor lua măsuri pentru atingerea limitei inferioare de explozie a amestecului de vapori de solvenŃi ẟi aer prin ventilaŃii - InterdicŃia oricărei surse de foc (scântei, flăcări, etc) în întreaga zonă

- Limitarea cantităŃilor de materiale (covor, profil, adeziv, diluant) aduse la locul de aplicare - Asigurarea dotării cu materiale ẟi mijloace pentru primă intervenŃie în caz de incendiu - Se vor instala placarde de avertizare, în care se vor indica interdicŃiile la u ẟi, scări, etc. - la sudarea rosturilor trebuie avut grijă ca oper5aŃia de sudare să se facă la 24 de ore după lipirea covorului. - Legătura aparaturii să se facă cu pământare - Aparatul de sudură nu se va lăsa în funcŃie fără supraveghere.

7. CONDIłII SPECIFICE Alegerea materialului se va face de comund acord de beneficiar, proiectant. Orice modificare de soluŃie se face numai cu avizul scris al proiectantului de specialitate.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET- ÎNVELITORI DIN PLĂCI ẞI SULURI ONDULATE DIN RĂẞINI POLIESTERICE ÎNTĂRITE CU FIBRĂ DE STICLĂ(R.P.F.S.) 1. GENERALITĂłI Prevederile prezentului caiet se referă la alcătuirea ẟi executarea învelitorii din ră ẟini poliesterice ẟi fibră de sticlă la: a. - ConstrucŃii demontabile b. - ConstrucŃii industriale sau civile la care procesele tehnologice necesită asemenea învelitori. Acoperiẟurile vor avea o formă cât mai simplă, în una sau două ape.

2. MATERIALE - Plăci ẟi suluri ondulate RPFS, translucide - accesorii metalice pentru prindere - chituri permanente plastice pentru etanẟarea petrecerilor.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Livrarea, transportul ẟi depozitarea acestor materiale se face conform prevederilor din fiẟa tehnologică emisă de producător - depozitarea metarialelor se face în depozite, ferite de soare, căldură ẟi umezeală - nu se depozitează pe suprafeŃe calde (platforme betonate, asfaltice) sau încinse.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR Montarea învelitorii se va executa în conformitate cu detaliile din proiectul de execuŃie ẟi cu prescripŃiile producătorului. Se vor respecta pantele, scurgerile, plancitatea ẟi aliniamentul fermelor (stâlpilor) în conformitate cu datele din proiect.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI LUCRĂRII - RECEPłIA Se vor verifica: a. - Petrecerile minime paralel cu coamele să se încadreze, în funcŃie de panta învelitorii în limitele încadrate de producător. b. - Idem pentru petrecerile laterale. c. - Respectarea sensului de montaj; de la poală spre coamă ẟi contrar direcŃiei vânturilor dominante. d. - Respectarea numărului, tipului, calităŃii ẟi poziŃiei pieselor de fixare recomandate de producător. e. - Realizarea sistemului de etanẟare la petreceri, în zona ẟorŃului de tablă a jgheaburilor, etc. recomandat de producător. f. - Inspectarea detaliilor la ..., pazii coame conform proiectului ẟi recomandărilor producătorului. Controlul calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor se va executa conform B.C. 8/88.

6. MĂSURI DE TEHNICA SCURITĂłII MUNCII ẟI PREVENIREA INCENDIILOR La montajul învelitorilor se vor respecta prevederile din "Normele de protecŃia muncii", normele departamentale ẟi specifice de protecŃia muncii, precum ẟi "Normele tehnice de proiectare ẟi realiz. a constr. privind protecŃie la acŃiunea focului" - P118 - 83. Întocmit

arh. Dalya Coloman

REABILITAREA CLĂDIRILOR AFECTATE DE UMIDITATE

I. INTRODUCERE La construcŃiile afectate de umiditate se disting două probleme diferite, dar strâns legate între ele, de rezolvarea cărora depinde reabilitarea completă a clădirii în cauză: 1. - refacerea planului de hidroizolaŃie, defect sau inexistant 2. - reconstruirea elementelor de construcŃie compromise de umezeală ẟi săruri. I.1. Refacere hidroizolaŃie La o clădire afectată de igrasie, soluŃia pentru refacerea planului de hidroizolaŃie - atât ca necesitate cât ẟi ca soluŃie tehnică, se stabile ẟte prin Expertiza tehnică de specialitate. I.2. Reabilitare elemente de construcŃie Tehnologiile, materialele ẟi procedeele de bază sunt prevăzute în normativele tehnice în vigoare. Astfel, prezentul Caiet de sarcini subliniază importanŃa prescripŃiilor de bază, dar prevede ẟi alte tehnologii ẟi materiale noi care sunt necesare reabilitării garantate ale diverselor elemente de construcŃie: tencuieli, finisaje, pardoseli, etc. Prezentul Caiet de sarcini - cu caracter general, stabile ẟte criteriile ẟi parametrii de performanŃă pentru aceste tehnologii ẟi materiale. Sunt obligatoriu de respectat atât în faza de proiectare cât ẟi cea de execuŃie, acele prevederi la care se fac referiri ẟi în Expertiza tehnică. II. REFACERE TENCUIELI COMPROMISE II.1. Normativ de referinŃă Normativ privind executarea tencuielilor umede, groase ẟi subŃiri, indicativ NE001 - 96; Caiet IV - Executarea lucrărilor de renovare ale finisajelor exterioare pe bază de mortare, Indicativ NE001/4 - 95. InstrucŃiuni tehnice provizorii privind compoziŃia ẟi prepararea mortarelor de zidărie ẟi tencuială cu plastifianŃi - Indicativ NP 60 - 89. STAS 648 - 74 - Zgura granulată de furnal pentru industria lianŃilor. Agrement tehnic 002-04/654 - 2000 - Tenpor agent pentru tencuirea pereŃilor cu igrasie. II.2. Lucrări pregătitoare II.2.1. Desfacere tencuieli Tencuielile compromise, desprinse, se desfac de la baza peretelui până la înălŃimea calculată după formula: hd > hv + g + 50 cm unde hd = înălŃimea până la care se desface tencuiala veche, în "cm"

hv = înălŃimea vizibilă a umidităŃii, în "cm" g = grosimea peretelui, în "cm". ObservaŃii: Atragem atenŃia ca în cazul în care pe suprafaŃa tencuielii care se demolează se observă urme de infecŃii biologice (mucegai, ciuperci xilofage, etc.) se vor lua măsuri speciale prevăzute în Expertiza tehnică ẟi/sau în Expertiza biologică. II.2.2. Pregătire suport SuprafaŃa peretelui (zidărie sau beton), stratului suport pentru retencuire, se pregăteẟte atent, cu respectarea următoarelor prevederi: - suprafaŃa decopertată se curăŃă cu grijă de resturile de mortar, manual (cu ajutorul unor perii) sau mecanizat (aer comprimat sub presiune); - rosturile dintre cărămizi se curăŃă de mortar pe adâncime de 1 - 2 cm - suprafaŃele curăŃate se vor desprăfui - înainte de ẟpiŃuire toată suprafaŃa se va umezi prin spălare cu apă. ObservaŃii: Se vor respecta observaŃiile de la pct. II.2.1. II.3. Tencuire II.3.1. ẞpriŃ - definiŃii SuprafaŃa suport pregătită, pentru a realiza rugozitatea necesară conlucrării tencuielii cu suportul, obligatoriu, se amorsează cu un ẟpriŃ preparat din materialul de tencuială. În cazul zidurilor afectate ẟi de săruri higroscopice (gradul de infecŃie se determină prin diagnostizare), ẟpriŃul de amorsaj va îndeplini următoarele roluri: - asigură conlucrarea dintre tencuiala propriuzisă ẟi suport, zidărie sau beton, - asigură legarea chimică a sărurilor higroscopice existente pe suprafaŃa suport. Se va utiliza amorsajul denumit ẞpriŃ "3S" care este un mortar de ciment în care nisipul se înlocuieẟte cu zgură de furnal măcinat cu granulometrie similară cu cea a nisipului ẟi este aditivat cu agent generator de pori Tenpor. II.3.1.1. Materiale componente ẞpriŃ 3S a. Dozaj - ciment Pa 35 - STAS 1500 - 78 375 kg/mc - agent generator de pori Tempor 2,5 l/mc - zgură de furnal clasa B conf. STAS 648 - 74, măcinat ẟi sortat conform Normativ C17 - 88 cca. 850 kg/mc b. Caracteristici zgură măcinată: - culoare: gri-gălbui/gri deschis - granulaŃie: max. 3 mm - livrare: saci de plastic 30 kg/sac - masa specifică: cca. 750 kg/mc - umiditate: max. 8% - valoare pH: 7 - 7,5 - material: fără toxicitate. II.3.1.2. Preparare ẞpriŃ 3S

Prepararea mortarului pentru ẟpriŃ se va face la faŃa locului prin dozaj volumetric, amestecare cu mijloace mecanice, cu respectarea prevederilor din InstrucŃiunile de utilizare elaborat de producător. II.3.1.3. Caracteristici ẞpriŃ 3S întărit Masa specifică: 1200 kg/mc Porozitate: > 35% RezistenŃa la compresiune > 1,3 N/mmp RezistenŃa la aderenŃă > 0,06 N/mmp RezistenŃa la difuzia vaporilor: ... < 30 II.3.2. Grund ẟi tinci Se execută din mortar de ciment aditivat cu Tenpor, agent generator de sistem de pori deschiẟi. În cazul lucrărilor de renovare ale tencuielilor compromise de igrasie, tencuielile se încadrează la "tencuieli groase" (20 - 25 mm în 3 straturi), dar în majoritatea cazurilor, din cauza cărămizilor desprinse, au grosimi ẟi mai mari ẟi sunt foarte neuniforme. Pentru evitarea apariŃiei fisurilor ẟi pentru reducerea numărului de straturi de tencuială (strat max. 2,5 cm), tencuirea se va executa cu mortar armat dispers cu fibră de polipropilenă. II.3.2.1. Materiale componente mortar cu Tenpor a. Dozaj - Nisip de râu sortat - STAS 1667 - 76 0,85 - 0,95 mc/mc - Ciment Pa 35 - STAS 1500 - 78 375 kg/mc - Fibre de polipropilenă (vezi pct. V.2.4) 1 kg/mc - Aditivi Tenpor 2,5 l/mc b. Caracteristici aditivi Tenpor: - aspect: lichid vâscos, omogen, culoare galbenmaroniu, semitransparent - livrare: flacoane plastic 1l sau 5l - densitate: 1,04 g/cmc - timp scurgere duză Dn 4 mm/20 grade C: min. 120 secunde - conŃinut material uscat: minim 50% - valoare pH: 11 - stabilitate în apă: fără turbulenŃă. c. Caracteristici fibră polipropilenă - material: 100% polipropilenă - culoare: alb sau gri deschis - diametru fibră: 16 - 32 ...m - rezistenŃă la întindere: 280 - 400 N/mmp - dozaj pentru tencuială: 1 kg/mc. Recomandăm produsul Fortatech Fibre Multi. II.3.2.2. Preparare mortar cu Tenpor Prepararea mortarului pentru tencuială se va face la faŃa locului prin dozaj volumetric ẟi cu amestecare mecanică, cu respectarea prevederilor din InstrucŃiunile de utilizare elaborat de producător. În cazul armării disperse cu fibre de polipropilenă se schimbă ordinea de dozaj. Pentru dispersarea uniformă a fibrelor în masa mortarului, se introduce în

malaxor 10 l (una găleată) nisip în care se introduce 20 grame de fibră (corespunde cu dozaj de 4 găleŃi de nisip) ẟi se malaxează până la omogenizare (cca. 2 - 3 minute). Apoi, conform prevederilor, se introduc restul componentelor pentru mortar. II.3.2.3. Caracteristici mortar întărit - Masa specifică: 1580 kg/mc - Porozitate: min. 24% - RezistenŃa la compresiune > 12,70 N/mmp - RezistenŃa la aderenŃă > 0,40 N/mmp - RezistenŃa la difuzia vaporilor: µ < 25 III. FINISAJE III.1. DefiniŃii III.1.1. Normativ de referinŃă Normativ privind executarea tencuielilor umede, groase ẟi subŃiri Indicativ NE001 - 96 Caiet III. Tencuieli subŃiri pe bază de lianŃi mic ẟi (anorganici ẟi organici) sau lianŃi organici, Indicativ NE 001/3 - 95. Normativ pentru executarea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii - Indicativ C3 - 76. III.1.2. Criteriile de performanŃă speciale Finisajele în cazul pereŃilor afectaŃi de igrasie, în afară de rol de protecŃie, vor corespunde ẟi următoarele criterii: - finisaje fără conŃinut de materiale organice ẟi higroscopice - folosirea în exclusivitate a produselor anorganice, sintetice - protejarea tencuielii cu materiale care permit difuziunea vaporilor de apă la parametrii apropiaŃi cărămizii - aerisirea pereŃilor începând cu cota de refacere a planului de hidroizolaŃie - materiale inerte din punct de vedere bilogic - rezistenŃa mare la uzură ẟi la raze UV (la exterior). ObservaŃii: Materialul de zugrăveală cel mai corespunzător este varul stins, dar fără a fi amestecat - pentru mărirea aderenŃei - cu aracet sau alt adeziv. Se poate utiliza unde nu sunt criterii de rezistenŃă la uzură. A se vedea pct. 7.6 din Normativul C3 - 76. III.2. Tencuieli subŃiri Se utilizează numai finisaje exterioare la pereŃi ẟi la soclu. Se pot utiliza ẟi la stâlpi sau alte elemente de faŃadă unde se cere rezistenŃă mare la intemperii, uzură sau raze UV. Se pot utiliza ẟi la interior, dacă se justifică din punct de vedere arhitectural. III.2.1. Tencuieli subŃiri la pereŃi Se execută din mortar uscat gata preparat ẟi colorat în masă, din var hidratat alb ẟi liant de var puternic hidraulic, nisip granulat selectat ẟi cu aditivi hidrofob, se livrează cu diverse granule de marmură. Mortarul întărit - ca aspect, seamănă cu tencuiala terasit cu diverse texturi ẟi rugozităŃi. Caracteristici material:

- GranulaŃie max. 5 mm - Livrare: saci de max. 30 kg - Densitate: 1200 - 1350 kg/mc - Adaos apă: apă curată, conf. instr. producător - RezistenŃa la compresiune (28 zile): 1,20 - 3,50 N/mmp - RezistenŃa la aderenŃă (28 zile): 0,06 - 0,25 N/mmp - Masa specifică: cca. 1500 - 1700 kg/mc - RezistenŃa la difuzia vaporilor: µ < 30 - Culoare: conf. scala de culori producător (150 - 200 culori RAL) III.2.2. Tencuieli subŃiri la soclu Se execută din mortar umed, semifluid, gata preparat ẟi colorat, liant sintetic cu conŃinut de nisip cuarŃos selectat ẟi perle de marmură concasată. Caracteristici material: - GranulaŃie: max. 3 mm - Livrare: găleŃi de plastic închis max. 25 kg/bidon - Masa specifică: cca. 1700 kg/mc - Valoare pH: 8,5 (diluŃie 10%) - Adaos apă: apă curată, conf. instr. producător - RezistenŃa la aderenŃă (28 zile): > 1,00 N/mmp - RezistenŃa la difuzia vaporilor: µ < 80 - AbsorbŃia apă: sub 0,5% (m/m) - RezistenŃa la curăŃire (aparat Gardner): peste 3000 cicluri - Culoare: conf. scala de culori producător (25 - 50 culori). III.2.3. Grund Se pot utiliza numai acele tencuieli subŃiri pentru care producătorii ẟi furnizorii ofertă grund. Această prevedere este obligatorie pentru că asigură aderenŃa mortarului subŃire la suportul de tencuială de mortar de ciment aditivat cu Tenpor. III.3. Zugăveli interior-exterior Caracterstici material: Parametru Descriere

Interior

Exterior

Zugrăveală alcalină, lichid gata preparat pe bază minerală (soluŃie silicat de potasiu), pigmentat, pentru ext. pigmenŃi stabili la UV Ambalaj Găleată plastic cu capac închis 15 l, 5 l Aspect La suprafaŃa separaŃiei de La suprafaŃa separaŃiei de lichid alb, dispersie uẟor de lichid gălbui, dispersie uẟor omogeniz. de omogeniz. Culoare 150 - 200 culori, conf. scala de culori RAL ConŃinut material solid 54% 51% Densitate la temp. cameră cca. 1,45 g/cmc cca. 1,40 g/cmc DiluŃia 5% apă sau grund silicat 2:1 5% apă sau grund silicat 2:1 Consum 1 strat 180 - 200 g/mp 110 g/mp Val. pH în susp. apă 1:1 11,5 11,5 Rezist. la aderenŃă N/mmp peste 0,2 peste 0,2 sub 120 sub 120 Rezist. la dif. Vap. (µ aer =

