Vertaling Al Fatihah, Uitleg Van De Zeven Aya

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Vertaling Al Fatihah, Uitleg Van De Zeven Aya as PDF for free.

More details

  • Words: 5,490
  • Pages: 16
1.

Bismillah is de eerste aya van Al Fatihah

De metgezellen begonnen het boek van Allah met Bismillah:

] ‫سمِ ال ّلهِ الرّحْمَـنِ الرّحِي ِم‬ ْ ِ‫[ب‬ “In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle”. De geleerden zijn het er over eens dat Bismillah een onderdeel is van een aya in Surat An-Naml (hoofdstuk 27). Zij zijn het er niet over eens of het een aparte aya is voor elke Surah of dat het een aya is of dat het een deel van een aya is van elke Surah die begint met Bismillah. Ad-Daraqutni vertelde ook van een hadith van Abu Harayrah van de Profeet die deze hadith van Ibn Khuzaymah ondersteunt. Gelijksoortige verklaringen werden toegeschreven aan Ali, Ibn Abbas en anderen. De mening dat Bismillah een aya is in elke Surah, behalve Al-Bara’ah (hoofdstuk 9), werd toegeschreven aan de metgezellen Ibn Abbas, Ibn Umar, Ibn Az-Zubayr, Abu Hurayrah en Ali. Deze mening werd ook toegeschreven aan de Tabi’in: Ata, Tawus, Sa’id bin Jubayr, Makhul en Az-Zuhri. Dit is ook het gezichtspunt van Abdullah bin Al Mubarak, Ash-Shafi’i, Ahmad bin Hanbal, Ishaq bin Rahwayh (in een verslag van hem) en Abu Ubayd Al-Qasim bin Salam. Aan de andere kant zeiden Malik, Abu Hanifah en hun volgelingen dat Bismillah niet een aya is in Al-Fatihah en ook niet in elke andere Surah. Dawud zei dat het een aparte aya is aan het begin van elke Surah en geen onderdeel is van de Surah zelf en deze mening werd ook toegeschreven aan Ahmad bin Hanbal. Het hardop zeggen van Bismillah tijdens het gebed Degenen die van mening zijn dat Bismillah niet een onderdeel is van Al-Fatihah beweren dat Bismillah niet hardop moet worden gezegd. De geleerden die beweren dat Bismillah een onderdeel is van elke Surah (behalve hoofdstuk 9) waren andere meningen toegedaan. Sommigen van hen, zoals Ash-Shafi’i, zei dat men Bismillah hardop moet zeggen samen met Al-Fatihah. Dit is ook de mening van velen van de metgezellen, de Tabi’in en de imams van de moslims van de Salaf en de latere generaties. Dit is bijvoorbeeld de mening van Abu Hurayrah, Ibn ‘Umar, Ibn ‘Abbas, Mu’awiyah, ‘Umar en ‘Ali (volgens Ibn ‘Abdul-Barr en Al-Bayhaqi). Volgens een verslag van Al-Khatib werd ook van de vier kaliefen gezegd dat zij deze mening waren toegedaan, dit verslag wordt echter tegengesproken. Onder de Tabi’in geleerden die deze Tafsir (uitleg) gaven waren Sa’id bin Jubayr, ‘Ikrimah, Abu Qilabah, Az-Zuhri, ‘Ali bin Al-Hasan, zijn zoon Muhammad, Sa’id bin Al-Musayyib, ‘Ata’, Tawus, Mujahid, Salim, Muhammad bin Ka’b Al-Qurazi, Abu Bakr bin Muhammad bin ‘Amr bin Hazm, Abu Wa’il, Ibn Sirin, Muhammad bin Al-Munkadir, ‘Ali bin ‘Abdullah bin ‘Abbas, zijn zoon Muhammad, Nafi’ de bevrijde slaaf van Ibn ‘Umar, Zayd bin Aslam, ‘Umar bin ‘Abdul-Aziz, Al-Azraq bin Qays, Habib bin Abi Thabit, Abu Ash-Sha ‘tha’, Makhul en ‘Abdullah bin Ma’qil bin Muqarrin. Daarnaast

voegde Al-Bayhaqi ‘Abdullah bin Safwan en Muhammed bin Al-Hanafiyyah toe aan deze lijst. In vervolg hierop voegde Ibn ‘Abdul-Barr ‘Amr bin Dinar toe aan de lijst. Het bewijs waar deze geleerden hun mening op hebben gebaseerd is dat omdat Bismillah een onderdeel is van Al-Fatihah, het ook hardop gereciteerd moet worden net als de rest van Al-Fatihah. Daarnaast vermelde An-Nasa’i in zijn Sunan, Ibn Habban en Ibn Khuzaymah in hun Sahihs en Al-Hakim in de Mustadrak dat Abu Hurayrah eens het gebed deed en Bismillah hardop reciteerde. Nadat hij het gebed had beeindigd, zei hij: “Onder jullie voer ik het gebed uit dat het meest lijkt op het gebed van de Boodschapper van Allah”. Ad-Daraqutni, Al-Khatib en Al-Bayhaqi rangschikten deze Hadith Sahih. Verder wordt in Sahih Al-Bukhari vermeld dat Anas bin Malik werd gevraagd naar het reciteren van de Profeet. Hij zei:”Zijn recitatie is niet gehaast”. Vervolgens deed hij het voor en reciteerde terwijl hij de recitatie van Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahim verlengde. Ook in de Musnad van imam Ahmad, de Sunan van Abu Dawud, de Sahih van Ibn Hibban en de Mustadrak van Al-Hakim wordt vermeld dat Umm Salamah zei: “De Boodschapper van Allah was gewend iedere Aya te onderscheiden tijdens het reciteren”.

