€ 3,45
Superieur downloaden
ONLEESBARE BESTANDEN?
SUPERGADGETS VOOR WINDOWS Wacht niet! Installeer dit direct
BOUW UW EIGEN THUISNETWERK Zo heeft u binnen 15 minuten al uw pc's verbonden!
DESKTOP SEARCH
IPHONE EXTRA'S Deze tools maken hem nóg fijner
MOTOROLIE VOOR WINDOWS VISTA
KERSTKAARTEN MAKEN
Overzicht in uw bestanden Spoor ruimtevretende dubbele foto's op Eraser: bestanden definitief wissen Integreer uw providermail in uw Gmail
VOORWOORD Overal aan het werk Het is nu - als ik rechtsonder op mijn scherm kijk - 23:54 uur. Niet bepaald een tijd om nog aan het werk te zijn. Ik zit er gelukkig ontspannen bij. Voor me staat een glas wijn en uit mijn pc-speakers schalt lekkere jazz. Het is een dubbel gevoel: ik ben aan het werk, maar tegelijkertijd heb ik het enorm naar mijn zin. Kennissen en collega's wijzen me er vaak op dat het eigenlijk niet mag. "Je bent op deze manier alleen maar met je werk bezig!" Helemaal ongelijk kan ik ze niet geven, maar de drempel is anno 2008 zo laag dat het eigenlijk niet meer uitmaakt waar je zit voor je werk. Webmail, externe verbindingen, Blackberry's die dag en nacht aan staan en natuurlijk mobiele telefoons. Kun je deze apparaten niet met rust laten? Dan ben je zo 24 uur per dag aan het werk. Gelukkig heb ik ontzettend veel plezier in mijn werk. Mijn werk kan ik met rust laten wanneer ik dat wil, maar ook oppakken als me dat goed uitkomt. Een gezonde situatie, waar ik me erg goed bij voel. Tijd voor mijn laatste slok voor vandaag. Proost! WOUTER DIEMER ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR TIPS&TRUCS
TIPNIVEAUS! Niveau 1: Erg eenvoudige tip. In principe moet elke computergebruiker - ongeacht de ervaring (of het gebrek daaraan) - de handeling moeiteloos kunnen uitvoeren. Kennis is niet vereist, het doel is snel bereikt.
Niveau 2: Hier gaat het niveau een klein stukje omhoog, maar de tips blijven kort en duidelijk. Ook hier geen ingewikkelde handelingen, net als niveau 1 zijn deze tips voor iedereen bedoeld.
Niveau 3: Bij deze tips wordt iets meer van u gevraagd. In plaats van de standaard handelingen, wordt verder in de materie gedoken om meer resultaat te krijgen.
Niveau 4: U deinst niet terug voor geavanceerde software-opties? Met deze tips zit u dan goed, u zult ze namelijk vaak tegenkomen. Met deze tips duikt u diep in de hard- of software. Op dit niveau treft u ook tips voor toepassingen of hardware die niet voor de gemiddelde gebruiker zijn bedoeld, zoals bijvoorbeeld het overklokken van de computer.
Niveau 5: Als computeronderdelen als het Windows-register voor u gesneden koek zijn, dan zijn dit de tips die u moet hebben. Want met deze handelingen haalt u echt het maximum uit de pc. Hier wordt niet geschuwd voor ingewikkelde handelingen als handmatig in het register morrelen of het tweaken van Windows door zelf onder de motorkap aanpassingen te doen. Dit is voer voor experts! Dit betekent natuurlijk niet dat onervaren gebruikers dus niets aan deze trucs hebben. Iedereen kan ze toepassen!
2
INHOUD NUMMER 12
Supersnel: Usenet 2.0
DECEMBER 2008
Bestand open u!
Usenet gaat met zijn tijd mee. Downloaden uit de nieuwsgroepen ging al veel eenvoudiger dan vroeger, maar met 'versie 2.0' is dat nog makkelijker geworden. Deze tips vertellen hoe!
20
Zodra u in de Verkenner op een bestand dubbelklikt, zal Windows het bijbehorende programma starten. Maar dit werkt niet altijd probleemloos. Hoe zorgt u dat u toch alle bestanden kunt openen?
pagina: 7
Test: wie vindt ons bestand?
26
Vind dat ene bestand maar eens terug tussen als die andere op uw pc. Gelukkig zijn er programma's die u daarbij kunnen helpen, zogenaamde desktop search tools. We hebben er vijf op een rij gezet. Hoe goed zijn die in het vinden van ons zoekgeraakte bestand?
Bouwpakket voor thuisnetwerk
36
Een thuisnetwerk aanleggen gaat niet altijd vlekkeloos. We maken korte metten met alle problemen en laten zien hoe u een goed functionerend netwerk krijgt.
iPhone-speeltjes
44
Met veel bombarie heeft Apple net voor de zomervakantie de nieuwe iPhone op de markt gebracht. Erg leuk bij deze versie is dat er programma's van derden op kunnen draaien. We bespreken de leukste!
RUBRIEKEN Voorwoord/colofon
2
Lezerspost
4
Freeware
30
Lezerstips
42
123: Snel resultaat in 3 stappen • Weg = echt weg
19
•Alles naar Gmail
35
• Niet meer'dubbelzien'
48
• Vuurtje stoken
62
Masterclass
63
Vista vlekkeloos in een handomdraai De meningen zijn verdeeld over Vista. Veel problemen zijn echter relatief eenvoudig te verhelpen. We brengen de belangrijkste in kaart. Uiteraard met bijbehorende oplossing. pagina: 49
Prachtige kerstkaarten maken Uit de massa digitale foto's die u heeft geschoten, haalt u zonder twijfel voldoende materiaal voor originele kerstkaarten. Verras vrienden en familie dit jaar daarom eens met een zelfgemaakte kaart. pagina: 55
Na drie service packs geldt Windows XP als een heel goed besturingssysteem. Velen geven het zelfs de voorkeur boven opvolger Vista. Toch ontbreken in XP onderhand wel enkele functies. Maar dat is snel op te lossen met de hier besproken programma's. pagina: 12
3
LEZERSPOST VRAGEN VAN DE LEZERS
LEZERSPOST
02 Drivers
Ook in het laatste nummer van 2008 is er weer volop ruimte voor lezersvragen die we graag oplossen. Nog een tip voor een goed voornemen voor 2009: vooral uw vragen blijven stellen!
Sinds kort heb ik een laptop met Vista Home Basic. Nu werkt mijn HP deskjet 450 (usb) er niet op. In Windows XP zijn er geen problemen. Bij de printerinstellingen wordt aangegeven dat de printer correct werkt. Bij het afdrukken schuiven alleen een paar regels van het papier de printer in zonder dat er iets wordt afgedrukt. Heeft u enig idee hoe ik dit probleem snel kan verhelpen? Sjaak van Gijzen
01 Onbereikbare partitie Graag zou ik een antwoord krijgen op het volgende probleem. Ik heb op mijn pc een harde schijf met meerdere partities. Sinds een paar dagen kan ik niet meer bij partitie H:/. Als ik daar op klik, krijg ik de volgende mededeling: 'H:/ is niet toegankelijk. Het apparaat is niet aangesloten.' Ik heb verschillende dingen geprobeerd, zoals een back-up maken van deze partitie, kopiëren, Windows Vista Business opnieuw installeren, maar niets van dit alles helpt. Is dit te herstellen, of moet ik rekening houden met een nieuwe schijf? H. Elferink 01 Met CheckDisk description kunt u fouten op de harde schijf opsporen en herstellen. U kunt dit programma downloaden van www.softpedia.com/get/System/Hard-DiskUtils/CheckDisk.shtml. Wanneer CheckDisk de fout niet achterhaalt, is het verstandig om de schijf bij een herinstallatie van Vista volledig te formatteren en een nieuwe partitie te maken.
02 Veel randapparatuur heeft problemen met Windows Vista. Om een printer goed te laten werken is een driver nodig. Vaak doet die het prima, maar in dit geval zorgt deze voor problemen. Daarom kunt u het beste de driver updaten. Op de site van HP kunt u de naam van de printer invoeren en een nieuwe driver downloaden en installeren.
03 Youtube downloaden In Tips & Trucs 7/8 beschrijft u hoe lezers clips kunnen downloaden via AresTube. Ik heb het programma geïnstalleerd, een YouTube-url via Add to download list toegevoegd en op Download geklikt. Nu krijg ik een foutmelding: (Error converting) http://www Ik heb het met diverse andere sites ook geprobeerd, ook met andere instellingen zoals iPod, avi, mpeg4, etc, maar blijf dezelfde foutmelding 'Error converting' krijgen. Ik gebruik Windows Vista Home. Heeft u enig idee waarom ik de clips niet kan downloaden met dit programma? Harold Joels
Mail ons! Hebt u een vraag, opmerking of goede tip? Mail het naar redactie@tipsentrucs. nl. ledere maand ontvangen we een mailbox vol met vragen. Graag zouden we elke vraag beantwoorden, maar we moeten noodgedwongen een keuze maken. Hierbij bekijken we onder andere of een vraag niet al eerder is beantwoord. Vragen over artikelen sturen we door aan onze medewerkers, daar krijgt u antwoord op. Komt uw vraag niet terug in deze rubriek, dan kunt u hem ook altijd op www.tipsentrucs. nl/forum stellen. Post 1 Download CheckDisk description om fouten op uw harde schijf op te sporen.
03 We merken zelf ook dat AresTube op dit moment niet optimaal werkt. Waardoor het komt, kunnen we helaas niet helemaal achterhalen. We hebben wel een goed alternatief voor u gevonden. Het is geen programma, maar gewoon een website. U hoeft dus niets te downloaden. Ga naar www.techcrunch.com/ get-youtube-movie/ en voer hier uw YouTubeurl in. Vervolgens kunt u het Youtube-filmpje downloaden. Dat wordt dan opgeslagen in het flv-formaat, dat u kunt afspelen met een flv-speler. Zo'n speler kunt u downloaden van www. download. com/FLV-Player/3000-2139_ 4-10467081. html.
04 Udf-bestand openen Ik heb een udf-bestand gekregen en kan deze niet openen. Ik heb Windows XP. Heeft u enig idee hoe ik dit bestand kan openen? Marja de Vries
04 Toevallig besteden we in dit nummer een compleet artikel aan het openen van onherkenbare bestanden. Wanneer u het udf-bestand van een bekende heeft gekregen, kunt u het vertrouwen. Kent u de persoon niet, dan is voorzichtigheid geboden. In het artikel wordt verwezen naar www.fileinfo. net, waar vele duizenden extensies worden beschreven. Udf komt daarin voor als 'Excel User Defined Function'. Een script gemaakt in Visual Basic dat in Excel is te openen. Alleen,
Post 3 Voer hier de link van YouTube in.
Tip van de maand Geen dubbele bevestiging Vista vraagt bij elk wissewasje om een dubbele bevestiging. Na het aanklikken van de gewenste optie verschijnt de popup. Nog een keer klikken en dan eindelijk: Vista voert uw opdracht uit. Dit kan veel sneller! Geef de zoekopdracht gebruikersaccounts en kies Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen. Ook voor dit onderdeel dient u, voor de laatste keer (!), een bevestiging te geven. Verwijder het vinkje bij Gebruik UAC om uw computer beter te beveiligen. Bevestig met OK en herstart uw pc. Klaar is Kees! Door het User Account Control (UAC) uit te schakelen creëert u wel een iets onveiligere situatie (de extra bevestiging valt tenslotte weg), maar dit levert wel tijdwinst op en het voorkomt een hoop irritatie! Gerda de Jong
Verwijder het vinkje en vanaf dan wordt er geen gebruik meer gemaakt van de immer aanwezige pop-up.
LEZERSPOST
als u het van een vreemde heeft gekregen, is het de vraag wat dat script gaat doen... Op de website filext.com staan programma's waar het bestand van afkomstig kan zijn, zoals Photostyler Image Filter. En dat is een beetje het probleem met extensies (dat leest u ook in het artikel), want elke programmeur kan weer een eigen extensie bedenken. Dus is het lastig te achterhalen waar het bestand van afkomstig is. Theoretisch kan het van alles zijn. Udf is ook nog een standaard, een formaat van een bestandssysteem (een uitbreiding van ISO9660), waarin bijvoorbeeld een dvd kan zijn beschreven (Universal Disk Format). Dus als u een heel groot bestand heeft gekregen, is het misschien een image dat met een brandprogramma zoals Nero of een gratis alternatief is te lezen.
05 Schermbeveiliging
wanneer de schermbeveiliging inschakelt, de download gewoon doorgaat? Gert Appelo
05 Het probleem ligt waarschijnlijk bij uw schermbeveiliging en niet bij LimeWire. Het kan zijn dat u de schermbeveiliging zo heeft ingesteld dat de vaste schijven van uw computer direct uitschakelen. Vanaf dan doet de pc niet zoveel meer. Andere programma's stoppen ook, maar dat merkt u niet direct. Probeer eens de instellingen van de slaapstand te wijzigen. Klik met de rechtermuisknop op uw bureaublad en dan op Eigenschappen, Schermbeveiliging. Klik rechtsonder op Energie. Zet Vaste schijven uitschakelen en Systeem op stand-by op 2 uur. Beeldscherm uitschakelen kan veel sneller, bijvoorbeeld na 10 minuten. Test eens of nu na het inschakelen
Als schermbeveiliging heb ik het bekende aquarium. Als ik een poosje bij de computer weg ben, treedt de schermbeveiliging in werking. Wanneer ik in zo'n geval aan het werk ben met LimeWire is hiervan alles bij terugkomst verdwenen. De downloads zijn afgebroken. Enige remedie is tot nu toe LimeWire opnieuw opstarten, maar het is allemaal erg oneconomisch. Zolang ik op de computer bezig ben, is er niets aan de hand. Kan ik LimeWire zo instellen dat
van de schermbeveiliging de downloads nog steeds stoppen. Waarschijnlijk is dat euvel verholpen.
06 Verkeerde firewall Onlangs moest ik na een Windows-update (XP Home) mijn ZoneAlarm-firewall uitschakelen. Ik verwachtte commentaar van het Beveiligingscentrum, maar dat bleef uit. Bij inspectie meldde het systeem dat de McAfee-firewall actief is, maar die is niet meer geïnstalleerd. Heeft u een verklaring? Tim van Rijswijk
06 U had McAfee wel op de pc staan? Dan is de enige verklaring dat McAfee niet volledig van uw pc is verwijderd. De verwijdering van dit beveiligingsprogramma werkt het beste door naar Start, Configuratiescherm, Software te gaan. Zoek tussen Programma's verwijderen naar McAfee en klik op Verwijderen. Dan is het programma helemaal weg en kunt u de ZoneAlarm-firewall gebruiken. Extra tip: een virusscanner naast de Windows Firewall kan geen kwaad. Probeer bijvoorbeeld AVG eens (free.avg.com).
Post 6 Een virusscanner, bijvoorbeeld het gratis AVG, is een must op iedere pc.
Post 5 In Energiebeheer wijzigt u uw voorkeuren voor het besparen van energie op uw pc.
Post 7 Everest Home Edition kan u aan de juiste driver voor uw geluidskaart helpen.
USENET DOOR: FRANK DE GRAAF
Usenet 2.0 Superieur downloaden uit nieuwsgroepen Usenet gaat met zijn tijd mee. Downloaden uit de nieuwsgroepen ging al veel eenvoudiger dan vroeger, maar met 'versie 2.0' is dat nog makkelijker geworden. Deze tips vertellen hoe!
Versie 2.0 Sinds web 2.0 wordt op internet overal een tweede versie van uitgebracht. Bij Usenet's 'tweede versie' zijn de wijzigingen veel minder spectaculair. Het downloadprincipe blijft hetzelfde, maar wel is het de afgelopen tijd veel gemakkelijker geworden. Er zijn goede nieuwsdiensten verschenen die voor een gering bedrag per maand toegang bieden tot usenet en waar een retentie van 100 dagen eerder regel is dan uitzondering. Ook downloaden is een stuk eenvoudiger geworden. In dit artikel geven we u de handigste tips om nog sneller en beter te kunnen downloaden.
Tip 01: Zoeken met Binsearch
Boodschappenlijst: Internetaansluiting Toegang tot een
Vrijwel alle usenet-communities maken gebruik van nzb-websites als binsearch.info. Het leuke is dat u dergelijke websites ook zelf kunt gebruiken om gericht te zoeken op usenet. Ook veel usenet-programma's ondersteunen dit, maar dat gaat vaak niet snel en is meestal ook niet gratis. Surf naar binsearch.info en vul op de startpagina uw zoektermen in. Wijzig de maximale 'leeftijd' eventueel naar 99 dagen - dat is de gemiddelde retentie bij usenet-diensten - en klik op Zoek. Zeker bij populaire films en muziek is de kans groot dat u flink wat resultaten te zien krijgt. Het starten van het downloaden begint als vanouds met het maken van een nzb-bestand. Dat gaat op dezelfde wijze als u al gewend bent.
usenet-dienst
Zorgen dat het downloaden vanaf usenet u nog makkelijker afgaat.
Tip 1 Websites als binsearch.info kunt u ook gebruiken om zelf gericht op zoek te gaan naar een film.
USENET
Tip 02: Meer zoekmogelijkheden Bij veel posts worden informatiebestanden meegepost met de extensie .nfo. In een dergelijk bestand vindt u meestal informatie over de post zoals de filmnaam, de kwaliteit en welke ondertiteling is meegeleverd. Dat is handig omdat voor de bestanden zelf vaak cryptische namen worden gebruikt. Met Binsearch kunt u ook in dergelijke bestanden zoeken. Dat maakt de kans op het vinden wat u zoekt een stuk groter. Kies voor Advanced Search in de bovenste balk. Vul bij Query de naam in van de film of cd waarnaar u zoekt, maar kies deze keer voor Search body. U krijgt nu andere, maar vaak betere, resultaten gepresenteerd. Breid de zoekopdracht eventueel uit met toevoegingen als NL om op zoek te gaan naar Nederlandse ondertitels.
zoeken een stuk makkelijker. Klik op een post van een uploader waar u meer van wilt zien. Scroll vervolgens naar beneden tot u bij het blokje Postinformatie komt. Klik vervolgens op het oogicoon achter de tag. In de linkerkolom heeft u nu een extra filter gekregen met de naam van de tag. Klik daarop om alle posts van deze uploader te volgen. U kunt het filter weer verwijderen door er met rechts op te klikken en te kiezen voor Verwijderen. U hoeft overigens geen extra filter aan te maken om toch met tags te kunnen werken. Handmatig toevoegen in het zoekveld levert hetzelfde resultaat op.
Voor Binsearch heeft u geen communities nodig
Tip 2 Door te zoeken in informatiebestanden wordt de vindkans veel groter.
Tip 03: FTD-tags Met een ledenaantal van bijna 400.000 is FTD niet meer weg te denken uit de Nederlandse usenet-wereld. Het FTD-programma kent een aantal handige opties waarmee het zoeken op usenet een stuk makkelijker wordt. Een van de onderdelen van een post op FTD is de tag. Dit is een kenmerk dat door de poster zelf kan worden bepaald. Daar heeft u niet zoveel aan bij posters die incidenteel iets aanmelden, maar wel bij de 'grote jongens'. Zij gebruiken vaak dezelfde tags en dat maakt het
Tip 3 Door op het oog achter de tag te klikken voegt u deze toe als extra filter.
Tip 04: FTD-filters U mag niet zomaar alles downloaden en gebruiken. In Nederland is downloaden vooralsnog toegestaan, met uitzondering van software. Aan dat recht zitten echter wel wat beperkingen. Het downloaden van een film voor eigen gebruik en vertoning in huiselijke kring is toegestaan, maar u mag niet voor iemand anders downloaden. Bij software is er nog een extra beperking. Daarvoor is in de wet vastgelegd dat zomaar downloaden ook niet is toegestaan. Dat geldt overigens met name voor commerciële software omdat bij veel programma's zoals open source-software, downloaden juist wordt aangemoedigd. Snijd uzelf niet in de vingers door te gaan uploaden, dat is namelijk in vrijwel alle gevallen illegaal.
Standaard is FTD uitgerust met enkele filters die u aan de linkerkant vindt. Deze zijn ingedeeld in de categorieën Beeld, Spelletjes, Geluid en Applicaties. De filters kunt u bewerken zodat ze andere resultaten weergeven. Het is bijvoorbeeld eenvoudig om het Erotiek-filter helemaal te laten verdwijnen of om bij Dvd's alleen bepaalde genres te tonen. Klik met rechts op de filters en kies voor Filters bewerken. Scroll bijvoorbeeld naar beneden naar Erotiek en verwijder dit filter met de rechtermuisknop. Sla vervolgens de instellingen op door te kiezen voor Opslaan. Het ongewenste filter is nu verdwenen uit het overzicht. Een foutje is te herstellen door op een ander filter te klikken en te kiezen voor Alles herstellen. Daarmee verdwijnen alle zelfgemaakte filters en keren de standaard filters terug.
USENET
Tip 05: Filters aanpassen Het aanbod op FTD is overweldigend en de kans is groot dat u net die ene leuke film over het hoofd ziet. Dat is op te lossen door de standaard filters aan te passen. Klik met rechts op de filters een kies voor Filters bewerken. Kies nu voor een categorie als Beeld en vervolgens een filter. In het onderste deel van het scherm kunt u de eigenschappen van het filter zien. Bij een Dvd zijn dat bijvoorbeeld Formaat, Bron, Ondertitels, Genre en Tag. Klik op een van deze onderdelen om de instellingen te bekijken. Als er niets is geselecteerd, dan is het filter niet actief. Klik bijvoorbeeld op Genre om alleen films van een bepaald genre te krijgen. Ook is het mogelijk om alleen dvd's te laten tonen waarbij Nederlandse ondertitels zijn meegeleverd. Als u wijzigingen maakt, klik dan eerst op Aanpassen en vervolgens op Opslaan. Per categorie heeft u verschillende mogelijkheden. Blader door deze mogelijkheden om te bepalen wat interessant voor u is. U kunt bijvoorbeeld alleen muziek laten tonen met een minimale bitrate van 160 kbit/sec of software voor bepaalde platformen juist niet laten tonen. Als u een fout maakt, is het met de herstelmogelijkheid uit de vorige tip mogelijk om deze ongedaan te maken, maar realiseer u dat u dan alle aangebrachte wijzigingen ongedaan maakt.
Tip 06: Downloaden met SSL
Tip 4 Standaard filters kunt u eenvoudig verwijderen.
Tip 5 Klik eerst op Aanpassen en vervolgens op Opslaan om wijzigingen door te voeren.
Veel internetproviders hanteren 'traffic-shaping' tijdens drukke tijden, 's Avonds is het op internet veel drukker dan overdag, omdat iedereen dan achter de computer duikt om onder andere te downloaden. Tijdens het downloaden wordt veel bandbreedte gebruikt en het gevolg kan zijn dat het internet voor iedereen langzamer wordt. Om dat te voorkomen wordt aan het downloadverkeer een lagere prioriteit gegeven. Wat u concreet merkt, is dat downloaden langzamer gaat en dat de gemiddelde snelheid flink fluctueert. Dat is geen enkel probleem als u geen haast heeft, maar wel vervelend als u net die ene film nog binnen wilde halen om dezelfde avond te kijken. De oplossing daarvoor is SSL. Deze veilige manier van downloaden wordt aangeboden door veel usenet-aanbieders en werkt op zo'n manier dat u de beperkingen van de internetprovider omzeilt. Het is natuurlijk wel zo dat het geen oplossing is als iedereen het altijd gebruikt. Doe het daarom met mate.
Tip 6 Het is verleidelijk om altijd via SSL te downloaden, maar als iedereen dat doet, is het een kwestie van tijd voordat de providers ingrijpen.
USENET
Tip 07: SSL instellen Ga eerst na of uw usenet-provider downloaden via SSL ondersteunt. In veel gevallen is dat zo, maar dient u gebruik te maken van een aparte server en is het poortnummer afwijkend. Noteer deze informatie. Door SSL te gebruiken wordt al het verkeer versleuteld en dat kost rekenkracht. Dat hoeft geen probleem te zijn op een normale computer, maar is wel een aandachtspunt als u gebruikmaakt van een oud beestje als downloadmachine of een apparaat met een weinig krachtige processor als een N AS. Volg de werkwijze voor het toevoegen van een nieuwe server. Drie zaken zijn waarschijnlijk anders dan normaal. Ten eerste dient u de juiste servernaam aan te geven omdat deze mogelijk verschilt van de normale nieuwsserver. Het poortnummer is in de meeste gevallen 563 in plaats van de gebruikelijke poort 119. Tot slot dient u aan te geven dat het om een SSL-server gaat. U kunt nu gewoon downloaden en dat gaat ook op volle kracht tijdens piekuren.
de filters aanpassen, maar dat is niet nodig. Klik op Save om het filter op te slaan. Klik vervolgens op Preview om te kijken of de feed goed wordt binnengehaald en of het filter goed werkt. Bovenin staan de gefilterde resultaten.
Tip 8 U kunt downloaden automatiseren door gebruik te maken van rss-feeds.
Dankzij rss downloadt u altijd direct de laatste posts Tip 7 Door SSL te gebruiken omzeilt u de beperkingen die providers instellen.
Tip 08: Rss instellen
Tip 09: Downloaden met rss
Rss wordt veel gebruikt op informatieve websites. Het is een manier om nieuwe informatie beschikbaar te stellen voor een rss-lezer als FeedDemon. Rss kan ook gebruikt worden om het downloaden te automatiseren. De website tvnzb.com biedt feeds waarin veel Amerikaanse televisieprogramma's worden doorgegeven. Met SABnzbd+ is het mogelijk om u te abonneren op een dergelijke feed om bijvoorbeeld altijd de laatste afleveringen van The Simpsons te downloaden. Start SABnzbd+, ga naar Config en vervolgens naar RSS. Vul hier een rss-feed in en klik vervolgens op Save. Het is handig om te beginnen met tvnzb, www. tvnzb.com/tvnzb_new.rss. Na het toevoegen kunt u het filter instellen om bijvoorbeeld alle HDTV-uitzendingen van The Simpsons te filteren. Daarvoor vult u in: simpsons*hdtv. Dat sterretje is een wildcard ten teken dat alles tussen deze twee woorden mag staan. Eventueel kunt u
Als de feed goed werkt binnen SABnzbd+, dan wordt het tijd om deze te activeren. We raden u aan om dit eerst handmatig te doen om te voorkomen dat uw computer de hele nacht van alles downloadt omdat een filter niet goed staat ingesteld. Dat handmatig downloaden doet u door naar Config en vervolgens RSS te gaan en bij een feed op de Download-knop te drukken. Als dat naar wens werkt, plaatst u een vinkje bij Scheduled. Vanaf dat moment wordt de feed direct verwerkt en zullen de gewenste downloads automatisch worden binnengehaald. De mogelijkheden zijn heel krachtig. Binsearch biedt rss-feeds aan voor dumpgroepen als alt. binaries.boneless. Als u niks wilt missen van bijvoorbeeld Coldplay, dan maakt u een feed met filter aan voor deze band. Alles wat in een dergelijke groep van Coldplay wordt geplaatst, wordt binnengehaald. U mist dan niks, maar de kans bestaat wel dat u veel dubbele dingen downloadt.