1) CurăŃire Regim termic Grund

peste 3000 cicluri

Peste 3000 cicluri - 40 ÷ + 80° C conf. indicaŃii producător

III.4. Punere în operă tencuieli subŃiri ẟi zugrăveli Se vor respecta în totalitate instrucŃiunile producătorilor de materiale, atât ca pregătirea suportului (grunduire), prepararea materialelor (amestecare mecanică, dozaj apă, etc.) cât ẟi ca mod de aplicare ẟi timpi pentru punere în operă. III.5. Materiale recomandate Tencuieli subŃiri decorative pereŃi: Hasit Lithin 705/707/710/715/720/730 (codurile indică diverse aspecte structurale ẟi rugozităŃi, care se aleg din considerente arhitecturale, 195 culori în 10 grupe de preŃ). Tencuieli subŃiri decorative soclu: Hasit Bunsteinputz (32 culori, 4 gr. de preŃ) Grund pentru amorsaj: Hasit Putzgrund Zugrăveală interioară: Hasit Silikat 760 (195 culori, 10 grupe de preŃ) Zugrăveală exterioară: Hasit Silikat 790 (195 culori, 10 grupe de preŃ) Grund ẟi amorsaj: Hasit Silikat 792. IV. DRENAJ IV.1. Normativ de referinŃă Cu adaptările necesare se utilizează Normativul pentru proiectarea ẟi executarea hidroizolaŃiilor din materiale bituminoase, la lucrările de construcŃii - Indicativ C112 - 86. IV.2. Criterii de performanŃă speciale Drenajul se realizează, în principiu pentru rezolvarea următoarelor probleme: a. - strat separare între fundaŃia verticală ẟi umplutura de pământ b. - strat (pernă) de aer pentru asigurarea difuziei vaporilor de apă din fundaŃie sau peretele subsolului c. - hidroizolaŃie verticală d. - drenare apă pânză freatică ẟi/sau infiltraŃii din precipitaŃii e. racord cu stratul de pietriẟ de sub trotuarul de protecŃie al clădirii. Detaliile de execuŃie, care indică cotele inferioare ẟi superioare ale drenajului, vor fi prevăzute în proiectul tehnic ẟi detalii de execuŃie. În cazul subsolurilor se va studia posibilitatea ca drenajul (cota inferioară) să fie cu min. 20 - 50 cm sub pardoseală. IV.3. Caracteristici material IV.3.1. Placa de drenaj - material: HDPE sau PVC dur, neputrescibil - lungime: suluri 15 - 20 m; lăŃime: 1,00 - 2,50 conf. program producător - grosime: material min. 0,5 - înălŃime proeminentă: min. 5 mm - suprafaŃă contact proeminenŃe: max. 0,25 mp/mp placă

- volum aer: min. 3,25 l/mp - masa: min. 480 g/mp - rezistenŃă la tracŃiune: > 250 N/5 cm - alungire la rupere: 25% - rezistenŃă la încărcare: > 160 kN/mp. IV.3.2. Strat filtrant Sunt furnizori de sisteme de plăci de drenaj care livrează stratul filtrant caẟerat pe placa de drenaj. În principal stratul filtrant trebuie să corespundă următoarelor caracetristici: - material: polipropilenă neŃesută, alb sau gri deschis - masa: 200 - 300 g/mp - lăŃime livrare: 2, 4, 6 m - lungime: suluri 50, 100 m - rezistenŃă la tracŃiune: longit. min. 18 daN/5 cm, transv. min. 20 daN/5 cm - alungire la rupere (long./transv): 50% - capacitate filtrare apă: min. 80 l/mp sec. IV.4. Produse recomandate Recomandăm utilizarea plăcilor de drenaj Isola - Platon DS 25 (strat filtrant caẟerat pe placă), sau placa Isola - Platon P5 ẟi filtru Madritex 200 g/mp produs de Minet S.A. Râmnicu Vâlcea. V. PARDOSELI V.1. Normativ de referinŃă Normativ privind proiectarea, executarea ẟi asigurarea calităŃii pardoselilor la clădiri civile - Indicativ GP037 - 98. V.1.1. Strat suport - prevederi suplimentare a. În cazul pardoselilor care se execută pe pământ, între stratul de rupere al capilarităŃii ẟi pardoseala de beton, stratul de hârtie Kraft se înlocuieẟte cu barieră de vapori neputrescibil ẟi cu rezistenŃă mare la difuzia vaporilor. Sub acest strat se va executa un strat de difuzie vapori din geotextil iar deasupra un strat de protecŃie tot din geotextil. b. În cazul pardoselilor de beton care se execută pe un strat de beton existent se va intercala o placă de drenaj orizontal cu rol dublu: difuzie vapori ẟi barieră vapori. c. În ambele cazuri, stratul intermediar, se va ridica pe tot conturul încăperii astfel ca să asigure aerisirea de muchie deasupra cotei pardoselii finite. Proiectul faza PT sau DE va conŃine acest detaliu special. ObservaŃii: În cazul în care cota pânzei freatice este apropiată de pardoseală se va studia posibilitatea ventilării naturale a stratului de rupere al capilarităŃii executat din pietriẟ. d. Pardoseala de beton (strat suport), suplimentar se va arma la apariŃia fisurilor prin armare dispersă cu fibre de polipropilenă cu dozaj de 1 kg/mc. V.1.2. Strat uzură - prevederi speciale

Pardoseala caldă se execută din covor PVC, pentru că corespunde criteriilor de bază în cazul construcŃiilor afectate de umiditate: neputrescibile, inert biologic,antiseptic, uẟor de întreŃinut. Prevederi pentru statificaŃie: a. - Strat suport beton de rezistenŃă corespunzătoare, uscat (umiditate max. 3%) plan (planeitate determinat conf. GP037 - 98), fără impurităŃi ẟi fisuri. b. - Glet/ẟapă autonivelantă 2 - 5 mm grosime, rezistenŃă la compresiune min. 20 N/mmp. c. - Tipul covorului PVC se alege în funcŃie de trafic (redus, mediu, greu), circulaŃie (neted sau antiderapant) ẟi arhitectural (culoare, desen). d. - Lipirea covorului se execută obligatoriu cu adeziv recomandat de producător, pentru lipire de material neabsorbant pe suprafaŃă absorbantă. V.2. Caracteristici materiale V.2.1. Barieră de vapori - material: folie polietilenă PE - grosime: 0,25 mm - lăŃime: 4,6 m - lungime sul: 25, 50 m - rezistenŃă la difuzie vapori: µ. = 300.000. Recomandăm folia PE 0,25 produs de FDT Germania pentru acoperi ẟuri terasă Agrement tehnic 001 - 03/396 - 2001 V.2.2. Strat difuzie ẟi protecŃie Se va utiliza geotextil 200 g/mp (polipropilenă neŃesută). Caracteristicile materialului sunt prezentate la pct. IV.3.2. V.2.4. Armare dispersă Caracteristicile fibrei de polipropilenă pentru armare dispersă: vezi pct. II.3.2.1.c. Dozaj uzual pentru beton simplu: 1 kg/mc. Recomandăm produsul: Fortatech Fibre HG. La punerea în operă se vor respecta instrucŃiunile producătorului. În cazul preparării betonului în instalaŃii centralizate, fibra se dozează împreună cu nisipul ẟi se amestecă suplimentar timp de 2 - 3 minute pentru a obŃine dispersia uniformă. V.2.5. Strat uzură - pardoseală PVC Recomandăm produse cu înalte performanŃe tehnice care alcătuiesc un sistem complect de materiale compatibile. a. Covor PVC tip Object - Grabo, Agrement tehnic 001 - 04/446 - 1999 - diverse calităŃi fcŃ. destinaŃie: omogen, heterogen, antiderapant, etc. - grosimi: 1,7 - 6 mm - lăŃime: 2 m; lungime sul: 10 - 20 m - masa specifică: 2100 - 3740 g/cmp. b. Adeziv Thomisit UK 4000 - material: adeziv de dispersie fără dizolvant - ambalaj: găleată plastic cu capac 35, 14, 7, 3 kg - aspect: pastă alb-crem

- conŃinut material solid: 64% - densitate: 1,45 kg/l - consum specific: funcŃie de zimŃare ẟpaclu 300 - 550 g/mp. c. Glet/ẟapă autonivelantă Thomsit DH/DD, Agrement tehnic 002 - 04/526 - 1999 - material: ẟapă autonivelantă pe bază de ciment ẟi adezivi sintetici - ambalaj: saci hârtie 25 kg - aspect: praf gri, uscat - densitate: 1,3 kg/l - consum specific: DH 1,5 kg/mp2/strat 1 mm; DD 1,6 kg/mp/strat 1 mm - rezistenŃă la compresiune (28 zile) : > 22 N/mmp - circulabil: DH - după 24 ore; DD - după 120 minute - timp uscare: DH - 3 zile; DD - 24 ore - grund: Thomsit R 777, consum specific 300 g/mp. VI. ÎNCHEIERE - RESPONSABILITĂłI Prezenta lucrare este valabilă numai însoŃită de Expertiza tehnică de specialitate pentru reabilitarea construcŃiilor afectate de umiditate. CantităŃile de lucrări se stabilesc de proiectant care elaborează antemăsurătoarea pentru devizul pe categorii de lucrări. Pentru evaluarea financiară a costurilor de reabilitare ale clădirilor afectate de umiditate se vor utiliza materialele recomandate în prezentul caiet de sarcini. Pe parcursul derulării investiŃiei, în conformitate cu legistaŃia în vigoare, se pot utiliza ẟi alte produse, dar cu respectarea principiilor ẟi caracteristicilor prescrise. Prezenta lucrare este proprietate intelectuală, copierea ẟi reproducerea, parŃială sau integrală, sau folosirea la alte lucrări decât pentru care a fost întocmită, fără acceptul elaboratorului, este strict interzisă!

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - REłELE TERMICE PREIZOLATE 1. GENERALITĂłI Prezentele instrucŃiuni se referă la operaŃiile de montare ẟi verificare ale elementelor de conducte prefabricate uzinal, preizolate termic, montate direct în pământ fără canalele termice. Elementele de conductă (tronsoane dreptre, coturi, ramificaŃii, reducŃii sunt compuse din Ńeavă de oŃel interioară, din mantaua exterioară între care este turnat la cald materialul termoizolant (spumă PUR) astfel încât toate cele trei elemente lucrează împreună ẟi asigură transmiterea uniformă a forŃelor de dilatare, de frecare ẟi datorită presiunii care apar în conductele ce transportă fluide calde. Ca urmare a faptului că aceste conducte se montează direct în pământ dilatarea conductelor (produsă de fluidul cald) este frânată de forŃele de frecare între sol ẟi mantaua exterioară, forŃe care se transmit prin manta ẟi spuma PUR la conducta de oŃel ẟi prin intermediul acestora la punctele fixe. Pentru micẟorarea acestor forŃe de frecare, conductele se montează într-un strat de nisip (cca. 10 - 15 cm dedesubtul ẟi deasupra mantalei), iar granulaŃia acestui nisip, trebuie să fie sub 4 mm. Deasemenea materialele utilizate trebuie să reziste la ciclurile de dilatare contractare, ale conductelor ca urmare a funcŃionării instalaŃiei de încălzire ẟi a.c.m. Având în vedere temperatura de funcŃionare a conductelor de încălzire + 80°C, rezistenŃa admisibilă a Ńevilor de oŃel OLT 35 utilizate conform prescripŃii ISCIR luată în calcul este σad = 130 N /mmp. În funcŃie de diametrul mantalei (D) adâncimea de îngropare (h), coeficientul de frecare nisip - manta ( = 0,4) densitatea solului (1800 kg/ mc) ẟi grosimea peretelui Ńevilor de oŃel, precum ẟi forma traseului între două puncte fixe (L, Z, U) rezultă anumite lungimi maxime de tronsoane drepte care nu trebuie depă ẟite. La mijlocul tronsonului drept se va realiza un punct fix, iar la cele două capete se realizează compensatoare (L, Z, U) care să asigure dilatarea conductelor. Dacă se depăẟăẟte lungimea maximă admisibilă sau conducta dreapta este încadrată între două puncte fixe, pentru a nu se depă ẟi rezistenŃa admisibilă a conductei, este necesar a se face pretensionarea conductei (mecanică sau termică). În zona coturilor (la traseele în formă de L, Z, U) trebuie montate perne de dilataŃie, (formate dintr-un material elastic) care să asigure deplasările conductei la dilatare ẟi contractare, astfel în conductă apar eforturi peste rezistenŃa admisibilă. Punctele fixe, realizate din blocuri de beton ẟi confecŃii metalice, asigură dirijarea deplasărilor conductei ẟi preluarea eforturilor provenite din dilatarea ẟi frecarea mantalei de sol. Prin utilizarea ca izolant termic spuma dură de poliuretan (P U R) cu un coeficient mediu de conductivitate termică la tmed = 50°C de 0,027 w/mK, precum prin folosirea mantalei etanẟe de polietilenă dură, se asigură pierderi de căldură mai mici decât 0,44 w/mK.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE łEVI 1. STAS 404/2 - łevi din oŃel fără sudură, laminate la cald, OLT 35 (încălzire). 2. STAS 7656-80 - łevi de oŃel sudate longitudinal pentru instalaŃii, tip M, din oŃel 32.1 (zincate) NOTA: Elementele de conductă se prefabrică uzinal ẟi se preizolează termic cu următoarele:

3. IzolaŃie termică pe bază de spumă dură de poliuretan (PUR) cu un coeficient mediu de conductivitate la 50°C de 0,027 W/mK, turnată la cald în ateliere special amenajate. 4. Manta de protecŃie (a izolaŃiei termice) din polietilenă dură. 5. Elemente prefabricate (preizolate): - tronsoane drepte - coturi - ramificaŃii paralele sau transversale - reducŃii - mufe pentru izolări locale ẟi de capăt

LISTA PRESCRIPłIILOR TEHNICE DE BAZĂ 1. Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor de încălzire I 13. 2. InstrucŃiuni (pentru echilibrarea hidraulică) I - 37. 3. InstrucŃiuni (pentru protecŃia anticorosivă) E 139 ẟi I14 4. Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor sanitare I - 9. 5. Normativ pentru verificarea calităŃii lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii C56. 6. InstrucŃiuni I - 27 (clasa de calitate a sudurilor). 7. Catalog de produse IZOTEROM - 90 pentru conducte termice prefabricate ISOLAR. 8. Catalog de produse ISOPLUS - 90 pentru conducte termice prefabricate ISOPLUS. 9. InstrucŃiuni de montaj IZOTEROM - Baia Mare.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Conductele ẟi elementele preizolate trebuie ferite de lovituri ẟi sarcini punctiforme. Este interzisă aruncarea, târârea, rostogolirea sau râsturnarea lor. Descărcarea ẟi încărcarea conductelor mici se face manual iar a celor mari se face mecanizat (prinderea de utilajul de ridicat făcându-se pe porŃiunea de Ńeavă fără izolaŃie termică). Este interzisă prinderea mantalei cu cabluri de oŃel, sârmă, lanŃuri sau cârlige (pentru prindere se recomandă frânghie suficient de rezistentă). Depozitarea se va face pe suprafeŃe mari ẟi plane, luîndu-se măsuri pentru evitarea rostogolirii. Elementele preizolate se vor feri de acŃiunea îndelungată a razelor solare. Materialele mărunte sau fragile se vor păstra ambalate în magazii speciale. Componentele care se folosesc pentru realizarea spumei necesară la izolările locale se transportă, depozitează ẟi manipulează în conformitate cu recomandările furnizorului.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR 1. TRASAREA ẞANłULUI Înainte de trasarea ẟanŃurilor se vor efectua următoarele activităŃi: - studierea proiectului ẟi confruntarea cu situaŃia de pe teren la data execuŃiei - identificarea reŃelelor subterane existente (cabluri electrice ẟi de telecomunicaŃii, apă - canal, termoficare) atât în plan cât ẟi adâncimea lor de îngropate. La identificarea acestor reŃele se va cere ẟi asistenŃă tehnică a proprietarilor ẟi a proiectantului. - identificarea locului ẟi adâncimii la care se face racordul termic la fiecare scară de bloc ẟi locul căminului pentru contoare. - se verifică după profilele longitudinale posibilitatea de a monta conductele preizolate, satisfăcând simultan următoarele condiŃii:

a) adâncimea de îngropare de minimum 0,6 - 0,8 m (peste manta) în zonele verzi, trotuare (fără circulaŃie auto) ẟi minimum 1,0 m în zonele cu circulaŃie auto. b) asigurarea unui strat de nisip de 10 - 15 cm sub ẟi peste manta. c) asigurarea unei pante a conductelor de min. 3‰ spre punctele de aerisire (golire). d) posibilitatea montării ramificaŃiilor astfel ca să se asigure condiŃia de la pct. a (ATENłIE: la ramificaŃiile montate în lanŃ - care pot duce la neasigurarea adâncimii minime de montaj, dacă adâncimea de pornire este gre ẟit aleasă). e) posibilitatea de montare a coturilor pentru realizarea configuraŃiilor L, Z, U care asigură preluarea dilatărilor.

2. SĂPAREA ẞANłULUI Săparea ẟanŃului se va face manual ẟi numai în cazul că există siguranŃă deplină a identificării cablurilor electrice ẟi de telecomunicaŃii se poate face mecanizat. LăŃimea ẟanŃului se stabileẟte astfel încât distanŃa între mantalele conductelor să fie de 150 mm pentru Dmanta < 200 mm ẟi de 200 mm pentru Dmanta ł 200 mm precum ẟi asigurarea în jurul conductelor a unui strat de material, granulat cu grosimea de 100 mm pentru Dmanta < 200 mm 150 mm pentru Dmanta ł 200 mm Stratul de material granulat nu poate conŃine granule cu diametrul mai mare de 40 mm iar conŃinutul de mâl ẟi argilă să nu depăẟească 2%. Densitatea stratului trebuie să fie de cca. 80 - 85% PROCTOR modificat. - În locurile unde urmează a se realiza suduri la poziŃie, lăŃimea ẟi adâncimea ẟanŃului se va realiza corespunzător diametrului conductelor, pentru a asigura spaŃiul necesar (cca. 1,5 m m lungime).

