עבודה אקדמית בעשרה צעדים… מטרות שימוש מושכל במעבד תמלילים לכתיבת עבודה אקדמית מושגים הארה (באמצעות מרקר) מברשת עיצוב בדיקת איות שפה ומילון מעבר בין עברית לאנגלית הערות שוליים מרווח בין שורות מספור עמודים כותרות עליונות ותחתונות ראשי פרקים ()Heading תוכן עניינים מיון טקסט (ברשימה הביבליוגרפית) הנחיות כתיבת עבודה אקדמית היא אחד השימושים החשובים והנפוצים ביותר של כל סטודנט .שימוש מושכל במעבד התמלילים מאפשר לשפר ולקצר את תהליך הכתיבה ואת עיצוב העבודה .עם זאת ,ראוי להדגיש, שהעיצוב הוא חלק משני בכתיבת העבודה .בנוסף ,יש להתייחס לעיצוב רק עם השלמת הכתיבה! להלן יוצגו הכלים המומלצים ליישום בתהליך הכתיבה.
ולפני שנתחיל… המלצה ראשונה :יש להשתמש במעבד התמלילים החל מהשלב הראשון ,להקלדת הטקסט ,רעיונות ,מושגים וכו' .אין להכין טיוטה בכתיבה ידנית! דרישות מהעבודה האקדמית דרישות עיצוביות: .1העבודה תכלול :עמוד שער ,עמוד תוכן עניינים ,גוף העבודה הכולל פרקי מבוא ,סיכום וביבליוגרפיה. .2גופנים בגוף העבודה :צבע אוטומטי (שחור) ,גודל ,12סוג אותיות דפוס "רגילות". .3כותרות ראשי פרקים ותתי נושאים :צבע וסוג כנ"ל ,אחידות לפי הרמה ,גודל :עד ,20מעוצבות באמצעות סגנון .Heading .4פסקאות :מרווח בין שורות רווח כפול; יישור דו צדדי. .5כותרות עליונות ותחתונות הכוללות :מספור עמודים ,שם העבודה ,שם הכותב. דרישות תוכניות: .6הקפדה על הגהה וכתיב נכון. .7כתיבת ציטטות וביבליוגרפיה ממוינת לפי א-ב ,כמקובל בעבודה אקדמית.
א .שימוש במרקר (הארה) מעבד התמלילים מספק אפשרות להאיר טקסט (לסמן אותו באמצעות מרקר) .ניתן לנצל את האפשרות הזו על מנת להדגיש מילים בטקסט ,אך כאן מוצע להשתמש במרקר בתום הקלדת הטקסט הראשוני .על ידי המרקר אפשר להאיר חלקים מן הטקסט בצבעים שונים ,על פי העניין והנושא שבו הם עוסקים .אחרי סימון הטקסט בדרך זו ,אפשר לקבץ פסקאות העוסקות באותו נושא (פעולות גזירה והדבקה) ,למזג ולאחד אותן תחת אותו פרק .במיוחד הדבר נוח כאשר העבודה בנויה ממקורות רבים ,ומעוניינים ליצור עבודה מגובשת ואחידה. הארת הטקסט .1מסמנים את האיזור הרצוי. .2לוחצים על החץ מימין לכפתור האר ובוחרים את צבע המרקר הרצוי. .3לבטול הארה של טקסט ,מסמנים את הטקסט המואר ולוחצים על כפתור האר (בטל הארה).
שימו לב :התוכנה מאפשרת לחזור ולהפעיל פעולות עיצוב מסויימות ,על טקסטים או אובייקטים שונים .אם ,למשל ,עיצבנו טקסט בגופנים מסוג ,Davidבצבע גופן אדום ,עם הארה בצבע צהוב, ניתן ,בלחיצת כפתור ,לעצב טקסט מרוחק באותו אופן .עושים זאת באמצעות מברשת עיצוב. מברשת עיצוב להעתקת עיצוב מקטע מסויים לקטע אחר: .1מתמקמים בקטע שרוצים להעתיק את עיצובו. .2לוחצים על כפתור מברשת עיצוב מסרגל הכלים הרגיל. .3סמן העכבר מקבל צורה של מברשת .מסמנים את הטקסט שרוצים לעצבו באופן זהה. .4להעתקת עיצוב על מספר איזורים מרוחקים (לא ברצף) :מתמקמים בקטע שעיצובו רצוי ,לוחצים לחיצה כפולה על כפתור מברשת העיצוב ,לוחצים על הקטע המיועד לעיצוב זהה .עושים זאת גם על הקטעים הבאים .לביטול מברשת העיצוב לוחצים על כפתור מברשת עיצוב (כך שלא יהיה לחוץ יותר).
