Wiki Chemlab

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Wiki Chemlab as PDF for free.

More details

  • Words: 1,060
  • Pages: 13
ChemLab v2.5

Publicat per: Verònica Postils Ribó Química, Udg 2008/2009 [email protected]

EL SOFTWARE

Chemlab és un programa de simulació d’un laboratori de química adaptat per a Windows i MAC OS i que fóu creat per Model Science Software Inc., una empresa canadenca. És un programa pensat per la docència i l’educació a distància, a través d’aules virtuals o com a suport en l’ensenyament presencial per transportar un laboratori a l’aula. En aquest programa s’utilitza l’equipament i els procediments més comuns per simular els passos necessaris que es realitzen en els experiments de laboratori.

Trobem dues versions del programa: 1. Model ChemLab Professional 2. Model ChemLab Standard

1. Model ChemLab Standard Inclou tot un seguit de simulacions de procediments d’un laboratori de química. Permet executar-les d’una manera bastant real (respecte pels tems d’espera, alteració de resultats si es produeixen errors...) i proposa unes qüestions finals per avaluar els resultats experimentals obtinguts i millorar la comprensió de l’experiència simulada. 2. Model ChemLab Professional A part de les simulacions inclou la opció Lab Wizard que permet dissenyar noves simulacions i així no haver de quedar-te amb únicament els experiments prefabricats.

MOVENT-NOS PEL PROGRAMA 1. Llistat de simulacions possibles: -Valoració àcid-base -Valoració d’àcid dèbil -Valoració àcid desconegutbase -Anàlisi gravimètric i volumètric de clorurs -Conductivitat i duresa de l’aigua -Cristalització fraccionada -Destil·lació de petroli cru -Calor específic -Anàlisi a la flama -Enllaços i propietats -Visor molecular ....

Exemple dels resultats d’una simulació de valoració àcid-base

..... -Cèl·lula electroquímica -Espectofotòmetre -Mètode Dumas (Llei dels gasos) -Cinètica d’una reacció redox -Reacció entre cations i anions -Fórmula d’un hidrat -Obtenció d’oxigen -Massa atòmica del magnesi -Anàlisi volumètric del sulfat de coure (II) -Valoració redox del ferro (II) -Contingut en sals -Solució buffer acetat

2. Quadre bàsic de comandaments

File

Edit

Equipment

Chemicals

Procedures

Arrange

Options

Espai laboratori

Introducció

Procediment

Observacions

Help

És la barra de menús. Des d’ella es pot accedir a qualsevol de les opcions del programa. File: Menú arxiu: Permet obrir, guardar, crear, imprimir les simulacions d’experiències químiques. Edit: Edició: En aquí hi trobem les opcions de copiar, enganxar, tallar per operar sobre dades de les observacions o sobre els objectes de l’espai laboratori. Equipmente: Equipament: En els desplegable hi trobem tot el material de laboratori del qual disposem i que hem d’anar seleccionant per reproduir l’experiència. Chemicals: Reactius: Ídem que pel cas de l’equipament però pels reactius. Procedures: Procediments: Ídem que pels dos casos anteriors però per procediments experimentals. Exemples: decantar, bullir, pipetejar, procediments de l’espectofotòmetre..

Arrange: Organitzar: Inclou accions específiques a realitzar entre els objectes de laboratori que tenim seleccionats a l’espai laboratori. Permet combinar, moure o agrupar diferents solucions o productes per operar-hi de manera específica. Options: Opcions de pantalla, d’impressió..Permet donar el format que més prefereixis a les diferents parts del programa. Help: Ajuda.

És l’espai laboratori. En ell es representen i visualitzen tots els procediments que anem realitzant. Es representa el material de laboratori que estem utilitzant, els reactius que hi tenim i també els aparells i les accions que realitzem.

Són les pestanyes de les simulacions. En les diferents pestanyes hi trobem tota la informació necessària de l’experiència que anem a reproduir. Inclou: Introduction: Introducció: Ens descriu el fenomen o experiència que es pretén reproduir tot contextualitzant-lo: explicant les bases químiques i objectiu del procediment. Procedure: Procediment. És un guió pas a pas del què hem de realitzar en el nostre espai de laboratori per portar a terme l’experiència. És el guió de pràctiques. Observations: Proposa la presa de les dades experimentals que ens seran d’utilitat per analitzar i comprovar el fenomen. Permet fer una reflexió i millorar la comprensió de l’experiència.

3. Opció Lab Wizard Aquesta és l’eina que et permet disenyar noves experiències i procediments. Al clicar-la s’obre una segona finestra que és un assistent que et fa definir l’experiència en uns paràmetres concrets per tal de que després el programa la pugui reproduir. L’assistent ens marca els següents passos: •

Informació de l’experiència: nom UDL, títol, descripció i autor.



Documentació de l’experiència: cal escriure la introducció, el procediment i les observacions que ens apareixeran en pantalla al voler realitzar la simulacíó.



Introducció de reactius: es tria de tota un llistat els reactius que volem que es trobin en el nostre laboratori per poder realitzar l’experiència. Si precissem algun reactiu que no estigui llistat a la base de dades li podem afegir amb la opció “Afegir nous reactius a la base de dades”. Hem d’introduir el compost al programa indicant les seves característiques com el nom, fórmula, densitat, massa molecular, punt de fusió i d’ebullició, calor, capacitat calorífica...També ens venen tabulades i ens les demana l’assistent.



Definir l’arbre de reaccions: Hem de marcar al programa quines reaccions volem que realitzi. Hem de prendre els reactius d’entre els escollits que volem que reaccionin entre sí i marcar a través de quin procediment ho fan. Les reaccions poden ser des d’escalfar, fer una volumetria, una valoració conductomètrica, utilitzar l’espectofotòmetre....



Opcions de laboratori: Si en l’experiència descrita es necessita algun aparell adicional com pHmetre, espectofotòmetre, realitzar algun test a la flama... Aquí és on hem d’indicar que volem tenir a l’abast aquests aparells o objectes.



Definir indicadors: Per últim cal definir els indicadors que es volen utilitzar si és el cas. Cal definir el nom, incloure una breu descripció i marcar de quin dels reactius escollits n’indica la presència.

Un cop l’experiència definida la podem escollir de dins les que té el programa introduides i executar, com es mostra en l’exemple del costat.

ACCÉS AL SOFTWARE La versió ChemLab v2.5 i també altres versions més antigues es poden descarregar temporalment de manera gratuïta de la xarxa. L’adquisició del programa es pot fer en format CD o bé Online a la pàgina web www.modelscience.com. La llista de preus Online actual (en dòlar americà) és: ChemLab Professional:

$124.99

ChemLab Estàndard:

$29.99

Llicències Educatives: 1 Professional + 5 Estàndard:

$250.00

1 Professional + 10 Estàndard:

$325.00

1 Professional + 20 Estàndard:

$475.00

1 Professional + 30 Estàndard:

$575.00

Es poden aconseguir les actualitzacions Online des de la pàgina d’actualitzacions de la companyia i indicant el número de sèrie del producte.

ADRECES D’UTILITAT Model Science Software Inc. #38049 - 256 King Street N. Waterloo, Ontario CANADA N2J 4T9

http://modelscience.com/products_sp.html

BIBLIOGRAFIA -

http://modelscience.com/products_sp.html

- ChemLab v2.5 Els conceptes de funcionament s’ha adquirit a través de remenar i treballar amb el programa.

Related Documents

Wiki Chemlab
April 2020 3
Wiki Wiki
November 2019 57
Wiki
May 2020 35
Wiki
April 2020 34
Wiki
October 2019 69
Wiki
November 2019 40