3. MONTAREA CONDUCTELOR Fluxul tehnologic necesar montării conductelor prefabricate, preizolate termic, cuprinde următoarele faze: - aẟezarea pe traseu a elementelor de conductă (tronsoane drepte, ramificaŃii, puncte fixe, coturi) - aẟezarea distanŃelor din lemn (100 mm lăŃime ẟi 50 mm grosime) în ẟanŃul gata pregătit cu stratul de nisip. La fiecare element de conductă se montează cel puŃin două distanŃiere (aẟezate la circa 1 m de capăt). - ridicarea ẟi aẟezarea Ńevilor pe distanŃierele de lemn - tragerea pe manta a mufelor - sudarea Ńevilor de oŃel - se execută controlul radiologic al cusăturilor de sudură ẟi se fac eventualele remedieri - se aẟează dacă este cazul, firele de semnalizare de-a lungul conductelor. - betonarea totală a cadrelor de oŃel ale punctelor fixe (blocul de beton al punctului fix, fiind realizat anterior). - se efectuează proba de presiune la rece, la traseele conductelor unde au fost realizate operaŃiunile menŃionate mai sus. - se efectuează de personal calificat izolările locale ẟi de capăt care trebuie să asigure condiŃiile de calitate ca ẟi tronsoanele prefabricate. - se pregăteẟte stratul de nisip lângă ẟi deasupra conductelor având grijă să nu rămână goluri, în special între Ńevi ẟi în zona ramificaŃiilor. - acoperirea cu pământ a conductelor asigurând gradul de densitate indicat la punctul 2, prin compactare în straturi.

4. SUDAREA łEVILOR - Dacă este posibil sudarea Ńevilor se va face pe malul ẟanŃului ẟi apoi se lansează în ẟanŃ cu macaraua. - La executarea sudurilor se va proteja de căldură ẟi flacără izolaŃia termică (Spuma P U R) ẟi mantaua conductei. - înainte de sudură trebuie trasă pe conductă mufă pentreu acoperirea izolaŃiei locale. - lucrările de sudură se vor face numai de sudori calificaŃi cu garantarea ( ẟi controlul total sau prinm sondaj) al sudurilor. - În zona ramificaŃiilor, coturilor ẟi a punctelor fixe va fi necesară debitarea (din Ńevile livrate la lungimi mari) a unor tronsoane adecvate ca lungime situaŃiei locale. În acest scop se îndepărtează mantaua cu ferestrăul apoi se taie tot cu ferestrăul izolaŃia din spuma P U R. łeava utilă se taie cu ferestrăul (Ńevi zincate) sau cu flacără oxiacetilenică. După debitare capetele de Ńeavă trebuie pregătite corespunzător pentru sudare. - Se vor respecta, adaptate în mod corespunzător ẟi prevederile din caietul de sarcini pentru reŃele termice clasice.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE Pe parcursul executării lucrărilor se vor face următoarele verificări: - se va verifica la faŃa locului corespondenŃa execuŃiei, cu prevederile proiectului ẟi cu prescripŃiile tehnice aferente, în ceea ce prive ẟte amplasamentul, traseul, caracteristicile ẟi dimensiunile diferitelor părŃi ale instalaŃiei - toate aparatele, materialele ẟi prefabricatele pot fi introduse în lucrare numai dacă sunt conform prevederilor din proiect, dacă au fost livrate cu certificate de calitate ẟi dacă în cursul depozitării sau manipulării nu au sufereit deteriorări, executarea îmbinărilor, sudurilor, ramificaŃiilor. - se va verifica sensul ẟi valoarea pantei prescrise în proiect - amplasarea corectă a compensatoarelor de dilatare ẟi a punctelor fixe - amplasarea corectă a dispozitivelor de golire a apei ẟi a celor de aerisire - se va verifica reŃeaua term. la etanẟeitate ẟi circulaŃia fluidului prin probe la rece ẟi la cald

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR - Norme republicane de protecŃia muncii aprobate prin ordinul comun al Ministerului Muncii ẟi Ministerului SănătăŃii nr. 34/20/02.1985 ẟi 60/20.02.1975 - Norme specifice de protecŃie pentru activitatea întreprinderilor de construcŃii montaj ẟi deservire aparŃinând Consiliilor Populare, elaborate de Consiliul Popular al Municipiului Bucureẟti. - Norme specifice de lucru a utilajelor ce sunt folosite

Întocmit ing. Marius Puẟcaẟ

CAIET - INSTALAłII INTERIOARE APĂ RECE, CALDĂ ẞI CANALIZARE 1. GENERALITĂłI Domeniul de aplicare: - InstalaŃii sanitare interioare apă rece, caldă ẟi canal menajer. Lucrarea constă din următoarele: - inst. de distribuŃie inferioară (subsol) pentru alimentarea cu apă rece potabilă + incendiu, apă caldă menajeră ẟi canalizare menajeră. - coloane de apă rece, caldă ẟi canalizare montate aparent sau în ghene verticale - obiecte sanitare cu legături la apă rece, caldă respectiv la canalizare - armături de închidere ẟi golire - suporŃi de oŃel profilat pentru conducte montate în subsol, ghene ẟi brăŃări pentru Ńevi ẟi restul conductelor.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE łevi ẟi accesorii 1. STAS 7656-80 łevi din oŃel sudate longitudinal pentru instalaŃii (Ńevi zincate) 2. Coturi de polipropilenă pentru canalizare 3. Tuburi de polipropilenă pentru canalizare 4. ReducŃii de polipropilenă pentru canalizare 5. RamificaŃie polipropilenă pentru canalizare Obiecte sanitare ẟi accesorii - Lavoare din porŃelan - Console lavoar - Vas de closet porŃelan montat la înălŃime - Spălător din fontă emailată - Accesorii - portprosop - oglindă sanitară - porthârtie - săpunieră - etajeră Armături - robinete cu sferă, tip FI-FI, cu secŃiune cu trecere totală - STAS 2581-8- robinet de serviciu simplu, cromat

3. LIVRAREA, DEPOOZITAREA, MANIPULARE Livrarea, depozitarea ẟi manipularea materialelor de instalaŃii sanitare se face conform Normativului I9/82 cap. 13.8 - 13.12

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR OperaŃii pregătitoare - examinarea proiectului - verificarea existenŃei golurilor lăsate de constructor - trasarea instalaŃiilor ẟi corelarea cu celelalte instalaŃii ExecuŃia propriu zisă

ExecuŃia lucrării se va face respectând normativul I9/82 cap. 13.19 - 13,20 (13.24 - 13.30, 13.46 - 13.50. Tehnologia de îmbinare, etanẟare ẟi fasonare se va face conform normativ I9/82 capit. 13.13 - 13.18. DistanŃele de amplasare precum ẟi cotele de montaj ale obiectelor vor fi conform STAS 1504. OperaŃii de protejare a lucrărilor Pe parcursul lucrărilor se vor lua măsuri de preîntâmpinare a pătrunderii murdăriei în conducte, armături ẟi obiecte sanitare, precum ẟi pentru preîntâmpinare a deteriorării instalaŃiilor. CondiŃii de calitate Pentru respectarea calităŃii lucrărilor se vor respecta : - Instr. tehnice pentru protecŃia construcŃiilor metalice din profile subŃiri C139-73. - Normativ pentru protecŃia contra coroziunii a conductelor îngropate I14-76. - STAS 1478-84 Alimentare cu apă a construcŃiilor civile ẟi industriale. - STAS 1795-87 Canalizări interioare. Abateri admise Conform Normativ I13 - 79 ẟi C56/86.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI Se vor verifica dacă s-au utilizat numai materiale ẟi aparataje ce corespund tehnic ẟi calitativ prevederilor proiectului. - Înainte de punerea în operă, toate materialele ẟi aparatajele se vor supune unui control cu ochiul liber, defecŃiunile se vor remedia sau vor fi înlocuite. - La aparatele de măsură ẟi control se va verifica existenŃa sigilului ẟi a buletinului de verificare emis de metrologie. Verificarea în vederea recepŃiei - InstalaŃiile de apă rece ẟi caldă de consum vor fi supuse la următoarele încercări : - încercare la etanẟeitate la presiune la apă la apă rece ẟi caldă - încercarea de funcŃionare la apă rece ẟi caldă - încercarea la rezistenŃă a cond. de apă caldă. Toate aceste încercări se vor face în conf. cu normativul I9/82 capt. 14.2. - 14.7. InstalaŃia de canalizare conform normativ I9/82 capit. 14.8 - 14.13.

6. MĂSURI DE TEHNICĂ A SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR Măsurile de tehnică a securităŃii muncii vor fi respectate conform Regulamentului privind protecŃia ẟi igiena muncii în construcŃii, cuprinse în Buletinul de construcŃii volumul 5-6-7-8/93 cap. 2, cap. 3 ẟi capt. 34 . Întocmit ing. Marius Puẟcaẟ

CAIET- SĂPĂTURI ẞI UMPLUTURI DE PĂMÂNT

1. GENERALITĂłI Prezentul capitol al caietului de sarcini se referă la executarea lucrărilor de terasamente. De regulă lucrările de terasamente se execută mecanizat, metodele manuale se aplică acolo unde folosirea mijloacelor mecanice nu este economică. Lucrările de terasamente nu vor începe înainte de executarea lucrărilor pregătitoare (vezi cap.2 C169-88). Constructorul are obligaŃia să urmărească stabilitatea masivelor de pământ, ca urmare a lucrărilor executate, sau acŃiunii utilajelor folosite, precum ẟi stabilitatea construcŃiilor învecinate.

2. LUCRĂRI PREGĂTITOARE Lucrările pregătitoare sunt cele necesare a se executa înaintea celor de terasamente propriu zise ẟi constau în special din: defri ẟări, demolări, amenajarea terenului ẟi platformei de lucru. Lucrările pregătitoare se vor executa cu respectarea cap. 2 din Normativ C169-88.

3.TRASAREA PE TEREN Trasarea pe teren cuprinde fixarea poziŃiei construcŃiilor pe amplasament ẟi marcarea lor conform proiectului. Abaterile admisibile la trasare sunt date în Normativ C83-75. Trasarea lucrărilor de terasamente se efectuează pe baza planului de trasare după fixarea poziŃiei construcŃiei pe amplasament. Trasarea pe teren se va face după curăŃirea ẟi nivelarea amplasamentului.

4.EXECUTAREA SĂPĂTURILOR, SPRIJINIRILOR La executarea săpăturilor trebuie să se aibă în vedere următoarele: - menŃinerea echilibrului natural al terenului în jurul săpăturii pe o distanŃă suficient de mare ca să nu se pericliteze instalaŃiile ẟi construcŃiile învecinate; - când turnarea betonului nu se face imediat după executarea săpăturii, aceasta va fi oprită la o cotă mai ridicată decât cota finală, pentru a împiedica modificarea caracteristicilor fizico-mecanice a terenurilor de fundare. Sprijinirea pereŃilor săpăturii se face Ńinând seama de adâncimea săpăturii, natura terenului de fundare, regimul de curgere a apelor subterane, condiŃii meteorologice ẟi climatice din perioada de execuŃie, tehnologia de execuŃie. Se va avea în vedere ca lucrările de epuismente să nu propducă modificări al stabilităŃii masivelor de pământ din zona lor de influenŃă sau daune datorate afuierilor la clădirile existente. Săpăturile care se execută mecanizat nu trebuie să depă ẟească profilul proiectat al săpăturii. În acest scop săpătura se va opri cu 20-30 cm mai sus decât cota profilului săpăturii, restul se va executa manual. În cazul terenurilor nesensibile la acŃiunea apei lucrările de săpături se execută de la început până la cota prevăzută în proiect. În cazul terenurilor sensibile săpăturile se vor executa cu respectarea art.4.8 din normativ C169-88. Modificarea cotei de fundare se va face numai cu acordul proiectantului.

Turnarea betonului în fundaŃii se va face imediat după atingerea cotei de fundare sau a unui strat pentru care proiectantul îẟi dă acordul privind posibilitatea de fundare. Executarea săpăturilor deasupra nivelului apelor subterane se poate face cu pereŃi verticali nesprijiniŃi, cu pereŃi verticali sprijiniŃi sau săpături cu pereŃi în taluz. Executarea lucrărilor de săpături se va face cu respectarea art. 4.16 la 4.30 pentru săpăturile executate deasupra nivelului apelor subterane, respectiv 4.31 la 4.36 pentru săpături executate sub nivelul apelor subterane.

5. EXECUTAREA UMPLUTURILOR Executarea umpluturilor se va face de regulă din pământurile rezultate din săpătură. Se interzice realizarea umpluturilor din pământuri cu umflări ẟi contracŃii mari, mâluri, argile moi, cu conŃinut de materii organice, resturi de lemn, bulgări, etc. Înainte de executarea umpluturilor este obligatorie îndepărtarea stratului vegetal iar suprafaŃa rezultată se va amenaja cu pante de 1 - 1,5% pentru asigurarea scurgerii apei din precipitaŃii. Când înclinarea terenului este mai mare de 1:3 se vor executa trepte de înfrăŃire. Umiditatea va fi cât mai aproape de umiditatea optimă de compactare admiŃându-se variaŃii de »2%. Umpluturile din pământurile coezive, compactate prin cilindrare, se vor executa în straturi nivelate, având grosimi uniforme, stabilite iniŃial prin compactări de probă. Gradul de compactare necesar a se realiza se va determina pe probe în poligon conform STAS 509171, umiditatea optimă se va stabili conform STAS 1913/1-73. Se consideră că prin compactarea manuală se realizează gradul de compactare 9096%, când se face pe straturi de 10 cm, respectiv 80-90% când compactarea se face pe straturi de 20 cm. Verificarea compactărilor se va face cu respectarea Normativului C56-85 ẟi C29-85. Unitatea care execută umpluturi va organiza verificarea comportării, cu personal calificat, cu respectarea "Nomenclatorului încercărilor de laborator" ẟi instrucŃiunilor de aplicare a acestora, în conformitate cu ordinul I.G.S.I.C. nr.8 din 7.XI.1981. Controlul va avea caracter operativ, pentru a se putea lua la timp măsurile necesare, în cazul în care umpluturile nu sunt corespunzătoare. La executarea umpluturilor pe timp friguros este obligatorie respectarea normelor generale ẟi a celor specifice lucrărilor de pământ prevăzute în Normativul C16-84.

6. RECEPłIA LUCRĂRILOR Verificarea calităŃii ẟi recepŃionarea lucrărilor de terasamente se va face în conformitate cu prevederile "InstrucŃiunilor pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor ascunse la construcŃii ẟi instalaŃii aferente" ẟi Normativului C56-85. RecepŃionarea ẟi verificarea lucrărilor de terasamente se va face conform cap.7 din Normativul C169-88.

7.

MĂSURI DE PROTECłIA MUNCII ẞI DE PREVENIRE A INCENDIILOR

La executarea lucrărilor de săpături se vor respecta prevederile din "Norme republicane de protecŃia muncii" aprobate de M.M. ẟi M.S. cu ordinele 34/1975 ẟi 60/1975 ẟi "Normele de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii-montaj" aprobate de M.C.Ind. cu ordinul 1233/D-1980. Se interzice cu desăvârẟire focul în săpături cu pereŃi sprijiniŃi, fie pentru dezgheŃare, fie pentru încălzirea muncitorilor, deoarece distrugerea sprijinirilor prin ardere poate da naẟtere la surpări ẟi accidente foarte grave.

Atât pentru prevenirea cât ẟi pentru stingerea incendiilor ce se pot produce pe ẟantiere, unde se execută lucrări de terasamente, se vor respecta prevederile Normativului C300-94. Întocmit ing. Liana Jurău

CAIET - ACOPERIẞ ẞARPANTĂ 1. GENERALITĂłI Prezentul caiet de sarcini se referă la realizarea unui acoperi ẟ tip ẟarpantă din lemn ecarisat cu învelitoare din Ńiglă.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 2.1. Materiale ẟi produse Principalele materiale sunt: - lemn ecarisat de răẟinoase pentru popi, contrafi ẟe, pane, căpriori, cle ẟti ẟi coẟoroabe. - buloane M12 ẟi cuie 4 × 100. 2.2. Standarde ẟi normative - STAS 856 -n 71 ConstrucŃii din lemn. PrescripŃii pentru proiectare. - STAS 942 - 86 - Cherestea de răẟinoase. Dimensiuni nominale - STAS 1949 - 86 - Cherestea de răẟinoase. Clasa de calitate. - STAS 1451 - 80. ẞuruburi cu filet pentru lemn. - STAS 2111 - 81. Cuie din sârmă de oŃel. - Normativ C 46 - 86. InstrucŃiuni tehnice pentru prevenirea ẟi combaterea buretelui de casă la materialele lemnoase folosite în construcŃii. - Normativ C56 - 85, Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii.

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE - Materialul lemnos livrat în scopul confecŃionării elementelor de ẟarpantă trebuie să satisfacă condiŃiile de calitate prevăzute în standardele în vigoare, enumerate mai sus. De asemenea depozitarea ẟi manipularea se va face astfel încât să se evite deteriorări cauzate de umezeală întrucât umiditatea maximă admisă pentru firme, tălpi, coẟoroabe, astereală este maximum 20%. Se va examina specia lemnului folosit ẟi calitatea de prelucrare a p eselor precum ẟi dimensiunile ẟi deformaŃiile elementelor. Abaterile limită admise pentru elementele principale ale ẟarpantei sunt 2 cm pentru grosime, 3 cm pentru lăŃime ẟi 5 cm pentru lungime.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR La executarea lucrărilor de ẟarpantă se vor urmări următoarele etape principale de execuŃie. 1. Relevarea cu exactitate a elementelor de structură (pereŃi, rigle, centuri) pe care reazemă ẟarpanta. În acest sens se verifică deschiderile, axarea buloanelor de prindere a coẟoroabelor. 2. În urma acestor măsurători se execută la sol ẟabloane pentru iecare tip de fisură (scaun) pe care se vor ansamblu provizoriu elementele ẟarpantei. 3. Montarea elementelor componente la poziŃia din proiect cu respectarea tuturor detaliilor din planẟele de execuŃie ẟi a normativelor ẟi STAS-urilor indicate la cap. 2.