USENET
Tip 10: Downloaden op afstand
Tip 12: Meer communities
SABnzbd+ bedient u via een webbrowser op de computer waarop het is geïnstalleerd, maar dat kan ook op afstand. Dat is handig om bijvoorbeeld een downloadcomputer op zolder aan te sturen vanaf de laptop in de woonkamer. Het kan ook nog een stap verder door de aansturing via internet te laten verlopen. Klik op Start en vervolgens op Uitvoeren en geef het commando cmd gevolgd door Enter. In het Dos-scherm geeft u het commando ipconfig Noteer het ip-nummer en start vervolgens SABnzbd+. Bij Config, General vervangt u bij host het woord localhost door het gevonden ip-adres. Het is aan te raden om ook een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen voor de toegang tot SABnzbd+. Erg sterk is die beveiliging echter niet omdat de gegevens niet versleuteld in het bestand SABnzbd.ini worden opgeslagen. Sla de instellingen op en herstart SABnzbd+. Waarschijnlijk krijgt u een melding van de Windows Firewall; accepteer deze. Surf vervolgens naar http://ip-adres:8080/ sabnzbd en u kunt SABnzbd+ net zo gebruiken als voorheen, maar nu ook vanaf andere computers in het netwerk.
Bij artikelen over usenet komen meestal de grootste communities als FTN en FTD aan bod. Zij zijn echter lang niet de enige. Communities als FTAclub, FTRforum en NZBPirates doen ook flink mee. Surf naar www. ftaclub.net, www.ftrforum.nl of naar www.nzbpirates.com om deze alternatieve communities te bezoeken. In alle gevallen is registratie verplicht voordat u toegang krijgt tot alle postinformatie. Deze communities zijn minder massaal dan FTN of FTD en er is veel ruimte voor bijdragen die niet direct gerelateerd zijn aan usenet.
Tip 10 Met het commando cmd en vervolgens ipconfig achterhaalt u het ip-adres van uw computer.
Tip 11: Downloaden vanaf internet Als vervolg op tip 10 kunt u nog een stap verder gaan door bediening van uw computer vanaf internet mogelijk te maken. Hiervoor is het nodig om een poort te openen in uw router. Open poort 8080 en laat deze naar het ip-adres van de downloadcomputer verwijzen. Hoe u dat doet, staat beschreven in de handleiding van uw router. Dat ip-adres heeft u bij de vorige tip achterhaald. Surf vervolgens naar www.watismijnip.nl om uw externe ip-adres te achterhalen. De downloadcomputer is bereikbaar op http://extern-ip-adres:8080/sabnzbd.
Tip 12 Uitgekeken op FTN en FTD? Neem dan eens een kijkje bij NZBPirates, FTAclub of FTRforum.
Ouderwets headers ophalen levert nog wel eens leuke verrassingen op Tip 13: Ouderwets zoeken Nog maar een paar jaar geleden was het downloaden van usenet een stuk lastiger omdat u handmatig op zoek moest naar interessante bestanden. Het leuke van deze ouderwetse methode is echter wel dat u interessante bestanden tegenkomt die u anders nooit had gevonden. Binsearch.info biedt de mogelijkheid om door de groepen te browsen, maar is door de webopzet minder geschikt voor grote groepen. Geschikter zijn programma's als Newsleecher die wel in één keer de miljoenen headers in dergelijke groepen kunnen binnenhalen.
Tot slot Tip 11 Door een poort te openen in uw router kunt u SABnzbd+ bedienen vanaf internet.
Aan de populariteit van usenet lijkt geen einde te komen en dat is niet onterecht. Het downloaden gaat snel en door de vele actieve Nederlanders is een groot deel van het aanbod op de Nederlandse vraag ingespeeld.
WINDOWS XP DOOR: EDMOND VARWIJK
Installeer dit direct Na drie service packs geldt Windows XP als een heel goed besturingssysteem. Velen geven het zelfs de voorkeur boven opvolger Vista. Toch ontbreken in XP onderhand wel enkele functies. Maar dat is snel op te lossen met de hier besproken programma's!
Windows XP
IE7Pro
Daemon Tools Lite
PDFCreator
ISO Recorder
CDBurner
7-Zip
Grabit
Daemon Tools Lite Een iso is een kopie van een cd of dvd in één bestand. XP kan standaard niets met zo'n iso-bestand en kan het ook niet maken. Toch worden veel software en mediabestanden op internet in dit formaat aangeboden. Daemon Tools Lite brengt dan uitkomst. Dit is de gratis en iets beperktere versie van Daemon Tools Pro, maar voor de meeste gebruikers biedt het voldoende functionaliteit. Download Daemon Tools Lite van www.daemon-tools.cc/dtcc/download.php. Klik op DAEMON Tools en daarna op DAEMON Tools Lite. Bewaar het bestand op de computer en kies daarna voor Uitvoeren om het programma te installeren. Wilt u de software in het Nederlands, bevestig dan de installatie in het Dutch. Laat halverwege de installatie de computer opnieuw opstarten. Dit is noodzakelijk om de installatie af te ronden. Aan het eind vraagt Daemon Tools of u uw zoekmachine wilt omleiden naar de startpagina van het programma. De makers gebruiken de inkomsten die dit oplevert om u de software gratis te kunnen laten gebruiken. Het is aan u om te beslissen of u dat wilt toestaan.
Tip 1 De installatie van Daemon Tools Lite vereist een reboot van de computer.
Laden en spelen Daemon Tools Lite plaatst een nieuw pictogram naast de klok in de taakbalk. Klik er met de rechtermuisknop op om het optiesmenu te openen. Onder Virtuele CD/DVD-ROM vindt u de virtuele cd/dvd-speler van Daemon Tools. Hierin kunnen geen echte cd's of dvd's worden ge-
We vertellen met welke programma's u Windows XP helemaal bij de tijd houdt.
Tip 2 De audio-cd in station E: is dezelfde als het cd-bestand geladen in de virtuele dvd-speler van Daemon Tools.
WINDOWS XP
laden, maar wel de iso-bestanden die van een cd of dvd kunnen worden gemaakt. Klik op Virtuele CD/DVD-ROM, Apparaat [Leeg], Mount Image. Blader nu naar een iso-bestand op uw computer of het netwerk en kies Openen. Open daarna de Windows Verkenner en zie dat daar behalve een tweede cd/dvd-speler is bijgekomen, ook de zojuist geselecteerde iso is geladen. Die kunt u gebruiken als een echte cd of dvd. Daemon Tools ondersteunt bovendien behalve het iso-formaat ook nog een handvol andere cd- en dvd-formaten.
Extra stations maken Niet genoeg aan één extra dvd-speler? Dan kunt u er meer bijmaken. Klik met rechts op het Daemon Tools-pictogram en kies Virtuele CD/DVDROM. Geef het gewenste aantal stations op. Zonder te hoeven herstarten ziet u in de Windows Verkenner dat er meer spelers bijkomen. Via het Daemon Tools-menu kunt u ieder station gebruiken om iso-bestanden van cd's en dvd's te laden.
ISO Recorder Behalve het kunnen laden van iso-bestanden, wilt u die waarschijnlijk ook zelf kunnen maken. Heel handig om belangrijke cd's en dvd's op die manier veilig op uw computer te bewaren. U hoeft ze dan bovendien nooit meer te zoeken. Iso-bestanden maken kan niet met de Lite-versie van Daemon Tools, maar wel met het programma ISO Recorder. Download dit van http://isorecorder.alexfeinman.com en kies de juiste versie voor uw Windows. Voor XP is dat de 32-bit versie van ISO Recorder v2. Bewaar het bestand op uw computer en start na het downloaden de installatie via Uitvoeren.
Met iso-bestanden heeft XP straks geen moeite meer
Zelf iso's maken
Tip 3 Extra cd- en dvd-spelers waren nog nooit zo goedkoop dankzij Daemon Tools Lite.
Plaats nadat ISO Recorder is geïnstalleerd een cd of dvd in de speler van de computer. Open dan de Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de dvd-speler. Kies in het menu voor Create Image from CD. ISO Recorder werkt met een wizard die in enkele stappen helpt een iso te maken. Het doet zelf al een voorstel voor een naam. Via de knop met de puntjes kunt u kiezen waar u het iso-bestand wilt opslaan. Standaard is dat de map C:\Documents and settings\ en dan uw gebruikersnaam. Klik op Next om de bewerking uit te voeren. De iso kunt u daarna gebruiken in Daemon Tools.
Schijven uitwerpen Net als bij een echte dvd-speler moet u de cd of dvd 'uitwerpen' om het station te legen. Dit gaat weer via een klik met de rechtermuisknop op het pictogram van Daemon Tools. Kies dan het station dat u wilt legen en kies Unmount image. Een tussenvorm is de image uitwerpen waarbij de image nog geselecteerd blijft maar de virtuele lade wel wordt 'geopend', zodat de cd of dvd niet direct weer gebruikt kan worden. Na het uitwerpen kunt u een andere virtuele cd of dvd laden.
Tip 6 Met ISO Recorder maakt u zelf iso's van cd's en dvd's.
Directories omzetten Tip 4 Net als bij een echte dvd-speler moet u bij Daemon Tools de virtuele schijven 'uitwerpen'.
Een heel handige functie van ISO Recorder is de mogelijkheid om van een directory met bestanden een iso te kunnen maken. Bestanden op de harde schijf kunnen dus direct worden omgezet naar een
WINDOWS XP
iso-bestand zonder dat ze eerst van een cd of dvd moeten worden gehaald. Selecteer de map met bestanden die u wilt omzetten in een iso-bestand. Klik met de rechtermuisknop op de map en kies Create ISO Image file. De wizard laat dan het volledige pad zien van de map die u heeft geselecteerd. Ook laat die zien waar de iso zal worden geplaatst. U kunt de naam en het label aanpassen en eventueel via Boot Image, Include aangeven dat u de iso zo wilt laten maken dat daarmee de computer kan worden opgestart. U heeft dan wel de toegang nodig tot de daarvoor benodigde bestanden. Voor het simpelweg omzetten van bestanden in een iso heeft u deze functie echter niet nodig. Klik op Next om de bewerking uit te voeren.
Tip 7 Heel handig! ISO Recorder kan mappen direct omzetten in een iso-bestand.
compressie dan de standaard zip van Windows. U kunt voor een meer algemeen zip-formaat kiezen bij Archief formaat. Ook kunt u het Compressieniveau instellen; in plaats van Standaard kunt u kiezen voor Maximum of Ultra. Allebei de opties zorgen voor kleinere bestanden, maar het maken van het archief duurt wel langer en het vraagt veel van het geheugen. Bevestig via een klik op OK.
Tip 9 7-Zip kan bestanden en mappen veel kleiner comprimeren dan Windows standaard doet.
7-Zip Sinds enkele versies kent Windows, en dus ook XP, een eigen compressiefunctie. U kunt met rechts op een bestand of map klikken en dan via Kopiëren naar, Gecomprimeerde map de geselecteerde mappen en/of bestanden samenvoegen in één zip-archief. Meer opties zijn er echter niet. U kunt niet het archieftype of de compressiefactor kiezen. En ook niet het archief opdelen in meerdere kleine delen. Tijd dus om de compressiekracht van XP eens flink op te voeren. Dat kan met 7-Zip. Download het programma vanaf www.7-zip.org en start de installatie.
Tip 10 Beveilig archiefbestanden door ze met 7-Zip te versleutelen.
Beveiligde archieven
Archiefbestanden maken kan XP wel beter aan 7-Zip overlaten
7-Zip kan een gecomprimeerd bestand ook versleutelen. Voer daarvoor bij Codering tweemaal een wachtwoord in waarmee het bestand later kan worden geopend. Kies een Codeermethode, de standaard optie AES256 is prima. Klik daarna op OK. Het comprimeren zal nu wel veel langer duren, maar het bestand dat wordt gemaakt, is zonder het wachtwoord niet meer door anderen te openen. Ideaal wanneer u een zip-bestand via e-mail wilt versturen of meeneemt op een usb-geheugenstick.
Eigen formaat Eenvoudig e-mailen Start 7-Zip via het menu Start of via een klik op rechts op een map of selectie bestanden. Kies in het laatste geval in het snelmenu 7-Zip, Toevoegen aan archief. 7-Zip doet een voorstel voor het comprimeren van de geselecteerde mappen en bestanden. Verscheidene zip-formaten worden ondersteunt, maar 7-Zip heeft ook een eigen formaat: .7z. Dit wordt standaard gebruikt en het bereikt een veel betere
Een andere handige functie van 7-Zip is het comprimeren en direct e-mailen van bestanden. Klik met de rechtermuisknop op een bestand of map en kies 7-ZIP, Comprimeer en verstuur. Of ga voor helemaal automatisch en kies Comprimeer naar [bestandsnaam] en verstuur. In het laatste geval hoeft u niets meer te doen. 7-Zip zal de geselecteerde map of
WINDOWS XP
bestanden comprimeren en direct in een mailbericht plakken. U hoeft alleen nog het adres van de geadresseerde op te geven en op Verzenden te klikken. Sneller en makkelijker kan niet. Waarom kan Windows dit niet?
Tip 11 Verstuur een archief direct via e-mail zonder verdere vragen.
7-Zip als programma Doordat bijna alles bij 7-Zip via het snelmenu te regelen is, zou je bijna vergeten dat het ook nog een echt programma is. En blijkbaar zijn de makers dat ook vergeten, want de meeste ontwikkeling zit niet in het onderdeel dat u via Start, Alle programma's, 7-Zip, 7-Zip File Manager kunt starten. L) kunt er archiefbestanden mee openen en bewerken, en er bestanden aan toevoegen of juist uit verwijderen. Het werkt allemaal, maar ziet er niet briljant uit.
Tip 13 Installeer IE7Pro zonder de standaardinstellingen te veranderen.
Beter zoeken Door het installeren van IE7Pro kunt u in Internet Explorer veel beter zoeken op een webpagina. Via Ctrl+F wordt nog altijd de tekstzoekfunctie geopend, maar het is niet meer een zwevend venster dat altijd daar staat waar het niet moet staan. De functie bevindt zich nu mooi in de statusbalk. Ook zijn er prachtige aanvullende opties zoals Highlight All, waarmee het woord dat u zoekt in de hele webpagina geel geaccentueerd wordt. Dat maakt zoeken nog gemakkelijker.
Tip 14 De zoekfunctie in Internet Explorer wordt met IE7Pro zoveel beter.
Makkelijker scrollen Via Extra, IE7 Pro Grab and Drag, schakelt u de Grab and Drag-functie in. Drukt u vervolgens de Alt-toets in, dan verandert de muiscursor in een handje waarmee u met de muisknop ingedrukt de webpagina in de Tip 12 Bijna alles is via het snelmenu te regelen, toch is 7-Zip ook nog een echt programma.
IE7Pro Er is inmiddels een ruime keuze in webbrowsers. Internet Explorer zit echter altijd op iedere computer met Windows XP. Die browser beter maken is daarom aan te bevelen, ook wanneer u IE maar weinig gebruikt. IE7Pro is een add-on voor Internet Explorer 6 en 7. Download IE7Pro via www.ie7pro.com en installeer deze met de standaard opties. Sluit voor de installatie Internet Explorer wel eerst af.
Tip 15 Makkelijker scrollen via de Grab and Drag-muisfunctie.
WINDOWS XP
browser heel gemakkelijk kunt bewegen. Naar boven en onder, en naar links en rechts. Geen moeilijk doen meer met de schuifbalken. Zodra u de Alt-toets nogmaals indrukt, is de muis weer normaal. U kunt net zo vaak wisselen tussen muis en Grab and Drag als u wilt door telkens de Alt-toets in te drukken.
Sturen met de muis
PDFCreator Pdf is als formaat om bestanden uit te wisselen zo wijd verspreid, dat het eigenlijk allang in het besturingssysteem ondersteund zou moeten worden. U kunt ondersteuning toevoegen met het gratis PDFCreator, dat bovendien anders dan veel andere pdf-makers geen reclame of andere rommel meebrengt. Het is een echt gratis en vrij te gebruiken open source pdf-maker. Browse naar www.pdfforge.com, klik op PDF Creator, Download, Download PDFCreator now!.
Een andere uitbreiding van IE7Pro zijn de muisbewegingen of Mouse Gestures. Via Extra, IE7Pro Preferences, Mouse Gestures kunt u die inschakelen en instellen of deze via de linker- of rechtermuisknop worden geactiveerd. Een Mouse Gesture is een snelle beweging met de muis waarmee u een commando geeft. De rechtermuisknop indrukken en de muis snel een beweging naar beneden laten maken, betekent bijvoorbeeld naar beneden scrollen. Een snelle beweging naar links betekent één pagina terug, naar rechts één pagina vooruit. Op het genoemde Preferences-tabblad ziet u bij de Gesture-Actions een overzicht van alle beschikbare bewegingen.
Tip 18 Installeer PDFCreator om straks zelf in Windows pdf's te kunnen maken.
Zelf pdf's maken
Tip 16 Met een snelle beweging stuurt u de browser alle kanten op.
Is PDFCreator geïnstalleerd, dan kunt u vanuit ieder Windows-programma een pdf maken van het geopende document. Het gaat net als afdrukken op een printer via Bestand, Afdrukken. Selecteer daar de PDFCreator-printer en kies Afdrukken. In het venster dat wordt geopend, kunt u de naam van het document aanpassen en de datum, naam van de auteur, het onderwerp en eventuele trefwoorden opgeven. Deze laatste
Andere opties IE7Pro kent nog heel veel meer handige opties. Zo kunt u uw favorieten via internet synchroniseren, is het mogelijk direct in meerdere zoekmachines te zoeken, kunt u uw privacy beter bewaken, reclames blokkeren, enzovoort. Al deze opties vindt u via Extra, IE7Pro Preferences.
Tip 17 Via de opties kunt u de vele extra's van IE7Pro beheren.
Tip 19 Een pdf maken werkt net als het afdrukken van een document.
WINDOWS XP
informatie wordt aan het pdf gekoppeld en kan worden gebruikt door zoekmachines en ook door Adobe Reader bij het openen van de pdf. Klik daarna op Opslaan om het pdf-bestand te maken en te bewaren op de computer. Bevestig de map waar u het document wilt bewaren en klik op OK.
Eindelijk gewoon zelf pdf's maken
Direct e-mailen Maakt u een pdf die u per mail wilt versturen, dan kan dat in één keer. Klik niet op Opslaan, maar bevestig met een klik op E-mail. Het pdf-document wordt dan gemaakt en direct als bijlage aan een e-mailbericht gekoppeld. Adres invullen, tekst erbij en verzenden maar!
Tip 21 Sneller kan een pdf niet uit de bus rollen, met ook nog eens alle gewenste instellingen.
Tip 20 Een pdf direct mailen kan ook met PDFCreator.
Geavanceerde pdf Voor de geavanceerdere opties van PDFCreator klikt u op Opties in het venster van PDFCreator. Het is handig om bij Document een Standaard Auteur op te geven om nog sneller te kunnen werken. De auteur wordt dan telkens al ingevuld. Hetzelfde geldt voor Gebruik huidige datum en tijd als datum van creëren. Wilt u voorkomen dat anderen uw pdf-document hergebruiken, voer dan via Document, Watermerk een tekst in die als achtergrond op iedere pagina van de pdf komt. Via Automatisch Opslaan kunt u een standaard map kiezen en eventueel een standaard bestandsnaam. Schakel hiervoor Gebruik automatisch opslaan in en kies een veld bij Bestandsextensie toevoegen, maar u kunt ook de informatie op de lijn bij Bestandsnaam zelf bewerken. Bevestig via Opslaan.
CDBurner Windows XP is de eerste versie van Windows die zelf cd's kan branden. Echt makkelijk te doorgronden is die functie echter niet en er zijn dan ook maar weinig mensen die het willen gebruiken. Dan is CDBurner een veel beter alternatief. Browse naar www.cdburnerxp.se en klik op Download. Bewaar het bestand en kies voor Openen om de installatie te starten. CDBurner vereist de aanwezigheid van het .NET Framework. Dit is een extra laag software op de computer die ontwikkelaars van software zoals de makers van CDBurner in hun programma gebruiken. Het .NET Framework is gratis en als dat ontbreekt op uw computer zal het installatieprogramma van CDBurner u helpen het te downloaden. Een handige optie om tijdens de installatie van CDBurner nog in te schakelen is: Maak een snelkoppeling op het Bureaublad.
Tip 22 De installatie van CDBurner is wat omslachtig omdat ook het .NET Framework moet worden geïnstalleerd.
Branden Het grote voordeel van CDBurner boven de standaard brandfunctie in XP is dat het veel duidelijker is. Start CDBurner via Start, Alle programma's, CDBurnerXP, CDBurnerXP. Het programma bevat enkele wizards. In het eerste venster kunt u kiezen voor het maken van een Data Schijf of Audio Schijf. Met de eerste kunt u bestanden branden naar een normale cd of dvd. CDBurner lijkt erg op Nero zoals dat ooit begon met bovenin het scherm een verkenner met alle schijven, mappen en bestanden op uw pc, en onderin de nieuw te branden schijf. Sleep
WINDOWS XP
bestanden en mappen van het bovenste venster naar het onderste om zo de selectie van bestanden te maken die u wilt branden. Klik daarna op Schijf, Branden schijf. Behalve cd en dvd ondersteunt CDBurner ook al Blu-ray en hd-dvd's.
Tip 23 Selecteer de bestanden en mappen die u op de cd of dvd wilt branden.
Schijven kopiëren Wilt u een cd of dvd kopiëren, kies dan in het opstartscherm van CDBruner Kopieer schijf. Klik daarna op Kopiëren Audio of Kopiëren Data. De wizard vraagt dan waar de bronschijf zich bevindt en waar de kopie naartoe moet worden geschreven. Daarna wordt de bronschijf gelezen en zodra dit klaar is, vraagt CDBurner u om een nieuwe lege schijf te plaatsen. Hierna wordt de kopie gebrand.
gestart. Aan het einde van de installatie wordt gevraagd om de naam van de nieuwsserver die u wilt gaan gebruiken. Zonodig kunt u hier ook uw gebruikersnaam en wachtwoord opgeven. Daarna zal Grabit contact maken met de server en de lijst met nieuwsgroepen downloaden.
Tip 25 Minstens de naam van de server is nodig om Grabit te kunnen gebruiken.
Downloaden Grabit kan zelf berichten downloaden van een nieuwsserver, maar het is handiger om dit met nzb-bestanden te doen. In Tips & Trucs is dit al vaker uitgelegd. Gebruik een zoekmachine als http://alt.binaries.nl of www.newzleech.com om een nzb-bestand te zoeken. Bewaar het bestand, ga dan in Grabit naar het tabblad Batch en kies NZB-lmport Klik op Add en selecteer het nzb-bestand. U kunt er meerdere toevoegen. Klik uiteindelijk op Grab.
Tip 24 CDBurner kan ook cd's en dvd's kopiëren wanneer er maar één cd- of dvd-station in de computer aanwezig is. Tip 26 Nzb's downloaden onder XP kan prima met Grabit.
Grabit Berichten lezen in nieuwsgroepen gaat prima met Outlook Express, al houdt het gebruiksgemak niet over. Wilt u ook bestanden downloaden, dan kan dat echter niet. Daarvoor heeft u bijvoorbeeld Grabit nodig. Dit is een gratis downloader van bestanden uit nieuwsgroepen. Ga naar www.shemes.com en klik op Free Download. De nieuwste versie van Grabit wordt dan automatisch gedownload en de installatie wordt
Tot slot Met deze toevoegingen is Windows XP weer up-to-date, leder van de besproken programma's is een uitstekende oplossing voor die punten waar het oudere XP inmiddels tekort schiet. Uw computer kan er weer helemaal tegenaan!
SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: ROBBIN OOIJE VAAR
Weg = echt weg Eraser wist bestanden definitief Als u in Windows de prullenbak leegt, lijkt het alsof de gegevens weg zijn. Maar met het juiste gereedschap zijn vertrouwelijke bestanden toch nog eenvoudig terug te halen! Secure Eraser zorgt ervoor dat bestanden
Uitvoeren om direct na het downloaden de installatie te starten. Klik steeds op Volgende. Na de installatie vindt u Eraser terug in uw Startmenu in de gelijknamige map. U kunt het programma opstarten, maar dat is niet nodig. We gaan Eraser gebruiken via de rechtermuisknop om bestanden definitief en grondig te wissen.
Stap 03: Gebruik in de praktijk
echt definitief worden verwijderd.
Stap 01: Echt wissen Secure Eraser zorgt ervoor dat de ruimte waar een gewist bestand was opgeslagen meerdere malen wordt overschreven. Hierdoor is het herstellen van zo'n bestand niet meer mogelijk. Eraser is handig omdat het programmaatje integreert in het menu onder de rechtermuisknop. Ook heeft Eraser een slimme 'move'-functie. Hiermee verplaatst u een bestand veilig van bijvoorbeeld een usb-stick naar uw harde schijf. De bestandsresten worden van de usb-stick 'geschraapt', zodat u er zeker van kunt zijn dat als u de stick kwijtraakt de gewiste gegevens niet meer terug te halen zijn.
Eraser is geen vervanging van de standaard Windows-procedure om bestanden en mappen te verwijderen, maar een aanvulling. Het is van belang dat u secuur te werk gaat met Eraser. Alles wat u vernietigt met dit programma kunt u niet meer herstellen! Klik met rechts op een bestand, map of een selectie van bestanden/mappen. In het menu ziet u naast Verwijderen nu ook de optie Erase staan. Zodra u deze optie kiest, toont Eraser een waarschuwingsvenster. Bevestig met OK en de bestanden worden definitief verwijderd. Optioneel kunt u de manier waarop Eraser uw bestanden vernietigt aanpassen. Klik op de knop Options en verander op het tabblad Files de wistechniek. Informatie over de technieken is te vinden via Wikipedia.org. In het rechtermuisknopmenu is naast Erase ook de optie Erase Secure Move toegevoegd. Hiermee kunt u bestanden veilig verplaatsen. Klik met rechts op een bestand, map of een selectie van bestanden/mappen. Kies Erase Secure Move en geef op waar naartoe u de bestanden wilt verplaatsen. Eraser kopieert de bestanden netjes van bron naar doel en vernietigt vervolgens de originele op de bronlocatie.
Eraser vernietigt bestanden en mappen op uw harde schijf of usb-stick.
Eraser integreert in het menu onder de rechtermuisknop.
Niveau stappenplan Stap 02: Download en installatie Ga naar www.heidi.ie/node/14, klik op Download en dan op de juiste Eraser-versie voor uw besturingssysteem. Bij twijfel: kies de bovenste. Haal het bestand EraserSetup32.exe binnen door hierop te klikken. Kies
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.
Beginner
Expert
BESTANDEN OPENEN DOOR: KEES KRICK
Nooit meer problemen met onleesbare bestanden Zodra u in de Verkenner op een bestand dubbelklikt, zal Windows het bijbehorende programma starten. Dat gebeurt aan de hand van de bestandsextensie. Maar dit werkt niet altijd vlekkeloos. Hoe zorgt u dat u toch alle bestanden kunt openen?
