Teoria.0809.introduccio Micro

  • Uploaded by: grau
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Teoria.0809.introduccio Micro as PDF for free.

More details

  • Words: 1,138
  • Pages: 8
Introducció a la microeconomia Joan Tugores Ques (coordinador) XP06/01078/01210

© FUOC • XP06/01078/01210

Joan Tugores Ques Coordinador Nascut a Palma de Mallorca l’any 1953, és llicenciat en Dret i doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials. És catedràtic de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona des de l’any 1986 i degà de la Facultat d’Econòmiques de la UB des de 1994. Especialista en microeconomia i economia internacional, és autor de diversos llibres i articles sobre aquestes matèries.

Introducció a la microeconomia

Gonzalo Bernardos Domínguez Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Barcelona. És professor de Teoria Econòmica de la Facultat d’Econòmiques de la UB des de 1986. És especialista en microeconomia i economia internacional.

Tercera edició: setembre 2006 © Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya Av. Tibidabo, 39-43, 08035 Barcelona Disseny: Manel Andreu Fotografies: Enciclopèdia Catalana, Anuario El País, Zardoya, Prisma, Avui, Editorial Mc Graw-Hill, SA. Il·lustracions: Mercè Balada, Felix Llobet Material realitzat per Eurecamedia, SL Dipòsit legal: B-38.608-2006

Cap part d’aquesta publicació, incloent-hi el disseny general i de la coberta, no pot ser copiada, reproduïda, emmagatzemada o transmesa de cap manera ni per cap mitjà, tant si és elèctric, com químic, mecànic, òptic, de gravació, de fotocòpia, o per altres mètodes, sense l’autorització prèvia per escrit dels titulars del copyright.

© FUOC • XP06/01078/01210

3

Introducció

En l’assignatura Introducció a la microeconomia hi ha un objectiu general: presentar el tipus de raonaments, conceptes i anàlisis propis de l’economia i familiaritzar-s’hi. Naturalment, també es tracta de presentar de manera clara els temes i problemes econòmics principals i com han mirat de donar-hi resposta els economistes. Aquesta dualitat d’objectius, mètode del raonament econòmic i continguts d’aquest raonament, és especialment important a causa de l’absència d’assignatures que tractin els temes econòmics en l’ensenyament anterior a la universitat. Un alumne arriba a la universitat amb una formació raonable no solament en conceptes matemàtics, científics o lingüístics, sinó també en els mètodes de raonament d’aquestes matèries. En canvi, els continguts, i sobretot el mètode de les ciències socials, tenen menor presència (si no nul·la) en la formació secundària (o d’FP). L’experiència demostra que algunes de les dificultats en els primers mesos de titulacions d’economia o empresa es deuen més a problemes amb les tècniques i els sistemes de raonament propi d’aquestes disciplines que no pas a la dificultat intrínseca dels continguts. Això explica l’èmfasi d’aquesta assignatura en la construcció dels raonaments d’índole econòmico-empresarial. L’altre gran objectiu es refereix, és clar, als continguts bàsics de la ciència econòmica: decisions dels agents econòmics, les seves interrelacions en els mercats, les situacions i condicions d’equilibri, etc. El mòdul Introducció a la microeconomia planteja els conceptes bàsics i introdueix les nocions fonamentals de mercats, preus i equilibri. La microeconomia analitza el funcionament del sistema econòmic des de la perspectiva de les unitats econòmiques que prenen les decisions quotidianes (consumidors, empreses, etc.) la interrelació de les quals en els mercats determina la configuració dels preus, la distribució de les rendes, les situacions d’equilibri o de desequilibri. Els mòduls Els agents econòmics: consumidors i empreses i Estructures de mercat i comerç internacional tracten precisament de l’anàlisi d’aquestes decisions i del funcionament dels mercats, amb referència especial a les implicacions del fet que gran part de les transaccions en les economies modernes són de productes obtinguts mitjançant el comerç internacional. El consell essencial és que aneu detectant en cada mòdul i secció tant els continguts de què consta com el tipus de conceptes i els mètodes de raonament que s’utilitzen. Tots dos al principi us podran semblar nous i difícils. No ho són, almenys no tant com sembla. L’economia solament és sentit comú aplicat, unes vegades al peu de la lletra, d’altres amb subtileses que converteixen el seu estudi en una aventura intel·lectual emocio-

Introducció a la microeconomia

© FUOC • XP06/01078/01210

4

nant. A més, com aviat constatareu, superades les primeres dificultats, els conceptes, eines i anàlisis econòmics us permetran interpretar i entendre una gran quantitat de fenòmens i esdeveniments que configuren decisivament el món en què ens ha tocat viure. En aquest sentit una Introducció a la microeconomia no solament és un plaer intel·lectual, sinó també una inversió excepcionalment útil. Ànims i endavant.