Toate elementele din lemn vor fi tratate cu materiale antiseptice ẟi ignifuge atestate de Comandamentul Trupelor de Pompieri ẟi de către persoane atestate pentru astfel de operaŃii. 4. După terminarea acestor lucrări se va solicita prezenŃa proiectantului, executantului ẟi InspecŃiei de Stat în ConstrucŃii pentru încheierea fazei determinante.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI ẞI RECEPłIEI La ẟarpante se va verifica: a) corespondenŃa tipului de ẟarpantă cu aceea din proiect b) dimensiunile elementelor ẟarpantei distanŃa dintre ferme, materiale folosite, poziŃia ẟi alcătuirea îmbinărilor, inclusiv a accesoriilor. c) încadrarea pantelor realizate în prevederile stabilite prin proiect d) ẟuruburile ẟi cuiele să fie bine strânse, bătute ẟi distribuite conform indicaŃiilor din proiect. e) rezemarea ẟi fixarea panelor de ferme ẟi înnădirea căpriorilor să fie realizate conform detaliilor din proiect. f) verificarea sudurilor la îmbinările grinzilor metalice. g) executarea ignifugării ẟarpantelor, conform normelor P.C.I.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR Normele de tehnica securităŃii muncii ẟi de prevenire a incendiilor vor fi obligatoriu respectate în următoarele faze de execuŃie: - încărcarea, descărcarea, transportul, manipularea ẟi depozitarea materialelor lemnoase. - utilizarea uneltelor manuale în execuŃia ẟarpantei - folosirea mijloacelor individuale de protecŃie a muncii - respectarea măsurilor necesare pentru lucrul la înălŃime - măsuri de prim ajutor în caz de accidentare.

Întocmit arh. Dalya Coloman

TENCUIELI USCATE LA PEREłI ẞI TAVANE CU REZISTENłĂ SPORITĂ LA FOC 1. GENERALITĂłI Sistemele de protecŃie la foc cu panouri din ipsos armat, cu fibre de sticlă constau din închideri perimetrale realizate cu panouri dispuse într-unul sau mai multe straturi. Grosimea panourilor, tipul acestora precum ẟi numărul de straturi se stabilesc de la caz la caz, în funcŃie de destinaŃia sistemului de protecŃie la foc ẟi de rezistenŃa la foc ce se impune. Elementele componente ale sistemelor de protecŃie la foc sunt reprezentate prin panourile din ipsos armat structura metalică de susŃinere, elementele de fixare ẟi produsele de finisare ale rosturilor.

2. MATERIALE ẞI PRODUSE Tipurile de profile ce intră în componenŃa structurii de susŃinere, dimensiunile acestora ẟi principalele caracteristici fizico-mecanice sunt prezentate în cadrul agrementelor date de către producător în conformitate cu proiectul tehnic. Tencuielile uscate cu rezistenŃă sporită la foc se realizează în general pe structuri metalice "cu bride", cu două straturi de panouri de ipsos armat cu grosimea de 20 mm, ceea ce asigură o rezistenŃă la foc de 90 minute. Prin mărirea numărului de "straturi" ẟi interpunerea unor panouri din vată minerală incombustibilă se pot obŃine rezistenŃe la foc de până la 180 minute. PereŃii de compartimentare cu rezistenŃe mari la foc se realizează pe structuri metalice realizate din profile de tablă din oŃel zincat cu unul sau mai multe straturi formate din panouri din ipsos armat. Elementele de fixare sunt reprezentate prin cleme ẟi agrafe din oŃel ẟi ẟuruburi. Clemele se realizează la dimensiuni tipizate de 44 × 10,8 × 1,53 mm pentru panouri cu grosimea de 15 mm - de 50 × 10,8 × 1,53 mm pentru panouri cu grosimea de 20 mm sau de 63 × 11,4 × 1,83 mm, pentru panouri cu grosimea de 25 mm sau 30 mm. Pentru panourile cu grosimea mai mare de 20 mm ca elemente de fixare, pot fi utilizate ẟi ẟuruburi cu cap conic, vârf ascuŃit, pasul mare ẟi lungimea de 35 mm, 45 mm sau 55 mm. În cazul sistemelor de protecŃie la foc a structurilor metalice fixarea panourilor se realizează cu agrafe Clip-feu. Produsele de finisare a rosturilor sunt reprezentate prin produs uscate, predozate, realizate pe bază de ipsos ẟi diverẟi aditivi. Produsul prezintă o aderenŃă deosebită la panourile din ipsos armat cu fibre de sticlă ẟi este rezistent la foc. Sistemele de protecŃie la foc se pot utiliza la protejarea structurilor metalice, la realizarea canalelor de evacuare a gazelor fierbinŃi, a canalelor de protecŃie a cablurilor, a canalelor de ventilaŃie, ghenelor pentru instalaŃii sanitare sau puŃurilor pentru ascensoare precum ẟi la realizarea plafoanelor suspendate a pereŃilor de compartimentare sau a tencuielilor uscate cu rezistenŃe sporite la foc.

Plafoanele cu rezistenŃă sporită la foc se realizează în sistem de plafoane suspendate, utilizându-se structuri de susŃinere formate din profile din tablă de oŃel zincată. În funcŃie de numărul de straturi se pot obŃine rezistenŃe la foc de până la 240 minute. Sistemele de protecŃie la foc sunt completate cu o serie de elemente accesorii, cum ar fi "capacele" de vizitare în plafoane sau pereŃi de compartimentare rezistenŃi la foc, semicilindrice prefabricaŃi din ipsos armat cu fibre de sticlă pentru prinderea ẟi protecŃia cablurilor electrice.

3. NORME TEHNICE La elaborarea proiectelor de execuŃie s-a Ńinut seama de următoarele prevederi: - Dimensiunile maxime dintre punctele de fixare pe structura portantă a diferitelor sisteme se determină Ńinând seama de încărcările date de sarcinile corespunzătoare procesului de exploatare, în conformitate cu prevederile standardelor STAS 10101/OA - 1977 "Clasificarea ẟi gruparea acŃiunilor pentru construcŃii civile ẟi industriale" STAS 10101/1/78 "GreutăŃi tehnice ẟi încărcări permanente" ẟi STAS 10101/2/75 "Încărcări datorită procesului de exploatare"; - Pentru diminuarea riscului de propagare a incendiilor, vor fi avute în vedere prevederile Normativului de siguranŃă la foc a construcŃiilor, Indicativ P 118 - 1999. - Pentru satisfacerea cerinŃelor termotehnice ẟi de economie de energie vor fi avute în vedere prevederile: "InstrucŃiunile privind calculul necesarului de căldură". - Pentru asigurarea cerinŃelor acustice vor fi respectate prevederile standardelor: STAS 6156/86 "Acustica în construcŃii. ProtecŃia împotriva zgomotului în construcŃii civile ẟi social - culturale" STAS 10009 - 88 "Acustica urbană. Limite ale nivelului de zgomot" ẟi STAS 12025/2 - 94" Acustica în construcŃii. Efectele vibraŃiilor asupra clădirilor. - Limite admisibile".

4. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE, PUNERE ÎN OPERĂ Pentru montajul panourilor pe structuri metalice, se folosesc ẟuruburi autofiletante obiẟnuite pentru montajele de gips carton, iar îmbinările se vor chitui cu pastă obŃinută din ipsos. Datorită conŃinutului de fibre din sticlă ẟi prafului rezultat din debitare este recomandabil ca manipularea ẟi prelucrarea panourilor să se facă cu echipament de protecŃie (mănuẟi, salopete). SuprafeŃele panourilor pot fi curăŃate de praf prin aspirare sau cu material textil uscat, asigurându-se o igienă corespunzătoare încăperilor. Panourile pot fi vopsite, tapetate pe faŃa expusă sau placate cu materiale ceramice, caz în care întreŃinerea se poate face la un nivel igienic superior. Panourile se livrează paletizat, pe europaleŃi standard dubli în ambalaje din folie de polietilenă. Pe ambalaj sunt menŃionate datele de identificare ale

produselor. La livrare produsele vor fi însoŃite de un certificat de calitate aferent lotului de fabricaŃie, precum ẟi de declaraŃia furnizorului de conformitate a produsului cu agrementul tehnic alaborat pentru acesta, potrivit prevederilor standardului SR EN 45.014 - 2000. La livrare sistemele vor fi însoŃite de instrucŃiuni de utilizare în limba română. Depozitarea panourilor se face în conformitate cu prevederile producătorului. Punerea în operă a panourilor se face conform prescripŃiilor tehnice ale producătorului, Ńinând cont ẟi de specificaŃiile Agrementului Tehnic 020 03/020 - 2002, referitor la sistemele de protecŃie la foc ce pot fi realizate cu ajutorul panourilor de ipsos armat.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI ẞI RECEPłIA Controlul calităŃii în timpul execuŃiei se va face conform prevederilor din " Normativul pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente" - Indicativ C 56 - 85 (Caietul I ẟi Caietul XVII ẟi din "InstrucŃiunile pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃionarea lucrărilor ascunse" (Anexa I1). RecepŃia lucrărilor de învelitori se va face la completa terminare a execuŃiei lor.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI IGIENA OAMENILOR. La proiectarea ẟi executarea învelitorilor se vor respecta: - Normele generale de protecŃie contra incendiilor la proiectarea ẟi realizarea construcŃiilor ẟi instalaŃiilor " aprobate prin Decretul nr. 290/1977: - Normele tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃia la acŃiunea focului indicativ P 118 - 83: - Normele de prevenire ẟi stingere a incendiilor ẟi de dotare cu maẟini, instalaŃii, utilaje, aparaturi, echipament de protecŃie ẟi substanŃe chimice pentru prevenire ẟi stingerea incendiilor în unităŃile M.C. Ind. aprobate cu Ordinul nr.

742/D - 81. Normele republicane de protecŃie a muncii aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii, cu Ordinele nr. 84/1975 ẟi 60/1975, cu modificările conform Ordinelor nr. 110/1975 ẟi 39/1975: - Normele departamentale de protecŃia muncii în activitatea de construcŃii montaj,aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 1253/D din 29 oct. 1980 (volumul 1,5 ẟi 8): - Normele specifice de protecŃia muncii pentru activitatea întreprinderilor de construcŃii - montaj ẟi de deservire aparŃinând consiliilor populare (Vol. 1 - ẞantiere de construcŃii, cap. XXXVII). Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - TENCUIELI ( UMEDE) 1. GENERALITĂłI 1.1. Prezentul caiet tratează condiŃiile tehnice pentru executarea ẟi recepŃionarea lucrărilor de tencuieli obiẟnuite (umede) interioare ẟi exterioare aplicate manual pe suprafeŃe din zidărie de cărămidă sau de beton. InstrucŃiunile tehnice privind compoziŃia ẟi prepararea mortarelor se găse ẟte în Buletinul ConstrucŃiilor nr. 1/1983 indicativ C17 - 82. 1.2. Clasificarea tencuielilor a) După poziŃia lor în construcŃii - interioare ( pe pereŃi sau tavane) - exterioare (care acoperă faŃada clădirii). b) După natura suprafeŃei pe care se aplică - ziduri din cărămidă - ziduri din beton, beton armat - suprafeŃe acoperite cu plasă de rabiŃ. c) După modul de finisare al feŃei văzute - suprafaŃa numai netezită (driẟcuită) - tencuieli decorative.

2. CONDIłII TEHNICE DE CALITATE PENTRU MATERIALELE FOLOSITE LA PREPARAREA MORTARELOR 2.1. Prepararea diferitelor tipuri ẟi mărci de mortare se vor utiliza materialele prevăzute în InstrucŃiunile tehnice C17 - 82 precum ẟi cele din anexa 1 din Buletinul ConstrucŃiilor nr. 4/1984 Indicativ C 18-83.

3. CONDIłII TEHNICE DE CALITATE PENTRU MORTARE DE TENCUIELI 3.1. Domeniul de utilizare al diferitelor tipuri ẟi mărci de mortare se vor stabili de la caz la caz în funcŃie de structura pereŃilor pe care se aplică tencuiala respectând instrucŃiunile tehnice C17 - 82. 3.2.Perioada maximă de utilizare a mortarelor precum consistenŃa mortarelor din domeniul preparării lor, astfel ca ele să pooată fi utilizate în bune condiŃii, trebuie să respecte prevederile din instrucŃiunile tehnice C18 -83 Buletinul ConstrucŃiilor 4/84 punctul 4.2.

4. CONDIłII TEHNICE PENTRU EXECUTAREA TENCUIELILOR - Controlul ẟi pregătirea stratului suport; - Executarea trasării suprafeŃelor de tencuit ; - Executarea amorsării; - Executarea grundului; - Executarea stratului vizibil. La cele cinci faze tehnice se vor respecta indicaŃiile tehn. din instrucŃiunile C18 - 83.

5. CONDIłII TEHNICE PENTRU CALITATEA TENCUIELILOR 5.1. Prevederi comune pentru toate tipurile de tencuieli

- Este interzis a se începe orice tencuire, înainte ca suportul - să fi fost verificat ẟi recepŃionat ca lucrări ascunse; - Defectele care depăẟesc abaterile admisibile se remediază ; - Înainte de începerea tencuielilor se verifică dacă toate lucrările au fost executate destinate a le proteja sau a căror execuŃie ulterioară ar putea provoca deteriorarea lor (învelitori, tâmplărie, conducte instalaŃii); - Toate materialele se verifică de către conducătorul tehnic al lucrării (Certificatele de calitate se consemnează ẟi se efectuează certificări prin procedee de ẟantier; - Se verifică permanent de către conducătorul tehnic respectarea tehnologiei de execuŃie; - Înaintea zugrăvirii sau vopsirii se efectuează următoarele verificări ẟi rezultatele se înscriu în registrele de procese verbale de lucrări ascunse ẟi pe faze de lucrări : a) rezistenŃa mortarului; b) numărul de straturi aplicate ẟi grosimile (cel puŃin câte unul la fiecare 200 mp); c) aderenŃa (câte unul la fiecare 200 mp); d) planitatea, linearitatea muchiilor (bucată cu bucată). 5.2. Verificarea aspectului general al tencuielilor (se va face vizual la următoarele); - uniformitatea suprafeŃelor ; - fisuri în tencuieli; - împuẟcături în tencuieli; - urma reparaŃiilor locale ; - forma muchiilor (scafelor, profilurilor). La unele verificări se pot folosi ẟi unelte ca dreptar, bolobocul, firul cu plumb (abaterile nu trebuie să depăẟească pe cele admisibile prevăzute în anexa 4 Buletinul ConstrucŃiilor nr. 4/1984 indicativ C 18-83. Se mai verifică grosimea stratului cu ajutorul unui cui prin baterea în zonele respective. AderenŃa straturilor de tencuială la stratul suport se mai verifică prin ciocnire cu un ciocan de lemn ( sunetul gol trădează defecte).

6. MĂSURI DE PROTECłIE A MUNCII ẞI DE PAZA CONTRA INCENDIILOR 6.1. La executarea lucrărilor de tencuieli interioare ẟi exterioare se vor respecta următoarele prescripŃii tehnice : - norme republicane de protecŃie a muncii, aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii ( ordinul 34/75 ẟi 60/75); - norme de protecŃie a muncii în activitatea de construcŃii montaj, aprobat de M.C.Ind. (ordinul 1233/D 1980 volumul 3 art. 2). - normativ C 300/1994 P.S.I.pe durata executării lucrărilor de construcŃii. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - LUCRĂRI DE TERASAMENTE 1. GENERALITĂłI Prezentul caiet de sarcini conŃine condiŃiile tehnice comune ce trebuie ca să fie îndeplinite la executarea lucrărilor de terasamente, compactarea, nivelarea, controlul calităŃii ẟi condiŃiile de recepŃie.

2. CONDIłII TEHNICE Calitatea lucrărilor de terasamente precum ẟi natura pământurilor ce intră în corpul drumului. Abateri limita ± 0,05 m faŃă de axă ẟi ± 0,05 m faŃă de cotele de nivel ale proiectului. Pentru stabilirea caracteristicilor fizico - mecanice se vor determina în laborator toŃi

parametrii indicaŃi la punctul 2.3 din STAS 2914 - 84. Terasamentele din corpul umpluturii pentru ẟanŃuri de oxidare vor avea un grad de compactare Proctor Normal în conformitate cu tabelul 2 din STAS 2914/84.Încercarea Proctor Normal se va face în laboratoare specializate în condiŃiile STAS 1913/13-3/86. Verificarea

terasamentelor

se

va

face

conform

punctului

7.1

din

STAS

2914/84.Gradul de compactare D trebuie să fie de minim 98 %. Verificările se vor face în minim 3 puncte repartizate stânga ẟi respectiv dreapta în secŃiuni diferite în profilelelor studiate ẟi planului de situaŃie. Pe timp friguros nu se vor executa lucrări de terasamente. La execuŃie se va avea în vedere ca lucrările pe faze să se succeadă continuu pentru a se evita înmuierea pământului de către apele meteroice. În urma ploilor apele meteorice se vor îndepărta imediat de pe platformă. La compactare pământul va avea umiditatea optimă.

3. RECEPłIA LUCRĂRILOR DE TERASAMENTE RecepŃia se va face în conformitate cu STAS 2914 - 84 Normativul C-56/85 caiet II. Se vor verifica: calitatea pământurilor, umiditatea efectivă la care se face compactarea, profilul longitudinal ẟi transversal ca să corespundă proiectului, realizarea gradului minim de compactare. Verificările de compactare se vor face acolo unde se constată denivelări ale straturilor ca urmare a trecerii autovehicolelor în timpul execuŃiei. Toate rezultatele încercărilor ẟi determinărilor vor fi trecute într-un registru. Întocmit ing. Laviniu MihiŃ

CAIET - TERMOIZOLAłII CU VATĂ MINERALĂ 1. GENERALITĂłI Lucrarea constă din următoarele: - izolaŃii termice la conducte

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 1. Saltele din vată minerală tip SCO-P DE 20,50 ẟi 60 MM - stas 5838/3-80. 2. Ipsos pentru construcŃii calitatea I - STAS 545/1-80 3. Rumeguẟ de lemn 4. Clei de oase - STAS 88-86 5. Apă pentru mortare ẟi betoane - STAS 79 73. 6. Tifon tip C. 7. Durolac pe bază de ulei - L001-27; NI 90-79 8. Grund G005-2, STAS 5192 - 79. 9. Vopsea pe bază de ulei ẟi răẟini NI 9072 10. Carton bitumat STAS 138-80. 11. Sârmă de oŃel STAS 889-80. 12. Saltele din vată minerală SPS-2 de 60, 100 mm STAS 5838-80.