Koppeling aan programma Het bestandstype is een aanduiding van meestal drie karakters en wordt ook wel extensie genoemd. Een voorbeeld is een doc-bestand. Van veel bestandssoorten weet Windows welk programma er bij hoort en het zal dat automatisch voor u starten als u op een bijbehorend bestand klikt. De koppeling tussen de extensie en het uit te voeren programma wordt vaak al ingesteld zodra u een nieuw programma installeert. Meestal krijgt u de mogelijkheid met vinkjes aan te geven welke bestandstypen het mag openen. Soms gebeurt dit niet, maar worden diverse extensies automatisch aan het programma gekoppeld.
Boodschappenlijst: Windows
Amber Outlook Converter
7-Zip
Super
Word Viewer 2003
Winamp
Excel Viewer 2003
Spider Player
Powerpoint Viewer
Grablt
Compatibiliteitspakket
QuickPar
Microsoft Office
Tip 1 Tijdens de installatie probeert een programma vaak bestandstypen aan zich te binden.
Onvindbaar Het kan gebeuren dat er een melding verschijnt dat Windows niet weet met welk programma een bestand geopend kan worden. Staat het programma op uw computer, dan kunt u zelf een koppeling maken. In het venster met de foutmelding kiest u voor Een programma in een lijst met geïnstalleerde programma's selecteren en klikt u op OK. Een lijstje met veelgebruikte programma's verschijnt waaruit u kunt kiezen. Staat het gewenste programma er niet tussen, dan klikt u op Bladeren om het op te zoeken. De koppeling wordt alleen permanent als er een vinkje staat bij Dit type bestand altijd met dit programma openen.
Verkeerd programma We gaan ervoor zorgen dat uw pc alle soorten bestanden kanopenen.
Het omgekeerde komt ook voor. Windows start een programma op, maar een andere dan u in gedachten heeft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als
BESTANDEN OPENEN
Tip 2 U kunt zelf aangeven welk programma een bestand mag openen. u twee tekstverwerkers heeft geïnstalleerd. Windows kan een bestandstype maar aan één programma koppelen. Wordt naar uw smaak niet het juiste programma gestart, dan kunt u dit zelf rechtzetten. In de Verkenner klikt u met rechts op het bestand en kiest u Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen klikt u op de knop Wijzigen. Onder het kopje Aanbevolen programma's staan enkele adviezen en zodra u op het plusteken klikt, verschijnen bij Andere programma's nog wat alternatieven. Staat het programma er nog steeds niet bij, dan klikt u op Bladeren. De aanpassing geldt meteen voor alle bestanden van dit type.
Tip 4 In een programma zijn bestandskoppelingen vaak nog te veranderen.
Koppel indien nodig zelf een extensie aan een programma naamd Instellingen, Setup of Opties vinden. In 7-Zip (www.7-zip.org), een gratis programma waarmee u gecomprimeerde bestanden maakt, kiest u bijvoorbeeld voor Gereedschap, Opties. Vervolgens staan op het tabblad Systeem alle mogelijkheden op een rijtje.
Handige viewers
Tip 3 Een verkeerde koppeling herstelt u eenvoudig zelf.
Instellen in het programma Behalve in de Verkenner kunt u meestal ook in een programma zelf aangeven welke bestandstypen het mag openen. In elk programma werkt dit weer anders, maar vaak kunt u via de menubalk een menoptie ge-
Word en Excel zijn veelgebruikte onderdelen van Microsoft Office. Alleen heeft niet elke computer deze software in huis. Als u toch docdocumenten en xls-spreadsheets op een willekeurige computer wilt kunnen bekijken, zijn de gratis programma's Word Viewer 2003 en Excel Viewer 2003 iets voor u. Bekijken en afdrukken van bestanden is dan geen enkel probleem, u kunt er alleen niets in veranderen. De hulpprogramma's vindt u in het downloadcentrum van Microsoft, op het volgende adres: www.microsoft.com/downloads/Browse.aspx?displaylang=nl. Kies bovenin bij Zoeken voor Office en klik op de knop Start. De lijst met producten wordt dan flink korter. Zoeken op de pagina kan met de toetsencombinatie Ctrl+F, of via Bewerken, Zoeken op deze pagina.
Mee op vakantie Zodra u de hulpprogramma's installeert, vindt u ze terug onder Start, Alle programma's. Documenten en spreadsheets tot en met Office
BESTANDEN OPENEN
versie 2003 kunt u nu bekijken en afdrukken. Ook handig voor op de laptop die u meeneemt op vakantie. U kunt dan een adressenlijst of document met bezienswaardigheden bekijken zonder een heel Officepakket mee te hoeven slepen.
Tip 6 Met Word en Excel Viewer bekijkt u zonder Office toch doe- en xls-bestanden.
Powerpoint-presentaties Presentaties worden vaak gemaakt met Powerpoint. Het zit net als Word en Excel in het Microsoft Office-pakket. Als u Powerpoint niet in uw bezit heeft, of niet heeft geïnstalleerd, maar wel presentaties van anderen wilt kunnen bekijken, is het gratis hulpprogramma Powerpoint Viewer handig. Er bestaat zowel een 2003- als een 2007-versie van en u vindt die in het downloadcentrum van Microsoft. Installeren van versie 2007 is voldoende, die herkent de presentaties van Powerpoint versie 2007, 2003,2002, 2000 en 97.
Tip 8 In Office 2007 kunt u een bestand opslaan in een formaat waarmee oudere Office-versies kunnen werken.
Compatibiliteitspakket Soms kunt u niet om een bestand in een ouder Office-formaat vragen. U bent dan ook beter af met het Compatibiliteitspakket voor Microsoft Office Word-, Excel- en Powerpoint 2007-bestandsindelingen. U vindt dit gratis pakket weer in het downloadcentrum van Microsoft. Hiermee kunt u Office 2007-bestanden gewoon in een oudere Office-versie gebruiken. U kunt ze zelfs aanpassen. Uiteraard zijn er wat beperkingen, want in een oudere versie van Office is nieuwe functionaliteit niet beschikbaar. Zo kunnen opmaakmogelijkheden verschillen, waardoor een document er net iets anders uit komt te zien.
Tip 9 Met het compatibiliteitspakket kunt u Office 2007documenten gewoon in Office 2003 bewerken. Tip 7 Met Powerpoint Viewer 2003 of 2007 bekijkt u zonder Powerpoint toch presentaties.
Waar is de extensie? Nieuw Office-formaat Het kan gebeuren dat u een Office-bestand krijgt, maar het toch niet kunt openen. Achter het bestandstype zit een vierde letter: .docx, .xlsx, of .pptx. Hernoemen naar .doc, .xls of .ppt verhelpt het euvel niet, de documenten zijn gewoon niet te openen. Sinds Office 2007 worden bestanden namelijk in een nieuw formaat weggeschreven, waar oudere versies van Office niet zomaar mee kunnen omgaan. Gebruikt u zo'n oudere versie en krijgt u documenten die zijn aangemaakt met Office 2007, informeer dan of de maker bij het wegschrijven kan kiezen voor Opslaan als, Word 97-2003-document of Excel 97-2003-werkmap.
Als een bestand onverhoopt niet wordt herkend, of als het verkeerde programma wordt gestart, is het belangrijk dat u de extensie van het bestand kunt achterhalen. Standaard worden in de Verkenner alle bekende extensies verborgen. Om verwarring te voorkomen, kan het geen kwaad om ze altijd zichtbaar te laten zijn, of ze nu bekend zijn of niet. In Windows XP krijgt u ze in beeld door in de Verkenner te kiezen voor Extra, Mapopties en op tabblad Weergave het vinkje weg te halen bij Extensies voor bekende bestandstypen verbergen. In Vista vindt u deze optie op hetzelfde tabblad via Organiseren, Map- en zoekopties. Aan het pictogram bij een bestand ziet u met welk programma het wordt geopend. Toch is het handig als u ook de extensie ziet, bijvoorbeeld als u foto's bewerkt. Als dezelfde foto in meerdere formaten is opgeslagen, kiest u liever voor een .bmp dan een .jpg. Zo voorkomt u kwaliteitsverlies als u het beeld bewerkt en opnieuw opslaat.
BESTANDEN OPENEN
Tip 10 Laat bestandstypen altijd zien in de Verkenner.
Tip 12 E-mailbestanden omzetten kan met Amber Outlook Converter.
Valse bestandsextensies Als u een e-mail met een bijlage ontvangt, denk u misschien dat het om een onschuldig bestand gaat zolang het eindigt op .txt of .jpg. Toch kan het gebeuren dat het helemaal geen tekstbestand of plaatje is, maar een (misschien kwaadaardig) programma. Iemand kan namelijk een nepextensie in de bestandsnaam verwerken. Zoals in Plaatje.jpg.exe. De extensie aan het einde (.exe) wordt vaak verborgen omdat het een bekend bestandstype is. De naam die overblijft (Plaatje.jpg) wekt de indruk dat het om een gewone foto gaat. Zodra u het bestand aanklikt, wordt geprobeerd Plaatje.jpg.exe als programma uit te voeren. Als de naam per ongeluk is gekozen, meldt Windows dat het niet kan worden uitgevoerd. Is het gedaan door iemand met minder goede bedoelingen, dan heeft u een probleem als het om een kwaadaardig programma gaat. Hopelijk steekt uw virusprogramma er dan alsnog een stokje voor. Zolang u tip 10 toepast, ziet u altijd de volledige bestandsnaam en is de kans dat u in deze truc trapt een stuk kleiner.
Webarchief In Outlook 2007 kunt u een e-mailbericht zonder bijlagen als webarchief bewaren. Dat doet u via Bestand, Opslaan. Kies in het vak onder de bestandsnaam voor mht-bestanden. In Internet Explorer kunt u op dezelfde manier een webpagina bewaren. De pagina inclusief plaatjes en andere benodigde informatie worden dan in één bestand opgeslagen. Dat is lekker overzichtelijk en u sleept zo'n bestand makkelijk naar een andere map of usb-stick. Als u e-mailberichten als webarchief bewaart, kunt u ze ook zonder mailprogramma bekijken. Gewoon, in de browser. Handig als u niet altijd over Outlook beschikt.
Post opslaan Vanuit een e-mailprogramma kunt u een bericht als een bestand opslaan. Bijvoorbeeld als u dat bij andere documenten wilt bewaren. Niet elk postprogramma gebruikt dezelfde bestandsindeling voor e-mailberichten. Zo bewaart Outlook een bericht als een msg-bestand, maar schrijven Windows Mail, IncrediMail en Outlook Express dit weg als een eml-bestand. Outlook Express of Windows Mail is meestal wel op een pc aanwezig en eml-bestanden zijn over het algemeen dan ook probleemloos te openen. Met Outlook is dat een ander verhaal. Zonder Office kunt u berichten in het msg-formaat niet zomaar openen. Gelukkig bestaan er programma's waarmee u ze alsnog kunt bekijken en eventueel omzetten naar een ander formaat. Een voorbeeld is Amber Outlook Converter (www.processtext.com/abcoutlk.html, 30-dagenprobeerversie, prijs ongeveer 20 dollar).
Tip 13 Een bericht in een webarchief bekijkt u zonder mailprogramma.
BESTANDEN OPENEN
Raw-bestanden niet getoond U denkt met een foto te maken te hebben, maar de Verkenner laat geen miniatuur zien. Bij de extensies .orf, .cr2, .nef en nog enkele andere heeft u met raw-bestanden te maken. Het zijn de ruwe gegevens van de sensor van een digitale camera, een soort onontwikkelde foto's. Helaas heeft elke cameraleverancier een eigen raw-formaat bedacht, zodat Windows er niet meteen raad mee weet. Bij de camera wordt vaak een programma meegeleverd waarmee u raw-beelden kunt omzetten naar een echte foto. Om in de Verkenner miniaturen van raw-bestanden te zien, stelt Microsoft een gratis programma beschikbaar voor Windows XP op www.microsoft.com/prophoto/downloads/raw.aspx. Helaas worden alleen raw-beelden van de meest populaire camera's van de merken Canon en Nikon herkend.
com/prophoto/downloads/codecs.aspx. Hoe u een codec installeert, verschilt per cameramerk. Globaal komt het er op neer dat u het programma eventueel uitpakt (zip-bestand) en bij het installeren aangeeft of u akkoord gaat met de licentievoorwaarden. Soms is een herstart van de computer nodig. Gebruikt u raw-bestanden van meerdere merken, dan heeft u ook meerdere codecs nodig.
Tip 15 Voor Windows Vista levert elke camerafabrikant zelf een raw-codec.
Filmpjes
Tip 14 Zonder hulpprogramma worden geen miniaturen van raw-bestanden getoond.
De Verkenner toont raw-bestanden alleen met wat hulp
Vistaen raw-bestanden Windows Vista is beter voorbereid op raw-bestanden. Elke camerafabrikant kan zelf een codec aanleveren waarmee miniaturen in de Verkenner worden getoond. Een codec (Coder Decoder) is een programma dat een raw-bestand 'begrijpt'. U vindt die op de websites van de fabrikanten zelf, of op deze handige verzamelpagina van Microsoft: www.microsoft.
Er is geen garantie dat een mov- of avi-bestand altijd probleemloos afspeelt. De extensie geeft alleen aan op welke manier de beeld- en geluidsgegevens zijn opgeslagen. Het zegt niets over het filmformaat, en er bestaan nogal wat filmformaten. U kunt dit een beetje vergelijken met een zip- of arj-bestand. In beide kunt u een mp3-bestand opslaan, met als enige overeenkomst dat het een gecomprimeerd bestand wordt. Het compressieprogramma kan de muziek in- en uitpakken, maar om naar de muziek te luisteren heeft u een ander programma nodig. Zo kan in een avi-bestand een mpeg-4-film zitten, maar ook een Divx, Xvid, of ander formaat. Aan de buitenkant (de extensie .avi dus) is dat niet te zien.
Filmformaten omzetten Als een filmpje niet afspeelt, kunt u op zoek gaan naar een ander afspeelprogramma, maar daar zijn er nogal wat van. Een alternatief is om het filmpje om te zetten naar een geschikt formaat. Dat kan bijvoorbeeld met het gratis en zeer uitgebreide programma Super (www. erightsoft.com/SUPER.html). Het kent veel mogelijkheden en zet films om naar vrijwel elk denkbaar formaat. Minpunt is dat het niet altijd makkelijk in het gebruik is. De website is verschrikkelijk chaotisch en het is flink zoeken naar de download-link. Onder voorbehoud dat de website tussentijds is veranderd, hebben wij het programma als volgt gevonden. In de menubalk van de website klikt u op Freeware, Su-
BESTANDEN OPENEN
per, Download Bijna onderaan klikt u op Start Downloading Super. Een nieuwe pagina verschijnt en u klikt onder het rode kader op download and use. Op weer een nieuwe pagina vindt u onderaan Download Super setup file.
Muziek Ook muziek wordt in behoorlijk veel formaten verspreid, waarvan .mp3 en .wav de bekendste zijn. Maar misschien bent u wel eens een mtm-bestand tegengekomen? Zolang u een programma zoals Winamp (www.winamp.org) of Spider Player (http://spider-player.com) gebruikt, zal het niet snel gebeuren dat een muziekje in een uitheems formaat niet herkend wordt. Behalve muziek, herkennen deze programma's ook afspeellijsten. Die kunt u bijvoorbeeld gebruiken om een compilatie te maken van uw favoriete muzieknummers. Deze lijsten kunnen onder andere .m3u als extensie hebben.
aangegeven dat u verborgen systeembestanden wilt zien. Enkele voorbeelden zijn desktop.ini, config.sys en pagefile.sys. Om systeembestanden onzichtbaar te maken, kiest u in Windows XP in de Verkenner Extra, Mapopties en dan op tabblad Weergave voor de optie Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen). In Vista vindt u deze optie via Organiseren, Map- en zoekopties op hetzelfde tabblad. Ook programma's kunnen instellingen in een bestand bewaren. Zo plaatst de Verkenner miniaturen van foto's in een bestand genaamd Thumbs.db, en Adobe Camera Raw bewaart aanpassingen aan een raw-beeld in een xmp-bestand.
Handig overzicht Er bestaan vele, vele duizenden bestandstypen. Dat is ook niet verwonderlijk, want iedere ontwikkelaar kan een eigen bestandsindeling voor zijn programma maken en een extensie bedenken. Maar u kunt ook zelf een extensie verzinnen en die aan een programma naar keuze koppelen. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om Word te starten zodra u op een hoi-bestand dubbelklikt. In tip 2 en 3 hebben we beschreven hoe u deze relatie legt. Loopt u tegen een onbekend bestand aan dat wij hier niet bespreken, dan vindt u een handig overzicht op Fileinfo. net (www.fileinfo.net). Extensies zijn op alfabet gerangschikt, maar ook per categorie te bekijken. Door op een extensie te klikken, ziet u enkele voorbeelden van programma's waarmee zo'n bestand is te openen. Erg handig - het kan u veel zoekwerk besparen.
Tip 18 Een deel van de lange lijst muziekformaten die Spider Player herkent.
Nieuwsgroepen Wie wel eens films of muziek downloadt vanaf nieuwsgroepen, komt al snel bestanden tegen die eindigen op .nzb en .par2. Nieuwsgroepen zijn oorspronkelijk bedoeld voor berichten, daarom wordt een bestand in kleine stukjes gehakt die als afzonderlijke berichten in een nieuwsgroep worden bewaard. Een nzb-bestand is een index van alle berichten die u nodig heeft om weer een compleet bestand te krijgen. U opent een nzb-bestand in bijvoorbeeld Grablt (www.shemes.com) en dat zal alle berichten voor u ophalen. Zodra de download is afgelopen, controleert u met de meegeleverde par2-bestanden of alles compleet en onbeschadigd is. Dat kan met QuickPar (www.quickpar.org.uk).
Afblijven! Her en der komt u op uw computer bestanden tegen waar u beter vanaf kunt blijven. Ze zijn nodig voor de werking van het systeem of programma's. U ziet ze eigenlijk alleen als u in de Verkenner heeft
Tip 21 Fileinfo.net: uw vraagbaak bij onbekende bestanden.
Afspelen lukt niet Regelmatig worden er een nieuwe manieren bedacht om muziek, foto's of films op te slaan. Er kan ook een nieuwe extensie zijn bedacht. Speelt het bestand bij u niet af? Controleer dan eerst of u de meest recente versie van het afspeelprogramma gebruikt. De kans bestaat dat het nieuwe formaat in de nieuwste versie wel werkt. Helaas blijven er altijd bestanden over waar u niets mee kunt. Bijvoorbeeld omdat een leverancier u aan zich wil binden met speciale software. U kunt natuurlijk altijd met een zoekmachine kijken of er een gratis alternatief bestaat, of een manier zoeken om het bestand naar een formaat om te zetten waar u wel wat mee kunt.
BESTANDEN ZOEKEN DOOR: MARTIN GIJZEMIJTER
PC zoek-giganten op een rij Verdwenen bestanden terug vinden Vind dat ene bestand maar eens terug
Testverantwoording
tussen als die andere op uw pc. Gelukkig
Om alle programma's op een gelijke en eerlijke manier te testen, gaan we iedere keer op zoek naar hetzelfde bestand. Het gaat om een bestand dat we in 2006 voor het laatst hebben gebruikt, toen we een filmpje moesten maken voor een project. We weten niet meer hoe dit bestand heet (stiekem wel natuurlijk) en ook niet meer om wat voor soort videobestand het precies ging. Het enige dat we ons nog kunnen herinneren, is dat we het in november 2006 hebben gemaakt, dat het op één van onze schijven staat en dat het groter is dan 40 MB. Het zou kunnen zijn dat we het bestand gezipt hebben, maar ook dat weten we niet meer. Het is nu aan de zoekprogramma's om ervoor te zorgen dat we het bestand zo snel en efficiënt mogelijk terugvinden.
zijn er programma's die u daarbij kunnen helpen, zogenaamde desktop search tools. We hebben er vijf op een rij gezet. En we willen maar één ding weten: hoe goed zijn die in staat om ons zoekgeraakte bestand terug te vinden?
Tip 01: Google Desktop Search
Boodschappenlijst: Google Desktop Search
Ask Jeeves Desktop Search
Copernic Desktop Search
Locate 32
Windows Search
Gezien het feit dat Google wereldwijd de marktleider is op het gebied van zoekmachines, hebben we hoge verwachtingen van wat het programma voor ons kan doen met betrekking tot ons zoekgeraakte bestand. Naast de online zoekmachine biedt het bedrijf sinds enige tijd ook Google Desktop Search, onderdeel van Google Desktop (desktop.google.com). Het bedrijf mag dan goed zijn in zoeken, het weet echter ook prima hoe het zelf iets moet verbergen. Wanneer u Google Desktop installeert, verschijnt er een zoekbalk in de Windows-taakbalk waarmee u een zoekopdracht kunt uitvoeren. U kunt kiezen of het gaat om een online zoekopdracht of een opdracht met betrekking tot bestanden op uw pc. U kunt hier verder weinig opties kiezen en zo gaan we ons bestand natuurlijk nooit vinden. De uitgebreidere zoekfunctie voor de pc zit verstopt op een andere plek. Door met de rechtermuisknop op het pictogram van Google Desktop te klikken en te kiezen voor Desktop doorzoeken, opent u een browservenster dat lijkt op de standaardpagina van Google, maar dan met de mogelijkheid om uw pc te doorzoeken.
Tip 02: Plus- en minpunten
Testen welke zoektool het beste zoekgeraakte bestanden op uw pc kan vinden.
Wanneer u klikt op de optie Geavanceerd zoeken kunt u de criteria opgeven die helpen bij het zoeken naar een verloren bestand. Het handige is dat Google Desktop Search u de mogelijkheid geeft om aan te geven wat voor bestand u zoekt. U heeft de keuze uit Tekst, Word, Excel, PowerPoint, PDF-bestanden, Muziek, Videobestanden of Ander type, waarbij u zelf de extensie kunt definiëren. Een minpunt is dat u niet kunt aangeven hoe groot het bestand dat u zoekt ongeveer is, maar u kunt wel een bereik aangeven voor wat betreft tijd. Door op te geven dat we een videobestand zoeken dat gemaakt is tussen 1 en 30 november 2006, is ons bestand in een oogwenk gevonden. Kanttekening: we hebben niet veel video's gemaakt in november 2006, dus als het was gegaan om een soort bestand waar er nog veel meer van waren, was het zoeken wat
BESTANDEN ZOEKEN
omslachtiger geweest. Een ander minpunt is dat Google Desktop Search eist dat u de harde schijf laat indexeren voordat u überhaupt kunt beginnen met zoeken. Dit duurt enkele uren, dus het is niet een kwestie van even installeren en aan de slag.
Tip 04: Supersnel en precies U kunt met Copernic zoeken binnen e-mails, naar willekeurige bestanden, muziek, foto's, video's, contactpersonen, favorieten en in de geschiedenis. De optie om te zoeken binnen uw Outlook Kalender staat ook aangegeven, maar deze is alleen beschikbaar vanaf de Professional Edition. Het prachtige van dit programma is dat de opties voor zoeken zijn afgestemd op het soort bestand dat u zoekt. Bij afbeeldingen kunt u bijvoorbeeld sorteren op afbeeldingsgrootte en bij muziek op artiest, titel en genre (ID3-tags). Wij zoeken weer naar ons videobestand en kunnen behalve op bestandsnaam en bestandsgrootte, ook zoeken op de lengte van de video (erg handig, los van het feit dat we die lengte niet weten, maar dat ligt aan ons) en de datum waarop of data waartussen deze is gemaakt. De harde schijf indexeren kan, maar is niet verplicht zoals bij Google Desktop Search. En warempel, binnen tien seconden had het programma ons bestand geïsoleerd. Een beetje jammer dat tijdens de installatie de optie om een zoekbalk toe te voegen aan Internet Explorer standaard is aangevinkt (opletten dus), maar voor de rest is Copernic een droom om mee te zoeken.
Tip 2 Google is goed in zoeken, maar het indexeren kan wel erg lang duren.
Jammer dat Google Desktop Search per se wil indexeren
Tip 03: Copernic Desktop Search Home 3 Copernic Desktop Search (www.copernic.com) is een zoekprogramma voor uw pc dat verkrijgbaar is in verschillende versies, een Home Edition, Professional Edition en Corporate Edition. We testen voor dit artikel alleen maar gratis programma's en kiezen daarom voor de Home Edition, ook omdat de andere twee edities functies bevatten die wij nu toch niet zullen gebruiken. Ter illustratie: met de Professional Edition kunt u zoekresultaten weergeven terwijl u typt, netwerkstations indexeren en zoekopdrachten opslaan. De Corporate Edition voegt allerlei opties toe voor automatische integratie van de software op alle pc's binnen een bedrijf. Copernic werkt in eerste instantie hetzelfde als Google Desktop Search, namelijk met behulp van een zoekvak in uw taakbalk. In dit zoekvak kunt u rechtstreeks op naam zoeken naar bestanden, waarbij u kunt selecteren om wat voor bestand het gaat. Wij gaan echter voor de uitgebreidere zoekfunctie, en die zit handig verwerkt in het venster dat opspringt na het aanklikken van het zoekvak. In dit venster kunt u een basisopdracht uit laten voeren, waarbij u aanvinkt welk bestandstype u zoekt. U kunt echter ook bovenin een bestandstype aanklikken, waarna u voor dat specifieke type meer opties krijgt. Erg handig en het aantal opties is immens.
Tip 4 Copernic is een zeer krachtig zoekprogramma dat in een oogwenk vindt wat u zoekt.
Tip 05: Windows Search 4.0 Het is opmerkelijk dat een bedrijf als Microsoft met een apart programma komt voor het zoeken van bestanden op de computer. Immers, Windows is al voorzien van een eigen zoekfunctionaliteit. U moet echter niet vergeten dat Windows XP alweer heel wat jaren oud is en dat er in die tijd erg veel is veranderd. Windows Vista is voorzien van een sterk verbeterde zoekfunctionaliteit, maar XP kan wel wat hulp gebruiken. Windows Search 4.0 (www.microsoft.com/ne therlands/windows/desktopsearch/default.aspx) moet dat bewerkstelligen. U installeert het programma over de oude zoekfunctionaliteit heen, maar u krijgt wel de mogelijkheid om de oude zoekfunctie te gebruiken als u er met Windows Search om een of andere reden niet uitkomt. Net als bij de andere programma's kunt u in het zoekvenster aangeven wat voor soort bestand u zoekt en dat aantal is omvangrijk. Met Windows Search 4.0 kunt u zoeken binnen e-mailbijlagen, naar contactpersonen, gegevens binnen mailtjes, kalenderitems, chatgesprekken, etc.
