Ulead Videostudio 7 Se Basic

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ulead Videostudio 7 Se Basic as PDF for free.

More details

  • Words: 2,911
  • Pages: 5
_Videostudio.qxd

31-08-2005

14:08

Pagina 40

PRAKTIJK

Ulead VideoStudio 7 SE Basic

Fijn videobewerken

Net terug van vakantie? Grote kans dat er dan veel beeldmateriaal op je camcorder staat waarmee je nog wat leuks van plan bent. Je kunt natuurlijk de inhoud zo snel mogelijk overzetten op een dvd zonder er iets bijzonders mee te doen. Wil je meer, dan kan Ulead VideoStudio je uitstekend van dienst zijn.

I

n deze workshop leer je hoe je in drie stappen een fraaie dvd maakt op basis van je vakantiefilmpjes. Eerst kopieer je de film naar de computer. Vervolgens bewerk je hem en schrijf je hem weg naar dvd, bestand of een ander medium. Bij dit blad wordt Ulead VideoStudio 7 SE meegeleverd. Met deze versie van Videostudio kun je bijna alles doen, het is alleen niet mogelijk het eindresultaat weg te schrijven op cd of dvd. Hiervoor moet je gebruikmaken van de volledige versie van het product.

Programma installeren De installatie van Ulead VideoStudio heeft niet veel om handen: voor het grootste deel wijst alles zichzelf. Toch kom je er niet wanneer je op alle vragen het standaardantwoord kiest. Voordat de programmabestanden naar je computer worden gekopieerd, moet je namelijk aangeven welke videostandaard moet worden

_Videostudio.qxd

31-08-2005

14:08

Pagina 41

» U l e a d Vi d e o S t u d i o 7

gebruikt. Het programma gaat er automatisch vanuit dat je de Amerikaanse standaard NTSC wilt gebruiken. Leuk als je de film wilt opsturen naar je oom in Dallas, maar wanneer je hem zelf ook op je televisie wilt kunnen bekijken, moet je hier echt de optie PAL selecteren: NTSC kan op de meeste Europese televisies niet worden bekeken (zie 1). Buiten deze optie bevat de installatieprocedure geen onduidelijke stappen en volstaat het overal de standaardopties te kiezen.

Film binnenhalen

Systeemeisen Om met succes video’s te bewerken op je computer, moet deze van goede huize komen. Het bewerken van video vormt een flinke aanslag op de hardware in je computer. Wij raden aan ervoor te zorgen dat je computer minimaal aan de volgende specificaties voldoet: Pentium 4-processor 2 GHz of AMD Athlon 2000, 1 GB werkgeheugen, 1 GB vrije schijfruimte voor elke 5 minuten film die je op wilt nemen. Naast deze basisvereisten moet je ook rekening houden met de vaste schijf die je gebruikt. Deze moet minimaal op 7200 toeren per minuut draaien. Voor optimale prestaties is het aan te raden een aparte schijf te monteren waarop je het beeldmateriaal kunt bewaren: dit komt de snelheid van je computer behoorlijk ten goede. Zelfs als je computer aan deze specificaties voldoet, is het aan te raden alle andere programma’s te sluiten. Je computer zal namelijk zijn totale capaciteit volledig nodig hebben om je films met succes te bewerken.

Om de film van de camcorder binnen te halen op je computer, moet deze in de meeste gevallen uitgerust zijn met een FireWire-poort; deze wordt ook aangeduid als IEEE 1394 of iLink. Dit is een aansluiting die niet op elke computer standaard aanwezig is. De camcorder wordt vervolgens met behulp van een speciale FireWire-kabel aan deze poort verbonden. Is je computer niet standaard van zo’n interface voorzien? Geen probleem: elke computerzaak kan je aan een FireWire-insteekkaart helpen. In de afbeelding zie je bijvoorbeeld een model dat door Belkin wordt aangeboden (zie 2). Lees voordat je naar de winkel rent wel even de documentatie van je camcorder: niet elk type werkt met FireWire. Er zijn er bijvoorbeeld ook die het beeld overzetten met behulp van een beschrijfbare dvd of een SD-geheugenkaart en als je een ouder type camcorder hebt, heb je een speciale analoge capturekaart nodig om het beeld binnen te halen. Als VideoStudio is geïnstalleerd, verbind je de camcorder aan je computer. Zet nu de camcorder in de afspeelstand (op sommige camcorders wordt deze aangeduid als VCR). Windows detecteert nu de camcorder en komt met een venster waarin het vraagt wat je wilt doen (zie 3). Selecteer nu de optie Capture and Edit Video met Ulead VideoStudio 7 en druk op OK. Het programma wordt nu gestart.