3. LIVRAREA, DEPOZITAREA ẞI MANIPULAREA MATERIALELOR Depozitarea materialelor se va face în magazii închise, ferite de umiditate, în stive care nu vor depăẟi 2 m înălŃime. Manipularea materialelor se va face cu respectarea normelor de tehnica securităŃii muncii ẟi cu evitarea deteriorării lor.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR a. OperaŃii pregătitoare - elemente care se izolează să fie montate definitiv, probate ẟi protejate contra coroziunii (conform InstrucŃiuni tehnice CD55-70) ẟi preluate pe bază de proces verbal - conf. Normativ C56-76. b. OperaŃii de realizare a izolaŃiilor - saltele se taie la dimensiunile necesare, astfel încât pe toată circumferinŃa conductelor stratul termoizolator să fie realizat dintr-o singură bucată - îmbinarea marginilor făcându-se la partea de jos a conductelor orizontale. Saltele se fixează cu sârmă de oŃel (acolo unde este cazul cu dispozitive de susŃinere ẟi ancorare), denivelările admise sunt de max. 6 - 8 mm. - imediat după montare, saltelele se protejează contra umidităŃii. - prepararea ẟi aplicarea grundului (3 mm) - prepararea ẟi aplicarea tencuielii (10 mm) - armarea tencuielii - finisarea protecŃiei (gletuire, ẟlefuire, vopsire, lăcuirea ẟi marcarea conductelor) - ExecuŃia izolaŃiilor (I-9-94). - Lucrările de izolare a conductelor vor fi începute numai dacă în prealabil s-au efectuat probele de presiune. - OperaŃiile de izolare a conductelor trebuie ferite de precipitaŃiile atmosferice. - IzolaŃiile termice ale conductelor ẟi aparatelor

Se vor aplica numai după curăŃirea ẟi protejarea suprafeŃelor cu straturi anticorozive. - IzolaŃiile termice aplicate pe conducte vor fi întrerupte în dreptul organelor de închidere ẟi de manevră a elementelor de susŃinere ẟi la îmbinările de flan ẟe, precum ẟi la treceri prin elemente de construcŃii. - La executarea lucrărilor de izolaŃii se vor respecta prevederile din: InstrucŃiunile tehnice pentru executarea termoizolaŃiilor la elementele de instalaŃii" - C142.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIA a. Verificări pe parcursul lucrării Toate materialele care intră în componenŃa izolaŃiilor termice trebuie verificate de conducătorul tehnic al lucrării, să aibă certificate de calitate; să fie păstrate în bune condiŃii. b. Verificări de efectuat pe faze de lucrări - Corecta aplicare a stratului termoizolat. ẟi grosimea izolaŃiei, cu abateri maxime admise de ± 10%. - Corecta aplicare a stratului de protecŃie a termoizolaŃiei. c. Verificări la recepŃia preliminară Se va urmări dacă lucrarea corespunde prevederilor din proiect, inclusiv realizând sondaje pentru stabilirea grosimii reale a izolaŃiei.

6. LISTA PRESCRIPłIILOR TEHNICE DE BAZĂ 1. Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiei de încălzire I-13-94. 2. Normativ pentru proiectarea ẟi executarea instalaŃiilor sanitare I-9-94. 3. InstrucŃiuni tehn. pentru executarea termoizolaŃiilor la elem. de izolaŃii C.142-85. 4. Normativ pentru verificarea calităŃii lucr. de construcŃii ẟi inst. aferente -C56 -85. 5. Norme tehnice de proiectare ẟi realizare a construcŃiilor privind protecŃie la acŃiunea focului. 6. Normativ pentru executarea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii C.3-76. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET PRIVIND ACHIZIłIA DE łEVI DIN POLIETILENĂ DE ÎNALTĂ DENSITATE PENTRU TRANSPORT APĂ POTABILĂ

SCOP: Prezentul Caiet de sarcini are ca scop stabilirea condiŃiilor de acceptabilitate de către Achizitor a furnizorilor de Ńevi din polietilenă de înaltă densitate PE 80 ẟi PE100 pentru transport ẟi distribuŃie de apă potabilă.

CONDIłII: 1. Să deŃină ẟi să pună la dispoziŃia Achizitorului Agrementul Tehnic ẟi acordul Comisiei de Agrement Tehnic în ConstrucŃii din cadrul M.L.P.T.L. 2. Să deŃină ẟi să pună la dispoziŃia Achizitorului Avizul Sanitar eliberat de Ministerul SănătăŃii ẟi Familiei conform legislaŃiei în vigoare. 3. Să deŃină ẟi să pună la dispoziŃia Achizitorului Certificatul ISO 9002, care să ateste existenŃa ẟi respectarea, pe tot parcursul producŃiei, a unui sistem de asigurare a calităŃii. Programul de asigurare a calităŃii trebuie să existe înainte de începerea producŃiei ẟi trebuie: - să includă instrucŃiuni scrise care să definească parametrii de control ai procesului (grosimea pe perete, diametrul exterior, temperaturile, presiunile, etc.) monitorizaŃi în timpul producŃiei; - să furnizeze probe (diagramele înregistrate ẟi citirile operatorilor) atestând că monitorizează parametrii de control satisfăcător în timpul producŃiei ẟi că aceẟti parametrii rămân în limitele admise; - să fie aplicat în mod continuu în timpul procesului de fabricaŃie; - să includă un program de testare care să ateste faptul că produsul este conform cu toate cerinŃele de funcŃionare. 4. Să aplice o tehnologie (echipamente, proceduri tehnice de lucru) conformă cu cerinŃele internaŃionale actuale. În acest scop furnizorul trebuie să declare tipul utilajului (extruderului) ẟi anul de fabricaŃie, tipul aparatului ẟi modul de verificare a grosimii peretelui în timpul fabricaŃiei. Linia de extrudare trebuie să fie echipată cu sistem ultrasonic pentru măsurarea grosimii peretelui Ńevii ẟi implicit existenŃa sistemului de protocolare. 5. Să verifice calitatea materiei prime folosite (granule PE) efectuând toate testele cerute de Standardul InternaŃional ISO 4427. Materia primă folosită (atât materialul de bază cât ẟi cel pentru dungi) trebuie să se regăsească în lista producătorilor acceptaŃi de Insittutul de Agrementare pentru materiale pentru Ńevi sub presiune "GKW", pentru distribuŃie de gaz ẟi apă conform cerinŃelor tehnice DVGW. 6. Să stabilească ẟi să menŃină înregistrarea curentă a rezultatelor testelor, în conformitate cu cerinŃele ISO 9002. 7. Să deŃină un Laborator de încercări propriu, acreditat RENAR conform EN 45001 ẟi autorizat I.S.C.I.R., în care să efectueze toate încercările cerute de ISO 4427 iar rezultatele să fie transpuse în Certificate tip 3.1.B pentru Ńeava livrată.

8. Să deŃină un Laborator de încercări propriu autorizat ISCIR pentru efectuarea încercărilor privind evaluarea ẟi atestarea conformităŃii produselor cu cerinŃele tehnice prevăzute în standardul de fabricaŃie ISO 4427. 9. Să verifice ẟi să certifice calitatea produselor fabricate în conformitate cu ISO 4427. 10. Să respecte toate cerinŃele privind marcarea, depozitarea, transportul produselor, stabilite prin ISO 4427. 11. Să pună la dispoziŃia Achizitorului, la cerere, un număr de eẟantioane de Ńeavă pentru testarea acestora într-un laborator neutru, unde nu se cunoaẟte provenienŃa eẟantioanelor. 12. Să permită accesul echipelor de audit specializate din partea Achizitorului pentru inspectarea condiŃiilor de fabricaŃie ẟi control. 13. Să pună la dispoziŃia Achizitorului InstrucŃiuni de pozare ẟi îmbinare, InstrucŃiuni de depozitare ẟi manipulare pentru Ńevile livrate. 14. łevile trebuie să respecte condiŃiile tehnice din Anexa I (PE 100) ẟi Anexa II (PE 80).

Întocmit ing. Laviniu MihiŃ

ANEXA I

CARACTERISTICI TEHNICE ALE łEVILOR DIN PE 100 PENTRU APĂ Nr. crt.

Caracteristica

U.M.

Metoda

Caracteristici

MATERIA PRIMĂ 1 2

Tip PE Culoare

3 4

Densitatea (23° C) Stabilitatea termică

5 6 7

ConŃinut de negru de fum Dispersia negrului de fum Indicele de fluiditate la cald (MFR)

-

-

kg/mc min

SR ISO 1183 SR ISO/TR 10837 SR ISO 6964 ISO 11420 SR ISO 1133

% grd. g/10 min.

PE100 neagră cu marcaj dungi albastre m 930 m20 la 210° C 2,25+-0,25 %

[3 0,2+0,5 + -30% din val. indicată de producător

łEVILE

7

9

10

Aspect

Caract. dimension.

RezistenŃa hidrostatică

-

Diam. ext. mediu toleranŃa Grosime perete toleranŃa Ovalitate 20°C; 12,4 MPa 80° C; 5,5 MPa 80° C; 5,0 MPa

11 12

Densitate Indicele de fluiditate la cald (MFR)

13 14 15

Alungirea la rupere Stabilitate termică Sudabilitate

ISO 4427

Supraf. inter. ẟi exter. a Ńevii netedă, fără cavităŃi sau alte defecte ce pot afecta performanŃele Ńevii: capete tăiate perpendicular pe axa Ńevii

mm ISO 4427

Conform ISO 4427

mm mm h -

m100 ISO 1167

kg/mc g/10 min. % min. -

m165 m1000

SR ISO 1183 SR ISO 440/1 ISO TR 10837 P.T. CR21-99

m930 MFR granule+-20 % >500

m20 la 210°C curgerea în MB fără fisură, fără defecte macroscopice

ANEXA II

CARACTERISTICI TEHNICE ALE łEVILOR DIN PE 80 PENTRU APA Nr. crt.

Caracteristica

1

Tip PE

2 3

Densitatea (23° C) Stabilitatea termică

4 5 6

ConŃinut de negru de fum Dispersia negrului de fum Indicele de fluiditate

U.M.

Metoda

Valoarea impusă cf. ISO 4..

MATERIA PRIMĂ -

-

PE 80, înaltă densitate

SR ISO 1183 SR ISO/TR 10837 SR ISO 6964 ISO 11420 SR ISO 1133

m 930

kg/m3 min. % grade g/10 min.

la cald (IF)

m20 la 200° C [2,5 [3 ± 20 % din valoarea indicată de producător

łEVILE

7

Aspect

-

ISO 4427

Supraf. inter. ẟi exter. a Ńevii netedă, fără cavităŃi sau alte defecte ce pot afecta performanŃele Ńevii: capete tăiate, curate, perpendicular pe axa Ńevii

8

Raport Dimensional Standard Diametr. exter. mediu toleranŃa Caracteristici Grosime dimensionale perete toleranŃa Ovalitate 20° C; 9,0 MPa RezistenŃa 80° C; 4,6 hidrostatică MPa 80° C; 4,0 MPa Densitate Indicele de fluiditate la cald (MFR) Rez. la limita de curgere TracŃiune Alungirea la rupere Stabilitate termică VariaŃia longitudinală la cald Fisurare lentă

-

ISO4427

Conf. ISO 4427

SR ISO 3126

Conf. ISO 4427

9

10

11 12

13 14 15 16 17

Sudabilitate

mm mm mm h -

PE 80; m100 ISO 1167

-

PE 80; m165 PE 80; m1000

kg/mc g/10 m in

SR ISO 1183 SR ISO 4440/1

N/mmp

ISO 6259

m930 MFR granule ± 20 % m PE 80; 15

%

-

>350

min. % h

ISO TR 10837 SR ISO 2506 ISO 13479 PrescripŃii

m20 la 200°C [3 la 110°C m165

-

Tehnice ISCIR CR21-99

RezistenŃa omb. sudate la tracŃiune, îndoire pe dorn ẟi macroscopie conf. CR21-99

CAIET - PENTRU EXECUłIA TÂMPLĂRIEI DIN PROFILE P.V.C. 1. GENERALITĂłI Acest capitol cuprinde specificaŃii tehnice pentru confecŃionarea, echiparea ẟi montarea tâmplăriei din profile P.V.C. la: vitrine, pereŃi cortină, uẟi exterioare ẟi interioare, ferestre ẟi uẟi-ferestre. Având în vedere configuraŃia în plan, amploarea pe verticală a majorităŃii golurilor închise cu acest tip de tâmplărie, precum ẟi de importanŃa obiectivului, rezultată atât din funcŃiune, arhitectură, cât ẟi din amplasamentul său, se recomandă alegerea unui executant cu experienŃă în domeniu. Deasemeni se recomandă, conform celor amintite mai sus, ca furnizorul de elemente constructive din profile P.V.C. să fie ẟi cel care execută ẟi montează acest tip de tâmplărie, evitând în acest mod o serie de neajunsuri care ar putea apărea în relaŃia furnizor-monteur. Se recomandă procurarea elementelor constructive de la producători externi, cu experienŃă în domeniu cu condiŃia respectării standardelor europene ẟi să fie agrementate ẟi de I.N.C.E.R.C., inclusiv accesoriile.

2. MOSTRE ẞI TESTĂRI Înainte de comandarea ẟi livrarea oricăror materiale ẟi accesorii, se vor pune la dispoziŃia consultantului, beneficiarului ẟi a proiectantului de arhitectură spre aprobare câte o mostră (fragment) pentru fiecare tip de produs: vitrină, fereastră, uẟă etc. Fragmentele vor fi echipate cu geamuri, accesorii ẟi garnituri de etanẟare. Prin aprobarea fragmentelor de către consultant se înŃelege ẟi aprobarea modului de echipare.

3. MATERIALE ẞI PRODUSE Toate materialele ẟi accesoriile puse în operă trebuie să fie agrementate de I.N.C.E.R.C. A. PENTRU VITRINE, FERESTRE ẞI UẞI EXTERIOARE - profile din P.V.C. de la producători externi colorate în masă sau cu imitaŃii de furniruiri cu barieră termică, cu rezistenŃă deosebită la agenŃi atmosferici, lovire ẟi cicluri îngheŃ - dezgheŃ - caracteristici ale profilelor. a. - protecŃie termică a profilelor până la K = 1,2 W/mpk b. - protecŃie fonică până la 44 db c. - densitate 1,4 g/cmc d. - să fie tratate antistatic e. - să aibă o garanŃie de minim 25 ani la profile ẟi minim 10 ani la garnituri cu certificat de garanŃie f. - să fie ecologice g. - cu protecŃie la foc h. - cu feronerie garantată minim 10 ani.

Pentru realizarea uniformităŃii vederii, accesoriile ẟi garniturile trebuie să fie originale (din aceeaẟi gamă de produse ca ẟi profilele) ẟi nu adaptate sau confecŃionate. B. PENTRU TÂMPLĂRIA DIN P.V.C. INTERIOARĂ Profile din P.V.C. de la producători externi colorate în masă sau cu imitaŃii de furniruri fără barieră termică, cu rezistenŃă la lovire. Să aibă aceleaẟi caracteristici ca la tâmplăria exterioară cu excepŃia pct. a. C. PENTRU PEREłI CORTINĂ Profile din P.V.C. cu barieră termică dimensionate conform proiectului tehnologic întocmit de furnizor, funcŃie de dimensiunile gabaritice ale cortinei, de rezistenŃă la impactul produs de vânt, de prinderea cortinei de elementele de structură de săgeata montanŃilor ẟi a ansamblului precum ẟi de rezistenŃa la agenŃi atmosferici ẟi cicluri îngheŃ - dezgheŃ. Caracteristicile profilelor: - montanŃi de rezistenŃă cu lx = 250 cmp - montanŃi ce asigură o săgeată < 1/300 din lumină - rezistenŃă la vânt 200 - 250 km/h = 250 - 300 kg/mp. Prinderea montanŃilor peretelui cortină - din oŃel zincat - cu trei grade de libertate pentru a permite recuperarea eventualelor neregularităŃi în execuŃia structurii, asigurând reglaje micrometrice pe orizontală ẟi verticală. Pentru protecŃia seismică trebuie asigurată prin intermediul pieselor de prindere a peretelui cortină de structură de rezistenŃă a clădirii, independenŃa miẟcării celor două structuri. Piese ẟi accesorii speciale pentru compensarea dilatărilor montanŃilor. Piese speciale pentru protecŃie din poliamidă pentru pierderile de căldură în zonele de îmbinare ale elementelor constructive. Zone speciale pentru colectarea ẟi dirijarea apei de condens ẟi de ventilare a conturului de geam.

4. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Tâmplăria se livrează în elemente constructive închegate pentru uẟi ẟi ferestre iar pentru vitrine ẟi pereŃi cortină în elementele constructive predimensionate conform proiect tehnologic întocmit de către furnizorul de tâmplărie. Toate elementele constructive vor fi protejate la transport ẟi depozitare prin îmbrăcare în folie de plastic. Descărcarea, manipularea ẟi depozitarea cad în sarcina furnizorului, care va lua măsuri ca produsele să-ẟi menŃină calitatea ẟi aspectul.

5. MONTAREA TÂMPLĂRIEI A. OPERAłIUNI PREGĂTITOARE - verificarea golurilor (planeitate, verticalitate, centrare, etc.) în care vor fi montate produsele cu panexpanduri ẟi spumă poliuretanică; - finisarea contururilor fiecărui gol ce urmează a fi închis cu tâmplărie (tencuieli, zugrăveli, placaje, tavane, etc.). B. POZAREA ẞI ECHIPAREA TÂMPLĂRIEI Se va efectua conform proiectului tehnologic întocmit de furnizorul tâmplăriei, care va asigura ẟi garanŃia în timp a produsului.