BESTANDEN ZOEKEN
Tip 06: Niet gevonden Met Windows Search kunt u zoeken naar Word-documenten, Exceldocumenten, notities, Powerpoint-bestanden, muziek, foto's en video's. Het vinden van ons document zou daarmee uiteraard een eitje moeten zijn. Helaas bleek niets minder waar. Want hoewel u veel opties kunt kiezen voor bestandstypen, zijn de opties die u hierbinnen kunt definiëren niet echt handig. Zo kunt u bij bestandsgrootte alleen maar aangeven of het bestand kleiner is dan 100 kB, kleiner dan 1 MB, groter dan 1 MB of groter dan 5 MB. Groter dan 5 MB wordt door het zoekprogramma 'huge' genoemd en laten we eerlijk zijn, dat geldt voor video natuurlijk totaal niet. Bij datum kunnen we kiezen voor vandaag, gisteren, vorige week of vorige maand en dat is het. Daar komen we niet ver mee. We kunnen wel zelf iets typen in die velden, maar hoe dat wordt gebruikt, is niet duidelijk. We hebben ons document niet kunnen vinden met deze zoektool. Saillant detail: met de oude zoekfunctionaliteit was het document binnen tien seconden boven water.
een overzichtelijk statusscherm wordt getoond. U krijgt te zien welke documenten onlangs zijn geopend en terwijl het programma uw harde schijf (volledig ongevraagd) doorzoekt, wordt er ook aangegeven hoeveel bestanden van een bepaald type er gevonden zijn. Helaas geldt voor Ask Jeeves Desktop Search hetzelfde nadeel als voor Google Desktop Search: als het programma nog niet heeft geïndexeerd, kan er nog niet worden gezocht. Dat is storend. We kennen de voordelen van indexeren, het zoekt vele malen sneller, maar het zou een service moeten zijn, geen vereiste.
Ask Jeeves zoekt uitstekend - als u tenminste de bestandnaam weet
Tip 09: Alleen op bestandsnaam
Tip 6 Een toevoeging voor de bestaande Windows XP-zoekfunctionaliteit, maar nauwelijks een verbetering.
Tip 07: Yahoo! Desktop Search
In Ask Jeeves Desktop Search geeft u aan of u wilt zoeken op uw computer, op internet of binnen uw e-mail. Het aantal opties is verder niet overweldigend. U kunt zoeken in Mijn Documenten (vreemde optie, want dit is een locatie, geen bestandstype), naar foto's, video's, muziek, Office-documenten, bladwijzers en programma's. Echter, binnen deze opties kunt u vrijwel niets instellen. U kunt de bestandsnaam intypen, waarna het programma direct op de proppen komt met het bestand dat u zoekt... Maar dan moet u dus weten hoe het bestand heet, en dat weten wij dus niet. Geen opties voor zoeken op datum, bestandsgrootte, afspeellengte of wat dan ook. Alleen op bestandsnaam en daar moet u het mee doen. Dat wil niet zeggen dat Ask Jeeves Desktop Search een slecht programma is, maar wel een dat volledig ongeschikt is voor het zoeken naar verloren bestanden. Pluspunt: mediabestanden die worden gevonden, kunnen direct in het zoekvenster
Waarschijnlijk verwacht u hier ongetwijfeld ook een uitgebreide test van de software van Yahoo. Het bedrijf bood lange tijd een gratis zoekprogramma voor de pc aan onder de naam Yahoo! Desktop Search. In 2004 kocht het bedrijf echter een licentie van X1 technologies en inmiddels heet het product niet meer Yahoo! Desktop Search, maar X1 Professional Client (http://us.config.toolbar.yahoo.com/yds). En zoals u kunt vermoeden met een naam als Professional, is daarmee het gratis karakter komen te vervallen. Oftewel: Yahoo! biedt geen gratis zoekprogramma meer voor de pc en valt daarom in dit artikel buiten de boot.
Tip 08: Ask Jeeves Desktop Search Ask.com, ooit beter bekend als Ask Jeeves, is een zoekservice die in Nederland lang niet zo bekend is als in het buitenland, al heeft de zoekportal een Nederlandse site. Deze zoekgigant biedt ook een programma om uw pc mee te doorzoeken, maar die is er alleen niet in het Nederlands: Ask Jeeves Desktop Search (http://sp.ask.com/en/docs/ desktop/). Wanneer u het programma installeert, merkt u direct dat het iets anders in elkaar steekt dan zijn concurrenten, omdat er direct
Tip 9 Aan dit programma zult u niet veel hebben als u verloren bestanden zoekt. Des te meer als u precies weet wat u zoekt.
BESTANDEN ZOEKEN
worden getoond en afgespeeld en dat zoekt natuurlijk lekker snel als u door een grote hoeveelheid video's moet bladeren. Maar wij konden ons videobestand niet vinden.
Tip 10: Locate 32 Locate 32 (www.locate32.net) is net als Copernic Desktop Search Home 3 een programma van een ontwikkelaar die niet ondertussen ook nog eens een zoekmachine runt. Dat kan een voordeel zijn, aangezien zoeken op internet niet helemaal hetzelfde is als zoeken op de pc en de kans is groot dat dergelijke bedrijven een frisse kijk op de zaak hebben. Locate 32 is een programma zonder veel toeters en bellen; de interface is strak en eenvoudig en daardoor minder aantrekkelijk. Dat geeft natuurlijk niets, als de resultaten er maar zijn. Wat dit programma betreft bevinden we ons echter enigszins in een tweestrijd. Ons verloren bestand werd namelijk weliswaar binnen een paar seconden gevonden, maar dat was echter meer geluk dan wijsheid, omdat we toevallig net die criteria wisten waarop Locate 32 goed kon zoeken. Storend aan dit programma is wederom dat het eerst de 'database' wil updaten - database is de benaming die Locate 32 geeft aan de index van uw harde schijf. Gelukkig duurt het indexeren in dit geval geen uren, maar enkele minuten. Het programma hanteert een volledig andere manier van zoeken. De nadruk ligt namelijk niet op het soort bestand dat u zoekt, maar vooral op de eigenschappen van dit bestand. Samengevat: als u weet hoe groot uw bestand is en in welke periode het is gemaakt, dan kunt u het met dit programma eenvoudig terugvinden, al is de lijst met resultaten aanzienlijk. Bij ons voorbeeldbestand konden we immers niet aangeven dat het om een video ging en welke extensie het precies had (.wmv, mpg, .avi), dat wisten we niet. Daarom een twijfelgeval: we vonden wel wat we zochten, maar echt handig was Locate 32 daarbij niet. Kritische kanttekening: we begrijpen niet helemaal waarom dit programma in het leven is geroepen. Het enige
Tip 10 We vonden wat we zochten, maar dat was meer geluk dan wijsheid.
voordeel dat het namelijk biedt boven de oude vertrouwde XP-zoekfunctionaliteit, is de mogelijkheid om te indexeren en zoekopdrachten op te slaan. Voor de rest heeft het programma zelfs minder opties dan de standaard zoekfunctionaliteit van Windows XP.
Tip 11: Zoeken in Windows Vista We hebben in dit artikel programma's besproken die u kunt installeren om bestanden te zoeken op uw computer. Deze programma's zijn vaak zeer welkom omdat de zoekfunctionaliteit van Windows XP nogal wat te wensen overlaat. Daarbij moet echter wel gezegd worden dat de zaken anders liggen als we het over Windows Vista hebben. Er is veel kritiek op dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft, zoveel zelfs dat veel mensen het niet willen installeren en straks direct willen overstappen op Windows 7, waarvan de release in zicht komt. We gaan niet oordelen over de eventuele juistheid van de kritiek op Vista, maar we kunnen wel melden dat de zoekfunctionaliteit daarin in ieder geval een stuk beter is geworden. Ten eerste is Windows Vista standaard voorzien van een indexeerfunctie, waardoor de harde schijf direct na installatie wordt geïndexeerd en daarna bijgehouden. Hierdoor worden bestanden onmiddellijk gevonden wanneer u ernaar zoekt. Ten tweede kunt u zoeken op verschillende soorten documenten, waarbij u netjes aan kunt geven om welke grootte het gaat, in welke periode deze zijn aangemaakt, et cetera. In het kort: de komst van Windows Vista heeft de noodzaak van de in dit artikel omschreven programma's enigszins verkleind. Uiteraard zullen er altijd documenten zijn die u toch niet kunt vinden, maar dan kunt u alsnog een zoekprogramma gebruiken.
Conclusie Het lijkt zo simpel: een programma waarmee u bestanden kunt zoeken. Maar de uitdaging is daarbij dezelfde als de uitdaging voor een zoekmachine op internet. Want waar zoekt u op als u niet precies weet wat u zoekt? Dat is dan ook het punt waarop een aantal van de geteste programma's zijn gestrand. Zoeken op bestandsnamen, extensies en binnen bepaalde locaties zijn opties die door ieder zoekprogramma netjes worden geboden. Het probleem is dat u, als u niet precies weet wat u zoekt, simpelweg niet weet in welke mappen u moet zoeken en op welke extensie. Dit is dan ook waar de echt krachtige zoekprogramma's zich in weten te onderscheiden. Het geheim van een goed zoekprogramma zit duidelijk in de mogelijkheid om aan te geven wat voor document u precies zoekt, niet aan de hand van een extensie, maar aan de hand van een classificatie (foto, video, etc). U zult immers niet de eerste zijn die er van overtuigd is dat het ging om een avi-bestand, terwijl het in werkelijkheid een .wmv was. Opmerkelijk is overigens dat geen enkel programma ons uitgebreide opties bood voor het zoeken binnen gecomprimeerde bestanden, waardoor we het hadden kunnen schudden als het document zich in een zip-bestand had bevonden. Duidelijk is in ieder geval dat Copernic Desktop Search Home 3 de grote koning is als het gaat om zoeken naar zoekgeraakte bestanden. Veel opties, veel classificaties, veel criteria om op te zoeken én geen irritante zoekbalk die zich probeert te installeren in uw browser.
ROBBIN OOIJEVAAR EN FRANK DE GRAAF
FREEWARE Als een al eerder besproken programma iets nieuws te
op te sporen en internetsporen te wissen. Ook de registercontrole ontbreekt niet. Prettig aan Advanced WindowsCare 2 is dat het ingesteld kan worden in de Nederlandse taal en dat het zijn taken snel en goed uitvoert. Advanced WindowsCare 2, www.iobit.com
bieden heeft, zijn we natuurlijk niet te beroerd om dat nog even te noemen, zoals bij TrueCrypt. En alles is natuurlijk nog steeds gratis!
Zoeken Het zoeken naar bestanden en andere zaken in Windows kan beter. Het programma Everything maakt het een heel stuk simpeler. Typ in de zoekregel waar u naar op zoek bent en Everything toont u vrijwel direct alle relevante resultaten. Het programma werkt supersnel en erg goed. Met Vista is zoeken in Windows makkelijker geworden, maar zelfs dan is Everything een handige aanvulling. En wie nog Windows XP gebruikt, zal het zeker weten te waarderen. Hoewel er mogelijkheden zijn voor zoekopdrachten op het netwerk, werkt het programma het beste op de computer zelf. Tijdens de installatie kunt u ervoor kiezen het tegelijk met Windows te starten. Dat is niet nodig omdat Everything uw harde schijf zeer snel in kaart brengt. Everything, www.voidtools.com
dat in deze versie veel krachtige mogelijkheden zitten. De nadruk van Advanced WindowsCare 2 ligt op uw veiligheid en privacy en het programma is dan ook in staat om ongewenst startende programma's te stoppen, spyware en adware
Op veel netwerkschijven, routers en andere netwerkapparatuur draait vaak een Unix-variant. In de meeste gevallen is het mogelijk om instellingen met een webbrowser door te voeren. Maar vaak is het zo dat geavanceerde instellingen niet op die manier kunnen worden gewijzigd. Dat lukt dan wel door met telnet of de veiliger variant 5SH in te loggen. Wat u kunt wijzigen, hangt volledig af van de mogelijkheden van het apparaat, maar vooral ook van uw eigen kennis. Het is niet voor niets dat dergelijke instellingen op deze wijze worden afgeschermd. Verbinding maken met het apparaat kan vanaf de Dos-prompt met het telnetcommando, maar handiger is het programma Putty. U kunt verschillende verbindingen opslaan en de instelmogelijkheden zijn groot. Putty kent geen installatieproces en kan direct worden gestart. Putty v0.60, www.chiark.greenend.org.uk/ ~sgtatham/putty
Virtuele drive Gizmo Drive kan een aantal virtuele drives installeren op uw computer. Dat is handig bij spelletjes die vereisen dat de cd in de speler zit, of om images te kunnen gebruiken zonder deze eerst
Onderhoud Advanced WindowsCare 2 is een systeemonderhoudsprogramma dat twee versies kent. Het zal u niet verbazen dat in de gratis versie een grote knop Nu upgraden zit. Dat neemt niet weg
Wijzigen
Tip 2 Advanced WindowsCare 2 is een Nederlandstalig systeemonderhoudsprogramma.
Tip 1 Everything is een handig zoekhulpje, met name voor Windows XP-gebruikers.
Tip 3 Putty is een handig en gratis programma om via telnet of SSH verbinding te maken met een apparaat.
op en cd of dvd te hoeven branden. Gizmo Drive is niet het enige programma dat dit kan. Bekende alternatieven zijn het eveneens gratis Daemon Tools en het commerciële broertje Alcohol 120%. Wat Gizmo Drive interessant maakt, is dat het ook mogelijk is om virtuele schijven van Virtual PC te kunnen lezen. U hoeft dus niet eerst Virtual PC te starten om bij de bestanden te kunnen, maar u kunt deze rechtstreeks benaderen. Gizmo Drive is ook handig op subnotebooks en netbooks, aangezien deze meestal niet beschikken over een cd-speler. Als u op een andere computer een dvd- of cd-image maakt, dan kunt u er op dergelijke notebooks ook mee werken. Gizmo Drive v2.6.6, arainia.com/software/gizmo
Golven Albatross 18 is een mengeling van een role playing game en een golfspel. De nadruk ligt echter wel op dat laatste. U kunt alleen of in teamverband een virtueel golfrondje lopen en ondertussen contact leggen met iedereen om u heen. Albatross 18 helpt u flink op weg met goede uitleg en een trainingsmodus om het spel onder de knie te krijgen. Het downloaden van de meer dan 300 MB zal wat tijd in beslag nemen, evenals de verplichte updates die u vaak voor uw kiezen krijgt. Wie dat voor lief neemt, haalt een spel in huis dat voor heel wat uurtjes plezier zal zorgen. Wie van plan is om het spel uit te spelen, ontkomt er alleen niet aan om uiteindelijk 'astros' te kopen zodat een betere uitrusting kan worden aangeschaft. Verplicht is dat echter niet. Albatross 18, a18.ogplanet.com
Schijf op slot Aan het versleutelingsprogramma TrueCrypt hebben we eerder aandacht besteed. In de laatste versie zit echter een belangrijke verbetering: het is nu mogelijk om complete schijven op een veilige manier te versleutelen. Dat werkte nog niet goed in eerdere versies, waardoor uw enige alternatief was om dan maar op de schijf zelf een groot versleuteld containerbestand te plaatsen. Neem er wel rustig de tijd voor als u uw schijf volledig wilt versleutelen, want het formatteren neemt bij een gemiddelde schijf al snel een paar uur in beslag. TrueCrypt blinkt uit doordat verschillende versleutelingmethodes achter elkaar kunnen worden toegepast en ook is het mogelijk om geheime partities te maken. Het is dan niet te achterhalen of er überhaupt gegevens op de schijf staan. In het gebruik merkt u niets van de extra beveiliging omdat de beveiligde schijf als een normale schijfletter te zien is in de Verkenner. Wie het wachtwoord echter vergeet, is zijn data zeker kwijt.
Informatie Over het netwerk Trinity gebruikte Nmap om de Matrix in de gelijknamige film te hacken. Hoewel Nmap vaak als een echte hacktool wordt gebruikt, biedt het programma ook informatie over het eigen netwerk. Als u steeds last heeft van indringers op uw netwerk of simpelweg niet weet wat voor apparaten achter bepaalde ip-adressen zitten, dan helpt Nmap u met het achterhalen daarvan. Nmap is van oorsprong een programma voor Unix, maar inmiddels zijn voor Windows twee versies beschikbaar waarvan de ene een grafische schil heeft en de ander niet. U kunt de resultaten van scans opslaan om te later te vergelijken met nieuwere en ook is het mogelijk om uw hele netwerk in kaart te brengen. Nmap is een krachtig programma, maar misbruik de mogelijkheden niet. Nmap v4.76, nmap.org
TrueCrypt v6.0a, www.truecrypt.org
In flash Het lastige van het publiceren van foto's op internet is dat ze zo makkelijk te kopiëren zijn. Er zijn allerlei trucs te bedenken om dat risico zo klein mogelijk te maken als het in stukjes hakken van de foto, het toevoegen van een watermerk of het verlagen van de resolutie. Een leuk alternatief is Photo Flash Maker Professional dat van een verzameling
Over hardware Crystal CPUID is een klein programma dat u niet hoeft te installeren en daardoor handig op een usb-stick kan worden geplaatst. Het geeft u inzicht in de aanwezige hardware met nadruk op de processor en chipset. In het menuonderdeel Function zitten nog veel meer mogelijkheden verborgen die informatie over uw computer kunnen prijsgeven. Crystal CPUid v4.15, crystalmark.info/ software/CrystaICPUID/index-e.html
Tip 4 Gizmo Drive is een goed alternatief voor Daemon Tools en ondersteunt Virtual PC-formaten.
Crystal CPUID is een klein, maar informatief programma.
Tip 5 Albatross 18 is een mengeling tussen een RPG en een golfspel.
Tip 6 Versie 6 van TrueCrypt ondersteunt het versleutelen van complete schijven.
foto's een flashanimatie maakt. Ook daar zijn weer trucs voor om de foto's er toch uit te halen, maar het gros van de bezoekers van de website waar uw foto's staan is daar niet toe in staat. Dat maakt het een relatief veilige wijze van publiceren. Bovendien kunt u met fraaie animaties het kijken naar de foto's aantrekkelijker maken. Met de gratis versie wordt de fotoreeks afgesloten met een melding dat de presentatie mogelijk is gemaakt door Photo Flash Maker Professional. De betaalde versie a $ 49,95 maakt animaties die vrij zijn van deze melding. Photo Flash Maker Professional v4.82, www.anvsoft.com
3D 3D-programma's hebben een paar dingen gemeen. Het is ontzettend lastig om er mee te leren werken, ze zijn peperduur en stellen nogal absurde eisen aan uw hardware. Een leuke uitzondering is DAZ Studio. Een krachtige computer is nog steeds prettig, maar dankzij de Quickstart-mogelijkheid kunt u direct aan de slag. Het lijkt niet alleen makkelijk, maar door de opzet is het dat ook. U kunt de poses van figuren makkelijk aanpassen, net als de belichting. Bovendien zijn er veel gratis bestanden met kant-en-klare voorbeelden te downloaden. Wel is het programma in eerste instantie toegespitst op jonge mannen, aangezien het eerste model waar u mee kunt oefenen in een miniem sportpakje op het strand staat. Stap daar over heen als u geïnteresseerd bent in 3D, want dit programma is zeker de moeite waard.
Tip 8 Daz Studio is een krachtig 3D-programma waar u snel mee aan de slag kunt dankzij de vele gratis voorbeelden.
Gratis branden Het populaire brandprogramma Nero lijkt de weg kwijt te zijn. Wat ooit een handzaam programma was om schijfjes mee te branden is
een zware softwareverzameling geworden. Dit is een keuze waar niet iedereen blij mee is, omdat dan voor het branden van een paar bestanden een zwaar programma gestart moet worden. Er zijn softwareontwikkelaars die hier op zijn ingesprongen met slimme en vooral lichte
DAZ Studio v2.3.3, www.daz3d.com
Tip 7 Photo Flash Maker maakt een flash-presentatie van uw foto's.
Tip 9 BurnAware Free doet precies wat u van een brandprogramma mag verwachten: cd's, dvd's en Blue-ray branden.
brandsoftware. BurnAware is zo'n programma. De maker biedt drie versies: professional, home en free. De laatste heeft wel enkele beperkingen ten opzichte van de twee commerciële versies. Een overzicht van de onderlinge verschillen is te vinden op de website van de maker. Over de werking kunnen we kort zijn, BurnAware Free wijst zich praktisch vanzelf. Geef na het opstarten aan wat u wilt branden: cd, dvd of Blue-ray. Vervolgens kunt u de inhoud bepalen: gegevens of muziek/video. Sleep de bestanden naar het BurnAware Free-venster, plaats een leeg schijfje en branden maar! BurnAware Free is Nederlandstalig en voldoet goed voor regelmatig gebruik. BurnAware Free, www.burnaware.com
Mapicoontjes Het is lastig om tussen honderd identieke witte schoenendozen snel het gewenste schoeisel te vinden. Een sticker op de dozen plakken maakt het zoeken iets eenvoudiger. De beste oplossing is om de dozen met uw lievelingsschoenen te voorzien van een afwijkende sticker of kleur. Ditzelfde gaat op voor mappen op onze pc. Er is weinig visueel onderscheid tussen een programmamap, de map met uw laatste foto's of uw werkdocumenten. Folder Iconizer maakt een einde aan deze eenheidsworst en geeft mappen een apart icoontje. Hierdoor wordt het eenvoudig om in één oogopslag de juiste map te vinden. Folder Iconizer werkt in drie stappen. Eerst wijst u de map aan waarvan u het uiterlijk wilt aanpassen en vervolgens kiest u een icoontje uit de lijst. Met de knop Iconize the folder wordt het icoontje toegepast. De website van de makers van Folder Iconizer bestaat niet meer, maar het olifantengeheugen van internet
vergeet niets. Op downloadsites als download, com en tucows.com is Folder Iconizer snel gevonden. Folder Iconizer werkt onder Windows XP. In Windows Vista viel op dat sommige icoontjes niet gebruikt kunnen worden. Folder Iconizer, www.download.com
Cd-hoesje Mp3-spelers tonen hoesjes prominent in beeld. Deze 'albumart' maakt muziek eenvoudiger te herleiden naar het album en werkt sfeerverhogend. Ook afspeelsoftware als Winamp, Windows Media Player en iTunes ondersteunen albumart. De afspeelsoftware moet echter wel open staan en voorzien zijn van de mp3's waarin de albumart is opgenomen, anders ziet u het hoesje niet. CD Art Display toont tijdens het afspelen een (doorzichtige) afbeelding van het albumhoesje in beeld. CD Art Display is ooit begonnen als een uitbreiding voor Winamp maar ondersteunt nu alle populaire afspeelsoftware. CD Art Display is op de site te vinden onder Download, All Users. Ten tijde van schrijven was CAD 2.0 Beta 5 de meest recente versie. Naast het weergeven van reeds aanwezige albumart kunt u CD Art Display ook laten zoeken naar ontbrekende afbeeldingen op internet. CD Art Display, www.cdartdisplay.com
Filmdatabase Catalogiseren De echte filmliefhebber neemt geen genoegen met een eenvoudig filmlijstje, maar wil ook het jaartal, achtergrondinformatie over acteurs, een hoesje en andere relevante informatie verzamelen. Hierbij kan EMDB u helpen. EMDB staat voor Eric's Movie Database. De software maakt het kinderlijk eenvoudig om uw filmcollectie in kaartte brengen. Hierbij speelt het medium een ondergeschikte rol. Het maakt dus niet uit of u de film op dvd hebt staan of als avi-bestand op uw pc. U kunt met EMDB dvd's, video's en andere gangbare formaten in kaart brengen. De koppeling naar IMDB, 's werelds grootste filmdatabase, vereenvoudigt het invoeren van nieuwe titels. Geef een gedeelte van de filmnaam op en binnen twee klikken wordt alle relevante informatie opgehaald via IMDB. Druk op Toevoegen en de film wordt opgenomen in uw collectie. Het invoerscherm wordt afgesloten met de knop OK. EMDB is Nederlandstalig. Als de software toch in het Engels opstart, verander dan de volgende instellingen. Ga naar Options en dan naar General en L a n g u a g e . Hier kunt u de taal aanpassen van English naar Dutch (Nederlands). EMDB maakt het eenvoudig om een compleet overzicht te creëren van alle dvd's die in uw kast staan. Heeft u iets uitgeleend aan een vriend of kennis? Druk op Uitgeleend om te voorkomen dat u lang zoekt naar een schijfje dat tijdelijk even niet aanwezig is in uw collectie. Eric's Movie Database, www.emdb.tk
Tip 11 CD Art Display toont het hoesje van de muziek waarnaar u luistert.
PrintScreen
Tip 10 Met Folder Iconizer geeft u mappen een eigen icoontje, waardoor u sneller vindt wat u zoekt.
Een schermafdruk maken is handig als u bijvoorbeeld iemand iets wilt uitleggen of een foutmelding wilt opslaan. Met een programma als Gadwin PrintScreen is het vangen van een schermafbeelding en opslaan als bijvoorbeeld een jpg-bestand zeer eenvoudig. Na de installatie toont Gadwin PrintScreen een icoontje in het systeemvak, rechtsonder in beeld. Dubbelklik hierop om de eigenschappen te openen. Klik op Bestemming en verander eventueel de locatie waar Gadwin PrintScreen de schermafdrukken opslaat. Standaard vindt u de schermafbeeldingen in Windows XP terug in de map Mijn Documenten/PrintScreen Files. En in Vista in dit
EMDB is een ideaal programma om uw filmcollectie te catalogiseren.
de map Documenten/PrintScreen Files. Gadwin PrintScreen bewaart de afbeeldingen als bmpbestand. Deze grafische indeling maakt naar onze smaak te grote bestanden. Kies daarom bij Afbeelding achter Soort bestand voor jpg om alle screenshots op te slaan in de meer gangbare jpg-indeling. Over de werking van Gadwin PrintScreen kunnen we verder kort zijn. Druk op PrintScreen op uw toetsenbord en Gadwin PrintScreen toont direct de schermafbeelding. Klik op de knop Goedkeuren om de schermafbeelding op te slaan. Eventueel kunt u met de knop Bestemming de locatie waar de schermafdruk wordt bewaard tijdelijk aanpassen. Gadwin PrintScreen, www.gadwin.com/printscreen
de achtergrond op vooraf ingestelde tijden of handmatig. Uiteraard is het ook mogelijk om de back-ups te herstellen met FEBE. Het grappige is dat FEBE ook een add-on is, hoe kan het ook anders. Installatie is eenvoudig. Ga naar in Firefox naar Extra, Add-ons en klik op Addons verkrijgen. Zoek op FEBE en installeer de Firefox-uitbreiding. FEBE is Nederlandstalig en eenvoudig in het gebruik. Na installatie vindt u FEBE in Firefox terug als gelijknamig menuonderdeel in het menu Extra. Hier kunt u een snelle back-up maken, een back-up terugzetten of de opties aanpassen. Na het back-upproces toont FEBE een overzicht van alle Firefox-onderdelen waarvan een back-up werd gemaakt. Firefox Extension Backup (FEBE), http://customsoftwareconsult.com/ extensions/febe/febe.html
Back-uphulp Fanatieke computergebruikers zijn vaak ook Firefox-liefhebbers. De browser is via add-ons namelijk volledig aan te passen aan ieders wensen en te voorzien van slimme extra's. De aanpassingen hebben één nadeel: ze zijn niet standaard. Na een herinstallatie van Windows of bij aanschaf van een nieuwe computer moet u ze zelf weer installeren en instellen. De gratis uitbreiding Firefox Extension Backup (FEBE) biedt hulp en maakt, zoals de naam al doet vermoeden, een reservekopie van al uw aanpassingen aan uw webbrowser. Het back-uppen kan in
Tip 13 Firefox Extension Backup maakt een reservekopie van uw Firefox-instellingen.