Introducció a la microeconomia

© FUOC • XP06/01078/01210

5

Objectius

L’objectiu bàsic d’aquesta assignatura és aconseguir que l’estudiant aprengui el mètode de raonament característic de les disciplines economicoempresarials. Quan s’analitzen les decisions dels agents econòmics i la seva interrelació en els mercats, examinem el sistema econòmic des de les unitats bàsiques: consumidors, empreses, etc. En aquest cas, adoptem un enfocament microeconòmic. En canvi, quan ens preocupem dels resultats agregats d’aquestes decisions, per exemple, en l’àmbit d’un país a fi d’examinar no solament l’evolució de la producció d’un determinat bé i l’evolució del seu preu, sinó també l’evolució de la quantitat global de béns i serveis produïts que produeix cada any i l’evolució del nivell mitjà de preus del país, adoptem una perspectiva macroeconòmica. Aquesta assignatura se centra en l’àmbit microeconòmic i pretén oferir un doble vessant: formatiu i informatiu. D’aquesta manera, es tractaria que l’estudiant es familiaritzés amb els continguts de l’anàlisi econòmica moderna i desenvolupés la capacitat d’anàlisi necessària per a comprendre les relacions bàsiques existents entre els diferents agents econòmics i els mecanismes econòmics elementals. Els objectius generals de l’assignatura són els següents: • Comprendre els conceptes econòmics bàsics i els mecanismes elementals de funcionament dels mercats. • Tenir capacitat per a analitzar les preses de decisions dels principals agents econòmics. • Dominar les tipologies i els efectes econòmics de les diferents estructures de mercat existents. • Conèixer les causes i conseqüències del comerç internacional.

Introducció a la microeconomia

© FUOC • XP06/01078/01210

6

Continguts

Mòdul didàctic 1 Introducció a la microeconomia Joan Tugores Ques i Gonzalo Bernardos Domínguez 1. Els problemes econòmics 2. Escassetat i elecció 3. Especialització i intercanvi: cooperació i conflicte 4. Organització econòmica 5. El funcionament dels mercats: demanda, oferta i equilibri 6. Aplicacions dels mecanismes de mercat 7. Efectes dels impostos 8. Algunes aplicacions al comerç internacional 9. Mercat enfront d’intervencionisme: eficiència i fallades de mercat Mòdul didàctic 2 Els agents econòmics: consumidors i empreses Joan Tugores Ques i Gonzalo Bernardos Domínguez 1. Comportament dels consumidors 2. Les decisions de les empreses Mòdul didàctic 3 Estructures de mercat i comerç internacional Joan Tugores Ques i Gonzalo Bernardos Domínguez 1. Estructures de mercat 2. Competència perfecta: característiques 3. Competència imperfecta 4. Comerç internacional

Introducció a la microeconomia

© FUOC • XP06/01078/01210

7

Bibliografia

Fischer, S.; Dornbusch, R.; Schmalensee, R. (1992). Economía (2a ed.). Madrid: McGraw-Hill. Lipsey, R.; Harbury, C. (1992). Principis d’economia (2a ed.). Barcelona: Vicens Vives. Schiller, B. (1994). Principios esenciales de economía. Madrid: McGraw-Hill. Tugores, J.; Ayerbe, J.; Carrasco, C.; Colom, A.; Fluvià, M. (1992). Introducción a la economía: Problemas y cuestiones (2a ed.). Barcelona: Vicens Vives.

Introducció a la microeconomia

Related Documents

Micro
June 2020 10
Micro
November 2019 37
Micro
May 2020 28
Micro
November 2019 36
Micro
May 2020 29
Micro
June 2020 30

More Documents from ""

Teoria.0809.tema2 Micro
December 2019 8
Teoria.0809.tema1 Micro
December 2019 6
English Paola Grau.docx
December 2019 8
December 2019 10