Tip! Staat de band niet op de goede positie? Zorg er dan met behulp van de knoppen onder het voorbeeldvenster voor dat je eerst het juiste startpunt selecteert voordat je de opname begint.

Als eerste zie je een venster waarin wordt gevraagd of je het programma wilt registreren. Selecteer de optie Don’t show again en klik dan op Register Later. Dit zorgt ervoor dat je deze melding nooit meer te zien krijgt. Je kunt natuurlijk ook gewoon op Register Now klikken en je gegevens doorgeven aan Ulead, zodat je voortaan per mail op de hoogte wordt gehouden van alle nieuwe producten. Klik bovenin het beeld op de knop Capture. Je ziet nu het venster waarin je regelt dat het binnenhalen van de film op de juiste wijze gebeurt. Twee opties in dit venster zijn van belang: achter de optie Source wordt de naam vermeldt zoals Windows de camcorder herkent. Gebruik eventueel de uitschuiflijst om ervoor te zorgen dat hier de naam van het juiste apparaat staat. Druk dan op de knop Capture Video om te beginnen met binnenhalen van beeld (zie 4). F

1

2

3

Als Windows succesvol met de camcorder communiceert, geeft het daar meteen melding van. Let tijdens installatie van het programma er goed op dat je de PAL-standaard selecteert.

Als je computer niet voorzien is van een FireWire-kaart, plaats je er gewoon een in een vrij PCI-slot.

PC CONSUMENT NR. 8

41

_Videostudio.qxd

31-08-2005

14:09

Pagina 43

» U l e a d Vi d e o S t u d i o 7

Aan het einde van de opname gekomen? Druk dan op Stop Capture. De opname wordt nu automatisch beëindigd en alle fragmenten waaruit de film bestaat, worden op het storyboard geplaatst. Als je computer niet al te snel is, kan dit een behoorlijk tijdje duren. Wacht geduldig totdat alle filmfragmenten zijn ingelezen. Videostudio maakt er uit zichzelf iets leuks van: tussen elke twee fragmenten wordt automatisch een overgang geplaatst, zodat de film er wat speelser uit komt te zien. Dit heeft ook een nadeel: elke keer dat je tijdens het opnemen op de Record-knop hebt gedrukt, wordt een nieuw fragment gemaakt. Als je gewend bent om tijdens het filmen allemaal korte fragmenten te schieten, betekent dit dat je horendol wordt van alle overgangen die automatisch in de film worden geplaatst. Geen probleem, want die kun je later weer uit de film verwijderen. Het kan overigens zijn dat je een foutmelding krijgt wanneer de fragmenten automatisch in de film worden geplaatst (zie 5). De foutmelding wijst erop dat het effect te lang is en daarom ‘getrimd’ wordt. Dit betekent dat het effect automatisch tot de juiste lente wordt ingekort.

Bewerken Nadat de opname met succes is binnengehaald, begint het echte werk: nu moet je er iets leuks van maken. Videostudio biedt hiervoor ruime mogelijkheden: alle aspecten van de film kun je aanpassen. In de volgende stappen maak je kennis met de belangrijkste bewerkingen. Na het importeren is tussen elke twee filmfragmenten een creatieve overgang geplaatst. Dit brengt met zich mee dat het beeld nogal wat onrustig wordt: hier word je als kijker niet echt blij van. Om hier iets aan te doen, klik je eerst op de tab Edit. Selecteer dan de overgang in het storyboard onder in beeld. Druk op de Delete-toets op je toetsenbord: de overgang wordt nu verwijderd. Dat dit met succes gebeurd is, zie je doordat de overgang is

vervangen door een grijs blokje in het storyboard (zie 6 op pagina 44). Wij raden je aan het grootste deel van de overgangen meteen weer te verwijderen: overgangen hebben alleen echt nut als er in de film ook duidelijk een ander onderwerp wordt getoond. Het tweede dat in aanmerking komt voor inkorting, zijn de fragmenten zelf. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je helemaal niet door had dat de camera nog draaide en er dus aan het einde van een fragment beeld bestaat dat je liever weer verwijdert. Dit regel je door middel van het trimgereedschap (zie 7op pagina 44). Dit vind je onder het voorbeeldvenster waarin je de huidige clip ziet. Onder dit venster zie je een groene lijn: hiermee wordt de totale duur van de clip weergegeven. Aan het begin en einde van deze lijn zie je twee knoppen met een driehoek erin. Door deze knoppen te verschuiven, pas je het begin en einde van de geselecteerde clip aan. Door op de juiste plaats in de film effecten toe te voegen, maak je de opname een stuk aangenamer om naar te kijken. Er zijn twee soorten effecten: door middel van een effect bewerk je de clip zelf, door middel van een overgang voeg je alleen een creatieve overgang toe. Om een overgang toe te voegen, klik je eerst op het tabblad Effect. Je ziet nu rechts in beeld alle beschikbare overgangen die zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Gebruik de uitschuiflijst om de categorie te selecteren waaruit je overgangen wilt gebruiken en sleep de gewenste overgang naar een positie tussen twee clips. Wil je eerst goed zien wat een overgang precies doet? Dat kan: klik hem aan in het overzicht rechts in beeld en je ziet in het voorbeeldvenster exact wat hij met de twee clips doet. Terwijl de overgang is geselecteerd, zie je bovendien links in beeld de eigenschappen van de overgang (zie 8 op pagina 44). Hiermee bepaal je hoe lang een overgang duurt, in welke richting de overgang zich beweegt en afhankelijk van het type overgang soms nog veel meer. Als je over zestig jaar ook nog wilt weten waar een film is F