Verder chatten Wachtwoord? Een nieuwe pc of notebook? Het overzetten van gegevens kan een aardig klusje zijn. Naast bestanden heeft u ook de wachtwoorden nodig om alles weer netjes aan de praat te krijgen. Maar wat nu als u al jaren gebruikmaakt van MSN en het wachtwoord niet meer weet? Dan heeft u MessenPass nodig. Dit is een klein programmaatje waarmee u wachtwoorden van chatprogramma's achterhaalt. MessenPass opstarten is voldoende, de wachtwoorden verschijnen direct in beeld. Het ondersteunt alle populaire chatprogramma's zoals MSN Messenger, Google Talk, Trillian, ICQ en Yahoo Messenger. MessenPass is op de site ergens onderaan de pagina te vinden. Er zijn twee versies. Met de link 'Download self-install executable for installing MessenPass with uninstall support' haalt u een versie binnen die u kunt installeren. Het zip-archief hoeft u alleen maar uit te pakken en dat vindt u achter de link 'Download MessenPass in zip file (mspass.zip)'. MessenPass is veilig te gebruiken. Tijdens het downloaden of gebruik kan uw virusscanner echter wel alarm slaan en MessenPass zelfs compleet blokkeren. Dit heeft te maken met de aard van het beestje: MessenPass toont gegevens die normaal onzichtbaar zijn. Virusscanners en andere beveiligingssoftware associëren dit met een hackpoging. Storm in een glas water! Schakel uw virusscanner tijdelijk uit. Achterhaal uw wachtwoord met MessenPass en activeer de virusscanner daarna weer. MessenPass, www.nirsoft.netyutils/ mspass.html
MessenPass achterhaalt het wachtwoord van uw chatprogramma's.
Tip 12 Met Godwin PrintScreen bewaart u met de PrintScreen-toets een schermafbeelding als jpg-bestand.
SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR ROBBIN OOIJEVAAR
Alles naar Gmail Integreer simpel uw providermail Gebruikt u ook meerdere e-mailadressen door elkaar? Opgeteld kost het veel tijd om die telkens apart te controleren. Gmail biedt een handige optie: u kunt mail die via de provider
Gmail vindt zelf de bijbehorende pop3-server; controleer deze en pas het adres eventueel aan. Geef uw wachtwoord op en bevestig met de knop Account toevoegen. Optioneel kunt u uw providermail voorzien van een label. Kies dit bij Binnenkomende berichten voorzien van een label. Hierdoor zijn de berichten eenvoudig te herkennen in uw Postvak-IN.
binnenkomt ook daar onderbrengen.
Stap 01: Voorbereiding Het voordeel van een gratis maildienst als Hotmail of Gmail is dat deze los functioneert van uw internetabonnement. Dit maakt een eventuele overstap naar een ander internetabonnement eenvoudiger: u hoeft niemand een adreswijziging te sturen omdat u uw Gmail-adres altijd houdt, ongeacht uw abonnement. Nog geen Gmail-adres? Ga naar www.gmail. com en klik op Aanmelden voor Gmail om er een aan te vragen. Om in Gmail uw provider-e-mail op te halen heeft u drie dingen nodig: uw mailadres, het adres van de pop3-server en uw wachtwoord. De gegevens van de server vindt u in de documentatie van uw internetabonnement of op de servicedesk/helpdesk-pagina van uw internetaanbieder. Sommige aanbieders werken ook nog met een gebruikersnaam, maar vaak is deze dezelfde als uw mailadres.
Geef bij Gmail de gegevens op van uw providermailadres.
Stap 03: Controleren
Het is eenvoudig om meerdere e-mailaccounts te integreren in een Gmail-postbus.
Stap 02: Providermail instellen Open via www.gmail.com uw mailbox en klik op Instellingen. Open het tabblad Accounts en ga naar het onderdeel Berichten ontvan-
gen uit andere accounts. Klik op Nieuw e-mailaccount toevoegen en geef het providermailadres op dat u wilt integreren in Gmail.
Nieuwe berichten die mensen sturen naar uw providermailadres komen vanaf nu binnen in Gmail. Gmail controleert de mailbox steeds automatisch. U kunt controleren of dit proces foutloos verloopt. Open Instellingen, Accounts en klik onder Berichten ontvangen uit andere accounts op Geschiedenis bekijken. Hier ziet u wanneer Gmail uw providermail voor het laatst heeft opgehaald. Het enige waar u rekening mee hoeft te houden, is uw uitgaande mailadres. U moet bedenken of u uw e-mail wilt beantwoorden via uw providermailadres of Gmail-adres. Het is mogelijk om altijd te antwoorden via uw Gmail-adres. Deze instelling is te vinden bij Instellingen, Accounts, E-mailberichten sturen vanaf. De opties die u hier kunt kiezen zijn Beantwoorden vanaf hetzelfde adres waar het bericht naartoe is verzonden of Altijd antwoorden vanaf mijn standaardadres. Stel dit één keer in en vergeet het. U kunt bij alle mailtjes die u verstuurt alsnog via een uitklapmenu bepalen om die vanaf een ander mailadres te versturen. Herhaal eventueel deze stappen voor al uw pop3-mailaccounts.
Niveau stappenplan Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.
Beginner
Expert
STAPPENPLAN DOOR FRANK DE GRAAF
Bouwpakket voor uw thuisnetwerk In een uurtje een gestroomlijnd netwerk Een thuisnetwerk aanleggen, gaat niet
Stap 01: Handig en niet moeilijk
altijd vlekkeloos. We maken korte metten
Het aanleggen van een thuisnetwerk is niet moeilijk en ook het toepassen van de noodzakelijke beveiliging is eenvoudig te regelen als u weet waar u op moet letten. Het handige aan een thuisnetwerk is dat u met meerdere computers gebruik kunt maken van één internetaansluiting. Ook heeft u nog maar één printer nodig en kunt u ervoor kiezen om uw bestanden centraal op te slaan. Dat maakt het werken met een computer veel prettiger. In dit artikel laten we zien hoe u een goed thuisnetwerk opzet.
met alle problemen en laten zien hoe u een goed functionerend netwerk krijgt.
Boodschappenlijst: Netwerkkabels
Windows (draadloze) router
Stap 1 Het aanleggen van een thuisnetwerk is niet moeilijk en u heeft er veel plezier van.
Tijdsduur: zestig minuten
Niveau stappenplan: Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.
Beginner
We geven tips hoe u zonder problemen een thuisnetwerk aanlegt.
Expert
Stap 02: De aanpak Waarschijnlijk heeft u al een soort thuisnetwerk. Dat kan dienen als basis voor verdere uitbreiding. Het opbouwen van een netwerk gaat in een paar stappen. Eerst dienen de fysieke onderdelen op hun plek te zitten. De kabels moeten worden getrokken, de switches geplaatst en draadloze apparatuur moet worden opgehangen. Als die basis is gelegd, is de volgende stap verbinding maken. Computers moeten met elkaar kunnen communiceren en ze moeten het internet op kunnen. De laatste stap is het gebruiken van diensten op het netwerk. Deel uw printers, sla uw bestanden centraal op en maak gebruik van andere netwerkdiensten. Vooral dat laatste zorgt vaak voor heel wat hoofdbrekens. Stap 2 Als eerste is het van belang om een goede basis te leggen voor uw netwerk.
THUISNETWERK
Stap 03: Ontwerp uw netwerk Thuisnetwerken bestaan meestal uit een bedraad en een draadloos deel. Een bekabeld netwerk is veel sneller en robuuster dan z'n draadloze evenknie, maar de laatste is weer veel flexibeler. We raden u aan om waar het kan met kabels te werken. U koopt een gigabitswitch al voor een paar tientjes. Zorg ervoor dat de kabels die u gebruikt minimaal van de kwaliteit cat 5e of cat 6 zijn als u gebruik wilt maken van gigabitsnelheden. Bepaal ook waar u eventueel uw draadloze toegangspunt wilt plaatsen.
Stap 3 De meeste netwerken zijn een mengvorm tussen bekabeld en draadloos.
Stap 4 Kies voor de snelle 802.11n-standaard als u draadloze apparatuur aanschaft.
Stap 05: Ip-reeksen
Maak van tevoren een ontwerp voor uw netwerk
Stap 04: Draadloze apparatuur
Uw computer communiceert met andere computers middels ip-adressen. Om te kunnen internetten heeft uw thuisnetwerk een ip-adres. Welke dat is, kunt u opvragen door te surfen naar www.watismijnip.nl. Op uw thuisnetwerk communiceert met andere ip-adressen dan op internet gebruikt worden. In de verzameling ip-adressen zijn reeksen gereserveerd voor thuisgebruik. U herkent deze aan de eerste getallen, bijvoorbeeld 10.xxx. xxx.xxx, 172.16.xxx.xxx tot en met 172.32.xxx.xxx en 192.168.xxx.xxx. Dergelijke ip-adressen kunnen niet op internet worden gebruikt. In de meeste gevallen gebruikt u de reeks waar uw router op is ingesteld.
Vrijwel alle moderne computers zijn voorzien van draadloze mogelijkheden. Om daar gebruik van te kunnen maken, heeft u een draadloos toegangspunt nodig. Deze functie is vaak gecombineerd met een router of modem, maar dat hoeft niet. In heel veel gevallen is het aan te raden om het draadloze toegangspunt op een centrale plaats in huis op te hangen en deze te verbinden met het bestaande bekabelde netwerk. Er zijn echter bijna alleen maar draadloze routers te koop. Dat is geen probleem, u gebruikt de WAN-poort voor internet en de routerfunctionaliteit laat u ongemoeid. Zorg er in ieder geval voor dat u investeert in 802.11 n draftapparatuur. Deze standaard is bijna definitief en de apparatuur die nu verkocht wordt, blijft straks zeker werken.
Beveiliging moet nu eenmaal Het probleem van draadloze netwerken is dat ze prima werken als de beveiliging uit staat, maar als u die inschakelt, gaat het vaak minder soepel. Toch heeft u geen andere keus. Een draadloos netwerk houdt niet op bij de muren van een huis en het is eenvoudig voor anderen om mee te liften op een onbeveiligde verbinding en mogelijk illegale handelingen te verrichten op internet. Testen zonder beveiliging is prima, maar zorg ervoor dat u het netwerk minimaal met wep beveiligt, maar bij voorkeur met wpa of wpa2.
Stap 5 De meeste routers gebruiken de 10.xxx.xxx.xxx- of 192.168.xxx.xxx-reeksen voor ip-adressen op het thuisnetwerk.
THUISNETWERK
Stap 06: Ip-adressen U heeft de keus om zelf ip-adressen toe te kennen aan computers en andere apparaten of om dat te automatiseren. In het eerste geval weet u precies welk apparaat welk adres heeft gekregen, terwijl in het tweede geval de kans op fouten veel kleiner is. Het is dan prettig dat u nieuwe apparaten of computers kunt aansluiten die direct werken zonder ingewikkelde instellingen. Maar aan een paar handmatige ip-adressen ontkomt u in de regel niet. Veel routers stellen zich standaard in op ip-adres 192.168.1.1. Dat is de default gateway. Een ander belangrijk ip-adres is de DNS-server, maar daar zorgt de router ook vaak voor. Een DNS-server vertaalt url's als www.tipsentrucs.nl naar het bijbehorende ip-adres.
Stap 7 Neem een ruim bereik van ip-adressen zodat u voldoende heeft om uit te delen. Stap 6 DNS is belangrijk voor de vertaling van domeinnamen naar ip-adressen.
computer een ip-adres heeft. Loop anders zowel de instellingen van de DHCP-server als die van de computer na. Na deze stap moet u kunnen surfen op internet.
Stap 07: DHCP-server instellen Vrijwel alle routers beschikken over de mogelijkheid om een DHCP-server te starten. Raadpleeg de handleiding van uw router hoe dit ingesteld moet worden. Het meest waarschijnlijke is dat de 192.168.xxx.xxx-reeks wordt gebruikt. 192.168.1.1 is vrijwel altijd gereserveerd voor de router zelf en het is prettig om de DHCP-reeks niet direct daarop te laten volgen, zodat u nog wat ruimte overhoudt voor andere apparatuur die een vast ip-adres vereist, zoals een draadloos toegangspunt. Kies bijvoorbeeld de reeks 192.168.1.100 tot 192.168.1.200 met subnet masker 255.255.255.0. U kunt dan ruim 100 ip-adressen uitdelen en dat is voor ieder thuisnetwerk voldoende. Activeer vervolgens de server. Zorg ervoor dat er maar één DHCP-server tegelijkertijd actief is.
Stap 08: Internetverbinding instellen Start Windows, klik op Start en vervolgens op Configuratiescherm Kies dan voor Netwerk- en internet-verbindingen en Netwerkverbindingen. Klik nu met rechts op de netwerkverbinding en kies voor Eigenschappen. Klik op Internet-protocol (TCP/IP), vervolgens op de knop Eigenschappen en activeer de opties Automatisch een IP-adres laten toewijzen en Automatisch een DNS-serveradres laten toewijzen. Sluit alle schermen af met een klik op OK. Op de achtergrond krijgt uw computer nu een ip-adres van de zojuist ingestelde DHCP-server. Onder Windows Vista gaat het instellen van de intemetverbinding op vrijwel identieke wijze vanuit het Configuratiescherm. Het enige waar u voor moet oppassen, is dat u TCP/IP versie 4 gebruikt bij deze instellingen. Na het bevestigen kunt u het internet op. Eventueel kunt u via Start, Uitvoeren een dos-venster openen met het commando cmd. In dit venster typt u ipconfig om te kijken of uw
Stap 8 Bij de eigenschappen van het internetprotocol kunt u DHCP instellen.
THUISNETWERK
Stap 09: Bestands- en printerdeling
Stap 10: Netwerk instellen
In Windows XP kunt u gebruikmaken van de map Gedeelde documenten om bestanden beschikbaar te maken op andere computers. Het delen van mappen en bestanden staat wel standaard uit. De eenvoudigste weg om normaal delen te activeren, is een nieuwe map aanmaken binnen Mijn documenten. Klik er daarna met rechts op en kies Delen en Beveiliging. Klik in de sectie Delen en beveiliging: het netwerk op delink Wizard Netwerk instellen. Ga naar tip 10 als u deze wizard ziet staan, maar ga naar tip 11 als deze al in het verleden is uitgevoerd.
Na het starten van de wizard komt u in het eerste scherm. Klik op Volgende om verder te gaan. Volg de instructies in het tweede scherm. Klik direct op Volgende omdat u al verbinding heeft met internet. Geef in het derde scherm aan dat u verbinding maakt via een centraal modem of router. Ga verder naar het volgende scherm. U kunt nu een beschrijving voor de computer opgeven. De beschrijving is niet van belang en die kunt u eventueel leeg laten, maar zorg er wel voor dat u een unieke naam kiest voor de computer in de tweede regel. In het volgende scherm geeft u de werkgroepnaam op. Kies een naam die alleen uit letters bestaat en niet langer is dan 15 tekens. Activeer Bestands- en printerdeling in het volgende scherm. Bevestig de instellingen in het voorlaatste scherm en klik op Volgende. Eventueel kunt u de floppy maken voor verdere installatie, maar dat is niet echt nodig. Sluit de wizard nu af. De computer is gereed voor het delen van bestanden en mappen.
Stap 11: De werkgroep Als Bestands- en printerdeling in het verleden al is geactiveerd op uw computer, dan bent u nog niet klaar. De werkgroepnaam moet nog goed worden ingesteld. Om computers elkaar snel te kunnen laten vinden, is het noodzakelijk dat deze naam op alle computers hetzelfde is. Start de Verkenner, klik met rechts op Deze Computer en kies voor Eigenschappen. Klik vervolgens op het tabblad Computernaam en aansluitend op de knop Wijzigen. Bij Windows XP Professional heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van een domein. Dat is alleen bedoeld voor bedrijfsmatige netwerken, voor een thuisnetwerk volstaat een werkgroep. Kies een werkgroepnaam korter dan 15 tekens en sla de instellingen op. U dient uw computer te herstarten na het welkomstbericht dat u in een andere werkgroep zit. In Vista werkt het op vrijwel identieke wijze, alleen kunt u de naam direct wijzigen vanuit het scherm met de eigenschappen. Voer deze stappen uit op alle computers waar Bestands- en printerdeling al geactiveerd is. Hierna kunnen de computers elkaar zien op het netwerk en is het mogelijk om mappen te delen.
Stap 9 Klik op de wizard Netwerk instellen om delen in XP aan te zetten.
Stap 10 Kies een unieke naam voor uw computer.
Stap 11 Geeft alle computers dezelfde werkgroepnaam zodat ze eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.
THUISNETWERK
Stap 12: Gebruikersaccounts
Stap 13: Gedeelde map in XP Home
Om toegang te krijgen tot een andere computer heeft u inloggegevens nodig. In een werkgroep heeft iedere computer zijn eigen gebruikersdatabase. Het is dan ook nodig om accounts aan te maken op alle computers waar u toegang toe wilt hebben. Kies bij voorkeur telkens dezelfde naam en hetzelfde wachtwoord omdat u dan zonder inlogvenster de gewenste bronnen kunt benaderen. Accounts maakt u aan op de computer waar de gedeelde mappen op komen te staan. Na het maken van het account is het mogelijk om een wachtwoord toe te kennen.
Maak nu een map aan die u wilt delen. Daarna klikt u er met rechts op en kiest u voor Delen en beveiliging. U komt nu in het scherm waar u alles kunt instellen. In Windows-termen heet een gedeelde map een share. In de regel Share-naam geeft u een makkelijke naam op, het liefst zonder gebruik van spaties. Door een vinkje te plaatsen voor Netwerkgebruikers mogen mijn bestanden wijzigen, geeft u ook schrijfrechten. Sla de instellingen op om de map te delen.
Heel belangrijk: geef alle computers dezelfde werkgroepnaam
Stap 14: XP Professional
Stap 12 Maak nieuwe accounts aan op de computer waar de gedeelde bronnen op staan.
Bij Windows XP Professional heeft u wat meer mogelijkheden dan bij XP Home. U kunt voor de 'Home'-manier van delen kiezen, maar door via Extra, Mapopties, Weergave het vinkje weg te halen voor het eenvoudig delen van mappen, kunt u ook rechten uitdelen. Klik vervolgens weer met rechts op de te delen map en vul weer de share-naam in. Eventueel past u het aantal gebruikers aan dat gelijktijdig een verbinding kan maken, maar dat is voor thuisgebruik niet echt belangrijk. Klik op de knop Machtigingen om de rechten op de share in te stellen. Standaard heeft iedereen leesrechten. U kunt dat eventueel aanpassen naar Wijzigen. Volledig beheer is niet nodig; het belangrijkste verschil met Wijzigen is dat u dan ook op afstand de rechten kunt aanpassen. Voor een privémap haalt u ledereen weg, voegt u uw eigen account toe en geeft u deze de benodigde rechten. Klik twee keer op OK om de instellingen op te slaan.
Stap 15: Gedeelde map in Vista Onder Vista gaat het delen van mappen een stuk sneller. Ga naar de netwerkinstellingen in het Configuratiescherm en zet het delen van bestanden aan. Vervolgens maakt u een map aan die u wilt delen. Klik er met rechts op. Door te kiezen voor Delen komt u direct in het scherm waar
Rechten
Stap 13 Met XP Home zijn de instellingen beperkt wat de rechten op de gedeelde map betreft.
Als u heeft gekozen voor NTFS, dan is het niet alleen mogelijk om rechten toe te kennen op het niveau van de share, maar ook op bestands- en mapniveau. De effectieve rechten zijn een combinatie daarvan. Als u op share-niveau alles mag, maar op bestandsniveau niets, dan mag u uiteindelijk helemaal niks. Controleer daarom bij toegangsproblemen hoe de rechten zijn ingesteld. Klik daarvoor met rechts op de map en kies voor Delen en beveiliging. Kies voor het tabblad Beveiliging en kijk of de rechten op deze map juist staan. Zolang u zelf toegang heeft, hoeft u hier niets te wijzigen.
THUISNETWERK
de eerder gemaakte gebruikersaccounts kunnen worden geselecteerd en worden voorzien van de juiste rechten. Prettig onder Vista is dat u in het Netwerkcentrum kunt zien welke bestanden worden gedeeld.
boven de andere. Het is bovendien ook makkelijk als iedereen vastgelopen printopdrachten kan verwijderen. Een bijzondere mogelijkheid is de installatie van extra stuurbestanden voor andere besturingssystemen. Als u met een ouder systeem verbinding maakt of met bijvoorbeeld een 64-bits versie, dan kan de computer waar de printer op is gedeeld alle benodigde stuurbestanden leveren. U hoeft dan niet meer op zoek naar de cd en dat is erg prettig. Na het delen maakt u verbinding met de printer door de wizard voor een nieuwe printer te volgen en te kiezen voor een netwerkprinter. U bladert dan eenvoudig naar de gedeelde printer. Houd er wel rekening mee dat de printer alleen beschikbaar is als de pc waar deze op is geïnstalleerd ook aan staat.
Stap 15 Zet in Vista allereerst het delen van bestanden aan.
Stap 16: Verbinding maken In de Verkenner kunt u onder Mijn netwerklocaties de share vinden en de inhoud van een map op afstand bekijken. Ook is het mogelijk om met de rechtermuisknop op Mijn Computer te klikken en te kiezen voor Netwerkverbinding maken. Kies een schijfletter en als map typt u \\computer\share (dit heet een mapping maken). Selecteer 'Opnieuw verbinding maken' als u altijd een verbinding met deze share wilt maken tijdens het starten van de computer. Stap 17 Installeer de extra stuurbestanden, dat maakt het maken van een verbinding veel makkelijker.
Stap 18: Vanaf een router
Stap 16 Benaderen van netwerkbronnen kan met de Verkenner of door een mapping te maken.
Printen kan nog gemakkelijker via een op de router aangesloten printer. Daarvoor is het wel nodig dat uw router beschikt over een usb-aansluiting die geschikt is voor een printer. De installatie van de printer is helemaal niet moeilijk. Veel meer werk dan het aansluiten ervan op de router is het niet. Per computer dient u de printer wel toe te voegen. Dat doet u door eerst een standaard TCP/IP-printerpoort toe te voegen via de printerwizard en vervolgens de stuurbestanden voor de printer te installeren. Het voordeel van printen via de router is dat er nooit conflicten met betrekking tot rechten kunnen ontstaan. Iedereen die is aangesloten op het netwerk kan de printer gebruiken. Ook hoeft er niet een pc waar een printer op is aangesloten de hele tijd aan te staan.
Stap 17: Printer delen
Stap 19: Centrale opslag
Een printer delen gaat op exact dezelfde wijze als het delen van een map. Ga naar de printer en klik er met rechts op. U kunt nu weer kiezen voor Delen. Doe dat om in het instellingenscherm van de printer te komen. Net als bij het delen van mappen geeft u hier een share-naam op. Het is ook mogelijk om rechten toe te kennen, maar dat schiet voor een thuisnetwerk zijn doel voorbij. Het prettigst is het als iedereen alles kan omdat de kans dat er tegelijkertijd wordt geprint niet groot is en u dan niet handmatig de ene printopdracht voorrang hoeft te geven
Mappen delen is een manier om bestanden te delen, maar het nadeel is dat er altijd meerdere computers tegelijkertijd aan moeten staan. Een heel handige manier om dat probleem op te lossen, is door gebruik te maken van netwerkschijven. Die moeten vrijwel altijd op het bekabelde netwerk worden aangesloten, maar erg is dat niet omdat het niet uitmaakt waar ze staan. U kunt de bestanden immers via het netwerk benaderen. De mogelijkheden verschillen per schijf, maar in alle gevallen kunt u er bestanden op opslaan. Een centrale opslagplaats is bovendien ideaal voor back-ups!
LEZERSTIPS DE BESTE TIPS VAN EN VOOR LEZERS
LEZERSTIPS Het leuke van lezerstips is dat die overal over kunnen gaan. De ene keer komt er een Windows-fanaat voorbij, daarna iemand
heel erg goed, waardoor u geen kwaliteitsverlies zult waarnemen. Nadat DVD Shrink de bestanden heeft gecomprimeerd, klikt u op Backup. Het compressiebestand wordt dan op de harde schijf geschreven. Ten slotte kunt u het bestand op een normale dvd branden. Een ander veelgebruikt compressieprogramma is DVD Rebuilder dat u kunt downloaden van www.jdobbs.com.
die Google als favoriete tool heeft. Voor dit nummer vonden we een lezer die graag bezig is met muziek en downloaden.
Tip 02: Branden maar!
Zelf ook uw favoriete tips publiceren? Stuur dan een mailtje
De meeste filmformaten kunt u branden met Nero, waarna u die met uw dvd-speler kunt afspelen. Een probeerversie van dit programma kunt u downloaden van www.nero.com. Nero gebruik ik eigenlijk voor alles. Start Nero en sluit de wizard niet af. Selecteer linksboven DVD en kies in het linkermenu DVD-Video. Klik op New en sleep de inhoud van de map VIDEO_ TS naar de gelijknamige map in de meest linker kolom. Als u alleen ifo-, vob- en bup-bestanden hebt, sleept u ook deze naar de VIDEO_TS-map. Klik op de brandknop om het branden te starten. Met muziekbestanden is de werkwijze vergelijkbaar. In de wizard kiest u dan echter voor CD en vervolgens Audio-CD. Sleep de mp3tjes naar links en brand de cd. Voor afwijkende formaten hebt u andere software nodig - van ieder programma is een probeerversie beschikbaar. Maar Nero is mijn favoriet.
naar:
[email protected]. Tip 01: Dvd9 Er worden steeds meer films in dvd9-formaat gepost op usenet. Dat vind ik wel handig, want de kwaliteit ervan is goed. Echter, u kunt dvd9 alleen branden op een dvd met een double layer (dubbellaagse dvd). Veel mensen willen niet de duurdere double layer-dvd's kopen. Als u toch een dvd9 op een normale dvd wilt branden, zult u het bestand moeten comprimeren zodat het erop past. Dit kan met behulp van het programma DVD Shrink. Surf naar www.mrbass.org/dvdshrink en download en installeer het. Klik vervolgens op Open Files en selecteer de dvd-bestanden die u wilt comprimeren. DVD Shrink geeft aan hoeveel procent er van de huidige kwaliteit overblijft. Over het algemeen comprimeert DVD Shrink
Lezer van de maand Tot voor kort had Gert Haanstra eigenlijk niet zoveel met computers. Maar dat was voordat hij ontdekte wat hij met downloaden allemaal kan doen. 'Ik zoek veel films en muziek. Vaak eigenlijk alleen maar om te proberen. Er gaat immers niets boven de kwaliteit van een cd.' Thuis gebruikt hij vooral een laptop, dan hoeft hij niet boven in een aparte kamer te zitten, maar kan hij in de huiskamer gezellig bij zijn vrouw en kinderen zijn.