ِ‫ مَـ ِلكِ َي ْوم‬- ‫ الرّحْمَـنِ الرّحِي ِم‬- َ‫ الْحَ ْمدُ ل ّلهِ َربّ اْلعَـلَمِي‬- ِ‫سمِ ال ّلهِ الرّحْمَـنِ الرّحِيم‬ ْ ِ‫[ب‬ ] ‫الدّي ِن‬ “In de naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige. Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. De Erbarmer, de Meest Barmhartige. De Heerser op de Dag des Oordeels.” Ad-Daraqutni rangschikte deze reeks van vertellingen voor deze Hadith Sahih. Verder vermelden Imama Abu ‘Abdullah Ash-Shafi’i en Al-Hakim in zijn Mustadrak dat Mu’awiyah het gebed leidde in Medinah en Bismillah niet reciteerde. De Muhajirin die tijdens dat gebed aanwezig waren bekritiseerden dit. Toen Mu’awiyah het volgende gebed leidde, reciteerde hij Bismillah hardop. De hierboven genoemde Hadiths leveren voldoende bewijs voor de mening dat Bismillah hardop wordt gereciteerd. Voor wat betreft het bewijs dat in de tegengestelde richting wijst en de wetenschappelijke analyses van de genoemde vertellingen, hun zwakten of anderszins is het niet onze bedoeling om dit onderwerp op dit moment te bediscussieren. Andere geleerden verklaren dat Bismillah niet hardop moet worden gereciteerd tijdens het gebed. Dit is de gevestigde praktijd van de vier kaliefen en ook van ‘Abdullah bin Mughaffal en verschillende geleerden onder de Tabi’in en latere generaties. Dit is ook de mening vna Abu Hanifah, Ath-Thawri en Ahmad bin Hanbal. Imam Malik verklaarde dat Bismillah niet hardop moet worden gereciteerd en ook niet stil. Deze groep baseert hun mening op het feit dat Imam Muslim vermeldde dat ‘A’ishah zei dat de Boodschapper van Allah gewoon was om zijn gebed te beginnen

met het reciteren van de Takbir (Allahu Akbar; Allah is de grootste) en vervolgens reciteerde:

]‫ي‬ َ ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّلهِ َربّ اْلعَـلَم‬ “Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden.” Daarnaast vermeldden de twee Sahihs dat Anas bin Malik zei: “Ik bad achter de profeet, Abu Bakr, ‘Umar en ‘Uthman en zij waren gewoon om hun gebed te beginnen met:

]‫ي‬ َ ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّلهِ َربّ اْلعَـلَم‬ “ Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden.” Muslim voegde hier aan toe: “ En zij noemden niet:

] ‫سمِ ال ّلهِ الرّحْمَـنِ الرّحِي ِم‬ ْ ِ‫[ب‬ In de naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige.” Dit zijn de meningen van de gerespecteerde imams en hun verklaringen zijn vergelijkbaar in die zin dat zij het er over eens zijn dat zowel het gebed van degenen die Al-Fatihah hardop reciteren dan wel het gebed van degenen die Al-Fatihah in stilte reciteren correct is. Alle gunst is van Allah. De deugd van Al-Fatihah Imam Ahmad vertelde in zijn Musnad dat een persoon die achter de Profeet reed, zei: “ Het dier van de Profeet struikelde, dus ik zei, vervloek Satan”. De Profeet zei:

:َ‫ وَِإذَا ُقلْت‬،ُ‫صرَعُْته‬ َ ‫ ِب ُقوّتِي‬:َ‫ َتعَا َظمَ َوقَال‬،ُ‫ َتعِسَ الشّيْطَان‬:َ‫ َفإِّنكَ ِإذَا ُقلْت‬،ُ‫ َت ِعسَ الشّيْطَان‬:ْ‫«لَا َتقُل‬ »ِ‫ي مِثْلَ الذُبَاب‬ َ ِ‫بِا ْسمِ الِ َتصَا َغرَ حَت َيص‬ “Zeg niet, vervloek Satan, want als je deze woorden zegt dan wordt Satan arrogant en zegt: “ Met mijn kracht heb ik hem laten vallen”. Echter als je zegt Bismillah dan wordt Satan zo klein als een vlieg.” Daarnaast vermelde An-Nasa’i in zijn boek Al-Yawm wal-Laylah en ook Ibn Marduwyah in zijn Tafsir dat Usamah bin ‘Umayr zei: “ Ik reed achter de Profeet ….

“ en hij vertelde de rest van de hierbovengenoemde Hadith. De Profeet zei in deze vertelling:

»ِ‫ص َغرُ حَتّى يَكُونَ كَالذُبَاَبة‬ ْ ‫ فَإّنهُ َي‬،ِ‫سمِ ال‬ ْ ِ‫ ب‬:ْ‫ وَلكِ ْن قُل‬،ِ‫«لَا َتقُلْ ه َكذَا فَإِّنهُ يََتعَا َظمُ حَتّى يَكُونَ كَالْبَ ْيت‬ “ Zeg deze woorden niet, want dan wordt Satan groter; zo groot als een huis. Maar zeg in plaats daarvan Bismillah, want dan wordt Satan zo klein als een vlieg.” Dit is de zegen van het reciteren van Bismillah. Het reciteren van Bismillah is aanbevolen voor het begin van elke actie of daad. Zo is het bijvoorbeeld aanbevolen om Bismillah te reciteren voor de aanvang van een Khutbah (speech). Het reciteren van Bismillah is ook aanbevolen voordat men de plek ingaat waar men zijn behoefte gaat doen, hier is een Hadith over. Daarnaast is het aanbevolen om Bismillah te reciteren bij het begin van een reiniging, want Imam Ahmad en de samenstellers van de Sunan legden vast dat Abu Hurayrah, Sa’id bin Zayd en Abu Sa’id vertelden van de Profeet:

»ِ‫«لَا ُوضُوءَ لِمَنْ َلمْ َيذْ ُكرِ ا ْسمَ الِ َعلَ ْيه‬ “ Er is geen geldige reiniging voor degenen die Allah’s naam niet noemden tijdens de reiniging.” Deze Hadith is Hasan (goed). Het reciteren van Bismillah is ook aanbevolen voor het eten, want Muslim vertelde in zijn Sahih dat de Boodschapper van Allah tegen ‘Umar bin Abi Salamah, terwijl hij een kind was onder zijn hoede, zei:

»َ‫ل وَ ُكلْ بِيَمِيِنكَ وَكُ ْل مِمّا َيلِيك‬ ِ ‫سمِ ا‬ ْ ِ‫«قُلْ ب‬ “ Zeg Bismillah, eet met je rechterhand en eet van al hetgeen wat naast jou is.” Sommigen van de geleerden zeggen dat het reciteren van Bismillah voor het eten verplicht is. Het reciteren van Bismillah voor het hebben van sexuele gemeenschap is ook aanbevolen. De twee Sahihs geven weer dat Ibn ‘Abbas zei dat de Boodschapper van Allah zei:

‫ل ال َل ُهمّ َجنّبْنَا الشّيْطَانَ وَ َجّنبِ الشّيْطَا َن مَا‬ ِ ‫سمِ ا‬ ْ ِ‫ ب‬:َ‫«َل ْو أَنّ أَ َحدَ ُكمْ ِإذَا َأرَادَ أَ ْن َيأْتِيَ َأ ْه َل ُه قَال‬ »‫ضرّ ُه الشّيْطَانُ َأَبدًا‬ ُ ‫فَإّنهُ إِنْ ُي َق ّدرْ بَيَْنهُمَا وََلدٌ َلمْ َي‬،‫َر َزقْتَنَا‬

“ Als iemand van jullie voordat hij sexuele gemeenschap met zijn vrouw heeft, zegt: “In de naam van Allah. O Allah! Bescherm ons tegen Satan en bescherm ook hetgeen ons wordt gegund tegen Satan” en als het voorbestemd is dat zij een kind zullen hebben, dan zal Satan nooit in staat zijn om dat kind kwaad te doen.” De bedoeling van “Allah” Allah is de naam van de Heer, de Verhevene. Er wordt gezegd dat Allah is de grootste naam van Allah, omdat er naar wordt verwezen wanneer de verschillende kenmerken van Allah worden beschreven. Bijvoorbeeld, Allah zei:

َ‫ ُهوَ ال ّلهُ اّلذِى ل‬- ُ‫شهَـدَ ِة ُه َو الرّحْمَـنُ الرّحِيم‬ ّ ‫[ ُهوَ ال ّلهُ اّلذِى لَ ِإلَـهَ إِ ّل ُهوَ عَاِلمُ اْلغَ ْيبِ وَال‬ ‫سلَـمُ الْ ُم ْؤمِنُ اْل ُمهَيْمِنُ اْل َعزِيزُ الْجَبّارُ الْ ُمتَكَّبرُ سُبْحَـنَ ال ّلهِ عَمّا‬ ّ ‫إِلَـهَ إِ ّل ُهوَ الْ َم ِلكُ اْل ُقدّوسُ ال‬ ِ‫ص ّورُ َلهُ الّسْمَآءُ الْحُسْنَى يُسَبّحُ َل ُه مَا فِى السّمَـوَت‬ َ ‫ ُهوَ ال ّلهُ الْخَـلِقُ اْلبَارِىءُ الْ ُم‬- َ‫شرِكُون‬ ْ ُ‫ي‬ ] ‫وَا ّل ْرضِ َو ُهوَ اْل َعزِيزُ الْحَكِي ُم‬ “ Hij is Allah, Degene naast Wie er geen god is dan Hij, de Kenner van het onwaarneembare en het waarneembare, Hij is de Erbarmer, de Meest Barmhartige. Hij is Allah, Degene naast Wie er geen god is dan Hij, de Heerser, de Heilige, de Schenker van veiligheid, de Vertrouwende, de Beschermer, de Almachtige, de Onweerstaanbare Onderwerper, de Trotse. Heilig is Hij boven wat zij Hem toekennen. Hij is Allah, de Schepper, de Voortbrenger, de Vormer, aan Hem behoren de Schone Namen. Wat er in de hemelen en op de aarde is prijst Zijn Glorie. En Hij is de Almachtige, de Alwijze.” (59:22-24) Vandaar, Allah noemde verschillende van Zijn Namen als kenmerken voor Zijn Naam Allah. Vergelijkbaar, Allah zei:

]‫[وَل ّلهِ الَسْمَآءُ اْلحُسْنَى فَادْعُو ُه ِبهَا‬ “ En aan Allah behoren de Schone Namen, roept Hem daarmee aan” (7:180), en,

]‫[قُلِ ادْعُوْا ال ّلهَ َأوِ ادْعُوْا الرّحْمَـنَ أَيّا مّا َتدْعُوْا َفلَهُ الّسْمَآءَ الْحُسْنَى‬ “ Zeg: “Roept Allah aan of roept de Barmhartige aan. Waarbij jullie Hem ook aanroepen: aan Hem behoren de Schone Namen.” ” (17:110) De twee Sahihs vermelden ook dat Abu Hurayrah zei dat de Boodschapper van Allah zei:

»َ‫ مَنْ أَ ْحصَاهَا دَخَلَ الْجَّنة‬،‫ مِاَئةً إِلَا وَا ِحدًا‬،‫ي اسْمًا‬ َ ِ‫سع‬ ْ ِ‫س َعةً وَت‬ ْ ِ‫«ِإنّ لِ ت‬

“ Allah heeft negenennegentig Namen, honderd minus een, degene die ze telt (en ze bewaart), zal het Paradijs binnengaan.” Deze Namen worden genoemd in een Hadith, opgetekend door At-Tirmidhi en Ibn Majah, en er zijn diverse verschillen tussen deze twee vertellingen. De betekenis van Ar-Rahman Ar-Rahim – de Erbarmer, de Meest Barmhartige Ar-Rahman en Ar-Rahim zijn twee namen afgeleid van Ar-Rahmah (de barmhartigheid), maar Rahman heeft meer betekenissen die betrekking hebben op barmhartigheid dan Ar-Rahim. Er is een verklaring van Ibn Jarir die er op wijst dat er eensgezindheid is over deze betekenis. Verder zei Al-Qurtubi: “ Het bewijs dat deze namen zijn afgeleid (van Ar-Rahmah) is wat At-Tirmidhi weergeeft en bevestigt van ‘Abdur-Rahman bin ‘Awf dat hij de Boodschapper van Allah hoorde zeggen:

ْ‫ص ْلُتهُ َومَن‬ َ َ‫ص َلهَا و‬ َ ‫ فَمَنْ َو‬،‫ أَنَا الرّحْمنُ َخ َلقْتُ الرّ ِح َم وَ َش َققْتُ َلهَا اسْمًا مِنِ اسْمِي‬:‫«قَالَ الُ َتعَال‬ »ُ‫قَ َطعَها قَ َطعْتُه‬ “ Allah de Verhevene zei: “Ik ben De Erbarmer. Ik heb de Raham (baarmoeder; dat wil zeggen familie relaties) gecreeerd en daarvoor heb ik een naam afgeleid van Mijn Naam. Vandaar, degenen die het onderhouden, met hen zal Ik een band onderhouden en degenen die het verbreken, met hen zal ik de banden verbreken.” Daarna zei hij: “ De Arabieren ontkennen de naam Ar-Rahman, vanwege hun onwetendheid over Allah en zijn kenmerken.” Al-Qurtubi zei: “Er werd gezegd dat zowel Ar-Rahman als Ar-Rahim dezelfde betekenis hebben, net zoals de woorden Nadman en Nadim zoals Abu ‘Ubayd heeft gezegd. Abu ‘Ali Al-Farisi zei: “Ar-Rahman is exclusief voor Allah, het is een naam die elke soort barmhartigheid weergeeft die Allah heeft. Ar-Rahim is wat gevolg heeft voor de gelovigen, want Allah zegt:

]‫ي رَحِيما‬ َ ِ‫[وَكَانَ بِالْ ُم ْؤمِن‬ “ en Hij is voor de gelovigen Meest Barmhartig.” (33:43) Ook Ibn ‘Abbas zei over Ar-Rahman en Ar-Rahim: “Het zijn twee zachte namen, de een is zachter dan de ander (dat wil zeggen het heeft meer gevolgen van barmhartigheid).” Ibn Jarir zei: “As-Surri bin Yahya At-Tamimi vertelde mij dat ‘Uthman bin Zufar vertelde dat Al-‘Azrami zei over Ar-Rahman en Ar-Rahim: “Hij is Ar-Rahman met hetgeen is geschapen en Ar-Rahim met de gelovigen.” Vandaar. Allah’s verklaringen:

]ُ‫[ُثمّ ا ْسَتوَى َعلَى اْلعَ ْرشِ الرّحْمَـن‬

“Vervolgens zetelde Hij zich op de Troon, (Hij is) de Erbarmer” (25:59), en,

] ‫[الرّحْمَـنُ َعلَى اْل َعرْشِ اسَْتوَى‬ “De Barmhartige, Die op de Troon zetelt.” (20:5) Allah noemde op deze manier het zetelen op de Troon in samenhang met Zijn Naam Ar-Rahman om aan te geven dat Zijn barmhartigheid omvat Zijn hele schepping. Allah zei ook:

]‫ي رَحِيما‬ َ ِ‫[وَكَانَ بِالْ ُم ْؤمِن‬ “ en Hij is voor de gelovigen Meest Barmhartig.” Om op deze manier de gelovigen te omgeven met Zijn Naam Ar-Rahim. Zij zeiden: “Dit getuigt van het feit dat ArRahman een breder bereik aan betekenissen heeft die betrekking heeft op de barmhartigheid van Allah met Zijn schepping in beide levens. Ar-Rahim ziet echter uitsluitend op de gelovigen.” Toch moeten we ook vermelden dat er een smeekbede is die het volgende zegt:

»‫«رَحْمنَ الدّنْيَا وَالْآ ِخرَ ِة َورَحِي َمهُمَا‬ De Rahman en de Rahim van dit leven en van het Hiernamaals. Allah’s naam Ar-Rahman is alleen voor Hem. Bijvoorbeeld, Allah zei:

]‫[قُلِ ادْعُوْا ال ّلهَ َأوِ ادْعُوْا الرّحْمَـنَ أَيّا مّا َتدْعُوْا َفلَهُ الّسْمَآءَ الْحُسْنَى‬ “ Zeg: “Roept Allah aan of roept de Barmhartige aan. Waarbij jullie Hem ook aanroepen: aan Hem behoren de Schone Namen.” ” (17:110), en,

] َ‫ك مِن رّ ُسلِنَآ أَ َج َعلْنَا مِن دُونِ الرّحْمَـنِ ءَاِل َهةً ُيعَْبدُون‬ َ ِ‫[وَاسْئ ْل مَنْ َأرْ َسلْنَا مِن قَ ْبل‬ “ En vraag aan wie Wij voor jou hebben gezonden van Onze Boodschappers: “Hebben Wij naast de Erbarmer goden gemaakt om te aanbidden?” ” (43:45) Bovendien toen Musaylimah de leugenaar zichzelf de Rahman van Yamahah noemde, maakte Allah hem bekend onder de naam ‘leugenaar’ en ontmaskerde hem. Vandaar, altijd wanneer Musaylimah wordt genoemd, dan wordt hij beschreven als de leugenaar. Hij werd een voorbeeld voor het liegen onder de inwoners van de dorpen en de steden en onder de inwoners van de woestijnen, de bedoeinen.

Daarom noemde Allah als eerste zijn naam – Allah – die alleen voor Hem is en hij beschreef deze Naam als Ar-Rahman, wat niemand anders mag gebruiken, zoals Allah zei:

]‫[قُلِ ادْعُوْا ال ّلهَ َأوِ ادْعُوْا الرّحْمَـنَ أَيّا مّا َتدْعُوْا َفلَهُ الّسْمَآءَ الْحُسْنَى‬ “ Zeg: “Roept Allah aan of roept de Barmhartige aan. Waarbij jullie Hem ook aanroepen: aan Hem behoren de Schone Namen.” ” (17:110) Alleen Musaylimah en degenen die hem volgden beschreven Musaylimah als ArRahman. Allah heeft echter wel andere mensen beschreven als Ar-Rahim. Bijvoorbeeld, Allah zei:

] ٌ‫[َل َقدْ جَآءَ ُكمْ رَسُو ٌل مّنْ أَنفُسِ ُكمْ َعزِيزٌ َع َل ْيهِ مَا َعنِّتمْ َحرِيصٌ َعلَيْ ُكمْ بِاْل ُم ْؤمِنِيَ َرءُوفٌ رّحِيم‬ “ Voorzeker, er is een Boodschapper tot jullie gekomen uit jullie eigen midden. Zwaar voor hem is jullie lijden, vurig wenst hij het goede voor jullie, voor de gelovigen is hij liefdevol en barmhartig.” (9:128) Allah heeft ook wat van Zijn schepping beschreven met Zijn andere Namen. Bijvoorbeeld, Allah zei:

] ‫[ِإنّا َخ َلقْنَا الِنسَـنَ مِن نّ ْط َفةٍ َأمْشَاجٍ نّبَْتلِي ِه فَجَ َعلْنَـهُ سَمِيعا َبصِيا‬ “ Voorwaar, Wij hebben de mens geschapen uit een gemengde druppel om hem te beproeven. Daarop gaven Wij hem het gehoor en gezichtsvermogen.” (76:2) @@ Concluderend, kan er worden gezegd dat er meerdere Namen van Allah zijn die worden gebruikt voor anderen dan Allah. Daarnaast zijn er ook Namen die alleen voor Allah zijn, zoals Allah, Ar-Rahman, Al-Khaliq (de schepper), Ar-Raziq (de Voorziener) en zo voort. Daarom begon Allah de Tasmiyah (dat wil zeggen “ In de naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige”) met Zijn Naam, Allah, en beschreef hij zichzelf als Ar-Rahman (de Erbarmer) wat zachter en meer algemeen is dan Ar-Rahim. De meest eervolle Namen zijn als eerste genoemd, zoals Allah hier deed. Een Hadith verteld door Umm Salamah gaf aan dat de recitatie van de Boodschapper van Allah was langzaam en duidelijk, vers voor vers,

ِ‫ مَـ ِلكِ َي ْومِ الدّين‬- ‫ الرّحْمَـنِ الرّحِي ِم‬- َ‫ الْحَ ْمدُ ل ّل ِه رَبّ اْلعَـلَمِي‬- ِ‫سمِ ال ّلهِ الرّحْمَـنِ الرّحِيم‬ ْ ِ‫[ب‬ ] “ In de naam van Allah, de Erbarmer, de Meest Barmhartige. Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden. De Erbarmer, de Meest Barmhartige. De Heerser op de Dag des Oordeels.” (1:1-4) Op deze manier wordt het door een bepaalde groep geleerden gereciteerd. Anderen verbinden de recitatie van de Tasmiyah aan Al-Hamd.

]‫ي‬ َ ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّلهِ َربّ اْلعَـلَم‬ “ Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden.” (1:2)

2.

De betekenis van Al-Hamd

]‫ي‬ َ ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّلهِ َربّ اْلعَـلَم‬ “ Alle lof zij Allah, de Heer der Werelden.” (1:2) Abu Ja’far bin Jarir zei: “De betekenis van

]ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّله‬ Alle lof zij Allah is: alle dank is enkel en alleen het gevolg van Allah alleen en is niet het gevolg van een van de objecten die worden aanbeden in plaats van Hem en ook niet van een van zijn scheppingen. Deze dank is het gevolg van Allah’s ontelbare gunsten en geschenken, waarvan alleen Hij de hoeveelheid weet. Allah’s geschenken omvatten het creeeren van de hulpmiddelen waarmee de schepping Hem kan aanbidden, de fysieke lichamen waarmee zijn in staat zijn om Zijn wil uit te voeren, het voedsel waar Hij hen van voorziet in dit leven en het comfortabele leven dat Hij hen heeft vergund zonder dat er iets of iemand is die Hem hiertoe verplicht. Allah heeft Zijn schepping ook gewaarschuwd en heeft hen ook gewezen op de middelen en de methoden met behulp waarvan zij een eeuwige woonplaats in de wereld van altijddurend geluk kunnen verdienen. Alle dank en lof is aan Allah voor deze gunsten van het begin tot aan het einde.” Bovendien gaf Ibn Jarir het volgende commentaar op de aya,

]ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّله‬ Alle lof zij Allah. Hij gaf aan dat het betekent: “De lof waarmee Allah zichzelf prees, waarmee hij aangaf naar Zijn dienaren dat zij Hem ook zouden moeten prijzen, zoals Allah heeft gezegd: “ Zeg: Alle lof zij Allah”. Er wordt gezegd dat de bewering

]ِ‫[الْحَ ْمدُ ل ّله‬ Alle lof zij Allah, leidt tot het prijzen van Allah door Zijn mooiste Namen en zijn meest eervolle kenmerken te noemen. Wanneer iemand zegt: “Alle lof zij Allah” dan bedankt hij Hem voor Zijn gunsten en geschenken.” Het verschil tussen prijzen en bedanken Hamd is meer algemeen, dat wil zeggen dat het een uiting van prijzen is voor iemand zijn kenmerken of voor wat diegene heeft gedaan. Bedanken wordt gedaan voor wat iemand heeft gedaan, niet enkel voor zijn kenmerken. De beweringen van de Salaf over Al-Hamd Hafs noemde dat ‘Umar tegen ‘Ali zei: “We kennen La ilaha illallah, Subhan Allah en Allahu Akbar, maar hoe zit het met Al-Hamdu Lillah?” ‘Ali zei: “Het is een uiting die Allah graag hoort over zichzelf, Hij was er tevreden mee voor zichzelf en Hij houdt ervan dat het wordt herhaald.” Daarnaast zei Ibn ‘Abbas: “Al-Hamdu Lillah is een uiting van waardering. Wanneer de dienaar Al-Hamdu Lillah zegt, dan zegt Allah: “Mijn dienaar heeft Mij geprezen.” ”Ibn Abi Hatim vertelde over deze Hadith. De deugden van Al-Hamd Imam Ahmad bin Hanbal vertelde dat Al-Aswad bin Sari’ zei: “O, Boodschapper van Allah! Zal ik prijzende woorden voor mijn Heer, de Verhevene, die ik heb geleerd voor jou reciteren.” Hij zei:

»َ‫حبّ الْحَ ْمد‬ ِ ‫«َأمَا إِ ّن رَّبكَ ُي‬ “ Waarlijk, jouw Heer houdt van Al-Hamd.” An-Nasa’i vertelde ook deze Hadith. Daarnaast, Abu’Isa At-Tirmidhi, An-Nasa’i en Ibn Majah hebben vastgelegd dat Musa bin Ibrahim bin Kathir vertelde dat Talhah bin Khirash zei dat Jabir bin ‘Abdullah zei dat de Boodschapper van Allah zei:

»‫ َوَأفْضَلُ الدّعَاءِ الْحَ ْم ُددِل‬،ُ‫«َأ ْفضَلُ الذّ ْكرِ لَا إِلهَ ِإلّا ال‬

“De beste manier om Allah te herinneren is La ilaha illallah en de beste smeekbede is Al-hamdu Lillah.” At-Tirmidhi zei dat deze hadith is Hasan Gharib. Ook Ibn Majah heeft vastgelegd dat Anas bin Malik heeft gezegd dat de Boodschapper van Allah zei:

»َ‫ إِلّا كَا َن اّلذِي َأعْطَى َأ ْفضَلَ مِمّا أَ َخذ‬،ِ‫ الْحَ ْمدُ ل‬:َ‫«مَا أَْن َعمَ الُ َعلَى عَ ْب ٍدِنعْمَ ًة فَقَال‬ “Geen dienaar is gezegend door Allah en zegt “Al-Hamdu Lillah” behalve omdat datgene dat aan hem is gegeven beter is dan datgene wat hij voor zichzelf heeft verworven.” Daarnaast heeft Ibn Majah in zijn Sunan vastgelegd dat Ibn ‘Umar heeft gezegd dat de Boodschapper van Allah zei:

ْ‫ض َلت‬ َ َ‫ َفع‬.َ‫ك وَعَظِيمِ ُسلْطَاِنك‬ َ ‫جلَالِ وَ ْج ِه‬ َ ِ‫يَا َربّ َلكَ الْحَ ْمدُ كَمَا يَ ْنَبغِي ل‬:َ‫ل قَال‬ ِ ‫«ِإنّ عَ ْبدًا مِنْ ِعبَادِ ا‬ َ‫ يَا رَبّنَا إِنّ عَ ْبدًا َق ْد قَا َل َمقَاَلةً لَا َن ْدرِي َك ْيف‬:‫ل َفقَالَا‬ ِ ‫بِالْ َملَكَيْ ِن َف َلمْ َي ْدرِيَا كَ ْيفَ يَكْتُبَاِنهَا َفصَ ِعدَا ِإلَى ا‬ ّ‫ َلكَ اْلحَ ْمدُ يَا َرب‬:َ‫ يَا َربّ إِّن ُه قَال‬:‫ مَاذَا قَالَ عَ ْبدِي؟ قَالَا‬:ُ‫ َو ُه َو أَ ْع َلمُ بِمَا قَالَ عَ ْب ُده‬،ُ‫ قَالَ ال‬،‫نَكْتُُبهَا‬ ‫ حَتّى َي ْلقَانِي‬،‫ اكْتُبَاهَا كَمَا قَالَ عَ ْبدِي‬:‫ َفقَالَ الُ َلهُمَا‬.َ‫جلَا ِل وَ ْج ِهكَ وَعَظِيمِ ُسلْطَاِنك‬ َ ِ‫كَمَا يَنَْبغِي ل‬ ».‫َفأَ ْجزِيهِ ِبهَا‬ “ Een dienaar van Allah zei eens: “O Allah! Aan U is de Lof die passend is voor de gratie van Uw Voorkomen en de grootsheid van Uw Allerhoogste Gezag.” De twee engelen waren verward over hoe zij deze woorden op moesten schrijven. Zij richtten zich tot Allah en zeiden: “O, onze Heer! Een dienaar heeft juist een bewering geuit en we zijn er niet zeker van hoe we dit voor hem moeten vastleggen.” Allah zei, terwijl hij meer kennis heeft over wat Zijn dienaar heeft gezegd: “Wat heeft Mijn dienaar gezegd?” Zij zeiden: “Hij zei: “Aan U is de Lof die passend is voor de gratie van Uw Voorkomen en de grootsheid van Uw Allerhoogste Gezag.” Allah zei tegen hen: “Schrijf het op zoals Mijn dienaar het heeft gezegd, totdat hij Mij ontmoet en dan zal Ik hem hiervoor belonen.” ” Al voor Hamd geeft alle soorten van Dank en Waardering voor Allah aan De letters Alif en Lam voor het woord Hamd dienen ervoor om alle soorten van dank en waardering voor Allah, de Verhevene, aan te geven. Een Hadith zegt:

»ُ‫ وَإِلَ ْيكَ ُيرْجَ ُع اْلَأ ْمرُ ُكّله‬،ُ‫ َوبَِيدِكَ الْخَ ْيرُ ُكّله‬،ُ‫ وََلكَ الْ ُم ْلكُ ُكّله‬،ُ‫«ال ّل ُهمّ َلكَ الْحَ ْمدُ ُكّله‬ “O Allah! Alles van Al-Hamd is aan U te danken, U bezit al het eigendom, alle soorten van goedheid is in Uw Hand en alle kwesties behoren U toe.”