6. PROTEJAREA LUCRĂRILOR Toate elementele tâmplăriei din P.V.C. vor rămâne protejate în folie până la închiderea tuturor lucrărilor la clădire.

7. VERIFICĂRILE ÎN VEDEREA RECEPłIEI - aspectul ẟi starea generală - alinierea în cadrul subansamblurilor (faŃade, coridoare, holuri, tavane, etc) ca înălŃime, adâncime, verticalitate, planeitate, centrare, etc; - corespondenŃa cu proiectul aprobat. Acolo unde apar neconcordanŃe, executantul, beneficiarul ẟi proiectantul vor decide: înlocuiri, completări sau alte situaŃii ca se impun.

Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - INSTALAłIE DE PROTECłIE ÎMPOTRIVA TRĂZNETULUI CU SISTEM DE CAPTARE TIP CONDUCTOR DE COAMĂ 1. GENERALITĂłI Prezenta parte din documentaŃie se referă la realizarea instalaŃiei de protecŃie împotriva trăznetului având sistemul de captare de pe acoperi ẟ tip conductor de coamă. InstalaŃia de protecŃie împotriva trăznetului se compune din următoarele părŃi: - elemente de captare - elemente de coborâre - piese de separaŃie - priza de pământ

2. MATERIALE ẞI PRODUSE Principalele materiale folosite sunt: - bandă OLZn 20 × 3 mm - bandă OLZN 40 × 4 mm - electrozi din Ńeavă OLZn φ 2½" ẟi 3 ml - profile din OL cornier 40×40×4 mm

STAS-URI ẞI NORMATIVE

- Normativ I20-2000, Proiectarea ẟi executarea protecŃiei împotriva trăznetului - STAS 6049, InstalaŃii de paratrăznet la clădirile civile ẟi industriale - STAS 6119, Prize de pământ artificiale - STAS 424, OŃel cornier cu aripi egale laminat la cald, - STAS 908, Bandă din OL laminat la cald - STAS 404, łevi din OL fără sudură, laminate la cald

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE Conform STAS-uri enumerate mai sus.

4. EXECUłIA LUCRĂRILOR Etapele de execuŃie a lucrării sunt: - baterea electrozilor ẟi mont. în pământ a benzii OLZn 4 × 4 mm pentru priza de pământ - montarea suporturilor pentru conductoorii de captare ẟi conductorii de coborâre - prinderea de suporturi a conductorilor de captare ẟi coborâre - montarea pieselor de separaŃie - montarea elementelor de protecŃie contra loviturilor mecanice a conductorilor de coborâre până la înălŃimea de 1,50 m

5. VERIFICAREA EXECUłIEI, RECEPłIA LUCRĂRII Se verifică modul în care condiŃiile din I 20-2000 au fost respectate în ceea ce priveẟte: - materialele folosite

- dimensiunile elementelor componente - protecŃia contra coroziunii - executarea corectă a legăturilor (suduri, legături cu ẟuruburi, etc.) - fixarea sigură pe clădiri - valoarea rezistenŃei de dispersie a prizei de pământ

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR Normele de tehnica securităŃii muncii ẟi prevenirea incendiilor sunt obligatorii pentru cei ce execută instalaŃia de paratrăznet. Trebuie respectate următoarele normative referitoare la tehnica securităŃii muncii: - privind încărcarea, descărcarea, transportul, manipularea ẟi deopozitarea materialelor - privind utilizarea uneltelor de mână - privind instalaŃiile ẟi echipamentele electrice - privind executarea săpăturilor la suprafaŃa solului - privind norme de igiena muncii referitoare la efortul fizic - privind mijloacele individuale de protecŃie - privind măsurile ẟi mijloacele necesare pentru lucrul la înălŃime - privind primul ajutor în caz de accidentare. InstalaŃia de paratrăznet are rolul de a proteja clădirea împotriva incendiilor provocate de descărcările electrice (trăznete). Pentru a fi un mijloc de prevenire a incendiilor ẟi nu o sursă de a provoca incendii, la execuŃie trebuie respectate detaliile de execuŃie din plan ẟele anexate ẟi STAS 6049, precum ẟi prevederile din Normativ I20-2000.

7. CONDIłII SPECIFICE Lăcrările se vor executa conform planẟelor

Întocmit ing. Petru Tod .

CAIET - VOPSITORII CU VOPSELE DE ULEI 1. OBIECT ẞI DOMENIU DE APLICARE 1.1. Vopsitoriile cu vopsea de ulei, emailuri ẟi lacuri pe bază de alchidal, email polilac se aplică: a) la interior: - pe suprafeŃe gletuite cu glet de ipsos, ipsos-aracet, nisip fin-aracet sau din dolomită-aracet (la băi, bucătării, grupuri sanitare, saloane, culoare de spitale. - pe suprafeŃe de lemn, PFL, PAL, (la tâmplărie lambriuri, pereŃi despârŃitori, etc); - pe suprafeŃe metalice (tâmplărie, parapete, radiatoare, etc b) la exterior: - pe suprafeŃe de lemn tâmplărie, sageacuri etc); - pe suprafeŃe metalice (tâmplărie, parapete, alte elemente de construcŃii metalice similare).

2. MATERIALE ẞI PRODUSE 2.1. Materialele utilizate la executarea vopsitoriilor trebuie să corespundă prevederilor din următoarele standarde de stat ẟi norme interne ale unităŃilor producătoare: a) Materiale pentru vopsitorii pe bază de ulei: - benzină de extracŃie, STAS 45-75; - diluant 104 pentru produse pe bază de ulei, STAS 3124-75; - grund pentru astupat porii, STAS 5192-75; - chituri pe bază de ulei, STAS 6592-75 - vopsele, lacuri ẟi emailuri pe bază de ulei, NI 90-61 ẟi anexe; - grund anticoroziv pe bază de minium de plumb 351-6, NI 90-61; - diluant pentru chit de cuŃit pe bază de ulei D 001-3, conf. caietului de sarcini Policolor - Bucureẟti. b) Materiale pentru vopsitorii pe bază de alchidal; - White-spirt rafinat, STAS 44-67; - Grund pentru astupat porii, STAS 5192-75; - Grunduri colorate mate, NI 1703-68; - Chit de stropit alchidal C895-4, NI 1703-67; - Emailuri alchidice, NI 1703-68; - Lacuri incolore alchidice, NI 1703-68 ẟi anume:

- Diluant pentru produse pe bază de răẟini alchidice STAS B123-74

3. LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE 3.1. Materialele utilizate la lucrări de vopsitorii produse de M.I.Ch. sau import se livrează în bidoane de tablă. 3.2. Depozitele trebuie să satisfacă condiŃiile de securitate împotriva incendiilor. 3.3. În timpul depozitării se va urmări ca ambalajul să fie ermetic închis, pentru a se evita uscarea sau murdărirea produselor.

4. PRESCRIPłII DE EXECUłIE VOPSITORII CU VOPSELE DE ULEI 4.1. Vopsitoria de ulei se aplică pe glet de ipsos sau pe suprafeŃe de lemn sau metal după terminarea lucrărilor pregătitoare. 4.2. Pe glet de ipsos se aplică un grund de îmbinare incolor.

VOPSITORII CU EMAILURI ẞI LACURI ALCHIDICE 4.3. Vopsitoriile alchidice cu emailuri colorate ẟi lacuri transparente se execută atât manual cât ẟi mecanizat.

5. VERIFICAREA EXECUłIEI - RECEPłIE 5.1. La terminarea lucrărilor de vopsitorii se va proceda la verificarea calităŃii prin examinare viuzuală ẟi palpări a suprafeŃelor executate. Acestea se vor executa conform Normativ pentru executarea ẟi recepŃionarea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii (Buletinul ConstrucŃiilor nr. 5/76, 6/1977 ẟi 1/1978). Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente indicativ C56 -85 ediŃia 1986.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI PREVENIREA INCENDIILOR 6.1. La executarea lucrărilor de vopsitorii se vor avea în vedere prevederile din : - Norme republicane de protecŃie a muncii, aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele nr. 34/1975 ẟi nr. 60/1975 - Norme de protecŃie a muncii (construcŃii - montaj), aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 7 N/1970 cap. XVII - Norme P.C.I. în vigoare. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET - ZUGRĂVELI ẞI VOPSITORII. GENERALITĂłI 1. OBIECT ẞI DOMENIUL DE APLICARE 1.1. Prezentul capitol se compune din 4 caiete de sarcini, fiecare cuprinzând prescripŃii pentru executarea soluŃiilor de zugrăveli ẟi vopsitorii asemănătoare din punct de vedere al materialului specific întrebuinŃat. 1.2. ConŃinutul caietelor este următorul: I. PrescripŃii generale, comune tuturor sistemelor de zugrăveli ẟi vopsitorii II. Zugrăveli cu lapte de var III. Zugrăveli în culori de apă, zugrăveli în relief IV. Vopsitorii cu vopsele de ulei, alchidal, polilac, bronz, pe bază de derivaŃi celulozici, bituminoase ẟelac, ceruire. 1.3. Prin prezenta se stabileẟte condiŃiile ẟi modul de executare condiŃii tehnice de calitate ẟi modul de verificare a acestora. 1.4. SoluŃiile de zugrăveli ẟi vopsitorii au fost stabilite în cadrul elaborării prezentului proiect în funcŃie de destinaŃia încăperilor (conform tabelelor de finisaje anexate proiectului).

2. MATERIALE 2.1. Materialele prevăzute în proiect ẟi cele puse în operă, vor avea caracteristicile conform standardelor ẟi normelor interne specificate în caietele respective.

3. LUCRĂRI CARE TREBUIE TERMINATE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA ZUGRĂVELILOR ẞI VOPSITORIILOR 3.1. Înainte de începerea lucrărilor de zugrăveli toate lucrările ẟi reparaŃiile de tencuieli, glet, placaje, instalaŃii sanitare, electrice ẟi de încălzire, trebuie să fie terminate. De asemenea, vor fi terminate pardoselile reci (betoane mozaicate, gresie, etc) exclusiv lustruirea. 3.2. În încăperile prevăzute cu pardoseli din parchet sau din mase plastice, zugrăvelile se vor executa înaintea aplicării îmbrăcăminŃii pardoselii. La executarea zugrăvelilor se vor lua măsuri pentru protejarea stratului suport al îmbrăcămintei, pentru a-l feri de umiditate ẟi de murdărire. 3.3. Tâmplăria de lemn ẟi cea metalică trebuie să fie montate definitiv; accesoriile metalice la tâmplărie trebuie să fie montate corect ẟi buna lor funcŃionare să fie verificată, cu excepŃia drucărelor ẟi a ẟildurilor care se vor fixa după vopsirea tâmplăriei. 3.4. La lucrările de vopsitorie aplicarea ultimului strat se va face numai după terminarea completă a zugrăvelilor ẟi înainte de finisarea îmbrăcăminŃilor de pardoseli (raẟchetare, curăŃire, lustruire), luîndu-se măsuri de protejare contra murdăririi îmbrăcămintei pardoselilor. 3.5. Înainte de începerea lucrărilor de zugrăvire sau vopsire a faŃadelor, trebuie să fie comple executate toate lucrările de la faŃada construcŃiei ca: jgheaburi, burlane, stre ẟini, corniẟe, glafuri, socluri, cofrete pentru instalaŃii electrice sau de gaze, etc. precum ẟi trotuarele.

4. PREGĂTIREA SUPRAFEłELOR Pregătirea suprafeŃelor de beton sau tencuială dri ẟcuită. 4.1. În vederea finisării cu zugrăveli de var, suprafeŃele trebuie să fie dri ẟcuite cât mai fin, astfel ca urmele de drẟcă să fie cât mai puŃin vizibile; toate reparaŃiile necesare trebuie să fie executate îngrijit, terminate ẟi uscate.

4.3. În cazul suprafeŃelor de zidărie netencuită, care urmează să fie zugrăvite direct, se vor curăŃa cu atenŃie stropii ẟi resturile de mortar ẟi se vor completa rosturile care prezintă goluri în mortar. Pregătirea suprafeŃelor gletuite. 4.4. SuprafeŃele cu glet de ipsos sau glet de var, glet de nisip (ipsos) cu aracet, trebuie să fie plane ẟi netede, fără desprinderi sau fisuri: varul folosit să aibă o vechime de cel puŃin 14 zile. 4.5. Toate fisurile, neregularităŃile etc. se chituiesc de către zugravul vopsitor sau se ẟpacluiesc cu pastă de aceeaẟi compoziŃie cu a gletului. Pentru ẟpacluirea suprafeŃelor mai mari se folose ẟte ẟi pastă de ipsos - var, în proporŃie de 1 parte ipsos ẟi 1 parte lapte de var (în volume). CompoziŃia se va prepara în cantităŃi (care să poată fi folosite în cel mult 20 minute de la preparare. 4.6. După uscarea porŃiunilor reparate, suprafaŃa se ẟlefuie ẟte cu hârtie de ẟlefuit (în cazul pereŃilor începând de la partea superioară spre partea inferioară) după care se curăŃă de praf cu perii sau bidinele curate ẟi uscate.

5. CONDIłII DE EXECUłIE 5.1. Zugrăvelile ẟi vopsitoriile se vor executa în conformitate cu prevederile din prezentul capitol. 5.2. Lucrările de finisare a pereŃilor ẟi tavanelor se vor începe numai la o temperatură a aerului, în mediul ambiant, de cel puŃin +5°C, în cazul zugrăvelilor pe bază de apă ẟi de cel puŃin.... în cazul vopsitoriilor sau al finisajelor cu polimeri. Acest regim se va menŃine în tot timpul executării lucrărilor ẟi cel puŃin încă 8 ore pentru zugrăveli ẟi 15 zile pentru vopsitorii sau finisaje cu polimeri, după executarea lor. 5.3. Finisajele nu se vor executa pe timp de ceaŃă ẟi nici la un interval mai mic de 2 ore de la încetarea ploii (în condiŃii de temperatură care să permită uscarea suprafeŃei); de asemenea, se va evita lucrul la faŃade în orele de însorire mixtă sau vânt puternic pentru a evita uscarea accelerată ẟi crăparea peliculelor. 5.4. Înainte de începerea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii se va verifica dacă suprafeŃele suport au atins umiditatea de regim. În cazul când pe ẟantier nu se găsesc aparatele necesare, se poate verifica dacă stratul suport de mortar sau beton s-a uscat suficient prin următoarea metodă: cu ajutorul unei pensule curate se aplică pe o porŃiune mică (cca. 2 × 5 cm) din suprafaŃa suport o soluŃie de fenolftaleină în alcool, în concentraŃie de 1%; dacă porŃiunea respectivă se colorează în violet sau în roz intens, stratul suport are o umiditate mai mare de 3%. 5.5. DiferenŃa de temperatură între aerul înconjurător ẟi suprafeŃele care se vopsesc nu trebuie să fie mai mare de 6°C pentru a se evita condensarea vaporilor. 5.6. Se interzice folosirea vopselelor cu termenul de utilizare depă ẟit; acestea vor putea fi folosite numai după verificarea ẟi confirmarea de către un laborator de specialitate a păstrării caracteristicilor vopselelor în limitele prevăzute în standardele ẟi normele interne de fabricaŃie.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI P.C.I. 6.1. La executarea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii se va avea în vedere prevederile din: - Norme republicane de protecŃie a muncii, aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele nr. 34/1975 ẟi nr. 60/1975; - Norme de protecŃia muncii (construcŃii - montaj), aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 7 N/1970, cap. XVII ; - Norme P.C.I. în vigoare

6.2. Muncitorii care lucrează cu vopsele preparate cu solvenŃi inflamabili vor fi instruiŃi zilnic. De asemenea, vor fi instruiŃi ẟi muncitorii care lucrează temporar în zona respectivă. 6.3. În imediata apropiere a locului unde se lucrează cu lacul ẟi vopsele, trebuie să fie aẟezate stingătoare de incendiu, în număr suficient, la loc vizibil ẟi u ẟor accesibil. 6.4. În jurul locului unde se lucrează cu aceste materiale, pe o rază de cel puŃin 10 m, trebuie să fie puse afiẟe uẟor de citit de la distanŃă, cu inscripŃiile: FUMATUL STRICT INTERZIS NU VĂ APROPIAłI CU FOC DESCHIS NU SUDAłI NU ÎMPUẞCAłI CU PISTOLUL PENTRU BOLłURI 6.5. În cazul lucrului în spaŃii închise, trebuie să se lucreze cu ferestrele ẟi u ẟile deschise, iar în clădirea respectivă este strict interzis să se lucreze cu foc deschis sau să se sudeze la orice din nivelele clădirii. 6.6. La terminarea lucrului în fiecare zi, toate materialele inflamabile vor fi duse cu capacul ambalajelor fixat ermetic ẟi închise în magazii destinate în mod special, acestui fel de materiale, având scris pe uẟă: PERICOL DE INCENDIU NU FUMAłI NU INTRAłI CU FOC DESCHIS 6.7. La transportul recipientelor cu toluen, cu lac sau cu vopsea cu solvenŃi inflamabili, acestea trebuie să fie acoperite, iar muncitorii care le transportă vor trece cu ele numai prin locuri fără foc deschis ẟi nu vor fuma. 6.8. Muncitorii care prepară amestecurile de lacuri ẟi vopsele cu toluen sau alŃi solvenŃi (inflamabili, le transvazează din butoaie sau bidoane, trebuie să poate ochelari de protecŃie ẟi să efectueze aceste operaŃii în locuri ferite de surse de foc. 6.9. Pentru muncitorii care lucrează la înălŃime se vor verifica ẟi asigura stabilitatea podinelor, scărilor de acces, eẟafodajelor, etc. 6.10. La folosirea instalaŃiilor mecanice sub presiune se vor prevedea aparatele de măsură ẟi control necesare funcŃionării acestora în condiŃii de securitate. 6.11. În cursul lucrărilor de vopsitorie interioară cu mijloace mecanizate ẟi în cazul utilizării lacurilor ẟi vopselelor cu uscare rapidă care conŃin solvenŃi toxici, muncitorii vor purta măẟti cu filtre adecvate sau izolante ori ochelari de protecŃie (în cazul când se poartă semimască).