ב .שפה ומילון לעיתים משלבים טקסט באנגלית בתוך מסמך הכתוב רובו בעברית .חשוב להבחין בין שני שימושים באנגלית :כאשר הטקסט הוא קצר ונכתב בתוך משפטים בעברית (נניח ,כשכותבים מושג או שם באנגלית) ,או כשמשלבים קטע שלם באנגלית (כמו בפרק הביבליוגרפיה) .במקרה הראשון ,כיוון הכתיבה הוא מימין לשמאל ,ויש לעבור לכתיבה באנגלית באופן "מקומי" .במקרה השני ,רצוי להפוך את כיוון הכתיבה. כתיבה באנגלית כתיבת מילים באנגלית בתוך טקסט עברית :לוחצים על המקשים Alt+Shiftוכותבים .לאותיות גדולות לוחצים על .Shiftאם רוצים לכתוב רק באותיות גדולות לוחצים על מקש Caps Lockלא לשכוח לשחרר אותו כאשר מסיימים .כדי לחזור לכתיבה בעברית ,לוחצים שוב על המקשים .Alt+Shift כתיבה קטע באנגלית :לוחצים על הכפתור משמאל לימין .כתיבה באותיות באנגלית מתקבלת אוטומטית. שפה ומילון מעבד התמלילים מכיל מילון עברי/אנגלי ואנגלי/עברי .אפשר להשתמש במילון לתרגום מילה לא מוכרת ,על ידי הקלדה של המילה. לשימוש במילון :מסמנים את המילה הרצויה ,בוחרים :כלים ,שפה ,מילון… מתוך ההצעות המתקבלות אפשר לבחור את זו הרצויה .כדי לתרגם את המילה ,בוחרים תרגם ,סגור.
ג .הערות שוליים /הערות סיום לעיתים מעונינים לעשות שימוש בהערות שוליים (הערת הכותב בקשר לטקסט מסויים ,ציון מקור לציטטה ,תרגום מילה וכו') .הערות השוליים יכולות להופיע בתחתית העמוד הנדון או בסוף המסמך (מקובל פחות) .אפשר שהערות השוליים תופענה עם תבליט או עם מספור עוקב. הערות שוליים והערות סיום במקום הרצוי (במהלך הכתיבה) בוחרים :הוספה ,הערת שוליים… ,בוחרים בתחתית העמוד (או בסוף המסמך). אפשר לשנות את הסימן ע"י סימן… או לשנות את תבנית המספר ע"י אפשרויות… ,בחירת התבנית הרצויה. מאשרים. כותבים את הערת השוליים במקום המוצע. אם עובדים עם הערות שוליים ממוספרות ,המספור משתנה בהתאם לסדר ההערות ברצף הכתיבה.
ד .מיון טקסט מקובל שרשימת המקורות המופיעים בפרק הביבליוגרפיה ,מסודרת על פי הא-ב ,בסדר עולה( .תזכורת: בעת כתיבת הפרטים של מקור ביבליוגרפי ,שם הכותב הוא הפריט הראשון המופיע :תחילה שם המשפחה ואחר כך אותיות רישיות של השם הפרטי). מיון טקסט .1יש לכתוב את הטקסט המיועד למיון על ידי הפרדת פסקאות באמצעות לחיצה אחת על .Enter .2מסמנים את הקטע המיועד למיון. .3בוחרים :טבלה ,מיון… ,מאשרים (מיון לפי פסקאות ,בסדר עולה). .4אם השתמשנו בתבליטים ומספור בכתיבת הקטע למיון ,המספרים יסתדרו אוטומטית לאחר פעולת
המיון הנ"ל.