De betekenis van Ar-Rabb, de Heer Ar-Rabb is de eigenaar die de volle macht heeft over zijn eigendom. Ar-Rabb betekent, taalkundig gezien, de meester of degene die de macht heeft om te leiden. Al deze betekenissen zijn passend voor Allah. Wanneer het op zichzelf staat dan wordt het woord Rabb alleen gebruikt voor Allah. Voor zover het anderen dan Allah betreft kan het worden gebruikt als Rabb Ad-Dar, de heer van dit en dat. Daarnaast is overgeleverd dat Ar-Rabb Allah’s Grootste Naam is. De betekenis van Al-‘Alamin Al-‘Alamin is meervoud voor ‘Alam, wat inhoudt al hetgeen dat bestaat behalve Allah. Het woord ‘Alam is van zichzelf een meervoudig woord, het heeft geen enkelvoudige vorm. De ‘Alamin zijn de verschillende scheppingen die bestaan in de hemelen en op de aarde, op land en op zee. Elke generatie van schepping wordt een ‘Alam genoemd. Al-Farra’ en Abu ‘Ubayd hebben gezegd: “ ‘Alam omvat al datgene dat een verstand heeft, de Jinns, de mensheid, de engelen en de duivels, maar niet de dieren.” Ook Zayd bin Aslam en Abu Muhaysin zeiden: “ ‘Alam omvat al datgene dat Allah heeft geschapen met een ziel.” Verder, Qatadah zei over

]َ‫[ َربّ اْلعَـلَمِي‬ de Heer der Werelden: “ Elk soort van schepping is een ‘Alam.” Az-Zajjaj zei ook: “ ‘Alam omvat alles dat Allah heeft geschapen, in dit leven en in het Hiernamaals.” AlQurtubi zei hierover: “Dit is de correcte betekenis, dat de ‘Alam omvat alles dat Allah heeft geschapen in beide werelden. Vergelijkbaar, Allah zei:

]‫ي‬ َ ِ‫ض َومَا بَيَْنهُمَآ إِن كُنُت ْم مّوقِن‬ ِ ‫ت وَا ّل ْر‬ ِ َ‫ قَا َل َربّ السّمَـو‬- َ‫[قَالَ ِفرْ َعوْ ُن َومَا َربّ اْلعَـلَمِي‬ “Fir’aun zei: “En wie is de Heer der Werelden?” Hij (Musa) zei: “De Heer van de hemelen en de aarde en wat tussen hen beide is, als jullie er maar van overtuigd waren.” ” (26:23-24) Waarom wordt de Schepping ‘Alam genoemd ‘Alam is afgeleid van ‘Alamah, dat is omdat het een teken is dat getuigd van het bestaan van zijn Schepper en van zijn Eenheid. 3.

Ar-Rahman, Ar-Rahim

] ‫[الرّحْمَـنِ الرّحِي ِم‬ De Erbarmer, de Meest Barmhartige. Allah zei vervolgens:

] ‫[الرّحْمَـنِ الرّحِي ِم‬ “De Erbarmer, de Meest Barmhartige.” We hebben deze Namen reeds uitgelegd in de Basmalah. Al-Qurtubi zei: “Allah heeft zichzelf beschreven met ‘Ar-Rahman, ArRahim nadat hij heeft gezegd ‘de Heer van de Alamin’, dus deze bewering hier houdt eerst een waarschuwing in en daarna een bemoediging. Vergelijkbaar, Allah zei:

] ‫ وَأَنّ َعذَابِى ُهوَ اْل َعذَابُ الّلِي ُم‬- ُ‫[نَبّىءْ عِبَادِى أَنّى َأنَا اْل َغفُورُ الرّحِيم‬ “Bericht mijn dienaren (O Muhammad) “Voorwaar, Ik ben de Vergevensgezinde, de meest Barmhartige. En dat Mijn bestraffing een pijnlijke bestraffing is.” ” (15:49-50) Allah zei:

]ٌ‫[إِ ّن رَّبكَ َسرِي ُع اْل ِعقَابِ َوإِّنهُ َل َغفُو ٌر رّحِيم‬ “Voorwaar, jouw Heer is snel in de bestraffing, en voorwaar, Hij is zeker Vergevensgezind, Meest Barmhartig.” (6:165) Vandaar, Rabb bevat een waarschuwing terwijl Ar-Rahman Ar-Rahim bemoedigen. Verder heeft Muslim in zijn Sahih vastgelegd dat de Boodschapper van Allah zei:

َ‫ل مِن‬ ِ ‫ وََلوْ َي ْع َلمُ الْكَافِ ُر مَا عِ ْن َد ا‬،ٌ‫ل مِنَ اْل ُعقُوَبةِ مَا طَمِ َع فِي جَنِّتهِ أَ َحد‬ ِ ‫«َل ْو َي ْع َلمُ الْ ُم ْؤمِنُ مَا عِ ْندَ ا‬ »ٌ‫ط مِنْ رَحْمَِتهِ أَ َحد‬ َ َ‫الرّحْ َمةِ مَا قَن‬ “Als de gelovige zou weten wat voor een straf Allah heeft, zou niemand de hoop hebben om Zijn Paradijs te verkrijgen en als de ongelovige zou weten wat voor genade Allah heeft, zou niemand de hoop verliezen om Zijn verdienste te verdienen.” 4.

De Eigenaar van de Dag van de Vergelding

Geeft soevereiniteit aan op de Dag des Oordeels. Allah noemde Zijn soevereiniteit op de Dag van Wederopstanding, maar dit doet niet af aan Zijn soevereiniteit over alle andere zaken. Allah gaf aan dat Hij is de Heer van het bestaan van zowel dit leven als van het hiernamaals. Allah noemt de Dag van de Vergelding hier alleen maar, omdat op die Dag niemand behalve Hem ook maar enige zeggenschap kan doen gelden op wat dan ook. Op die dag niemand mag spreken zonder Zijn toestemming. Vergelijkbaar, Allah zei:

] ‫صوَابا‬ َ َ‫صفّا لّ يَتَ َكلّمُو َن إِ ّل مَنْ َأذِنَ َلهُ الرّحْمَـ ُن َوقَال‬ َ ُ‫ح وَالْ َملَـئِ َكة‬ ُ ‫[َي ْومَ َيقُومُ الرّو‬

“Op die Dag staan de Gees (Djibril) en de Engelen in rijen opgesteld. Zij spreken niet, behalve aan wie de Barmhartige toestemming verleent en die zegt wat juist is.” (78:38)

]‫ل تَسْمَعُ إِ ّل هَمْسا‬ َ َ‫صوَاتُ لِلرّحْمَـنِ ف‬ ْ ‫شعَتِ ا َل‬ َ َ‫[وَخ‬ “En stemmen zullen zacht klinken tegenover de Barmhartige, zodat je niets dan gefluister hoort.” (20:108)