Tip 1 DVD Shrink is een programma dat erg snel comprimeert.
LEZERSTIPS
Tip 3 Windows kan nu ook overweg met metadata van digitale foto's.
Tip 03: Foto-info Ik doe ook veel met digitale foto's. Ik liep in het verleden in XP vaak tegen een probleem aan. De Windows Verkenner kan standaard niet goed overweg met de extra informatie die aan foto's kan worden toegevoegd. Dit is de zogenaamde metadata die in bestandsformaten als iptc en xmp worden opgeslagen. Gelukkig heeft Microsoft een kleine uitbreiding beschikbaar gesteld waarmee deze informatie wel is te benaderen in Windows: Microsoft Photo Info, www. microsoft.com/downloads/. Na installatie ervan kunt u de metadata tevoorschijn halen door een foto te selecteren en in het contextmenu voor Photo Info te kiezen. U kunt de informatie lezen, veranderen en uiteraard weer opslaan in de juiste bestandsformaten. De metadata kunt u ook bekijken door de muis stil te houden boven fotobestanden in de Windows Verkenner.
sche taal voor uw kiezen. Voeg alle nummers toe waar u het volume van wilt gelijktrekken. Een heel handige tool die ik veel gebruik.
Tip 05: Aparte vensters De mogelijkheid is redelijk onbekend, maar ik gebruik deze vaak. In Outlook kunt u onderdelen in aparte vensters openen en zo meer overzicht krijgen. Bijvoorbeeld bij het ordenen van binnengekomen berichten. Klik daarvoor met rechts op het Postvak IN en kies voor In nieuw venster openen. U kunt dan vanuit dat venster de mailberichten gemakkelijker verplaatsen naar de map-
Tip 04: Constant volume Veel van mijn gedownloade muziek komt uit verschillende bronnen. Daardoor heb ik vaak te maken met verschillende opnamevolumes. U herkent dit probleem vast wel: het ene nummer wordt veel harder afgespeeld dan het andere, waardoor u iedere keer met de volumeknop in de weer bent om een constant volumeniveau te bereiken. Dat kan een stuk eenvoudiger met MP3Gain (mp3gain.sourceforge.net). Let op dat u alleen de Nederlandse taal selecteert tijdens de installatie, want anders krijgt u een Aziati-
Tip 4 Met MP3Gain trekt u het volume van alle nummers gelijk.
Tip 5 Meer overzicht door delen van Outlook in eigen vensters te openen.
pen in het andere Outlook-venster. Hetzelfde geldt voor de agenda. Klik er met rechts op, klik daarna op In nieuw venster openen en u kunt eenvoudig uw binnengekomen uitnodigingen vergelijken met degene al in uw agenda staan. Wilt u verschillende weken van uw agenda naast elkaar zien? Open dan de agenda in een apart venster, selecteer de bewuste week of maand en open die periode daarna in een nieuw venster.
IPHONE-APPLICATIES DOOR FRANK DE GRAAF
iPhone-speeltjes Deze tools maken hem nóg fijner Met veel bombarie heeft Apple net voor
Belangrijke software-upgrade
de zomervakantie de nieuwe iPhone op de
De iPhone is een soort kleine computer met een eigen besturingssysteem. Niet alleen de hardware is bij de nieuwe iPhone grondig aangepakt, onder andere door de toevoeging van 3G, maar ook aan de software is flink gesleuteld. Die is van versie 1 naar 2 gegaan. Dankzij deze versie kunnen er ook programma's van derden worden geïnstalleerd. Bezitters van een oude iPhone kunnen de nieuwe versie gratis downloaden en installeren via iTunes. Ook als u een iPod Touch hebt kan dat, maar daar hangt wel een prijskaartje van 7,99 euro aan. De hardware van de eerste en tweede generatie iPhones en de iPod Touch verschilt, maar dat neemt niet weg dat bijna alle iPhone-programma's op alle ap-
markt gebracht. Erg leuk bij deze versie is dat er programma's van derden op kunnen draaien. We bespreken de leukste! (Oók voor de iPod Touch.)
Boodschappenlijst: iPhone Of iPod Touch met software versie 2
We bespreken de leukste programma's voor de iPhone en iPod Touch.
Dankzij de software-upgrade op de tweede generatie iPhones kunnen programma's van derde partijen worden geïnstalleerd.
IPHONE-APPLICATIES
paraatjes met de nieuwe software lopen. Een belangrijk verschil is echter wel dat u met een iPod Touch alleen in de buurt van een draadloos netwerk een verbinding kunt maken met het internet.
Tip 01: Buienradar Buienradar.nl is een grote hit en dat komt niet in de laatste plaats omdat we in een land leven waar eind augustus de herfst al lijkt aan te breken. De website toont precies waar het op dat moment regent en wat u de komende twee uur kunt verwachten. Buienradar voor op de iPhone is nog handiger. Er zijn slechts vijf knoppen: voor de radarbeelden van de Benelux en Europa, voor de satellietbeelden van dezelfde gebieden en een animatieknop. Met die laatste kunt u net als op de website de voorspellingen voor de komende twee uur zien. Inzoomen gaat niet, maar het beeld is duidelijk genoeg om te bepalen of u een paraplu mee moet nemen of niet.
Heel nuttig tegenwoordig: Buienradar op zak
Tip 02: iPint iPint is eigenlijk gewoon een als spelletje verpakte reclame, maar dat maakt het programma niet minder leuk. Het is de bedoeling dat u een bierglas langs allerlei obstakels over de bar naar de wachtende handen leidt. De beloning is een virtueel biertje. Die krijgt u door de iPhone rechtop te houden en te wachten tot het scherm zich langzaam vult met bier, met een heuse schuimkraag. Door de iPhone aan uw lippen te zetten loopt het glas weer leeg, en net als in het echt blijft het vloeistofniveau horizontaal. U moet minimaal 17 jaar zijn om dit programma te kunnen downloaden.
Tip 1 Buienradar laat duidelijk zien of er regen aankomt of niet.
Tip 2 Dronken wordt u er niet van, maar verder lijkt iPint verdacht veel op een echt biertje.
Tip 03: Shazam Wilt u weten van wie dat leuke nummer is? Op het moment dat u het hoort, start u Shazam. Het programma luistert mee, herkent het nummer en koppelt het aan muziek uit iTunes of video's op YouTube. U kunt de muziek direct aanschaffen. De herkenning is uitstekend. Het programma werkt zo goed dat het bijna een verrassing is dat het gratis is. Bezitters van een iPod Touch kunnen Shazam installeren, maar missen wel de belangrijkste dingen zoals muziekherkenning.
Tip 04: Google Mobile App Als u veel gebruikmaakt van Google-diensten, dan is Google Mobile App een handig programma. U hebt daarmee direct toegang tot de diensten. Voor iPhone-bezitters is er een leuke optie dankzij de ingebouwde plaatsbepalingsfunctie. Wie bijvoorbeeld een restaurant of benzinepomp zoekt, krijgt de dichtstbijzijnde gepresenteerd. Ook het zoeken in contacten gaat lekker snel.
Tip 05: Remote desktop lite Remote desktop is een programma onder Windows waarmee u op afstand een scherm over kunt nemen. Het is nu ook beschikbaar voor de iPhone. Er zijn twee versies. De gratis lite-versie biedt voldoende mogelijkheden om op afstand uw computer over te kunnen nemen. Dat is handig om dat ene document te kunnen mailen of om een database te kunnen raadplegen. Toetsenbord en muis zijn makkelijk op te roepen. Ideaal is het niet om op zo'n klein scherm te werken, maar de meeste zaken kunt u zonder problemen uitvoeren.
Tip 06: Koi Pond Met 79 cent is Koi Pond net niet gratis. Het programma verandert uw iPhone in een virtueel aquarium, waar u zelfs uw vingers in kunt steken. Doe dat niet al te veel want u jaagt de Koi-karpers er wel mee weg tot buiten de randen!
Tip 3 Leuk liedje op de radio? Start Shazam om het te herkennen en direct te downloaden.
Tip 4 Google Mobile App brengt de Google-diensten naar uw iPhone.
IPHONE-APPLICATIES
Tip 5 Met Remote desktop lite kunt u op afstand uw computer bedienen.
Tip 6 Koi Pond is een virtueel aquarium.
Tip 7 Dual Level maakt van uw iPhone een waterpas.
Tip 8 De Seismometer brengt iedere beweging nauwkeurig in kaart.
Tip 07: Dual Level
Tip 09: Flashlight
Dual Level is een waterpas. Na het voor dit programma benodigde kalibreren van het scherm kunt u met uw iPhone al uw kluswerkzaamheden voortaan heel precies uitvoeren. Dual Level is het mooiste excuus voor een klusser om een iPhone aan te schaffen.
De simpelste ideeën zijn vaak het best. Het enige dat Flashlight doet, is het iPhone-scherm één vaste kleur geven. De witte kleur is voldoende helder om het scherm als een soort zaklamp te kunnen gebruiken. De andere kleuren kunnen helpen om kapotte pixels op te sporen. Ook is er een stroboscoopfunctie en de mogelijkheid het lichtte dimmen.
Tip 08: Seismometer Echt zinnig is de Seismometer niet, behalve wanneer u in een gebied woont waar veel aardbevingen voorkomen, maar grappig is het wel. ledere beweging verschijnt op een virtueel stuk papier. Veel meer dan dat doet het programma niet, maar het is een leuke toepassing van de in de iPone ingebouwde bewegingssensor.
Tip 9 Flashlight kan een donkere kamer prima verlichten.
Tip 10 Remote kan op afstand apparaten in huis aansturen.
Ideaal voor iedere moderne klusser: de iPhone als waterpas
Tip 11 Tuner Internet Radio maakt het afspelen van internetradio mogelijk.
Tip 12 Bloomberg biedt gratis een schat aan financiële informatie.
IPHONE-APPLICATIES
Tip 10: Remote Remote is een juweeltje als u beschikt over andere apparatuur van Apple zoals een Airport Express of AppleTV. Het eerste is een draadloos toegangspunt waar u boxjes aan kunt hangen die op afstand zijn te bedienen. De AppleTV is een media-extender waarmee beeld en muziek op een televisie kunnen worden afgespeeld. Met Remote stuurt u die apparaten vanaf uw iPhone aan. Het leuke aan het programma is dat u kunt kiezen uit welke bron u mediabestanden put. Dat kan bijvoorbeeld een iTunes-bibliotheek zijn of een filmverzameling op een AppleTV. Vervolgens kiest u waar het bestand moet worden afgespeeld. U kunt dus in de tuin luisteren naar muziek die ergens op een computer in huis staat, via boxjes die u hebt aangesloten op een Airport Express. Of vanuit uw bed een film voor de kinderen starten die op de televisie in de woonkamer wordt vertoond.
Tip 11: Tuner Internet Radio Tuner Internet Radio is niet gratis, maar voor minder dan vijf euro maakt u uw iPhone of iPod geschikt voor vrijwel alle internetradiostations. De letterlijk honderden zenders zijn voorzien van een label met de bitrate en het genre dat voornamelijk te horen is. Zelf zenders toevoegen is geen enkel probleem. Wel vraagt dit het nodige van de verbinding. Wifi is het prettigst, maar ook met 3G gaat het luisteren nog prima. Het is wel jammer dat het programma actief moet zijn om te kunnen blijven luisteren naar de muziek.
Tip 12: Bloomberg Bloomberg ontsluit heel veel financiële informatie. U kunt de beurzen wereldwijd volgen, uw eigen aandelenportefeuille in de gaten houden en veel marktinformatie direct opvragen. In tegenstelling tot het karige en op Amerika gerichte Stocks dat standaard wordt meegeleverd, biedt Bloomberg wel complete informatie, zelfs over de AEX. Door de koppelingen met actueel nieuws hoort Bloomberg thuis op de iPod of iPhone van iedereen die in economie geïnteresseerd is.
Tip 14: Texas Hold'em
Tip13:Speedtest Loopt het internet niet lekker of komt uw e-mail niet binnen? Speedtest toont meteen hoe snel de verbinding is die u op dat moment gebruikt en of het mogelijk is om data te versturen en te ontvangen. Houd er wel rekening mee dat tests als deze een momentopname zijn. Voer de test een paar keer uit om een redelijk beeld te krijgen van de werkelijke doorvoersnelheid.
Tip 13 Met Speedtest kunt u de internetverbinding controleren.
Tip 14 Het beeld in Texas Hold'em is verbluffend mooi.
Met 129 MB slokt het vier euro kostende Texas Hold'em heel wat geheugen op, maar daar krijgt u wel een erg leuk pokerprogramma voor terug. De tegenstanders zijn echte mensen die zijn gefilmd terwijl ze aan het gokken en bluffen zijn. Doordat u op verschillende niveaus kunt spelen, biedt Hold'em ook plezier voor de meer ervaren spelers.
Dagelijks nieuwe programma's Er komen dagelijks nieuwe programma's bij in de App-Store in iTunes. Door de rangschikking op populariteit is het makkelijk om de leukste er meteen uit te pikken en te installeren. Veel mobiel plezier toegewenst!
SNEL RESULTAAT IN STAPPEN DOOR EVI MAQUOI
Niet meer 'dubbelzien' Spoor ruimtevretende identieke foto's op Altijd nodig: ruimte besparen op uw harde schijf. Dat doet u onder andere door te zorgen dat foto's niet onnodig dubbel of zelfs driedubbel op uw schijf staan opgeslagen. Het gratis VisiPics vindt razendsnel die overbodige afbeeldingen!
Stap 01: Installeren Surf naar www.visipics.info. Klik in de linkerkolom op Download en vervolgens op VisiPics - Version 1.30. U wordt omgeleid naar een download.com-pagina van Cnet. Klik op Download Now om het installatiebestand te downloaden. Bewaar het bestand VisiPics-1-30.exe op uw harde schijf door op de knop Bestand opslaan te klikken en voer het vervolgens uit. Sluit andere geopende toepassingen en doorloop de installatiewizard. Lees de licentieovereenkomsten en plaats een vinkje bij I accept the agreement. Standaard wordt VisiPics in de map Program Files op uw harde schijf opgeslagen. U kunt eventueel een andere bestandslocatie opgeven. Als u de wizard helemaal hebt doorlopen, wordt VisiPics opgestart.
VisiPics moet scannen. Als u kiest voor Loose worden afbeeldingen die al enigszins op elkaar lijken getoond, terwijl u met de optie Strict uitsluitend identieke afbeeldingen te zien krijgt. Geroteerde foto's worden standaard niet opgespoord. Als u dat wel wilt, klik dan in de werkbalk op Options en plaats een vinkje bij Scan for 90° rotations. Om bepaalde mappen of schijven te scannen, volstaat het om de desbetreffende mappen of schijven te selecteren. Klik vervolgens op de knop met de pijl en het plusteken om de map of schijf naar de werklijst te verplaatsen. Klik op de knop met de groene pijl om het scannen te starten. Afhankelijk van het aantal afbeeldingen in de geselecteerde mappen of schijven, kan dit enkele seconden tot enkele minuten duren.
Stap 03: Verplaatsen of verwijderen Na de scan vindt u in de linkerkolom een overzicht met thumbnails van identieke afbeeldingen. Door met uw muiscursor over de afbeeldingen te bewegen, krijgt u een grotere weergave. Onder de afbeelding wordt de bestandslocatie en -grootte getoond. U kunt dubbele foto's eenvoudig van naam wijzigen, naar een andere locatie verhuizen of verwijderen. Selecteer de foto in de linkerkolom en klik vervolgens op Rename, Move of Delete.
Stap 02: Mappen scannen VisiPics ondersteunt jpeg-, gif-, png-, bmp-, pcx-, tga- en tiff-bestanden. Het programma kan identieke afbeeldingen in verschillende resoluties of afmetingen opsporen en ook geretoucheerde foto's worden herkend. Via de schuifbalk onder het tabblad Filter kunt u aangeven hoe streng
U kunt uw dubbele foto's in VisiPics verhuizen, hernoemen of verwijderen.
Niveau stappenplan
Door op de 'play'-knop te klikken, kunt u de geselecteerde mappen of schijven scannen.
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.
Beginner
Expert
WINDOWS VISTA DOOR: DENNIS GANDASOEBRATA
Vista vlekkeloos in een handomdraai Alle problemen moeiteloos opgelost De meningen zijn verdeeld over Windows
Tip 01: Halve programma's
Vista, zoals u ongetwijfeld heeft gemerkt
Windows Vista is redelijk kritisch als het gaat om het installeren van programma's. Gaat er tijdens de installatie onverhoopt iets mis, dan bestaat de kans dat u het betreffende programma niet meer opnieuw kunt installeren. Windows meldt dat er al een installatie actief is of dat de installatiebestanden beschadigd zijn. De onjuiste bestanden laten zich helaas moeilijk verwijderen. Het gratis programma Windows Installer Cleanup brengt hierin verandering. Nadat u het programma hebt uitgevoerd, verschijnt een lijst met programma's die door Windows Installer zijn geïnstalleerd. Selecteer het programma waarvan u de installatiebestanden wilt verwijderen. De bestanden en registerinstellingen worden vervolgens gewist. U vindt de software op http://support.microsoft. com/default.aspx?scid=kb;nl;290301.
in de media. Veel problemen zijn echter relatief eenvoudig te verhelpen. We brengen de belangrijkste in kaart. Uiteraard met bijbehorende oplossing!
Tip 02: Gebruikersaccountbeheer
Boodschappenlijst: Windows Vista
Windows installer CleanUp
Windows Vista
Windows Vista
installatie-dvd
Upgrade Advisor
We geven de oplossingen voor de meest voorkomende problemen met Windows Vista.
De functie Gebruikersaccountbeheer verhoogt de veiligheid binnen Windows. Op 'kritieke' momenten grijpt het in en wordt u gevraagd om een bevestiging of om de aanmeldingsgegevens van een gebruiker met de rechten van een administrator. De functie kan echter flink gaan irriteren. Wist u dat u Gebruikersaccountbeheer kunt uitschakelen? Uiteraard is dit niet aan te raden, maar de mogelijkheid bestaat wél. Klik in het menu Start op Configuratiescherm Kies Gebruikeraccounts en Ouderlijk toezicht. Kies vervolgens Gebruikersaccounts en klik op de koppeling Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen. Kies voor Doorgaan wanneer u om een bevestiging wordt gevraagd. Tot slot haalt u het vinkje weg bij de optie Gebruik Gebruikersaccountbeheer (UAC) om uw computer beter te beveiligen Bevestig met een klik op OK. Het is belangrijk dat u weet dat de computer nu een veiligheidsrisico loopt en het gebruik van een beveiligingsprogramma verstandig is.
Tip 2 Wanneer het echt nodig is, kan Gebruikersaccountbeheer worden uitgeschakeld.
WINDOWS VISTA
Tip 03: Weer eigenaar
Tip 05: Afsluitperikelen
De overstap van Windows XP naar Windows Vista gemaakt en nu kunt u bepaalde mappen niet meer openen? In de Windows Verkenner klikt u met de rechtermuisknop op een map en kiest u voor Eigenschappen. Kies voor het tabblad Beveiliging en klik op de knop Geavanceerd. Klik nu op het tabblad Eigenaar en kies Bewerken. Vervolgens kiest u voor Eigenaar wijzigen. Klik op uw accountnaam in de lijst met gebruikers en kies achtereenvolgens voor Toepassen en OK. Grote kans dat u nu wél weer toegang heeft tot uw bestanden.
Over problemen bij het afsluiten van Windows Vista is veel te doen geweest. In sommige gevallen weigert de machine eenvoudigweg te worden afgesloten of start de computer opnieuw op. Het niet goed kunnen afsluiten van Vista kan meerdere oorzaken hebben. Zo kunnen programma's en services op de achtergrond verhinderen dat Windows goed afsluit, maar ook geïnstalleerde stuurprogramma's hebben invloed op het afsluiten. In elk geval is het van belang dat u de meest recente stuurprogramma's gebruikt voor uw hardware. De praktijk wijst uit dat een groot deel van de problemen wordt veroorzaakt door drivers die niet of niet volledig compatibel zijn met Windows Vista. Controleer daarnaast welke programma's en services op de achtergrond zijn geladen. Open daarvoor het menu Start en typ Msconfig in het zoekvak, gevolgd door een druk op Enter. Controleer op het tabblad Opstarten welke services worden geladen. Mogelijk is een van deze services schuldig aan het niet kunnen afsluiten van Windows. Is het probleem niet opgelost, dan raadpleegt u de logboeken van Windows Vista. In het menu Start typt u in het zoekvak Logboeken en drukt u op Enter. Kies voor Windowslogboeken. Windows houdt er meerdere logboeken op na. Vooral het logboek Systeem is in dit geval waardevol. Doorzoek het logboek op mogelijke aanwijzingen waar het fout gaat.
Tip 04: Compatibiliteitsmodus Kent u de Compatibiliteitsmodus nog uit Windows XP? Ook in Windows Vista is deze beschikbaar. De Compatibiliteitsmodus komt van pas als u programma's wilt uitvoeren die officieel niet zijn ontworpen voor Windows Vista en weigeren te werken. Klik met de rechtermuisknop op het programmapictogram van de haperende toepassing en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Compatibiliteit. Plaats een vinkje bij de optie Dit programma in deze compatibiliteitsmodus uitvoeren. Kies vervolgens het besturingssysteem dat moet worden nagebootst, bijvoorbeeld Windows XP (service pack 2). In het vak Instellingen kunt u aanvullende opties configureren, al is dit vaak niet nodig. De laatste optie - in het vak Bevoegdheidsniveau - kan wél van groot belang zijn: weigert uw programma te werken omdat het wordt uitgevoerd door een gebruiker met te weinig rechten, dan plaatst u een vinkje bij de optie Dit programma als Administrator uitvoeren. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan en start het programma opnieuw.
Ook Vista biedt de handige Compatibiliteitsmodus
Tip 5 Raadpleeg de Windows-logboeken bij het achterhalen van afsluitproblemen.
Tip 06: Problemen met service pack 1
Tip 4 Ook in Windows Vista is de Compatibiliteitsmodus nog gewoon aanwezig.
Kunt u service pack 1 voor Windows Vista met geen mogelijkheid installeren? U bent helaas niet de enige. De installatie van het service pack wordt nogal eens afgebroken na 'Configuratiefase 1-3 installeren'. Daarnaast kan er de melding verschijnen 'Kan Windows niet laden omdat een vereist bestand ontbreekt of beschadigd is'. Boosdoener in veel gevallen is antivirus- en firewallsoftware. U doet er verstandig aan deze uit te schakelen voordat u de installatie van service pack 1 uitvoert. Ook
WINDOWS VISTA
antispywaresoftware moet van tevoren worden uitgeschakeld. Verder kan de installatie worden verhinderd door problematische drivers. Op http://support.microsoft.com/KB/948343 vindt u een uitgebreid overzicht van eventuele redenen waarom het service pack niet wordt geïnstalleerd, inclusief bijbehorende oplossing. Ook kunt u een blik werpen in de Knowledge Base van Microsoft. In het artikel op http://support. microsoft.com/kb/947366 vindt u mogelijke foutmeldingen.
gelijk services uit door deze te selecteren en te kiezen voor Uitschakelen in het vak Instellingen. Hoe meer, hoe beter. Verlaat het venster en start de computer opnieuw op. Controleer of Internet Explorer naar behoren werkt. Is dit het geval, dan schakelt u de plug-ins één voor één in om uit te zoeken welke plug-in u beter kunt vermijden.
Tip 09: Zonder poespas Tip 07: Niet-werkende koppelingen Stel, u maakt gebruik van Windows Mail en ontvangt een e-mail met verschillende internetkoppelingen (een niet onrealistisch scenario). In sommige gevallen werken de internetkoppelingen niet: u kunt deze dan niet aanklikken en bekijken in Internet Explorer. Vaak is hiervan sprake als Internet Explorer niet (meer) is ingesteld als standaardbrowser. U kunt de situatie meestal snel verhelpen met een paar simpele handelingen. Open Internet Explorer en kies Extra, Internetopties. Op het tabblad Geavanceerd klikt u op de knop Opnieuw instellen. Kijk eerst of het probleem nu is opgelost. Zo niet, dan klikt u op het tabblad Programma's en vervolgens op de knop Als standaardbrowser instellen. Verlaat de browser en start die opnieuw op. Grote kans dat het probleem hiermee is opgelost.
Constateert u dat Internet Explorer door het gebruik van plug-ins een stuk minder stabiel wordt? U kunt Internet Explorer ook uitvoeren zonder plugins. Kies Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Internet Explorer (zonder invoegtoepassingen)
Tip 08: IE hangt bij afsluiten Loopt Internet Explorer constant vast bij het afsluiten ervan? Vaak wordt de browser ook nog eens opnieuw opgestart, iets dat de frustratie alleen maar vergroot. In veel gevallen ligt het aan de gebruikte plug-ins voor de browser (ook wel invoegtoepassingen genoemd). Probeer Internet Explorer daarom eens te gebruiken met een minimum set aan extra's. Maak daarvoor in Internet Explorer de menukeuze Extra, Internetopties. Kies voor het tabblad Programma's en klik op Invoegtoepassingen beheren. Kies bij Weergeven voor Invoegtoepassingen die door Internet Explorer worden gebruikt. Schakel zoveel mo-
Tip 9 Internet Explorer, maar dan zonder poespas.
Tip 10: Website voor hulp Windows Vista heeft de afgelopen maanden een relatief grote hoeveelheid kritiek gekregen. Microsoft heeft naar aanleiding hiervan een website geopend: Windows Vista Service, te vinden op www.windows vistaservice.nl. Hier vindt u elf categorieën waarin problemen van gebruikers zijn verzameld met daarbij een passende oplossing. Daarnaast vindt u op de website gegevens om contact op te nemen met Microsoft of de leverancier van uw computer in geval van problemen.
Tip 11: Wie, wat, waar?
Tip 8 Invoegtoepassingen - oftewel plug-ins - kunnen aardig wat roet in het eten gooien.
U heeft een computer gekocht en er zijn problemen met Windows Vista. Bij wie kunt u nu eigenlijk terecht? Dat hangt af van de Windows-licentie die u heeft aangeschaft. Heeft u het besturingssysteem los gekocht, dan kunt u contact opnemen met het ondersteuningsteam van Windows Vista. U heeft nadat u Vista heeft geactiveerd doorgaans recht op negentig dagen kosteloze ondersteuning door Microsoft. Is Windows Vista voorgeïnstalleerd op uw computer, dan is de kans groot dat u een zogeheten OEM-licentie gebruikt. Deze licenties worden door Microsoft verstrekt aan computerleveranciers en zijn in de regel goedkoper dan een losse Windows Vista-licentie. Consequentie hiervan is dat Microsoft geen ondersteuning verleent bij problemen; hiervoor kunt u terecht bij de leverancier van de computer. In de handleiding of op de aankoopbon van uw pc vindt u vaak de juiste contactinformatie. Ook op www. windowsvistaservice.nl kunt u een overzicht van leveranciers en hun contactgegevens opvragen. Klik daartoe op de koppeling Contactinformatie hardwareleveranciers, helemaal onderaan de pagina.