ה .בדיקת איות במהלך הכתיבה או עם השלמתה ,יש לבדוק את האיות ולתקן שגיאות כתיב .בדרך כלל ,הבדיקה מתבצעת אוטומטית :ברירת המחדל היא סימון שגיאות באמצעות קו אדום גלי מתחת למילה השגויה. בדיקת איות בדיקת איות ותיקון במהלך הכתיבה :במקרה שבדיקת האיות מתבצעת אוטומטית תוך כדי הכתיבה ,ומופיע קו אדום מתחת למילה השגויה ,ניתן לתקנה: .1הצבעה על המילה. .2הקשה על מקש ימין של העכבר. .3בתיבת השיחה המתקבלת מוצעות מספר אפשרויות לתיקון המילה :אפשר לבחור ב אפשרות הרצויה או התעלם. בדיקת איות ותיקון בסוף הכתיבה: .1בוחרים כלים ,בדיקת איות ודקדוק או :לוחצים על בדיקת איות ודקדוק .2שימו לב :יש אפשרויות "התעלם מהכל" ו"שנה הכל" ,למקרה שרוצים ליישם את התיקון על כל המילים הזהות במסמך. ביטול או הפעלה של בדיקת איות אוטומטית במהלך ההקלדה :בוחרים כלים ,אפשרויות ,לשונית איות ודקדוק ,מסמנים /מבטלים סימון בדוק איות בעת הקלדה.
ו .עיצוב :גופנים ,פסקאות ומרווח בין שורות תזכורת :מומלץ מאוד לעצב את העבודה רק בתום תהליך הכתיבה! ישנם כללים המקובלים בעיצוב עבודה אקדמית: הטקסט בגוף העבודה ובכותרות ראשי הפרקים ,הוא בדרך כלל שחור. שימוש בגופנים של אותיות דפוס ,שעיצובם אינו "מיוחד" (כמוDavid, Ariel, : .)Narkisim, Times New Roman גודל הגופנים בגוף העבודה ,12-14וכותרות ראשי הפרקים יכול להיות מעט גדול יותר. הפסקאות מעוצבות כך שהמרווח בין השורות יהיה בין שורה וחצי לשתי שורות. ניתן ליישר את הפסקאות לשני הצדדים (יישור דו צדדי). לא מקובל לשלב תמונות ,אלא אם כן הן חלק אינטגרלי ומהותי בעבודה הנדונה. בכל מקרה ,חשוב שתהיה אחידות בעיצוב העבודה כולה. עיצוב פסקאות מרווח בין שורות: .1מסמנים את כל המסמך. .2בוחרים :עיצוב ,פיסקה… ,במרווח בין שורות בוחרים שורה וחצי (אפשר כפול) ומאשרים. מרווח בין פסקאות :כשמעוניינים שהמרווח בין פסקאות יהיה גדול יותר ,מסמנים את האיזור הרצוי (המסמך כולו או חלק ממנו) ,בוחרים :עיצוב ,פיסקה… ,מרווח ,בוחרים לפני (הפיסקה) ו/או אחריה את המרווח הרצוי (למשל .)6 :מאשרים. ליישור הטקסט אפשר להשתמש בכפתור יישור דו צדדי בסרגל הכלים ,או לסמן את המסמך ,עיצוב, פיסקה… ,יישור ,בוחרים יישור דו צדדי. כניסה תלויה :אם מעוניינים שהשורה הראשונה בכל פיסקה תיכנס פנימה ,מסמנים את המסמך ,בוחרים: עיצוב ,פיסקה… ,כניסה ,לפני טקסט ,בוחרים גודל כניסה רצוי.
ז .עיצוב כותרות לראשי הפרקים ולתתי הנושאים (.)Heading עיצוב הכותרות תוך שימוש בתכונות מעבד התמלילים מאפשר: .1עיצוב אחיד בקלות ובנוחות לכל הכותרות. .2יצירת תוכן עניינים באופן אוטומטי. כותרות ראשי פרקים Heading .1מסמנים את שורת הכותרת של ראש הפרק. .2לוחצים על החץ מימין בכפתור סגנון .בוחרים Heading 1לראש פרקHeading 2 ,לתת פרק וכן הלאה .שימו לב :המספרים האלה אינם מציינים את הסדר של הכותרות במסמך ,אלא את הרמה שלהן!
.3מתקבל סגנון ברירת המחדל .לשינוי הסגנון (צריך לבצע רק פעם אחת במסמך) :בוחרים :עיצוב, סגנון… ,שינוי… ,עיצוב… ,בוחרים את סוג השינוי (גופן ,פיסקה וכו') ,בוחרים עיצוב רצוי (שימו לב לשינויים המופיעים בתצוגת הדוגמא) ,מאשרים פעמיים ולוחצים החל. .4חוזרים על התהליך עם הכותרות האחרות .העיצוב שנבחר יוחל עליהן.