] ‫[َي ْومَ َي ْأتِ َل تَ َك ّلمُ َن ْفسٌ ِإلّ ِبِإذِْنهِ فَمِ ْن ُهمْ َشقِىّ وَ َسعِي ٌد‬ Op de Dag die komt zal geen ziel spreken, behalve met Zijn verlof. En onder hen er zijn ongelukkigen en gelukkigen.” (11:105) Ad-Dahhak zei dat Ibn ‘Abbas de opmerking maakte “Allah zei: “Op die Dag zal niemand ook maar iets bezitten van wat hij bezat in deze wereld.” ” De betekenis van Yawm Ad-Din Ibn ‘Abbas zei: “Yawm Ad-Din is de Dag van Vergelding voor de schepselen, bedoeld wordt de Dag des Oordeels. Op die Dag, Allah zal de schepping afrekenen op hun daden, kwaad voor het kwade en het goede voor het goede, behalve voor degenen die Hij vergeeft.” In aanvulling hierop gaven verschillende andere Metgezellen, Tabi’in en geleerden van de Salaf een vergelijkbare uitleg, want de betekenis van de aya is duidelijk en helder. Allah is Al-Malik (Koning of Eigenaar) Allah is de Ware Eigenaar (Malik) (van alles en iedereen). Allah zei:

]ُ‫سلَـم‬ ّ ‫[ ُهوَ ال ّلهُ اّلذِى لَ ِإلَـهَ إِ ّل ُهوَ الْ َم ِلكُ اْل ُقدّوسُ ال‬ “Hij is Allah, Degene naast Wie er geen god is dan Hij, de Heerser, de Heilige, de Schenker van veiligheid.” ( 59:23) Daarnaast gaven de twee Sahihs aan dat Abu Hurayrah heeft gezegd dat de Profeet zei:

]ُ‫سلَـم‬ ّ ‫[ ُهوَ ال ّلهُ اّلذِى لَ ِإلَـهَ إِ ّل ُهوَ الْ َم ِلكُ اْل ُقدّوسُ ال‬ “De meest verachtelijke naam voor Allah is degene die zichzelf koning van de koningen noemt, terwijl er geen eigenaren zijn behalve Allah.”

De twee Sahihs gaven tevens aan dat de Boodschapper van Allah zei:

َ‫ أَيْ َن ُملُوكُ اْلَأ ْرضِ؟ أَيْ َن الْجَبّارُونَ؟ َأيْن‬،ُ‫ َأنَا الْ َم ِلك‬:ُ‫ض الُ اْلَأ ْرضَ وَيَ ْطوِي السّمَاءَ بِيَمِيِنهِ ُثمّ َيقُول‬ ُ ِ‫«َيقْب‬ »‫الْمُتَ َكّبرُونَ؟‬ “(Op de Dag des Oordeels) zal Allah de aarde oppakken en de hemelen opvouwen met Zijn Rechterhand en zal verkondigen: “Ik ben de Koning! Waar zijn de koningen van de aarde? Waar zijn de tirannen? Waar zijn de arrogante mensen?” ” Ook in de Qur’an staat:

]ِ‫[لّمَ ِن الْ ُم ْلكُ اْلَي ْومَ ِل ّلهِ اْلوَ ِحدِ اْل َقهّار‬ “Aan wie behoort op deze Dag de Heerschappij? Aan Allah de Ene, de Overweldiger.” (40:16) @@@ Allah is de Ware Eigenaar (van alles en iedereen). Allah zei

]ُ‫سلَـم‬ ّ ‫[ ُهوَ ال ّلهُ اّلذِى لَ إِلَـهَ إِ ّل ُهوَ الْ َم ِلكُ اْل ُقدّوسُ ال‬ “Hij is Allah, Degene naast Wie er geen god is dan Hij, de Heerser, de Heilige, de Schenker van veiligheid.” ( 59:23) Daarnaast gaven de twee Sahihs aan dat Abu Hurayrah heeft gezegd dat de Profeet zei:

]ُ‫سلَـم‬ ّ ‫[ ُهوَ ال ّلهُ اّلذِى لَ ِإلَـهَ إِ ّل ُهوَ الْ َم ِلكُ اْل ُقدّوسُ ال‬ “De meest verachtelijke naam voor Allah is degene die zichzelf koning van de koningen noemt, terwijl er geen eigenaren zijn behalve Allah.” De twee Sahihs gaven tevens aan dat de Boodschapper van Allah zei:

َ‫ أَيْ َن ُملُوكُ اْلَأ ْرضِ؟ أَيْ َن الْجَبّارُونَ؟ َأيْن‬،ُ‫ َأنَا الْ َم ِلك‬:ُ‫ض الُ اْلَأ ْرضَ وَيَ ْطوِي السّمَاءَ بِيَمِيِنهِ ُثمّ َيقُول‬ ُ ِ‫«َيقْب‬ »‫الْمُتَ َكّبرُونَ؟‬

“(Op de Dag des Oordeels) zal Allah de aarde oppakken en de hemelen opvouwen met Zijn Rechterhand en zal verkondigen: “Ik ben de Koning! Waar zijn de koningen van de aarde? Waar zijn de tirannen? Waar zijn de arrogante mensen?” ” Ook in de Qur’an staat:

]ِ‫[لّمَ ِن الْ ُم ْلكُ الَْي ْومَ ِل ّلهِ اْلوَ ِحدِ اْل َقهّار‬ “Aan wie behoort op deze Dag de Heerschappij? Aan Allah de Ene, de Overweldiger.” (40:16) Als iemand anders dan Allah in dit leven een koning wordt genoemd dan wordt het gedaan bij wijze van spreken. Bijvoorbeeld, Allah zei:

]‫[إِ ّن ال ّلهَ َقدْ َب َعثَ لَ ُك ْم طَالُوتَ َملِكًا‬ “Voorwaar, Allah heeft voor jullie Thaloet (Saul) gezonden als koning.” (2:247)

]ٌ‫[وَكَا َن َورَآ َءهُم ّم ِلك‬ “want na hen kwam een koning” (18:79)

Related Documents