WINDOWS VISTA
gramma's, Windows Update. Klik op de koppeling Geschiedenis van updates weergeven. Verwijder de updates die mogelijk problemen veroorzaken. Klik daartoe op Geïnstalleerde updates, waarna u de updates selecteert en klikt op Verwijderen. Sluit de vensters en start de computer opnieuw op. Is het probleem nog steeds niet opgelost? Mogelijk helpt Systeemherstel. Met dit onderdeel kunt u de computer herstellen met behulp van een herstelpunt. Open Systeemherstel via Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel. Vervolgens kiest u voor Een ander herstelpunt selecteren. Klik op Volgende en geef een datum aan waarop de computer nog goed functioneerde. Rond het proces af door te klikken op Volgende en Voltooien. Als de computer is hersteld, probeert u de updates nogmaals te installeren, maar doe dat nu één voor één. Zo kunt u achterhalen welke update verantwoordelijk is voor de problemen.
Tip 10 Microsoft heeft een speciale website in het leven geroepen, die regelmatig wordt bijgewerkt, met oplossingen voor vaker voorkomende problemen.
Tip 12: Nederlandse spellingcontrole In Outlook Express, de voorloper van Windows Mail, had u vaak de beschikking over Nederlandse spellingcontrole. In Windows Mail is deze functie echter opeens verdwenen. De Nederlandse spellingcontrole werd voorheen door Outlook Express geleend van de Nederlandse versie van Microsoft Office, als deze op de computer was geïnstalleerd. Had u geen Nederlandse versie, dan was er ook geen Nederlandse spellingcontrole beschikbaar in Outlook Express. In Windows Mail wordt deze truc niet meer toegepast en beschikt u dus alleen over spellingcontrole voor Engels, Spaans, Frans en Duits. In Windows Live Mail is de Nederlandse spellingcontrole wél aanwezig. U vindt deze versie op http://get. live.com/wlmail/overview.
Microsoft zal u graag helpen op een speciale site over Vista-problemen Tip 13: Windows Update-problemen Windows Update is bedoeld om uw computer bij de tijd te houden en op die manier zo min mogelijk problemen tegen te komen. De praktijk wijst helaas nogal eens anders uit. Soms merkt u dat uw computer juist slechter functioneert of presteert na het uitvoeren van een update. Meestal worden updates ook nog eens op de achtergrond binnengehaald, zodat het niet duidelijk is wat er is gebeurd. Vermoedt u problemen naar aanleiding van een update via Windows Update? Klik op Start, Alle pro-
Tip 13 Vraag een overzicht van geïnstalleerde updates op om te achterhalen welke update mogelijk voor problemen zorgt.
Tip 14: Updates niet te installeren Herkent u de situatie: u probeert een update voor Windows Vista te installeren, maar dat lukt niet. Microsoft zelf raadt in zulke gevallen aan om een dll-bestand van de Windows Update-service opnieuw bij het besturingssysteem te registreren. In het zoekvak van het menu Start typt u Cmd, waarna u drukt op Ctrl+Shift+Enter Hiermee opent u de opdrachtprompt met de rechten van administrator. Typ de volgende opdracht, gevolgd door een druk op Enter: Regsvr32 wuaueng.dll. Start de computer opnieuw op en controleer of het probleem is verdwenen. Zo niet, dan controleert u of een belangrijke Windows Updateservice correct is ingeschakeld. Kies Start, Configuratiescherm. Kies dan voor Systeem en onderhoud, Systeembeheer. Dubbelklik op het pictogram Services. Hierna zoekt u naar Background Intelligent Transfer Service. Klik hierop met rechts en kies Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen kiest u bij Opstarttype voor Automatisch. Bevestig met een klik op OK en start Windows opnieuw op.
Tip 15: Ondersteuning zip-bestanden De ondersteuning van gecomprimeerde bestanden is in Windows Vista flink verbeterd ten opzichte van eerdere Windows-versies. Maar verwijdert u een programma waarmee u zip-bestanden heeft bekeken, dan is
WINDOWS VISTA
het helaas niet vanzelfsprekend dat u weer probleemloos zip-bestanden kunt openen met de ingebouwde viewer. U kunt de koppeling handmatig herstellen. Kies Start en typ Cmd, gevolgd door de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Enter. U opent hiermee de opdrachtprompt met de rechten van een administrator. Typ Assoc .zip=CompressedFolder en druk op Enter. De koppeling is hersteld.
Tip 18: Ratelende schijf Nog zo'n probleem dat relatief vaak voorkomt: een ratelende harde schijf. Uw schijf lijkt continu bezig te zijn, ook als u de computer niet of nauwelijks gebruikt. De indexeerfunctie van Windows Vista is hier meestal verantwoordelijk voor. Controleer eerst wat de status is van deze functie. In het Configuratiescherm kiest u voor Systeem en onderhoud, waarna u kiest voor Opties voor indexeren. Leest u dat het indexeren vertraagd is,
Tip 15 De koppeling tussen de zip-ondersteuning en zip-bestanden herstellen.
Tip 16: Systeemherstel werkt niet Helaas werkt Systeemherstel niet altijd. Merkt u dat u de staat van de computer niet kunt terugzetten naar een punt in het verleden? U kunt Systeemherstel ook buiten Windows om gebruiken, via een speciale modus. De herstelprogramma's zijn namelijk toegankelijk via de installatie-dvd van Windows Vista. Zorg ervoor dat de computer kan opstarten vanaf dvd en start het systeem op met de Windows Vista-dvd. Druk op een toets zodra de melding 'Druk op een toets als u de computer vanaf een cd of dvd wilt starten' verschijnt. Mogelijk zijn de herstelopties al door uw computerleverancier voorgeïnstalleerd. Bij het starten van de computer drukt u dan op de F8-toets om het opstartmenu op te vragen en de geavanceerde opstartopties te kiezen. Vervolgens geeft u enkele simpele instellingen op (welke taal, tijd). Nadat u heeft geklikt op Volgende, klikt u op de koppeling Uw computer herstellen (in het venster Windows installeren). Er wordt getoond welke Windows-versies aanwezig zijn. In de meeste gevallen zal Opstartherstel na de controle aanbieden om de computer met behulp van Systeemherstel te herstellen naar een punt in het verleden. De werking van dit Systeemherstel is identiek aan de werking van het onderdeel in de normale Windows-omgeving. Er is echter één belangrijk verschil: als u Systeemherstel via deze modus gebruikt, kunt u de terugzetactie niet ongedaan maken. Probeer daarom altijd eerst of Systeemherstel binnen de normale Windows-omgeving kan worden uitgevoerd, desnoods in de Veilige modus van Windows Vista. In het overzichtsvenster van Systeemherstel klikt u op het herstelpunt dat u wilt gebruiken. Klik op Herstellen.
Tip 17: Vage problemen herkennen Uw computer vertoont vage problemen en u kunt niet precies achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Vooral bij stabiliteitsproblemen is de precieze oorzaak vaak lastig te vinden. De kans bestaat dat de problemen worden veroorzaakt door beschadigd intern geheugen. Windows Vista biedt een controleprogramma voor intern geheugen. U vindt dit op de installatie-dvd. De test vindt plaats voordat Windows wordt geladen. In tip 16 leest u hoe u de herstelmodus van Windows Vista start. U kunt Geheugencontrole op twee manieren uitvoeren. Bij de eerste optie - Nu opnieuw opstarten en controleren op problemen - wordt de machine automatisch opnieuw opgestart en de controle uitgevoerd. Bij de tweede optie - Op problemen controleren als ik de computer opnieuw opstart - wordt het geheugen pas nagekeken als u zelf de computer opnieuw heeft gestart.
Tip 18 Een ratelende schijf kan worden veroorzaakt door de indexeerfunctie van Windows Vista.
dan weet u in elk geval dat het proces nog loopt. Lijkt het indexeren nooit op te houden, probeer dan de index opnieuw te maken. Klik op de knop Geavanceerd. In het vak Probleemoplossing klikt u op Opnieuw samenstellen. Doe dit bij voorkeur in de avonduren of wanneer u uw computer niet gebruikt, zo kan de index ongestoord worden gemaakt. Biedt dit ook geen soelaas, dan kunt u de indexeerfunctie volledig uitschakelen en op die manier vaststellen of die de echte boosdoener is. In het Configuratiescherm kiest u dan voor Systeem en onderhoud. Klik op Systeembeheer. Dubbelklik op Services en ga naar Windows Search. Klik erop met rechts en kies Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen kiest u bij Opstarttype voor Uitgeschakeld. Klik achtereenvolgens op Toepassen en OK en start Windows opnieuw op.
Tip 19: Probleemrapporten Bij problemen kunt u alle hulp goed gebruiken. Windows Vista beschikt over de handige hulp Probleemrapporten en oplossingen. Dit onderdeel detecteert welke problemen er zijn en zoekt eigenhandig online naar een oplossing. Open het menu Start en typ in het zoekvak Probleemrapporten, gevolgd door een druk op Enter. Een overzicht verschijnt. Onder Te installeren oplossingen vindt u welke 'workarounds' voor u van belang zijn. Klik op de koppeling Naar nieuwe oplossingen zoe-
WINDOWS VISTA
ken om te controleren of er inmiddels nieuwe oplossingen bekend zijn. Zo kunnen er nieuwe drivers beschikbaar zijn gekomen of specifieke updates voor het besturingssysteem.
Tip 19 Windows houdt bij welke problemen uw computer ondervindt en controleert of hiervoor oplossingen beschikbaar zijn.
Tip 20: Automatische updates Veel van de problemen kunt u voorkomen door te zorgen dat Windows altijd bij de tijd is. U zult niet de eerste zijn die de automatische updatefunctie heeft uitgeschakeld en concludeert dat een probleem is opgelost in een update die nog niet op uw computer is geïnstalleerd. Schakel de functie dan weer in. Klik op Start, Alle programma's, Windows Update. Vervolgens klikt u op Instellingen wijzigen. U vindt deze optie links in het venster. Kies hierna voor Updates automatisch installeren.
Tip 23: XP en Vista Helaas is het niet vanzelfsprekend dat de XP- en Vista-computers binnen uw thuisnetwerk direct met elkaar kunnen communiceren. De praktijk wijst uit dat de machines elkaar soms niet kunnen zien. Tijd om hierin verandering te brengen. Allereerst zorgt u ervoor dat op alle computers (zowel met Windows XP als Windows Vista) dezelfde werkgroepnaam wordt gebruikt. Bij Windows XP klikt u daartoe in het menu Start met rechts op Deze computer en kiest u voor Eigenschappen. In het vak Computernaam geeft u de juiste naam op. In Windows Vista klikt u in het menu Start met rechts op Computer en kiest u Eigenschappen. Klik op Instellingen wijzigen (u vindt deze optie rechts in het hoofdvenster), waarna u op het tabblad Computernaam klikt op de knop Wijzigen. Geef de gewenste naam op in het vak Lid van. Vervolgens controleert u van welk type netwerk de computer lid is. Open het menu Start, klik met rechts op Computer en kies Eigenschappen. Klik op de koppeling Aanpassen en kies voor Particulier (bij Type locatie). In het venster Netwerkcentrum zorgt u ervoor dat de optie Bestanden delen is ingeschakeld. Daarnaast moet de optie Netwerkdetectie zijn ingeschakeld. Tot slot controleert u de firewall. Deze moet zo zijn ingesteld dat intern netwerkverkeer mag plaatsvinden.
Tip 24: Blauwe schermen vasthouden Bij grote problemen ontkomt u er bijna niet aan: het gevreesde blauwe scherm (oftewel Blue screen of death). Helaas heeft Windows er een handje van om direct opnieuw op te starten. Bijzonder vervelend als u wilt weten waardoor de fout werd veroorzaakt. Voorkom dat Windows opnieuw wordt gestart, zodat u tijd hebt om de melding te lezen. Klik met rechts op Computer (in het menu Start) en kies Eigenschappen. Klik op de koppeling Geavanceerde systeeminstellingen. Klik op Instellingen (in het vak Opstart- en herstelinstellingen). Haal het vinkje weg bij De computer automatisch opnieuw opstarten. Klik tot slot op OK.
Tip 21: Problemen voorkomen Heeft u plannen om Windows XP bij te werken naar Windows Vista? Neem dan geen risico en controleer op voorhand of uw hard- en software compatibel is met Vista. U kunt hiervoor gebruikmaken van de Windows Vista Upgrade Advisor. Deze neemt uw computer onder de loep en maakt een inventarisatie van onderdelen die mogelijk problemen opleveren nadat u bent overgestapt. U vindt de Windows Vista Upgrade Advisor op www. microsoft.com/netherlands/windows/windowsvistaservice/advisor.aspx. Eenmaal geïnstalleerd start u het programma via Start, Alle programma's, Windows Vista Upgrade Advisor. Voordat u de controle begint, sluit u alle apparaten aan die u van plan bent onder Windows Vista te gebruiken. Klik hierna op Onderzoek nu starten. Na afloop kunt u in het resultatenvenster klikken op Zie details voor de uitgebreide analyse.
Tip 22: Chattend geholpen Heeft u een probleem waar u niet uitkomt en geen behoefte om de telefoon te pakken om telefonische ondersteuning te vragen? Op www. windowsvistaservice.nl vindt u de mogelijkheid om een chatconversatie met een helpdeskmedewerker te starten. Tijdens de chatsessie licht u het probleem toe en wordt u in veel gevallen direct uit de brand geholpen. Een slim alternatief voor de telefoon. Daarnaast is er een forum waarin u uw vraag kunt stellen. U vindt het forum via www.windowsvistaservice.nl/forum.
Tip 24 Niet meteen opnieuw opstarten, zodat u even rustig de foutmelding kunt doorlezen.
STAPPENPLAN DOOR: DIRK SCHOOFS
Verras familie met een originele kerstkaart Geef een persoonlijke wens Ter inspiratie
Uit de massa digitale foto's die u heeft geschoten, haalt u zonder twijfel voldoende materiaal voor leuke kerstkaarten. Verras vrienden en familie daarom eens met een
We tonen enkele ontwerpen van wenskaarten waarvan u de technieken kunt toepassen op eigen werk. Laat u inspireren! U doet ongetwijfeld ideeën op om deze tips te combineren zodat uw kaarten er origineel zullen uitzien. En dan hebben we het nog niet eens over het plezier dat u heeft tijdens het monteren ervan.
zelfgemaakte kaart. Photoshop Elements
Vouwkaart
biedt daarvoor een handige wizard.
Stap 01: De modus Maken Zowel Adobe Photoshop Elements 4, 5 als 6 heeft een wizard aan boord om wenskaarten te maken. In versie 4 en 5 vertrekt die vanaf de knop Maken en vandaar gaat u verder met de keuze Ansichtkaart. In versie 6 heeft men zulke projecten ondergebracht in de modus Maken. Open de foto die u als basis wilt gebruiken voor de wenskaart en klik op het tabblad Maken (Create). Ziet u aan de rechterkant van het werkvenster geen enkel tabblad, dan moet u eerst Venster, Palettenvak (Palette Bin) selecteren.
Boodschappenlijst: Adobe Photoshop Elements
Leuke foto's
Niveau stappenplan:
Beginner
Expert
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.
Stap 1 We gebruiken de wizard die te vinden is op het tabblad Maken.
Stap 02: Project Ansichtkaart Een originele kerst- of nieuwjaarskaart maken.
In de modus Maken gaat u naar het subtabblad Projecten. De optie om een ansichtkaart te maken is namelijk een van de kant-en-klare projec-
KERSTKAARTEN
ten die u in Elements kunt gebruiken. U kunt ook een fotocollage, online galerie of fotoboek maken. Het project Ansichtkaart (Greeting Card) is alleen in eerste instantie niet te zien. U moet daarvoor op de knop Meer opties klikken. Dan ziet u trouwens ook andere verborgen projecten verschijnen, zoals Cd-hoesje, Dvdhoesje, Cd/dvd-label.
Stap 2 Zoek het project Ansichtkaart.
Stap 04: Roteren en schalen Nu komt de automatische piloot van Elements in actie. Die maakt een nieuw document aan waarbij de foto op een nieuwe laag wordt geplaatst. Als u niet tevreden bent, kunt u dit document gewoon sluiten, want eronder bevindt zich nog steeds uw oorspronkelijke foto. Wilt u wel verder gaan, dan klikt u op de foto zodat er acht hendeltjes rond de afbeelding verschijnen waarmee u die kunt roteren en schalen. Om de foto te roteren beweegt u de muisaanwijzer naar een hoekhendel totdat die in gebogen pijltje verandert. Vervolgens roteert u de foto in de gewenste hoek.
Leuke lijsten, mooie achtergronden, aan alles is gedacht
Stap 03: Lay-out en thema Selecteer vervolgens een thema voor het project. Zo'n thema is een bundeling van handelingen waarmee de foto een lijst en achtergrond krijgt. Wilt u een rand van postzegeltandjes, een verweerde ouderwetse fotorand, een filmstrip? Wij kiezen voor het thema Eenvoudig ouderwets (Simple Vintage). Vervolgens kiest u een lay-out waarmee u bepaalt hoeveel afbeeldingen er in de kaart te zien zullen zijn en op welke manier de foto's worden verdeeld over de kaart. In ons voorbeeld werken we met één enkele foto waarbij we de optie '1 liggend, verticaal' (1 Tiled, Vertical) gebruiken. Als u alles heeft ingesteld, klikt u op de knop Gereed (Done).
Stap 3 We combineren een thema met een lay-out.
Stap 05: Alleen de inhoud In plaats van de totale afbeelding aan te passen, kunt u ook alleen de inhoud van het fotokader roteren en schalen. U moet daarvoor dubbelklikken op de foto (in plaats van eenmaal klikken). Er verschijnen nu acht hendeltjes onderaan de afbeelding én een extra roteerhandvat. Door de hendels te slepen, zal de afbeelding binnenin in de lijst worden vergroot of verkleind. Linksboven de afbeelding verschijnt een schuifregelaar waarmee u de inhoud van het fotokader traploos vergroot of verkleint. Op die manier zoomt u in en uit.
Stap 5 Het is zelfs mogelijk om een nieuwe foto in deze lijst te plaatsen.
KERSTKAARTEN Stap 06: Mooie achtergrond U blijft nog steeds op het tabblad Maken, maar nu klikt u op het subtabblad Illustraties om een leuke achtergrond te kiezen. Open het vak Inhoud (Content), kies voor rangschikking Op type (By Type) en voor Achtergronden (Backgrounds). Vervolgens scrollt u door de collectie om de achtergrond te kiezen die het beste bij uw ontwerp past. Met een klik op de knop Toepassen (Apply) plaatst Elements deze achtergrond op een nieuwe laag. In de modus Maken is het niet mogelijk om deze achtergrond te verplaatsen om een interessant deel achter de foto te schuiven. Geen nood, dat lost u straks op.
roteren en schalen. Op deze manier positioneren we in onze foto twee hoekjes en één labeltje uit de verzameling Afbeeldingen. Na het instellen klikt u op de knop Toepassen.
Stap 08: De modus Bewerken Het werk in de modus Maken is klaar. Vervolgens gaat u naar de modus Bewerken. Hier ziet u dat de afbeelding inmiddels is samengesteld uit vijf afzonderlijke lagen die over elkaar liggen. Dat is bijzonder handig want op die manier kunt u nog per laag aanpassingen doen. Zo merken wij dat in het gaatje van het label de rode zijde niet te zien is. We klikken in het palet Lagen op de laag 'Label 04' zodat die actief wordt. Dit is echter een speciale laag, een zogenaamd Slim object dat we niet zomaar kunnen bewerken. Daarom moet deze laag eerst worden vereenvoudigd via Laag, Laag vereenvoudigen (Simplify Layer). Vervolgens selecteren we met het gereedschap Toverstafje (Magie Wand) het wit in het gaatje. Daarna drukken we op de Delete-toets zodat ook hier de rode achtergrond verschijnt.
Stap 6 Hier plaatsen we een achtergrond van rode zijde achter de foto. Stap 8 Even het wit in het gaatje 'wegknippen'.
Stap 07: Grafische elementen Misschien wilt u de kaart met een grafisch element opsmukken? In de modus Maken vindt u onder het type Afbeeldingen: paperclips, fotohoekjes, labels, figuren, enzovoort. Bij de rode zijde uit ons voorbeeld passen romantische gouden fotohoekjes. U sleept die naar de juiste plaats. Net als bij de foto zelf kunt u door op dit element te klikken het
Stap 7 Nog even het hoekje netjes roteren.
Stap 09: Tekst Hoogstwaarschijnlijk wilt u tekst op de afbeelding plaatsen. In ons voorbeeld willen we op het label een korte wens formuleren. Met het gereedschap Tekst klikken we op de foto. We selecteren in de optiebalk een lettertype, lettergrootte en tekstkleur. Vervolgens tikken we de tekst in. Tekst wordt altijd op een afzonderlijke tekstlaag aangebracht.
Stap 9 De tekstlaag komt helemaal bovenaan.
KERSTKAARTEN Stap 10: Laagstijl Ook deze tekstlaag gaat u net als de laag in stap 8 vereenvoudigen om die te kunnen bewerken, maar dan moet u er wel absoluut zeker van zijn dat u niets meer wilt wijzigen aan de tekst zelf. Opnieuw kiest u Laag, Laag vereenvoudigen en vervolgens selecteert u met het Rechthoekig selectiegereedschap een fragment van de tekst. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+T van Transformatie (Mac: Cmd+T) om dit stukje tekst te kunnen schalen, roteren en naar de juiste plaats te slepen. Met behulp van het palet Laagstijl kunt u de tekst diepte geven. Sleep eerst de gewenste laagstijl op de tekst en open daarna de Stijlinstellingen via Laag, Laagstijl, Stijlinstellingen. In dit venster geeft u met de optie Schuine kant, Omlaag aan dat de tekst als het ware in de ondergrond moet worden gedrukt.
Daarvoor moet u het canvas van de kaart dubbel zo groot maken. Onder Afbeelding, Vergroten/verkleinen (Resize) kiest u de opdracht Canvasgrootte (Canvas Size). Vink de optie Relatief (Relative) aan zodat de nieuwe waarden die u ingeeft bij de oorspronkelijke waarden worden opgeteld. Hier lezen we dat de ansichtkaart 10,5 cm breed is en 14,81 cm hoog. Met de optie Relatief geactiveerd kunt u in het vak Breedte (Width) 10,5 cm ingeven om de breedte te verdubbelen. Onderaan, bij Plaatsing (Anchor) geeft u aan waar het huidige beeld op het uitgebreide canvas moet komen.
Voor een dubbele kaart zijn wel wat extra handelingen nodig Stap 12: Achtergrond breder maken
Stap 10 Dankzij de laagstijl Schuine kant, Omlaag krijgt de tekst diepte.
Stap 11: Canvasgrootte Wilt u een enkelvoudige kaart, dan bent u nu in principe klaar. Met de inbouwde projecten in Photoshop Elements maakt u alleen ansichtkaarten die uit één blad bestaan. Nu tonen we hoe u een vouwkaart maakt.
Nadat het canvas de breedte heeft gekregen van een opengevouwen kaart, zien we dat in ons voorbeeld de achtergrond van rode zijde niet breed genoeg is. Geen probleem, we dubbelklikken in het palet Lagen op de laag Achtergrond en geven die een andere naam. Een achtergrondlaag is namelijk vergrendeld, maar door deze te hernoemen niet meer. Nadat we dubbel hebben geklikt op de achtergrondlaag stelt Elements zelf voor om de laag 'LaagO' te noemen. We klikken op OK. Vervolgens kunnen we met het gereedschap Verplaatsen de achtergrond verslepen zodat die bijna de hele achtergrond bedekt. Omdat er toch nog een smalle strook transparant blijft, gebruiken we de toetsencombinatie Ctrl+T (transformatie) om de rode achtergrond over de volledige breedte te spreiden.
Stap 12 De oorspronkelijke achtergrond is net niet breed genoeg.
Stap 13: Afdrukken Stap 11 We willen dat de ansichtkaart rechts op het vergrote canvas verschijnt.
In het menu Bestand (File) kiest u voor Afdrukken (Print). In het scherm dat verschijnt, kunt u de afmetingen van de kaart nog aanpassen in het vak Geschaalde afdrukgrootte (Scaled Print Size). Voor ons
KERSTKAARTEN
ontwerp wijzigen we in de linkerbenedenhoek de opmaak van Staande pagina (Portrait) in Liggende pagina (Landscape). We vinken de optie Afbeelding centreren aan (Center Image). Maak het achteraf uitsnijden van de kaart gemakkelijker door de optie Uitsnijdingsmarkeringen afdrukken (Print Crop Marks) aan te vinken.
gen. We hopen daarbij op een leuk effect door het contrast van de harde ondergrond met de blaadjes.
Stap 13 U kunt de grootte van de kaart nog wijzigen in het venster Afdrukken.
Leuk om te weten
Tip 2 We roteren en schalen de bloemblaadjes zodat niemand merkt dat we eigenlijk slechts over vier verschillende types beschikken.
Tip 01: Meer in één ontwerp Met dezelfde wizard Ansichtkaart is het mogelijk om meerdere afbeeldingen in dezelfde kaart te laden. Dat gaat het gemakkelijkst wanneer u eerst de foto's opent die u wilt gebruiken. De afbeeldingen zijn dan te zien in het Projectvak onderaan het werkvenster. Vervolgens gaat u naar de modus Maken en daar kiest u een thema en een lay-out die het aantal fotovakken bevat dat u nodig hebt. In ons voorbeeld gebruiken we een lay-out van vijf vakken.
Met een beetje experimenteren creëert u iets speciaals
Tip 03: Tekst roteren
Tip 1 Als achtergrond selecteren we deze keer Platina.
Tip 02: Speelse objecten Door speels om te gaan met de objecten uit het tabblad Illustraties krijgt u vaak een charmant resultaat. In ons ontwerp gebruiken we de bloemblaadjes die we hier en daar zelfs over de fotovakken aanbren-
Een tekst hoeft niet altijd horizontaal te staan. In ons voorbeeld geven we de tekst in en vervolgens vereenvoudigen we de tekstlaag (zie stap 8). Daarna roteren we de tekst met Ctrl+T. De laag met het bloemblaadje in de linkerhoek slepen we in het palet Lagen boven de laag met de tekst. Daardoor lijkt het alsof het blaadje bovenop de tekst ligt. Vervolgens kunnen we de lagen samenvoegen en afdrukken.
Tip 3 Het is mogelijk om de dekking van de tekstlaag te verminderen zodat de achtergrond door de tekst heen verschijnt.