7. CONDIłII TEHNICE DE CALITATE ẞI VERIFICAREA LUCRĂRILOR 7.1. Controlul în timpul execuŃiei se face de către executant, prin organele sale de control tehnic de calitate, precum ẟi de către beneficiar ẟi proiectant, urmărindu-se respectarea prevederilor din normativ. 7.2. Pe parcursul executării lucrărilor de zugrăveli - vopsitorii, se verifică în mod special (de către ẟeful punctului de lucru); a) îndeplinirea condiŃiilor de calitate a suprafeŃelor suport b) calitatea principalelor materiale ce intră în operă, conform standardelor ẟi normelor interne de fabricaŃie respective; c) respectarea prevederilor din proiect ẟi a dispoziŃiilor de ẟantier; d) corectitudinea execuŃiei, conform prevederilor capitolului fiecărui caiet. 7.3. Pentru lucrările găsite necorespunzătoare se vor da dispoziŃii de ẟantier pentru remediere sau refacere. 7.4. RecepŃia lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii se va face numai după uscarea lor completă.

ZUGRĂVELI 7.5. Prin examinarea vizuală se verifică următoarele: a) corespondeŃa zugrăvelilor interioare ẟi exterioare cu prevederile proiectului ẟi dispoziŃiile ulterioare; b) aspectul suprafeŃelor zugrăvite în culori de apă precum ẟi a celor în calcio-vechio; ele trebuie să aibă un ton de culoare uniformă, să nu prezinte pete, scurgeri, stropi, băẟici ẟi cojiri, fire de păr sau urme de la pensulă sau bidinele; nu se admit corecturi sau retuẟuri locale care distonează cu tonul general, chiar la distanŃe mai mici de 1 m. 7.6. AderenŃa zugrăvelilor interioare ẟi exterioare se constată prin frecare u ẟoară cu palma pe perete. O zugrăveală aderentă nu trebuie să se ia pe palmă.

VOPSITORII 7.8. Înainte de începerea verificării calităŃii vopsitoriilor se va controla mai întâi dacă la vopsitoriile în ulei sau la cele pe bază de polimeri s-a format pelicula rezistentă, fapt ce se constată prin ciocnirea uẟoară a vopselii cu degetul în mai multe puncte. 7.9. Prin examinarea vizuală se verifică aspectul vopsitoriilor, avându-se în vedere următoarele: a) suprafeŃele vopsite cu vopsele de ulei, emailuri sau lacuri trebuie să prezinte pe toată suprafaŃa acelaẟi ton de culoare ẟi acela ẟi aspect lucios sau mat, după cum se prevede în mostrele stabilite vopseaua de orice fel trebuie să fie aplicată până la "perfect curat adică să nu prezinte straturi străvezii ẟi nici pete, desprinderi, cute, bâẟici, scurgeri, lipsuri de bucăŃi de peliculă, crăpături; b) la vopsitoriile executate pe tâmplărie se va verifica vizual buna acoperire cu peliculă de vopsea a suprafeŃelor de lemn sau metalice bine chtuite ẟi ẟlefuite în prealabil, se va controla ca accesoriile metalice vizibile ( ẟilduri, drucăre, cremoane, olivere, etc) să nu fie pătate de vopsea; c) nu se admit pete de mortar sau zugrăveală pe suprafeŃele de tâmplărie vopsite; d) pentru controlarea pregătirii corecte a suprafeŃelor de tâmplărie înaintea vopsirii (curăŃirea, ẟlefuirea, chituirea rosturilor etc) se vor face verificări prin sondaje în diverse puncte, înlăturându-se cu grijă vopseaua până la stratul suport; e) se va executa vizual dacă Ńevile, radiatoarele, convectoarele, aerotermele, ventilatoarele etc. sunt vopsite în culorile prescrise ẟi dacă vopseaua este de culoare uniformă, fără pete, urme de pensulă, crăpături sau alte defecte; cu aceea ẟi atenŃie se va controla dacă pregătirea feŃelor laterale ẟi spatele acestor piese ẟi aparate sunt vopsite pe toate elementele, fără locuri neacoperite, umflături, etc. f) separaŃiile dintre vopsitorii ẟi zugrăveli pe acela ẟi perete precum ẟi cele dintre zugrăveala pereŃilor ẟi tavanelor trebuie să fie distincte, fără suprapuneri, ondulaŃii etc. 7.10. Calitatea lucrărilor de vopsitorie executate pe piesele metalice se verifică în acelaẟi mod ca la celelalte lucrări de vopsitorie, prevăzute în prezentul capitol.

8. TRANSPORTUL ẞI DEPOZITAREA MATERIALEOR PE ẞANTIER 8.1. Varul gras în bulgări ẟi huma livrate în vrac se transportă în vagoane închise. Ipsosul livrat în saci de hârtie se transportă în vagoane închise. Depozitarea materialelor pentru zugrăveli se va face în depozite închise sau acoperite ẟi ferite de umezeală. 8.2. Materialele utilizate la lucrări de vopsitorii, produse de M I Ch livrate în bidoane de tablă, cu capacitate de 0,250; 0,500; 1, 5, 10, 15, 25 litri sau butoaie de P.V.C. cu saci de

polietilenă la interior cu capacitate de 50 kg, vor fi depozitate separat pe loturi în locuri uscate ẟi ferite de îngheŃ. 8.3. Depozitele trebuie să satisfacă condiŃiile de securitate împotriva incendiilor. Se recomandă ca temperatură la locul de depozitare să fie cuprinsă între + 7°C ẟi + 20°C. 8.4. În timpul depozitării se va urmări ca ambalajul să fie ermetic închis, pentru a se evita uscarea sau murdărirea produselor. Întocmit arh. Dalya Coloman

ZUGRĂVELI ẞI VOPSITORII 1. OBIECT ẞI DOMENIUL DE APLICARE Prin prezenta se stabilesc condiŃiile ẟi modul de executare condiŃii tehnice de calitate ẟi modul de verificare a zugrăvelilor interioare ẟi exterioare silicative. SoluŃiile de zugrăveli ẟi vopsitorii au fost stabilite în cadrul elaborării prezentului proiect în funcŃie de destinaŃia încăperilor .

2. MATERIALE 2.1. Materialele prevăzute în proiect ẟi cele puse în operă, vor avea caracteristicile conform standardelor ẟi normelor interne specificate în caietele respective.

3. LUCRĂRI CARE TREBUIE TERMINATE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA ZUGRĂVELILOR ẞI VOPSITORIILOR 3.1. Înainte de începerea lucrărilor de zugrăveli toate lucrările ẟi reparaŃiile de tencuieli, glet, placaje, instalaŃii sanitare, electrice ẟi de încălzire, trebuie să fie terminate. De asemenea, vor fi terminate pardoselile reci (betoane mozaicate, gresie, etc) exclusiv lustruirea. 3.2. În încăperile prevăzute cu pardoseli din parchet sau din mase plastice, zugrăvelile se vor executa înaintea aplicării îmbrăcăminŃii pardoselii. La executarea zugrăvelilor se vor lua măsuri pentru protejarea stratului suport al îmbrăcămintei, pentru a-l feri de umiditate ẟi de murdărire. 3.3. Tâmplăria de lemn ẟi cea metalică trebuie să fie montate definitiv; accesoriile metalice la tâmplărie trebuie să fie montate corect ẟi buna lor funcŃionare să fie verificată, cu excepŃia drucărelor ẟi a ẟildurilor care se vor fixa după vopsirea tâmplăriei. 3.4. La lucrările de vopsitorie aplicarea ultimului strat se va face numai după terminarea completă a zugrăvelilor ẟi înainte de finisarea îmbrăcăminŃilor de pardoseli (raẟchetare, curăŃire, lustruire), luîndu-se măsuri de protejare contra murdăririi îmbrăcăminŃii pardoselilor. 3.5. Înainte de începerea lucrărilor de zugrăvire sau vopsire a faŃadelor, trebuie să fie complet executate toate lucrările de la faŃada construcŃiei ca: jgheaburi, burlane, streaẟini, corniẟe, glafuri, socluri, cofrete pentru instalaŃii electrice sau de gaze, etc. precum ẟi trotuarele.

4. PREGĂTIREA SUPRAFEłELOR Pregătirea suprafeŃelor de tencuială driẟcuită. 4.1. În vederea finisării cu zugrăveli de var sau zugrăveli în culori de apă (silicatice), suprafeŃele trebuie să fie driẟcuite cât mai fin, astfel ca urmele de drẟică să fie cât mai puŃin vizibile; toate reparaŃiile necesare trebuie să fie executate îngrijit, terminate ẟi uscate. 4.3. În cazul suprafeŃelor de zidărie netencuită, care urmează să fie zugrăvite direct, se vor curăŃa cu atenŃie stropii ẟi resturile de mortar ẟi se vor completa rosturile care prezintă goluri în mortar. Pregătirea suprafeŃelor gletuite. 4.4. SuprafeŃele cu glet de ipsos sau glet de var, glet de nisip (ipsos) cu aracet, trebuie să fie plane ẟi netede, fără desprinderi sau fisuri: varul folosit să aibă o vechime de cel puŃin 14 zile. 4.5. Toate fisurile, neregularităŃile etc. se chituiesc de către zugravul vopsitor sau se ẟpăcluiesc cu pastă de aceeaẟi compoziŃie cu a gletului. Pentru ẟpacluirea suprafeŃelor mai mari se folose ẟte ẟi pastă de ipsos var, în proporŃie de 1 parte ipsos ẟi 1 parte lapte de var (în volume). CompoziŃia se va prepara în cantităŃi (care să poată fi folosite în cel mult 20 minute de la preparare. 4.6. După uscarea porŃiunilor reparate, suprafaŃa se ẟlefuieẟte cu hârtie de ẟlefuit (în cazul pereŃilor începând de la partea superioară spre partea inferioară) după care se curăŃă de praf cu perii sau bidinele curate ẟi uscate.

5. CONDIłII DE EXECUłIE 5.1. Zugrăvelile ẟi vopsitoriile se vor executa în conformitate cu prevederile din prezentul capitol. 5.2. Lucrările de finisare a pereŃilor ẟi tavanelor se vor începe numai la o temperatură a aerului, în mediul ambiant, de cel puŃin +5°C, în cazul zugrăvelilor pe bază de apă ẟi de cel puŃin 15°C în cazul vopsitoriilor sau al finisajelor cu polimeri. Acest regim se va menŃine în tot timpul executării lucrărilor ẟi cel puŃin încă 8 ore pentru zugrăveli ẟi 15 zile pentru vopsitorii sau finisaje cu polimeri, după executarea lor. 5.3. Finisajele nu se vor executa pe timp de ceaŃă ẟi nici la un interval mai mic de 2 ore de la încetarea ploii (în condiŃii de temperatură care să permită uscarea suprafeŃei); de asemenea, se va evita lucrul la faŃade în orele de însorire mixtă sau vânt puternic pentru a evita uscarea accelerată ẟi crăparea peliculelor. 5.4. Înainte de începerea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii se va verifica dacă suprafeŃele suport au atins umiditatea de regim. În cazul când pe ẟantier nu se găsesc aparatele necesare, se poate verifica dacă stratul suport de mortar sau beton s-a uscat suficient prin următoarea metodă: cu ajutorul unei pensule curate se aplică pe o porŃiune mică (cca. 2 × 5 cm) din suprafaŃa suport o soluŃie de fenolftaleină în alcool, în

concentraŃie de 1%; dacă porŃiunea respectivă se colorează în violet sau în roz intens, stratul suport are o umiditate mai mare de 3%. 5.5. DiferenŃa de temperatură între aerul înconjurător ẟi suprafeŃele care se vopsesc nu trebuie să fie mai mare de 6°C pentru a se evita condensarea vaporilor. 5.6. Se interzice folosirea vopselelor cu termenul de utilizare depă ẟit; acestea vor putea fi folosite numai după verificarea ẟi confirmarea de către un laborator de specialitate a păstrării caracteristicilor vopselelor în limitele prevăzute în standardele ẟi normele interne de fabricaŃie.

6. MĂSURI DE TEHNICA SECURITĂłII MUNCII ẞI P.C.I. 6.1. La executarea lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii se va avea în vedere prevederile din: - Norme republicane de protecŃie a muncii, aprobate de Ministerul Muncii ẟi Ministerul SănătăŃii cu ordinele nr. 34/1975 ẟi nr. 60/1975; - Norme de protecŃia muncii (construcŃii - montaj), aprobate de M.C. Ind. cu ordinul nr. 7 N/1970, cap. XVII ; - Norme P.C.I. în vigoare 6.2. Muncitorii care lucrează cu vopsele preparate cu solvenŃi inflamabili vor fi instruiŃi zilnic. De asemenea, vor fi instruiŃi ẟi muncitorii care lucrează temporar în zona respectivă. 6.3. În imediata apropiere a locului unde se lucrează cu lac ẟi vopsele, trebuie să fie aẟezate stingătoare de incendiu, în număr suficient, la loc vizibil ẟi uẟor accesibil. 6.4. În jurul locului unde se lucrează cu aceste materiale, pe o rază de cel puŃin 10 m, trebuie să fie puse afiẟe uẟor de citit de la distanŃă, cu inscripŃiile: FUMATUL STRICT INTERZIS NU VĂ APROPIAłI CU FOC DESCHIS NU SUDAłI NU ÎMPUẞCAłI CU PISTOLUL PENTRU BOLłURI 6.5. În cazul lucrului în spaŃii închise, trebuie să se lucreze cu ferestrele ẟi uẟile deschise, iar în clădirea respectivă este strict interzis să se lucreze cu foc deschis sau să se sudeze la oricare din nivelele clădirii. 6.6. La terminarea lucrului în fiecare zi, toate materialele inflamabile vor fi duse cu capacul ambalajelor fixat ermetic ẟi închise în magazii destinate, în mod special, acestui fel de materiale, având scris pe uẟă: PERICOL DE INCENDIU NU FUMAłI NU INTRAłI CU FOC DESCHIS 6.7. La transportul recipientelor cu toluen, cu lac sau cu vopsea cu solvenŃi inflamabili, acestea trebuie să fie acoperite, iar muncitorii care le transportă vor trece cu ele numai prin locuri fără foc deschis ẟi nu vor fuma. 6.8. Muncitorii care prepară amestecurile de lacuri ẟi vopsele cu toluen sau alŃi solvenŃi (inflamabili, le transvazează din butoaie sau bidoane, trebuie să poarte ochelari de protecŃie ẟi să efectueze aceste operaŃii în locuri ferite de surse de foc.

6.9. Pentru muncitorii care lucrează la înălŃime se vor verifica ẟi asigura stabilitatea podinelor, scărilor de acces, eẟafodajelor, etc. 6.10. La folosirea instalaŃiilor mecanice sub presiune se vor prevedea aparatele de măsură ẟi control necesare funcŃionării acestora în condiŃii de securitate. 6.11. În cursul lucrărilor de vopsitorie interioară cu mijloace mecanizate ẟi în cazul utilizării lacurilor ẟi vopselelor cu uscare rapidă care conŃin solvenŃi toxici, muncitorii vor purta măẟti cu filtre adecvate sau izolante, ori ochelari de protecŃie (în cazul când se poartă semimască).

7. CONDIłII TEHNICE DE CALITATE ẞI VERIFICAREA LUCRĂRILOR 7.1. Controlul în timpul execuŃiei se face de către executant, prin organele sale de control tehnic de calitate, precum ẟi de către beneficiar ẟi proiectant, urmărindu-se respectarea prevederilor din normativ. 7.2. Pe parcursul executării lucrărilor de zugrăveli - vopsitorii, se verifică în mod special (de către ẟeful punctului de lucru); a) îndeplinirea condiŃiilor de calitate a suprafeŃelor suport b) calitatea principalelor materiale ce intră în operă, conform standardelor ẟi normelor interne de fabricaŃie respective; c) respectarea prevederilor din proiect ẟi a dispoziŃiilor de ẟantier; d) corectitudinea execuŃiei, conform prevederilor capitolului fiecărui caiet. 7.3. Pentru lucrările găsite necorespunzătoare se vor da dispoziŃii de ẟantier pentru remediere sau refacere. 7.4. RecepŃia lucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii se va face numai după uscarea lor completă. ZUGRĂVELI 7.5. Prin examinarea vizuală se verifică următoarele: a) corespondeŃa zugrăvelilor interioare ẟi exterioare cu prevederile proiectului ẟi dispoziŃiile ulterioare; b) aspectul suprafeŃelor zugrăvite în culori de apă precum ẟi a celor în calcio-vechio; ele trebuie să aibă un ton de culoare uniformă, să nu prezinte pete, scurgeri, stropi, băẟici ẟi cojiri, fire de păr sau urme de la pensulă sau bidinele; nu se admit corecturi sau retuẟuri locale care distonează cu tonul general, chiar la distanŃe mai mici de 1 m. c) AderenŃa zugrăvelilor interioare ẟi exterioare se constată prin frecare uẟoară cu palma pe perete. O zugrăveală aderentă nu trebuie să se ia pe palmă. 7.6 Verificările se vor face conform “Normativ pentru executarea ẟi recepŃionarealucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii (Buletinul construcŃiilor nr. 5/76, 6/1977 ẟi 1/1978), Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente, Indicativ C56-85/1986.