4

Druk op Capture Video om te beginnen met binnenhalen van beeld.

5

Alle fragmenten waaruit de film bestaan, worden automatisch op het storyboard geplaatst.

PC CONSUMENT NR. 8

43

_Videostudio.qxd

31-08-2005

14:09

Pagina 44

PRAKTIJK

VideoStudio 8 NL De smaak van VideoStudio te pakken gekregen? Versie 8 ligt momenteel in de winkels, compleet met Nederlandstalige software. Dit handige pakket blijft voorzien in een duidelijke interface om je het bewerken van je films zo makkelijk mogelijk te maken. Je krijgt de beschikking over twee videosporen en vier audiosporen, waarmee je in combinatie met het storyboard (die je naar een volledig scherm kunt vergroten) en de tijdlijn meteen aan de slag kunt. Als nieuwe feature voorziet het programma in een overzichtvenster van alle audiosporen tegelijk, die je naar hartelust meteen kunt mixen en tweaken. Het binnenhalen van filmpjes gaat nog sneller, doordat je met een handige optie meteen de scènes uit kunt kiezen die je wilt gebruiken, zonder de hele film te hoeven binnenhalen. Naast je eigen films kun je ook niet beveiligde dvd’s inladen of gebruikmaken van DivX. Nog even snel de juiste scènes bijknippen scheelt een hoop werk als je met het echte bewerken gaat beginnen. Heb je weinig tijd om een uitgebreide film te maken, dan kun je met de Movie Wizard snel een eenvou-

dig filmpje in elkaar monteren, voorzien van muziek en overgangen. Verwacht hier echter niet teveel van, het traditionele handwerk levert natuurlijk een veel persoonlijker en vloeiender eindproduct. De opties om stukjes film in je film te plaatsen picture-in-picture - is verbeterd, je kunt de bijgeplaatste scènes voorzien van mooie kaders en ze eenvoudig positioneren waar je maar wilt. Uiteraard zijn er veel nieuwe of verbeterde scèneovergangen, waardoor het spelen met de uitgebreide mogelijkheden nog leuker wordt. Ook de mogelijkheden die tot je beschikking staan om teksten en titels in je film te verwerken zijn slimmer en handiger gemaakt, waardoor het gewenste resultaat nog beter bereikbaar is. Verder levert Ulead enkele tools om de kwaliteit van je film te verbeteren, zoals het reduceren van achterSPECIALE KORTING OP VIDEOSTUDIO 8 NL! grondruis en kun je via een leuke optie achterWil je in het bezit komen van Ulead VideoStudio 8 NL, dan kun je als grondmuziek aan je film toevoegen. Ulead lezer van PC Consument de volledige versie van dit pakket kopen voor VideoStudio 8 NL is gewoon een erg handig en de actieprijs van € 25,99 in plaats van € 39,95. Een korting van 35%! volledig pakket om je films te bewerken en er prachtige resultaten mee te boeken. Speciaal Om gebruik te maken van deze actie, surf je naar www.nonlineair.nl, waar voor lezers van PC Consument is het pakket nu je VideoStudio 8 NL on line kunt bestellen voor deze actieprijs. met een aantrekkelijke korting aan te schaffen. Zie kader hiernaast. Geldig t/m 13 oktober 2005

6

Als een overgang met succes verwijderd is, wordt deze in het storyboard vervangen door een grijs blokje.

8

7

Door gebruik te maken van het trimgereedschap pas je het begin en einde van een clip eenvoudig aan.

9

Als de overgang is geselecteerd, zie je links in beeld de details ervan.

Plaats eerst een van de voorbeeldtitels in het titelspoor; vervolgens bewerk je hem verder.