KERSTKAARTEN Tip 04: Omzetten in zwart-wit
Tip 06: Teksteffect
De combinatie van zwart-wit en kleur doet het altijd goed. Open een foto waarop een element staat dat u in kleur wilt benadrukken. In ons voorbeeld is dat de muts van de dame. Dupliceer de laag Achtergrond door deze laag in het palet Lagen op de knop Nieuwe laag maken (Make New Layer) te slepen. U kunt ook de opdracht Laag, Laag dupliceren (Duplicate layer) gebruiken. Klik op de bovenste laag en maak die zwart-wit via Verbeteren, Omzetten in zwart-wit (Convert to Black and White). In dit venster werkt u het snelst door een van de voorinstellingen te kiezen. Wij kiezen de instelling Portretfoto's (Portraits). U kunt de intensiteit van de omzetting fijnregelen met behulp van de schuifregelaars.
Om een speciaal teksteffect te creëren gaat u opnieuw naar de modus Maken. Kies het tabblad Illustraties en selecteer daar het type Tekst. In het keuzevak staan verschillende teksteffecten die u simpelweg op de afbeelding sleept. Wij kiezen in ons voorbeeld Verloop, middenrood. We slepen de knop op de foto en geven de tekst in. Door aan de hendels te trekken, schalen we de tekst. Door middenin dit tekstvak te klikken, kunnen we het naar de juiste plaats slepen. De tekst heeft een rode verlooptint gekregen en door de afgeronde rand krijgt deze diepte.
Tip 6 Zo'n teksteffect gebruiken, bespaart veel tijd.
Tip 07: Foto omlijnen Tip 4 Met de opdracht Omzetten in zwart-wit krijgt u mooie zwart-witfoto's.
Tip 05: Kleur toevoegen Vervolgens gebruikt u het gummetje in de bovenste laag op het object waar u de gekleurde informatie wilt laten verschijnen. Kies daarvoor een gummetje met een zachte rand. We hebben hier het geluk omdat de bontrand van de muts wit is, waardoor we niet al te nauwkeurig hoeven te gummen.
Mag het iets wilder en werkt u liever niet met de automatische functies van de modus Maken, dan kunt u ook gewoon vanaf nul vetrekken. Maak een leeg document van 270 mm bij 135 mm aan met een witte achtergrond en een resolutie van 300 dpi. Daarop plakt u de foto die bepalend is voor het thema van de kaart. U omlijnt de foto met Selectie omlijnen (omtrek) (Stroke). Geef bijvoorbeeld een lijnbreedte van 3 pixels in. Voor de kleur van de omlijning klikt u op het vak Kleur en vervolgens beweegt u met de muisaanwijzer over de foto zodat de cursor in een pipet verandert. Daarna kunt u voor de rand een kleur uit de foto selecteren zodat die mooi in harmonie is met de inhoud.
Tip 7 We kiezen een kleur uit de foto zelf.
Tip 08: Miniaturen
Tip 5 De muts hebben we uit de bovenste laag gegumd.
Vervolgens opent u drie afbeeldingen die eveneens passen bij het thema van de kaart. Die afbeeldingen maakt u precies even groot. Daarvoor kopieert en plakt u de eerste afbeelding op de kaart. U
KERSTKAARTEN
schaalt die tot u de juiste grootte heeft met Afbeelding, Vergroten/ verkleinen, Schaal (Scale). Zorg dat de optie Verhoudingen behouden (Maintain Aspect Ratio) geactiveerd is en sleep met een hoekhendel tot de foto de gewenste grootte heeft. Selecteer daarna de afbeelding en maak een nieuw leeg document aan. Photoshop Elements zal een leeg document openen met exact dezelfde hoogte en breedte van de afbeelding die u daarnet heeft geselecteerd. In dit nieuwe document plakt u de tweede afbeelding. Schaal ook deze foto tot die netjes in het document past. Kopieer de afbeelding en plak die in de compositie. Herhaal deze stappen tot er drie verkleinde afbeeldingen op de kaart staan.
Tip 10: Halftoonraster toepassen Gebruik het gereedschap pipet om een voorgrondkleur uit de foto te selecteren. Wij kiezen de huid van de man. Selecteer de laag van het bovenste miniatuur en kies Filter, Schets, Halftoonraster (Halftone Pattern). In het venster Halftoonraster wordt de foto 'uitgestipt' met grove punten in de voorgrondkleur die u daarnet heeft gekozen. Vervolgens selecteert u voor de tweede minifoto een andere voorgrondkleur uit de hoofdfoto. U selecteert de laag met het tweede miniatuur en past opnieuw het filter Halftoonraster met dezelfde instellingen toe. U kunt het filter het snelst herhalen met de toetscombinatie Ctrl+F (Mac: Cmd+F).
Tip 8 Schaal de eerste afbeelding. Tip 10 Kies als grootte 3 of 4.
Tip 09: Uitlijnen en verdelen Selecteer nu met de Shift-toets ingedrukt de drie lagen waarop de minatuurfoto's staan. In de optiebalk gebruikt u de optie Uitlijnen, Linkerkanten om de drie fotootjes tegelijk links uit te lijnen. Daarna kiest u in de optiebalk Distribueren, Verticale middelpunten om de afbeeldingen gelijkmatig verticaal over de hoofdafbeelding te verdelen.
Tip 11: Tekst toevoegen De kaart maakt u af met een tekst. U hoeft niet braaf in het witte vak te blijven, experimenteer gerust met de uitlijning. Misschien vindt u het wel stijlvol om de tekst over de foto heen te laten lopen. Desnoods kunt u een fijne slagschaduw uit het palet Effecten op de tekst slepen om de leesbaarheid te verbeteren. Tip 11 Onder de tekst is er plaats om uw naam te schrijven.
Tip 12: Eigen postzegel
Tip 9 De afbeeldingen worden uitgelijnd en verdeeld.
Een wenskaart met een zelfgemaakte postzegel is natuurlijk helemaal leuk. Surf daarvoor naar www.tntpost.nl. (Onze Belgische lezers kunnen terecht op www.mijnzegel.be.) Klik op de rubriek Postzegels en vervolgens op Maak uw eigen postzegel. Laad uw afbeelding in de site. Kies een duidelijke foto zonder al te veel details. Het moet een jpeg-afbeelding zijn van maximaal 2 Mb. Het best maakt u een nieuw document aan van 119 bij 154 pixels in 150 dpi. Hoe meer zegels u bestelt, hoe lager de prijs per postzegel. Een velletje van 10 persoonlijke postzegels kost 9 euro, 20 zegels kosten 15 euro, 30 zegels 21 euro. Binnen tien werkdagen zullen uw zegels in de bus vallen. Met een zelfgemaakte kaart en een zelfgemaakte postzegel is de verrassing dubbel zo groot!
SNEL RESULTAAT IN 3 STAPPEN DOOR: ROBBIN OOIJEVAAR
Vuurtje stoken Gloeiendhete Screensaver Liefhebber van haardvuur, maar geen zin in gedoe met houtblokken? Zet uw bureaublad in brand met Free Fire Screensaver, compleet met geluid van knetterend vuur. Gegarandeerd brandveilig!
Stap 01: Downloaden en installatie De makers van Free Fire Screensaver bieden verschillende soorten screensavers aan. Het is belangrijk dat u de juiste versie binnenhaalt. Ga naar www.laconicsoftware.com en klik op Download. Hier vindt u een lijstje met vurige schermbeveiligers. Klik achter Free Fire Screensaver 1.25 op de Download-knop en haal het installatiebestand binnen. Kies voor Uitvoeren om direct na het downloadproces met de installatie te beginnen. Let op: tijdens de installatie krijgt u de vraag of u een extra toolbar wilt installeren in Internet Explorer en Firefox. Dit is geen spyware, maar in veel gevallen wel ongewenst. Als u er niet zeker van bent of u de extra toolbar nodig heeft, adviseren wij u deze niet te installeren. Verwijder dan het vinkje bij Add Crawler Toolbar to my Internet Explorer and Firefox. Na de installatie vindt u Free Fire Screensaver terug als icoontje op uw bureaublad en in het Start-menu. Die icoontjes heeft u niet nodig en kunt u rustig verwijderen.
Stap 02: Instellingen aanpassen De instellingen van uw schermbeveiliging zijn eenvoudig aan te passen. In Windows XP gaat u daarvoor naar Configuratiescherm, Beeldscherm, Schermbeveiliging. In Vista vindt u de instellingen via Configuratiescherm, Vormgeving aan persoonlijke voorkeur aanpassen, Schermbeveiliging. De vuurschermbeveiliging is standaard geselecteerd en actief. Achter Wachten kunt u aangeven wanneer de schermbeveiliging wordt geactiveerd. Klik op Voorbeeld om te zien wat de Free Fire Screensaver met uw scherm uithaalt. Zorg dat uw luidsprekertjes zijn ingeschakeld voor het beste effect.
Stap 03: Geknetter aan, muziek uit! De schermbeveiliging Free Fire Screensaver zet uw beeldscherm in vuur en vlam, compleet met het geluid van knetterende vlammen. Helaas vonden de makers het nodig om hier ook nog een muziekje onder te zetten. Dit is eenvoudig uit te schakelen. Klik bij de eigenschappen van de schermbeveiliging op Instellingen en vervolgens op de knop Sound. Kies onder Background music voor No music om de achtergrondmuziek uit te schakelen. Het geluid van knetterende vlammen kunt u eveneens uitschakelen, maar dit doet af aan het realistische effect. Wel is het aan te raden om het volume iets lager te zetten; we zijn een paar keer flink geschrokken van vlamgeluid! De volumeregeling vindt u onder Flame sound. Klik op Test om het geluid uit te proberen.
Schakel de achtergrondmuziek van Free Fire Screensaver snel uit!
Niveau stappenplan
Verwijder dit vinkje tijdens de installatie om te voorkomen dat u wordt opgezadeld met een extra toolbar in uw browser.
Van beginner tot expert. Hiernaast kunt u de moeilijkheidsgraad van het stappenplan zien.
Beginner
Expert
MASTERCLASS DOOR: DENNIS GANDASOEBRATA
MASTERCLASS Dat u de informatie die uw browser over uw surfgedrag bijhoudt kunt wissen, weet u waarschijnlijk wel. Maar wist u ook dat u daarvoor handige snelkoppelingen kunt maken? En zo hebben we weer een heel Masterclass vol meesterlijke tips!
Tip 01: Menu Start
Masterclass Alle tips in Masterclass zijn van een zeer hoog niveau. Alleen voor de experts!
Beginner
De samenstelling van het menu Start past u via het register aan uw persoonlijke wensen aan. Zo kunt u ongebruikte onderdelen uitschakelen, zodat het menu er een stuk overzichtelijker op wordt. In het Windows-register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) gaat u naar HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer Wilt u het onderdeel Mijn muziek verbergen? Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze waarde NoStartMenuMyMu sic. Dubbelklik erop en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Dit kunt u ook doen voor het onderdeel Mijn afbeeldingen. Maak daarvoor de DWORD-waarde NoSMMyPictures aan en geef deze een 1 als bijbehorend waardegegeven. Voor het onderdeel Mijn documenten gebruikt u NoSMMyDocs. U kunt ook de verwijzing naar onlangs geopende documenten weghalen. Gebruik hiervoor NoRecentDocsMenu. Tot slot kunt u het submenu Favorieten verwijderen. Gebruik daarvoor NoFavoritesMenu. De wijzigingen zijn van kracht nadat u Windows opnieuw heeft gestart.
CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Klik met de rechtermuisknop op WindowsWelcomeCenter. Vervolgens kiest u voor Verwijderen. Verlaat het register via Bestand, Afsluiten en start Windows opnieuw op. Het welkomstvenster wordt niet meer getoond.
Tip 03: Prullenbak Via het eigenschappenvenster van de Prullenbak kunt u onder meer opgeven hoeveel ruimte voor de Prullenbak mag worden gereserveerd en of bestanden direct moeten worden gewist. U kunt de toegang tot het eigenschappenvenster blokkeren, bijvoorbeeld op een openbare of gedeelde computer. Open het register via Start, Uitvoeren en het typen van Regedit. Zoek naar de sleutelHKEY_LOCAL_MACHINE\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde en noem deze waarde NoPropertiesRecycleBin. Dubbelklik erop en activeer de optie met een 1 in het vak Waardegegevens. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. Het eigenschappenvenster is verborgen.
Expert
Geen garantie Als u vaak wijzigingen in het register aanbrengt, zult u merken dat de registertips soms niet functioneren of een andere uitwerking hebben. De specifieke samenstelling van hard- en software zorgt ervoor dat sommige registeraanpassingen geen of een ander effect hebben. Omdat geen enkele computer dezelfde is, bestaat de kans dat niet alle tips werken. Houd hier dus rekening mee als u aan de slag gaat. Dat voorkomt onnodige teleurstelling.
Tip 3 Via het Windows-register kunt u de eigenschappen van de Prullenbak ontoegankelijk maken. Tip 1 Bepaal wat er wel en wat niet in het menu Start komt.
Tip 02: Geen welkom Geen behoefte aan het welkomstvenster van Windows Vista? Via het register kunt u het uitschakelen (kies Start, en typ Regedit in het zoekvak). Blader daarin naar de sleutel HKEY_
Tip 04: Registerfavorieten De Register-editor in Windows XP en Windows Vista beschikt over de mogelijkheid om favoriete registersleutels op te slaan (via het menu Favorieten), zodat u deze op een later tijdstip snel kunt openen. Neemt u een nieuwe computer in gebruik of heeft u meerdere computers waarop u graag dezelfde registerfavorieten heeft? Geen
MASTERCLASS
Een gewaarschuwd mens De tips in dit artikel vereisen dat u het register handmatig bewerkt. Zoals u weet, is het register een van de belangrijkste componenten van het besturingssysteem. Enige voorzichtigheid bij het bewerken daarvan is dus nodig! Bent u voorzichtig, dan is er niets aan de hand. En al helemaal niet als u een goede back-up hebt. Deze kunt u maken met WinRescue. Een probeerversie voor alle soorten Windows-versies vindt u op www.superwin.com.
probleem. Open de Register-editor (kies Start, Uitvoeren en typ Regedit bij Windows XP, of typ Regedit in het zoekvak van het menu Start bij Windows Vista) en navigeer naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\ Regedit\Favorites Kies nu voor Bestand, Exporteren. Geef een geschikte opslaglocatie op en controleer of bij Exportbereik de optie Geselecteerde subsleutel is gekozen. Klik op Opslaan. Het resulterende reg-bestand kunt u vervolgens importeren op uw nieuwe of andere computer.
presteert op een aantal deelgebieden, waaronder de processor, het interne geheugen en de videokaart. Het slechtst presterende onderdeel bepaalt de eindscore. U kunt meer informatie opvragen over de manier waarop de score wordt samengesteld. De score wordt opgeslagen in een xml-bestand. Open de Windows Verkenner en ga naar de map X:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore (waarbij u X: vervangt door de letter van het station waarop u Windows heeft geïnstalleerd). Zoek nu naar het meest recente bestand in deze map en open dit met Kladblok. Klik erop met rechts en kies Bewerken. In het document vindt u de individuele scores en de onderliggende waarden.
Tip 05: Niet delen In Windows XP vindt u de map Gedeelde documenten. Opent u de Windows Verkenner, dan staat deze map prominent in het venster. Wist u dat u de map kunt weghalen? Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Ga naar de sleutel HKEY_ LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\ Windows\CurrentVersion\Explorer\My Computer\NameSpace\DelegateFolders. Klik met rechts op de sleutel {59031 a47-3f7244a7-89c5-5595fe6b30ee} en kies Verwijderen. Nadat u het register heeft verlaten (Bestand, Afsluiten) en de computer opnieuw heeft gestart, is de map verdwenen. Wees verstandig en exporteer de betreffende sleutel eerst, zodat u deze later nog kunt herstellen. In tip 9 leest u hoe u registeronderdelen exporteert.
Tip 06: Prestaties In Windows Vista vindt u de Windows Prestatie Index. Deze geeft aan hoe goed uw computer
Tip 4 Wie wat bewaart, heeft nog wat.
Recent geopend Maximaal In het menu Start wordt een overzicht getoond van bestanden waarmee u onlangs heeft gewerkt. Via het register kunt u instellen hoeveel bestanden maximaal in het overzicht worden weergegeven. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Ca naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\ Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORDwaarde en noem deze waarde MaxRecent Does. Klik erop met rechts en kies Wijzigen. Kies voor Decimaal en geef in het vak Waardegegevens op hoeveel documenten maximaal mogen worden getoond. Bevestig uw keuze met een klik op OK en verlaat het register via Bestand, Afsluiten. Overigens kunt u de optie dat Windows bijhoudt welke bestanden zijn gebruikt ook uitschakelen. Ga naar de sleutel HKEY LOCAL_MACHINE\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer en maak de menukeuze Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Deze waarde noemt u NoRecentDocsHistory. Dubbelklik erop en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Klik op OK. De geschiedenis wordt niet meer bijgehouden.
Wissen Tip 6 De score van de Windows Prestatie Index wordt opgeslagen in een xml-bestand.
Tip 07: E-mail Klikt u op een koppeling met een e-mailadres, dan wordt uw standaard e-mailprogramma geopend. Via het register kunt u instellen welk programma moet worden gebruikt (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Ga naar de sleutel HKEY_CLASSES_ROOT\mailto\shell\open\
In plaats van de functie die een lijst van recente bestanden bijhoudt volledig uit te schakelen, kunt u er ook voor kiezen om de lijst automatisch te wissen als u Windows afsluit. U begint dan elke Windows-sessie met een schone lei. Open het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) en ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\ Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, DWORDwaarde en noem deze waarde ClearRecent DocsOnExit. Klik erop met rechts, kies Wijzigen en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.
MASTERCLASS
command. Kies Bewerken, Nieuw, Tekenreekswaarde. Dubbelklik erop en typ het volledige pad en de opdracht waarmee u het programma start en de e-mail kunt opstellen (bijvoorbeeld "D:\Program Files\Outlook Express\Msimn.exe" %1). Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.
Tip 08: Alles weergeven In Apparaatbeheer worden apparaten die niet zijn aangesloten, verborgen. Tenzij u hierin verandering brengt via het Windows-register. Kies Start, Uitvoeren en typ Regedit. Ga naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment Kies Bewerken, Nieuw, Tekenreekswaarde en noem deze waarde DEVMGR_SHOW_NONPRE SENT_DEVICES. Mogelijk is de waarde al aanwezig, dan hoeft u deze uiteraard niet meer te maken. Dubbelklik erop en typ een 1 in het vak Waardegegevens. Bevestig met een klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. Als u Apparaatbeheer vervolgens opent, worden echt alle apparaten getoond.
Tip 10: Weg info U kunt verschillende snelkoppelingen maken waarmee u met slechts een dubbele klik persoonlijke informatie uit uw browser verwijdert. Denk hierbij aan het opschonen van cookies en opgeslagen wachtwoorden, maar ook aan het verwijderen van de tijdelijke internetbestanden. Op het bureaublad klikt u met rechts op een leeg gedeelte en kiest u voor Nieuw, Snelkoppeling In het invoervak geeft u het gewenste commando op. Hieronder leest u welke mogelijkheden er zijn:
Alle bestanden verwijderen: RunDll32.exe lnetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 255
Alle bestanden verwijderen, inclusief informatie van browserplug-ins: RunDll32.exe lnetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 4351
Cookies verwijderen: RunDll32.exe lnetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 2
Wachtwoorden verwijderen: RunDll32.exe lnetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 32 Voorzie de snelkoppeling tot slot van een passende naam. U kunt de actie vervolgens uitvoeren door te dubbelklikken op het pictogram. Helaas blijkt deze tip in de praktijk niet op elke computer te werken, houd hiermee rekening.
Tip 11: Afdrukken Wist u dat u het register of gedeelten ervan kunt afdrukken? Handig, omdat u hiermee eenvoudig kunt opzoeken hoe bepaalde waarden in het register oorspronkelijk waren ingesteld. In de Register-editor kiest u voor Bestand, Afdrukken. Vervolgens geeft u bij Afdrukbereik aan welk deel van het register moet worden afgedrukt. Kies hierbij tussen Alles of Geselecteerde subsleutel. Die laatste optie is interessant als u alleen de huidige sleutel en bijbehorende waarden wilt afdrukken. Zorg er dan voor dat u de betreffende sleutel eerst heeft geselecteerd voordat u deze afdrukt.
Internetgeschiedenis verwijderen:
Tip 09: Meerdere pc's Grote kans dat u meerdere computers heeft, bijvoorbeeld in een thuisnetwerk. Mogelijk wilt u bepaalde registeraanpassingen op meerdere computers doorvoeren. Voorkom dubbel werk. Heeft u een aanpassing op een computer doorgevoerd en valt deze in de smaak, dan kiest u in de Register-editor voor Bestand, Exporteren. Geef een naam op en kies voor Geselecteerde subsleutel (in het vak Exportbereik). U exporteert de gemaakte aanpassing vervolgens naar een reg-bestand. Dit gebruikt u op de andere computers om snel dezelfde wijziging door te voeren. Zorg ervoor dat u dit alleen doet op identieke computers, met dezelfde Windows-versie.
RunDll32.exe InetCpl.cpl.ClearMyTracksByProcess 1
Tijdelijke internetbestanden verwijderen: RunDll32.exe lnetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 8
Formulierinhoud verwijderen: RunDll32.exe InetCpl.cpl.ClearMyTracksByProcess 16
Tip 12: Naamloos Waarom zouden pictogrammen altijd voorzien moeten zijn van een naam? Klik met rechts op het pictogram waarvan u de naam wilt verwijderen en kies Naam wijzigen. Verwijder de bestaande naam. Vervolgens houdt u de Alttoets ingedrukt en typt u 255 op het numerieke toetsenblok (rechts op uw toetsenbord). Druk op Enter om de nieuwe 'naam' op te slaan.
Tip 12 Een pictogram hoeft niet per se een naam te hebben.
Tip 9 Het importeren van registeraanpassingen op uw andere computers voorkomt dubbel werk.
Tip 10 Weg met persoonlijke informatie, en wel via een handige set snelkoppelingen.
MASTERCLASS
Tip 13: Uitvoeren als Windows XP biedt u de mogelijkheid om een programma uit te voeren met andere gebruikersrechten. Door met rechts te klikken op een programma en te kiezen voor Uitvoeren als, kunt u andere gebruikersrechten afdwingen. Via het register kunt u deze functie uitschakelen, als u bijvoorbeeld een gedeelde computer gebruikt en niet wilt dat medegebruikers toegang hebben tot deze optie. In het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit) gaat u naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\ Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer Kies Bewerken, Nieuw, DWORD-waarde. Deze waarde noemt u HideRunAsVerb. Klik erop met rechts, kies Wijzigen en geef een 1 op bij Waardegegevens. Bevestig met OK en maak de menukeuze Bestand, Afsluiten.
onpas in beeld verschijnende informatieballonnen. Ze leiden uw aandacht af van belangrijkere zaken en blijven vaak ook nog veel te lang in beeld. Sommige vereisen zelfs dat u ze wegklikt. Om deze tekstballonnen te verbannen, opent u in het register (Start, Uitvoeren, en typ regedit) de sleutel HKEY_CURRENT_ USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. Creëer een nieuwe DWORD-waarde en geef die de naam EnableBalloonTips Verander zo nodig de waarde in 0. Bevestig met een klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. U bent voortaan verlost van de ongewenste meldingen.
Zoeken Versnellen Het menu Start van Windows Vista is voorzien van een zoekvak. Erg handig, maar het zoeken kan soms de nodige tijd in beslag nemen. U kunt dit proces versnellen. Standaard wordt bij elke zoekactie het zoekproces direct gestart bij het invoeren van de eerste letters. Wilt u dat er pas wordt gezocht bij de volledige zoekterm om het zoeken te versnellen, dan kunt u dit via het register instellen. Open het register: kies Start en typ Regedit in het zoekvak. Ca naar de sleutel HKEY.CURRENT U S E R \ S o f t w a r e \ M i c r o s o f t \ W i n dows\CurrentVersion\Explorer\Advanced. Dubbelklik op Start_SearchFiles. In het vak Waardegegevens typt u een 0. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten.
Tip 14: Kiezen Wie vaak met het register werkt, heeft ongetwijfeld opgemerkt dat het register onder meer een User- en een System-hoofdsleutel bevat. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de hoofdsleutel User betrekking op gebruikersspecifieke instellingen. De sleutel System geldt voor het gehele systeem (en daarmee alle gebruikers). In de praktijk vindt u vaak eenzelfde soort sleutel onder beide hoofdsleutels. U raadt het al: is dit het geval, dan kunt u in de meeste gevallen kiezen of u een bepaalde registerinstelling wilt laten gelden voor de aangemelde gebruiker of voor alle gebruikers (dus het hele systeem). Bij veel tips in Masterclass kunt u controleren of er een User- of System-equivalent voor bestaat en zelf bepalen waarvoor uw aanpassing moet gelden. Uiteraard doet u dit alleen als u zeker weet dat de instelling ook geldig is onder de User- of System-sleutel.
Tip 15 U kunt de informatieballonnen van Windows XP uitschakelen.
Tip 16: Locatie aanpassen De kans is groot dat u uw gedownloade bestanden niet allemaal in de map Mijn documenten wilt opslaan. Toch is dit wat Windows betreft de standaardlocatie voor downloads. U wordt hierdoor gedwongen bij elke download de gewenste locatie op te geven. Via het register kunt u de standaardlocatie voor alle downloads van Internet Explorer aanpassen. Open in de Register-editor de sleutel HKEY_ CURRENT_USER\Software\Microsoft\lnternet Explorer. Kies Bewerken, Nieuw, Tekenreekswaarde. Noem deze waarde Download Directory. Mogelijk is de waarde al aanwezig. Open deze en geef vervolgens als waarde de locatie op waar u uw downloads wilt bewaren. Doe dit in het vak Waardegegevens. Klik op OK en kies Bestand, Afsluiten. De locatie is aangepast.
Tip 14 Het Windows-register kent verschillende hoofdsleutels, waaronder de User- en System-sleutel.
Tip 15: Geen ballonnen Een van de zaken die vaak irritatie opwekken in Windows XP zijn de te pas maar vooral te
Tip 16 Via het register past u de standaardlocatie voor nieuwe downloads aan.
Versnel de zoekfunctie van het menu Start in Windows Vista.
Aanpassen U kunt de zoekoptie in Windows XP aan uw wensen aanpassen met behulp van het register (Start, Uitvoeren, en typ Regedit). Zo kunt u op voorhand aangeven of u wilt dat submappen worden doorzocht, er hoofdlettergevoelig moet worden gezocht of verborgen bestanden ook moeten worden getoond in de zoekresultaten. Ga naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer. Dubbelklik op SearchSystemDirs en typ een 1 als u wilt dat systeemmappen worden bekeken. Als u het waardegegeven van CaseSensitive verandert in 1 of 0, wordt het hoofdlettergevoelig zoeken respectievelijk in- en uitgeschakeld. Dubbelklik op SearchHidden en geef een 1 of 0 op om zoeken in verborgen bestanden in of juist uit te schakelen. Om ervoor te zorgen dat submappen in een zoekactie worden meegenomen, verandert u de waarde bij IncludeSubFolders in een 1. Kies tot slot Bestand, Afsluiten om het register te verlaten.