VOPSITORII 7.8. Înainte de începerea verificării calităŃii vopsitoriilor se va controla mai întâi dacă la vopsitoriile în ulei sau la cele pe bază de polimeri s-a format pelicula rezistentă, fapt ce se constată prin ciocnirea u ẟoară a vopselii cu degetul în mai multe puncte. 7.9. Prin examinarea vizuală se verifică aspectul vopsitoriilor, avându-se în vedere următoarele: a) suprafeŃele vopsite cu vopsele de ulei, emailuri sau lacuri trebuie să prezinte pe toată suprafaŃa acelaẟi ton de culoare ẟi acelaẟi aspect lucios sau mat, după cum se prevede în mostrele stabilite vopseaua de orice fel trebuie să fie aplicată până la "perfect curat adică să nu prezinte straturi străvezii ẟi nici pete, desprinderi, cute, bâẟici, scurgeri, lipsuri de bucăŃi de peliculă, crăpături; b) la vopsitoriile executate pe tâmplărie se va verifica vizual buna acoperire cu peliculă de vopsea a suprafeŃelor de lemn sau metalice bine chtuite ẟi ẟlefuite în prealabil, se va controla ca accesoriile metalice vizibile (ẟilduri, drucăre, cremoane, olivere, etc) să nu fie pătate de vopsea; c) nu se admit pete de mortar sau zugrăveală pe suprafeŃele de tâmplărie vopsite; d) pentru controlarea pregătirii corecte a suprafeŃelor de tâmplărie înaintea vopsirii (curăŃirea, ẟlefuirea, chituirea rosturilor etc) se vor face verificări prin sondaje în diverse puncte, înlăturându-se cu grijă vopseaua până la stratul suport; e) se va executa vizual dacă Ńevile, radiatoarele, convectoarele, aerotermele, ventilatoarele etc. sunt vopsite în culorile prescrise ẟi dacă vopseaua este de culoare uniformă, fără pete, urme de pensulă, crăpături sau alte defecte; cu aceeaẟi atenŃie se va controla dacă pregătirea feŃelor laterale ẟi spatele acestor piese ẟi aparate sunt vopsite pe toate elementele, fără locuri neacoperite, umflături, etc. f) separaŃiile dintre vopsitorii ẟi zugrăveli pe acelaẟi perete precum ẟi cele dintre zugrăveala pereŃilor ẟi tavanelor trebuie să fie distincte, fără suprapuneri, ondulaŃii etc. 7.10. Calitatea lucrărilor de vopsitorie executate pe piesele metalice se verifică în acelaẟi mod ca la celelalte lucrări de vopsitorie, prevăzute în prezentul capitol. 7.11. Verificările se vor face conform “Normativ pentru executarea ẟi recepŃionarealucrărilor de zugrăveli ẟi vopsitorii (Buletinul construcŃiilor nr. 5/76, 6/1977 ẟi 1/1978), Normativ pentru verificarea calităŃii ẟi recepŃia lucrărilor de construcŃii ẟi instalaŃii aferente, Indicativ C56-85/1986.

8. TRANSPORTUL ẞI DEPOZITAREA MATERIALEOR PE ẞANTIER 8.1. Varul gras în bulgări ẟi huma livrate în vrac se transportă în vagoane închise. Ipsosul livrat în saci de hârtie se transportă în vagoane închise.

Depozitarea materialelor pentru zugrăveli se va face în depozite închise sau acoperite ẟi ferite de umezeală. 8.2. Materialele utilizate la lucrări de vopsitorii, produse de M I Ch livrate în bidoane de tablă, cu capacitate de 0,250; 0,500; 1, 5, 10, 15, 25 litri sau butoaie de P.V.C. cu saci de polietilenă la interior cu capacitate de 50 kg, vor fi depozitate separat pe loturi în locuri uscate ẟi ferite de îngheŃ. 8.3. Depozitele trebuie să satisfacă condiŃiile de securitate împotriva incendiilor. Se recomandă ca temperatură la locul de depozitare să fie cuprinsă între + 7°C ẟi + 20°C. 8.4. În timpul depozitării se va urmări ca ambalajul să fie ermetic închis, pentru a se evita uscarea sau murdărirea produselor. Întocmit arh. Dalya Coloman

CAIET

- ZUGRĂVELI - DISPERSIT

1. GeneralităŃi ẟi utilizări tipice 1.1. FASSANDENFARBE ROD 90 este o vopsea pe bază de dispersie de termopolimer cu liant special, cu pigment bioxid de titan, utilizată pentru vopsirea faŃadelor sau interioarelor supuse la uzură mare. Este rezistentă la 5390 de cicluri de spălare, conform DIN 53 778, la 28 zile de la punerea în operă. Se prezintă ca un lichid semivâscos, omogen, de culoare albă care se poate pigmenta la cerere cu pigmenŃi düfa Vollton und Abtönfarbe 30. Este fabricată din materii prime pure, nu conŃine rebuturi toxice sau de ẟeuri industriale. Este un produs ecologic, netoxic, neinflamabil, care se încadrează în prevederile Legii Mediului nr. 137/1995. 1.2. FASSANDENFARBE ROD 90 prezintă siguranŃă în exploatare: este u ẟor de pus în operă; utilizată pentru vopsirea tuturor suprafeŃelor de bază minerale: tencuieli uzuale de var-ciment, ciment-var, gleduri de var ẟi de ipsos inclusiv zidării din cărămizi uzuale, din BCA, azbociment, plăci de ipsos, plăci de gips-carton, beton, PAL, PFL ẟi pe vopsitorii vechi rezistente. 1.3. Elemente caracteristice principale: aderenŃă deosebită la suport, bună putere de acoperire, se usucă fără adaosuri ẟi fără pete. Pelicula de FASSANDENFARBE ROD 90 este continuă, uniformă, mată, fotostabilă, elastică, rezistentă la îmbătrânire, la variaŃii de temperatură în domeniul -25 °C la +70 °C, umple foarte bine porii, este impermeabilă la apă ẟi permeabilă la vapori de apă, rezistentă la intemperii conform DIN 18363.

2. Caracteristici tehnice Nr. crt. 1 2 3 4 5 6 1 2 3 4 5 6

Caracteristica

U.M.

Valoarea caracteristicii

a) Caracteristicile produsului Aspect lichid semivâscos omogen Densitate relativă la 20 °C g/cm3 1,56 ± 0,05 2 ConŃinut de substanŃă nevolatilă, 1g/100 cm % 62 ± 2 105 °C Vâscozitate Broockfield, rotor 14, viteza 8 Pa.s 4,2 - 4,8 Timp de uscare la 20 °C - parŃial ore 4-5 - total 12 pH 8,5 - 8,9 b) Caracteristicile peliculei Aspect Satinat Grosime peliculă uscată (2 straturi) µm 75 - 80 Flexibilitate pe dorn cilindric mm 3 Elasticitate Erichsen mm minim 2,95 RezistenŃă la lovire, ẟoc direct 1 kg cm >100 2 AderenŃă la suport de beton, exprimată prin N/mm 1,5 rezistenŃă la smulgere

7 8 9

Permeabilitatea la vapori de apă Puterea de acoperire RezistenŃă la presiunea coloanei de lichid

g/m224h strat MPa

210 1 0,5

10

RezistenŃă la abraziune

g/µm

după trecerea a 20 kg nisip cuarŃos (cu granulaŃia de 2mm) nu se observă nici o modificare a grosimii peliculelor

11

RezistenŃă la radiaŃii UV

12

RezistenŃă la variaŃii de temperatură condiŃii

după 30 zile de expunere nu se constată decolorări sau modificări ale peliculei după 56 cicluri de expunere nu se

Metodă de analiză STAS vizual SR ISO 2811-95 10053-75 8939-71 2875-75 6325-75 vizual SR ISO 2808-93 2312-87 3046-68 SR EN ISO 6272 SR EN 24624 7.359 2043-73 3519 2188/1-74

10306 8393/14 8393/27

de expunere: 6h la T=+40°C ẟi Ur>90% 18h la T=-25°C RezistenŃă la căldura umedă continuă 13 14 15

condiŃii de expunere: T+35°C, Ur>90% rezistenŃă la ceaŃa salină artificială condiŃii de expunere: T=+35°, Ur>90%, pulverizare NaCl 5% RezistenŃă la agenŃi chimici (imersie în NaOH 5%, NaCl 5%, cloramină, motorină)

constată deteriorări sau modificări ale peliculei după 720 ore de expunere nu se constată deteriorări sau modificări ale peliculei după 720 ore de expunere nu se constată deteriorări sau modificări ale peliculei după 720 ore de imersie nu se constată deteriorări sau modificări ale peliculei

8393/4 8393/9 SR ISO 7253 SR ISO 2812-1

3. Compatibilitate Nu se recomandă amestecarea vopselei FASSANDENFARBE ROD 90 cu alte produse peliculogene în afara pigmenŃilor de colorare ẟi nuanŃare düfa Vollton und Abtönfarbe 30.

4. InstrucŃiuni de aplicare Punerea în operă a produsului FASSANDENFARBE ROD 90 ca vopsea pentru zugrăvit se face fără dificultăŃi particulare într-o lucrare de precizie normală. Suportul pe care se aplică trebuie să fie rezistent, curat, uscat, degresat. În prealabil se execută operaŃiile de reparaŃii ale suprafeŃei (se chituiesc zonele lovite, crăpăturile ẟi fisurile mici). c) Detalii de aplicare Nr. SuprafaŃă de bază crt. (suport) Tencuieli de 1

2

3

ciment-var, var-ciment

Tencuieli vechi minerale foarte absorbante

Gleduri uzuale de var ẟi de ipsos

4

Gleduri de Füllstoff innen

5

Gleduri de Füllstoff außen

Pregătirea suprafeŃei Se curăŃă de murdărie ẟi praf. A se avea în vedere că tencuielile noi să fie uscate (cca. 4 săptămâni de la punerea în operă). A se avea în vedere ca la tencuielile vechi zonele reparate să fie de asemenea uscate.

Se curăŃă de praf sau mizerie

Se curăŃă de mizerie ẟi praf, iar eventualele zone deteriorate se repară cu ipsos, materiale pe bază de ipsos sau düfa Füllstoff innen Se curăŃă de mizerie ẟi praf, iar eventualele zone deteriorate se repară cu Füllstoff innen Se curăŃă de mizerie ẟi praf, iar eventualele zone deteriorate se repară cu Füllstoff außen

Plăci de 6 7

gips-carton Zidării uzuale

Se curăŃă de praf sau mizerie Se curăŃă de praf sau mizerie

Amorsarea suprafeŃei

Strat 1

- grunduire cu

DiluŃie

Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

max. 10% apă

- se amoresează până la saturare în două straturi cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14 în proces umed pe umed - grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

DiluŃie

Strat 2

Nediluat

Nediluat

max. 10% apă

DiluŃie

Nediluat

max. 10% apă

- grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14 - grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14 - grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14 - grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

8

Zidării din BCA Zugrăveli

9

existente din humă

Zugrăveli 10

existente din var

Se curăŃă de praf sau mizerie Se înlătură complet în prealabil prin spălare sau răzuire, iar zonele deteriorate se repară cu ipsos, materiale pe bază de ipsos sau düfa Füllstoff innen Se înlătură cu peria sau ẟpaclul, iar zonele deteriorate se repară cu ipsos, materiale pe bază de ipsos sau düfa

Füllstoff innen Zugrăveli 11 rezistente în Se curăŃă de murdărie ẟi praf calcio-vechio 12 Zugrăveli fragile în Se înlătură stratul fragil cu o calcio-vechio ẟi perie tencuieli nisipoase Vopsitorii de Se curăŃă bine de mizerie ẟi 13 dispersie existente praf Se înlătură complet cu aparate corespunzătoare sau Vopsitorii cu düfa Abbeizer, iar zonele 14 existente de ulei deteriorate se repară cu ipsos, materiale pe bază de ipsos sau düfa Füllstoff innen Se curăŃă de praf, mizerie, se 15 Beton degresează de uleiul de cofraj 16

Azbociment

Se curăŃă de praf ẟi mizerie

17

Plăci de PAL ẟi PFL Suporturi minerale

Se curăŃă de praf ẟi mizerie

18

19

20

21 22

sănătoase exploatate în condiŃii de umiditate

Se curăŃă de praf ẟi mizerie

Suporturi minerale Se curăŃă ẟi se tratează cu atacate de düfa Sanierlösung, iar ciuperci ẟi alge reparaŃiile se fac cu materiale exploatate în fără ipsos în compoziŃie sau condiŃii de cu Füllstoff außen umiditate Tencuială în praf Se curăŃă de murdărie ẟi de de piatră Tecnuială în praf de marmură

praf Se curăŃă de murdărie ẟi de praf

FaŃade placate cu

Se curăŃă de murdărie ẟi de

plăci calcaroase

praf

- grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

DiluŃie max. 10% apă

- grunduire cu

DiluŃie

Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

max. 10% apă

Nediluat

Nediluat

- grunduire cu DiluŃie Tiefgrund LF D14 nediluat

- grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14 - grunduire cu

max. 10% apă

Nediluat

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

Tiefgrund LF D14

DiluŃie max. 10% apă

- grunduire cu

DiluŃie

Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

max. 10% apă

Nediluat

- grunduire cu Putzgrund D13 sau

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

nediluat -

Tiefgrund LF D14

- grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14 - grunduire cu Tiefgrund TB D15 - grunduire cu Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF D14

-

- grunduire cu Tiefgrund LF D14 sau TB D15 - grunduire cu Tiefgrund LF D14 sau TB D15

- grunduire cu Tiefgrund LF D14 sau TB D15

Nediluat

DiluŃie max. 10% apă

Nediluat

DiluŃie Nediluat max. 10% apă În amestec cu düfa Schimmelstop (250 ml Schimmelstop la 15 kg Fassadenfarbe 90) DiluŃie Nediluat max. 10% apă În amestec cu düfa Schimmelstop (250 ml Schimmelstop la 15 kg Fassadenfarbe 90) DiluŃie Nediluat max. 10% apă DiluŃie Nediluat max. 10% apă DiluŃie max. 10% apă DiluŃie

Nediluat Nediluat

max. 10% apă

NOTE: Grundul amorsă (Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF, D14) se poate aplica nediulat sau diluat cu apa până la max 1:4, funcŃie de caracterul de absorbabilitate al stratului suport. Astfel grundul amorsă după uscare nu trebuie să formeze peliculă (strat lucios) ẟi de aceea se recomandă diluarea acestuia după caz, funcŃie de capacitatea de absorbŃie a suprafeŃei

de bază. Se vor efectua probe pe suprafeŃe mici. În cazul suprafeŃelor cu contraste mari sau capacitate diferită de absorbŃie (pe aceea ẟi suprafaŃă ipsos de modelaj ẟi ipsos de construcŃie sau ipsos amestecat cu aracet) se recomandă ca amorsă aplicarea unei soluŃii formată din 1 partre FASSADENFARBE ROD90, 1 parte grund (Putzgrund D13 sau Tiefgrund LF, D14) ẟi 1 parte de apă. Materialul se aplică prin pensulare, roluire sau pulverizare air-less. În cazul pulverizării air-less se recomandă duza 0,026-0,031 Ńoli sau 0,66-0,79 mm, presiunea de 160-180 bari ẟi unghiul de pulverizare 40°-80°. Pentru prevenirea apariŃiei nadelor ẟi a depunerilor se va aplica fiecare strat de vopsea într-o singură etapă în procedeul „umed pe umed”. A nu se lucra sub directa acŃiune a razelor puternice ale soarelui, în condiŃii de vânt puternic, ceaŃă, umiditate ridicată de peste 80% ẟi pericol de ploaie ẟi îngheŃ. În condiŃiile temperaturilor ridicate ẟi foarte ridicate se recomandă ca aplicarea vopselei să se facă pe latura faŃadei care nu se află direct expusă razelor solare. Consumul specific mediu este funcŃie de suport: tencuială netedă - cca. 200 g/cm2 tencuială cu granulaŃie medie - cca. 250 g/cm 2 tencuială cu granulaŃie mare - cca. 300 g/cm 2 Valoarea exactă a consumului specific se va determina în urma unei probe. Pe suprafaŃă foarte rugoasă se va aplica corespunzător o cantitate mai mare.

Timp de uscare: 1. Amorsă a. PUTZGRUND D13: 1-3 ore la 20 °C ẟi 65% umiditate relativă a aerului; b. TIEFGRUND LF D14: se poate vopsi în aceea ẟi zi la 20 °C ẟi 65% umiditate relativă a aerului; c. TIEFGRUND TB D15: min. 12 ore la 20 °C ẟi 65% umiditate relativă a aerului. La temperaturi scăzute este nevoie de un timp de uscare mai îndelungat. 2. Vopsea Fassadenfarbe 90 La temperatura normală a încăperii (+20 °C) se pot aplica ambele straturi în aceea ẟi zi. La temperaturi scăzute este nevoie de un timp de uscare mai îndelungat. CurăŃirea uneltelor de lucru se face cu apă sau cu detergent imediat după întrebuinŃare. Temperatura minimă de aplicare ẟi depozitare este de +5 °C.

5. Ambalare Produsul FASSADENFARBE ROD 90 se ambalează în recipiente din material plastic, închise etanẟ, etichetate corespunzător, având masa netă de 4kg, 8kg, 15kg, 20kg. 6. Termenul de valabilitate este de 12 luni de la data fabricaŃiei, cu condiŃiile respectării prevederilor de ambalare ẟi depozitare. 7. Durabilitatea - întreŃinerea aplicaŃiilor Conform Agrementului Tehnic nr. 002-04/521-1999, elaborat de Comisia de Agrement Tehnic în ConstrucŃii din cadrul M.L.P.A.T., durata de exploatare în condiŃii normale a zugrăvelilor realizate cu vopseaua FASSADENFARBE ROD 90 este de minim 10ani, cu condiŃia respectării tehnologiei de aplicare ẟi exploatare. ÎntreŃinerea zugrăvelilor cu FASSADENFARBE ROD 90 se face cu acela ẟi material respectând aceeaẟi tehnologie, după o pregătire corespunzătoare a suportului.

Întocmit arh. Dalya Coloman

Related Documents

Gold Word Pro Asia
November 2019 5
Pro
November 2019 69
Pro
April 2020 48
Pro
November 2019 54

More Documents from ""