ח .עיצוב ,ארגון ועריכת עמודי העבודה לאחר סיום הכתיבה ועיצוב כותרות ראשי הפרקים ,רצוי לבדוק איך העבודה נראית ,ולוודא ,למשל, שראש פרק אינו מתחיל בתחתית עמוד .זה הזמן לערוך שינויים בעבודה :לדחוק פרק לעמוד חדש, להוסיף עמוד לתוכן עניינים ולשער וכיו"ב .פעולות אלה אינן נעשות על ידי לחיצה ממושכת על מקש !!Enter מרחק מתצוגה (מראה כללי של העבודה) מסרגל הכלים לוחצים על החץ מימין לכפתור מרחק מתצוגה .כדי לראות עמוד אחד בוחרים עמוד שלם; כדי לראות את כל העבודה בוחרים 10%וכן הלאה( .לחזרה בוחרים 100%או רוחב עמוד ,לפי הרצוי). ליצירת עמוד חדש ממקום מסויים (למשל :לדחיקת ראש פרק הנמצא בתחתית העמוד ,לעמוד חדש או ליצירת מקום לעמוד תוכן עניינים) :עומדים במקום הרצוי (נניח בתחילת שורת הכותרת של ראש הפרק) ולוחצים .Ctrl+Enter
ט .מספרי עמודים וכותרות עליונות ותחתונות אפשר להוסיף כותרות עליונות וכותרות תחתונות בעבודה :בכותרות אלה יופיע שם העבודה ,שם הכותב, מספר העמוד וכו' .לשימוש בכותרות אלה יתרונות משמעותיים :הן יופיעו באופן אוטומטי בכל דפי העבודה; ניתן לשנות את העיצוב או הכיתוב והשינויים ייושמו בכל הדפים; המספור משתנה ברצף עם יצירת עמודים נוספים; הכותרות אינן מהוות חלק מהטקסט של העבודה ולכן אינן זזות משולי הדף. הוספת כותרות עליונות ותחתונות למסמך .1בוחרים תצוגה ,כותרת עליונה וכותרת תחתונה .2מתקבל סרגל כותרת עליונה וכותרת תחתונה וסמן הכתיבה מופיע בכותרת העליונה( .בעת כתיבת הכותרות ,רק איזור הכותרות פעיל .עם חזרה לגוף העבודה ,איזור הכותרות ייראה בהיר ולא פעיל. אל דאגה :בהדפסה יופיע הכל!).. .3מקלידים טקסט רצוי (למשל :שם העבודה ,שם הכותב) .שימו לב :כפתורי העיצוב תקפים גם לעיצוב הכותרת .רצוי ליישר את הכותרת לשמאל או למרכז ,ויש לבחור עבורה גופנים קטנים מגופני גוף העבודה (.)8-10 .4למעבר לכותרת תחתונה לוחצים על כפתור עבור בין כותרת עליונה לכותרת תחתונה. .5להוספת מספרי עמודים במקום הרצוי :לוחצים על כפתור הוסף מספר עמוד. .6שימו לב שיש אפשרויות נוספות :כמו כותרות שונות לעמודים זוגיים ואי זוגיים (מתאים במקרה של הדפסה משני צידי הדף) או הוספת תאריך. .7לשינוי הכותרות :לחיצה כפולה על איזור הכותרת. .8למחיקת כותרות מעמוד השער (או לעיצוב שונה בעמוד זה) :בוחרים קובץ ,הגדרת עמוד, לשונית פריסה ,מסמנים üליד כותרת עמוד ראשון שונה.
י .הוספת תוכן עניינים שימוש באפשרות של הוספת תוכן עניינים באופן אוטומטי מחייב עיצוב כותרות ראשי הפרקים באמצעות סגנון ,Headingכפי שמוסבר בסעיף הקודם. הוספת תוכן עניינים .1מתמקמים במקום הרצוי להוספת תוכן העניינים (רצוי ליצור לפני כן ,בתחילת העבודה ,עמוד לשער ועמוד לתוכן עניינים). .2בוחרים :הוספה ,אינדקס ורשימות… ,בוחרים בלשונית תוכן עניינים ,בוחרים עיצוב רצוי מתוך האפשרויות ומסלול טאב רצוי (שימו לב כיצד משפיעה הבחירה על הדוגמא בתיבת התצוגה) .שימו לב שאופציית מספרי העמודים מסומנת ,ושיש אפשרות לקבוע כמה רמות של ראשי הפרקים יופיעו בתוכן העניינים.