44

PC CONSUMENT NR. 8

_Videostudio.qxd

31-08-2005

14:09

Pagina 45

» U l e a d Vi d e o S t u d i o 7

gemaakt, maak je gebruik van titels. Dit doe je met behulp van de opties op het tabblad Title. Als je op dit tabblad klikt, zie je dat onder in beeld het storyboard meteen op een andere wijze wordt weergegeven. In plaats van de afzonderlijke clipjes zie je de tijdlijn. In de tijdlijn zie je alle elementen waaruit de film bestaat veel beter: om te beginnen wordt heel goed duidelijk hoe lang een clip is, daarnaast zie je dat een film uit verschillende sporen bestaat. Twee van deze sporen zijn gereserveerd voor beeld, twee voor afzonderlijk geluid dat je later toe kunt voegen en er is een spoor waarop je titels kunt zetten, dit is het spoor waar aan het begin van het spoor de letter T wordt getoond. Als je een titel op dit spoor zet, wordt deze als zogeheten overlay in de film geplaatst: je ziet dan de titel en op de achtergrond draait de film gewoon door. Het alternatief is de titel als apart fragment tussen de andere clips in te voegen: in dat geval ziet de kijker alleen de titel op een achtergrond en draait de film niet door. Wij raden je aan vooral te werken met overlaytitels. Maak hiervoor gebruik van een van de voorbeeldtitels en sleep deze naar het titelspoor (zie 9). Van daar uit bewerk je de titel vervolgens verder. Klik nu in het titelvenster en verwijder de standaardtekst. Type nu je eigen tekst (zie 10). Met behulp van de opties links in beeld, pas je vervolgens alle eigenschappen van die tekst aan. Kijk voordat je verder gaat ook nog even naar de opties op het tabblad Animation. Hiermee zorg je ervoor dat de titel door het beeld heen rolt. Selecteer bijvoorbeeld het type Fly en geef dan aan van welke positie naar welke andere positie de titel moet rollen: als resultaat rolt de titel door het beeld heen, net als bij de aftiteling van een speelfilm (zie 11). De laatste stap die je uitvoert om er een leuke film van te maken, is het geluid bewerken. Hiervoor bestaan twee opties die je beiden op het tabblad Audio vindt. Op het tabblad Voiceover wordt

de mogelijkheid geboden je eigen commentaar in te spreken (zie 12). Hiervoor heb je een microfoon nodig die aan je computer is verbonden. Selecteer de positie waar je de spraak wilt invoegen, druk op de knop Record Voice en begin maar te spreken. Heb je liever een achtergrondmuziekje in plaats van je eigen commentaar? Leg dan een audio-cd in de lade van de cd-romdrive van je computer en klik op het tabblad Music. Klik nu op het tabblad Music. Selecteer hier de cd-romdrive en de track die je toe wilt voegen. Klik dan op Record Selected Track om het liedje op te nemen en in te voegen in je film. Genoeg muziek? Klik dan op Stop recording om de opname te stoppen. De achtergrondmuziek wordt nu automatisch aan de film toegevoegd.

Film exporteren Als je dan de film naar wens hebt aangemaakt, wordt het tijd om iets met het resultaat te doen. VideoStudio biedt hiervoor verschillende mogelijkheden. Met de versie die meegeleverd wordt bij dit blad, is het niet mogelijk direct weg te schrijven naar een dvd. Wel is het mogelijk het beeld weg te schrijven naar een bestand dat je op je computer kunt bekijken (zie 13). Hiervoor kun je gebruikmaken van verschillende bestandsformaten. Wil je de beste kwaliteit? Kies dan het formaat PAL DV. Dit zorgt ervoor dat de film zonder compressie wordt opgeslagen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je veel schijfruimte nodig hebt om de film te bewaren. Wil je liever iets minder schijfruimte besteden en neem je met een mindere kwaliteit ook genoegen? Selecteer dan bijvoorbeeld het PAL mpeg1-formaat. Selecteer de map waarin je de film wilt opslaan en klik op Opslaan. Geef de computer de tijd (op langzamere computers kan dit meerdere uren duren!) en als hij klaar is, is je bewerkte film keurig weggeschreven naar een bestand. J

10

11

Met de opties op het tabblad Animation zorg je ervoor dat de titels door het beeld heen rollen.

13

Sla het eindresultaat op in een bestand om er nog vaak van te kunnen genieten.

12 Door de standaardtekst door een eigen tekst te vervangen, heb je heel snel een eigen titel in elkaar gezet.

Met behulp van de Voiceover spreek je zelf commentaar in bij de film.

PC CONSUMENT NR. 8

45

Related Documents

Ulead Videostudio 6
May 2020 18
Ulead Photoimpact 6
November 2019 5
3-7 Vlan Se
November 2019 2
Se 7 Pj03 2008
May 2020 1
7-diye Se Diya
November 2019 0